Let's get ready to rumble'.

Obično sam počeo pisati, članak neutralno ili negativistički.
Moja staklena kugla me zamoli, pa daj jednom počni i afirmativno skribolajkati.
Prenosim izvrsnu vijest, gotovo nevjerojatnu, eto dobila Vlada pravog premijera, donio odluku  /01.03/ da do 03.03.o vraćanju dobivenih kojekakvih bonusa ministara a i ostalih lakorukozahvataća u državnoj upravi ili lete sa radnog mjesta.
Zar to nije za pohvaliti. Svaka mu čast, treba biti socijalno i društveno odgovoran kada mnogi gladuju. Što je najvažnije ministri i ini osobno će pokazali da nisu grazmljivi i da trebaju pokazati osobnim primjerom da se može i altruizmom služiti svojem narodu.
Sve čestitke Bojku Borisovu,  premijeru Bugarske Vlade.
A naša Vlada, ja sam razočaran, no nisam jedini. A da ne budu baš ko i oni prije, nisu svi isti ali neki među njima kao da su klonovi.
Prije nego nastavim, moram biti jasan, sve što se događada nisu ovi novi krivi, to je svima jasno samo ne onima koji su to sve zakuhali a sad bi bili veći vjernici od pape.
Neka svaki puta kada stave u usta kritiku novoj vlasti da imaju na umu da su sve uništili i da žive na račun minulog i živog rada iz bivše Socijalističke republike Hrvatske. Kako sam tako siguran. Od 1990 godine nijedne pozitivne bilance, svaki nam buđet negativan, pa čak i poljoprivredna bilanca u minusu za 50%, a dobro me još služi pamet, kad su nam Japanci 80- tih ponudili da im damo Panonsku nizinu, da će nas sve nahraniti /Jugu/ a višak će prevesti u Japan. Pa gdje smo zagubili Slavoniju. Dajemo bivše Pikove za jednu kunu a onda vlasniku od jedne kunu opraštamo na tajnim sjednicama Vlade za stotina tisuća kuna poreza.
Dakle da budem najjasniji, svo narodno bogatsvo iz bivše S. R.Hrvatske iznijelo je rat, otrpilo svu pljačku i još nas hranilo. U ekonomiji se to zove jeli smo supstancu. Sve godine od 1990 radili smo smo za goli život a ono što je falilo, uvozili smo tuđu akumulaciju, odnosno uzimali kredite koje nećemo moći vratiti kao ni Grčka. Ostajem i dalje kod rasta od samo 7 %.
A tamo neki Isladski premijer odgovara što se dogodio slom privatnih banaka, a naši za izravnu štetu u buđetu budu nagrađeni sa povlaštenim mirovinama.    
Što zamjeram novima.
Nisu napravili, a tvrdili su da se spremaju dvije /2/ godine za preuzimanje vlasti, nisu napravili kozistentan socijalni program, to sam im savjetoval ali zalud. Imali su nekih 21 programskih točaka. Hm? Ništ od toga.
Dakle socijalni program da nitko neće biti gladan, pa onda udri rezati /vidi savjet/. Početi od sebe, pa na niže, svima, naročito onima koji ne zarađuju a samo primaju i uzimaju, prvenstveno mislim  na Crkvu,vidi Montija u Italiji. Vidi početak južnokorejskog tigra, svi su se sveli na prosječnu plaću. Ko od naših dužnosnika za prosjećnu plaću neće raditi može ići kopati kanali ili se može sam zaposliti. Danas J.Koreja pita mnoge, gdje vam je BDP.
Savjet, našima, od premijera u sjeni, neka nam padne i za 3 % BDP, otpustiti sve neradnike i nepotrebne, kako je moguće da proizvodnja pada u realnom sektoru, a administracije ima kao da je usvakom gradu,u svakoj ulici jedna čelićana, čak se i zapošljavalo kad je kriza bila počela.
DA, manijakalno se zapošljavalo, što je više privatni sektor gubio poslove, time i otpuštao radnike, država i javna poduzeća su sve više zapošljavali. To je sad ministar Bauk utvrdio.
Imamo Hrvatsku, pardon imamo rezultate koje bivši minister Mlakar nije mogao u godinu dana utvrditi, koliko ih ima. Znao je on, ali je to sve u domeni " stoka sitnog zuba".
Znači od 2007 zaposleno u drž. upravi 10 533 radnika a istovremeno u privatnom sektoru odpušteno 120 000 radnika a koji i imaju oko 40 % manju plaću.
Da mi je samo znati što rade kad je sve zamrlo, što rade u 120 gradova i 425 općina, igraju igrice na internetu. Sve na Burzu, u tercijalnom sektoru samo zdrastvo i obrazovanje, ostali na Burzu i za naknadu treba raditi i to neko mora zaraditi. Vidi program Hartz 4.
Ovi novi nastavili kao i oni prije, čeka se svaki mjesec da u buđet ulete porezi i doprinosi, a kako ulete, pa tako da svi zaposleni plaćaju poreze i doprinose iako se za te plaće zadužujemo u svijetu.
Parafiskalne poreze sve ukinuti, gospodarske komore ako mogu same dobro, ako ne ja ih netrebam, ko ih treba neka ih plaća. Teško bolesno stanje uma je doprinos za šume. Pa ajde da se malo Petrica izruguju sam sebi a i na nama.
Ima jedna država na brdovitom Balkanu, ima na svojoj površini 46 % šume, ali ima ko zainat jedna država na brdovitim Alpama, gle ima 47 % šuma, sram ju bilo. I rado odlazim da ju posjetim tu i tamo. E sad sastav šuma je u balkanskoj državi raznolik, ali udarni postotak je hrast lužnjak, ne cer, kitnjak, medunac, plutnjak za dobro vino ili ne dajbože crnika. Dobro ima tu još bukve graba i crnogorice, ali  lužnjak je u 50% populacije. A država na Alpama zanimljivo i slične površine ima smreku kao glavno drvo ravno 55 % uz još nešto bukve i ostale crnogorice. Lužnjaka, nema ali ima kitnjaka. Kad se vozim prema Grazu ili Wienu vidim da u polju ima nešto, nekoliko,PAR KOMADA. 
Kako da sad ja sebi u pilećem mozgu objasnim da država na Alpama od svojih šuma dobiva prihod, sa trećerazrednom bio- masom prema državi koja ima najkvalitetniju sirovinu, hrast lužnjak ali naplaćuje doprinos za šume.Pa zar Petrica se i tomu ismijava, ne ni govora, ali u državi na obroncima Alpa ne može se pojaviti natječaj i to namješten, namješteni natječaj za već unaprijed odabranog proizvođača auta, netko pored plaće i bonusa uzme i još neku pinkici. Natječaj je decidirano tražio određenu litražu ili zapremninu prtlažnog prostora.
Ali to nije sve, već su širom države koristili objekte za "slatki život i provode", gradili vile sa bazenima.
A ja da im plaćam doprinos, sve bi ih bez ikakvog suda, objesio svakih dan po dva sata da vise naopačke sa hrasta lužnjaka možda im se prosvetlilo što je pošten rad.
