Radikalno

    Baš smo se radikalno osrećili. Onima koji nas vode a i onima koji bi željeli ponovo voditi.  Radikalni potezi u Vladi a i radikalni rezultati kod biračkog tijela. Izmišljanja izmišljenih ideja. Radikalno.Kud to vodi kako je rekao HDZ-a.Kad se ministrica vanjskih poslova bavi gospodarstvom.Onda se daju žuti kartoni ambasadorima, jer nisu bili na nivou gospodarstvenih zadataka. Bilo je za očekivati. Tko se šalje u diplomaciju ?. Vrhunski diplomata mora imati u malom prstu domaće gospodarstvo ali i poznavati veoma dobro i zemlju koja je odobrila agrement. A koji i kakvi su naši, pa sa političke liste. Točka.
     U Vladi bi neki slovački privredni model a glavna oporbenjak bi njemački. Davno sam napisao da svaka zemlja ima svoje specifičnosti i teško je kalemiti tuđa iskustva. Slovačka je potakla industrijalizaciju /platila/, a mi sad očekujemo da ćemo izgradnjom silnih pročiščivaća kanalizacije, nogostupa i biciklističkih staza spasiti privrednu situaciju. Dobro je i to, a kad i zadnje selo i zaseok sa tri kuće dobi sve to iz EU fondova. Što onda?
    A njemački model, jačati male i srednje poduzetnike. Koje ? One koje su uništili. Tko će pokrenuti biznis bez kapitala. Jel to računaju na nezaposlene ili na silne radnike koji rade za minimalac u lohn poslovima. Njemačka je visoko industrijalizirana sa visokom produktivnošću a mi ? Mi smo država sa radno-intezivnim gospodarstvom. Na nivou države niska produktivnost. To je u vezi naše vrle administracije. Ona se ne dira a autsorčingom čistaća, peglaraja i stolarima uštedjelo bi se 300 milijuna kuna, tvrdi ministrica, čestitke od srca. Istovremeno imamo uštedu kod suda u Štrasburu. Također 300 milijuna, ali ojra, zbog dugog  čekanja na pravdu ili šikaniranja od našeg pravosuđa. Država je platila za svoje pošteno suđenje. Sada mogu te tristocite kompezirati. Ali na teret onih koji su uredno primali plaću a ne na teret državne kase.
    Još smo kod njemačkog modela. Trenutna afera OLT Osijek, strojni park star ko ja.  Ako netko slučajno nezna. Strojevi se amortiziraju u četiri godine a visoko profitabilne tvrtke u Njemačkoj bacaju strojeve na otpad i poslije dvije godine. Uvode nove strojeve. I neka se sad naš strojni park nosi sa strojnim parkom u Njemačkoj. .
    Kad sam već kod OLT-a imamo i dodatak na produktivnost, maleni eksces u Poreznoj.  Poznati je slučaj kad je u Varaždinu otišlo u apsolutnu zastaru 5,5 milijuna kuna. U Osijeku je šefica Porezne dobila kaznenu prijavu. Pretužna istina za ovu zemlju, taj slučaj je iz 2007. Sad je 2014. Dakle godinu dana prije apsolutne zastare pukne bruka. Samo malo je trebalo da 12 milijuna ode u privatne džepove. Ili su već otišli a sad se mogu samo na papiru knjižiti. Na škrniclu. Mnogi majstori otpravili su svoje tvrtke otpravili u stečaj a prije toga su izvukli novac i sad se slatko smiju budalicama koji plaćaju porez. Ministar financija se hvali da je sada naplata čak 92 %. Točno jedni te isti plaćaju. Koji nisu prije ne plaćaju ni sada. 
Kakvi su to naši tajkuni koji neznaju ni kolika im je imovina a firme su im u stečaju ili propale. I ne plaćaju robu ni poreze. I sad još štelaju predstečajne nagodbe.
   Logikom trenutne situacije nameću se samo od sebe, gdje su glavna mjesta u kojima su mogući lopovluci. Porezna, carina, policija, pravosuđe.
U USA glavni stup države je Porezna uprava kod nas je to isto, samo u službi naših odabranih i povlaštenih.
     Svako društvo ima dio njih koji su van zakona sa svojim ponašanjem i nisu preveliki problem za riješiti. Rak rana društva su osobe u državnim službama, rade malo za za državu recimo treniraju strogoću na slabima i nebitnima a za sebe rade kod tajkuna pa onda imamo da porezi u milijunskim iznosima odlaze u apsolutnu zastaru. Dakle uredno 8 godina prebacuju norme. Uostalom to EU komisija uredno opominje a u Štrasburu naplaćuju. I u takvim uvjetima mi bi željeli da nam dođe pošteni strani ulagač kapitala.Mister Morgen bi zapopeval, malo Morgen ili Tomorrow.
    Što je za činiti, ništa posebno, kupiti dobru autsorčing metlu i okupiti još bolju autsorčing ekipu i početi čistiti žito od kukolja./ Kukolj prekrasno cvate./ Radikalno. Možda se nešto radikalno dogodi. Bazna godina 1990.
U redu, treba uvesti reda u državu, ali autsorčing je sitnica kad su nam mogučnosti daleko veće. Ima se gdje uzeti, kod svih koji od 1990 ne mogu dokazati porezom plaćenu imovinu, koji su koristili položajnu rentu na tržištu ili su sami kreirali monopol ali uz pomoć državnih institucija. Kad bi se tu krenulo imali bi dvije koristi, državna kesa bi se napunila a i društvo bi bilo socijalno zdravije. A ako netko misli da bi se uništilo nešto što je još preostalo kao zdravo, varaju se. Za pošten rad i pošteno plaćanje. U takvu klimu doći će i pošteni ulagaći ako im se garantira korektna pravna država. Trenutno stanje je radikalno loše. Ipak za kraj mi se nameće zločesto pitanje, koliko je bilo koristi od OTAN-a i EU.  Ostale su guske.
T
   

