Crobarometar

Što znači prekomjerno granatiranje, to su, obećanja, lupetanja, neznanja i nepoznavanja ekonomije i izmišljanje kojekakvih bezveznih tema. A država je pred bankrotom.
Dvostrukom. Bankrot je po ekonomskom kriteriju, kad se ne može vraćati kredite.
Dvostruki je jer smo promašili "mastriški volej loptu" tj. prebacili smo javni dug preko ljestvice 60% BDP-a, što u stvari nije teško riješiti. Kao premijer u sjeni to moram znati. Zašto, ipak je istina da nema više rezanja i svega ostalog. Dobro a kako onda uskladiti kad je u Proračunu naznačen rast BDP-a za 1,8 % a sad odjednom obečavajući pad na 0,7 %. To bi značilo da netko treba izvršiti rebalans. Ajd pustim im to zadovoljstvo jer to neće biti problem.Ja se sa takvim  sitnicama neću zamarati i gubiti vrijeme. Pipl mast trast rast. Obrtnici od danas plaćaju PDV po ispostavljenom računu. Hi,hi,hi, Dragojević: A sad adio ko zna kad ko zna gdje.
O, a mene više zanima kako riješiti inflaciju od 5,2 % jer je mastriška 1,5 %. i dodatak onom gore proračunski deficit ne veći od 3% od BDP-a. Takodjer nije prablm. 
1,5 %, 3 % i 60% su limit trke, preko njih nema predpristupnih i pristupnih fondova a to je bila glavna poluga za investicije. A kad nema investicija /ima/ nema rezanja i bićemo u okvirima.
Ne bi se štel mešati, mislim da će tu biti dosta posla, pa je najbolje da ja odem plivat u mirnije vode, nije više Drava za mene.
Gospodin predsjednik najveće oporbene stranke zaziva nove izbore, možda ima čarobni štapić za naše probleme. Hm, ali Hrvati su ga stavili na čelo najnepopularnije osobe u Hrvata po Crobarometru. Nagradili su ga sa čak 25 % dok prvak u Remetincu dobio bijednih 11 %. E  jesmo mi Hrvati, miliji nam dr. Ivo.
A možda se Remetinečki "Malo vitra" i izvuće, naime 99 % svjedoka tvrdi da Fimi Medija ne postoji. Jandroković, Šuker, ništa vidjeli ništa čuli a pročitali u novinama. Kad imamo čitalačke političare. Fimi Medija je nešto imaginarno, ne bolje je kao metafizika. To je kao zavjera, Točnije spada u teoriju urote.. I ja sumnjam u vanzemaljce, ali ipak ima uvijek jedan ali. Jarnjak je pak svjedočil da mu je Šuker rekel: Bracek ne bu dobro neki penezi se na carini broje.
Okolo obiđem i priđem problemu deduktivno. Suprostavim poduzetnika i političara. Da bi poduzetnik bio odgovoran pred zakonom on mora nešto smuljati kao vlasnik. Istovremeno političar nije vlasnik ali se ponaša kao vlasnik. Dobio je mandat na četiri godine i u prigodi je da soli pamet. Dokaz. Prošlih 20 godina i trenutno stanje u državi. Sljedeće , poduzetnik ne mora biti vlasnik ali je na nesreću direktor, opet ako smulja čeka ga buksa. Političar je direktor ali ne odgovara za ništa, od premijera pa do agencija, javnih poduzeća, itd. Po