Povratak Filipa Latinovicza

Nerado to radim, no nisam bio obazriv i u prethodnom članku krivo sam naveo da sam temeljnu izjavu za godinu 2013 dao 02.12.2012, greška samo za jednu godinu.
Stoga sam povratak na temu iskoristio "Povratak". Mučan i težak roman kao i naša svakidašnjica.
Imam i još jedno izvinjenje, nije točno da će nam biti gore i loše u 2013
Dakle dvostruko izvinjenje.
Ovu drugo izvinjenje je daleko važnije od moje prepotencije i neskromnosti.
Još nije kasno da se spasi 2013, ali odmah još radikalniji tretman. Isti kao što se žene pate mjesec dana prije nego idu na more, pa onda na plaži izgledaju sjajno.
Isti tretram treba i naša ekonomija, startati bez kozmetike i sasvim druga ekipa.
Kada se vratim sa zadnje trke KUPA Alpe Adria očekujem da izvjesni ministar prema svojoj datoj riječi, ako neće biti pomaka na bolje da će otići tj. podnesti ostavku.
Ali neka vrati i sva primanja koja je dobio od poreznih obveznika. Nijedan poduzetnik ne trpi neuspješnog radnika, bez pardoniranja mu uruči otkaz.
Plovio je godinama na valovima lauda ekspertne izgradnje autoceste.
A sad bi se cestice dale pod koncesiju. To mi miriši na propali posel.
Ako smo nešto tako mudro i pametno izgradili i uložili stranu lovicu, zašto tu veliku korist dati ili pokloniti nekome bjelosvjeskoj ajkuli koja čeka trenutak da omasti brk.
Očito da smo negdje malo zgrešili, ispalo kratkoročno zaduživanje za dugoročnu dobit. E tu ekonomsku ekvilibristiku ne pije vodu bi rekel bivši financ minister.
Pa se sada dosjetili mudre i pametne ideje da uvalimo nekoj budali da se muči sa našim državnim investicijama, navalite gospodo koncesionari.
Kak na kirvaju, ko nabije taj dobije.
Ili finije rečeno ko što se je ministar opravdao, "jasno je ko bijeli dan da je država loš gospodar".
Malo morgen.
Moram ponoviti sentencu, da to nerado radim ali je ministar upravu.
Da sad sam sam sebi skočil u želudac.
A možda i nisam, država je gospodar, loš, kad su loši ministri, loši menageri u javnim poduzečima. Kad nema incijative, kad se pred izbore obećava brda i doline a kad se prime posla onda su bez muškosti. Onda si svi krivi samo ne glavni akteri koji prosipaju mudrost.
Mala digresija, nije istina da je država loš gospodar. Primjer lady Thatcher, rudnici pa železnica, rado se nje prisjetim. Rijetko ko je bio na našoj strani sa Otoka za vrijeme rata kao ona.
Pored državničke izvrsnosti, bila je duhovita osoba.
Na jednom prijemu zgodan lik počeo joj se bez uvijanja upucavati, Slovenci bi rekli, bil je rahlo ovinjen.
A željezna lady prihvatila ofiranje uz komentar: gospodine mislim da vi svoj naum u ovom trenutke niste u mogućnosti ispuniti.
A država loš gospodar, Francuska, Peugeot i Citroen, jedna firma privatna druga državna a imaju sličnu dobit. I da dalje ne redam.
Pametnije je dati da drugi vode državne poslove, ali na kraj sa idejom da će to biti koristan posao za državu.
Prije nego i ja kostatiram da nas je pogodila suša, o fajtu na lokalnoj razini. Da li će to biti samo na lokalnoj.
U broju od 07.08.2012 u Regionalonom tjedniku /vlasnik tvrka T 7, to je ona kojoj ne daju da se bave našim smećem/ osvanuo intervju dr. Tomislav Draguna, teška artljerija, Znam ga kao osobu koji je vodio računovostven servis, stručnjak.
Promjenom vlasti 91, registrirao pored servisa Dragun-Dragun i konzultansku ,predvorbenu firmu.
Kao takav je bio prva liga za privatizaciju, odradio poslove za Kutlu ali se prisjeća i Čačića. I u untervjuu je nekoliko puta spomenuo da mu nisu pIatili. Optužujući intervju.
Demantij  14.08., nema ga, možda 21.08.
Moja memorija tvrdi da nam je predsjednik Hrvatske napisao Zakon o nezastarjevanju pretvorbe i Sabor ga potvrdio.
Dakle trenutno je Hrvatska u sušnom periodu. Suša u državnoj blagajni a i suša na polju.
Za propuh u državnom eroru, nije me briga, jer su u tu materiju baš izgleda i ne razmem pa zašto da s njom razbijam, atome neurona i peglam sinapse.
Ali sam zato expert kad je u pitanju suša. Kad mi je suho grlo, obično poslije trke, recimo poslije Marjanskog đira, legne mi fino ladno pivce, poslije 2 km plivanja i popitog mora moram nečim splaviti gorčinu. Pa bilo je i malo vruče. I piva za pivom a kolega moj cijenjeni Tucak dramatično me upozori, hej pa ti voziš. Nego, pa i tak neznam voziti ako ne uzmem doping.
A koliko sam na cesti već neke osobe znam poimence. Onda ide razgovor u smjeru, ako ima kakva kazna po sindikalnoj cijeni, ja se ne svađam na cesti, to je priglupo i primitivno-.
A, da, naša suša, kad idem na trku na Aqua city, kukuruz se pati, ne, već se je posušil a voda je na 20 metara. Da nije žalosno moglo bi biti naučna fantastika. Mora da se vanzemaljci lijepo zabavlaju na naš račun. Krepat od žeđi a voda pod nosom.
Kao stručnjak za vodu, poznato mi je kako u državi Izraelu nema suše. Pardon ima suše na kilometre, ali sve što posade lijepo zaljevaju. A kako kad nemaju rijeka, dobro imaju neke potočiće ali to bi ja sam mogao popiti, nemaju jezera, e imaju ali to je jezero kažu mrtvo. To mi nije jasno kak jezero može biti mrtvo ali ja im i vjerujem i u njemu čak i željezo pluta, toliko mu je specična težina.
Kiša im pada manje nego kod nas. Kod nas kiši ko u priči a i vodena smo zemlja. Kud se okreneš voda na putu. Pozovemo turiste i predložimo im da se ne peru.
U Izraelu se more desalinizira.
No najvažnija vodu šalje im El. Veoma malo, no Izraelci ju korisno iskoriste, ne dobije je pustinja lako.
Poznato mi je kako su Izraelci bili nekoliko puta kod nas da nas nauče kako koristiti vodu. No zalud njihov trud.
A kako to izgleda u Izraelu.
U kibucu na prvoj liniji-ratnoj, budi se bračni par, spremi doručak, otpremi djecu u školu a oni pušku na rame. Muž i žena, jer žene su isto vojni obveznici i pravac u polje. A u njihovo polje u pustinji, raste recimo paradajz i paprika, rodi im ko u priči, a usred pustinje. Kako. Lijepo.
Imaju rezervore u njima uhvaćena kišnica, koja se može koristiti za kućanstvo, u njoj uzgajaju šarane, pa mljac mljac i onda ju na kraju pošalju da se pomokri pod paradajz i ostali jestivi drač. I tako u krug i mlate pare dok mi zbrajamo štetu.
E sad se odjednom javljaju selaki, oni propali političari i rigaju o nesposobnosti Vlade.
E da nisu bili glasačka mašina HDZeta i da je ta lovica, mislim na silne novce upucane u poticaje za sve i svašta u agrar.
Da je ta lovica uključena u izraelske programe navodnjavanja mi bi danas unaprijed zbrajali lovicu u državnoj blagajni i nebi u njoj bila suša.
Uz sve moje nedostatka, osobnu onomaliju ću iskoristiti da se kandidiram za Nobelovu nagradu.
Tema naučnog otkrića:
U Hrvatskoj kad je ljeto onda se događa suša a zimi nam je hladno.
Kirie elejson

Zadnja izmjena ( Utorak, 21 AUGUST 2012 05:27 )

 

