Mogli smo prije

Mogli smo to prije, morali smo prije, hladno je rekao moj kolega premijer. 3% reže plaće. Kaže da ne očekuje aplauz. Petrica bi rekel "cug je pobegel". U životu sam pazio na pravilo: u životu se sve da nadoknaditi osim propuštene prilike.
Na priliku mi je bilo čuti da je neki baltički premijer /Latvija/ prvo sebi skinul 50% plaće, odpustil 30 % državne administracije i njima umanjio plaću za 25%.Nemam ništa posebno protiv administracije/240 000/, no u Hrvatskoj radi oko 1 milijun. Da se zadovolje osnovni standardi i relacije, broj administracije traži oko 2,5 milijuna zaposlenih.
Na priliku, opet Baltik, Estonija ima 125 zaposlenih u državnoj upravi.
Kako Hrvatska još uvijek nema premijera u sjeni, među političarima. Nema ni programa za izlaz iz krize, ali zato imamo Grimmove priče i H.K. Andersena, recimo "Novo carevo ruho". Slijedom toga u povijesti su se javljali opskurni likovi ala Till Eulenspigel,Grabancijaš pa do davnih vremena Damoklo. Likovi su se javljali najčešće zbog tiranije. U Hrvatskoj se skupilo 20 godina neznanja, nerada i lopovluka. I za protutežu se pojavio Petrica. Povijesni lik iz doba, Krleža ga štampao 1936, ali ima i raniji 1834 štampan u Varaždinu / Lovrenčić/. A Titov Augustinčić ga smjestio u 1573. na spomenik u Gornjoj Stubici. Može se reči da je taj lik univerzalan, pa se pojavio u 21 stoljeću. Da zametne indentitet počeo je mjenjati prezimena. Po modelu, mijenjaš ministra a situacija je ista. Ne štima ali je bar rima.
Za razliku od premijera, Petrica je vidio probleme prije dvije godine 31.03. 2011 i u svojom ulozi premijera u sjeni predložio oštre rezove, socijalne programe, petoljetke.
Pitao NBH čija je to banka 31.10.2010..Sve pod pseudonimom Petrica Kerempuh /Smetenjak, Peronospora, ZimoGROZNI,Dostojevski......../Nažalost, bio je i vidovit. Za razliku od svojih pandana iz prošlosti, naš današnji je isto harlekin ali je nabavio jeftino /herbija/staklenu kuglu, pa vidi i budućnost.
Model Petrice je bio leteći start, znanje je imanje. Priprema modela, projekcija, perspektivno-prosperktivno, petoljetka /Program kako pokrenuti Hrvatsku i u hodu mijenjati razvoj gospodarstva. I stalno nas gnjavio da trebamo naučiti građane da troše. U ekonomiji se to zove " škola potražnje". Naspram propalog
Plana 21
Nažalost izborna obećanja ludom radovanja. Da oni bivši ne bi likovali ni oni se nemaju čime pohvaliti, debelo su pomagali da Hrvatska dojuri u petoj brzini na ovu poziciju, propasti..
Model vladanja vladajućih, hodati oprezno kao u minskom polju. ili po sistemu mrcvarenja. Hodati od liječnika do liječnika a svaki liječnik nova dijagnoza i sad polako jurimo u model da od goreg može biti gore. Umjesto razvojne strategije imamo recesijsku. Za našu betežnu privredu propisali su aspirin i topli čaj.
Znano je od pamtivijeka da na ljutu ranu ljuta trava. Ako maknemo sa očiju Petricu, bilo je ih je još na istoj razini razmišljanja, a nazvani su svi zajedno katastrofičari.
A ko je najavio tsunami investicije. Izgleda da se Petrica pojavljuje u više varijanti, pa nekad zaigra i za poziciju
Na žalost tih 3% neće pomoći, ako 2012 godinu stavimo kao nultu,a ona je izgubljena, kao i 2013, ne samo izgubljena već se i dalje troši. Troši se na plaće povećavanjem negativne klime za poduzetnike. Povećan PDV /Petrica je rekao da fiskalnom politikom nitko nije izašao iz krize/ Drugih strukturnih promjena nije bilo. Osim utjerivanje discipline, veoma pohvalno. Za razliku od bivših koji su ostavili totalni nered i kaos. Pogodovavši sebi samima, sa svojoj bratijom djeleći državne poslove. Glavni biznis u Hrvatskoj je bio osnuj firmu za jedan državni posao, a sad su glavne galamđije za pravednost i riješenje krize. A neki su bili toliki pregaoci da su sad otišli na zaslužen odmor u Remetinec. 