špranci Bog dao Bog uzeo. Dalje poduzetnik nadrapa ako nešto potpiše a ispadne loše. Političar obično ne potpiše nego to uvali nekom drugom. Tako imamo nekakav ugovor sa MOL-om koji je potpisan od "kud Ivo tud i ja" Kak će ta priča završiti neznam. I zadnje da poduzetnik dobi po prstima mora donositi odluke. Jasno i glasno kaže u kom smjeru treba ići recimo poslovanje ili neka pretvorba, ili već nešto, štatigajaznam. E, a kad političar kaže daj to napravi i izdere se na svog potčinjenog i slučajno završi na sudu. Tada ispada da su ga krivo razumjeli ili se neko koristi autoritetom iza leđa pa kaže da je to naredio taj i taj.
Riječju i djelom vidljivo iz slućaja Fimi Medija da su se svi služili, zlorabom autoriteta dr. Ive i hvalili se da imaju u mobitelu njegov broj. Krasno. Kad je završio u Remetincu, mobitele su svi odjednom izgubili. Nikog nisam mogao dobiti, kao da su svi u zemlju propali, ko oni na Floridi ili kod Drniša
Za kraj sam uzeo u recenziju program Laburista za izlaz iz krize.
Inspirativan radni naziv " OKVIR ZA IZRADU PROGRAMA RAZVOJA GOSPODARSTVA U HRVATSKOJ
Izdržao sam deset minuta u čitanju, solidno prepisivanja iz uđbenika iliti hrvatska kompilacija. Dva ključna zadatka rast od 5% BDP-a. Kako, pa gore su spomenuti limiti, državnih investicija nema a strane investitore smo rastirali. Dubrovnik-Srđ i još mnoge. Moramo se odlučiti hoćemo li jesti ili gladovati.Odakle rast 5%, kaže autor državna potrošnja./strana 6/. Koja i čega potrošnja. To je tajna i prepisana demagoška parola. Rast zaposlenosti ????, rast izvoza, ko i što izvoziti.
Car je gol. Kad sam došao do notorne gluposti, tvrdnje da je u našoj privredi prisutna deflacija /strana 7/. Deflacija je obrnuto od inflacije. Autor nema pojma, već sam davno napisao da je stanje stagflacije. Rast inflacije a nema privrednog rasta, nema produktivnosti. Visoka i rastuća nezaposlenost. Točka.
Uspio sam se prisiliti i pročitati stranu 8, dalje mi se smučilo. Autor nešto spominje kamatu i konstatira neravnotežu. Citiram: rast inflacije i nezaposlenost a na strani 7 je pametovao o deflaciji ????
Tim uradkom Laburisti su potvrdili moju sumnju da nemaju ekipu za rješenje problema i moj bi im predlog bio, da se i dalje drže sociološko-sindikalnih tema.
Ako bi dobili mandat to bi bilo još jedno razočaranje. Uradak bi im ocjenio sa +1, do 8 stranice /od 23/. Koliko sam mogao izdržati prateći stručnost autora.
Uzeti ću si slobodu i ocjeniti članak u Glasu koncila od urednika Miklenića. Napisao je jednostavan članak o gospodarstvu, kao svečenik. U članku puno toga nedostaje, podaci i prijedlozi a s nekim se ne slažem, ali je ocjena, čista petica. Bila bi i ocjena +5 da je u članku blaženi termin-rezanje.
Premijer u sjeni