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 01 Svibanj 2014 04:22 )

 

Zašto tonemo, la, la, la

    Podnevni dnevnik, Veliki četvrtak. Vakula. Prognoza. La, la, la. To znate. A oni koji su gledali bili su u malom čudu, isto i ja.Vakula odlala i ide neka reklama. Čekam. Ništa. Poslije odužeg vremena eto opet Vakule, odrecitira prognozu. I ništa, nema objašnjenja ili bar tehnička greška. Pa kad je tako, nastavimo u slobodno duhovitom raspoloženju.
     RTL. Dnevnik. Intervju. Premijer. Na ozbiljno korektna pitanja. Izmotavanje. Je, država je po premijeru uređenija. A i neuređenija sa predstečajnim nagodbama, ne po svim kritičarima nego je to priznao i financ ministar. Sada kao najuređenija država sa najboljom Vladom i dalje uredno tonemo, ubrzano. Točka, nema više. Na pitanje o osobnoj odgovornosti. Ništa. Nema, Točka i nema više. To je jedan od razloga da tonemo. U pridodanom argumentu da se punti, na kraju broje, kaže premijer. Ako će ih imati tko brojati. Mantra da se u četiri godine dobilo vlast. To smo već čuli i osjetili od bivših.I da se u deset godina treba čistiti država.
     Čudno da pored toliko dokazanih ekonomista ja zadrto o ekonomskoj dogmi. Za naše prilike 3 mjeseca se upoznavaj sa situacijom u državi, dvije pol godine mukotrpno radiš i za tri mjeseca daj rezultate. Isto kao u poduzetnika. Da neki poduzetnik mrljavi dvije godine, može staviti ključ u bravu. Ekonomiste u Vladi ne bi više spominjao, pridodan im je sada kao ekspert na čelno mjesto nacionalnog vijeće za znanost. Moj profesor iz planske privrede.
     Ali prije toga. Petak, poligraf. Sudar dva giganta. Dva financ ministra. Trenutni, potvrđuje sve što je na ovoj stranici pisano. Sve što je do sada negirao sada potvrđuje. Bez, pridjeva, prisvojnih, posvojnih ili osvojnih. Nema više katastrofičara, pa gdje su mu se izgubili. Iznenađujuće priznanje, da znastvenici najavljuju deflaciju. Nemrem vjerovati. Zamalo da od veselja, ne da iskočim iz kože, nego iz jurećeg auta.
       Predložio bi da oni koji nemaju pojas za spašavanje da ga kupe, financ ministar počeo povlađivati kritičarima i katastrofičarima. Znači gotovo je gotovo. Ipak je to preteška zadaća. Diktati, semestralni ispiti, EU komisija i ostale veselice. Ponekad treba poslušati priučenog ekonomistu.
    Vraćam se ministrima, lijepo ide sve u polemičnom tonu. Rupa u proračunu. 17 miljardi kuna. Kredit, opet. Licitira se oko 1 miljarde  ?????. I sa ushitom ministar kaže da će kamatica biti oko 5%. Izvrsni rezultat, bolje rečeno ocjena, sasvim zadovoljavajuća, može i +5. Ocjena Vlade, nema više, građani im dali dvojku ili ja +O. Ne potumplana petica. Za uredno tonenje. A kada je to bilo kad sam predložio MMF. Kad smo još mogli pregovarati. Recimo kamata od 3%. Ni to nije sjajno kad se moraš zaduživati ali bi nam bilo trenutne kreditne obveze manje, barem sa osnova kamata. Kamatno terećenje bilo bi 50% manje. Mada i za kamatu uredno uzimamo kredite. I sve bi se strukturne mjere davno provele, koje sad provodimo po diktatu. Kad volimo biti poslušnici.
    I tako lagano polemično, dosadno. Kad se direktno u emisija javi jedan neozbiljan priučeni ekonomista. I onda rafalna kalašnjikov pitanja, jer zna da nema puno vremena.
    Počinje ovako:Dobar dan. Prije upita g.Liniću, g. Šuker nema stida jer popuje a on i njegov prethodnik Škegro su glavni krivci za financijski krah Hrvatske. / Šuker, mumlja "kesa sekvenca"/  A g. Linić nije rekao istinu za Benet i obmanuo me kad mi je obećao da će sankcionirati one naše iz Monte Karla. Linić plaća sve živo i neživo farmaceuskom lobiju, uzima poljoprivrednim proizvođačima. Zašto u NBH toliko troše, posebno na karticama. Zašto banke daju sumarni trošak a ne po imenu i prezimenu.Zašto se guverneru ne sreže plaća sa 34 000 na 10 000 kn. U eteru tišina, gđa E. Čandrlić iznenađena ali se ubrzo snašla i kaže da joj ovaj slušatelj oteo sva pitanja. Baš. A je gadna pitanja. Odmah konstatiram da o farmaceutima nije bilo odgovora / jel se netko štiti/ a ni gđa Čandrlić nije ni inzistirala na tom pitanju, a tvrdila je da je baš to imala u svojim pitanjima.
   Ako netko ne zna, u svim susjednim državama lijekovi su višestruko jeftiniji. Najviše sam ih kupovao u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, ponekad i šire.
   Linić uopćeno odgovara, petlja sa svime i svačim ali Monte Karlo ne dira. Uglavnom tvrdi da se ne može sve odjednom. Iako je to veoma banalno. Nažalost ni gđa Čandrlić ne zna što je bilo krucijalno pitanje. Trtljala je nešto o sportskim udrugama što nema veze sa vezom. Članak 33. Baš.
    Ako je prebivalište u inozemstvu, plaća se porez domicilnoj državi /Monte Karlo/ ali se mora biti 183 dana u inozemstvu. E majka svih pitanja koliko mi nacionalnih sportskih heroja imamo u MK i tko plaća porez u njemu ili u majčici zemlji. Poznati je slučaj tenisača Beckera Borisa, Monaco 1985 do 1993. Bilo je baš me briga ja sam u USA. Međutim treba nekad i osluhnuti i nostalgiju. I bilo je natezanja, porezna tražila 10 milijuna DEM-a, i dogovorna suma je bila nešto niža. I nije jedini koji je platio naknadno. Sjećam se kad su Rolling Stonesi trebali doći svirat u Hrvatsku. Nastup je pamaknut za tjedan dana jer je Keit Richards opal s lojtre u svojoj biblioteki, takvo je bilo objašnjenje. Brus, nego su izračunali da na turneji moraju biti tih 183 dana, obišli su svijet. A na nekoj drugoj turneji opet je isti član imao nezgodu, tada je rečeno, na glavu mu opal kokosov orah.
   HNB. Guverner isti prethodnik. Glavna mu je preokupacija da uvede EUR-o i onda će imati još manje posla i više za putovanja. Možda i on dobije nagradu kao najbolji guverner.
Vidi gore, financ ministri posuđuju uz kamatu od 5 do 6,5 % od onih kod koji HNB čuva svoje rezerve uz manju kamatu od 1 %. To je kao tajna. Javna.
Kraj emisije nisam dočekao, malo mi je postalo mučno. A kako sam ja dobar i vrijedan okrenuo sam na stojedan. I čujem ovo. Ja sam pametan, lijep i mogu trčati maraton.
  I eto rješenja.
Ništa ne brinite za Hrvatska. Ima osoba koja će ju spasiti, tvrdi kad će postati gradonačelnik Hrvatske. Onda ga neka pitaju kako prestati trošiti nezarađeno i suzbiti nerad. Dodao nešto o štednji i kreditima. Možda pored politiloga imamo i novog Keynesa. Na Veliku subotu rekao da će sve napraviti pametno i mudro.
 U protivnom počnite učiti plesati sirtaki, a oni koji to više nisu u stanju. Neka uče pjevuckati sirtaki. Ako vam ne ide ni jedno ni drugo onda možete pljeskati. Sebi.
T