E sad što učiniti. Ništa, nastaviti rezati. Manje plaće, manja potrošnja, manji buđet, opet manje plaće pa opet manja potrošnja. I onda smo na pragu, znanja. Ne znanja kojeg se stjecalo učeći nauku, nego na pragu iskustvenog pogađanja.
Ak sam dobro razmel Petricu, onak zdravoseljački. Peneze treba zeti tam de ih ima. Postoje više varijanti, može prvo dogovorno. Ne političke glave skupa/ Stazić/ jer očito tu nekaj fali, nego i bankarske ali ne blazirani razgovori kolika količina kredita ili državnih obveznica i kolika kamata ili cijena otkupa obveznica. Kad je otkup na pitajnju, ima model srušiti sve u "smeće" i onda na svjetskim burzama otkupiti dug za bagatelu. A kak to provesti pitajte Petricu.
Može se i polagano kak se sada kreće, ali groši će opet nedostajati. Ali i tu je Petrica imal rješenje, he he he he, Južnokorejsko, ne 3% jer recimo onom sa 16000 kn uzeti 500 kn a jadniku na minimalcu 100 kuna. Mi smo na 60 % duga BDP-a A korejci su imali 120 % duga na BDP-i. Danas  su tigar dalekog istoka.
Pa dajte konačno učite na tuđim iskustvima, pa braćo Hrvati i ostali uzmite domoljubno prosjek plaće u Hrvatskoj, malo dodati onim jadnicima na minimalcu da ne uzimaju tri plaće u "crveno".Sva povećanja minimalca završiti će u proračunu, jer će se cijela plaća potrošiti. U čemu je štos. U tome da će se povećati potražnja, / ali naše proizvodnje, ne uvoza/ puniće se proračun, povećati će se plaće ,opet povećan proračun i dalje znate sami. Prevedeno, nema odmora dok traje obnova. A vladajući još nisu ni zapičili lopatu u ledinu/ došli u drugom mjesecu/ a u petom već otišli na zasluženi ljetni odmor/2012/. Ej kakav odmor, pa odmarali ste se 8 godina. Gospodo tak se to ne radi. Raditi 25 sati na dan isto ko i svaki ozbiljan poduzetnik. Svaki dan sam išao sat kasnije na spavanje. A u ovih 20 godina svi koji su izredali kao da su došli iz zemlje kralja Mide. Sve u zlatu i kadifi. Kad se ova Vlada pogleda, 80 % dolazi iz troškovnog podnevlja. Nikad nisu sami osmislili svoj privatni biznis, nego su bili na proračunu. Kako da ima poduzetnički osjećaj za državu ako nije ispekao zanat na svojoj koži.
Nego svi vladajući uzmite ovlasti i vladajte ali prije toga hipoteka na imovinu kao garanciju za obavljen posao. Ako sam ja mogao svom svojom imovinom garantirati za svoj biznis, zaraditi za sebe, za svoju obitelj a i za državu, molim lijepo preuzmite odgornost za obavljen posao tj neobavljen posao. I neće biti štajka i protesta, a neće ni biti jagme za stolicu i povlastice.
Greške političara plaćaju birači, a zakaj, pa zato jer su ih birali.
Za kraj sam ostavio sveznalice, sve znaju. Nesuđeni magistar ekonomije, pazi ovo makroekonomista. Sjajno, pa takvi se traže ali su u hladovini. Vilim Ribič, u struci nikad radio a ekonomsku čitanku pozna. Pa umjesto Potemkinovo selo /gradi zgradurinu od članarine/ mogao je pokazati znanje i osmisliti biznis i zaposliti nezaposlene. Sever, sa sindikalnom školom. Modele kojima savjetuje Vladu, neka uzme kredit, pljune u šake, registrira firmu i neka mlati pare. Nekad se govorilo, krenimo sa riječi na djela.  
Premijer Sjena

