Ftič

    Vre tičeki spiju, a šume mučiju. Naj moja popevka zvoni po rezervatu /naj mi poštovani Domjanić oprosti/.
Kaj nije po dolu i gaju i dragome kraju. Za razliku od brata blizanca ja pišem suhoparno, činjenice, podaci, numere, a to baš nije čitljivo pa i ja pokušavam biti malo, duhovit.
     A da ovo gore ne bude patka, neka bude nastavak naše sadašnjosti.
     Pliva patka preko Save nosi pismo navrh glave, u tom pismu piše...........
Siguran sam da je sada jasno kak je to već Petrica napisal o lexu. Ima o tom slučaju i nešaljiva strana. Uvaženi kolega po radnom mjestu od mog Petrice rekao da nema štete, niti će je biti. Biće, i ima je već sada. Samo on to još nezna i ne može je dokučiti. Zašto, pa treba se baviti poduzetništvo pa bi onda ubrzanim tečajem imao prave informacije.
    U cijelom tom slučaju ima puno nesretnih okolnosti. BDP pada, rashodi i dalje veći od prihoda, fali 3 miljarde kuna trenutno. Nešto o tome je prtljal Petrica. Idemo dalje, za par dana će Državni zavod za statistiku a i Eurostat objaviti koliki nam je proračunski manjak 4,7 / požuril se Fitch/ ili 5,2 %. To je istina o državnim financijama.
    Sljedeće, gospodarstvo još uvijek tone, kupuju se auti, trenutno Vlada je akter. Koliko smo vezali tu kupnju sa nekom našom isporukom robe. Recimo šraf od Petrice, lukav je on jer ga on proizvodi.
     Da li još netko sjeća, ako nema pomaka u 9 mjesecu ja odlazim. Prošao 9 mjesec a i naredni 9 mj. a mi još cupkamo, ne na mjestu već trčimo unazad.
    Od silnih projekata skoro ništa. Nešto je kao pomak, koncesijski Pleso / godinu dana za građevinsku, a i koncesionar nešto slabo stoji sa parama/, da li se poštuje potpisani ugovor po tenderu.? IKE-a poslije puno peripetija, nekoliko godina, kreće. I to je sve od značaja, osim nekih sitnica pa te sitnice kako je vidljivo ne dižu BDP, jer nema potrošnje ni investicija. Doduše najavljen je veliki projekt Pravni trg, in capital town of CRO. To će biti na dvije godine zaposleni radnici i onda ? I tako je to neproizvodna investicija, ako će je uopće biti. Da proizvodnja, a ko je još toliko lud da u ovim uvjetima radi. Dokaz, kako je novi gradolnačelnik u Metkoviću, sebi i svojoj administraciji odredio plaću minimalac, to je i putokaz za izlaz iz krize. Potrošnja, čemu služi ta kategorija u ekonomiji.
    Poštovani vladajući u Vladi a i oni u Saboru smanjite si plaće dok nije kasno, kad neće biti ni za minimalac. Moj osobni stav je, da Vlada nije ni zaslužila svoju plaću već ju trebaju vratiti. Pored svih pogodnosti, sve imaju plaćeno, mobiteli, kartice neograničenog limita....., a tako i župani i gradonačelnici.
    Onaj iz Remetinca sad pravda svoje bogastvo sa besplatnim ručkovima i uzetim dnevnicama, što je istina. A gdje je reforma administracije lokalnih uprava i županija. Meni je jasno, da zadržavajući punu zaposlenost u administraciji, svaki mjesec lijepa svotica poreza i doprinosa slije u državnu blagajnu, dokle.  
     No to je potez kratke pameti, jer jedemo supstancu. Jasno je i da prodaja Poštarske banke, CO i cesta/bez obzira na varijantu/ neće začepiti rashodnu rupu. Pristupnih novaca nema, jer nema programa, sad su još odgodili Pelješki most. Uz to nekakvi štrajkovi. Loše za dugoročno razdoblje da štrajka tercijarna djelatnost a ne primarna. Kad se šuti onda je najopasnije.
    A opasnost se pojavila slučajno u minornom slučaju. Lex. Ta smosvijest nam nije trebala, naročito protiv Njemačke a ni saznanje koliko je još UDBA prisutna i snažna u našoj demokraciji. Prošlost nam stigla u sadašnjost/ eto dokaza Eisteina da se može putovati vremenom/.
    Zašto Đureković, pa on je bio sitan slučaj u INI. Glavni je bio kad je ondašnji ministar milicije utvrdio da se kupuje nafta po enormim cijenama sa plutajućih tankera, a bili smo prijatelji sa deset naftaških zemalja. Recimo Gadafi je pital koliko trebamo. Sjećam se kad smo vozili na par-nepar, pa bili neki bonovi,kao nije bilo goriva. A spasioci su se bogatili. Obrazac je bio da sinovi visoko rangiranih političara i generala odjednom su preko noći postali svjetski biznismeni. Samo sinovi od glavnog meštra nisu. Puklo je kad su se neke cijevi zapljenile, sjećam se ko danas nastupnog govora, kako imamo elemenata koji lažno optužuju i kaljaju ugled poštenim radnicima, direktno prenosila televizija. I kak to ide po diktatu smjenjen ministar milicije. Sve nepodoštine su pale u vodu a Hrvatskoj ostali dugovi koje još sada plaćamo.
     Priči nije kraj, Đureković je previše znao i da spasi život, ode u Njemačku, sa papirima. Zašto sad Njemačka komplicira za nas u nezgodno vrijeme. Pa nije nezgodno vrijeme nego je to pravna država koja je dala politički azil/ a azil politički u Njemačkoj se ne dobiva lako/  osobi a ona najokrutnije likvidirana. Kod njih takav slučaj ne zastarjeva 50 godina. Nitko ne spominje da su ubili i sina. To je jedna pretužna priča, a pravorijek će biti u Njemačkoj. Mjesno nadležno
    Ima i jedna smiješna anegdota. Jednog dana na Jakuševcu se našlo nekoliko crnih vreća za smeće. Sve su uredno bile bukirane sa devizama. Čistaćica je krive vreće bacila u kontejner. Utvrđeno je da su dovezene sa brežnog dijela Zagreba, vlasnik nije utvrđen. Nije se ni javil..
T.P.
 