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 21 APRIL 2014 14:32 )

 

Tablice a nisu logaritamske

  Puno sam zahvalan bratu jer me uvalio u temu koju sam htio izbjeći. Diplomirani liječnik, neću mu zamjeriti. Kad se mora onda je sve lako.
Za naše gospodarske trenutne trenutke bilo bi dobro da znamo tko je stvarni premijer u sjeni i da se javlja u ozbiljnim temama. Kamo trebamo ići i kako, ako želimo da izađemo iz padajućeg pada, još uvijek. A ne da se javlja za kojekakve bezvezne teme i služiti se poskočicama i doskočicama. Isto bi trebali imati ministra financija u sjeni, koji nikako da izađe iz sjene glavne oporbe. Bilo je naznačeno da će to biti bivša ministrica, koja je kroz intervju u Jutarnjem 23.03.14. VELIKA ANALIZA GOSPODARSKOG PROGRAMA, ništa bitno nije rekla. Ali ja kao marljiv učenik čitam i nešto želim naučiti. Čitam, ali nešto mi sa padežima i zamjenicama ne štima, vraćam se na početak članka da vidim tko je autor intervjua. Lijepo se iznenadim, ministrica piše u trećem licu jednine. Dalje nisam čitao. Onda je nestala iz javnosti a sve ekonomske poteze Vlade i ocjene svjetskih institucija, komentira bivši ministar prije nje.
   Jedan zadatak sam riješio a drugi je poštovani akademik Baletić, isto intervju, tvrdi između ostalog o prijetnji, deflacije. I meni se čini, o tome sam pisao prije godinu dana. A i objavljeno je u veljači da su potrošačke cijene na godišnjoj razini pale za 0,6% što može biti prilično nezgodno. Bez da se vežem na MMF koji tvrdi da će biti pad BDP-a 0,6 %, meni neki izračuni pokazuju čak bliže dvojki. Točnije bilo bi minus 2. Naime po nekim sektorima, rekao bi su neki deflatorni a neki imaju naznake stagflacije. To bi značilo proizvodnja stagnira a raste inflacija. Veoma čudno. Uglavnom, trend je poznat, još uvijek tonemo.  
   Možda bi bilo dobro pošto nemamo premijera u sjeni /osim mene neozbiljnog i priučenog/ da prihvatimo gradonačelnika Hrvatske koji se nudi na sva usta. Ima i izvrsne reference. Kaže. Ja svaki dan griješim ali sam još uvijek najbolji. I ja se slažem. Zašto naša Lijepa naša ne bi imala gradonačelnika. Berlin po broju stanovnika je ravan Hrvatskoj, otkad su se spojili, istočni i zapadni. Dodamo im još dva becirka i eto 4 milijuna stanovnika. Administracija, gospodarstvo, financije, promet... sve lijepo štima. Kod nas isto 4 milijuna stanovnika,štima a ostalo ne.
Poslušajmo i savjet gradonačelnika Hrvatske. Ovo se vrti svaki dan na jednoj radio postaji, neću ju imenovati da joj ne pravim reklamu. Kaže. Znate kad se kupuje? Kad su drugi na koljenima. Nekaj naučite. E sad da li je tu mudrost pokupila i jedna županica ne znam. Ne bi ju branio ali znam da će optužnica po kupovini nekretnine pasti. Ili će biti sporna. Zašto?  Veoma jednostavno, jer Porezna ima neke tablice /ne slušaju što govori gradonačelnik Hrvatske/, pretpotopne ili bliže od Franca Jožefa. Dalmatinci ga zovu car Frane. Kad dođe građanin sa ugovorom da je nešto kupio oni mu odrežu po tim tablicama, što nema veze sa stvarni životom odnosno trenutne tržišne vrijednosti. Kažu nekretnina je u toj i toj zoni i to je ta cijena. Zdrav razum nalaže da možeš prodati samo ono što ti netko hoće kupiti. Ne kupuju se tablice. Nitko nije u perspektivi tablica vidio da to može biti i lukrativni posao. I tu je sad osnova za USKOK. Nažalost, mislim da će tablice biti jače. U ostale optužbe županice, nebi se mešal. 
    U povjerenju, na osnovu mog osobnog pisanja, namjera mi je da ugasim poduzeće, zdravo, bez dugova, bez stečajne nagodbe ali bi želio da na prodaji ne izgubim. Nije mi namjera ni primisao da nešto zaradim. Meni bi dobro došao stav USKOKA, zato sam ovih dana često gost Porezne. 
Vratio bi se gradonačelniku, pokušava ukrasti model zapošljavanja od Vlade. Nudi Vladi novac za model plaće od 1600,00 kuna. Ne samo Vladi nego i Varaždinu za medicinske sestre, pišu lokalne novine.
   Ako malo iskočim iz neozbiljnog pisanja, imao bi ozbiljno pitanje, za sve nas. Taj model zapošljavanja, puno je mladih zaposlio, zanima me koliko su ti mladi napravili onog mog šrafa. Za nešto više sofisticirano,točnije nešto što se smatra prljavim poslom, industrijskom proizvodnjom iliti iz ekonomije pitanje, dodana vrijednost. I tu bi bila ocjena minus 2.
Da ne dijelim ocjene, plus ili minus 0.
    Nedvojbeno da je taj mali novac nekome bio spas, nažalost to su sve neproduktivna radna mjesta. Prevedeno na jezik proračuna, samo su trošak a u blagajnu države neće se ništa sliti. Riješava se socijala. Stoga, bojim se da će novac iz EU fondova biti nedovoljan da ispegla naše bilance, proračune. Imamo problematičnu situaciju, pored naših rebalansa, imamo i diktirane rebalanse. Žalim za vremenom kad sam se šalio sa rebalansom.
T

Zadnja izmjena ( Subota, 12 APRIL 2014 05:09 )

 