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 07 MARCH 2013 15:41 )

 

Djelo riječi

Kakva je snaga riječi, ja se malo našalio, da se prijeđe sa riječi na djela. A ono djela otišla u riječi. Izgleda da ja pišem na nekom mrtvom nepoznatom jeziku. Ili izmišljenom novom jeziku, pa će neki novi kamen iz Rosette otkriti tajnu. Možda nam treba kamen mudrosti ili nam se ekonomija dogodi, kad se stane na kamen ludosti.
No nije to više bitno jer su" čestitke" pri kraju i počinje karneval. Doduše sad je korizma, ali je to ponekad ko u poslovici, neko šumom a neko drumom.
Koji me je vrag  tjeral da uvežem djela sa riječima i odmah evo odgovora.
Toliko sam izazival da ću sada izgleda dobiti konkurenciju u premijeru u sjeni. Oporba je sklepala Vladu u sjeni i sada će početi teći med i mlijeko. Neki su se vratili sa trodnevnog kursa na Harvadu.Tak mi treba kad ne znam držati jezik za zubima, tj da imam tipkovnicu bez tipki /slova/. Doduše predavanja profesora sa Harvada sam i ja slušal, ali tu u Hrvatskoj.
No to nije sve. I MMF je udario po mojim rješenjima krize. Kad sam ja predlagao uzeti MMF za partnera, nije se htjelo. Imali bi nižu kamatu za zaduživanje i potpisali bi manje i niže restrikcije. Sada nam cjenjena firma iz Bretton Wodsa netreba.
Prvo, Bretonski šumari nisu za mene više ozbiljna firma od Velike Gospe 1971 kad su dolaru ukinuli Zlatni standard. Od tada su za mene papirnati autoritet. Isti su u efikasnosti i prijedlozima ko i naši uvaženi drugovi koji su nas vodili u zadnjih 20-tak godina. Osim što MMF ne krade već uzima.
Uzima supstancu društva. Naši političari su Hrvatskoj uzeli i suptancu i dušu.
Drugo, ušli smo sada u spiralu opisanu u prošlom članku. Manja potrošnja, manje u buđetu. Točka.
Nažalost svi pjevaju istu priču, ja se opet ponavljam, treba nam potrošnja, treba trošiti i raditi, manje pričati.
Sindikalac Sever udario opet u kritiku,kad se već toliko rasplakao nad radnicima, zašto svojih 12 000 kn, govorničkih, recimo ne prepolovi jer je i on namet radniku. I što znači izvesti sve ljude na ulicu.
To znači da ćemo još brže dovesti zemlju u jad i bijedu. Sad je 12 sati jedna minuta. Prvo što nam treba jedistvo, ali svih. Vlada se sada treba pokazati da je integrativni faktor i da je Vlada majka svima u Hrvatskoj. Gdje joj proklizava treba zatražiti hitnu pomoć. Nikakva rekonstrukcija  Vlade/Jakovčić iz osvete/ neće pomoći jer će opet doći netko ko će se učiti. Samo znalci koji odmah mogu predložiti mjere i pokrenuti Hrvatsku.
Nažalost mnogi do sada nisu bili na visini zadatka i plaće koju su primali. Pored sada još oštrijih rezova, ne onih koje sam predlagao prije godinu dana, treba makroekonomiju ozbiljno svatiti. A točka okreta i preokreta je na liniji banaka i NBH. Ako se tu postigne dogovor još imamo šansu.
Šansa ne znači da će biti bolje, već da ne odemo u "kineski sindrom". Izlaz možemo naći u "argentinskom sindromu".
Ali ne kao što Linić misli nauditi bankama limitiranjem dozvoljenog minusa. Jer Ustavno pravo, daje za pravo i ima posljedično psihičko stanje komitenta banke. Da je poslovno sposoban ili ga šutnuti u Stenjevec. A za to treba sudska odluka.
Vraćam se u prošlost sa kiselim osmijehom kad sam tvrdio da treba pričekati kako će to biti u EU. Bio sam protiv tada a sad još više da ulazimo na taj način u ovom stanju.
Prvo, sve što smo potpisivali, jedina korist je bila da se pojelo i popilo.
Sjećam se tamo neke 2007 kad je majstor iz Rementinca potpisao nekakav papirić za ulaz u EU. Saziva konferenciju, bio je petak. I kaže sad smo u Europi i od sutra možemo koristiti predpristupne fondove. Još dan danas po tom pitajnju glavinjamo. Neznamo uzeti novac.
Sjećam se Mesića koji je zagovarao EU riječima ugledajmo se u Irsku i Portugal, imam svjedoke da sam se kiselo nasmijao. Još kiseliji osmijeh mi je bio kad je rekao da treba vratiti sve pokradene novce u Hrvatsku. Koliko smo vratili, ništa.
Pa i danas se naveliko iznosi. Dobili smo, odnosno Vlada, otvoreno pismo od EU komisije za iznešenih 11,4 miliona EUR-a, sada, iznešenih iz Hrvatske.
Za Irsku i Portugal je vrijedilo, kad je bilo lovice badava, fešta, kad su izašli iz programa EU, tu su gdje jesu.
Poljska ima prednost, koju mi nemamo,mi smo visoko eurozirana zemlja/krivac se zna/,ona je krenula sa pozicije nominalne deprecijacije. Cijene su im niske i lako prodaju u EU, pa i nama. Zanimljivo i frapantno da kod njih neki još oru polje konjem. Za razliku kod nas, svi ovi naši seljaci koji kukaju nemaju traktor ispod John Deera 6630, koji košta oko 100 000 $. Pametnom dosta.
I što nas čeka neminovno, nominalna deprecijacija ili realna. Mislim da je to za neke u ovoj državi špansko selo, može i portugalsko.
Pred samu predaju članka, stiže mi neprovjerena informacija, da je premijer na funkciji naredio da više nema štednje i rezanja??????  Da moramo ulagati!!!!. Tko ?
Možda i ja nešto naučim o ekonomiji, ili konačno doznam što je jedan nobelovac mislio kad je rekao: štednja= profit. Znam da netreba učiti o štednji, pa ni o profitu. Znanje treba pokazati u toj jednostavnoj formuli na faktoru /jednako/ =.
Za kraj, EUrozacija ili EUtanazija
Petrica NEUrotičar

Zadnja izmjena ( Petak, 01 MARCH 2013 17:47 )

 