Lex

    Dobro mi ide, kad počnem zazivati vraga, pa bubnem da je sve to zamagljivanje stvarnog stanja. I ondak se jedna moja sitna budalaština vjetrić lahor, pretvori u oluju. Nije mi jasno kak se može tvrditi da je kod nas nezaposlenost, navodno treća u EU. Poslije, navodno Bugarske i Rumunjske. Onda je tu neka velika greška u toj statistici, jer koliko vidim, odnosno ne vidim jer mi je lex odmah pao u oči pod sintagmom-pijesak u oči.
     Te se svi bave sa lexom, pozicija, opozicija, V. Reding, EU komisija i cijela naša Lijepa. Puna zaposlenost. Kakav će to biti BDP iduće godine. Možemo već sada dignuti sve četiri u zrak i ništa raditi, koliko će biti prihoda od lexa. Na njemu se radi u normalnih 42 sata tjedno, a ima i prekovremeno a i solidan je za izvoz, kad će i EU imati posla. Šaljemo profakture za izvoz, ako nam neide redovan robni izvoz, izvoziti ćemo lexove.
      Pozicija je konačni pronašla gdje će biti rast, jer na sve poduzete reforme rezultati ni. /nove reforme i novi koordinator Milanka Opačić !/. Doduše na sve strane pljušte naruđbe za nove aute. Kupuje se kao da smo pijani miljunaši, a onaj moj prijedlog od prije par godina za onaj banalni i tehnički riješiv, bijedni čep od kartera, proda autoindustriji, ništa. Možda se čeka kad više nećemo kupovati luksuzne aute pa će neko pametan se dosjetiti, dajte da sad te čepove proizvodimo. Hja a onda će automobilisti/  MMF/ reči da više nismo u stanju kupovati autiće,pa nećemo prodati ni te čepove. A čime ćemo čepiti budjeske rupe.
     A opozicija, umjesto da, da konačno taj program koji će nas vinuti u nebesa, bavi se lexom i stalnu mrmja mantru izlizanu, ne valja ovo a i ne valja ono. Kakvo je to proklestvo snašlo ovu zemlju. Katastrofičari, tvrde, još od dinastijskog ubojstva kralja Petra Krešimira.
     Poštovana vice presidente gđa Reding, mora se nečim baviti. Sljedeći ulazak neke države biće za deset godina a možda ga i neće ni biti. Kak sam u početku tvrdio da mi njih netrebamo, Island me poslušao.
Inače me je osobno uvrijedila, tvrdeći da ju je Hrvatska razočarala. Ja nisam Hrvatska. Predložio sam bilateralne razgovore.
    Cukor na kraju, slabo pratim medije, ali mi se učinilo da sam u prolazu čuo na radiju, nešto kao da će Vlada kao s nekim /EK-opet gđa Reding/ početi pregovore ili tak nekak, tražiti rješenje sa MMF-om. O našoj posrnuloj ekonomiji ? Ako sam krivo čuo duboka isprika a ako je istina jao si istini.
      Kad sam ja predložio da se malo pospominjamo sa MMF-om? Pa valjda kad smo još imali argumente, sad je kasno.  Ali će biti diktata. Opet ću ići u osnovnu školu i učiti se. Stoga sam izvadio iz bakine škrinje svoju pučkoškolsku pločicu /prilog/ iz prvog razreda. Hvalim se sa šrakopisom, da imao sam dvojku iz krasopisa ali sam u srednjoj imao peticu iz tehničkog crtanja i tehničkog pisma. Moj krasopis je na nivou da se nezna je li to hrvatski ili latinski. Možda sam trebao biti liječnik.
     Čuvam ja sve te moje alate iz mladosti a unuka mi ima iste te veličine, tablet.
     Upravo mi se javio moj šogor Ojlenšigel, kaže da će me predložiti za Nobela. Zašto ? Pa ti si, kaže sve predvidio oko ekonomije u Hrvatskoj i kod onih a i kod ovih. Jesam. Ali za to se ne dobiva Nobel, branim se ja, tobože. Ma ne, opet on naporno. Dobićeš ga za čarobiranje, nova sedma disciplina Nobela.
Petrica Čarolex