Divide et impera

     Stara izjava kao i najstariji zanat. Čija je ne zna se, kao da je od velikog političara vojnog stratega, julijevca, ratnika. Od svih velikih julijevaca, bili su dvometraši on je jedini imao metar i žilet.Ta izjava je bilo njegovo ubojito oružje.  Danas bi nas ovovjekovni jezičari obdarili sa terminom-alat. Mali izlet u naše retoričare, čuo sam da ima i pravna klinika.
  Stoga bi mogli imati i kliniku za javne djelatnike. Ideš ga posjetiti, kak je red i nosiš mu par naranči, kad ono, oni u klupama, školskim. I odrađuju alate, recimo latinske. Iako sam bio tehničke struke silom neprilika i ja sam morao učiti deklinacije i ostala veselja kod "Crne Mice" sa varaždinske gimnazije. Ako sam htio s komadom hodati morao sam preslušavati mrtvi jezik. A da bude ravnoteža usklađivali smo sa živom matematikom.
Malo se vratimo u povijest, dvije tisuće godina, imamo aktualnu situaciju. Raspisali se o nekim diplomama, kao da odijelo čini čovjeka. Pa toga je bilo oduvijek na ovim prostorima. A neki se sad čude ko picek glisti. Moram i napraviti razliku između citirane latinike i njezine upotrebe prvotne. To je skup ili sklop raznih vještina za širu upotrebu. Nešto slično kao kod Clausewitza.
    Kod nas bi se to moglo prevesti/podijeli pa vladaj/ u doslovnom smislu. Uzmi sve što ti srce želi i uživaj. Ovo uzmi bile bi te famozne diplome. To je isto kao u nekom jednostavnom životu. Nešto se može a nešto ne može. Ili neki mogu a neki ne mogu. Ili točnije netko zna pa njemu dva i djevojka a netko ne zna a zna da ne zna pa onda na poznati način do diplome. Budući sam napravio izlet u prošlost a vidim da se toga nitko nije dosjetio, a ima nas mladića koji još malo pamte iako je pajdaš Alzheimer tu za pomoć.
Naime, poslije rata, II svjetskog, kod nas. Uvaženi lik dobi funkciju a ne zna raditi a nema ni papire. Što sada, pitanje je sad. Ništa. Otvorili veleučilišta, Đuru Đaković-politička škola, pa Viša vojna akademija. Kasnije su dodali još neke a završna je bila Kumrovečka. Zašto da uvaženi ljudi krivotvore diplome kad mogu iz opanaka u akademsku zajednicu.
  Siguran sam da bi sad zanimljivo bilo koji su to glavni akteri kak bi amerikanci rekli-.glumci. Mogao bi ih sve pobrojiti ali bi završio tam negdje za prvi travanj onda bi rekli da teram neku kerempuštinu. Je ima ih, ali znam jednog koji u tome nije sudjelovao- Broz. Mada je on imao puno škola, u Moskvi i oko Moskve, ali to nije spominjao. Prilično nedokučivo. Ako tome dodam i mog dedu po majci koji je tvrdio da to nije ista osoba sa kojom je otišao u Galiciju. Prepustio bih to povjesničarima, ali i meni je to čudno, bravar svira klavir, usput je i prvak u sablji za vrijeme KuK. Impresivno.
   No da se vratim ovovremenskim diplomama. Meni ne smeta ako je krivotvorena ili plagijat. Recimo, diplomiraš na temu "svadbeni običaji otoka Korčule" i odeš raditi u tajnu službu. To je normalno isto ko izvrsnog fizikalca / ratara/ poslati za atomskog fizičara u Cernu.
   A da ja previše ne duljim, da se mene pita ja bi svoje diplome ako bi bile problematične dao na ekspertizu. Ne kod nas, jerbo bi to moglo biti kao sukob interesa, Ne bi ih dao ni susjedima, Slovencima, Talijanima, ne poslao bi ih u Belgiju. Oni su dobrodušni na takve efermene probleme. Recimo kad je već studij u pitanju. Ako se ulovi studenta da vara na ispitu. Elegantno ga zamole da sljedećih pet godina ne dolazi na fax. Neka šiša živicu i uživa. Ako mu dosadi, može u intermezzu položiti vozački. E, nemože i tu se strpi pet godina. Rekao sam ja da ne u EU, ipak je domaće, domaće.
  Možda za kraj, da izvučemo neku pouku. Zašto i mi ne bi imali neko veleučilište ala Đuro Đaković, bilo bi društvo zdravije. A možda ga imamo, samo mi toga nismo svjesni.
Petrica  
  Za pisanije je bio na redu brat, ali smo bacali kocku /alea iacta est/ i ja sam diplomirao, ovaj dobio. Brat će dobiti prigodu da diplomira na akademiku Baletiću i bivšoj ministrici.
 

Vicoteka