Mogli smo prije

Mogli smo to prije, morali smo prije, hladno je rekao moj kolega premijer. 3% reže plaće. Kaže da ne očekuje aplauz. Petrica bi rekel "cug je pobegel". U životu sam pazio na pravilo: u životu se sve da nadoknaditi osim propuštene prilike.
Na priliku mi je bilo čuti da je neki baltički premijer /Latvija/ prvo sebi skinul 50% plaće, odpustil 30 % državne administracije i njima umanjio plaću za 25%.Nemam ništa posebno protiv administracije/240 000/, no u Hrvatskoj radi oko 1 milijun. Da se zadovolje osnovni standardi i relacije, broj administracije traži oko 2,5 milijuna zaposlenih.
Na priliku, opet Baltik, Estonija ima 125 zaposlenih u državnoj upravi.
Kako Hrvatska još uvijek nema premijera u sjeni, među političarima. Nema ni programa za izlaz iz krize, ali zato imamo Grimmove priče i H.K. Andersena, recimo "Novo carevo ruho". Slijedom toga u povijesti su se javljali opskurni likovi ala Till Eulenspigel,Grabancijaš pa do davnih vremena Damoklo. Likovi su se javljali najčešće zbog tiranije. U Hrvatskoj se skupilo 20 godina neznanja, nerada i lopovluka. I za protutežu se pojavio Petrica. Povijesni lik iz doba, Krleža ga štampao 1936, ali ima i raniji 1834 štampan u Varaždinu / Lovrenčić/. A Titov Augustinčić ga smjestio u 1573. na spomenik u Gornjoj Stubici. Može se reči da je taj lik univerzalan, pa se pojavio u 21 stoljeću. Da zametne indentitet počeo je mjenjati prezimena. Po modelu, mijenjaš ministra a situacija je ista. Ne štima ali je bar rima.
Za razliku od premijera, Petrica je vidio probleme prije dvije godine 31.03. 2011 i u svojom ulozi premijera u sjeni predložio oštre rezove, socijalne programe, petoljetke.
Pitao NBH čija je to banka 31.10.2010..Sve pod pseudonimom Petrica Kerempuh /Smetenjak, Peronospora, ZimoGROZNI,Dostojevski......../Nažalost, bio je i vidovit. Za razliku od svojih pandana iz prošlosti, naš današnji je isto harlekin ali je nabavio jeftino /herbija/staklenu kuglu, pa vidi i budućnost.
Model Petrice je bio leteći start, znanje je imanje. Priprema modela, projekcija, perspektivno-prosperktivno, petoljetka /Program kako pokrenuti Hrvatsku i u hodu mijenjati razvoj gospodarstva. I stalno nas gnjavio da trebamo naučiti građane da troše. U ekonomiji se to zove " škola potražnje". Naspram propalog
Plana 21
Nažalost izborna obećanja ludom radovanja. Da oni bivši ne bi likovali ni oni se nemaju čime pohvaliti, debelo su pomagali da Hrvatska dojuri u petoj brzini na ovu poziciju, propasti..
Model vladanja vladajućih, hodati oprezno kao u minskom polju. ili po sistemu mrcvarenja. Hodati od liječnika do liječnika a svaki liječnik nova dijagnoza i sad polako jurimo u model da od goreg može biti gore. Umjesto razvojne strategije imamo recesijsku. Za našu betežnu privredu propisali su aspirin i topli čaj.
Znano je od pamtivijeka da na ljutu ranu ljuta trava. Ako maknemo sa očiju Petricu, bilo je ih je još na istoj razini razmišljanja, a nazvani su svi zajedno katastrofičari.
A ko je najavio tsunami investicije. Izgleda da se Petrica pojavljuje u više varijanti, pa nekad zaigra i za poziciju
Na žalost tih 3% neće pomoći, ako 2012 godinu stavimo kao nultu,a ona je izgubljena, kao i 2013, ne samo izgubljena već se i dalje troši. Troši se na plaće povećavanjem negativne klime za poduzetnike. Povećan PDV /Petrica je rekao da fiskalnom politikom nitko nije izašao iz krize/ Drugih strukturnih promjena nije bilo. Osim utjerivanje discipline, veoma pohvalno. Za razliku od bivših koji su ostavili totalni nered i kaos. Pogodovavši sebi samima, sa svojoj bratijom djeleći državne poslove. Glavni biznis u Hrvatskoj je bio osnuj firmu za jedan državni posao, a sad su glavne galamđije za pravednost i riješenje krize. A neki su bili toliki pregaoci da su sad otišli na zaslužen odmor u Remetinec. 