 

Video

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 16 SEPTEMBER 2013 15:14 )

 

Banke& Enron

  U zadnji čas, opet mijenjam temu. Trebala je biti naučna revolucija a ja se uhvatio ponovo banaka. Kak je istina skladna metafizika, istina kao dvije istine a moguće ju razvlačiti kao gumu za pračku. Javila se J&T / Jakobović&Tkač i Hoffman/ u liku zgodne predsjednice banke, Monike, kao da je ovog trenutka izašla iz Burde. Do nje ću kasnije. Treći član banke optužen je od bivšeg čelnika Hanfe da je kupovao preko Cipra dionice INE. Samodol je sada savjetnik Bandiću. !!
      Zgodna Monika nije mene dematirala, a rekla je istinu, tj potvrdila istinu. Loše upravlanje, pardon u prošlom članku sam nazvao virtualije, treba sanirati. A kako tako da su predložili da na njihovih 10 miljuna EUR-a, uloženih i netko od domaćih uloži, od vlasnika-dioničara ili netko sa strane. Kaže da su oni položili svojih /10/u jednu banku/namjera im bila uložiti 40 mil/ a od dioničari nitko ništa. Između njih je Coning i posebno zadovoljstvo mi je kad vidim da ima i /jedan ili više nijh/ dioničar/a/ pod skrbničkim računom u portfelju CEBA. Toliko o istini.
      A sad oni koji voli rebuse, sudoku, slagalice, tetris, jer se može ovdje divno zabaviti. Bez komentara. J&T je polog !? imala u VABA banci. To je Varaždinska banka ali nema nikakve veze sa onom starom koja je ušla u njedra Zagrebačke banke. U Nadzornom odboru CEBA je Zemlić, a u VABA banci, Strapek Julius i Tomaš Hlavač / jesu li zemljaci J&T/, i Zemlić. To je jedna strana istine a druga strana istine ? Druga strana, tvrde da je 70% neadekvatnih kredita, ništ novoga to je već viđeno u Poštarskoj banci. Zanimljivo je da u spašavanju banke ili tih plasmana istina da su sudjelovali FGS fondovi. Fond za gospodarsku suradnju. Ne bi mene to smetalo što je nečijih 50% u tom fondu, loše je što u drugih 50% istine, državni novac/građana/.
    Kažu da je i neki LNG Hrvatska uložio 7 miljuna kuna. Čije pare ?  A onda su u banku uletili i mirovinski fondovi. Tajnu, čiji su to novci neću napisati. Zašto.
      Podsjeća me na  jednu američku firmicu. Koja se nekad zvala Enron. Imala je Bruto prihod, veči, nego Lijepa naša BDP. U jednom trenutku povijesti došli nam izgraditi plinsku TE Jertovec J. Dabl-ju Sutton i gđa Zdenka Gast. Dolaskom gđe Gast u Banske dvore mnogi su rukama držali oči, a nekima su poispadale kad su vidjeli minicu. Potpisali ugovor da nam prodaju struju a plin će kupovati od Rusa.I tu istina završava.
     Istina, je ta, da je ta firmica, inaće sveprisutna u cijelom svijetu, u računovodstvu troškove knjižila kao prihod. I bilo je $ ko šodra u Dravi. Jedna od največih svjetskih revizijskih kuća AA /nema veze sa Alpe Adria triatlonom kupom/, sve je to lijepo uzimala, zdravo za gotovu istinu. I onda neki nadobudan državni knjiški moljac navlažio desni kažiprst i počeo čitati financ izvješća. Srušio se sa stolca kad je zbrojio dubiozu.Tjedan dana nije spavao, po danu kunjao a po noči je mjesečario dok nije dao informaciju svom nadređenom. A ovaj uzeo bolovanje. E onda je istina došla do glavnog financ meštra u Texasu i ode Enron u povijesnu istinu.
    Tu istina ne završava, radnici koji su radili u Enronu izdvajali su novac za svoje mirovine, a kako je ekipa je sve sprčkala, tako i buduće penzije, koje su postale prošlost. Ako ste pomislili, predragi moji Hrvati a još predraže Hrvatice da su radnici preko noči postali bokci Bistrički, u pravu ste.  
     Da možda ne bi netko pomislio da ja sad propitujem kud ulažu naši Mirovinski fondovi. A da li će netko za ove virtualije odgovarati vidjet ćete, ako neće vidjeti onda ćete osjetiti.
Petrica Minica