  Moj brat previše toga uzima si k srcu. Stalnu mu govorim, daj se opusti, pusti uzde. Kog vraga si stalno u grču. Pa nećeš spasiti svijet a ni našu Lijepu Našu. Ugledaj se u naše vodeće. Nemaš brige, ispričaj neki vic ili nešto slično. Neku zgodicu. I tako država svi više sliči na vicoteku.
  Najnoviji vic, upali smo u Babe/tvrdi Moody,s/ Nadam se da opet neće biti vic o padu u smeće. Iz smeća u smeće. Još smo daleko od smeća. Bilo bi neobično poželjno da smo na "zločestim plavim dečkima" Komentar prof. Grčića, liči na vic. "Kad vam neko odreže 2% BDP-a onda je to očekivano" Nažalost nije netko, nego smo si sami odrezali. A poštovani iz oporbe tvrde da si sve to znali i predvidjeli. Istina, pa to gledamo od 90-tih godina. 
    Ima još materijala za viceve. Recimo, neću više piti Heinikena. Piti ću ga niže? Ne neću, mogu naljepiti i moju sliku, ali ga više neću piti. Fućkaš pivo bez petokrake.
Ili smiješna situacija, ministar bi trebao otići zbog svojih vickastih prijatelja ali je vezan za svoj posao. Nema ga tko zamijeniti. Možda i ima ali kak to objasniti onim veseljacima u Bruxelu. Ima drugi ministar, kojem se baš nije posrećilo oko naših veseljake u HGK-a. Izabrali prvog čovjeke te i takove HGK-a sa strateškim CV. Moj brat nije prošao ni prvo rešeto a kamoli da uđe u uži izbor. Kad nema mjesta za jednog Ferdeljia koji dolazi iz ozbiljnog realnog područja i poznavatelja svjetskog tržišta onda izbor čelnog čovjeka iz prehrane i to samo iz šećera, može biti samo vic.
    A da u tome vic bude eventualno i smiješan, treba zaviriti u najnoviji STATUT HGK. Upisom u sudski registar odmah si prvak svijeta, da ne bi, nego da se plaća komorina iliti članarina. A članarinu se određuje demokratski, pod moraš. Ko u zlatna boljševička vremena. Tako da se mnogi poduzetnici mogu kiselo smijati. Što je tu još smiješno, ministar pokuša baš tu komunariju dokinuti. A nemože, jer je Vlada kao raštimani orkestar, pa javno govori što bi bilo kad bi bilo. Kibi dabi. Jasno ide po pomoć u javnost, a onda drugi ministar ko oparen iznenađeno tvrdi da to nije za javnost nego da se trebaju međusobno dogovoriti. Ako nije vic, dajte se već jednom dogovorite.
   A kakav bi dogovor trebao biti, šlagvort od opozicije. Pita novinarka, znači obraćate se biračkoj bazi srednjim i malim poduzetnicima. Točno. Mala digresija, velikima, ako nije vic i nemogu se obratiti jer se to mizerni glasovi/ osim donacija, kako kome/. Treba široka baza, mnoštvo glasova, a to su naravno mali i srednji poduzetnici od kojih će političari stvoriti srednji sloj.
  A novinarka vickasto procvrkuta, to znači da će te sada imati na biračkoj listi male i srednje poduzetnike. Oporbenjak neugodno iznenađen, jer to pitanje nisu prije dogovorili, ali uspije se izvući i kaže: ma ne, mi ćemo se pobrinuti da će oni moći slobodno raditi i zarađivati. Nije vic.
   Nije ni vic, ali se ministar kod T. Muniižabe nije izvukao. Namjerno su pustili dvostruku, različitu i to prije snimljenu izjavu koja je išla vickasto u direktnom programu. Svi mediji prenose da je bila tehnička greška ali ne kažu kakva. Ko je gledal imao se prigode smijati vicu. Eto da ja budem medij, ministar je rekao nešto i onda se predomislil pa je tražio ponovno snimanje vica. Ostalo znate, T. Munižaba i I. Svetl u ladicu za vicoteku.
      I tako nam naši izabrani na proračunu pričaju viceve, kao da je država vic iz vica.   
Petrica Vicmaher
      Bilo bi pošteno da i ja ispričam, tj napišem neki vic. Zaustavi američki policajac noću studenta i traži ga dokument za indetitet. A ovaj ko za inat nema ništa. Znači vozačku nemaš, nemam. Karticu od osiguranja/kod njih i to vrijedi/ , nemam. Možda passport, nemam ni to. Za osobnu ga nije pitao, jer ju nemaju. pa što ću s tobom moram te privesti. Nemaš nikakav dokument. Student kopa po torbi i kaže više za sebe, imam samo logaritamske tablice. Daj da vidim. Uf, koliko je tu brojeva. Da znaš ovaj ću ti progledati kroz prste ali za ubuduće da imaš dokumente. Ako netko misli da je to vic, nije, nije ni vic o policiji, samo ga ja neznam ispričati.
 Ak se ne tuguje nek se luduje.

