Uoči samog velikog blagdana. 
Netko podmeće budućem gradonačelniku Lijepe Naše. U sudskom postupku /koliko ih samo ima/ puštena je javno tajno snimljena snimka gdje budući pored salve psovki spominje i jednu majku iz Katekizma, a u vezi njegova naloga da treba određene osobe zaposliti, pored inih i njegovu rodicu. Poltroni sa kojima je razgovarao naložio da izmisle radna mjesta uz pitanje da li oni osjećaju ovu državu usput spominjući nečiju majku psovkama kakvima se ne služe ni kočijaši. 
   Inače ima uzrečicu da je njega stra samo Boga i njegove majke. I tako naš skojevac i komunista koji se sebi obraća u trećem licu, postao katolik. 
Za javnost skrušeno pogrbljen u prvim redovima u Crkvi /ovaj Uskrs nije viđen/ a van nje beskrupulozni lažljivi dvoličnjak. Snimka mu obrisala masku a maškare su davno prošle, kao i 1 travanj /april/. 
    Njegov lik i djelo sliči vicu o razrokom i pijancu. Idu oni jedan drugom u susret i razroki izbjegava sudar ali se svejedno sudare. Razroki pijancu kaže, pa pazi kam ideš. Pijanec se njiše prsti-pete i kaže, pa i ti bi mogao ići tam kam gledaš.  
Nevolje nikad ne dolaze same nego se množe. Našeg junaka dočekale u Gradskoj skupštini, na pitanja vijećnika kako on osjeća državu kad zapošljava na izmišljena radna mjesta, jer takve radnje imaju protužežu u zapošljavanju u Njemačkoj i Irskoj. Odgovor je bio na poznatom nivou ruralne filozofije. Zauzeo je umni stav i ispalio da su ti postavljaći pitanja zaljubljeni u njega i to podupro izjavom da on studira psihologiju ? Koju ? Koga ? Možda je mislio na Kanta. Filozof "čistog i praktičnog uma". Kant je u tom smislu osmislio da on netreba nagrade već nagrade njega traže. Poslovica kaže: pazi ako nešto previše želiš da ti se želja ne ostvari. U obliku kakve sobice u bivšem isusovačkom samostanu u Lepoglavi.
U Alkemičaru je P. Coehlo nešto slično napisao.
   Ako bi se konzultirao Kant, nije bitan on, po kritici čistog uma on ne postoji. Makni ga sa pozicije, nema ga. Kritika praktičnog uma je problem našeg društvenog zdravlja u odnosu na njegovo okruženje, sa kim je u političkoj koaliciji u Gradskoj skupštini a posebno u Saboru. 
 

Zadnja izmjena ( Srijeda, 24 APRIL 2019 04:44 )