Zadnja izmjena ( Petak, 22 FEBRUARY 2013 06:11 )

 

Giordano Bruno

Pohvalno je  što se Google sjetio Kopernika, malo znanja ne smeta. Smeta me da je 17.02.1600, dan kada je spaljen Giordano a nije spomenut.
Koperniku heliocentrizam a Bruno je otišao u svemir. Bio je skolastik bez dogme. 
Galileo Galilei je u većoj upotrebi i poštovanju iako je pred inkvizicijom porekao heliocentrizam, za razliku od Bruna koji je ostao kod svog stava i spalili ga kao heretika. Prethodno su ga na prijevaru uhvatili. Galilei je kao na samrti ili na sudu izmrmljao Eppur si muove.
Zanimljivo je koliko je srednji vijek bio zagljupljen, kad su istovremeno po svijetu prije 4200 godina o svemiru znali skoro sve, od Kine, Egipta do Južne i Srednje Amerike a Sumerani čak prije 5000 godina. Da li su sami došli do tih saznanja ili je im to netko prišapnuo. Činjenica je da svi spominju Sirus a Dogoni čak Sirius 2 koja se ne vidi golim okom jer je neutronska zvijezda.
A u 17 stoljeću zbog heliocentrizma spaljivalji.

Petrica

Zadnja izmjena ( Utorak, 19 FEBRUARY 2013 06:11 )

 

16 Zimska liga

Nisam se mislio javiti u vezi otkazivanja zadnjeg kola Zimske lige. Jednom sam nedvosmisleno zauzeo stav da se u sportu javljaju nekorektnosti/nema veze sa Zimskom ligom/ i to je rezultiralo da su se počeli javljati bolesnici, pa se nisam  štel mešati u Prigorcu. Ipak je to stvar organizatora.
No povod je i to me ne veseli, dapaće rastužuje da se energija rasipa na osobne uvrede.
Moj je stav da je otkaz trke 17. 02.13. greška organizatora. Veliki sam formalista, očekujem da onaj koji se nečim bavi da i to obavi odgovorno i kvalitetno. Slažem se sa "Tihom", propozicije su jasne. Takmičari ne bi došli da nije trka zakazana. Kako se kolegama iz Slovenije ispričati.
Osobno bi provjerio stanje ceste jer je opće poznato da se više ne čisti odlaskom vojske sa vrha Ivanščice, ali bi u nemogućim uvjetima imao rezervnu varijantu. Nije da se miješam u odluke drugog kluba ali šteta bi bila da se prekine tradicija. Pored formalizma, posebno cijenim tradiciju. Osim toga to je trka koja daje određenu draž i kvalitetniji trening nego u nizini.
A ja, ugodno sam proveo nedjelju jutro. Kad su se trkači razišli ja sam dva puta od pila otrčao/ odplazio po prtini/ do Žganog vina, vraćajući se po 10 litara dopinga. Eto odao sam sad tajnu. Na svaku trku krećem sa dopingom- Žganim vinom.

Petrica Vinkač

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 18 FEBRUARY 2013 19:02 )

 