Zadnja izmjena ( Subota, 22 MARCH 2014 18:22 )

 

Divlji kapitalizam

  10.03.2014, ponedelek, recimo 6 i 10, duhovna misao. Nisam obratio pažnju tko govori. Posebnu pažnju posvjećujem samo kad govori pater Stanković. Slušam tu homiliju o materijalnom blagostanju i zgrtanju materijalnih dobara a ne vidjeti siromaštvo. Lijepo zbori taj meni nepoznati, a još ljepše završava jutarnju misao. Kako je rekao Isus, oslobodi se svega i pođi samnom. Prekrasna homilija, baš za naše trenutno stanje i vrijeme. Zaista vam kažem prekrasno, novi dan novi tjedan, nadam se radni, prekrasno.
  Možda bi još bilo prekrasnije, da je tu homiliju začinio: ono što ste učinili najmanjem učinili ste i meni.
  Možda da je u homiliji rečeno, pođimo od sebe.
Eto i ja lijepo započnem i onda sve pokvarim. Mala digresija i sitni osvrt na bratov komentar Okrenimo Hrvatsku. Toliko sam skroman da žena više neće sa mnom odlaziti na društvena događanja, naime često znam bubnuti da meni za cijeli dan dovoljan jedan sendvić, jedna piva i normalnu, pun rezervoar.
   Ali dobar uvod u temu. stanje nam je suprotno od očekivanog. Poklopiću se ušima. Zašto, jer sam jedan od katastrofičara, ne sadašnjih i jučerašnjih. Nego od početka, a u početku bijaše riječ. Kad sam vidio da je prvih šest mjeseci bila samo jagma za mjesto i položaj. Izbornim rezultatom najviše je profitirala stranka i njeni članovi, zahvaljujući dobrim pregovaračkim sposobnostima osobe, kojoj su svi ti koje je smjestio i namjestio elegatno okrenuli leđa. Lijepa poruka i dojam o određenom  društvenom sloju.
  Dok su se natezali ko će gdje zauzeti mjesto, išao je savjet, pod hitno, rezati i samo rezati, srušiti BDP, a najprije napraviti socijalni program. Propustili su i jedno i drugo a za treće nema sreće ni znanja. Industrijska proizvodnja, novo stvorena vrijednost, moj šraf i tako dalje i sve dalje, preko katastrofičara do danas, do predstečajnih nagodbi.
Nije mi jasno zašto to sve pišem, mogao sam samo napisati, divlji kapitalizam, u Lijepoj Našoj. Kakva socijaldemokracija ili ono što piše u Ustavu. Sve mrtvo slovo na papiru, učimo mrtve jezike a život živih ljudi, kao da su mrtvi.
   Na žalost nije divlji kapitalizam, pa što je to onda. Podaci iz Statističkog ureda sve govore. O padu BDP-a nema više smisla govoriti, samo bi se ponavljao. Kao sad im raste industrijska proizvodnja / 1 mjesec/. A baza izračuna rasta ???
Dakle 150 000 osoba duguje/ u blokadi je/ oko 540 milijuna kuna, to su oni jadnici koji imaju do 10 000 kuna duga. kartice i komunalije. Sirotinja i nema ništa. Ona je sramota cijelog društva i države. Gdje je taj socijalni plan. Za svjedoka uzimam poštovanog mislioca Konfucija. U državi u kojoj je blagostanje, sramota je biti siromašan a u siromašnoj državi sramota je imati bogate ljude.
  Primjer prihodi 1000 kuna, majka i tri kćeri. Na dug od 300 kuna 1100 kn ovrhe. Pune se džepovi odvjetničkim ajkulama. A što tako naporno i prevažno, pregalački rade. Na šprancu u kompjuteru samo mijenjaju ime i prezime, iznos i lupaju print. Sve gotovo za dvije minute. Gdje je tu pravednost i koliko je taj visokoumni rad vrednovan. Da li je to divlji kapitalizam, ne nije.
Ima i drugi primjer, na primjer 2500 osoba duguje 11,9 milijardi kuna ili još zanimljiviji podatak 238 osoba duguje 6,5 milijardi kuna. Što je to? Pa to su vile, viletine bazeni hoteli na pet katova na pomorskom dobru i čekaju legalizaciju. Pa je li to divlji kapitalizam.
  Ne, nije. U BDP-u sirotinja sudjeluje sa 1 milijardom a ovi majstori u BDP-u sa 10 milijardi. Što učiniti, sirotinji sve oprostiti, pa kad porezni obveznici mogu majstore financirati onda mogu otpisati dugove onima koji su ispod indexa siromaštva. A majstorima. Ako nekoga zanimaju majstori, sve je to štela, uličnim rječnikom rečeno.
