Prošli esej bio je kritika našeg podaničkog mentaliteta. Političari bi htjeli biti jako pametni a pored toga da budu i maršali. Maršal je u Francuskoj konjušar. Vladajući su se raspričali kako su odjednom postali spasitelji Lijepe Naše jer je došlo do povijesnog posjeta iz Kine. Ovo je sjajno, prvo su sve uništili a sad su u ulozi spasitelja. Posjet prvi ? Netočno, prvi posjet se dogodio kad su Kumani poraženi od Mongola i došli Beli IV. Batu-kan je tražio da se vrate. Bela je to odbio pa je morao bježati sve do Jadrana. Mongoli su digli jurte pa su rasfrčkali područje sve do Varšave i njemačkih krajeva i završili na Grobniku 1241. Kad je mongolska Oluja prošla Bela IV je podijelio Povlastice Gradecu i još nekima i potvrdio stare Povelje od Andrije ll, Varaždinu /1209/ i još nekim gradovima.  Drugi veliki posjet, došao je povodom velikog društveno-političkog svjetskog potresa, samoupravaljanja. Dakle ovo je treći veliki posjet iz Kine. Obitelj Polo je na osnovu  prvog posjeta krenula u Kinu kod unuka Đinkisa-Kublaju.
Da li bi bilo posjeta da Trump nije započeo sa carinskim ratom ?
    Malo se osvrnem na povijest znanja i pameti. Kina, uboga, sirotinjska zemlja. Do ll svjetskog rata turboletno stanje, najčešće pljačkana. Rat je iznjedrio vođe koji su digli zemlju iz pepela. To je poznato. Manje je poznato da je Deng Xiaoping ključna osoba kojoj Kinezi mogu zahvaliti današnje pozicije. Mao Zedong bio je glavna ličnost, kult, koji je diktirao sve promjene u Kini. Za kulturne revolucije /1967/ Mao je Denga / student Sorbonne/ skinuo sa položaja zamjenika premijera pod optužbom revizionizma. Veoma dražesna optužba kod Staljina a i Broza. Deng je pet godina čistio stočne staje cijeli dan a na večer prije spavanja morao je u bilježnicu napisati: ja sam neprijatelj države 1000 puta. 1975 Z. Enlaj vraća ga natrag na položaj. 76 umire Mao, vlast uzima četveročlana banda, na čelu žena od Maoa. Deng je opet zaposlen u staji. 77 zahvaljujući H. Guofengu rehabilitiran a četvorka zaradila smrtnu kaznu. Taj zadnji dolazi vidjeti u Beograd /uzvratni posjet/ što je to samoupravljanje. Broz je 77 imao 20 državnih posjeta, između njih Kina i S. Koreja. Svjedok sam kad se Broz vozio sa Cadillacom ne po cesti nego po crvenom tepihu koji je bio pun cvijeća. Dočeci koji nisu nikad ponovljeni. 
    Guofeng dođe u Bgd, poslije protokola, ručka, zaželi da vidi kako kod nas rade tvornice i kako žive radnici. Traktorska firma IMT /baš sada Kineze grade tvornicu za aute u Bariću/ pa PPK. I tako vodaju domaći Kineze, da vide uspjeh socijalizma a oni sumnjičavi. Pa padne prijedlog da u tvornici sam Guofeng odabere radnike kod kojih će ići kod njih da vidi standard. Kad je vidio u svakoj kući, voda, hladnjak, televizor ostao je zapanjen. 80 kormilo države uzima Deng i kreću reforme i modernizacija u gospodarstvu. Država komunističkog političkog uređenja a gospodarstvo kapitalističko. Čvrsto se vodi država, 5000 prosvjednih studenata ubijeno na Tianamenu 89 a njihove Sanadere na stadionima streljaju, račun za metak ide obitelji. 
   A naše gospodarstvo. Sada će otkrićem Kine imati neviđen uzlet da dođemo na stare pozicije iz 1990. Na početak, privatizacija po Markoviću nije bila dobra jer su u centru bili radnici. Pa je ekipa Tuđman, Barbić.... osmislili privatizaciju da torbari, ortaci i menadžeri kupuju poduzeće bez novca. Izrasli su razni majstori, Kutle.... do danas Kulmerovog Iveka sa Agrokorpom. 
Ima'l mene tute i pravac Remetinec.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 14 APRIL 2019 06:27 )