Ko je ugasio svjetlo

Fritz /M.K./ bi rekel, Pondelek, 06.08.2012.
HRT 1 u Krupnom Planu, vodi Munižaba. Nit ima znanja a ni vještinu i nerv novinara, pitanja skromna, podmetačka i bez smisla na temu, jadno.
A u studiju dva maga, Santini i Kardum a u splitskom Grčić. Imati tris a ne poentirati. Plus neki Adezeovac, koji je zalutao u temu, pardon studio.
Što reči, M.Krleža: Balkanska krčma, u prijevodu, ne treba gasiti svjetlo kad je već mrak.
Grešiti, to je ljudski, a može ko u vicu. Naša država i tako liči na vicoteku.
Europom kruži vic, pa ko je još vidio da treba plaćati poreze.
Dođite se investitori uvjeriti u Našu Lijepu.
A vic bi išao nekak ovak: Dođe mladić na ispovjed. Velećasni, ja sam puno griješio i pogrješio. A u čemu mladiću. Pa oženil sam se. E nije to grijeh mladiću.
Ali ja sam se treči dan pokajao.
G. Santini, sve je rekao, pjesnički on the book. Njemu treba dodati znalca iz stvarnog poduzetičkog života i kao što je trend u EU, i imati tehničku Vladu.
Politička politika nas neće spasiti a ni fiskalna a čuvaju nas od "smeća" samo devizne rezerve i saznanje što banke nisu "naše".
Vrana vrani oči ne kopa, pa vajne revizorske kučice neće nas još dirati.
Prije će deva kroz iglenu ušicu.
Lijepo sam savjetovao nacionilizaciju, Da u datom trenutku ne pronađemo bilance pozitivne ali prazni trezori.
Ali to ne znači da mi i dalje elegantno ne tonemo. Kao bačen kamen u vodu. Ni krumpir šalata ne pomaže.
Kardum, pored svih dobrih retoričkih ekonomalija, najbolja mu je bila da si ljudi sami moraju pomoći, ne čekati da im to učini država......
To me je podsjetilo na E. Kardelja i njegovu knjgu. Pravci razvoja političkog sistema socijalističkog samoupravljanja.
Da vas ne mučim knjigom, ukratko, u njoj izrijekom stoji: čovjeku sreću neće donijeti država, društvo, partija..........., sam ju mora ostvariti, nažalost.
Ima i biblijska uzrečica, pomogni si sam pa će ti i Bog pomoći.
Za nevjernike vrijedi, uzdaj se u use i svoje kljuse.
I nisam se javio,da povodom Teme nešto dodam.
Inače je g. Kardum poslije mene pisao nešto o valutama. Ja sam objašnjavao da su jedine šv. franak i nor. kruna, valute sigurne da će donosiocu država isplatiti protuvrijednost.
I g. Kardum je spomenuo u svojoj kolumni krunu, uz napomenu da će o njoj drugi put.
A kak sam ja cjepljeni zajebant, nisam ništa o kruni /nor./ nadahnuto napisao, tako smo ostali bez objašnjenja što se to krije u norveškoj kruni a i tečaj joj ne raste???.
Moja staklena kugla je popizdila, počela je kreštati, koliko je vremena na mene potrošila a ja napišem svaki mjesec tek jednu pisaniju.
I otišla na Zrče, vidjeti kako se tamo potrošilo 30 miliona kuna a birtijaši prijavili prihod od jedan milion.
Da budem iskren i meni je laknulo da se riješim barem na trenutak nočne more, ženske znaju ponekad biti stvarno naporne.
I tako ja počnem planirati uživanciju, kad isti dan mi digne tlak. Rupert Neate iz The Guardian

Financial crisis: 25 people at the heart of the meltdown – where are they now?

Uspio sam se smiriti i nisam se ni na tu teoriju zavjere dao navući, ukratko pobrojeni su njih 25 koji su od 1987 do 2006 zavuzlali trenutni nerješivi svjetski gordijski čvor.
Da sve je to poznato, ali u članku ne piše čiji su to ljudi, sve jedna te ista ekipa, Goldman Sachs, Trilaterala, Rimski klub i neizbježni Bilderberg.
Nisam se ni tu javio.
Ali ne leži vraže, kad se javi Naš Linić i razveseli nas vješću da će 2013 biti još gora. Lijepo.
A moja memorija na stranici

*I šta sad, članak treba završiti a kako, kad ću napisati ili prepisati da je 2012 g prohujala sa vihorom, nažalost, vidim i 2013 g. da nećemo na zelenu granu. Mojih 7 % rasta BDP-a ne vidim.
Da završim kak je rekel Fritz:
ni med cvetjen ni pravice.
a ja kak jalnuš, gladuš i bedak
del si bum za škrlak čerleni mak
pa nek dojde veter, sivi severnjak
Petrica Smetenjak
06.01.2012.*
A temelj je na 02.12.2012.
Odjednom svi znaju da će i 2013 biti gora, molim nek se javi ko je to cendral u 2011.
Svi ti koji sad sve znaju, jedno ipak neznaju. Nije samo nedostatak strukturnih reformi, nedostatak programa /jer je ekipa spavala zimski san kad je trebala naporno raditi kao oporba/. Nisu poslušali moj savjet da trebaju rezati, kao da su slušali Micu Trofrtaljku, a pjesmica ide Lakoj lane, diri. diri dane.
I otišli lagano na godišnji odmor.
Da su rastrubili sve te agencije, državnu i lokalnu administraciju,  sve tri gospodarske komore i tu čvrstu lovicu, jer to nisu ni krediti ni garancije i kojim čudom upucali u proizvodnju.
Zato sad na burzi imamo proizvodne radnike a piskarala tobož rade tj. troše lovicu iz državne blagajne.
Ne investicije u gluposti kao Plomin ili željeznica. Ove dve ogromne investicije će sve skupa zaposliti 300 ljudi !! ????
A da su te čvrste pare dali onima koji izvoze, uz dodatak da se još premiraju od uvoza. Kod nas se sve uvozi. Eto nama 0 % BDP-a a ovako biće tris, minus.
Ali to nije sve, u 2013 iz državne blagajne više će odlaziti u EU nego što će priticati.
Treaty smo potpisali, zar ne.
Ali ni to nije sve, buđet zvani državna blagajne ostaće bez carine, ne cestovnih prijelaza, već prihoda zvani carina i plus na to PDV od 25%. Zašto, pa kad se največim dijelom izvozi i ono malu u EU.
Ali ni to nije sve, i ono malo što ćemo naplatiti postaće prihod, imate pravo pogađati samo jednom.
Naravno pripadati će EU jer smo sad kao zajednica ravnopravnih država.
Dragi moji, Draghi će nama kapu skrojiti.
Ali ni to nije sve, a ne, zašto da ja učim ljude koji primaju plaću da o tome misle. Jasno da će na dan "D" 01.07.2013. zabugariti i čuditi se što to ne štima sa našim financijama.
Pa nisam se opet javio, no u Globusu intervju poštovanog prof. Jurčića. I ponovi sve ono što ja par godina pokušavam prosvjetliti u nečijim glavama.
Spomenuo je i pad BDP-a od 2% ja sam ipak za 3 %. Trojka je lijepa ocjena. Imati par u pokeru to je već za blefiranje a imati tris tu se već može licitirati.
Pa kakva će nam biti 2014 g.
Pitanje svih pitanja, majka svih pitanja.
Da li sam u pravu da oni ipak oni znaju da ne znaju.
Dvoumim se da nešto dodam o monetizacija auto cesta jer sam o tome sve lijepo objasnio. Naime onda ću morati spomenuti Čačića a onda moram o aferi  "smeće" ali varaždinsko, a razbuktava se fajt Čačić Patafta. I to u Regionalnom tjedniku.
Petrica iz Naše Lijepe
Kako sam neki polupismeni ekonomski konzultant, savjet za one koji se sada žele vjenčati.
Nemojte se vjenčati zbog novca, iako su gadna vremena, jeftinije ga možete posuditi.
 