Oni koji su im davali znali su će upasti u te probleme a znali su da će se za takve uvijek naći izlaz. Ruka ruku mije. Vrana vrani ne kopa oči. Tu su banke utopljene do grla a možda i više.
  Iako sam u ekonomiju/priučeni ekonomist/ banuo iz strojarstva dobro još pamtim kontni plan. Banke sve to šalju na konto sporna i sumnjiva potraživanja, neće otpisati jer bi bio mogući gubitak, a onda čao velika plaća i basnoslovni bonusi.  
I opet ću konstatirati da to nije divlji kapitalizam. To je nešto u vezi sa prethodnim člancima.
  Kad sam spomenuo RGV. Prvu dvojicu bi preskočio, osebujna ličnost je Vanderbilt. Treći po redu po težini, Za 2007 g imao bi 177 milijardi $. Počeo je kao prijevoznik sa parobrodovima na rijeci, u intermecu kad se brod punio robom i putnicima on je izazivao na boks mečeve. Ukratko osoba veoma dinamična i poduzetna. Ubrzo je shvatio da je napredak tehnološki u željeznici. Postao je kralj željeznice, tu se javlja taj termin divlji kapitalizam. Uništavao je konkurenciju svim sredstvima. Bio je najveći željezničar u USA. Da bi dokinuo konkurenciju kupovao je dionice ali je i jednu dionicu blokirao. Bio je vlasnik jednog mosta koji je spajao Istok i Zapad. Sav promet tim mostom bio je u njegovim rukama, tj na obje obale postavio je po 12 naoružane čuvare. To je u USA bilo moguće, tada, jer je private property svetinja, isto kao i danas. Most više ne. Kod papirnatih dionica malo su ga nasanjkali. Imao je neke partnere, kojima je uručio nogicu, a oni su mu vratili prodajući dionice tako da su ih sami štampali koliko god ih je htio kupiti. Kad mu je postali sumnjivo, bilo je kasno. Oderali su ga 70 milijuna $. Ima i smješna anegtota, u toj transakciji prodavaći. Jedan imao prezime Gould a drugi Fisk. Eto to se može nazvati divlji kapitalizan, Kad su vidjeli greške u sustavu ispravljali su. Isto kao što su Rockefelleru uzeli Standar Oil  i splitovali na 34 frme. Tak da je zamalo staroga šlagiralo, a onda, budući je imao pretežito vlasništvo postao najbogatiji zemljanin. I sva trojica su zajedno poslovali, i sva trojica su radili jedan protiv drugog,
  Netko bi možda rekao da je sve to isto, naše stanje i 19 vijek u USA, nije, površno gledano bio je to obrazac zgrtanje imovine  Spomenuti su se ponašali nekoretno s malo obzira prema konkurenciji ali su udarili temelj kapitalizma, industrijalizaciji.a bili su široke ruke kao ktitori. Najveći uzlet naše civilizacije je njihovo doba. Treba tu dodati i Forda, Morgana i ostale.
  Kod nas, isti je obrazac zgrtanje imovine ali čista grabež, pljačka i jeftina demagogija. Grabež minulog rada i trenutnog nikakvog rasta i tuđe akumulacije. Nikakve industrijalizacije ili skorist zajednici, samo prizemna pljačka. 
    Rješenje za naše blokirane, zaista je osobni bankrot za siromašne. I taj potez neće poticati potrošnju kako neki misle. Može biti od koristi samo ako će biti prihoda tj ako se zaposle a to opet implicira samo industrijska proizvodnja. Za grabežljive logističare njima prijedlog MMF-a, proširiti poreznu bazu. Uzeti sve što je nelegalno u bilo kojem obliku i malecko uravnotežiti prihodovnu stranu državne kasice prasice. Da konačno oni sa najviše imovine i najviše učestvuju. Na redu su političari. Da ostvare iskrenost svojih izjava prije izbora. Trenutno najjača opozicija, kaže već dugo pripremaju program. Ja im vjerujem, pozorno čekamo , naročito da će donositi uvjete i odluke za male i srednje poduzetnike i da će srednja klasa biti nosioci uzleta i razvoje naše Lijepe Naše. Nadam se da ću to doživjeti, meni ističe vrijeme ali i našoj društvenoj zajednici i našoj samostojnosti.
T
 

