Vijest dana

   Vijest dana, Šegon u sukobu interesa. Kazna 40 000 kn. I dalje se isto brani kao osvjedočeni profesionalac i po zanimanju kriminalist.
Nešto je dugo trebalo da se utvrdi sukob interesa. Slobodno za komentar mogu ostaviti kao pisani trag, dobro jutro drage moje i dragi moji porezni obveznici. U svakoj ozbiljnoj državi /EU/ već bi bila blokirana sva imovina i slijedila bi kazna. A svi koji su ga branili imali bi diskreciono pravo da u roku odmah pokupe krpice i potraže neki drugi manje težak i zahtjevan posao ili burza. A ne da nam i dalje bezobrazno sole pamet i sa osmijehom nam vade novac iz džepa.
   Pa jeli to vijest dana, pa naravno da nije, kad je sve bilo razvidno i vidljivo čak iz stratosfere.
A vijest dana. Naravno. kazna od 3 miljijuna i još par EUR-a Frikomu. A zašto, pa za narušavanje tržišne utakmice. To je također sukob interesa. Težak. I teška kazna. A kod nas. Sve se zapne i upne da se teški slučajevi relativiziraju i prikazuju kao da je to zakonit posao, javno-privatni interes. Ako tko možda ne zna, Frikom je u Srbiji.
  A što je još vijest dana. Kaže predsjednica Povjerenstva za sukob interesa, da sve više dužnosnika propitkuju da li su možda i privatni poduzetnici. Ovo je zbilja za rubriku: Vjerovali ili ne. Fašnikovanje još traje.
   A što bi bila još vijest dana, recimo u Njemačkoj,/predraga zemlja na koju se često pozivamo/ da je dužnosnik bez ikakvih dozvola izgradio hotel na nekoliko katova i da sa balkona može bučnuti u more. I onda bezobrazno zatražiš legalizaciju. Njemačka. Ni socijalni slučaj ne bi mogao ni zamisliti potleušicu, a kamoli da ju izgradi za svoju obitelj.
Gdje je onda je greška. Možda u kompetitivnosti i kvaliteti kadrova koji su na pogrešnim radnim mjestima. Pardon, krivi kadrovi na pravim mjestima.
Da se nebi mislilo da nešto imam protiv ministra Jakovine. Ne, nemam ali on mi se sam nameće za komentar. Nisam ga odabrao ja već se on sam odabrao sa slatkom aferom-teterom. Kod sam bio mali fuflao sam, pa sam šećer izgovarao kako sam prije napisao. Još bi jednog gospodina pridružio ministru. G. Varga koji je zadužen za zdrastvene novce/HZZO/, a oteto od upravljanja i raspoređivanja od ministra Ostojića.
  Dakle uvaženi g. Varga prijavio imovinu 8,4 milijuna i tri auta /49 godina/ i nešto kao vodio tri firme. Bruto prihodi do 100 000 godišnje, ustvari sve u gubicima. Ali kaže da je tako sticao iskustvo da sad može može raditi u HZZO-u i brinuti se za 4,5 mulijuna osoba a u firmi je bio sam.
Pa eto i to je vijest dana, naročiti ako se gleda iz EU. Zašto. Pa ova dvojica su eklatantan primjer. Da u svom poslovnom životu nisu nikada vidjeli na dokumentima kao završni račun ili stanja bilanci, milijunski iznos. Dakle radili su sa stotinama ili čak desetinama tisuća kuna. A promjenom životnog opredeljena, otišli ili došli u politiku.
I u čemu je vijest dana. Sada upravljaju milijardama kuna. Ne svojim.
O ostalim u Vladi ne može se ni takva usporedba napraviti. Izašli iz fakulteta, pa u politiku, malo Sabor i onda u milijarde. Eh, kapitalizam. Mora da se u grobu okreću trojica.
Rockefeller. Carnegie, Vanderbilt....
    Neki spominju divlji kapitalizam, toga nema, čak ni spomenuta trojica, teško da bi priznala.
T
 

