Želim biti i ja prorok kao Šuker i družba. Kaže. Mi smo to znali i predvidjeli, pad BDP, 1,2 %. Jeli. Po kojem to kriteriju novinari biraju sugovornike. Važno da kaže nešto negativno ali pametno ništa. Mislim  na objašnjenje zašto je pao BDP-e ili još bi bilo aktualnije da kaže kako da bude rast a ne nerast. Stalno imaju program, kao da je to pri peku žemlja. Jeli.
  Žao mi je da poštovanom prof. Grčiću morao kontrirati njegovoj izjavi. Da su za sve krivi privatnici. Uzeću ih u obranu makar sam priučeni ekonomist. Država je sa svojom konjicom sve obavila. Jeli. Pa lako, kad se uzme tuđa akumulacija na teret poreznih obveznika a posebno na teret malih i srednjih poduzetnika.  
    Tu bi lepo pasal vic Iveka i Brankeca. Sretne Ivek Brankeca. Bok, kak si kaj. Da je bolje ne bi bilo dobro. Jeli. A kak to. Pa tak, sad možeš dobiti kredit bez jamaca. Pa što će mi takav kredit. Brankec se digne na prste i unese u lice Iveka. Ma čuješ ti mene, kredit je bez jamaca. Ma nemoj, Ivek se napuhne i drekne: pa što će mi takav kredit, pa treba ga netko otplatiti.
   Kao i o predstečajinim nagodbama tako su se i sad javili kojekakvi analitičari. Bave se posljedicom a ne uzrokom. Za zdrav komentar ostaviću državne investicije na miru i tako nas one neće spasiti. A privatnici, e tu leži teret države. To su ništkoristi i vlečipalice, ne žele raditi i investirati.
Malčice bi se vratio na članak "Pepeljuga" gdje su spomenuti monopolisti i oligarsi sa  6 milijardi kuna neto dobiti. Ili još bolji primjer je gospodin plačljivim glasom, kaže da noću ne spava, vjerojatno očekujući empatiju za svoj težak biznis život. Jeli.
Poslije uplate poreznih obveza, ostao mu sitniš, neto zarada od 700 milijuna kuna. Bilo bi bilo zanimljivo vidjeti koliko je u tom iznosu ima onih koji su bili mali ili srednji poduzetnici uništeni svekolikom politikom. Od jednih i drugih. Dok su jedni uzimali extraprofite drugi su propadali. Osobne tragedije propalih ne svojom krivicom. Time manje u proračunu države kao davanja i povrh toga i teret, jer su se ti pojavili na Burzi. Na račun proračuna. Bankrot.
Pa imamo šizofrenu situaciju, umjesto da se puni proračun on se prazni ničim izazvanim, to jest svekolikom politikom. Jeli.
 Bankrot na poslovnom planu, bankrot u i na optimizmu, bankrot u obitelji/ raspala se/ i sad bi da im kola iz gliba izvuku uništeni ljudi i propale firme.
   Da smo imali pametnu gospodarsku politiku a i kazneni sustav za prekršaje. Za malog obrtnika kazna od 20000 otjerala ga u stečaj a tajkunu za isti prekršaj sitnica. Još za  jednu bitnu stvar nije se vodila briga, recimo na primjer /a to vrijedi i za ostale sektore gospodarstva/ male kvartovske trgovine. Nije bilo milosti od velikih i uništili su ih. Umjesto da bračni par radi u trgovinici i ima srednji staleški život, sad su na teret države. E pa sad ti koji misle da se trebaju baviti državnim biznisom a od kojeg neće biti ništa , osim na kratki rok, a onda ???.
  Vlada, da ponovimo gradivo, treba stvoriti uvjete za gospodarstvo, sve treba lijepo uskladiti i ugladiti, kao dirigent pred orkestrom.
Dirigent ne svira on dirigira i diktira tempo. Mi nemamo takvog dirigenta- jer mu fali ono što je u palici. U palici je sva mudrost makroekonomije.
  A što kaže na to ministar Jakovina, kaže, samo rad i izvoz i koristiti fondove. Jeli. A firma mu propala.
Jeli. A da mi malo okrenemo pilu naopako. Kako je sad hit outsourcing. Mogli bi u taj projekt ubaciti, ne samo spremačice i kuharice, nego Vladu skupa sa Saborom. To bi bio jedan prijedlog, no ima onaj moj prastari, treba sveopći dogovor svi na prosjek i svi bez odmora dok traje obnova.
   Makroekonomski smjer, rezanje i samo rezanje, potpuno pogrešno. Potrošnja, produktivna potrošnja, naročito osobna. A kako, pa gore je model.
T

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 05 NOVEMBER 2017 03:36 )