Kola u glibu

Anno domino 2012, imamo jamstvenu karticu, tj ja ju imam, imamo i Hrvatsku, pa pokrenimo Hrvatsku.
A kola su u glibu kaže Čačić, čija kola, čija žena, žena u kolima, tjednik Regional u tri zadnja izdanja piše o nekoj ženi sa Čačićem u autu u Mađarskoj, ko o čemu, instrumetal, ništ ne razmem mog sugrađanina.
Ako su kola u glibu, tuci konje kaže Čačić, a ha, dobro nečujem, nesmijem konje tuči. Dobro.
A zašto se porezni obveznici-poduzetnici tuku, ma ne samo međusobno, nego ih i tuče država mačeha.
Atrofirali poduzetnici kaže Linić, ne žele raditi.
A sve smo im dali, kaže Linić. Točno, istina je.
Ali kome, Pajdaše zaposlili.
A kako bi bilo da poduzetnici nepajdaši malo odu na godišnji, za stalno, neka ostanu miljenici države, da ispadnem malo pametan, priušte državi lock aut.
Aut lock.
Alijansa Ribič /Sindikati/najavljuje klasnu borbu.
A možda je to samo neracionalna podjela minulog i živog rada. Politička ekonomija kapitalizma i socijalizma. Petrica sjedni, dva.
A kola u glibu, a ja da im rješavam državne probleme, za to nemam mandat, za to imaju podobne.
A možda su krivi ljudi na pravim mjestima u pogrešnom vremenu.
Ajmo raditi kaže Linić poduzetnicima, zasukat rukave, ali kaže Ferdelji da je država najveći poduzetnik a poduzetnici ne žele raditi.
Ako je tako, čija mamica crnu vunu plete.
Ajde razmotrimo što su to sve dobili poduzetnici. Oprost 2% za zdrastvo ali i 2% PDV-a
Alternativa ili ista meta isto ostojanje 2% je 2%. E nije, u ponderiranju 2% zdrastva je samo 18% prema ostalim troškovima, a to je još uvijek 82%.
AAAAAAAAAA pa kak je to moguće. Lijepe, bi rekli sugrađani Jarnjaka-bednjanci.
A dali se netko još sjeća one visprene konstatacije bivše premijerke, imamo rast od 0,8% a Engleska samo 0,2 %.
Ali u masi većeg ukupnog prihoda Engleska nas nadmašila samo za 812%.
Ajmo rađe u konkretno. Propao model fasada. Zašto. Jer su poduzetnici trebali sve sami isfinancirati, uzeti kredite i onda čekati milost Božju da im se plati.
A treba isplatiti i plaće i da, vratiti kredite. /Kazne za neisplate su pripremljene./
A državu namiriti sa najvećim porezima u EU i zadovolijiti tromu i betežnu državnu infrastrukturu, pardon.
Administraciju.
Ali ne, poduzetnici, pogrešni, ne žele raditi, kaže Linić.
A zato i s moje strane, sram ih bilo.
A zakaj nisu dobili varijantu kao što su dobile banke da mogu prodati neprodane bezobrazne skupo napravljene stanove. Skuplje no u Wieni.Kupcima stanova najam, banke se riješe  skupih stanova a svi porezni obveznici plate krasnu zamisao. Kvadrat stana skuplji od 800 EUR-a je pljačka.
Ajmo stoga natrag do poduzetnika, recimo HEP, pa tam je poznati poduzetnik, pa neka pokrene, nešto, neka izmisli neke programe. Monopolist. Neznam kakve, ne primam ja državnu plaću.
A javili se naši "šumari" pa se uvredljivo potužili koliko su platili državi poreza.
Ali nisu spomenuli da im prihodnu stranu čine svi poreznici Hrvatske, pa su te donacije iskoristili za izgradnju šumskih palaća za šumarske orgije.
Adriatic brodogradnja krenula a Kermes dao garanciju firme za Brodotrogir.
A Kermes registriran na Najnevinijim, zvani i znani otoci.
A kak se to radi u ozbiljnom poslovnom svijetu EU, pardon uzmem za primjer neku drugu stranu a da ne zastranim.
Ajmo vidjeti kako je to radila, recimo, recimo jedna osebujna ličnost. Nije baš bio demokrata, ali ovi koji su ostali iza njega /tri glavna plemena/ daleko su gori.
A tko bi to mogao biti. Tjelesna mu bila garda, samo žene.
A pored mnogim palaća živio je pod jurtom.
Ako vam odgovara bio je pod šatorom u pustinji. I kad je bio gost Pariza, bio je pod svojim šatorom u parku.
Ah,da, i parkom su šetale deve i njegove djeve, na opće čuđenje parižana.
A ko je taj veseljak, ko ga još nije otkrio, glavom /nažalost njome je platio neke svoje duge/ i rijetkom bradom-Gadafi.
Ajde da vidimo kak je to on posloval. Malčice sam i ja bio nekom poslovnom odnosu, kad sam bio u najpozantijoj građevinskoj firmi tadašnje takozvane Jugoslavije-GK Međimurje.
A najpoznatija građevinska firma smo postali jer je nas promovirala Olimpijada u Sarajevu. Kak je to bio običaj u toj državi, poslove su dobili firme po političkoj vezi, najviše beogradske i neke znane zagrebačke.
A mi nismo /GK/ ,ali, uvijek ima neki ali.
Ali, olimpijada se bližila, zima stisla, dva mjeseca do otvorenja a polovica hotela, nedovršena,neobnovljena itd.
A u samom Sarajevu bio je stari hotel Europa.,Ko je bio u Sarajevu zna da se ne šalim. Hotel je bio u takvom stanju da kad sam ja dolazio poslovno, radije sam prespaval u Visokom pod Osmanagičevim piramidama ili na Trnovu.
Ajde da skratim, mi /GK/ sredili smo sedam hotela i pukla bruka za ostale a mi odletjeli u marketinška nebesa. I tako mi završili pod jurtom Gadafija, jer je želio za svoje stanove kvalitetne neimare.
A nije sve kod njega bilo bajno.
A ne, radnici koji su otišli u Đamahiriju, ja sam se zahvalio na ponudi, morali su potpisati ugovor da prvih šest mjeseci nema, ja bi doma.
A vis-a vis toga jedan dipl. ing ostao bez svoje žene a za utjehu mu je ostala zarađena kuća.
A kakav je bio pukovnik poslovnjak, evo crtice prije nego se strmoglavio. Prenosim priču koju sam čuo u Sloveniji.
Akcija grupe za cestogradnju, rezultirala je dobijanjem na međunarodnom tenderu gradnju neke autoceste.
Alijansa slovenskih cestara, završila pod jurtom gdje je bio Gadafi da potpišu ugovor i prema natječaju donijeli garanciju banke.
A garancija banke bila je od Nove Ljubljanske. Prenosim riječi jednog od prisutnih. Gadafi je gledao garanciju, zadrhtala rijetka bradica od bijesa i dreknuo:
A znači tako, vi mislite da smo mi beduini glupani. Bacio im garanciju i rekao da nema posla dok ne donesu garanciju od jedne ozbiljne EU banke. Izvođaći su uzeli put pod pijesak.
A kad su bili na izlazu jurte, doviknuo im za sretan put, ne od jedne banke već od tri banke po mogućnošću iz Švicarske, gdje je i on držao lovicu.
A mi uzmemu memorandum za Brodotrogir i sve pet, isto ko da ja na škrniclu nažvrljan da ću biti pobjednik europskog kupa u triatlonu.
A za kraj da opet likujem kako su svi od Svjetske banke do našeg Ekonomskog Instituta počeli nam prognozirati ono što ja znam godinu ili dvije. BDP nam je počeo roniti. Glib, glib.
Analitika njihova bazira se na suhoparnim pokazateljima, sve se vrti oko pada potrošnje i neznanju u pokretanju proizvodnje, no ja imam model koji je bolji od njihovog.
Alternativa moja prema njima je, u mojem modelu ekonometrije uljučen je, voljnji faktor, psihologija. Na kraju teksta opet psihologija.
Algoritam je baziran na našim mozgovima kojima još uvijek fijući oluje boljševičke ekonomske teatrologije.
A kak to u praksi izgleda,pa imamo Hrvatsku, tj rezultat. Imamo najbolje zakone na svijetu i kojih se nitko ne drži od onih koji bi se trebali držati.
A rezultat, imamo HRvatsku, svaki dan jedna afera a zemlja tone, 47 miljardi vanjski dug, platna bilanca negativna, trgovinska bilanca još uvijek negativna.
A i nikad nisu ni bile pozitivne.
Ajde da se malo poigram prognozom, turizam nam neće puno pomoći pa ćemo u jedanaestom mjesecu 2012 ostati bez plaća, penzija, socijalnih davanja.
A da bi dobili plaće treba će uzeti kredit ili ima jedan model da se isplaćuje plaće svaki mjesec sa zaostatkom od 10 do 15 dana i tako do tri mjeseca, trebaće neki dogovor o moratoriju sa bankama.
A zašto to znam, više vladajući ne pljuju po bankama.
A ni MMF više nije bauk.
A nije ni mrzak, samo kad sam ja predložio,/ proteklo je Dravom puno glečerske vode/ da on uzme hrvatsku ekonomiju u svoje ruke. Sad kad dođe biće daleko teže jer smo još više kola zaglibili pa konje ne tucite, nego nabavite "svježe konje"
Atovi se traže, drumovi traže Turaka a Turaka više nema. Srpska uzrečica. Turci su vladali Srbijom 500 i nešto godina. U 19 stoljeću samo su Turci imali da im se moglo nešto uzeti, pa su oni pljačkani na drumovima.
A poslije srpskih ustanaka/2/ Turaka nema, nema više čara u pljačkanju.
A ni čara.
A ni dobiti drumova. Otišla kola u glib.
Abra Kadabra, htio sam nastaviti članak, no moja ljepotica staklena kugla, prekinula me i svojom logikom nametnula heretičku misao.
Ama baš sva moja saznanja i spoznaje da ovi naši i jedni drugi "neznaju", mislim da ipak sve znaju. Eto pljunuo sam ja na svoje znanje i ljudsku psihologiju.
Ako pročitate drugu stranu Sanaderove jamstvene kartice to je trenutno vladajući isti model pristupa glasačima.
Ako konzultiram Katona. Ne u vezi sveze Kartage, ne, nego je su li kola u glibu. Dobrano jesu.
Ali su u još većem glibu vladajući. Otišli su na zasluženi godišnji odmor.
Petrica iz Glibokog brega
 