Što najviše zamjeram novoj ekipi, gramzljivost za sinekurama, nije bitno znanje, sposobnost, vještine, bitno je da si "naš", bitno je da si kartaš, ali samo bele, ni govora pokera, preferansa, kanaste ili bridža. Pa tako na položaje dolaze sa plesnim tečajem, frizerskim kursom i olimpijskim atletskom školom od tri mjeseca, poznavanje bele obavezno, nije poželjno,poznavanje engleskog. Tenk juri veliku mačku ili day after yesterday ili tek ot livit it. Čestitke i nazdravlje, bujrum.
U biti ja se lakonski mogu odrediti, imaju pravo, mi smo ih birali pa neka sad vladaju.
No nebi bilo baš tak, dapaće slažem se neka budu "njihovi" ali neka ta gospoda ispune imovinsku karticu, to su trebali učiniti, ono čega nema u kartici odmah da pripadne državi a na svu ostalu imovinu izdati bankovnu garanciju bez protesta, pa kad recimo HEP zabilježi gubitak da se direktoru uzme sva imovina bez naknadnih sudskih sprdačina kao u slučaju sa bivšim "malo vitra"
Pa kao Petrica, ne slažem se sa izjavom Čaćića da ako ne uspije da odlazi na jesen, a ne, nemoj se laćati mača ako ne misliš od njega i poginuti.
Lijepo, eto lutrijske politike, nego daj za neuspjeh imovinu na bubanj.
Petričino pitanje, koliko bi bilo kandidata za sinekuru kad bi nedajbože trebali položiti i neki račun za obavljen traljav posao.
A tu ima i dodatna dimenzija, recimo ja se upucavam nekoj zgodnoj teti ali joj kaže: slušaj ako neće biti dobro ja mirne duše odlazim a ti se snalazi kak znaš.
Ima i jedna istinska crtica iz života gospođe koju duboku poštujem.
Prvo zbog toga što dolazi iz konzervativnog britanskog miljea a njezini su nam pravili veliku štetu za vrijeme rata a i danas njihove tajne službe mute vodu, no Gđa M. Thacher bez imalo rezerve stala u domovinskom ratu na našu stranu.. Drugo veoma duhovita osoba, ali u politici je imala hrabrost i slomila štrajk rudara 84- 85. Slomila najjači sindikat rudara a imali su i podršku željezara i energetičara. Rudnici koji se nisu privatizirali pozatvarala.
Crtica koja bi mogla biti naraučenje za ako ide a ako ne...
Na jednom prijemu pristupi jedan uglednik/ neću mu spomenuti ime/ gđi Thacher, malo ohrabren alkoholom, ipak su ju zvali čelična lady, počinje ofirati. Gospođa se osmijehne i blago nakriviši glavu odgovori ugledniku: ja sam počašćena, ali da li ste sigurni da ste u ovom trenutku u stanju izvršiti naum.
Sad malo o programu rekostrukcija škola itd. Ma hajte molim vas, pa neću dozvoliti da u ovoj državi bude još jedan Kerempuh.  
Sve je to lijepo i krasno da se urede fasade i ne troši energija, rezultat je povečanje, očekivano rast BDP-a. Dobro, zaposlit će se građevinci i prateći /malo i ja/ ali to je kratkog daha, kad se ti poslovi naprave što dalje, opet na burzu. Mala digresija, Čačić 12.03.2012 oko 10 sati ušao u Coning  ??????
Inače da budem malecko zločest, čini mi se da je program o izgradnju škola, da svi idu u jutarnju smjenu ideja  je Čehoka, jer je taj  model proveden u Varaždinu. E sad ko je gradio i za koliko, to nek brinu institucije sistema. 
Pa što ja "rumblam", nema PLANA, petoljetke, nema bazićne industrije, nemože se rasti na turizmu / nešto i u EU nije sjajno stanje/ izvozu inovatora, asfaltirati ceste i graditi pruge.
Turizam ima određene prirodne prednosti, to nam se skoro samo događa uz pomoć nemira u Africi i jadnog stanja Grčke.
A ceste, uzimaju opet tuđu akumulaciju  uz kratkoročno potrošnju a dugoročan povrat. Pruge isti model uz mali broj zaposlenih radnika.
Fritz bi rekel nebu dobro, a ja to znam, jer taj model ne nosi 7%.
Dakle kratkoročna djelovanja a dugoročna zaduženja.
Za onih sretnih BBB-, poklonjenih, dobili smo zato jer smo odlučili prodati CO i onu bančicu poštansku. Pa ako i Poljaci kupe CO sve će se to sliti Goldman Sachs, tako nam je jedna rejting organizacija za dobro vladanje zažmirila na jedno oko.
A što prolazi u sito i rešeto rejtinga. 
Stanje u državi političko ekonomsko, katastrofa, svaki dan radnici štrajkaju, sindikalci potpiruju vatru. iako su na menađerskim plaćama, nisu nikoga zaposlili osim sebe i stalno nude neka suluda rješenja. Prijedlog, da im se da raditi, neka se konačno prime posla a ne lupetati gluposti. 
Ekonomija katastrofa, 43 miljarde kuna nenaplaćenog prihoda a PLAĆEN  PDV na izdane račune, barem sam ja sve platio a nekima se čak oprašta porez, pa kakva je to država.
Budala i lopova.
Sljedeće, bio sam na bolovanju, sve uredno plaćeno državi ali nije uplaćen povrat bolovanja u poduzeće.
Dalje se ocjenjuje okruženje, pa i na tom planu nema baš pozitivnih pomaka., Italija fuć, Mađarska također a ove ostale neću ni spominjati
Takva država od mene može dobiti ne ocjenu C već 0-.
Za kraj moram demantirati Čačića , još nismo dosegli dno. Točno sam procjenio da će u novom mandatu biti novih 36000 na burzi/ vidi članakSve o srebru/, jedino još nije izvjesno o ciknuću Italije/ 20 000/
U ovo vrijeme prošle godine, pomoću moje staklene kugle predvidio sam da je 2012 g. izgubljena, iako je joj kraj daleko, 101 % sam siguran da sam se dobro pozicionirao u smislu gospodarstva i ekonomije a mogu si uzeti i slobodu da i 2013 neće ništa znaćajno donijeti pa makar rast BDP-a bude 2%, zašto jer građani neće bolje živjeti a na burzi neće biti značajnog smanjenja broja nezaposlenih.
E sad sam na kraju a ustvari sam tek otvorio Pandorinu kutiju.  
Mala informacija da gđa Ljuba netreba davati izjavu u svezi veze vezano za vezanu trenutno aktualnu aferu a u svezi mene a  svezanu sa sumnjive pasoše tj putovnice a da je gđa Pusić badava išla u USA da se skine nepotrebna viza i nepotrebno potrošila lovicu, koja je bila slobodna za vrijeme bivše države. Moje sve putovnice su legalne od Juge, pa čak i od ove države i na ime Petrice Kerempuha ali i ona najvažnija na ime Til Olejšpigel. U EU me najrađe dočekuju sa zadnjom putovnicom.
Nadam se da nebi neko pomislio da se ja zajebavam kad je situacija u državi ozbiljna.