E sad što učiniti. Ništa, nastaviti rezati. Manje plaće, manja potrošnja, manji buđet, opet manje plaće pa opet manja potrošnja. I onda smo na pragu, znanja. Ne znanja kojeg se stjecalo učeći nauku, nego na pragu iskustvenog pogađanja.
Ak sam dobro razmel Petricu, onak zdravoseljački. Peneze treba zeti tam de ih ima. Postoje više varijanti, može prvo dogovorno. Ne političke glave skupa/ Stazić/ jer očito tu nekaj fali, nego i bankarske ali ne blazirani razgovori kolika količina kredita ili državnih obveznica i kolika kamata ili cijena otkupa obveznica. Kad je otkup na pitajnju, ima model srušiti sve u "smeće" i onda na svjetskim burzama otkupiti dug za bagatelu. A kak to provesti pitajte Petricu.
Može se i polagano kak se sada kreće, ali groši će opet nedostajati. Ali i tu je Petrica imal rješenje, he he he he, Južnokorejsko, ne 3% jer recimo onom sa 16000 kn uzeti 500 kn a jadniku na minimalcu 100 kuna. Mi smo na 60 % duga BDP-a A korejci su imali 120 % duga na BDP-i. Danas  su tigar dalekog istoka.
Pa dajte konačno učite na tuđim iskustvima, pa braćo Hrvati i ostali uzmite domoljubno prosjek plaće u Hrvatskoj, malo dodati onim jadnicima na minimalcu da ne uzimaju tri plaće u "crveno".Sva povećanja minimalca završiti će u proračunu, jer će se cijela plaća potrošiti. U čemu je štos. U tome da će se povećati potražnja, / ali naše proizvodnje, ne uvoza/ puniće se proračun, povećati će se plaće ,opet povećan proračun i dalje znate sami. Prevedeno, nema odmora dok traje obnova. A vladajući još nisu ni zapičili lopatu u ledinu/ došli u drugom mjesecu/ a u petom već otišli na zasluženi ljetni odmor/2012/. Ej kakav odmor, pa odmarali ste se 8 godina. Gospodo tak se to ne radi. Raditi 25 sati na dan isto ko i svaki ozbiljan poduzetnik. Svaki dan sam išao sat kasnije na spavanje. A u ovih 20 godina svi koji su izredali kao da su došli iz zemlje kralja Mide. Sve u zlatu i kadifi. Kad se ova Vlada pogleda, 80 % dolazi iz troškovnog podnevlja. Nikad nisu sami osmislili svoj privatni biznis, nego su bili na proračunu. Kako da ima poduzetnički osjećaj za državu ako nije ispekao zanat na svojoj koži.
Nego svi vladajući uzmite ovlasti i vladajte ali prije toga hipoteka na imovinu kao garanciju za obavljen posao. Ako sam ja mogao svom svojom imovinom garantirati za svoj biznis, zaraditi za sebe, za svoju obitelj a i za državu, molim lijepo preuzmite odgornost za obavljen posao tj neobavljen posao. I neće biti štajka i protesta, a neće ni biti jagme za stolicu i povlastice.
Greške političara plaćaju birači, a zakaj, pa zato jer su ih birali.
Za kraj sam ostavio sveznalice, sve znaju. Nesuđeni magistar ekonomije, pazi ovo makroekonomista. Sjajno, pa takvi se traže ali su u hladovini. Vilim Ribič, u struci nikad radio a ekonomsku čitanku pozna. Pa umjesto Potemkinovo selo /gradi zgradurinu od članarine/ mogao je pokazati znanje i osmisliti biznis i zaposliti nezaposlene. Sever, sa sindikalnom školom. Modele kojima savjetuje Vladu, neka uzme kredit, pljune u šake, registrira firmu i neka mlati pare. Nekad se govorilo, krenimo sa riječi na djela.  
Premijer Sjena

