Da je bilo pameti i znanja nismo trebali OTAN ni EU. O tome sam toliko pisao da sam bedast samom sebi. I u kontekstu onih pisanja o propasti naših metalnih industrija jer nesposobni i korumpirani naši političari su ta pretežito izvozna poduzeća uništili. Nešto zbog neznanja, lopovske pretvorbe-ortački ugovori, ima'l li mene tute a i budalaške odluke da smo ušli u asocijacije ko guske u maglu. Ulazili smo i sve potpisivali. Sad je kasno, za sve se ide pitati. Kako je vrli bivši premijer rekao, neznaju dali bi piškili ili kakili. Nažalost, i njemu je sad ista situacija, osobna.
     Ostalo je Eppur si muove, Galileo da ne završi na roštilju ko Bruno, pred popovima je ali sebi u bradu to rekao. Jedan ga pop pitao što kaže, odgovorio  je da su oni u pravu i da se slaže sa kaznom zatvora.
    Ova izreka bi mogla ići sada na račun Kineza. Poznato da je Kinu otkrio M. Polo, eto sad su taj  uspjeh uspjeli ponoviti naši iz Vlade i tumačeći nama ono što sam ja prije mnogo godina napisao da se trebamo okrenuti na ISTOK, od bivšeg SSSR-a do Kine. I danas bi naši metalci radili.
  Prije par dana imali smo i posjetu Indijskog predsjednika, danas došli Kinezi. Zaključak, umjesto da mi ganjamo posao, posao ganja nas. A što radi naša vrhunska vanjska politika.
    Što sad, za nas bolje ikad nego nikad. Nažalost kao u slučaju bivših komunističkih država u EU, svi su nas pregazili a mi smo nekad bili njihova perjanica. U svemu smo bili napredniji. Sad nam Kina dolazi očitati bukvicu iz gospodarstvene politike. Nije kod njih sve išlo glatko. Imali su ogroman zaostatak ali su zahvaljujući pameti i znanju po meni postali prvo gospodarstvo svijeta. Od kud odjednom Kina graditelji. Prije tri godine, najveće svjetsko skladište građevinskog željeza. Od kud to.
Gramzljivi kapitalisti za što većim profitom masovno su rezali željezare diljem svijeta od Njemačke, Italije, Španjolske do USA. Prodavali Kinezima iIi osnivali firme jer je bila jeftina radna snaga ili kroz Joint Venture. I vratio se bumerang. Kina najveći proizvođač skoro svega i svačega, a jeftino. I puni ko brod $.
A Kako su naši otkrili ponovo Kinu. Digresija, prije desetak godina željeli su ući u luku Rijeka. Naši im uručili bosanski grb, pa su Kinezi to riješili u luci Pirej /COSCO -Šangaj/ A prije desetak dana su potpisali ugovore sa lukama Genovom i Koprom. 
  I sad naše sveznalice koji za sve idu pitati u Bruksules, rekli, idemo i mi. 
Čime, Luka Rijeka, nizinska pruga, građevinska operativa, auto ceste, brodoooogradnja.....
Eppur si muove