Tema dana-Konstruktor

Sram ga može biti, Kaže Linić. Cijeli dan se ta izjava vrti kroz sve moguće medije. Na dan Valenta. Direktora Žderića ne može se pronaći ali je osvanuo navečer u Temi dana.
Emisija je više ličila na skeč nego na na ozbiljnu emisiju. Sanja Mikleušević-Pavić nepripremljeno pokuša rešetati Žderića. Za takvu emisiju treba znanje a ne imati napisani šalabahter i čitati pitanja. Treba logično slušati odgovore i onda postaviti ključno pitanje a ne jedno te isto pitanje permutirati. Nije bilo za gledati mučenje emisije, ni za smijati ni za plakati. Kakva pitanja takvi odgovori. Doduše Žderić se toliko znojio kao da je na triatlonskoj trci. Suština problema Kostruktora je, što više nema političkog pokrovitelja. Točka.
Sljedeće je iz iste kuhinje. Strovalili se giganti. Hidroelektra, Dalekovod, IGH, Coning a je sve premreženo politikom. Točka.
Radilo se pod egidom mi ćemo izgraditi državnu infrastrukturu ali je to sve bila krinka da se akteri legalno obogate. Točka. Današnji neimari su malo prepravili parolu " mi gradimo cestu a cesta gradi nas." Činjenica, firme propale a vlasnici, Krezovi.
Loše je za ovaj članak, kad sam ozbiljan i ozbiljno pišem, da moram umiješati sebe.
Kristalno jasno, jedan privredni subjekt, jedan vlasnik, jedan žiro račun. Ni sa kim povezan, ni subjekt ni vlasnik, nikada primio bilo kakvu potporu, nikome dužan, državi plaćam u sekundu sve moguće poreze /200 utvrdili EU stručnjaci/ nikada izdao lažnu ili krivotvorenu ispravu za plaćanje uzete robe ili usluge. Nikada žiro račun u blokadi a robu u EU mogu dobiti bez ikakvog platežnog osiguranja, "kod nas se kaže dobijem robu na lijepe oči"
A kako je to kod Konstruktora, samo malo da zagrebem površinu. Vlasnik mu je firma Veho, Fossa, Fodo i onda niz sitnih uz to povezan je sa 15 firmi. Ko tu može  i odgovarati. Ostane država bez poreza a dala je posao Konstruktoru a on njoj vrati radnike na Burzu. Točka. Isti obrazac upravljanja, vlasničke strukture po cijeloj Hrvatskoj
Pored toga tajni partneri, kriju se iza odvjetničkih ureda ili skrbničkih računa putem banaka. Za primjer Varteks ima četvoricu takvih.
Gdje je greška. Politika. 2008 g. imali smo 120 000 građevinaca, za pola EU smo mogli graditi. Vezano na gornju egidu. Što više gradilišta, veća masa kapitala, veća zarada,više se preljevalo u privatne đepove, više se kralo, više se sljevalo u Fimi Mediju, više podizvođača, Skladgradnja i drugi, više se fakturiralo, više naknadnih radova, više aneksa ugovora, aneks na aneks, još više se preljevalo u privatne đepove i tako smo svjetlosnom brzinom stigli u 2013. Nema cementa, nema željeza, nema ceste, nema mosta,nema plaće a nema ni Fimi Medije. Točka. Ima sad Remetinca i gubitaka. Točka.
I da sad skrušeno moljakamo Europsku komisiju, za ulazak 01.07. Šaljite eksperte da iskoristimo predpristupne fondove jer sami ne znamo. Prije kupimo kartu za pasivu Ljubljanske banke.
Strukturno gledajući, umjesto da nam građevinarstvo bude motor gospodarstva, postalo je kamen oko vrata. A kad se političari/naši/ uhvate građevine onda imaju ofucanu demagošku poštapalicu- New deal. Samo među njima nema F.D. Roosevelta /32 predsjednik/, sastavio dvije petoljetke protiv Velike ekonomske krize. Nešto je uzeo od svog rođaka /26/ Theodora R. Oformio Trust mozgova sa Sveučilištem Columbia i počeo sa javnim radovima. Hidrocentrala Tennessee, sedam država uključeno na područje gdje je živjelo 8 miliona stanovnika. Točka.
Umjesto da napravimo generalku na našem motoru /za novi motor nema novaca, nema za glavnicu, nema za kamate, mastriških 60 % je tu-58 %/. Išli smo sanirati brodogradnju, bila je logika da se priznaje održivi gubitak u visini 10% vrijednosti po izgrađenom brodu. Previše je bilo pobočnih ugovora-Sanader. Sinergijom ostale strojogradnje pokrije se tih 10% i po Teoriji tržišta i cijena, netreba biti nikakve dobiti, ali imamo desetke tisuća zaposlenih koji uredno primaju plaću, a država poreze. Da je ta silna količina novca poslužila za održanje radno intezivnih djelatnosti, prvo tekstila, pa drvne proizvodnje, pa kožarstva, danas ne bi imali 400 000 nezaposlenih
Otužna je činjenica da smo sa radno intezivnom djelatnosti pomagali visoko tehnološku proizvodnju. I uništili ih. Na rubu pameti, Krleža.Točka.
Broj nezaposlenih nije pretjeran ako ne uspiju predstečajne nagodbe. Bićemo taman na oko 26 % nezaposlenih ko i kod Rooselveta, a ekstremnu je imao u Chicagu 40% , u Detroitu 50%. Nije mu bilo lako, pored krize imao je i budalaše u Vrhovnom sudu koji su mu opstruirali New deal.
Ima li nade poslije ovakve naše sadašnjice. Ima, moj prijedlog je Dubravku Šuicu za premijera. U Globusu 08.02.13 rekla da ima program za gospodarstvo a ja sam se uhvatio za izjavu." Neće više biti divljeg kapitalizma". Dobro, a ko ga je uveo takvog na ove prostore. I ko će prvi baciti kamen i izreči heretički, to je eksploatacija čovjek po čovjeku.  
Petrica Točka.
 

