Miklós  lV  Zrínyi, mađarski junak Sigetski, poginuo, 07.09.1566. braneći ga, do zadnje kapi krvi. Zbog tog čina za kaznu je dobio spomenik u tisućljetnoj ulici  Budimpešte. Stoga ga Mađari mogu slaviti za sve vjekove, znamenitog Hrvata od Zrina. Po starini potomak knezova bribirskih Šubića, rođen u Čakovcu. Bio je cijelog svog života ratnik. Najviše poštovan od namrskijeg neprijatelja Turaka. Nikad pobjegulja, uvijek u prvim redovima, višekratno ranjavam. Vojskovođa kao Aleksandar Veliki, pjesnik, ban potkralj. Prije Sigeta imao je mnoštvo velikih okršaja, uvijek vodio brojčano manju vojsku od Turaka. Rujan 1543 kod Egera ranjen, nestalo 3000 Turaka. 4.5. 1545 kod Konjščine sa 600 svojih suprostavio se 8500 Turaka. Spasio mnoge porobljene i preoteo svu stoku koju su Turci opljačkali. Do kreševa nije došlo jer su Turci računali da će njihov golijat Španaković u dvoboju sa hrvatskim junakom Šegovićem izaći kao pobjednik pa će u miru otići sa plijenom. No Šegović je poslao Š. u đennet. Kod Marčana /Vinica/ 3.10 1552 sa samo 700 konjanika razbio 10 000 Turaka /zanimljivo-omjer kao kod Sinjske alke/ i oslobodio svo roblje iz Kranjske. Turci u jadu osvetili se na selu Cerje Tužno a utaborili su se u Turčinu, danas kvart Varaždina. 26.3. 1562 ganjao Arslan bega iz Požege /sanđak 150 godina pod Turcima/, ovaj jedva spasio glavu, uništio tri konja bježeći. A kako je bio gadan tip, da je u narodu kod nas ostao u sjećanju do današnjih dana. Kad sam kao mali napravio kakvu svinjariju, mama mi znala reći: kaj si ti Oroslan. Tada nisam znao za tu poveznicu. Mikuli bi se još mnogo toga lijepog pripisati... 
  Iz zapaljene utvrde Siget sa posljednjih 500 branitelja izjurio u boj i otišao u legendu kao hrvatski Leonida. Prethodno je u dolamu dao ušiti 100 mađarskih zlatnika za nagradu onom koji ga ubije. Sa tri metka su ga oborili i mrtvom odrubili glavu na najvećem topu tog doba Kocijaneru. Taj top su izradili kršćani ali su ga u jednoj bici zarobili Turci.
Kako je Siget postao Alamo ?. Sulejman Veličanstveni krenuo na Beč sa 90 000 vojnika ali smetao je Mikula Zrinjski, pa je udario na Siget koji su branili 2500 besmrtnih, većina Hrvata. Poslije bitke ostalo oko 100 branitelja a kasnije otkupljeno iz sužanjstva samo 4. Turaka iz Sigeta otišlo 65 000. Opsada je trajala 30 dana a u toku opsade Veliki vezir /danas bi to bio premijer/ Mehmed paša Sokolović slao razne ponude Mikuli, da će mu dati što god zaželi samo da preda Siget. Zadnja je bila pisani dokumenat da će biti gazda Hrvatske. Sve je odbio i kad su mu poslali poruku da su zarobili sina Đuru. Zbog poštovanja prema junaku poslije bitke pustili su Turci sina. Imao je sreću, nije prošao kao sin Staljina koji ga nije htio zamijeniti za generala Paulusa. 
   Tijelo junaka pokopao je nekad njegov zarobljenik a glavu je Sokolović poslao svom bratu Mustafi u Budim, ovaj ju proslijedio jednom generalu habsurgovih. 11 dana poslije bitke Đuro je dobio glavu oca i pokopao ju u Šenkovcu u kapeli sv. Jelene u kojoj je i Đuro pokopan, također veliki junak nad Turacima. 
Sokolović, jedna varijanta, kao danak u krvi sa 6 godina odveden iz Sokolovića /Rudo/ a više je vjerojatno da je iz Mostara. U jednoj bici zarobljen je hrvatski kapetan i odveden je u Stambol. Kad su mu referirali da je taj iz Mostara, naredio da mu ga dovedu. Na čistom hrvatskom upita ga "oklen si ti bolan" Pa sa Mostara. Ima li još one stare smokve nadvijene nad Neretvom. Da ima i dan danas djeca vježbaju s nje skokove u hladnu rijeku. Starini zazuse oči, naredi da ga se bogato nagradi, opremi, dao mu pratnju i izdao dokumenat za siguran prolaz, Geçişi için izin. 
  A  Hrvati.
Slave mnoge bitke, često lažne pobjede, pa čak i poraze. Žalosno a ne prisjetismo se naših istinskih junaka.
Nažalost potomaka Zrinski više nema zadnji je pao u Novom bečkom mjestu, Petar  praunuk  Mikule. Zajedno je otišao u legendu sa šurjakom Frankopanom, zadnjim iz obitelji. U NBM na istočnom zidu crkve stoji spomen na Zrinsko Frankopane. Dva puta su im prekopali zajednički grob prije nego su stigli u Zgb Katedralu, lijevo od oltara.