Turizam

  Poslovno sam malo lutao, ipak državi treba puniti proračun. Žurim se doma iz belog kapital tauna of state. Na vrijeme, da čujem premijera. Jer nam ima kao nešto važno priopćiti. Kad već ne sluša kolegu u sjeni, onda da kolega iz sjene posluša njega. Čisto podne u čistoj srijedi. Idu vijesti i voditeljica procvrkuta da je na 4 programu konferencija Premijera. Brže bolje, prebacim na 4, kad mi se tam ukaže uvaženi moj varaždinec dr. Reiner i o nečem razgovara. Ali to me ne zanima. Hoću čuti što će premijer zboriti. Jer od pet nacionalnih televizija dobije se šest različitih prezentacija događaja. Nema veze sa curenjem podataka. Ipak ima i nekih pozitivnih stvari u našoj Lijepoj.
  Zašto je to toliko važno da ga čujem. Nikad se nezna kad se može nešto i naučiti.
Da citiram prof. Medića, nekad asistenta prof. Polovine. Nije važno znanje znati nego je važno znanje predati.
  Vratim se na prvi program a voditeljica urbi i orbi kaže: poštovani gledaoci na 4 programu nemožete gledati premijera. To znamo i bez nje.
I tak od konferencije ništa, ali sam negdje ulovio, da je rečeno da smo trebali te neke odluke donesti prije 4-5 mjeseci ranije. Kud staviti tu izjavu. Kao samokritiku ili kao spasonosno rješenje.
  Po meni je trebalo nešto poduzeti i to veoma ozbiljno i konkretno prije 4-5 godina pa sad se o ovome nebi spominjalo ni pisalo.
Ako sam dobro čuo da će se smanjiti plaće za 6%. Eto,dočekao sam taj dan, baciti ću sve zvizdarije, mislim na normabel, apaurin, prozac, seroxat, xanax i biću sretan, pobijedio je glas razuma.
  Samo me kopka crv sumnje, da nije prekasno rečeno i napravljeno. I još mi nije jasno, jeli to jednokratna mjera, na godišnjoj razini ili na mjesečnoj. Možda dvogodišnjoj. 
Ako sam bio i ja nejasan, mislio sam da svaki tjedan rebalans jedan. Ne, svaki daljnji mjesec 6 % manja plaća.
Kako rebalans troši čovjeka, želim sretan put na neugodan i neslatki turistički put u Australiju.
Petrica

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 MARCH 2014 19:16 )

 

Bankrot

    Želim biti i ja prorok kao Šuker i družba. Kaže. Mi smo to znali i predvidjeli, pad BDP, 1,2 %. Jeli. Po kojem to kriteriju novinari biraju sugovornike. Važno da kaže nešto negativno ali pametno ništa. Mislim  na objašnjenje zašto je pao BDP-e ili još bi bilo aktualnije da kaže kako da bude rast a ne nerast. Stalno imaju program, kao da je to pri peku žemlja. Jeli.
  Žao mi je da poštovanom prof. Grčiću morao kontrirati njegovoj izjavi. Da su za sve krivi privatnici. Uzeću ih u obranu makar sam priučeni ekonomist. Država je sa svojom konjicom sve obavila. Jeli. Pa lako, kad se uzme tuđa akumulacija na teret poreznih obveznika a posebno na teret malih i srednjih poduzetnika.  