Bomba lll

Na moju žalost a još više poštene Hrvatske, bombe pucketaju. Političke.
Damir Mihanović, koji je razmontirao Fimi Mediju, sad bi ironijom sudbine Barišića, trebao biti glavni blagajnik HDZ-a. Imao je hrabrosti izmaknuti tepih ispod nogu svojoj stranci koja je bila na vrhuncu slave, imala je sve poluge vlasti i prisile. Veoma velika hrabrost.
Promišljen i oprezan čovjek preispituje svoje odluke, u cilju da bude objektivan. Objektivan želi biti i Mihanović ali mu objektivnost remeti upozoravajuća poruka, od gđe Kosor i Šukera, da pazi kako će svjedočiti na sudu. Hja na sudu je bio ogoljeno iskren a i objavio je imena suflera. Sad ima slatki problem, kao i Hamlet, be or not to be. Uzeti mjesto rizničara a cipela suflerima.
Posljedica, nemojte suflirati ako glumite u nijemom filmu.
Ništa manja bomba je nečisto mlijeko. Kako je moguće da sa polja do stola dođe kontaminirano mlijeko a mora u lancu sirovina opet od polja do stola proći 6 kontrola.
Na žalost neki imaju zatvoreni ciklus od tvornice hrane do stola. Obavezne kontrole su kod hrane za stoku, nekoliko kontrola mlijeka, a zadnja kontrola je kod izlaska mlijeka iz mljekare.  Za to je zadužen poznati certifikat 9001, a što je to. Onaj veseljak iz Srbije bi pitao "gdje je pečat". Istina, certifikat daje pečat firmi da je ozbiljna i odgovorna.
Vrši kontrolu od ulaza svih sirovina u mljekaru, prati sve procese proizvodnje a i komercijalne, fiskalne, marketinške, ljudske resurse, zdrastvene i higijenske. Na kraju je izlazna kontrola gotovog proizvoda. Poznato je da su se neki nakitili sa svim mogućim svjetskim certifikatima kvalitete. Ima ih na stotine, najpoznatiji su iz grupe 9, 10, 12 i Halal za hranu. Da mliječna afera bude atraktivnija, kontrolu našeg mlijeka rade nam Bosanci i Bečlije. Time bi bio demantiran poštovani ministar za selo da smo mi pronašli kontaminirano mlijeko.   
Da ne budem cinik, u nekih je to samo zgodan vic za svjetski dan smijeha. A kako mi kontroliramo. Osobno sam vidio cisternu mlijeka na granici kojoj nije uzet uzorak.
Posljedica, ako je distributer mlijeka nekim čudom imatelj nekih certifikata kvalitete. Slobodno se može oprostiti od tih certifikata na 6 mjeseci. Onda monitoring dok se ne utvrdi da može opet biti korisnik  certifikata. Interesantno, da se nitko nije od odgovornih zapitao čemu to cirkusiranje i hvalenjem, imamo kvalitetu. Ipak se radi o hrani. Pa javna je tajna o kvaliteti mesa /Danska/. To je samo dokaz da mi nismo za neke više organizacijske akcije. Da se štitimo od loših EU postupaka i da svaku direktivu prihvaćamo na našu štetu.
Niže dolje to potvrđuje.
Treća bomba je stevija. Neki naš revni ćato ušao u Gugl i sistem copy/čopi/ past /pastu/ skinuo neku zabranu iz EU.
Da li se netko sjeća krastavaca, koji su morali biti dugi točno 8 cm i da su još k tome potpuno ravni. To je bila zamisao nekog udarenog EU birokrata. Opet naš revni, čopi- paštu, ugradio u zakon, potvrđen u Saboru. Iako nismo bili još na spisku da uđemo u EU, mi smo tu glupost uveli pod direktivu. Bili smo veće pape od pape. Onda je onom pametnjakoviću u EU  netko objasnio da u proizvodnji moraju 80 %  krastavaca baciti jer ih je toliko zakrivljenih. EU promijeni zakon a kod nas smo još godinu dana istjerivali svoju glupost.
Tako je sada sa stevijom. Osobno za mene, stevija bi ostala običan drač, da mi majka nije dobila šećernu bolest. I počela je briga, najviše da mojoj majci pomognem i da posljednje dane provede dostojno i da joj vratim za ono razdoblje kad se ona brinula za mene. Da skratim priču doznam za steviju. Bilo je to prije deset godina. Da proverim neke informaciji pitam poznatog dijabetologa za steviju. Začuđen sam bio neznanjem tog liječnika. Ako anuliram medicinu ostane mi moj fah  a to je ekonomija. Tona stevije je ekvivalent 4 tone šećera. Tu počinje ćarobna  priča/bomba/, stevija je rješenje za šećernu bolest. Ali i za surogate za šećer. Primjer aspartan u žvakaćama a i energetskim pripravcima za sportaše. Ima studija da je baš aspartan /E 951/ uzročnik nekih teških bolesti. A David Icke ima još lošije mišljenje o aspartanu.
Posljedica, opasna konkurencija proizvodnji šećeru a i kemijskoj industriji. Šećer je strateška roba, privredna i ratno strateška. A kemijska /farmaceutika/ industrija je biznis koji zarađuje na račun uništavanja prirodnih tvari.
Na kraju mala bombica, Sandra Perković i Ivančić. Razlaz. Tužno je gledati a još tužnije slušati njezin dublji glas od recimo njezinog trenera. Poznata je sudbina Ricky Brucha koji je bio prva žrtva anabolika.
Petrica Kemičar
 

Bomba ll