Petrica, spreman je sa mačem vitlati ili ,nebi, rumblal.
 

Politika bez dostojanstva

15.03.2012.

Malo se oporavljam od gospođe koja me mamila, ravno trideset godina, da joj podlegnem. Nikad nisam odbio, žensko-muški odnos i eto mene u kategoriji bolesnih gripoznih.
I tako ja gubim dane u postelji , gledam Hrvatska u živo, prilog, nedamo našu obalu. Naime koncesionari ograde more i na tom ograđenom dijelu nema više jugo-kupanja, e treba platiti. Mene je najviše u mladosti smetalo kad je moj otac u takvim slučajevima imao prigodnu uzrečicu: nemožeš biti jeben i pošten.
A kako to izgleda sa naučno-kapitalistićkog pogleda. Mnogi su povjerovali da će u Hrvatskoj teči med i mlijeko a običan radnik imati 4000 DEM plaću, no pustimo sad to, idemo u glavu problema, kak je rekel moj otac, nemožeš biti jeben i pošten.
A to znači ovako, ničim izazvanim, mada će mi mnogi moji prijatelji sa obale zamjeriti, prodavši svoju kamenitu djedovinu pod građevinsku parcelu i uzeti 300-400 EUR-a, iako nisu ništa poduzeli da su to mogli kapitalizirati, već su im to omogučili drugi sudržavljani plaćajući porez i izgradivši im autoput ili cestu do njihove parcele koja je nekad mogla biti pristupna samo sa tovarom iliti po domaćem magarcem. Prevedem na ekonomski riječnik, to znači da su iskoristili položajnu rentu, klimatsku i još neke rente i istukli lovu. Jedna od dodatnih renti, spaljuju šumu da bi dobili građevinsku parcelu.
Htjeli ste kapitalizam, eto vam ga drage moje i dragi moji.
Sve što nešto vrijedi u pisanim zakonima prepisali smo od Njemačke, pa za primjer evo vam jedan zanimljiv podadatak koji sam samo u nekom članku samo okrznul.
Kako je u Njemačkoj legalna prostituciju, ima jedan socijalan program za nezaposlene na 12 mj.a zove se HARTZ 4, ukratko ako je žena nezaposlena a mlađa je od 55 godina može joj se ponuditi da radi u bordelu ili će ju skinuti sa socijalnog programa. Sve zavisi od Ugovora koji je dio Javnog prava i ima neke elemente zaštite ljudskog dostojanstva, e sad kad si gladan..............
Zaželjeli smo si baš takvog kapitalizma, gramzljivog, od kapitala se ne vidi čovjek.
Poslednje dostojanstvo izručit ćemo 01.07.2013.

Zadnja izmjena ( Subota, 17 MARCH 2012 05:24 )

 

Kapitalizam je za znalce

Sve o srebru, članak, koji nije imao baš ništa o srebru. Moj omiljeni predmet kemija u osnovnoj, pamtim još i danas, Ag, specifična težina 10,5 a i ostalih  elemenata iz tablice se sjećam pa i njihovih sp. težina. Bez tih podataka ne bi mogao voditi poduzeće. nešto i treba znati a ne ko oni majstori koji su osnovali firmu samo za jedan posao i što ti znaju. Pa znaju sve, tj znaju se na fakturi potpisati i udariti pečat a ostalo je za njih špansko selo.
A špansko selo nije špansko srebro, naime poslije Cortesa, otkriveno je Ag u Zacatecasu, pa poslije u Guanajuatu. To je 16 i 17 stoljeće.
Prvi puta u ekonomskoj povijesti javlja se inflacija. Ag se vozilo u Europu, u Španiju, a zakonitost ekonomije je, čega ima previše vrijednost mu pada, pa je Ag sve manje vrijedilo, istovremeno drugoj robi raste vrijednost. Svaka sličnost sa kunom je slučajnost. U par dana tri puta fiju.
Sad naše srebro pretopimo i izmešamo sa španskim i dobijemo, manjak proizvodnje a zakonitost raste.
U zakonitosti ekonomiji je to deflacija, za one koji je do sada još nejasno moje mantranje, to znači da radimo sve manje a inflacija raste. Izgleda blesavo i glupo no ekonomija je za znalce, ništa ne znači diploma, koliko ja to vidim u ovoj državi, sve nas je manje koji se usude nešto pametno reči a kamoli predložiti. Bedastoće su da smo u recesiji mi smo u debeloj deflaciji. / Neznam gdje mi je skromnost kak mi je mati stalno govorila a otac je doljeval ulje na vatru, jesi vragu s koša pobegel ali ću ja izbiti iz tebe bubice. / Moral sam studirati strojarstvo./
A kakve će biti posljedice,treba konzultirati moje stare i prastare pisanije.
Podrška g. Ferdelji, ako me dojam ne vara, skočio je sa broda još u blizini luke. Kao premijer u sjeni ja se ne bi odrekao čovjeka koji je 25 godina vodio firmu sa 80% izvoza i to dio u USA. Ako pogledam sastav Vlade, jedini koji ima znanja i iskustva u proizvodnji/ za članak nebitno ono što proizvodi Elektrokontakt/ novaca. Najviše ih ima iz sekudarnog i tercijalnog sektora a ti su samo naučeni gledati troškovno. Ferdelji kaže industrijalizacija, a kako smo po struci oba strojari ja se rađe držim ekonomije pa je industrijalizacija- novostvorena vrijednost.
A gđi Kosor želim svako dobro ali uz jednu malu primjedbu. Još se živo sjećam kako smo imali veći rast od Engleske i Njemačke, pa da, to je još jučer bilo, a koliko smo samo puta izlazili iz krize. Nisam u stanju pobrojiti koja je to brojka.
Treba imati želudac a i obraz sada se javljati i kritizirati da nebu dobro. Neće biti dobro, jer to traje od 90-tih i dok ćemo imati  političare, velike ambicije a kapacitet znanja na nivou sedmog razreda osnovne škole. Nadam se da je zadovoljna sa ovih u mjesec dana 18 000 novih radnika na Burzi.
A kako to u praksi izgleda, rad gđe Kosor. Nešto me moj pajdaš Alzheimer zafrkava, a moj liječnik mi govori da se samo radi o prebukiranoj memoriji, ne da mi, da se pravim lud, onda je bolje da su nam prebukirana brodogradilišta.