    Tu bi lepo pasal vic Iveka i Brankeca. Sretne Ivek Brankeca. Bok, kak si kaj. Da je bolje ne bi bilo dobro. Jeli. A kak to. Pa tak, sad možeš dobiti kredit bez jamaca. Pa što će mi takav kredit. Brankec se digne na prste i unese u lice Iveka. Ma čuješ ti mene, kredit je bez jamaca. Ma nemoj, Ivek se napuhne i drekne: pa što će mi takav kredit, pa treba ga netko otplatiti.
   Kao i o predstečajinim nagodbama tako su se i sad javili kojekakvi analitičari. Bave se posljedicom a ne uzrokom. Za zdrav komentar ostaviću državne investicije na miru i tako nas one neće spasiti. A privatnici, e tu leži teret države. To su ništkoristi i vlečipalice, ne žele raditi i investirati.
Malčice bi se vratio na članak "Pepeljuga" gdje su spomenuti monopolisti i oligarsi sa  6 milijardi kuna neto dobiti. Ili još bolji primjer je gospodin plačljivim glasom, kaže da noću ne spava, vjerojatno očekujući empatiju za svoj težak biznis život. Jeli.
Poslije uplate poreznih obveza, ostao mu sitniš, neto zarada od 700 milijuna kuna. Bilo bi bilo zanimljivo vidjeti koliko je u tom iznosu ima onih koji su bili mali ili srednji poduzetnici uništeni svekolikom politikom. Od jednih i drugih. Dok su jedni uzimali extraprofite drugi su propadali. Osobne tragedije propalih ne svojom krivicom. Time manje u proračunu države kao davanja i povrh toga i teret, jer su se ti pojavili na Burzi. Na račun proračuna. Bankrot.
Pa imamo šizofrenu situaciju, umjesto da se puni proračun on se prazni ničim izazvanim, to jest svekolikom politikom. Jeli.
 Bankrot na poslovnom planu, bankrot u i na optimizmu, bankrot u obitelji/ raspala se/ i sad bi da im kola iz gliba izvuku uništeni ljudi i propale firme.
   Da smo imali pametnu gospodarsku politiku a i kazneni sustav za prekršaje. Za malog obrtnika kazna od 20000 otjerala ga u stečaj a tajkunu za isti prekršaj sitnica. Još za  jednu bitnu stvar nije se vodila briga, recimo na primjer /a to vrijedi i za ostale sektore gospodarstva/ male kvartovske trgovine. Nije bilo milosti od velikih i uništili su ih. Umjesto da bračni par radi u trgovinici i ima srednji staleški život, sad su na teret države. E pa sad ti koji misle da se trebaju baviti državnim biznisom a od kojeg neće biti ništa , osim na kratki rok, a onda ???.
  Vlada, da ponovimo gradivo, treba stvoriti uvjete za gospodarstvo, sve treba lijepo uskladiti i ugladiti, kao dirigent pred orkestrom.
Dirigent ne svira on dirigira i diktira tempo. Mi nemamo takvog dirigenta- jer mu fali ono što je u palici. U palici je sva mudrost makroekonomije.
  A što kaže na to ministar Jakovina, kaže, samo rad i izvoz i koristiti fondove. Jeli. A firma mu propala.
Jeli. A da mi malo okrenemo pilu naopako. Kako je sad hit outsourcing. Mogli bi u taj projekt ubaciti, ne samo spremačice i kuharice, nego Vladu skupa sa Saborom. To bi bio jedan prijedlog, no ima onaj moj prastari, treba sveopći dogovor svi na prosjek i svi bez odmora dok traje obnova.
   Makroekonomski smjer, rezanje i samo rezanje, potpuno pogrešno. Potrošnja, produktivna potrošnja, naročito osobna. A kako, pa gore je model.
T