Zadnja izmjena ( Subota, 14 SEPTEMBER 2013 04:45 )

 

Kad se izgubi vjera II

   Kod eseja o prvoj paradigmi napisao sam pa onda izbrisao tu rečenicu a radilo se o istini. Iako je istina uvijek jedna jedina, Sokrat je to kriv a ne ja. Uvijek je istina sa lica i naličja. Lijepo zvuči da je uvijek istina sa dvije istine.
     Tako sam ja u prigodi da sam sebe demantiram, sintagma je kriva. Naročito ako se prisjetim mladosti i prvih razreda osnovne škole, poradi moje disleksije. Kad sam prepričavao neki događaj često se dogodilo da se cijeli razred valjao od smijeha, a ja zbunjen stojim. Razrednica me onda poučava da recimo ne mogu kao u onom pljačkaškom vicu reči: zrak u ruke, nego ruke u zrak. I sad nastupa dvojna istina. U sebi ja mislim koje budale pa ja sam to i mislio a sad kako je to ispalo u interpretaciji..... Ako baš to nekog zanima trajalo je to šestog razreda, kad sam napisao djelce o igri sa mojim pajdašima u ulici. U prvom licu jednine kao capo di tutti capo. Ako bi biIa istina oteli me svemirci i sve se promjenili. I tako jednog dana profesorica iz hrvatskog uđe u razred i kaže da ćemo danas obraditi jednu našu zadaću a ona će je osobno pročitati. Početak nije bio neki naročiti, a svaka daljnja riječ moja slična sintagma ali nije ista, kao da je netko prčkao po tekstu. Shvatim da sam ipak ja tekstopisac, od neugode počnem tonuti u stolac. Da je matematika, kemija ili fizika, toga se nebi sramio ali hrvatski, težak sukob na sceni. Kad je profesorica pročitala, nije dala razredu šansu da se izjasni o umjetičkoj vrijednosti mojih pisanija, nego je odmah rekla da sam ja autor  i dala ocjenu. Jedva -3 jer je tekst bez interpunkcija, sklop riječi ko raštimani klavir. A nije bio za 5 zbog grešaka za mene nebitnih, no dobio sam 4 zbog same fabule i tehničke izvedbe. Posebne čast je bila da se tekst čitao po cijeloj školi, ispao obavezna lektira.
    Zašto toliki uvod, kad treba priznati grešku onda vam političar sve nabajaju, samo pravu istinu ne. Ali ja nisam poltikant, pa sa istinom na čistinu pa ma kakva bila.
   Onih -0,7% u drugom kvartalu, u trećem će biti bolje, to i mala djeca znaju, pa neću tu gubiti vrijeme, četvrti će još nositi posljedice trećeg. A prvi kvartal 2014 biće papren i vatren. Sve što se je muljalo i valjalo iza brijega od 2008 doći će na naplatu. Da podsjetim pad od te demarkacione godine je 12% BDP-a, a buđet smo svake godine uporno povečavali. Tako samo politička opcija može opstati. Na račun građana.
    Zašto moram sebe demantirati, pa g. Bohaček je bio u pravu kad je govorio da banke baš ne stoje najbolje. A gdje sam ja griješio, pa kod istine i poštenja. Imam krivu paradigmu, jer je u nas željeni i hvaljen podhvat biti s one strane poštenja/istine/.
    Jednostavnim riječnikom rečeno, pošten i budala su braća.  Ako nisam jasan, banke su uključenje u kojekakve avanture, nepoznate javnosti/sada polako izlazi na sunce/. Avanture sa vodećim i poznatim menađerima, nazovi poduzetnicima i političarima koji iz drugog plana vode bizniz. A kako su banke namirivale te egzibicijske avanture. Derale su građane, namirivala se pasiva.
     Primjer. Istina je samo jedna, Đi end Ti neće dokapitalizirati Centar banku. Ne stoji istina da su oni muljali, tako kažu neki naši. Prvo, ta dvojica J&T nisu bogznkakva banka, nego neka tranzicijska. Trebali su se naši prije informirati, a drugo pa nisu ta dvojica veslo sisala da bace novac u bunar. Ponudili su rješenje, uzmite svoje financijske virtualije sebi na teret a oni će dokapitalizirati ili da budu večinski vlasnici pa da naprave reda.
Komentar mog šogora Ojlenšpigela bi bio, našla krpa zakrpu.
    A kakav je red kod nas. Recimo, onaj moj tekst školski teško je bio čitljiv dok se nije pročistio i ubacili potrebni elementi hrvatskog pisma. Ko će biti profesor da dotjera red kod nas, ko će biti taj da razmrsi naše gordijske čvorove.
     Eto zadatka, Croatia osiguranje/državno/ dalo je kredit poznatoj firmi/privatnoj/ za plaćanje dugova državi/porezi i doprinosi/ iako je istoj firmi puno toga otišlo u apsolutnu zastaru zahvaljujući Poreznoj upravi ???. Za one koji neznaju relativna zastara 3 g  !!!. apsolutna 8 g. !?!? Za taj kredit garancija je od Centar banke. E sad, predstečajna nagodba, uključene su mnoge banke za spomenutu firmu. Od Erste, Hipo, čak HBOR, pa VABA i CEBA. CEBA je Centar banka. Centar banka/privatna/ u stečaj. Baš sad kad pišem VABA se javila ničim izazvana službenim priopćenjem, da ona nema nikakve probleme. Pa ovo izgleda kao sajmenski ringišpil.
       U gordijski čvor ću dodati HNB, imala je povjerenika u CEBA-i, moja sintagma iz prošlosti kad sam predložio MMF. Kad se moglo pregovarati. Sad u gordijski čvor dodati rebalans, posuđivanje i rasprodaja. Umanjivanje plaća, penzija.....Špancir fest. Ili Matanovi galantari.
      Imam još jednu kritiku, naravno meni, očiti da je sudac vidio dalje od mene za predstečajne nagodbe.
Još jedan primjer s domaćeg terena. Poznata afera Stanoing. Dvojica vlasnika upisala terete veće vrijednosti od vrijednosti firme, plaćeni stanovi neizgrađeni. Na plaćene stanove Stanoing upisani  tereti banaka. I sad jadnim stanarima koji još nemaju stanove, plaćaju stanarinu jer su podstanari, banke nude povoljne kredite da još jednom plate stanove.
      Biće zanimljivo ko će biti profesor za tu presudu.
      Za kraj. Netreba se nitko posebno zabrinuti, sve će to p/oz/latiti, građani.  Zakon "lex" i čirilica, samo da se zamagle pravi problemi.
Petrica Istina
 