Logističari

Nitko zadovoljan presudom, ni oni koji će biti iza lokota, ni oni koji su tužili. Nisam ni ja. Ako tko vjeruje, iskreno mi žao tih ljudi, što im je to trebalo. Siguran sam da su svjesni da im je to bila pogrešno životna odluka. Zov novčane sirene bio im je neodoljiv a i moć položaja u društvu kad se rade svinjarije a nitko im nije mogao ništa..Prekrasno je kad se zaradi prvi milijun /mantra naših novopečenih snobova/, ako je sve legalno.
   Brat je pripremio članak divlji kapitalizam ali sam ga zamolio da pričeka da padne prva odluka.
Da budem korektno nepristran, nisam zadovoljan visinom kazne za austrijskog tajkuna sa tri kompanije, premala je. Isto je tako vrijedi za uvaženog varaždinca. Dok je carinik bio glavni financ-logističar, taj je bio glavni informatičar bez kompjutora. Budući je danas u svijetu informacija najskuplja roba, trebalo je to primjerenije nagraditi. Čudno da tu nije bilo i još nekih logističari. Po meni carinik i ostale gospođe djelovale su mi iskreno pokajane osobe. Njima bi zaželio manje kazne.
Argumenti, austrijskog tajkuna  da nema dokaza za presude. I da su 60 svjedoka potvrdili da nema dokaza. Na tom istom tragu dokaza i ja bih bio, pa on ništa nema, sve je to u tuđim rukama, kolokvijalno rečeno. Kaže da je sve pošteno zaradio. Je, i sve pošteno podjelio i onda logično nema ništa. Držao se dogme, kad nemaš ništa onda najviše imaš.
  Presuda je izvrsno obrazložena, posebno logično posrednim dokazima, ali po meni fale glavni dokazi. Kako je gospodin tajkun tvrdio da je to sve zaradio sa tri kompanije iz Austrije, trebali su ga zamoliti da to potvrdi papirnato. Završni računi i porez plaćen Austriji. Po bruto dobiti,ako neželiš reinvestirati, porez se u Austriji plaća 60% pa onda nosi zarađeno. Ako bi rekao da nema papire, zbog proteka vremena, mogli smo zamoliti Austriju, jer to je ozbiljna i pedantna država pa bi nam rado ustupili te dokumente. Kako su sve tri kompanije ugašene, pare na sunce tj papire.
   Mora se odati posebno priznanje na obrani u nefinancijskim materijalnim dobrima. Uređujući prostoriju gdje je čuvao Brioni odijela i slike, dao ih je na čuvanje mesaru. Čudno, ako nije bilo mjesta u kući sa tri stana, mogao je privremeno smjestiti u četvrti /prizemlje/. Na koji su po Zakonu o povratu oduzete imovine imali pravo dva Hrvata emigranta iz Njemačke. Međutim država Hrvatska je imala veoma savjesnu Komisiju koja je utvrdila da ne bi bilo uputno vratiti tu prostoriju jer je vlažna i ne odgovara uvjetima stanovanja. Ti Hrvati su dobili rješenje da se mogu za povratom imovine slikati jer se Komisija posebno brinula za zdravlje te gospode. A kako je ta prostorija, puna vlage, gljiva i mahovine odjednom postala primjerena za stanovanje. Jednostavno, sat vremena rada radnika sa Hilti bušilicom. Izbušio rupe u temeljima kuće, ulio hidroizolaciju i preko noći je prostorija bila suha ko barut. Jednostavno ko Opera u Veroni. Navodno, tako su pisali u  novinama da je to sad teretana za gospođu. Gdje su sad odijela i slike ne znam, znam da su ih uzeli mesaru. Je i vratio je onaj auto koji je isto čuvao, po zahtjevu tajkuna ali u jednom drugom procesu u kojem tvrdi da su mu ga spakirali mesar i ministar koji je odgulio guleći krumpir. I u tom procesu su neke sitne pare bile u pipanju, kaže ništa kriv, jedini izgleda da će odnesti gaće na štapu- mesar.
Čudno je da se za cijelu aferu optužilo samo neke i još čudnije da se glavnog aktera razvlači od suca do suca. Na kraju svih tih procesa moći će se žaliti na kršenje ljudskih prava. Umjesto da je to bio jedan proces za sva kaznena djela. Ovako može ispasti da su neke optužnice bile klimave i samo trošenje sredstava. Tko će odgovarati ako će neke optužnice pasti na višim sudskim instancama. Optužnice su samo frcale ne vodeći se činjenicom da će završne presude biti iz prekogranične jurisdikcije. 
Petrica

Zadnja izmjena ( Subota, 15 MARCH 2014 14:30 )

 

Okrenimo Hrvatsku

 
 
 

Zadnja izmjena ( Subota, 15 MARCH 2014 14:23 )

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 45 od 65

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas43
mod_vvisit_counterJucer173
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1025
mod_vvisit_counterSve1788074
Sponzori