Hm, brodogradilišta, mislim da je bio lijep sunčan dan u svibnju 2011, Brodosplit i eto naše stručnjakinje koja iz vručeg krumpira napravi finu salatu. A salata je Jadroplov i Brodosplit, salata bez začina nije salata, pa eto dodatka, kako se rješavaju državni privredni problemi. Dodatak se zove bulk carrier, na domaćem, brod za rasute terete, Jadroplov naručuje a Brodosplit gradi. Bilo mi je malo čudno jer Jadroplov je bio nešto nelikvidan, a ni dionica/ ZG burza/ nije bila baš nešto. Još mi nije bilo jasno, a ko sam uopće ja,  Petrica Kerempuh iskočio iz Fritzovih balada, ali sam slobodan primjetiti ko još naručuje danas takav brodić otprilike dug ko dva nogometna igrališta. Nitko, pogotovu ne kod nas jer se taj brod gradi oko godinu dana, dok južno korejska brodogradilišta isto to rade za 4 mjeseca. U sadašnjem trenutku nitko ne treba takve brodove osim nešto Končar a Japan je jedini koji na dugim relacijama vozi željeznu rudaču iz Brazila.
Sad me zanima ko će platiti 5 miliuna $ za pogođenu veću cijenu broda, 30 milijuna a Korejci rade za 25 milijuna. Još više me zanima jel to stvarna fina krumpir salata sa bučinim uljem koju će platiti porezni obveznici uz moguću kaznu od Europske komisije. Ne to je perpetuum mobile, salatu imamo ali imamo i vruč krumpir.
Još jednom, svako dobro ako je sve istina što je Mihanović rekao u NU 2.
Davos, domaćin Klasus Schwaub, kaže da se više nema rješenja za kapitalizam. Mislim da ima, treba pročitati ko razumije tu ekonomiju od dede Mraza, ups, Marxa.
Kapitalizam je bicikl, dolje gazi a gore zabi nos u oblake. U oblacima su oni 2% koji imaju 95% bogastva na ovom zrnu pijeska u Mliječnoj stazi.
Poznate su mi sve ekonomske škole a i teoretičari, od prve sam položio taj kolegij kod prof. Polovine, doduše uz jednu slomljenu stolicu, ali je je bilo simptomatično kod njega je prosjek dolazaka i prolaz na ispitu kretao oko 20. Zašto je bilo teško položiti taj kolegij, pa pitao je recimo, a da nikakve veze nije bilo sa kolegijem, koliko je jedan poznati  ekonomista imao sinova a svi su bili ekonomisti. Ili kako se zvala žena od Uljanova. E pa sad prođi na ispitu ako nemaš i ostala znanja.
Pred početak Davosa javila se skoro nesuđena šefica MMF-a, onom su podmetnuli sobaricu a nije se pazio. Nije izgleda čitao Kardelja- za sve u životu trebaš se sam pobrinuti, a ne da ti je sudbina u rukama partije i države. I kaže naše zgodna buduća šefica da treba EU državice, spasiti sa kreditima da mogu prodati svoje proizvode, jer kud će plasirati svoje proizvode. Naši novinari su samo prenijeli da se mora paziti od države do države koliko ih treba pritiskati na štednju, e to znači da se ostavi prostora za još zaduživanja.U Njemačkoj auto industrija radi sa 60% a ostala na 50% . Stoga će nas prvo dobro izribati i onda nam ponuditi lovicu uz solidnu kamaticu.
Ni ja ne vjerujem u teoriju zavjere, ali ja to vidim baš tako. Na stranu kak bankari samo štampaju običan papir, nego kako i manipuliraju.
Primjer, Italija, Silvio ima u 10 mjesecu 2011, kamatu 6,5 %, dođe Mario i u vezi je sa Super Mariom, Dragim, dogovore kamatu polugodišnju 1,96% a na godinu 2,21 %. Jasno da je to naučna moja fantazija, ko zna kakve su to bile relacije, ljudskih resursa ali brojke su činjenice. Pravnici vole kazati da protiv činjenica nema dokaza.
Ili još poučniji primjer, ono o AAA rejtingu onih lopuža u USA koji su prodavali derivate 2008, ne naftne nego bankarske, to sam spomenuo ranije. Sad je na djelu skidanja rejtinga u pola EU, nije mi jasno ako imam informaciju da je FBI ušao u jednu agenciju zašto se to ne zaustavi nego ti dripci i dalje štampaju svoja izvješća.
Koliko su uvjerljivi kad su glavnom bankaru na Zemlji, Kini dodjelili AA+ a Kina puna dolara ko šipak koštica ili Drava šodra. Kažu 2 bilijuna $ casha, a gđa Merkel je išla to provjeriti. Kina je usput postala prva industrijska sila. Jel onda AA+ zavjera ili je tu ekonomija zadnja od parametara.
A kakvi mi trebamo biti, mačka koja lovi miševe, bijela ili crna, ali nije ju izrekao Mao kak sam podmetnul, nego Deng Xiaoping i to 1961g. kad je najavio ekonomske promjene, no Mao je izmislio kulturnu revoluciju pa ga je poslao dva puta da se odmori od politike na jednu farmu i da se brine o stajskom gnoju a navečer je sebe pretvarao u govno pišući, po kazni u jednu tekici: ja sam neprijatelj države. Na kraju se uspe na sam vrh politike Kine i uveo u nju kapitalizam. Trčao je trku od Giordano Bruna do G. Galilei
Savjet da se lavu slomi kičma, ništa, a crnoj mambi odgrizne glava, ništa, e pa onda lav mirno spava ali je zmija ugrizla. Bankari se dogovorili i u trenutku kad je kuća puna javnih i tajnih snimatelja rejtinga a sutra dolaze u posjetu tri svjetska dizajnera rejtinga, oni složno znaju da će nam pad u ovoj godini biti 1,3 %. Sve su učinili da nam bude veća kamata, da to se zovu iskoristi sve alate.
Lijepo, kao da ja svojeg najboljeg poslovnog partnera koji mi kupuje robu i uredno plaća, počinjem pljuvati, a omogučio mi je imam kruh, paće da imam i neki profit, pardon ekstraprofit.
Ima narodna: imati zmiju u njedrima.
Još mi se nije javio ni jedan vrhunski kuhar da mi savjetuje kako iz guske napraviti zmiju.