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 05 NOVEMBER 2017 03:36 )

 

Anarhija

Pravna anarhija, pred stečajne nagodbe.
Zašto nam premijer silno želi objasniti da su te nagodbe dobre, samo da ne teče med i mlijeko. Pa zato jer je on uvjeren u to. K tome je pravnik i magistar komparativnog prava, po toj logici može samo uspoređivati ali ne i raspoređivati. Naime nikad nije bio poduzetnik i ne može iskustveno djelovati a kamoli razmišljati. Zakoni se razni donose, donose ih političari za rješavanje nekih teškoća u gospodarstvu, konkretno i onda ih pet puta prepravljaju. Konkretno predstečajne nagodbe.
    A da sveznajuća gospoda, jedni drugi, treći.... ne bi bili osupnuti svojim izvanrednim pronalaskom, moram ih razočarati i ražalostiti. Poduzetnici su sami i prije tih nagodbi, to isto radili da izbjegnu potkupljive stečajne direktore i nesposobne stečajne suce, da nešto ne napišem i gore, jer imam previše dokaza na svojoj koži. A što smo to mi poduzetnici revolucionalno radili. Iako smo/neki, time mislim posebno na sebe/ uredno plaćali poreze država, nije nas zaštitila, pa se moraš sam štititi na svoju štetu. Jednostavno oprostiš vjerovniku kamate, zakonske na koje imaš pravo. Čak i glavnicu da ipak nešto izvučeš. ponekad sam bio sretan da sam povratio iznos za sirovinu, na izvršen rad zaboraviš a davanja državi nadoknadiš sa realizirane dobiti od nekog drugog posla.
   Eto to ova ekipa ne zna a ni bogami oporba, osim mlatiti praznu slamu i biti sigurna da spašavaju Hrvatsku. Spašava ju da se prvo dogovaraju o podjeli vlasti sa sloganom kamioni i bicikli. U svijetu su na raketama i avionima a mi na kamionima. A malo strategije i nekakav plan, recimo neka petoljetka. Toga nema a bićemo sretni ako će biti za romobil.
     Istina je da u EU 15 država, ima nagodbe, ali se zna koji su kriteriji a ne "štela" kao kod nas. Onda je to porezno rasterećenje, a ne pred stečajna blasfemija.
      Zašto država za svojim 13,5% nije upisala u vlasništvo, pa ako pravni subjekt propadne može se lako otpisati dug a ne ga otpisivati unaprijed. I štelati nekom dioničaru vlasništvo. A da sveznajuči možda počnu misliti da narušavaju tržišnu utakmicu, jedni uredni porezni obveznici a drugima se oprašta. Pa kontokorektni još jednom plate ceh dok  snalažljivi pojedinci trljaju ruke i pasionirano skupljaju imovinu.
Kakva je to glupost da dužnik diktira stečaj i svoja potraživanja od samog sebe i onda bi sudac Trgovačkog suda trebao amenovati.
  Ovih dana je poćelo suđenje za, oćeš devize, naftu, srebro ili zlato, možda novčane derivate, Forex. Eh, friška figa. Piramida Ponzijeva. Bojim se da ima još piramida.
  Red, rad, rast. Motivirajuća tematska konvencijska sesija. Ne bih htio biti zločest ali neke sam govorancije već čuo. Kao u snu ali dobro ih se sjećam kad sam bio mali, a morao sam s mamom odlaziti na AFŽ. Nije me imala kome ostaviti pa sam vodio intezivan društveno polički život. Sokrat bi rekao političar od rođenja a da nisam političar.
Reda smo se nauživali za pučku kuhinju, 20 % živi ispod granice siromaštva. Rad, ima previše rada, ali tamo gdje ga netreba, možda da od prevelikog posla nađu koju sekundu da sprijeće gubitak kuće ili stana za par tisuća kuna.
    Rast je nerast.
Zanima me da li će danas u NU 2, sudac Kolakušić uz asistenciju Stankovića razmotriti sa svih strana piramidu. Ili će biti oprosti nam duge naše kao što mi opraštamo dužnicima našim.
T.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 23 FEBRUARY 2014 10:51 )