Breaking news II

Eppursi muove.
Da me neko ne optuži za plagijat, ja se uvijek odredim. Dakle G. Gallilei ali mi je daleko bliži Giordano Bruno.
Pustim na trenutak obojicu patnika od inkvizicije a meni bi sljedila jedinica iz Hrvatskog jezika od gđe mr. Opačić na pojam " daleko-bliži".
A zašto Eppursi muove. Neću si dozvoliti da ne bi i ja bio aktualan.
Malo da se napravim važan, kao da o ekonomiji nešto znam.
Konačno, konačno da u ovoj državi netko nešto "zna" i pametno i konkretno kaže i predloži.
Sve naše važne televizije /14.07.2012/ a i štampa je prenijela sa HDZ konferencije velevažne izjave bivših ministara, Dalić i Popijač.
Popijač je najvažnije rekao da nisu ništa napravili, zna se, koji, pače da su uništili ono što je bilo i dobro.
Eh, sad bi ovi novi trebali za 6 mj. urediti ono što se zadnjih 8 godina uništavalo.
Sjajna konstatacija Popijača.
Doduše da se mene slušalo, godina ozbiljnog rezanja,čitati restrukturiranja, bili bi na zelenoj grani.
Sad se i Linić sjetio MMF-a, a kad sam to ja predložio ? Uzeli bi jeftinije kredite a ne da plaćamo preko 7 % kamatu pa pad BDP-a 2% i to nas vraća na mojih 7% i uz pomoć MMF-a bio bi nekakav rast.
Treba imati na umu da se državne obveznice sve skuplje plaćaju, samo jedna država na svijetu ne plaća kamatu na svoje obveznice.
Imaoci tih papira plaćaju 0,3 % kamate Njemačkoj.
U jutarnjoj verziji članka nisam za neke bio jasan, davatelji novca Njemačkoj njoj još plaćaju da im čuva novac.
Ovako kako si je zamislio aktualni premijer da ćemo za dvije godine polako srediti privredu, teško a i možda nemoguće.
Rasta nema, a ako dođe do kolapsa svjetske privrede, bićemo opet na mojem putu, tam kam sam poslao naš brod. Biće još teže jer smo izgubili dragocjeno vrijeme.
Popijač kao da je zaboravio na svoju bivšu šeficu, koja je svako malo pjevušila: izašli smo iz krize. On je bio jedan od loših suflera. Ili izjave Šukera da krize uopće nema.
Dakle sve ovo što danas imamo, posljedica je upravljanja države u zadnjih 8 godina, uz sav lopovluk i gramzljivu pretvorbu.
Vraćam se na briljantnu konferenciju, ostala je još bivša, Dalić sa smrtno ozbiljnim izrazom lica.
Najvažnija izjava, da poduzetnici plaćaju porez po naplati svojih potraživanja.
Pa odakle joj ta briljantna ideja, mi poduzetnici predložiti ćemo ju za tu ideju za Nobela.
Na stranu da bi nas posvađala sa prihodom do 2,5 miliona kuna, no to govori da nema pojma o funkcioniranju naše privrede.
Gle čuda, vidi voćku poslije kiše.
U našoj privredi imamo dvije vrste poduzetnika, koji uredno podmiruju svoje obveze i posluju bez namještanja poslova i drugi za znanim domaćim marifetlucima.
Prema uvjetima na takozvanoj našoj tržišnoj utakmici, a imamo Agenciju za tržišno natjecanje, treba opteretiti privredne subjekte, naročito monopoliste, državne i privatne, koji ne rade ništa dobro u nacionalnoj privredi nego samo grabe i brinu se za svoju sinekuru
Uostalom tu briljatnu ideju može naći u arhivi mojih pisanija.
Ma nije to nikakva briljatna ideja.Uvažena, mr. Dalić, zajedno smo slušali predavanje prof. Zorana Jašića-Javne i društvene financije.
Spomenuti kolegij koji smo imali prigodu slušati, prepisani je od Zapadne Njemačke, isto ko i svi u večini naši zakoni.
Uz jednu moju ogradu, najčešće se ti zakoni primjenjuju u iščašenom obliku. Tako je i sa javnim financijama, država unaprijed naplaćuje porez /PDV/
Moj primjer. Uvezem repro materijal, u zakonskom desetom danu platim carini PDV, gotov proizvod od repro materijala, prodam i platim u 30 dana opet PDV. Kupac mi ne plati a ja moram platiti dobavljaču.
Nameće se prozaično i transparetno pipanje. ups pitanje, a gdje je moja zarada. No idem na članak neka se direktor firme brine o poslovanju.
Mala digresija, ni u jednoj državi uvoznici / D, A, I, SLO/ nisam ostavio nikakvu garanciju, garancija je moje ime-PETRICA, beznačajni lik, samoproglašen premijer u sjeni.
Ili u duhu Petrice, ja sam prvoligaš bez prava na ispadanje.
Želja mi je da se zna ko to ima isti status u EU, pa čak i vrla nam Hrvatska mora dati garancije.
Da, sad bi neko mogao zaključiti da sam jači i od države.
Imam intimno pitanje za mr. Dalić, 90 je diplomirala, pa asistent, pa razna mjesta u ministarstvima, vlada Mateše, pa neke banke itd..
Kako se te briljantne ideje u svo to vrijeme nije dosjetila, jel se učila sve do sada kad je primala državnu plaću ili je to naknadna pamet pa podmeće novoj ekipi.
doktor Petrica Financ
Valja za kraj malo i veselja.

Prilog: Jamstvena kartica

Zadnja izmjena ( Srijeda, 18 JULY 2012 06:35 )

 

Breaking news

Veoma važno, poštovane i drage Hrvatice i manje dragi Hrvati.
Nemojte vjerovati neprovjerenim vijestima a naročito neprovjerenim osobama.
Sad kad su svi počeli orkerstrirano jaukati da će BDP pasti za 2012, ja baš nisam siguran.
Isto toliko koliko je bio poštovani prvi do prvog da će motornim gorivima sigurno padati cijena jer imaju formulu.
Eh, tu sam ja formulu davno rasfrčkao, a ovog trenutka je bitniji tečaj $ . Naime on je malo jače porastao.
Jer ko zna, njemu dva i djevojka a neznalici slava vječita u neznanju.
Nemojte se ništa brinuti, BDP je siguran isto koliko i državni buđet.
Pored ovih dobrih vijesti, jedna malo tmurnija.
Pozdrav svim splitovcima, neka se drže, pa makar morali disati na škrge. Znam nočas im nije bilo lako na 29 stupnjeva.
Mi lastovci navikli smo na takvu klimu.
Posebni pozdrav za mog prijatelja Ivića Pavića, vrijeme je da se uhvati triatlona i da mi dobro stoji.
Kad dođem u Split biće odmah ugodnije vrijeme.
Petrica Sjevernjak

 

 

 

Zadnja izmjena ( Utorak, 10 JULY 2012 18:53 )

 

Kuda plovi ovaj brod

Da bude sve kao u pjesmi, pamtim samo sretne dane.

Ferdelji je teško i grubo, uvredljivo rekao, svaki put je dobar ako neznaš kam ideš. Grubo, istinito i pjesnički lijepo.

Da li je premijeru u sjeni dozvolivo znanje veće od aktualnog, ko zna njemu dva i djevojka, ko nezna njemu ovaj lutajući i plutajući brod.

