Iza Arene oko 200 m je Casa di Giulietta. Nije mi bilo ni na kraj opameti da obilazim fiktivna mjesta a vjerojatno da tako rano nije dvorište otvoreno a i da zjakam u nekakav balkon za 6 €.  Okrenem ja njušku plave ptice prema Mantovi pa Carpi i eto mene za sat vremena po autostradi u Modeni. Do nje sam stalno išao prema jugu, sad okrećem prema sjeveru u grad Reggio Emilia. Grad koji je dobio ime po konzulu i cenzoru Emilia, razlog prozaičan u ono doba 187 g. pr.Kr. izgradio je transvelzalu od Riminija, počevši sa mostom koji ima malu kopiju kraj Varaždina u Jalkovcu. A ja ima posebnu čast da sam na cesti kojom su Rimljani išli prema današnjim Kominu i Sudovcu. Emilia je izgradio 260 km dugu cestu ravnu pod konac /kako, čime ?/ i dan danas ta cesta raspolučuje Bolognu/ nekad via Emilia, danas via Rizzoli / na pola. Uz ovaj grad osnovani su i Modena, Parma, Reggio i Piacenza u kojoj je cesta završavala.    
    Sat vremena mi je trebalo do Canosse. Pred njom se vrijeme naoblačilo pa snimke nisu baš. Poslije je sunce opet izašlo ali sa krive strane za snimanje. O Canossi netreba puno pisati. Henrik lV car S.R. carstva, preko 30 godina bio u svađi sa papama, svrgavao i postavljao svoje pape, molio na koljenima a i ratovao i proganjao, ukupno za njegovih 56 godina pet papa se promjenilo. Grgur Vll ga je nekoliko puta izbacivao iz crkve i za prvi puta je sa 27 godina išao iz Bavarske preko Alpa po zimi bos po oprost. Papa nije znao za oprost pa se uplašio i zbrisal u dvorac Canossu kod uticajne grofice Matilde. A babac je voljela, mlađe je slađe, sa 35 g. uzela muža od 17 g. Eh predraga Matilda, da dana živiš u nas imala bi posla sa USKOK-om i sa pravobraniteljicom, jednom, drugom, trećem i bila bi sretna ako ne bi završila kao G. Bruno, zbog seksualnog predatorstva.  
   Henrik je došao pred dvorac i tri dana ga nisu pustili unutra /snimio sam dva ulaza, pred kojim je bio ne zna se. Osobno sumnjam da je bio bos. Možda, vjerujem da su mu grijali crepove za noge, pa je onda lako trpio zimu. Dvorac je mali, svega 10x10 m i bio je na tri kata. Jedna snimka je s prozora Matilde, pogled na jug. Ulaz u dvorac je zabranjen, možda da tko ne skoči sa litice. Ja sam upao dronom. U zgradi gdje je muzej, siromaštvo u artefaktima. Dvorci Trakošćan i u Varaždinu su prebogati povijesnim predmetima. Ulaz za razgledavanje 4 €. Za sjećanje uzeo sam kamen od litice, geološki pješčenjak. Povratak u Reggio. Od Reggio prema Modeni, preko Bologne za Padovu.
Do Varaždina za 7 sati, prosjek oko 110 km/h. Dva puta stao za gorivo, dva puta ispustio vodu, čekanje na granici. Kroz Sloveniju od Kozine do Pasjaka dozvoljena brzina 30-50 km/h. Dobra vožnja u 42 sata i 4 sata spavanja. I nekakvu trku završio, ukupno tri trke. 
Slabo sam bio anemičan.