Zadnja izmjena ( Petak, 22 FEBRUARY 2013 06:11 )

 

Giordano Bruno

Pohvalno je  što se Google sjetio Kopernika, malo znanja ne smeta. Smeta me da je 17.02.1600, dan kada je spaljen Giordano a nije spomenut.
Koperniku heliocentrizam a Bruno je otišao u svemir. Bio je skolastik bez dogme. 
Galileo Galilei je u većoj upotrebi i poštovanju iako je pred inkvizicijom porekao heliocentrizam, za razliku od Bruna koji je ostao kod svog stava i spalili ga kao heretika. Prethodno su ga na prijevaru uhvatili. Galilei je kao na samrti ili na sudu izmrmljao Eppur si muove.
Zanimljivo je koliko je srednji vijek bio zagljupljen, kad su istovremeno po svijetu prije 4200 godina o svemiru znali skoro sve, od Kine, Egipta do Južne i Srednje Amerike a Sumerani čak prije 5000 godina. Da li su sami došli do tih saznanja ili je im to netko prišapnuo. Činjenica je da svi spominju Sirus a Dogoni čak Sirius 2 koja se ne vidi golim okom jer je neutronska zvijezda.
A u 17 stoljeću zbog heliocentrizma spaljivalji.

Petrica

Zadnja izmjena ( Utorak, 19 FEBRUARY 2013 06:11 )

 

16 Zimska liga

Nisam se mislio javiti u vezi otkazivanja zadnjeg kola Zimske lige. Jednom sam nedvosmisleno zauzeo stav da se u sportu javljaju nekorektnosti/nema veze sa Zimskom ligom/ i to je rezultiralo da su se počeli javljati bolesnici, pa se nisam  štel mešati u Prigorcu. Ipak je to stvar organizatora.
No povod je i to me ne veseli, dapaće rastužuje da se energija rasipa na osobne uvrede.
Moj je stav da je otkaz trke 17. 02.13. greška organizatora. Veliki sam formalista, očekujem da onaj koji se nečim bavi da i to obavi odgovorno i kvalitetno. Slažem se sa "Tihom", propozicije su jasne. Takmičari ne bi došli da nije trka zakazana. Kako se kolegama iz Slovenije ispričati.
Osobno bi provjerio stanje ceste jer je opće poznato da se više ne čisti odlaskom vojske sa vrha Ivanščice, ali bi u nemogućim uvjetima imao rezervnu varijantu. Nije da se miješam u odluke drugog kluba ali šteta bi bila da se prekine tradicija. Pored formalizma, posebno cijenim tradiciju. Osim toga to je trka koja daje određenu draž i kvalitetniji trening nego u nizini.
A ja, ugodno sam proveo nedjelju jutro. Kad su se trkači razišli ja sam dva puta od pila otrčao/ odplazio po prtini/ do Žganog vina, vraćajući se po 10 litara dopinga. Eto odao sam sad tajnu. Na svaku trku krećem sa dopingom- Žganim vinom.

Petrica Vinkač

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 18 FEBRUARY 2013 19:02 )

 