Sve što sam napisao u prošlosti sad se u sadašnjosti ostvaruje,nažalost i na moju žalost a i u budućnost sam bacio oko.
No krivac nisam ja već je krivac prof.dr. Branko Horvat.
Moji profesori neće se mene stidjeti.
Brod su doveli tu gdje je sad,ne profesori, a ja sam brod uputio isto tamo gdje je sada. E, tak je to kad iz fizike odem u filozofiju. Do sada sam se držao čvrstog tla, tehničke znanosti a pod utjecajem trenutnih veselih ekonomskih situacija probudim se u društvenim znanostima. Da li je to san ili java. Da nebude zabune i ekonomija je fizika a i filozofija.
Samo ja nisam donosio odluke, nego konstatacije, analize, upute ali i točne prognoze. Izderao sam grlo i poderao pet tipkovnica ali je brod svejednu tu gdje su ga znalci uputili
Stoga bi ja bio manje uvredljiv od Ferdeljija
Ništa neznaju, dobro ajde znaju ali im nešto neide pa bi im uputio blagu podršku da samo tako nastave a sažetak ove upute bi bio-
Kada ništa neznate to je izvrsno jer ste tog trenutka na pragu znanja.
Vremena su ozbiljna za razliku od nas, chao 6 mjeseci a i moje spominjanje da bi po ekonomskoj teoriji već sve trebalo prštati od takozvanih new dealova.
Opet sam ja kriv jer mi je prognoza bila da je 2012 za Hrvatsku prohujala sa vihorom, drugi put konstatacija/ 06.01.2012 / a 2013 i moje bulažnjenje o 7% rasta ?
Drage moje Hrvatice i manje dragi Hrvati, eto i Vama  blaga kritika, lijepo sam savjetovao da trebate trošiti, u braku i van braka, sad g. Čaćić ima problema sa BDP-om.
Sve mu pada, ali Vi ste krivi jer ne trošite.
Ako Vam odgovara, kritika ide i Čačiću. Prvi potpredsjednik Vlade, nije on tu da troši, on treba stvarati novu stvorenu vrijednost, da budem jasan treba stvoriti novac/ ne posuditi, to zna i moja prababa iz Ljutog Doca sa 4 razreda/, e a on to nezna.
Što se tiče potrošnje evo jedna zgodna crtica od novoizabrane zgodne predsjednice Ustavnog suda. Na pitanje novinarke Munižabe o rastrošnosti opremanja suda sa namještajem. Odgovor je, nije to pitanje novaca nego stvar ukusa.
Pa kad je to stvar ukusa, po meni Ustavni sud treba ukinuti, kao takav, a svima koji nemaju posla i kopaju po kontejnerima da se prehrane, mogu organizirano otići na izlet u Zagreb da vide ukusno sudovanje. Po pisanju Globusa, novinari su tjedan dana slabo vidjeli da ustavni suci rade, neki nisu uopće dolazili na posao. Valjda su radili doma, pa ćemu im onda opremanje suda. Da, baš glupo pitanje.
Idem ja dalje u akciju, šest mjeseci je prošlo a u ovoj državi ja kao premijer u sjeni, javno se izložio kritici stanja i predviđanja.
Ono čega sam se pribojavao bila je najava Vlade u sjeni a time bi ja na javnoj sceni dobio konkurenciju i Hrvatska bi imala dva premijera u sjeni.
I oporbi je prošlo šest mjeseci, ni ona se netreba ugrijavati i zagrijavati, čak su im stolice sa kojih su otišli još tople. Pa gdje je taj program o ekonomiji.
Pa neće biti bolje u Hrvatskoj ako će se pričati da imamo nenarodnu vlast i da ništa nisu napravili.
I to se javljaju oni koji sve uništili. Jadna Hrvatska ko ju sve pokušava voditi.
Hajte i jedni i drugi primite se posla, treba delati kak veli Bandić.
Idemo delati ili čekamo Godota?
Da li u ovoj pokradenoj zemlji netko zna da smo pod monitoringom, gđa Merkel je poslala poruku diplomatskim kanalima da će ratificirati tek iduće godine pristupni ugovor.
A sad suhoparno pobrojavanje i odbrojavanje, u Vladi jedino ima rezultat Linić, ostalima ocjena od minus do plus nula.
Investicije u proizvodnji, gle, čista i transparetna NULA, javna uprava ostala brojčano čvrsta, socijalni program NIŠTA, Svjetska banka prijeti da imamo prevelike izdatke za socijalu a sve više ljudi bez posla, sindikati nedaju kolektivne ugovore, politika zapošljava svoje pristaše, i drugi i treći ešalon, lokalna i regionalna uprava se čak povećava, samo se roji ko pčele.
samo pčele su radilice i ubijaju trutove. BDP pada, inflacija raste. Ima nešto da i raste, ako ću biti zločest.
Pa kud zaista ide taj ukleti Holandez.
Sad vidim da sam se uhvatio posla od kojeg izgleda neće biti neke koristi, jer neki "bolje" znaju od mene pa sam upetljao ko pile u kučine.
Ali mogu ponuditi pomoć u restrukturiranju i uzgredno moram demantirati Čačića da će javna poduzeća povuči državu iz gliba.
Napisao sam neke natuknice za ta javna poduzeća ali ću to ovaj puta preskočiti jer.....
bjelosvjetske oči Agencija za kreditni rejting, bolje reči za kamatnu stopu, su izbuljene. Kad nas pretvore u "C" da li ćemo onda poslati trkača po MMF ili će ministar turizma doplivati sa 7 miljardi EUR-a da se zakrpa izbušena državna čarapa, pardon blagajna.
A kako je počelo, stalno se sumnja da postoji teorija zavjere
Naši se novinari raspisali i prenose politički pamflet Čarlsa Leina u W. Postu od 30.05. Bezvezni politički komentar da je EU kao i YUGA, Nigovora, molim ja sam to već objasnio kroz produktivnost društva, sjever EU nije isto kao na jugu, gdje su ljudi naviknuti biti malo opušteniji, da ne napišem leniji  a i EU nije samo bio čeliki i ugljen nego i prijetnja Rusa.
Moguće da se Charls Lane javio potaknut sastankom Bilderbegom u Virginiji od 31.05 do 03.06.12. Morali su se sastati jer se drmusa EU a i EUR-o. Moraju restrukturirati svoje poteze da što više zarade.
Iako je kriza skoro na vrhuncu, globalno, recimo otvoreno da najbogatiji su još bogatiji. Tako smo u posljednju godini u EU dobili novih 19 miljardera.
Možda će to potvrditi srpska poslovica: Drumovi će tražiti Turaka ali Turaka više neće biti.
Pa šta će mi ta tajna skupina, doduše znam ih sve koji su bili na sastanku. A što su dogovorili i to znam, iako je i to tajna.
Sve je tajna a po cijelom svijetu rejtinzi padaju i to globalnim igračima, investicijskim fondovima, bankama. redom od Goldman Sax,.. Chase,......pa do, EU, Soci. General pa Duetsche bank i tak dalje a i tak bliže a i niže.
Tajni dogovor je postao javan ili bi rekli" vrag je šalu zel". U 4 godine FED ispljunuo 25 trilijuna $.
Pita Putin ,Obamu,kak stoji $.Izvrsno, sve ga je više.
A da šale ima i šaljivđija kod nas, ide priznanje doduše sa zaostatkom od desetak godina.
Da ja malo glumatam "ništa vidio , ništa neznam i ništa čuo".
Bracek nebu dobro,/ to Šuker govori Jarnjaku/,čujem da se neki penezi brojiju na carini.
E baš neka velika stvar,big deal, pa molim lijepo, a gdje bi se drugdje penezi brojili nego na carini.
Hvala im da su se sad sjetili, kak je to nekad bilo, a da li se neko sjeća "jamstvene kartice"
Ne sramim se što sam imatelj, kak se ono govorili "imamo državu"
Eto vica koji i nije vic, ja imam karticu, da jamstvenu, iako nikad nisam glasao za HDZ a ni bio te uvažene partije, član.
Lažem, bio sam samo jedan dan član i nije me upisala drugarica Kosor. Kad su zagorke pokazale pozamašne atribute cijelom svijetu.
Moj naklon.
Ni med cvetjen ni pravice.
a ja kak jalnuš, gladuš i bedak
del si bum za škrlak čerleni mak
pa nek dojde veter, sivi severnjak
Petrica Jamstvenjak

 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 25 JUNE 2012 06:46 )

 