 

Pepeljuga

Jedan je kupio auto tajno ili su mu ga kupili, da se brine o narodu, a drugi ni ne zna da si ga je kupio i za koliko. Treći bi htio biti Pepeljuga. A svi bi se rado brinuli za narod. Mala digresija, koji to ozbiljan poduzetnik da se tako poslovno odnosi sa svojim nabavnim vještinama.
Za mene nije uopće bitno kolika im je cijena. Da smo za svaki platili milijun kuna, za tih 1500 komada ne bi bilo problema da su i prodali tvorničaru ili prodavaću mojih/naših/ čepova za karter. Koji su u međuvremenu i zahrđali iako su od bakra. Dakle ne samo čepove i ne samo 1500 komada, nego par milijuna komada ili neke druge robe. Prvi predsjednik bi mi odgovoril, kibi dabi.  
 Sve što bi ozbiljno napisao bilo bi da se ponavljam. Ali iznenaditi sve nas, neugodno, to nas još uvijek mogu. Interesantno da ta vozila sad nitko ne želi, čak ni oporba u Saboru. Znači za smanjenje plaće to im je bila demagogija a kako bi se ovo ponašanje nazvalo.
Za pozdraviti je objedinjenu nabavu, posebno automobila. Zamjenjuju se vozila stara 3 do 5 godina.
    Vozim auto star 22 godine, kupljen kao "jahr vagen"-1 g. Za 60 % cijene od novog. Još uvijek prede ko stari mačak. Ko me pozna zna da ne držim auto u garaži nego ga doslovce ganjam. Više je u EU nego u Varaždinu.
Pitanje je kako je moguće da su državna vozila krševi. Ko to vozi, ko to servisira? Brže troši da se brže kupuje.
    Ovo više nema smisla. Auti su nas opet udaljili od naših krucijalnih problema.
Taksativno ću nabrojiti. Ponovo moram ponavljati da nam je trend coming down. Davno sam napisao da fiskalna politika/presija/ neće pomoći za izlazak iz krize. Pored porezne evazije imamo i promašenu poreznu politiku. Dokaz, kad su svi pokazatelji ekonomske politike u padu, raste dobit oligarhije. Od početka krize bilo ih je 1000 sad ih ima 300, a ostvarili su neto dobit veću za 6 miljardi kuna/za 2013/, posebno treba napomenuti da raste nezaposlenost a pada opća i široka potrošnja. Kako to ?
  Nadalje, najveće afere dolaze iz Porezne uprave, dovukli ljude iz Kriminalističkog resora da budu prvoligaši a oni ispali prvoligaši.
Povijest nam se ponavlja, skoro po istoj špranci. Onim prvima je krenulo je sa Poreznom, pa Carina i dalje do premijera. Trenutno ovima krenulo sa Poreznom dalje treba čekati iznenađenje. Možda predstečajne nagodbe, mislim da će tu biti sudskog posla ko u ušljivog. Dobra i pametna ideja pretvorila se u nekim slučajevima u čisti kriminal.
   Pa kad su objavili da će biti neke akcije transparetne evo prigode da se objave sve predstečajne nagodbe i svi krediti za obnovu i razvoj HBOR-a. Recimo koliko je spašenih radnih mjesta. pogotovo u firmama gdje radi jedan čovjek.
  Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je moj kolega po radnom mjestu, počeo razmišljati. Rekao da će razmisliti o 5 do 10 % skinuti plaće. Ispast ću veoma pametan jer mogu konstatirati da Marko kasno stiže na Kosovo. I tako je to povijesno debela laž. Više ni 50% ne spašava, otišla baba sa kolačima. Ispucana je sva municija, kao naprimjer dirati u privatne fondove i prikazati kao proračunski prihod.
   Da možda ne ostane nejasnoća, nemoraju svi znati ekonomiju. Evo im ocjena od priučenog ekonomiste. Za jedne i druge.
Nisu ništa napravili za parametre prihodovne strane proračuna, novo stvorena vrijednost, znak da će rasti BDP a ni na rashodnoj strani, gornji i drugi primjeri. Najviše bode oči porezno opterećenje za najslabije, i još je u najavi  a prag opterećenja za neke je davno prošao. Da bi istovremeno ispod ljestvice prolazili najbogatiji i to sa enormnim extraprofitima. A kako država ostaje bez prihoda je INI-na rapsodija i parodija računovodstva. Ima još sličnih poteza a najednostavniji su isplate bonusa.
   Poruka za Pepeljugu, ja mu ne vjerujem na naknadnoj i doknadnoj isprici. U buduće neka ima na umu da mu porezni obveznici zarađuju za njegovu plaću, da mu plaćaju kočiju i ono što ta kočija troši.
T