Zadnja izmjena ( Petak, 03 FEBRUARY 2012 06:03 )

 

Sve o srebru

Kako je zadovoljan premijer, neznam, ali ja nisam, kad se valja sa srebrninom a naročito ako se zavalja obiteljska srebrnina. Koka neka nosi jaja, ako se prikolje, biće jela za dan dva, a onda.
Stoga ako nisu prošla moja dva legalna prijedloga za banke, doduše nešto je, svakamučast, naznačio Linić a banke nešto mucajuči odobrile, bez cendrala Bohačeka.
Zašto bi moja radikalna rješenja bila legalna. Proizaični je to razlog, da bi bili različiti od svoje životinjske rase, ljudi su stvorili zakone, društvene konvencije itd. Međutim od svih tih zakona i prihvaćene uljudbe jači su prirodni zakoni a to znači golo preživljavanje ili jednostvano opstanak.
Nismo daleko od mogućeg ekonomska sloma, pitanje je kada, 1929 je mirisna u zraku.Tada nastupa prirodno samoodržanje, pojedinaca i država,ako ne dođe i do rata i geopolitičkog preslagivanja ili jednostavnije, svako spašava svoje dupe. A ako nam se potrefi nuklearna zima, najgori scenarij, ljudska vrsta će pasti na 10 000 do 100 000 jedinki, onda ekonomija dugo neće trebati, onom koji ostane.
A da je prisutan određeni opstanak, vidljivo je da recimo FED /centralna banka USA radi punom parom a  za njom ne zaostaje ni ECB /centralna EU bank/.  Za prošlu godinu bankari su se naradili i to su samo 14 puta više prebacili plan u derivatima od materijalne proizvodnje na svjetskoj razini, ne samo spomenuti nego svi zajedno..
Dakle bankari su "proizveli" 800 bilijuna $ a primarni sektor jedva jedvice 54 bilijuna $. Stoga bi taj model mogli i mi napraviti sa našom Narodnom bankom. Ne bi, jer bi došlo do inflacije, a kako mogu oni. Quod licet Jovi non licet bovi, tak nekak,e. Oni svoju lovicu plasiraju budalicama kak smo mi, pa zarade na kamatici a bezvredni papirnati novac mogu, kad od nas naplate, neutralizirati, po domaćem skuriti. Prošle godine smo platili 7 miljardi kuma a ove trebamo 9 a glavnica se lijepo izležava na nekom kontu. Tak.
Vratio bi se bankama, ako je moguće, imam još jedan prijedlog, neka sva ta naša dugovanja stave na konto-sumnjiva i sporna potraživanja a država da nekakav papir, /derivat zvani obesi ga mačku o rep/  i da će to za bolja vremena namiriti. Konačno u tim "našim" bankama je novac naših poduzeća i pojedinaca, uz neke male naznake špekulativnog kapitala za našom visokom kamatom. Banke neka rade sa 1 % da si pokriju fiksne troškove, da im nebude zima u kancelarijama i da plate telefone, i neka rade sa nulom.
Japan je treća gospodarska sila svijeta i nekih deset godina vrti na gospodarskom rastu oko nule.
Nekakav pristanak banaka na zajedničko sinergijsko izvlačenja kolica iz gliba/ HDZeta/ jer su banke majke u lošijem stanju od "naših kčeri" A u prilog i ne ide zadnje izvješće S&P kojima ja baš ništa ne vjerujem jer su 2008 dali AAA svojim pajdašima koji su zaslinili sa derivatima, izdali papire na papire, prodali ih i onda u sve talabase se derali kako su to junk papiri. Sjajni PR, jasno da su se imaoci htjeli što prije riješiti i prodavali su ispod cijene a kupovali su, naravno oni koji su ih i plasirali na tržište.
E sad dalje nije išlo pa se piramida razlijala po svijetu. Propali su Lehman Brothers, a nisu trebali ali su ostali su pajdaši iz Bilderbega, Goldman Sachsa i Morgani.
Pa što nam je za činiti, banke stisnuti a gospodin guverner, kako je do sada žmirio na jedno oko neka na trenutak slučajno zažmiri i na drugo, možda ne bi trebao spašavati kunu na ovaj način, u par dana dva puta. I drugo imaćemo čistu situaciju, nove ljude i udri po industrijalizaciji. Usput neka Vlada samo reže i reže, ima toga na pretek, koječega što se namnožilo za HDZeta.
Recimo povlaštene mirovine,tu bi ispostavio kritiku i duboku razoračanje jer su i ovi novi odlučili da se stare nezaslužene neće dirati. I tako su novi ozakonili i legalizirali pljačku putem zakona. Eto primjera gdje se suludi zakon kosi sa prirodnim i malo dijete u pelenama tu razlikuje pravdu, kao da je donešen zakon da neki povlašteni imaju pravo ubijati ljude a da ih zakon amnestira. Nisam baš originalan ali bi se pozvao na Svjetsku banku i MMF koji su isto to tako primjetili. 7 miljardi kuma odlazi na povlaštene i ako država je htjela nekog nagraditi neka to bude iz buđeta a ne na sirotinjski fonda- radnički. I sada oni koji imaju 2000 kn mirovinu imali  bi 4000 kn da nema te lopovštine. Da se isplate mirovine treba 36 miljardi kuma od toga 18 daje država, pa neka i tih 7 preuzme država.
Primjer iz života, sretnem prijatelja koji ide ovih dana u mirovinu, ima 65 g. i 46 g staža i sljeduje ga 2000 kn, a neki glumac iz Sabora koji je je samo dizao ruku dobije 8900 kn, nezasluženih jer nije uplatio za tu svoju mirovinu, nema ni godine starosne a nema ni ostalog staža i plus još nagradno odličje jer je bio patnik i ratnik, borio se u prvim redovima saborskih klupa, usput su mu dali čin pukovnika a za pušku misli da je to kolac za gorice.
Eto i g Šeks krenuo u "poštenu" mirovinu na jedan dan, barem tak misli jer je htio, a njemu kao netreba, da preduhitri, prejudicira, predhodno zakonsko rješenje koje stupa na snagu u prošlosti. Pa je pravdoljubivo uzeo 8900 kuma ali se odmah zabilježio sa štovanjem u sljedećih četiri godine na 20000 kuma.
I ti sine Brute /Kajin/, gdje su sad one vehemetne filipike.
Sramota, oteto je prokleto, neka sve stigne pravedna božja kazna.