Maska je spala

Ova gornja slika trebala je biti u prošlom članku, ali kad je Šajeta šaljivi momak pa se ubacio u ovaj ozbiljan članak. Umjesto nas dvojice bolje bi tu pasala osoba koja drži fotić.
No diskrecija je za mene nesavladiva prepreka.
Da ne bude zabuna ko je ko, ja sam onaj na slici koji je zgodniji i mlađi.
Eto što je demokracija, socijal.
Prvo, dobro se čitaju kritike a i predložena riješenja ali mi se sviđa što ima sve više prepisivača,statističara kaže Linić, u svezi veze pada BDP-a. Naš uvaženi Rohatinski poduprijet sa Europskom komisijom a i Ekonomski institutom  Zgb, badava ali pomoći nema. Recimo i to da je Mario Monti 11.05.12. dao 1,5 miljardi EUR-a za siromašne na jugu Italije a naša Vladica opteretila baš najsiromašnije, još gori harač nego Adedezejovci. Oni su teretili one sa večim plaćama.
Past će BDP, bez obzira na ove "dobre" naplate poreza, PDV od 25% nema tu utjecaja, tu moram demantirati dr. Lovrinčevića, prekratko vrijeme da ima utjecaj, srušiti će se BDP baš zbog te "dobre" naplate, jer će se i ono malo solvetnosti uzeti primarnom sektoru.
Kad se uzme i ono malo što je ostalo poluzdravima, neće biti za investicije a masovno neplaćanje upućuje ljude na Burzu. Prije neki dan sretnem šefa poslovnice špeditera kod kojih sam carinil robu. Gazda je svu trojicu otpustio, isplatio otpremnine po zakonu i pravac Burza,50,45 i 38 g. starosti. Sad se moram opet uhodavati sa nekim novim špediterime.
U isto vrijeme banke povečavaju dobit u odnosu na 2011, porez njima ako ne reinvestiraju. U što ?
Ili porez na nekretnine, največim dijelom to će opet biti harač na one koji cijeli radni vijek nikud nisu išli i štedjeli da naprave vikendicu. Poruka je ne štedjeti i onda invenstirati, jer dolazi kazna.?.
Pitanje za pivo, koja je to ekonomska škola i koji teoretičar rekao: štednja=profit. Malo je čudno da se kod nas javljaju neki monetarni agregati, /štednja građana se uvečava/ neki bi mogli viknuti jipi, imamo monetarizam.
Porez se neće moći plaćati, mislim na nekretnine, past će cijene nekretnina, opet na toj odluci pada BDP.
Jasno je ko dan da treba plaćati obveze ali gdje curi ta "dobra" lovica, umanjuje s mogućnost investiranja, troši buđet na nezdravo trošenje, očuvanje neracionalnosti.
Pa recimo HAC, zdrav razum govori vinjete a Dončić povećanje cestarine, iako nema ekonomskih razloga za povećanje. Ukupni troškovi su im u padu /osim fond plaća/ , manje se farbaju tuneli, zima je bila topla. A argument da se nije dizala cijena cestarine od 2007 to je za pučkoškolca a ne za budućeg doktora ekonomije. Ali da se razumije ekonomija ne može se sa doktorskom temom "turistički klasteri".
Pročitati Financial Times iliti Ecomista, nedajboženeki člančić iz Večernjaka pa se proglasiti znalcem, ne pije više vodu, imamo savjetnike. Pa neka savjetnik koji zna bude minister.
Zašto su Italija i Grčka dobile tehničku Vladu, nametnutu i to da je premijer ekspert u ekonomiji.
A mi u zadnjih 8 godina imali smo eksperte, ama baš za sve, doktora sa doktoratom na knjižici od dvaest stranica i po komentaru sadašnjeg kandidata za čelo HDZ-a Kujunđića, da je studirala 15 godina pravo a stručno se usavršavala za ekonomiju u novinarstvu.
Pa se svi čude gdje je ono imamo Hrvatsku.
Onda recimo HŽ, e to je bastion jugoslavenski, samo po tim tračnicama odlazi porezna lovica u ništa, slično kao u Sibiru prugu izgradili logoraši u ništa ili u Kalabriji autoput u ništa. Tako je sa HŽ-om.
Dao sam si malo truda da izračunam za svako veće mjesto u Hrvatskoj, koliko nas košta ta željeznica, ali nemoguće je dobiti sve relevantne podatke, pa sam izračunao samo za sebe.
Koliko sam platio kroz poreze za HŽ i koliko bi me refundiralo da idem HŽ-om u Zagreb. Sitna digresija, prije sam biciklom u Zagrebu nego sa HŽ.
Dakle u ovih 20 godina jeftinije bi se vozio da sam naručivao taxi na relaciji Vžd- Zg. I to ne da se vozimo četvorica već ministarski sam samcat.
Ironija je da se u 20 godina nijednom nisam vozil,hvalabogu, sa HŽ, a uredno sam plaćao porez.
Ako bi sada htio sve slične slučajeve pobrojiti, raskalašeno ponašanje sa aktualnih suđenja, prošla bi mi triatlonska sezona.
Trebamo tu potrošnju srezati a dati umjetno disanje korisnoj potrošnji da se troši u proizvodnji, osobnoj potrošnji, pa plus neka investicijica i eto filmske drame BDP-a.
Jedan mali savjet, prvo vladajući trebaju sebe restrukturirati, po enti puta neka se uhvate za plaću samo prosjek države oko 5500 kn, svakako dakako i uvaženi Josipović a i oni neradnici u Saboru sa časnim izuzecima. Moraju biti uvjerljivi, prvo testirati svoje dijagnoze i liječenje provesti prvo na sebi a onda na stoku sitnog zuba.
Da se zaraza ne proširi.
E onda će biti realan,realan pad cijena rada i za druge i moći će proći onih 1600 kuna.
E i ja baš nemam mjeru, ovo gore ispalo je cijeli roman a mogao sam jednostavno napisati OVAKO:
Kratkoročno povečanje prihoda- fiskalna akcija, neće moći pokriti raštimanu javna uprava i nedostatak pravih reformi i restrukturiranja.
Je, a kakav je to članak sa jednom rečenicom. Idemo dalje, nema odmora dok traje obnova..
A nezaslužene mirovine, budalice neke uplaćivali , revno i marno a drugi uživaju koji nisu ni radili ili primaju više godina mirovine nego imaju staža.
Kao premijeru u sjeni da mi se dade vlast, srušio bi BDP za 4% a na dan 01.07.2013 odgovorno tvrdim kao da sam političar, Hrvatsku bi se zvala Velikim Tigrom Balkana.
Ma kaki, največim Tigrom na svijetu uz dužnu ispriku prema J. Koreji, Hong Kongu Tajvanu, Makao itd
Većina mog programa se zna ali imam još nekih ekonometrijskih modela kao iznenađenje. No ipak se nebi štel mešati dok ovi obnašaju vlast.
Sa likovima prepuni lažnog testosterona, neznam surađivati. Ja sam lik koji je uspješan kad je situacija jasna a ne muljava. Primjer je Čačić on kao poduzetnik nije ekonomičan nije ekonomista njemu treba lova onda on funkcionira. Zna trošiti, nezna stvarati vrijednosti, kad je novostvorena vrijednost babaroga.
Nisu u sukobu vladajući sa građanima već je to Atena i Sparta
Kako je Linić priznao da su stratregiju spašavanja države, elegantno prebacili na građane, treba toma dodati i izjave Čačića da se u buđetu nema što puno raditi kad je sve definirano, sad se dosjetili kako intelegentno, lukrativno i promišljeno izbaviti državu.
Mi njima demokraciju Atenu-biračko pravo a oni nama Spartu, odgajali mladiće na način, imati 12 godina, koplje u ruke i bacite ih u prirodu i nek prežive.
