Pripremio sam aktualnu diletantsku temu ali me sprečila očekivana poplava u gradu koji vodi bagerista. To i nebi bila neka vijest da nisu umiješali u svoje nevolje moj grad. Svi se čudom čude zašto u Varaždinu nema poplave a palo je 140 litara na m2 a u Zagrebu pola od te količine i cijeli grad poplavljen fekalijama. Čak i Ilica.
Čudo, kak bi rekel lažni purger, molimo se Bogu da nije bilo štete. Pa na Rudešu ljudi plivaju koliko on vlada gradom. Možda bi pomoglo da manje psuje majku njegovog sina u privatnoj komunikaciji. Na presicama glumi finjaka. Siguran sam da će druge nedjelje rujna ići na hodočašće na Mariju Bistricu i nositi dvometarnu svijeću. Kad dođe na 4 postaju na Kalvariji, gdje Isus sreće svoju majku neka joj izruči svoje primitivne ruralne psovke. Inače skoro 3 stoljeća Zagreb je išao na hodočašće druge nedjelje u 7 mjesecu poslije Varaždina. Purgeri se prebacili u ugodnije vrijeme, pljunuli na stoljetnu tradiciju. 
Slučaj Trnja, kad su se građani sami spašavali, to je prava vijest. Danas uhljeb iz Hrvatskih voda opravdava se da su ih trebali zvati da otvore ustavu koja spašava Trnje od poplave. Plaćamo vodnu naknadu i još da radimo njihov posao. Tri dana prije su meterelozi najavljivali enorme padaline. Svu tu bagru odmah razjuriti.   
    Što se tiče poplave, nema tu čuda. Posjekli šumu / šuma drži kapilarno vodu/ na Medvednici. Izgradili elitne kvartove. Izbetonirali i asfaltirali ogromne površine da svaka kiša može nezadrživo sjuriti niz brijeg u bageristovo leno. Vodotoke su regurirali da voda dobije veće ubrzanje niz brijeg. Priroda je napravila meandre ali diletanti su išli protiv prirode. Kako spriječiti povodanj, današnji mudraci nisu to predvidjeli. Stara mudra poslovica kaže. Ako budala baci kamen u bunar ni stotinu mudraca ga neće izvaditi. Stari koncept, hvali se koliko je izgradio Zagreb. Nije svojim novcem. A gradio je tako da ima na desetine kaznenih prijava. 
  Diletatni i neznalice  neznaju da treba graditi  prepupne stanice da se spriječe poplave. U životu sam ih izgradio na desetine.  Za potopne i muljne pumpe nisu nikag čuli, kod svake malo jače kišice u Miramarskoj imaju drugi Jarun. 
  Projektant treba uzeti sve relevantne podatke i za profile kanalizacije mora izračunati točan upojni kapacitet. I taj kapacitet treba uvećati najmanje sa faktorom 2. Stoga ne bi više bile svake godine plivanja po kvartovima.To je pretežak intelektualni doseg za bageristu koji zimi pojede pola metra snijega, dok proljetne kiše kak je rekel nemre popiti. Valjda jer sad padaju kisele kiše pa nisu pitke.
I sad je metropola došla u situaciju. Navalile sedam biblijskih nesreća, corona pa potres /molim diletante da grade protutrusne zgrade od 8 stupnjeva Richtera/ povodanj, smeće, kužan zrak, bagerista. Sad još fali požar. Molimo Boga da skakavci ne dolete iz Afrike. 

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 26 JULY 2020 18:02 )