Zadnja izmjena ( Srijeda, 19 FEBRUARY 2014 05:55 )

 

21

       Potvrda da politika misli samo na sebe, propao plan 21 od Lesara. To više nije demogagogija kad u nekoliko država vrije. Otuđena vlast, brine za sebe ne vidi zbilju, jer su uvjereni da su u ovoj državi samo oni bitni. Kad se krene u politiku dolazi do iznenađujećeg permonfansa da te osobe više ne možeš prepoznati ni mentalno ni fizički. Ipak nisu svi isti, ima nekih i u tragovima. Da su se uhvatili za 21 % umanjenja plaće, u Saboru bi najmanja plaća bila 14 000 kn uz sve ostale privilegije. Za rezultate i stanje u državi previše. Za prisutnost u sabornici ponekad vatreni govornik izlaže prevažne teme/u/ za petorice do trojice kolega, toliko da svjetla scene troše struju kao i mikrofoni. Ponekad treba grijati ili hladiti. Zavisno od godišnjeg doba. Da kojim slučajem govornik ostane sam sa svojom temom mogla bi se struja isključiti i tu bi se nešto uštedjelo. Sam sebe bi čuo o čemu priča a ne mora se vidjeti. Posebno povlaštenih u državi ima 3000.
  Za ostale na državnoj plaći od 280 000 zaposlenih trebalo bi malo urediti platne razrede, jer i kod njih ima koji rade za minorni novac.
Ponavljati o greškama i mogućim rješenjima više nema smisla. Po starom dobrom običaju mogu reći. Povećava se entropija, dokle, to ćemo vidjeti.
     Kad se brinu za sebe, drže se međusobno, kada treba iskoristiti položaj u društvu dobiven od naroda. Ništa čudno ni iznenađujuće, primjer jednog bivšeg.
Iako je neprikosnoven kapacitet na državnoj razini a još više za stranku. Inače po meni takvi političari ne bi trebali biti na našoj sceni, previše je toga umotanog između privatnog i državnog. No koliko je politika nemilosrdna vidljivo je iz njegovog slučaja, kada su pojedinačni odnosi u pipanju.
Bez milosti su ga izbacili iako je skoro sve zaposlio i porazmjestio. Stranka 2% a 4 ministra. Elegatno na dvostruki axel okrenuli leđa.
U stvarnosti su ga vratili natrag na scenu. Javno mnijenje na postupak daje mu nadu da kad izađe okrene stranku k sebi. Treba imati u vidu činjenicu da je stranka samo u dvije županije, ostalih nema, samo u tragovima. Biračima nije prihvatljiv način obračuna, jer svatko tko se stavi u tu situaciju, nije drugarski, nije moralan a graniči sa dobrim uljudnjim ponašanjem EU tradicije. Granični slučaj dobrog ukusa.
    U čemu su pogriješili. Kao i na Golanskoj visoravni kad su tenkovi bili na dva sata do glavnog grada. Izvrsno su bili instruirani od jedne velesile, ali dalje nisu mogli osim da tenkovi voze na pijesak. Ostali su bez logistike. I dok su tenkisti roštiljari čekajući logistiku, koja je bila 100 kilometara iza, protivnici su se pregrupirali i rasfrčkali su alijansu.
   Tako je i vrla stranka ostala bez logistike, glavni resurs kapital, umanjile su se formalne a još više neformalne veze. A obraz će braniti na izborima.
Međusobnim odnosom i ponašanjem pokazuju koliko i što mogu učiniti za biraće.
Stoga bih zamolio da se odluče za ponovno glasanje u petak, prijedlog je moj stari, da uzmu prosjek plaće na nivou države, bolje i to nego da im se dogodi prijedlog iz Bosne. Tamo je na ponudi zakonski minimalna plaća. Bez ostalih privilegija.
   Jasno treba se ograditi od cirkusa i uništavanje bilo čije imovine. Državna, od poduzeća, javna ili privatna, osobna, sva ta imovina čini nacionalno bogatstvo jedne države, pa svaka šteta, šteta je za sve stanovnike.
T