Platonova š/s/pi/l/ja

Tužno,izdržati 32 godine američkog kazamata i 5 godina hrvatske demokracije.
       Platon, baš je po mjeri. Ali nas uvlači u davno razriješen model Atena-Sparta. Za nas bi bolje pasal Sokrat, bio je borac, pravi ratnik sa mačem, a mislioc. Nekima nije bio drag pa su ga prozvali pijanicom, što po meni nije istina. Sa svakim društvom je pio ali nikad pijan. Imao je još jednu osobinu, onu koju si je sam najpoznatiji brk u povijestu sam dao. Bio je od čelika, po najvećoj zimi mogao je ići bos i lako obučen. Imalo ga što grijati. Sve u svemu kao da nije bio Helen nego Viking.
     Povijest i sadašnjost ili obrnuto. Pa svake godine je prvi dan škole. I dočekam da se pozabavim jednom anomalijom koju bi ubacio u prošlom članku pod glupost, kad se neću izraziti težim terminom. Ali bi lijepo legli termini, populizam i demagogija, pa sve u šlamperaj.
     Sasvim je dovoljno vremena proteklo a da se nitko nije javno ogradio od tog podhvata, nego su TV postaje 01.09. pustile ženu iz Slavonije da pod pitanjem o badava knjigama u Zagrebu, da to nije pošteno. Jasno žena je izrekla istinu jednostavnim riječima.
     A da ja to malo zakompliciram i pitam što na to odgovara Vlada ili dežurni komentatori ili nova pravednost. Ništa.
Kao priučeni ekonomista, uhvatiću se istog argumenta koji sam napisao kod izbora za gradonačelnika Zagreba, kad se je koristio podatak o samo 8% nezaposlenosti, što je notorna glupost. Oko knjiga ću prvo upotrijebiti dokaz, živi i minuli rad a onda što godinama tvrdim o položajnoj renti.
      Najizražnija anomalija položajne rente je na obali. Ničim učinjenim jeftino zemljište postaje Ali Babina špilja. U proračun države ta stavka se ne slijeva a u ekonomski dogmi postoji.Čak se pribjegava da se trenutno stanje, šuma uz obalu, zapali, pa u naravi uz božju pomoć postane građevinsko zemljište.
      Dakle u Zagrebu se koristi položajna renta, točnije institucionalna, pa si može grad dozvoliti badava knjige što je ekonomsko-politički pogrešno. Ako se moja generacija može prisjetiti, proljećara, bila je doskočica: Hrvatska radi a Beograd se gradi. Mogao bi sada dati i neku analizu o Holdingu. Ne zato što sam ja stvarno radio u holdingu, dok su još neki bili u predvojničkoj obuci. I ne samo u Holdingu, nego u Poslovnom sustavu pa i Koncernu. I nekom je palo na pamet da se proda magla guskama u magli. A kak mene više zanima moja lokalna samouprava, tuđu bi prepustil dotičnima.
Ja sam lijep, pametan i mogu biti triatlonac. Du ju spik ingliš ? Ke !!!
Sljedeće, mogao bi filozofirati o drugom kvartalu i padu za 0,7% BDP-a, nekak mi se neda. Ako netko misli da neznam kaj napisati, nije tak, nego postao sam ptica zloslutnica. Frustrirajuće je da moram u tisak poslati samo loše vijesti.
Petrica Aristoklo
 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 02 SEPTEMBER 2013 18:07 )

 