Tema dana-Konstruktor

Sram ga može biti, Kaže Linić. Cijeli dan se ta izjava vrti kroz sve moguće medije. Na dan Valenta. Direktora Žderića ne može se pronaći ali je osvanuo navečer u Temi dana.
Emisija je više ličila na skeč nego na na ozbiljnu emisiju. Sanja Mikleušević-Pavić nepripremljeno pokuša rešetati Žderića. Za takvu emisiju treba znanje a ne imati napisani šalabahter i čitati pitanja. Treba logično slušati odgovore i onda postaviti ključno pitanje a ne jedno te isto pitanje permutirati. Nije bilo za gledati mučenje emisije, ni za smijati ni za plakati. Kakva pitanja takvi odgovori. Doduše Žderić se toliko znojio kao da je na triatlonskoj trci. Suština problema Kostruktora je, što više nema političkog pokrovitelja. Točka.
Sljedeće je iz iste kuhinje. Strovalili se giganti. Hidroelektra, Dalekovod, IGH, Coning a je sve premreženo politikom. Točka.
Radilo se pod egidom mi ćemo izgraditi državnu infrastrukturu ali je to sve bila krinka da se akteri legalno obogate. Točka. Današnji neimari su malo prepravili parolu " mi gradimo cestu a cesta gradi nas." Činjenica, firme propale a vlasnici, Krezovi.
Loše je za ovaj članak, kad sam ozbiljan i ozbiljno pišem, da moram umiješati sebe.
Kristalno jasno, jedan privredni subjekt, jedan vlasnik, jedan žiro račun. Ni sa kim povezan, ni subjekt ni vlasnik, nikada primio bilo kakvu potporu, nikome dužan, državi plaćam u sekundu sve moguće poreze /200 utvrdili EU stručnjaci/ nikada izdao lažnu ili krivotvorenu ispravu za plaćanje uzete robe ili usluge. Nikada žiro račun u blokadi a robu u EU mogu dobiti bez ikakvog platežnog osiguranja, "kod nas se kaže dobijem robu na lijepe oči"
A kako je to kod Konstruktora, samo malo da zagrebem površinu. Vlasnik mu je firma Veho, Fossa, Fodo i onda niz sitnih uz to povezan je sa 15 firmi. Ko tu može  i odgovarati. Ostane država bez poreza a dala je posao Konstruktoru a on njoj vrati radnike na Burzu. Točka. Isti obrazac upravljanja, vlasničke strukture po cijeloj Hrvatskoj
Pored toga tajni partneri, kriju se iza odvjetničkih ureda ili skrbničkih računa putem banaka. Za primjer Varteks ima četvoricu takvih.
Gdje je greška. Politika. 2008 g. imali smo 120 000 građevinaca, za pola EU smo mogli graditi. Vezano na gornju egidu. Što više gradilišta, veća masa kapitala, veća zarada,više se preljevalo u privatne đepove, više se kralo, više se sljevalo u Fimi Mediju, više podizvođača, Skladgradnja i drugi, više se fakturiralo, više naknadnih radova, više aneksa ugovora, aneks na aneks, još više se preljevalo u privatne đepove i tako smo svjetlosnom brzinom stigli u 2013. Nema cementa, nema željeza, nema ceste, nema mosta,nema plaće a nema ni Fimi Medije. Točka. Ima sad Remetinca i gubitaka. Točka.
I da sad skrušeno moljakamo Europsku komisiju, za ulazak 01.07. Šaljite eksperte da iskoristimo predpristupne fondove jer sami ne znamo. Prije kupimo kartu za pasivu Ljubljanske banke.
Strukturno gledajući, umjesto da nam građevinarstvo bude motor gospodarstva, postalo je kamen oko vrata. A kad se političari/naši/ uhvate građevine onda imaju ofucanu demagošku poštapalicu- New deal. Samo među njima nema F.D. Roosevelta /32 predsjednik/, sastavio dvije petoljetke protiv Velike ekonomske krize. Nešto je uzeo od svog rođaka /26/ Theodora R. Oformio Trust mozgova sa Sveučilištem Columbia i počeo sa javnim radovima. Hidrocentrala Tennessee, sedam država uključeno na područje gdje je živjelo 8 miliona stanovnika. Točka.
Umjesto da napravimo generalku na našem motoru /za novi motor nema novaca, nema za glavnicu, nema za kamate, mastriških 60 % je tu-58 %/. Išli smo sanirati brodogradnju, bila je logika da se priznaje održivi gubitak u visini 10% vrijednosti po izgrađenom brodu. Previše je bilo pobočnih ugovora-Sanader. Sinergijom ostale strojogradnje pokrije se tih 10% i po Teoriji tržišta i cijena, netreba biti nikakve dobiti, ali imamo desetke tisuća zaposlenih koji uredno primaju plaću, a država poreze. Da je ta silna količina novca poslužila za održanje radno intezivnih djelatnosti, prvo tekstila, pa drvne proizvodnje, pa kožarstva, danas ne bi imali 400 000 nezaposlenih
Otužna je činjenica da smo sa radno intezivnom djelatnosti pomagali visoko tehnološku proizvodnju. I uništili ih. Na rubu pameti, Krleža.Točka.
Broj nezaposlenih nije pretjeran ako ne uspiju predstečajne nagodbe. Bićemo taman na oko 26 % nezaposlenih ko i kod Rooselveta, a ekstremnu je imao u Chicagu 40% , u Detroitu 50%. Nije mu bilo lako, pored krize imao je i budalaše u Vrhovnom sudu koji su mu opstruirali New deal.
Ima li nade poslije ovakve naše sadašnjice. Ima, moj prijedlog je Dubravku Šuicu za premijera. U Globusu 08.02.13 rekla da ima program za gospodarstvo a ja sam se uhvatio za izjavu." Neće više biti divljeg kapitalizma". Dobro, a ko ga je uveo takvog na ove prostore. I ko će prvi baciti kamen i izreči heretički, to je eksploatacija čovjek po čovjeku.  
Petrica Točka.
 