Koji me bolje poznaju pod božjom kaznom ustvari mislim na prirodne zakonitosti, svaka anomalija izaziva po zakonima fizike akciju-reakciju, pa tako će sve ove "pravoznance i pravnoznance stiči pravedna kazna, nekog prije a nekog kasnije.
Od banaka uzeti 22 miljardi i udariti na sve anomalije i rezati i samo rezati a i onima u HZMO koji si sami dijele mirovine bez osnova pa i invalidske komisije razjuriti, slučaj Ostoić Varaždin.
Stoga ne bi bilo loše uvesti kineske "prezentere" koji ne prave razliku po sinekuri, nego po zasluzi javno ih nagrade za primjer ostalima, pa makar to bila i žena od Mao Ze Donga.
Ako to sve poduzmemo, na međunarodnoj sceni neće pasti rejting. Dapaće i sam MMF će biti iznenađen, jasno uz ozbiljan socijalan plan jer će čistka dati po meni novih 36 000 na Burzi. Možda sam pobrzao u procjeni ako Italija cikne, to bi značilo još nekih 20 000 bez posla-šnajdera.
Za ozbiljan plan NE prodaja srebra ali i NE u EU pod uvjetima potpisanim, sad se dijele neke brošurice a Treaty je debeli 5 cm. A još gore je trošiti novac na stupidne izjave za  ulazak ala da će se moći zaposliti u EU, da moći će se zaposliti vrhunski stručnjak kojem smo mi platili školovanje i NKV radnik na poslu koji nitko neće raditi u EU. Ili da će ulaskom biti proširena ljudska prava, veoma pametna i visprena izjava, znači mi smo skotovi koji to neznamo.
Da ćemo o svemu odlučivati eto primjera od Berlusconija, došlo mu par tisuća izbjeglica iz Afrike, on ih lijepo smjestio i zatražio pomoć od EU. Kad samaritanci iz "centrale" njemu, dragi Silvio to je tvoj problem. I on lijepo podijelio green card i nastade vriska. Eto to je samostalnost u donošenju odluka a da ne spomenem da dvije velike europske države imaju stečajne upravitelje, toliko za guske u magli.
Moram iskreno priznati da će mi Silvio faliti, ako ništa drugo zbog gega sa policajkom. Toliko sam se smijao da su me morali odvući na Hitnu jer sam od grčeva bio ko klupku vune, jedva su me raspetljali.
Eto lako je meni pisanirati, kad sam prvoligaš bez prava na ispadanje, premijer u sjeni, no nije tak jednostavno jer imam za vratom svoju staklenu kuglu od koje prepisujem ko pravi polupismeni ekonomista zadaću.
Kad sam kod prepisivanja, netrebam se toga sramiti, jer sam napisao 24.10 2011 da je najbolje da otpišu dug Grčkoj jer ga nemože vratiti a osovina Merkel-Sarkozy brže bolje otpišu 60 % da ne bude baš po mojem. Odlučili su da počaste Grke jer su majstori u friziranju stanja u buđetu, četiri Vlade su to radile tri konzervativne i jedna socijalistička. Trošak prikazivale kao prihod kao i ona poznata firma ENRON sa PR podrškom gospođom Gast. Došla je sa zanimljivom minicom i naši izbečili oči i zamalo nam zapalili plinsku elektranu u Jertovcu kod Konjščine. Srećom prije toga je Enron propao a i mirovine radnika koji su radili u ENROM-u pa su sad bokci bistrički.
Rekli bi, čuvaj se senjske ruke, pardon enronske tj kapitalističke ruke a to je iskusio i Ciceron
Pored staklenke imam još jednog mučitelja, moja voljena žena, kad mi počne, pa mi ništa nemamo, zar nemožeš biti političar, malo lažeš, pričaš gluposti, praviš se da znaš iako si totalni telac, pa vozila bi se crnom Mercedesu po grincajg na plac. Eto tako mi moja zakonita družica štekće na uho u postelji. I sve sam ja to stoički trpio dok se nije zaželjela da se ide u Veronu, e pa sad mi je dosta, možeš ići samo ako te ja na biciklu otpeljam, jel ti jasno, malo ja kao ohrabrem povišenim glasom ali sa pristojne udaljenosti da mi ne doleti koja vruča, naime žena ima crni pojas u aikido, neznam koji dan. I bolje da neznam. Kako me je u čudu gledala, objasnio sam joj da je za Plivu neko drugi zadužen a i ona opera je skinuta s programa jer netko nije platio neke račune pa ne bi bilo zgodno da sad ja kao premijer čistih ruku nešto fasujem. Zamisli da mi tam na silu uguraju neki kofer pun dolara, samo mi još to treba da i ja uskočim u Uskok.
Imam i jednu molbu, da oni koji nisu u stisci sa novcem neka slobodno malo više potroše, neka kupuju Hrvatsko, jer time pomažu i sebi. Tako ja dok kupujem svojoj dragoj ženi kupim isto i ljubavnici. Tako iskoristim popust na količinu a ako kažem istinu prodavačici, onda dobim i od nje popust.
Za kraj moja podrška vodećima, ja bih ih rado pratio do pakla i natrag ako bi bili prave vođe koje bi poveli kolo- čiste ruke. A  da ne budu, da lupetaju za govornicom i prijete šakom prema povijesnoj zbiljnosti a onda izgube izbore pa odjednom traže poštovanje, ljubav i razumjevanje, pa ima dojam da su se upisali u Hari Krišnu.
Vođa mora dijeliti sudbinu naroda, primjer Atila, Đingis kan,Gaj Julije ili Aleksandar i mnogi drugi. Nisu ušli u povijest samo sa pobjedama nego je bilo poraza ali kako je sa bojnog polja pokazao Aleksandar, sa svojih 100 odabranih, lomio neprijatelja, Darije  je strugnuo s polja iako mu vojska bila tri puta veća. Ili Gaj Julije sa šest puta manjom vojskom porazio do tada neporažene Gale, 7 godina ih lomio. U zadnjoj bici kad je mu je prijetio poraz, pokazao je inteligenciju, strategiju i na kraju je bacio plašt i jurnuo u največi borbeni metež. Posebno treba napomenuti da su svi iz njegove familije bili dvometraši a on jedva metar i žilet.
Trebamo vođu koji je u stanju slomiti istovremeno, lavu kičmu i ubiti zubima crnu mambu, takvog ću rado sljediti i pisati mu Martovske ide.
Petrica Smušenjak
stari korenjak