Kad se izgubi vjera

Kako nešto pametno napisati o glupostima. Na stranu svi moji prijedlozi, iako sam koristio najviše ekonomsku teoriju, manje svoja zapažanja. Ali si neće dozvoliti luksus a da ne skrenem pažnju da sam ipak bio točan u predviđanju i odvijanju naše ekonomske zbiljnosti. Proricatelj i pogađač događanja,ne Nostradamus koji je uvijeno dao naslučivati. Nego konkretno.
    Moje dosadno, utvrditi stanje 3-6 mjeseci i isto toliko da se izađe iz krize. Rezultat, poslije dvije godine /intervju Vrdoljaka od 30.08 2013, isti dan sam registrirao firmu prije 30 godina./ su utvrdili da ima 500 bezveznih parafiskalnih nameta. Koliko sam samo napisao kritičkih eseja i prolio žuči na tim nametima. Kako je jedan poduzetnik rekao, kao da je poduzetništvo neka igra pa hajde da im opalimo porez. Primjer, firma /natpis na zgradi ili kući/ mora se platiti i na to porez. U ovim uvjetima kad se zatvaraju obrti i firme bivši gradonačelnik Čehok čak je povečao taj namet. Neka budale plate, zakaj se bave poduzetništvom.
     Ipak se nekima prosvjetlilo pa su rekli, netreba više plaćati za Obrtničku komoru /ja već duže i ne plaćem jer sam obrt zaprl/. Neka sad svi ovi znalci iz pozicije i opozicije, a oni sve znaju neka oni pokažu kako se vode firme.  Prosvjetilo se i na porez za šume, kao to sad netreba, je kad sam ja prenosio austrijaska saznanja. Austrijske šume su na svom dohotku, na svojoj zaradi a ne  na mojoj. I sad bi mogao redati sve naše gluposti.....
       No izjava poštovanog premijera kad se vratio sa godišnjeg, na upit da li odmorio. " Ne mogu se ja odmoriti kao neki menađer" Krasno, ne Krasno u Lici, meni se smučilo. Ja se baš opuštam, na način da sam 25 sati napet i nadrdan. A gospoda koja si sama određuju plaću, ne prema efikasnosti naše trenutne situacije, otišla mrtva hladna na odmor ko i prošle godine, kao da u državi teče med i mlijeko. Da se odmorim i smirim, odem kod svog katehete iz djetinjstva. Kod njega i od njega dobijem potrebnu smirenost i mirnoću. U njegovom samostanu za mene stane vrijeme, iako je to nemoguće. Naš razgovor meni je vanvremenski, iako vrijeme razgovora neumoljivo preleti. Pa ću sada malo u povijest.   
   Odem na dugo pripreman razgovor kod svog katehete patera Bone. Fra Bono Zvonimir Šagi. Rođeni brat od prof. dr. Tomislava Janka Šagi-Bunića.
     Povremeno provjeravam sebe kod katehete. Moram se jasno odrediti, naučio me nadogradnji kućnog odgoja. Bilo je duhovnog od moje mame ali ovo je bilo službeno i trebalo je opravdati znanjem. Ocjene nisu bile bogznakaj, isto ko u školi. Imao sam preširoki horizont zanimanja pa su zadane obaveze bile u drugom planu. Posebno ga poštujem na onim zasadama djelovanja, na društveno-sociološkom pogledu kroz prizmu vjere gdje je ispoljio realitet na naše probleme u državi. Čak je i bio suprotnost svojim stavom u odnosu crkvene hijerarhije. Nije tajna da je u knjizi "Izazovi otvorenih vrata" 1994 g, prvi pisao kritički o pretvorbi, sažetoj u sintagmi " grijehu struktura"   No sintagma je  poznata jer ju izrekao tada još nadbiskup Božanić 1997 g. na Božić.  
    Namjera posjeta je bila da" razgovor neće biti ugodan naroda slovinskog" Skupilo se puno toga i u državi a i pri meni. Vrijeme je da skinem nešto tereta sa duše. Da provjerim gdje smo zajedno u stavu a gdje sam ja drugačiji.
     20.03.2012.  Kapucinska crkva u Varaždinu, župni ured, nema nikog, ali ima prastaro zvono u hodniku ispred vratiju, koje je nekad zvonilo na povlačenje i čulo se brončano zvono. Povučem sad tu dugogodišnju napravu ali nema brončanog brundanja, nego moderni cilik električnog zvona. Poslije nekoliko sekundi čuju se koraci, otvore se vrata i pojavi se velečasni. Zaželim  Hvaljen Isus i Dobar dan. Pitam da li je moguće dobiti velečasnog Šagija. Kapucin me ozbiljno pogleda i kaže sve je u vjeri ako vjerujete vidjete će te ga.