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 09 FEBRUARY 2014 10:22 )

 

Prvaci

  Hrvatska je Europski prvak u rukometu. Nije i žao mi je. Pored grešaka, igraća a i Goluže, mali nedostatak sreće, falila su trojica. Lacković, Sulić i Balić. Zadnja dvojica, nedostajali su njihove frk lopte i dodaci kroz noge. Da su na svakoj utakmici dali tri gola bilo bi dovoljno,a ekipa bi imala psihički suport.
Ako nismo u rukometu, ipak smo, provjereno, prvaci u sukobu interesa, aktivnih političara. Zato je bilo mlako od glavne oporbene stranke ako se izuzme meč šogora u saboru. Očito je šogor po partijskoj liniji zadužen za šogora. Pale su neugodne riječi, bez posjete Remetincu do skorojevića. Sama afera prilično je aferična. Pomoćnik nije smatrao da je u sukobu interesa,pa su ga malo nagovarali i onda je na kraju presuđeno. Pored teške situacije u državi sad i još takva afera. Naime zašto nije htio otići sam, vjerojatno je bio uvjeren da je nečime zadužio državu ili nekog u toj državi. Već je konstatirano da je i ministar za odlazak a i moj kolega po radnom mjestu. Ne može to biti priča o sivoj zoni. Ili ima sukoba interesa ili nema. U svakoj ozbiljnoj državi u EU je to kriminal. Točka. Nema više.
   Lako kritikovati a kome predati štafetnu palicu, kome? Drugo niz pitanja, osoba na vezi sa EU komisijom i prezentacijom prekomjernog deficita. Što s njom. Kad sam pisao o 3% i 60 %. Sad je to tu. I članak bi mogao završiti sa prognozom za sljedeće dvije godine. Ipak idem dalje.
  Kozmetički pokušaji za spas gospodarstva. Ništa od predloženog nije usvojeno. Na veliko sad imamo sveznalica što treba uraditi. Bojim se da je kasno. Moram se ponoviti. Tamo gdje je trebalo rezati nije se a sad se reže gdje ne treba. I to sve neće zadovoljiti EU komisiju, stavili su nas u semestralnu kontrolu. A naši kozmetičari će sve svoje poteze pratiti mjesečno, da budu sigurni koliko će padati BDP. Svojevremeno sam, davno predložio da treba srušiti BDP, sad ćemo tehnikom rutine samo po sebi doći na tu razinu. Predložene mjere uzeće 1% a za drugi % znači ukupno 2%, kandidiram ništa od pokretanja gospodarstva. Opet sam u situaciji da se ponavljam, 3 mjeseca+3 mjeseca. Nema pomaka.
 Što je dobro, dobro je da smo konačno odlučili o koncesijama. Nadam se o vodama, voda će ubrzo biti skuplja od nafte. Kad sam kod nafte valjda će MOL nama plaćati barem 12 % za koncesiju kao u Orszag Hungarian a ne 8% kao do sada Hrvatskoj. Kad sam kod MOL-a imamo delirium tremens odnos, preuzeli smo plinski biznis a trošak je MOL-u. Pa se sad i oko toga sudimo. Kad sam kod plina, javna poduzeća, Plinacro je iskazao neku dobit pa nešto i HAC a i za čudo, HR šume.  A ostali, recimo JANAF, gdje je on. Fura naftu sim tam a gdje je lovica. Što je sve otišlo u plaćice.
  A loše je. Pitali novinari ministra Mrsića da li se ima još gdje uzeti. Odgovara da se je sve iscrpilo. Nije, nisu uzeli kod sebe. Nebrojeno sam puta spomenuo južnu Koreju, već sam sebi blesav. Kao što su krenuli gradonačelnici Metkovića, Omiša.... Ako se nema onda se nema. Točka. Nema više. Ispala bi opet demagogija kad bi se spomenule plaće. Da, pa jedva smo dočekali pobjedu na izborima i sad da nemamo plaće i ostale pogodnosti.
 Predsjednik tvrdi da nema čarobnih rješenja, točno i ja se slažem, ali banalni troškovi se mogu rezati, pored solidnih plaća. Kad bi sve te troškove anulirali, ne bi trebali ove kozmetike. Recimo ni predsjednik netreba 5 milijuna kuna na godinu. Smanjiti turizam, smanjiti savjetnike. Što će mu recimo savjetnik za ekonomiju. Pa netreba predsjednika učiti ekonomiju a i sa tim znanjem neće ništa posebno pomoći državi. Nema čarobnih rješenja ali zdravorazumskih ima.
   Nažalost i to nam neće pomoći, sve dok ne počnemo raditi, supstituciju uvoza, izvoz, riješiti se administracije kao u Estoniji. Troškove staviti u razumne okvire.  I stvoriti uvjete za gospodarski rast, ali ne pogodovati svojima, sa kreditima, opraštati dugove, namještati natječaje..... Onda ono koji nisu u talu, nisu kooperativni. Jasno da povlaštenima nije bitna društvena korist nego osobna.
   Čega se bojim, Vlada je svedena doslovce na ministarstvo financija, na daj i samo daj. A uvjeti gospodarenja, sad porez ovakav, pa uvjeti onakvi, pa promjena u investicijskom ciklusu. Tko će doći u takav sustav i ostaviti novac. A investitoru je primarna misao zarada. Ne trebamo se lagati.
Kad ćemo imati viziju i strategiju na nacionalnoj razini a ne na partijskoj onda se može nešto dogoditi. A kako se je događalo vidjeli smo u 23 godine.
Jedna ekipa dala si je truda pa su izračunali rast od 90 do 2013 za Sloveniju /40%/, Rumunjska/23%/, Bugarska/30%/, Poljska/93%/ a mi smo udarili čistu desetku, točnije 9,3%. E sad će netko reći, a rat. Točno. A gdje su one uplate, posebno inouplate. Gdje je to bilancirano. Zašto je netko namjerno zaboravio neke račune po Austriji, Luxemburgu, Lichtesteinu .....pa su se poslije rata otkrivali. Kod nekih se pojavio višak imovine. A kako je vuk pojeo magare. Više njih poznajem, jednog posebno. Na pitanje koliko je tog novca došlo i na što je utrošeno. Odgovor, samo lud bi vodio evidenciju u onim vremenima.
   Još jedno bilanciranje, uz pomoć političke ekonomije i javnih financija. Od 45 do 90, izgradila se država, krenulo se, nema odmora dok traje obnova. Recimo radnik, ništa nije imao, bio je proleter, pardon bio je vlasnika rada.Dogurao do vlasništva recimo u poduzeću. Sredstva za proizvodnju i predmeti rada. Sada nema poduzeća ali mu je ostao rad. Prokockao je na pola puta sve. Čak i stanove i kuće, neki. I sad se treba obratiti, kome. Pa javnim financijama. Temelj je da svaki porezni obveznik plaća porez državi. Točka, nema više. Da, i ta ista država mora zaštiti poreznog obveznika u svim aspektima njegovog života.
Točka.
T. 