Pa da nam se nebi pričalo ono što mi znamo i bez njih a već dugo gombam i brundam da država ne ide u pravom pravcu.
Već pod prvo ne valja da se smatra da smo dobili kredit uz super dobru kamatu/ 6,25/, na žalost samo na 5 godina, jadna 2017 godina, zahvaljujući dvjema rejting tvrtkama, nismu dobili uz 8 % jer nam CDS to upućivao.
Zašto nismo doveli MMF i bila bi kamata oko 4%. Nismo zato je bi ovi naši majstori spašavanje države dobili okvire a oni bi bili jako uski kao Uska ulica u Varaždina.
Onda bi maske spale, ekipa spasilačka, prvo bi morala,napraviti solidan program da se ljudi ne tuku za besplatni grah a drugo primjene južnokorejski model svi na prosjek plaće Hrvatske pa nek budu onda riječiti i empatični.
Kak sam napisao, sve što je teret u zapošljavanju na Burzu a na burzi im dati javne radove, ko prima naknadu. Prijedlog moj, da i oni koji primaju socijalnu pomoć da rade.
Dakle, da u državi imamo društveni dogovor, da svi zapnemo, da nitko nebude gladan, Vlada osmisli uvjete za proizvodne planove, da Sabor počinje ozbiljno raditi a ne da planduju a Ustavni sud ukinuti.
Vlada treba stvoriti uvjete, a da se bavi biznisom a fiskalnim akrobacijama nećemo izaći iz krize, uostalom to sam već napisao, da se ne zaboravi kad nastane cirkus.
Ponoviću da ovi sadašnji nisu krivi za trenutno stanje ali krivi su što nisu zaustavili odmah negativni trend.
Neumoljiva ekonomska Zakonitost, 3 do 6 mjeseci treba da se utvrdi trenutno stanje, to smo svi u državi znali, čak neki što treba učiniti HITNO, a sada propada termin 3 do 6 mjeseci kada treba djelovati i pokazivati rezultate.
Kad se ispuhne balon prikupljenog poreza a ode u neracionalnost ostaće da se BDP podigne "farbanjem" fasada.
Svojevremeno sam dao prijedlog da se nova vlast bira na dvije godine, pogrešio sam, treba na jednu jer negativni procesi su negativni svugdje u svijetu, entropija se ubrzava. Imam još jedan prijedlog, skinuta vlast godinu dana ne smije komentirati gospodarske poteze nove vlasti, jer je degutatano, zadnjih 8 godina smo tonuli 13 % BDP a sad u Saboru gospođa neznalica prosipa pamet.Neka se bavi pravom i novinarstvom, ona je zadnja koja treba pljuvati po aktualnoj vlasti, jer je to vrhunac cinizma.
Građevinski sektor  podići EU fondovima a sve kredite i svu moć i snagu ukljućiti za pokretanje primarnog sektora oni koji stvaraju novu stvorenu vrijednost.
Neki bi rekli koji znaju treba nam NEP. Nova ekonomska politika. Ni tu neću biti originalan to je Uljanov napravio kad su ga "zidari" spakirali u vlak i zavarili vrata i poslali iz Švicarske u Rusiju. Jedino trebamo izbjeći škare cijena gdje je prvo prevario radnike a poslije seljake.
Izvoz će nam biti u padu jer nam okruženje u problemima, Italija stara priča kao i Mađarska a sad i Slovenija. Moguće da će Slovencima biti lošije, nego nama, imaju dva puta više administracije nego mi !!??, a učitelji im imaju 1500 EUR-a plaću, prema našima i uključujući skoro dva puta veći per capita kretala bi im se primanja oko 900 EUR-a.
Slovensko se građevinarstvo raspalo, izvoz rapidno pada, ne mogu se načuditi a ja sam ih uvijek hvalio kako su ekonomski konjiček.
Slažem se sa represijom nad direktorima za sve lopovluke, neplaćanje prema državi. Nije lijepo da se sada oprašta neplatišama i kamata i daju kondicije da se plate stara dugovanja. Pošteni i uredni platiše sada su ispale budalice i Dudeki.
Zato treba kazniti i poreznike u Poreznoj upravi i njima odrapiti kazne.
Gdje su bili kad je bilo 200 000 DEM na žiro računu u Zgb. banci, to nije bila imovina kaže predsjednik Ustavnog suda i pisac Ustava, Smiljko Sokol, čak je i gđa Lepej dobila otkaz. Tu je začetak svega i objašnjenje da smo mi ostali stoka i to još sitnijeg zuba
Pored toga imamo suludi model, plati dobavljaća, plati državi PDV-e a nemožeš naplatiti. Dakle uvesti način plaćanja PDV-a, kad se naplati vjerovnik, pa za kog vraga uredno plaćam sve poreze. Ispast će opet ko po onom budalašu koji je rekao nemojte dati robu ko ne plaća.
I načelna primjedba  ako vrijedi za privrednike da nam stradaju jaja, zašto da prvi ne odgovaraju i materijalno i kazneno,  Vlada pa onda Sabor a bogami i pojedini suci, dajte da jednom imamo demokraciju i to negativnu.
A ko će sad htjeti biti direktor, pa prema društvenom utjecaju i moći i primjerene kazna, znači uvečena, a ne kukavička izjava, ako neće proći stabilizacija ja odlazim, malo Robić, malo morgen, plati štetu vrati sve što si dobio. A za svoj "težak" rad, Hrvatski prosjek plaće, sami platite mobitel ,sami vozite, sami platite parking, kartice vratite
Zašto da građani a to su uvijek najsiromašniji u relativnom omjeru najviše daju, tu je točka koja od siromašnog pravi još širomašnijeg a bogati se bogate.
Bogatiji sve bogatiji a siromašni još veseliji
Dokle, do kad će omjer sirotinje biti upravno proporcionalan osionom bogastvu a onda nastupa nered i revolucija i restitucija privatne imovine.
Buffet je u USA rekao da ima manji porez od svoje tajnice. Zakon za izmjenu u kongresu nije prošao, zašto, jer ona ekipa koja je lažno optužila Sadama, sad uživa blagodat cijene nafte iračke ,barel po 4$ a toliko je cijena galona benzina pa sad je lako izraćunati koliko je zarada na preostalih 150 litara nafte. Trošak državi USA a profit naftašima. I oni imaju jednima metak a drugima metak.
Revolucija neće krenuti iz bivših komunističko socijalističkih država već iz kapitalističkih.
Kapitalizam ovaj predatorski ima u sebi zapisan model samouništavanja. sam sebe uništava, tjera radnika do krajnjih granica fizičke iscrpljenosti, proizvodi u neograničenim količinama robu, snižuje primanja radnika u apsolutnom iznosu u relativnom mu baca pijesak u oči. Stim primanjima ne može  kupiti svu uvečanu proizvodnju kapitaliste, zalihe rastu a pada privredna djelatnost. Kapitalista je pokupio vrhnje i baš ga briga kad radnik gladuje.
A možda se nešto i događa a i moje procjene da se bliži Rainy Day, CHASE bank je udarila 2 miljarde $ gubitka, stranica im je još bila sjajna 13.05. a danas 14.05 oko 17 sati bila im je nešto falična, a onda su u 18 smontirali kartu USA umjesto komentara.
Da a i Goldman Sachs je nešto počeo teturati a zovu ga zvijer za otimanje novca. Ima i jedna dobra vijest za radničku klasu, trenutno svi indexi burzi svijeta u ružičastom, joj ne u bandieri rosa.
Drage moje Hrvatice i one predrage i manje draži Hrvati loše nam se piše,
UOSTALOM takvu Vladu netrebamo