Odvede me u sobu za razgovore i ubrzo se pojavi pater Bono. Predstavim se jer treba uzeti u obzir godine 81 g. patera. Prepoznaje me uvijek preko mog oca jer je s njim bio često u kontaktu.
Zamolio sam svog katehetu ako ima slobodnog vremena, da obavimo razgovor, jer sam ja kao izgubio vjeru.
A ništa treba se vratiti Bogu, kaže fra Bono. Dogovorili smo kako ćemo dalje voditi buduće razgovore i kako ćemo kontaktirati.
Prvo što sam napravio, pohvalio ga za sve njegove knjige /meni poznate 11/ i na njegovim gostovanjima na TV. A onda sam ja pobrojio svoje uspjehe a i neuspjehe. Pa je razgovor bio u neku ruku ispovjest.
     Dalje sam krenuo na naše osobne prijašnje kontakte, na obiteljske, jer su naši preci se poznavali pače čak i nešto poslovali. Eto kako je to u životu da poslije 50 i nešto godina poznavanja doznam da je njegov otac kao načelnik u Maruševcu poslovao sa mojim djedom. Ostao sam više nego sam zatražio slobodnog vremena, par minuta a ostao sam skoro sat vremena. Tokom razgovora pater me je uputio na svoje dvije knjige, "Molitva i misli mira u vrijeme rata"/ zbornik homilija od 1990/, koja me vratila u ratne godine, pa ćemo i tu imati o čemu progovoriti,a druga je " Sa svetiljkom vjere u društvenoj zbilji"obje mi je darovao a treću nije mogao pronaći, poznatog naslova " Da sol ne obljutavi". Knjiga koja govori o društveno sociološkom pristupu vremenu poslije komunizma, a dotiče se krščanskog nauka.
Možda nije za zgore spomenuti da je pater Zvonimir Bono Šagi prozvan "crvenim popom", od jednog novinara, valjda kao diskreditaciju.
          Druga posjeta 03.06.2013. Ovaj puta nije bilo problema sa zvonom nego sa paterom tj Bonom, nije ga bilo, otišao je kod varaždinskog biskupa. Pa sam ga ulovio u slobodno popodne. Nastavili smo više o zajedničkim temama, kao o ugradnji prvog centralno grijanja u crkvu na topli zrak u tadašnjoj Jugoslaviji. A kako su su kapucini došli do centralnog grijanja. Kanađanin, Hrvat poslao 2000 $ da si kupe auto. Ipak je to bilo 1963, pa je odlučio fra Bono inače župnik dugogodišnji/ provincijal u tri navrata/ pametnije utrošiti. Izvođać moj otac, ja sam bio klinac tada. Prigodu da i ja nešto pomognemu samostanu, 1968   kompletnu biblioteku sam sam montirao.
   Ovaj puta razgovor se vodio oko globalnih problema o bankama, pater povijesno-sociološki a ja iz suvremeno ekonomske misli. I našli smo se napočetku kada je crkva branila i zamjerala na početku kamatu. U ekonomskoj teoriji to su bili "stari merkatelisti" a onda su došli mlađi merkatilisti. Poslije se to otelo kontroli i kamata je postala grabež. Ono što imamo danas. Spomenuo sam da sam pisao o 14 puta većoj proizvodnji vrijednosti banaka od materijalno-proizvodnoj vrijednosti na svjetskoj razini. Oprezno sam spomenuo Vatikansku banku i kako će novi papa sa kurijom. Odgovor neću napisati jer smo utvrdili da samo uz suglasnost patera objavljujem. Do dva puna sata razgovora još je bilo tema, a to drugi puta.       
     Treći put sam naišao jer je pater pronašao knjigu" Da sol ne obljutavi" koju sam dobio sa posvjetom kao nekadašnji vjeroučenik, a nije se mogla nigdje nabaviti. Teme su bile dnevne, naša zbiljnost. Kad sam došao doma, tada sam osjetio kakav je to osjećaj, biti bolje, ne bolje nego izvrsno. Razmišljanja su nam bila istovjetna, paterova duhova a moja svjetovna. 
Petrica Poluvjernik