Bomba lll

Na moju žalost a još više poštene Hrvatske, bombe pucketaju. Političke.
Damir Mihanović, koji je razmontirao Fimi Mediju, sad bi ironijom sudbine Barišića, trebao biti glavni blagajnik HDZ-a. Imao je hrabrosti izmaknuti tepih ispod nogu svojoj stranci koja je bila na vrhuncu slave, imala je sve poluge vlasti i prisile. Veoma velika hrabrost.
Promišljen i oprezan čovjek preispituje svoje odluke, u cilju da bude objektivan. Objektivan želi biti i Mihanović ali mu objektivnost remeti upozoravajuća poruka, od gđe Kosor i Šukera, da pazi kako će svjedočiti na sudu. Hja na sudu je bio ogoljeno iskren a i objavio je imena suflera. Sad ima slatki problem, kao i Hamlet, be or not to be. Uzeti mjesto rizničara a cipela suflerima.
Posljedica, nemojte suflirati ako glumite u nijemom filmu.
Ništa manja bomba je nečisto mlijeko. Kako je moguće da sa polja do stola dođe kontaminirano mlijeko a mora u lancu sirovina opet od polja do stola proći 6 kontrola.
Na žalost neki imaju zatvoreni ciklus od tvornice hrane do stola. Obavezne kontrole su kod hrane za stoku, nekoliko kontrola mlijeka, a zadnja kontrola je kod izlaska mlijeka iz mljekare.  Za to je zadužen poznati certifikat 9001, a što je to. Onaj veseljak iz Srbije bi pitao "gdje je pečat". Istina, certifikat daje pečat firmi da je ozbiljna i odgovorna.
Vrši kontrolu od ulaza svih sirovina u mljekaru, prati sve procese proizvodnje a i komercijalne, fiskalne, marketinške, ljudske resurse, zdrastvene i higijenske. Na kraju je izlazna kontrola gotovog proizvoda. Poznato je da su se neki nakitili sa svim mogućim svjetskim certifikatima kvalitete. Ima ih na stotine, najpoznatiji su iz grupe 9, 10, 12 i Halal za hranu. Da mliječna afera bude atraktivnija, kontrolu našeg mlijeka rade nam Bosanci i Bečlije. Time bi bio demantiran poštovani ministar za selo da smo mi pronašli kontaminirano mlijeko.   
Da ne budem cinik, u nekih je to samo zgodan vic za svjetski dan smijeha. A kako mi kontroliramo. Osobno sam vidio cisternu mlijeka na granici kojoj nije uzet uzorak.
Posljedica, ako je distributer mlijeka nekim čudom imatelj nekih certifikata kvalitete. Slobodno se može oprostiti od tih certifikata na 6 mjeseci. Onda monitoring dok se ne utvrdi da može opet biti korisnik  certifikata. Interesantno, da se nitko nije od odgovornih zapitao čemu to cirkusiranje i hvalenjem, imamo kvalitetu. Ipak se radi o hrani. Pa javna je tajna o kvaliteti mesa /Danska/. To je samo dokaz da mi nismo za neke više organizacijske akcije. Da se štitimo od loših EU postupaka i da svaku direktivu prihvaćamo na našu štetu.
Niže dolje to potvrđuje.
Treća bomba je stevija. Neki naš revni ćato ušao u Gugl i sistem copy/čopi/ past /pastu/ skinuo neku zabranu iz EU.
Da li se netko sjeća krastavaca, koji su morali biti dugi točno 8 cm i da su još k tome potpuno ravni. To je bila zamisao nekog udarenog EU birokrata. Opet naš revni, čopi- paštu, ugradio u zakon, potvrđen u Saboru. Iako nismo bili još na spisku da uđemo u EU, mi smo tu glupost uveli pod direktivu. Bili smo veće pape od pape. Onda je onom pametnjakoviću u EU  netko objasnio da u proizvodnji moraju 80 %  krastavaca baciti jer ih je toliko zakrivljenih. EU promijeni zakon a kod nas smo još godinu dana istjerivali svoju glupost.
Tako je sada sa stevijom. Osobno za mene, stevija bi ostala običan drač, da mi majka nije dobila šećernu bolest. I počela je briga, najviše da mojoj majci pomognem i da posljednje dane provede dostojno i da joj vratim za ono razdoblje kad se ona brinula za mene. Da skratim priču doznam za steviju. Bilo je to prije deset godina. Da proverim neke informaciji pitam poznatog dijabetologa za steviju. Začuđen sam bio neznanjem tog liječnika. Ako anuliram medicinu ostane mi moj fah  a to je ekonomija. Tona stevije je ekvivalent 4 tone šećera. Tu počinje ćarobna  priča/bomba/, stevija je rješenje za šećernu bolest. Ali i za surogate za šećer. Primjer aspartan u žvakaćama a i energetskim pripravcima za sportaše. Ima studija da je baš aspartan /E 951/ uzročnik nekih teških bolesti. A David Icke ima još lošije mišljenje o aspartanu.
Posljedica, opasna konkurencija proizvodnji šećeru a i kemijskoj industriji. Šećer je strateška roba, privredna i ratno strateška. A kemijska /farmaceutika/ industrija je biznis koji zarađuje na račun uništavanja prirodnih tvari.
Na kraju mala bombica, Sandra Perković i Ivančić. Razlaz. Tužno je gledati a još tužnije slušati njezin dublji glas od recimo njezinog trenera. Poznata je sudbina Ricky Brucha koji je bio prva žrtva anabolika.
Petrica Kemičar
 

Bomba ll