Zadnja izmjena ( Srijeda, 18 JANUARY 2012 04:57 )

 

Strukturni kostur

Već sam pisao da ne mogu sebe podnosit kad pogađam neugodne i loše nadolazeće vrijeme, još više me brine što se i javljaju neki koji su formalizirali svoj habitus do Nobela pa se sad javio Pavel R.Krugman i Joža  Štiglic, o propasti EUR-a time i EU a kriza ide dalje a poslije krize. Zna se.
Još mi je teže palo ovih dana kada je objavljeno kako su se dizali krediti u JP Morganu jer sam prije nekoliko mjeseci savjetovao, kao premijer u sjeni da naše probleme riješimo odlaskom u Rusiju prodati naše proizvode. Ruku na srce i žao mi je da to moram napisati naši proizvodi se mogu prodati samo na tržištu Rusije i sličnim, kakva bulažnjenje svjetsko ili EU tržište, jedva nas čekaju. A za kapital sam napisao da treba otići baš u JP Morgan. E ali ne tak dogovoriti, HAC i AZR uzeli kredit po 9,37% a DB je nudila 6,4%. Nije im dovoljno što su tunele farbali po tri puta na neviđeno, nego su i stranu kešovinu trpali u đep.
E, Cicerone. Tu sam nešto htio napisati za kineske " prezentere", ostaviću to za neki drugi članak.
Ako sam ja pjetlić koji je prerano kuku-riknul, kud sad s ovima koji se javljaju poslije mene, mislim na Krugmana i Stglitza. Htio bi da sam u krivu i da pišem bedastoće, ali loš osjećaj me ne napušta. Svi su počeli skupljati zlato, neznam kakva im je to formula, kad će gladne trebati nahraniti.
Prije nego uskočim u zbilju, bilo bi dobro da se naša Vlada sama obaveže da će raditi godinu dana-uvjetno, pa ako joj krenu karte ili rulet /ruski/ da imaju uvjetno još jednu godinu a onda ako im se potrefi 7 % rasta BDP neka ostanu dokle žele.Za Sabor bi bilo isto ali dvije godine uvjetno pa ako je loše i dalje u državi, novi izbori, dobra kontrola Vlade dobili bi i ostatak mandata.
A još prije toga trebali bi se politički protivnici dogovoriti o zajedničkim ciljevima dakle staviti u petogodišnji plan razvoja države i na tom programu da rade sve opcije a ne da svaki ima neku svoju verziju razvoja društva. Pa onda imamo narodnu: neka meni krepa krava ako će i susjedu.  Izbjegli bi situaciju ko sada, da gubitnici odjednom sad sve znaju kako izvući Hrvatsku iz gliba, a što radili zadnjih 8 godina.
Budućnost će me potvrditi koliko je šteta napravljena, jasno nisu oni sami sve krivi, krivi su i oni koji su ih izabrali.
Za početak nismo dobro krenuli, u svezi EU, gledao sam Otvoreno u kojem Ilčić /HRAST/ govori točno o onome o čemu ja već dugo cendram, ali se gospođa Pusić ne da, i silom uvjerava javnost da je to sve OK. Na konkretne prigovore Ilčića počela je stiskati vjeđa i na kraju škiljiti da bi u odgovorima zauzela PR teatralnu pozu izvrnula dlanove prema gore i neuvjerljivo pričala o dobroti ulaska u EU, jasno što će raditi ako referendum bude negativan.
Uporno govori o korisnosti ulaska, mene zanima koliko ćemo mi profitirati ulaskom, zdravo seljački, jer i seljak za 8 razreda osnovne škole izračuna kako je će proći kad neku kulturu zasadi. Dakle bez afektacije i PR-a. Račun na Sunce, ne samo iz Verone.
Vratim se u zbilju, možda sam prerano počeo sa kritikama novih vlastodržaca, ali nije dobro a o tome sam pisao o sukobu interesa, Nemože se imati poduzeće koje radi sa državom i prenijeti ga odvjetničkom društvu. Ovi koji su otišli samo su za jedan posao otvarali poduzeća da mogu poslovati sa državom.
Napisao sam jedan članak na tu temu sa poznatim košarkašom Jordanom, poučan,a još je puočnije da u USA otac recimo posudi sinu 30 000 $ da kupi stan i kad sin ih vrati, kod njih je to kažnjiva trasankcija.
Treba demistificirati pristup u EU sa pozicije korisnosti. Nedvojbeno da ima koristi u početku kad lovica pritiče, iako smo u Sapardu iskoristili samo 48 %. Dokaz je, sve zadnje pristupne države ne mogu se osvjestiti od iznenađenja kad više te love nema, ako nisu znale, sada znaju, slijedi neokolonizam. Gospoda vodeća u EU štampaju lovicu, prije par dana ECB banka je frknula skoro 500 miljardi EUR-a baš EU bankama, ta lovica će se dokrtaljati i do nas, biće za kojekave projekte, rasti će nam BDP a oni će uzeti natrag tu lovicu sa kamatama, sa profitom i dobiti, a nama ?. Nama će ostati ono što je i Mađarskoj a isto se sada  događa u Sloveniji, skidaju joj rejting jer ne žele prodati Merkator, kupuje ga Agrokor kojeg prati ERBD. Pa sada malo algebre, dva i dva su pet.
Nama će biti zabetonirana radna mjesta , kuhari , sobarice i smetlari u globalu.
Za  to nam netreba ići u EU. Mene još boli ZERP a i INA, u prvom smo spustili gaće a u drugom idemo pitati gazdu /EU/ da li možemo biti vlasnici svoje imovine.
Moja staklena kugla mi namiguje, opet ima neko šarenilo na umu. Pokazala mi je na socijalu u jednoj državi u EU. U toj državi ima jedan socijalni program, dobiva se mjesečno 364 EUR-a ali ako je dugoročno nezaposlena osoba a to je pazi ovo, godina dana. Da bi ta osoba zadržala tu socijalu mora prihvati određen posao pa makar i bordelu. Hm, u državi je taj biznis zakonit, idu u pekaru kao i u bordel, pa me sad zanima da li smo i tom smjeru nešto potpisivali.
Kako ću malo zarezati u naše sektorske i strukturne probleme spojim malo proračun sa našim POS stanovima. Preko puta moje kuće bijaše vojarna iliti kasarna, ekipu smo otpremili uz moju skromnu pomoć a na mjestu nje nikle zgrade. U zgradi 20-30 stanova ali samo u pet se pali svjetlo i dižu rolete. Porez na nektretnine, pa neka koristi stan za poticajno stanovanje.
Nadam se da će u novoj Vladi troškovna ministarstva biti malo manje povlaštena ,sve učiniti da prorade ona koja se brinu za primarni sektor koji plaća sve u ovoj državi. Sisak je opomena a lako može to biti i Varaždin, koji je nakrcan firmama koji rade lohn poslove prema Italiji. Ako cikne Italija biće algebra dva i dva su nula.
U predhodnom članku sam najavio da smo ušli u krizu sa dvostrukim dnom, naša sva glavinjanja, rezultate znamo a i imamo i velecjenjenju Europu, pa sad drage moje i dragi moji birajte koju ćete. Za Novu godinu 2012, netrebate se brinuti dobićete obje, čak je gđa Merkel počela kukati, iako joj država ne pati od srukturnih delicija ko naša.
Poštovana gospođa ima problem, ali njezin bi nazvao hibernirajući, proizvodno-ekenomski. Zašto, jer njezini strojevi u roku odmah mogu bacat proizvode na tržište ako ga ima, no nema ga.
Mi imamo strukturni problem i to svi kod nas lupetaju koji znaju i koji ne. Pa u čemu je štos. Štos nam je došao pod nos.
Mi smo svoju metalnu industriju unuštili. Tj zna se koje to bio glavni majstor, neznalice. Najbliže mi je Čakovec, Metalac, dobro radio je za SSSR,curila je neka klirinška lovica, vidi vraga još se je ta lova naplačivala i u novoj Hrvatskoj a Metalca davno nema, ali je bilo radnika pa i solidne, veoma solidne plaće. Ajmo malo u Zgb, recimo Prvomajska, pa Jedinstvo, malo Sl Brod,Pa Borovo, e, a SAS Zadar. Pa gdje su te firme, otišle u Povijesnu zbiljnost. Radnici na Burzu.
Eto to je naš strukurni problem, novo stvorena vrijednost rekel bi deda Marx, tvornica, pa nek se dijalektični materijalizam pretvori u, recimo profit ili dobit ili čak kad je Staljin rekao na SVERDLOVSKOM Institutu-*DOSTA. Nije bitno ako imamo radnika, rad, proizvodnju, imamo lovicu.
Mao Zedong je bio još jasniji, pa zar je bitna mačka koje je boje, važno da miševa nema. Uostalom sve je sranje osim pišanja. Samo citiram.
Pa što nama slijedi, VEOMA KRATKO, osmisliti proizvod /petoljetka/, naći tržište, napraviti tvornicu. Dosta težak posao ali se može, imamo mi koji to mogu. Za one koji neznaju Hrvati po glavi stanovnika Zemlje nainovativniji majstori.
Ali, uvijek ima jedan ali, nešto nam fali, fali nam obrazovan radnik, koji neće zarađivati 4000 DEM kak nam je jedan nudio u novoj Hrvatskoj, već će radnik raditi na kompjutiriziranim strojevima u crnoj metalurgiji, biće obućen u BIJELO radno odijelo a plaća će mu biti 4000 do 6000 EUR-a.
I šta sad, članak treba završiti a kako, kad ću napisati ili prepisati da je 2012 g prohujala sa vihorom, nažalost, vidim i 2013 g. da nećemo na zelenu granu. Mojih 7 % rasta BDP-a ne vidim.
Da završim kak je rekel Fritz:
ni med cvetjen ni pravice.
a ja kak jalnuš, gladuš i bedak
del si bum za škrlak čerleni mak
pa nek dojde veter, sivi severnjak
Petrica Smetenjak

Zadnja izmjena ( Petak, 06 JANUARY 2012 17:07 )

 

KRLEŽA 1981 g.

