Baš smo se radikalno osrećili. Onima koji nas vode a i onima koji bi željeli ponovo voditi.  Radikalni potezi u Vladi a i radikalni rezultati kod biračkog tijela. Izmišljanja izmišljenih ideja. Radikalno.Kud to vodi kako je rekao HDZ-a.Kad se ministrica vanjskih poslova bavi gospodarstvom.Onda se daju žuti kartoni ambasadorima, jer nisu bili na nivou gospodarstvenih zadataka. Bilo je za očekivati. Tko se šalje u diplomaciju ?. Vrhunski diplomata mora imati u malom prstu domaće gospodarstvo ali i poznavati veoma dobro i zemlju koja je odobrila agrement. A koji i kakvi su naši, pa sa političke liste. Točka.
     U Vladi bi neki slovački privredni model a glavna oporbenjak bi njemački. Davno sam napisao da svaka zemlja ima svoje specifičnosti i teško je kalemiti tuđa iskustva. Slovačka je potakla industrijalizaciju /platila/, a mi sad očekujemo da ćemo izgradnjom silnih pročiščivaća kanalizacije, nogostupa i biciklističkih staza spasiti privrednu situaciju. Dobro je i to, a kad i zadnje selo i zaseok sa tri kuće dobi sve to iz EU fondova. Što onda?
    A njemački model, jačati male i srednje poduzetnike. Koje ? One koje su uništili. Tko će pokrenuti biznis bez kapitala. Jel to računaju na nezaposlene ili na silne radnike koji rade za minimalac u lohn poslovima. Njemačka je visoko industrijalizirana sa visokom produktivnošću a mi ? Mi smo država sa radno-intezivnim gospodarstvom. Na nivou države niska produktivnost. To je u vezi naše vrle administracije. Ona se ne dira a autsorčingom čistaća, peglaraja i stolarima uštedjelo bi se 300 milijuna kuna, tvrdi ministrica, čestitke od srca. Istovremeno imamo uštedu kod suda u Štrasburu. Također 300 milijuna, ali ojra, zbog dugog  čekanja na pravdu ili šikaniranja od našeg pravosuđa. Država je platila za svoje pošteno suđenje. Sada mogu te tristocite kompezirati. Ali na teret onih koji su uredno primali plaću a ne na teret državne kase.
    Još smo kod njemačkog modela. Trenutna afera OLT Osijek, strojni park star ko ja.  Ako netko slučajno nezna. Strojevi se amortiziraju u četiri godine a visoko profitabilne tvrtke u Njemačkoj bacaju strojeve na otpad i poslije dvije godine. Uvode nove strojeve. I neka se sad naš strojni park nosi sa strojnim parkom u Njemačkoj. .
    Kad sam već kod OLT-a imamo i dodatak na produktivnost, maleni eksces u Poreznoj.  Poznati je slučaj kad je u Varaždinu otišlo u apsolutnu zastaru 5,5 milijuna kuna. U Osijeku je šefica Porezne dobila kaznenu prijavu. Pretužna istina za ovu zemlju, taj slučaj je iz 2007. Sad je 2014. Dakle godinu dana prije apsolutne zastare pukne bruka. Samo malo je trebalo da 12 milijuna ode u privatne džepove. Ili su već otišli a sad se mogu samo na papiru knjižiti. Na škrniclu. Mnogi majstori otpravili su svoje tvrtke otpravili u stečaj a prije toga su izvukli novac i sad se slatko smiju budalicama koji plaćaju porez. Ministar financija se hvali da je sada naplata čak 92 %. Točno jedni te isti plaćaju. Koji nisu prije ne plaćaju ni sada. 
Kakvi su to naši tajkuni koji neznaju ni kolika im je imovina a firme su im u stečaju ili propale. I ne plaćaju robu ni poreze. I sad još štelaju predstečajne nagodbe.
   Logikom trenutne situacije nameću se samo od sebe, gdje su glavna mjesta u kojima su mogući lopovluci. Porezna, carina, policija, pravosuđe.
U USA glavni stup države je Porezna uprava kod nas je to isto, samo u službi naših odabranih i povlaštenih.
     Svako društvo ima dio njih koji su van zakona sa svojim ponašanjem i nisu preveliki problem za riješiti. Rak rana društva su osobe u državnim službama, rade malo za za državu recimo treniraju strogoću na slabima i nebitnima a za sebe rade kod tajkuna pa onda imamo da porezi u milijunskim iznosima odlaze u apsolutnu zastaru. Dakle uredno 8 godina prebacuju norme. Uostalom to EU komisija uredno opominje a u Štrasburu naplaćuju. I u takvim uvjetima mi bi željeli da nam dođe pošteni strani ulagač kapitala.Mister Morgen bi zapopeval, malo Morgen ili Tomorrow.
    Što je za činiti, ništa posebno, kupiti dobru autsorčing metlu i okupiti još bolju autsorčing ekipu i početi čistiti žito od kukolja./ Kukolj prekrasno cvate./ Radikalno. Možda se nešto radikalno dogodi. Bazna godina 1990.
U redu, treba uvesti reda u državu, ali autsorčing je sitnica kad su nam mogučnosti daleko veće. Ima se gdje uzeti, kod svih koji od 1990 ne mogu dokazati porezom plaćenu imovinu, koji su koristili položajnu rentu na tržištu ili su sami kreirali monopol ali uz pomoć državnih institucija. Kad bi se tu krenulo imali bi dvije koristi, državna kesa bi se napunila a i društvo bi bilo socijalno zdravije. A ako netko misli da bi se uništilo nešto što je još preostalo kao zdravo, varaju se. Za pošten rad i pošteno plaćanje. U takvu klimu doći će i pošteni ulagaći ako im se garantira korektna pravna država. Trenutno stanje je radikalno loše. Ipak za kraj mi se nameće zločesto pitanje, koliko je bilo koristi od OTAN-a i EU.  Ostale su guske.
T
   

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 01 Svibanj 2014 04:22 )