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 16:53 )

 

Socijal-Demokracija

Socijal-Demokracija iliti socrealizam. Od SDP-a ostalo samo P.
Za socrealizam prenosim crticu od dana 18.10.2010 članak "Traže oprost zbog nečinjena i nebudnosti" u članku sam obazrivo pisao o caru koji je htio biti ono što nije bio
Tako su i u SSSR-u imali sve što drugi nisu imali, predložak im je bio taj satrapski car, pa se još živo sjećam njihovog rudara Stahanova koji je za 8 sati iskopao 110 tona, ali neleživraže, imali smo i mi /Jugoslavija/ supermena zvanog Alija Sirotanovića koji je za doručak sa svojom lopatom koja je grabila 50 kg ugljena iskopao 150 tona.Osobno se požalio Titu da mu je mala lopata. Jasno da je brkati ironman pozvao Broza na jezikovu juhu, a ovaj mu poslao Tempa-Svetozara Vukmanovića.
No pustimo mi povijest, iako se bez intervencije ponavlja. Kako je počelo, neće se čestitati 2013 već sretna Nova 1941, a država tone li tone..
Gdje je ta socijala, samo njima a nama manji razgovori sa mobitelom i da večeramo uz svijeće ili lampaše.
Prognoza za nezaposlene 350 000 napisao sam 22.02.2010, članak Završila zimska liga, a danas je ostvarenje moje prognoze. Mnogi nisu prijavljeni na Burzi kao i moj sin, jer mu je logika da mu neznalice neće naći posao.
Pa stog saznanja, kao premijer u sjeni moram zaželiti premijeru Dobro jutro za konstataciju da ove godine neće biti bolje, to sam predvidio toliko davno da sam već zaboravio. Ali ga moram demantirati da će nam biti bolje u 2013, neće nažalost, zašto, pa i to sam napisao da rekonstrukcijama zgrada nećemo pokrenuti privredu, neće ni sa javnim privatnim parnerstvom, samo će jedinice lokalne samouprave zadužiti da neće imati za osnovne potrebe, a to se već događa.
To se trebalo riješiti pristupnim fondovima EU, samo treba znati napisati program trošenja sredstava. Tko će ih osmisliti i napisati, gdje je taj, Petrica ?
A što znaju, manje zovite mobitelom pa ćete imati za struju, Ma nemoj, Čačiću počinji ti svoj mobitel plaćati svojim novcem a ne novcem poreznih obveznika.
Moj prijedlog da treba "rezati" krivo su shvatili. Ne uzimati sirotinji.
Nisu napravili kvalitetan socijalan plan, pa onda dizati cijene AKO ima opravdanja,a prije toga trebali su rezati u javnim i državnim službama, Buljubašiće netrebamo plaćati. E tu je trebalo rezati.
Dobro pročistiti državne službe, onako kako je Čačić našao 124 predmeta na čekanju u ministarstvu, odmah su riješeni. A to znači da su ih čuvali da imaju posla a i možda se zalomi neka pinkica.
Priča mi poslovni patner zgodicu, trebalo mu je dozvola za kamion-šleper. Papirologija, čekanje,no dozvole nema, Zagreb nam od Varaždina nije daleko, bubne on pred bogaibatinu. Odgovor: biće gospodine, malo se strpite.
A moj poslovnjak iz porodice Kerempuha, ode u dučan kupi rudarski sendvić i sok i sjedne na klupicu pred vrata bogaibatine. Prolaze sati, naravno da se ništa ne događa, oni koji imaju plaću od poreznih obveznika, hodaju po hodniku, ulaze izlaze iz kancelarija, a moj mrtav hladan sjedi i to satima. Negdje pred kraj vremena, radnog, zgodna ženskica priupita, što vi gospodine čekate. U par riječi, savjesna gospođa se okrene i za nekoliko minuta dozvola ugledala mog poslovnjaka. Tako.
A što je sa 450 općina, 120 gradova, 23 županija, cijela Hrvatska plus birački spisi nam je ravna broju polovice stanovnika Londona. Tako.
A javna poduzeća, e to je carstvo, države u državi, nerad, krađe/ u Varaždinu imaju posluživanje sa naftom-željeznice/ stalni gubitaši, HAC, hi.hi.hi.hi. Dok drugi imaju vinjete mi idemo zapošljavati na izlazima gdje prođu dva auta na dan.
Eto posla za rezati, da se sve to racionalizira, nebi trebalo poskupljivati gorivo ,ni plin/ imamo svoj plin/ a ni struja.
Uspostaviti mikroekonomiju i prema mogućnosti građana imati svoj model odnosa cijena prema primanjima i socijalnoj snazi obitelji .
Znači neznaju, digli cijene tako od oka, to je isto harač, to bi znala i moja prababa iz Ljutog Doca sa četiri razreda osnovne škole.
Dakle trebalo je osmisliti makroekonomiju i udariti u industriju, gdje su sad ti kameni temeljci.
Zašto sam ja registrirao firmu za proizvodnju kamena temeljca, kakvog hoćeš, oćeš beton, pravi ili lažni, plastični, oćeš prokrom šipku, brončanu iliti oćeš e-kamen.
Moja ekipa dođe, postavi na mjestu polaganja kamena temeljca ogroman ekran. Kad se okupi svita, na ekranu se pojavi bager koji iskopa rupu, /zašto da se troše strojevi/, dobiju e-kamen i premijer tipkom na tipkovnici pritiskom položi kamen temeljac.
Kako sam jedan od onih koji pljuvaju po neznanju i glupostima, ali nisam dežurni pljuvač, već i predlažem konkretne mjere.
Poznati je moj prijedlog o onom famoznom šrafu za karter, nismo ga iskoristili, pardon nisu ga iskoristlili.
Sad nudim ponovo, manje Europe više rada. A kako, preko Urala je Eldorado, samo treba znati.
Mala digresija, poslije dvije godine uspjeli smo offset iskotrljati Patriu.
A da smo pokušali, sa onim što smo već radili u Jugoslaviji -"četvorke".
Još je nam svježi, cirkus u Libiji, koji su napravili oni koje je Gadafi pomagao. A kakvo mu je bilo naoružanje imao je "petice", tj T-55, a mi smo proizvodili četvorke M-4 iliti rusku verziju T-72. Znači malo kupola i cijev iz Štora, dobro Smederovo ne, jer je sad željezara u USA steelu, ali ima Skopska, a i tu je i Rusija. Pa frknemo mi njima neku robicu, ne treba platiti kad je to tržište gladno svega. Kud Nijemci, možemo i mi.
Dobro nije lijepo prodavati ratnu robu, ali to svi rade, pa čak i fini Austrijanci, pa još finiji Finci, pa i socijalno osjetljivi skadinavci, Gripeni, Sabb,Volvo
Eh sad, sportski prijatelji me pozvali na prvenstvo Slovenije u duatlonu, a to je samo sat vremena od mojeg doma, pa pravac u Tropovce.
0vo gore sam pisao 28.04 a nastavio već 08.05, ko upravlja tim vremenom, slomite taj kotač vremena. A da se Zemlja sporije vrti?
Vozim prema SLO, Ormož, prek Drave i pravac prema Radencima i mislim si kak je to genijalna ideja sa našim e-kamenom, ali ideja nije kapitalizirana a ni realizirana a jedini smo na  svijetu sa prijavljenim patentom.
Pokušali smo se natjecati za Podravski ipsilon Gradec-Velika Mučna./2009/. Ali nismo dobili posao, jer je sin napravio program kad se položi e-kamen pritiskom tipke bi otišla i lovica na naš žiro račun. A nije mi žao jer bi i sad mene razvlačili mediji, jer je za to otvaranje radova unajmljena parcela, dopremljene tri krntije strojeva i potpisivani prazni papiri, ugovora nije ni bilo. Strojevi otišli bez povratka.
Biće bila neka greška, možda se dionica nije dobro zvala, da je imala ime Gradec- VELIKA MUČKA danas bi se ja vozio po njoj za Var.Toplice na Cross triatlon.
Radenci, Petanjci i Tropovci, takmičarski broj, kolega Roman Blatnik. Malo druženja, prije trke, za vrijeme cijele trke, pred cilj me nedrugarsko ostavil, a poslije trke mi se izgubil. Roman treći ja do njega. Iako sam malo bio šepav imao sam veoma dobro vrijeme 1.19. 05, za razliku u Labinu 1.28.41, a to ima razloga, krive su šparoge a biće uvezane sa jednom aferom zvana Urška.
Treba spomenuti da je prvi duatlon ove godine 15.04.bio u Labinu i da ga je Lučano sa svojima veoma dobro organizirao. Najviše su me dojmile fritule, bile su izvrsne a drugo uvijek me podsjete na vic kad je negdje u Dalmaciji, pape bio na samrtnoj postelji i sin mu donosi pun tanjur fritula. Ode sin dočekivat pristiglu rodbinu. Poslije nekog vremena dođe pogledat oca, kako si pape. Sine slabo san ti, slabašnim glasom se javi otac, jel bi ti meni učinia neko dobro. Može pape samo reci. Donesi mi još fritula. Uzme sin tanjur i ubrzo se vrati sa praznim pjatom. Otac se pridigne i upita, nema više fritula. Ima pape ali mati kaže da triba nešto ostavit i za poslije, za feštu.
Odlažeći iz Tropovcih primjetim povijesnu posebnost, imaju crkvu koja je dograđena na srednjovjekovnu utvrdu,dvaput sam ju obišel ali godine izgradnje nema.Na dijelu utvrde prozori su puškarnice.
Crkva u Tropovcima:  1 , 2
Polako se vozeći, prema domu, ne preko 50 na sat imao sam vremena razmišljat o slatkoj Urški. To je sad kao političko-maserska afera u SLO, a toga je bilo i biće ubuduće. Samo me čudi da ti koji koriste maserske usluge, odlaze potrošenoj robi a doma imaju biser.
Ne bih ja spominjal moj slučaj, ali je uvezan sa ekonomijom, što se više produktivno troši bolje je ekonomsko stanje u državi, tako ja sad kupujem istovremeno tri ruže i ponekad još nešto. No zadržimo se samo na ružama, dajem posao trgovcima, bilo bi još bolje da smo u stanju ih uzgojiti a ne da ih uvozimo, zato taj problem prepustimo Čačiću koji je za to i plaćen.
Sljedeće je što se namjerava kažnjavati samce, kao u EU, ako nemaš obitelj plaćaš porez a ja ću sad podnijeti zahtjev za povrat preplaćenog poreza jer sam u vezi sa tri ženske osobe.
To je i razlog što sam bio veoma loš u Labinu, kao opravdanje mogu navesti jutarnju berbu šparoga sa jednom predivnom Riječankom. Zašto ujutro, nisam mogao poslije podne/ prvo posel onda veselje/ iako smo se prvotno dogovorili da se nađemo na fritaji u Lovrana u 18 sati poslije trke. Bilo je dvije tone fritaje. Mljac.
A kako Riječanka, zato jer je 2007 bio triatlon u Kostreni, nažalost više ga ni. To je bio prvi, a na kojem su bile u grupi, tri zgodne curice, udane. Ubacim se ja među njih, dok je  Šajeta zabavljao u živo prisutne. Kao nema ko slikati na postolju i zamolim jednu od tih curica da me ovjekovječi, poslije je palo slikanje i sa Šajetom. A kak ja često meljem gluposti u jednom trenutku shvatim da smo se kliknuli moj osobni fotograf i ja. I tako se to druženje nastavilo, srećom u Istri ima dosta trka, ali Kostrena mi fali.
A uvaženi suprug od bisera riječkog, može kao u vicu.
Nočni sati i zvoni telefon kraj postelje, ženska ruka ispod deke se pruža, primi telefon i maznim glasom prozbori molim. S druge strane uzbuđen muški glas nabrzinu nešto izbrblja, a žena kaže: Dobro. Ko je to bio, upita muškarac u postelji. Ah moj mi javlja da će kod tebe ostati do jutra kartati.
Eh što je pisanija, krenem demokracijom a završim u šparogama.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 13 Svibanj 2012 16:58 )

 

<< Početak < « 61 62 63 64 65 66 67 68 » > Kraj >>

Stranica 64 od 68

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas84
mod_vvisit_counterJucer231
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6279
mod_vvisit_counterSve1805449
Sponzori