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 01 SEPTEMBER 2013 17:07 )

 

Double Bakovci

    Nemre to tak biti,dvanaest sati bije a smrti još nije.
Zar ni jedan da se nađe kolega od poštara da čestita. Jednom kad te negativno okruženje pohodi teško ga se rješiti.
Ja sam kod 40 kruga trčanja počel noreti i štel sam na stranicu postaviti live rezultat. Nisam, da netko ne bi rekel, kaj pak taj izvodi. Pratim uživo i uživam, pogledam par puta poštarsku stranicu. Ništa. Sve do danas do dvanaest. Nemre to tak biti. Ipak je to double.
     Da je kojim slučajem neki naš član kluba / tvrde upućeni da nas je samo dvojica/, nije bitno Petrica ili ja. Dakle da je neki naš član na dublu, bili bi u živo rezultati a i slika na stranici. Pored toga crkvena zvona bi u Varaždinu zvonila, dobro ne sva ali u jednoj crkvi bi sigurno.
   Karla, Čestitka i moj naklon do poda. Iako si nismo bogzna kak dobri ali nije do mene. Ipak je to prvo osobno dostignuće, klupsko ? a i Hrvatska se negdje ubilježila.
   Ne treba tu zaboraviti starinu Jožu, njemu je dubl za doručak. Čestitke Ćuriću a posebno kolegi Ivanagiću koji je bio apsolutno treći od 23  takmičara. Kako je trka bila u Sloveniji, može se reči, madonca, dobro so se Hrvati odrezali. 
Svima, još puno uspjeha i pratećeg zdravlja.
T.P. 

 

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 25 AUGUST 2013 11:25 )

 

Poziv na trku

RAVNA GORA TRAIL&TREKK
Prijava na www.315-sjeverozapad.hr
 

<< Početak < « 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 » > Kraj >>

Stranica 70 od 84

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas142
mod_vvisit_counterJucer121
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3004
mod_vvisit_counterSve1880250
Sponzori