Ne dirajte mi ravnicu. nego lapsus linguae, ako će me neko ganjati za autorska prava.
Neugodno i nelagodno mi je kad me neko prisiljava da se vraćam u prošlost, dosta mi je da se prisjetim koliko je prohujalo vremena i di sam bil?. Cendram ko artrozni starac.
Ne dirajte mi Hrvatsku centralnu banku/NBH/, sprčkal sam neki osvrt 30.10.10. A radilo se o glupom pitanju, čija je to banka. I prije tog datuma sam kritično pisal. A sad odjednom svi pljuju po mojoj novčarskoj dami. Molim prste dalje od nje, to je moje i samo mogu to ja pipati. A zašto sam odjednom egoista, pa baš se nešto ne sjećam da je bilo kritike, posebno kad je g. Rohatinski bio najbolji guverner banke, centralne na Zemlji. Dugo je trebalo da se progleda.
   A kako se sad dogodio taj kopernitski prevrat. Ničim izazvanim. Naime za 18,19,20 2013 g. zakazana je Izvanredna sjednica Sabora. Dnevni red, neki lex, zastara, tak nešto i neki sitniš, između ostalog 5 točaka za hitni postupak, prvo i odmah drugo čitanje. Mora da je materija jako teška, za mene bi morali dopustiti peto i sedmo čitanje. Tak da bi zaboravil kaj sam pročital kao prvo. Međutim došlo je do nekog nesporazuma, slabo su ispregovarali iza kulisa, pa je promjena Ustava pala na ispitu i ništ od lexa.
   Ali je kreševo nastalo kad je došla točkica o Vijeću o financijskoj stabilnosti. Naziv baš i nije neki obećavajući, ali se dvorana zapalila i udri po bankama ali nisu štedjeli ni moju damu. Od bijesa sam i ja zapalil prikupljeno lišće na dvorištu. Ipak ne mogu dozvoliti da moja dama bude svačija. Jedino je bila dobra stvar da su i obični sabornici /ne samo ekonomisti/ shvatili ulogu naše centralne dame. Prilično je bio glasan gospodin, za kojeg je Čačić rekao da je iz Dubrovnika pobegel kao opatica. I zaredali se prigovori, replike, opomene, stanke, volej odgovori/ to je kad partijski kolega nabaci temu a kolega iz iste partije dere istu kozu/. Neki su upetljali i guvernera, novog, koji se nije ni udostojio da bude prisutan na svojem postavljenju. Po meni je važnije kad guverner odlazi, kuda, recimo bivši. Gdje je otišao, bez ograde kod privatnika. Za to su ga optuživali jalnuši. Bila je i neka ograda sporna a i kuća. Pa kao da sam i ja bio prisutan počeli su spominjati Dostojevskog, ne njega nego Zločin i kazna. Neki su bili duhoviti, pa je naša tragedija nekima je bila to komedija. U koji bi literarni uradak spadao put četvorice iz NBH u biznis klasi po USA, neznam.  
  I onda netko da opravda tu točkicu dnevnom redu, bubne da u našoj Lijepoj našoj bankarski sustav makroekonomski stabilan. Nečime su morali opravdati Izvanrednu sjednicu, a u dvorani po dobrom starom običaju desetak sabornika. Od bijesa sam prekinuo svoju sjednicu. A to mi ne zabranjuje da oponiram sa podacima bankarskog sustava.
  Stabilan, posluju sa dobiti a imaju 4o milijardi kuna ne naplativih potraživanja ??? 56 milijardi kuna je minus po tekućim računima. Posluju sa dobiti ?? A kako se ponaša moja dama, da ja nju pitam. NBH elegantno otpušta 13 milijardi kuna/bankama, ne meni/ za nenaplaćeno i rizik po ne naplati. I to kod 200 milijardi javnog duga i 17 milijardi proračunskog manjka. I najviše potrošili proračunski, ministarstva. Ipak ne će biti čupavo kak sam najavil, uletjeće novih 200 milijuna $. Ima još nešto što me čudi 1 560 000 upisani su u II stup mirovinskog, 960 000 uredno svaki mjesec uplaćuju. Znači li to da 600 000 neuredno uplaćuju. Plaća ? 
  Osvrt, rat su iznijeli najsiromašniji porezni obveznici, isti su sanirali naše banke, prodane, pa ih sada i dalje saniraju/ pune kasice prasice/. Da mogu zarađivati extra profit i isplaćivati bonuse za koje bi i Krez danas pustio suzu koju. Ima sad neka inicijativa da bi vlasnici banaka bili odgovorni za gubitke, opla Dobro jutro.
 Stoga lupajte po bankama ali moju mi damu ne dirajte. Ljubomoran sam
Petrica Ljubomorni