Bila je pobjeda a sad je poraz maske. 
Neki se pitaju zašto su političari dobili vrhunske maske a medicinsko osoblje obične. Neznam, ali ni te ih neće spasiti nego samo postupak iz srednjeg vijeka, potpuna izolacija, recimo da su svetioničari. Kako kaže klupski kolega Zvonko nije virus kuruza. Virus je veličine nebodera ali u mikronima. Proći će kroz svaku masku, a najlakše prođe kroz oči. Pomaže plinska maska ali ne svaka. Moj savjet je da zdravi ne nose maske jer će tako dobiti lakše neku drugu zarazu.
   Društvo, čisti zrak je lijek.
   Svakodnevno se hvale kako se odlično nosimo sa virusom. Istina, samo to nije njihova zasluga, kite se tuđim perjem. Došli su na gotovo, na tuđi minuli rad.
Sve blagodati, /a moglo bi biti i bolje/ naslijedili smo od Andrije Štampara iz socijalizma. Još u staroj Jugoslaviji  /01.12./ tražio da sirotinja ima isti tretman kao i bogatuni.
Nije uspio u zabrani komercijalizacije u staroj ali u novoj/29.11./ je udario temelj koji danas imamo: Javno zdravstvo.
Za razliku današnjih kapitalista imao je čudan stav. Recimo, liječnik treba raditi tamo gdje žive ljudi a ne u ordinaciji. Još neobičnije je bilo da liječnik mora biti učitelj. Suzbio je endemski sifilis na Kosovu.
  Javno zdravstvo. Znači, da smo svi solidarni kod plaćanja koji imaju prihode a korisnici su bolesni imali li prihode ili ne. Značaj javnog zdravstva najbolje će se vidjeti u USA, gdje 37 milijuna stanovnika nema zdravstvenu zaštitu, jer svako plaća za sebe. Obama ju djelom uveo a sadašnji ju je stornirao i sav kapital preusmjerio u biznis plan. Gospodarstveni rezultati su mu izvrsni a ljudski će biti nakon prolaska virusa.
Stoga našima savjet, manje samohvale a više rada u nadolazećim vremenima i novim izazovima. Hitno, jer sada prave maske padaju. Iz Hrv. gospodarske komore javljaju da je sa 27.03. 60% naših vozača u izolaciji ???? Zbog sulude odluke.

Zadnja izmjena ( Subota, 28 MARCH 2020 05:54 )