Poslije teške pobjede, pasta party i proglašenja najboljih, izlijao se proljetni pljusak, pa smo se ubrzo završili druženje. 
   Ja sam pokrenuo plavu pticu i krenuo na put pokajanja kao Henrik lV. Prošao sam pokraj Venecije u mislima pozdravio Aleksandra, alias sv. Marka. Zaustavio sam se u Padovi. Parkiram na mjesto gdje je dozvoljeno ostati 1 sat, via Galilleo, blizu Antuna. Prolazim starim dijelom grada, via del Santo. Osjetio sam istu uzbuđenost kao kad sam hodao oko Coloseuma. 
Svi ti gradovi su iz ere prije Isusa. Hodam po istim kamenitim pločama koje su trošile noge povijesnih osoba. Stojim pred ogromnom bazilikom sv. Antuna Padovanskog. Domicili mu se za njegovo govorništvo, čudesa a još više za humanost odužili sa prekrasnom građevinom od duplo pečenom opekom, posvojili su ga iako je bio rođeni Portugalac. Snimio sam sebe ispred ulaza i na mjestu gdje je najrađe boravio. Kao relikvija je ostao njegov živ jezik i dio čeljusti.                                                                                      Po informaciji koju imam vjernici ne mogu vidjeti te relikvije, tako da sam slobodno odšetao natrag do auta okrepljen duhovno a pomolio sam se za sve žive i mrtve ako će to pomoći. Možda se našoj Vladi prosvijetli pamet.   
    Krenem prema Vićenci, treba napuniti rezervoar. Kružim u noćnim satima, a benzinske pumpe sve na samoposlugu i svaka ima jednu damu noći. Ne usudim se stati jer nisam siguran da neće iz mraka iskočiti kakvi majstori i eto cirkusa. Na portalima je bilo baš ovih dana takav noćni napad u Detroitu. Prođem pokraj njih desetak i svaka je na samoposlugu i uz neizbježnu damu. Čudi me da nema pajkića, vjerojatni i oni imaju korist od tog noćnog rada. Idem prema Veroni  u hostel. Rano dizanje i u 7 sati tražim gdje ću natočiti gorivo. Spazim pumpu, diesel 1,44 na autostradi je 1,77 i stanem. Gledam u pumpu, max je točenje za 20   a ja imam 100. Prošle godine sam u Pisi natočio za 50 a sad sam u brigi, jer automat ne vraća novac a u rezervoar neće stati za 100   . Spas dolazi u novom Mercedesu, stariji čovjek ali mlađi od mene počne točiti, krenem prema njemu. Spazi me i vidim da je sav napet kad mu prilazim i sa posebnim oprezom gleda u mene. Osmijeh zakačim na lice i zaželim Buongiorno signore, on ništa i dalje napeto gleda u mene. Imao sam dojam da će uskočiti u auto i bris. Progovorim engleski i objasnim mu moj problem. Znao je engleski, malo se opustio i pogledao je moju registraciju i bio je manje napet ali i dalje me držao na oku. Ja sav zdvojan, do 9 sati nigdje neću moći natočiti  niti promjeniti 100. Sam se je ponudio i razmjenio mi 100, dobro ju pogledavši. Izvadio je iz đepa pozamašan sortiran bunt   i dao mi po 20, ja sam mu zahvaljivao i stavim novčanik na krov auta a on mene upozori svojim prstom u oko i pokaže na novčanik. Iako je prvi natočio čekao je da ja krenem a onda je krenuo on. Dakle moj spasitelj je bio makro, pokupio je noćni utržak. Uđem u zabranjenu zonu pred Arenom i ovjekovječim moju plavu pticu.   
https://photos.app.goo.gl/psrJL6dVkyNjLX3C6    

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 05 Svibanj 2019 15:22 )