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 02 FEBRUARY 2014 06:09 )

 

Letva

 Ode moj brat, ne putem entropije. Lakšim putem, nego težim. Trbuhom za kruhom, u bolji dio EU. Oduvijek je tak bilo da sa ove škrte zemlje odlazilo za boljom budućnošću. I naša demokratska zemlja, postala je škrta. Jedni su sve prigrabili a ostali, nek pune proračun i snalaze se kak znaju. I tako mene zapala dužnost da odmenim brata u našim izvrsnim društveno, socijalnim, može i političkim relacijama.  
      Ispraćao sam brata sa prozora, u zraku je ostao spaljen miris dizela. Ode a meni je dao suglasnost da dovršim slučaj pomoćnik.
Isto ko u nekim prethodnim slučajevima, nađe se neki lik koji pošteno odrađuje svoj posao. Tako se i u HBOR-u našao analitičar koji je ismijao zahtjev za kredit. Koji nije odgovarao kako se "društvo" involvirano hvali da se krediti dodjeljuju po propisu i pravilima. Konstatacija bi bila najkraća, Firma koja traži kredit je nelikvidna i nesolvetna. Ukratko firma je fuč jer je poslovanje nisko rentabilno. Navodno, tako prenose novinari da su stavke u bilanci upitne.
   Kredit je odobren. Ko je sve znao, kao i za onu provjeru koja se čeka ne više tri nego četiri godine.
   Mogu i ja malo pogledati bilancu dotične firme, da brat bude ponosan na mene. Ako on može učiti za kirurga onda mogu ja malo zagrepsti u ekonomiju. Bilanca katastrofa, dovoljno je staviti u odnos kratkoročne obveze i pasivu. Za dobivanje kredita trebali bi dotičnoj firmi bilancu ozdraviti skoro za 300 %.
Stoga po bankarskim pravilima  nije bila kandidat za kredit a po propisima je bila diskvalificirana jer se nije poštivali pozitivna načela po kojima se može dodijeliti kredit. Moraju se izvršavati obveze, plaćati porezi, plaće i ne biti gubitaš i još mali milijun zakučastih propisa.
  Nakon svih saznanja i muljaža, mudruju se da li je bilo sukoba interesa. Dovoljno je čuti oporbu koja je mlako i više reda radi nešto istrtljala. Jer i oni imaju slične slučajeve. Mislim da se je steklo vrijeme da imamo strogu granicu. Ili politika ili biznis. Dakle netko treba napisati novi zakon, prijedlog bi trebali prihvatiti u Saboru. A bolje bi bilo da su ga građani sami donijeli umjesto zakona o braku. Zakon o braku nas je nepovratno koštao 40 milijuna a ovaj bi nam donosio prihod u proračun, jer bi krediti završavali na pravim adresama a ne pri podobnima.
   A što znači sukob interesa, već je pisano na stranici. Da ponovimo zadaću. Košarkaš Jordan, uzeo šesti prsten i rekao zbogom Chicagu. Ali Kukoč ga nagovori da igraju golf. Poslije pola sata igre kod šeste rupe, Jordan baci palicu Michigen lake i kupi Wizadrse. Kad je vidio kako mu klub igra, uzme stare tenisice i zaigra ponovo košarku. Prethodno je prodao klub. A zašto. U sustavu velikih brojeva može se dogoditi da u jednoj utakmici ima Jordan loš dan, loš dan ima cijela ekipa, a protivnička, teški luzeri pobjednički dan. Sumnja bi bila prevelika. A poznato je da košarka ogroman biznis i da se ne dogodi slučaj jednog našeg nogometnog kluba koji po utakmici ima sto gledaoca a kao igra u EU.
   U govorkanja ko tu kome sapuna dasku od ministara ili možda nedajbože da je to rješavanje nekih radnih mjesta u HBOR-u, ne bi se štel mješati.
Ali bih imao molbu. Poštovanu Mirelu Holy bih zamolio da vrati letvu, ako ju je srušila to ne znači da ju može odnesti doma. Neka ju vrati, došlo je vrijeme da se ponovo instalira.
Petrica Letvica
     
 

<< Početak < « 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 » > Kraj >>

Stranica 62 od 81

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas41
mod_vvisit_counterJucer93
mod_vvisit_counterOvaj mjesec844
mod_vvisit_counterSve1871925
Sponzori