Kao organizirani i planski tip, nije mi bila namjera gledati NU2, no drago mi je da se je moj prvotni plan izjalovio i tako sam odgledao tu izvanrednu emisiju.
Ovog teksta ne bilo da nije Stanković napravio veliku grešku pitavši Predraga Matvejevića: kako to da se je Krleža služio ekavicom. Pravilnog odgovora nije bilo. Nije Krleža govorio ekavicom, bez obzira na predrasude i pozitivnosti namjere kad su Hrvati pobjegli iz K.u K. u SHS.
Nijedan kajkavac ne govori mlijeko već mleko. Na kraju emisije bila je i potvrda kajkavizma, kad se je P.Matvejević opraštao u bolnici od Krleže riječima -doviđenja, a Krleža /Fritz/ njemu, neka se ostavi komformizma jer toga  NEBU. Znači kajkavski odgovor koji je implicirao na nebu. Ličilo je na Petricu.
Opaska pisca: na NEBU bu NEBU.
Moram biti iskren, nije samo ta greška Stankovića uzrok mojem pisanijama već ću si uzeti slobodu da ga zovem Fritz, jer smo premreženi raznim vezama, on je moj otac, literalni, potomaka nije imao. Znam mjesto gdje mu je bila kuća njegovog oca. To je točno 2 km od moje kuće, a ispred te kuće je raslo drvo dren, doslovno na samoj cesti. S mojim dedom bio je u Galiciji i svi su fasovali zarobljeništvo,  Broz i Fritz su bili kao prst i nokat. Za Broza, moj deda  je govorio da to nije bio isti čovjek koji je otišao u Galiciju a to znači da se vratio neki drugi čovjek. I meni je ponekad bio čudan govor Broza, govorio je srpski sa kajkavskom pozadinom a tu i tam se znala zakotrljati neka pjevuckajuća ruska riječ. Pažalosta.
Što se tiče Galicije, tamo su izgleda svi bili, samo ja ne, doduše ja sam bio ali u krivoj, tamo gdje je Cezar porazio Gale.
U pravoj Galiciji hrvatski domobrani su oprobali taktiku A. A. Brusilova, uzeo ju od Aleksandra M.V. Sa malim elitnim jedinicama rasfrčakal je prve linije Hrvata, a ostatak je otišao u bijeg ili u zarobljeništvo.
Ima još jedan važniji razlog,  Fritz nikad nije govorio o svom porijeklu
Dakle, ima 30 godina /29.12.1981/ kako je nas napustio, a malo se zna o njegovom porijeklo o kojem ništa nije govorio čak je i tajio ako se izuzme Djetinjstvo u Agramu. O ocu nije imao lijepe riječi, majka mu nije odobravala odabir komunizma, ali je bila osoba koja je za svakog našla opravdanje i nikad nije loše karakterizirala bilo koga. Spominjao je tetu Pepu i staru Mamu Tereziju Goričanec.
Baka mu je bila centralna ličnost familije, iako je majku poštovao, u oslikavanju majke kao biološkog bića je rekao, to je sisa ,mleko hrana i život.
Baka Goričanec rođena je u Čakovcu 1837, u Varaždinu je radila kao pomoćno osoblje u nekoj opskurnoj krčmi, imala desetoro djece, nije bila vjenčana zbog siromaštva,pa je majka Fritza, Ivka Drožar bila vanbračno dijete. Kad je baki umro muž , vrativši se sa sprovoda izgorjela im kuća. Njegova majka upoznala je Krležu iz Jalkovca, prigradsko naselje Varaždina, pa kad je Fritz spominjal Varaždin izgovor mu je bio "Varažlin" . Roditelji su iz Jalkovca otišli su u Zagreb gdje je rođen Fritz.
Baka mu je vjerojatno ostala u lijepom sjećanju jer se brinula o njemu ,šetala dok su se roditelji brinuli o egzistenciji. Ima epski opis bake, bujna crna kosa, talas koji pada do koljena kada se češljala svako jutro. Voljela je mađarsku kuhinju sa oštrim začinima. Veoma lijep i topli  odnos između njih, no njezinu smrt 1923 u 86 godini, pokopana u Varaždinu, je zatajio, vjerojatno jer je već bio ime u kjiževnim krugovima. Nije čudno, jer su nekad vanbračna djeca imala lošiji društveni status.
Takva djeca su nosila špicnamet, panjkret i sve slične izvedenice a kod nas ima prevedenica sa mađarskog "fattyu" ili bi to značilo "fačuk" pa iz toga izlaze i prezimena Futak,Fotak, Funtak itd.
Dakle svi mi imamo neke svoje duhove prošlosti koje netreba spominjeti pa tako je i Fritz cijelog života krio genealogiju.
Te kuće u Jalkovcu više nema, srušena i na njenom mjestu izgrađena je slična prema urbanističkom planu.
Pored Petrice ,deda i Galicija veže nas i taj drenek koji za mene ima posebnu vrijednost, podsjeća me na bezbrižne dječje dane,kad smo ljeti išli na kupanje na Plitvicu kod mlina. Bio sam capo di tutti capi, i kak je običajno, lijeni smo bili ponijeti hranu pa smo u povratku rado se najeli trpkih plodova drena. Kad sam odrastao tu sam često prolazio biciklom ili sam trčao, i to drvo me uvijek podsjetilo na neminovnost vremena, u svakom novim prolaskom bio sam sve stariji.
Jednog dana, drvo je nestalo, oko 1980, otpilili su ga jer je bilo doslovno do asfalta, pa da ne smeta prometu maknuli ga. Ostao je samo panj i još ga ima i danas, potvrđujući narodnu izreku: zdrav ko suha drenovina. Tog trenutku kad sam vidio panj, vreme je stalo, malo se stislo srce i buljio sam u ostatak "našeg" drena. Sam sebi sam u bradu mrmljao, nema ga više. Dignem pogled i u dvorištu od Krležinih spazim starinu da nešto radi. Zaputim se k njemu i dahu mu ispričam svoje dječje probleme. Starina ni da trepne, uzme štihaću i kaže mi da ima nešto za mene, i povede me u kut svog dvorišta. Uz staru brajdu, dvije sadnice dreneka.
Dao mi veću i ljepšu sadnicu, iako je bilo za očekivati da tu ostavi sebi, vjerujem da ga je dirnula dječja duša odraslog čovjeka.
I tako taj dren, Krležin, raste kod Petrice otprike 30 godina, kako to god zvučalo namješteno. Raste uz ogradu i svake godine na Cvjetnu nedjelju ko me zatraži grančicu, dobije da ju odnese u Crkvu a neki se i sami posluže i od toga ne pravim baladu..
Nadam se da će takvi biti i oni koji ostanu iza mene.

Zadnja izmjena ( Utorak, 03 JANUARY 2012 09:05 )

 

Odlazim sa scene, bez kostura u EU

Mica Trofrtaljka pjeva poznati pjesmuljak.Odlazim sa scene.
A na meni je bio teret da se odmorim od biračkog cirkusa. Sad uživam i naplaćujem korisne savjete, doduše nitko nije htio prihvatiti prijedlog da se nacionaliziraju banke, pa makar "preko" šaltera. Onda bi bilo fiju, a i rusvaj u EU. Pokazali bi da nemamo podanički mentalitet i da smo bez hemunga.
Majke naših banaka glavinjaju, skida im se rejting a neke nisu prošle stres kontroling, prostim riječnikom to znači smeće dok im neki kurir ne donese lovicu. Obično koriste prekonočne kredite.
Izbori.
Drago mi je što je prošlo sve u najboljem redu i da nitko nije bio pregažen, posebno što će u EU lakše odlaziti a da mi ne podmeću ponašanje naših državnih zaposlenika a mi još za to plaćamo.
Ponosan sam na govor Milanovića i ne na sam govor nego na dostojanstvenom, bolje reči gospodskim držanjem u toku kampanje. Posebno kad ga je prijateljica Kosorice, Sumrak optužila za obiteljsko nasilje, prešao je preko te uvrede a ni jedna državna institucija nije reagirala iako su se znali javljati i za bezvezne stvari. Jer Milanović ima i suprugu a i djecu, gdje su bili pravobranitelji. Sumrak  ?
Pobjednički govor će ući u antologiji, jer će svi sljedeći imati nultu točku ispod kojeg neće ići po uljuđenom građanskom kodeksu.
Naravno da će i antologija pamtiti govor gubitnika, ispod standarda, uz obaveznu blasfemiju i suze. Optuživalo se druge da pod svaku cijenu žele vlast.
Netrebamo vlastodršce već vodiće znalce da nas izvedu iz Balkanske krčme.
Drago  mi je da je ovo katastrofalni rezultat za HDZ, jer su spali na glasove onih koji su bili na državnim jaslama, svi koji su koristili, od nebranitelja, povlaštenih za zaposljenje, za povlaštene penzije, za povlašenje dobavljače, za administraciju koja je više plandovala nego radila, itd. Korisna informacija za porezne obveznike, poslije raspuštanja Sabora svi su pojurili na povlaštene mirovine
Ostali su glasovi rekli DOSTA.
Još mi je draže da su selaki spali na jedno slovo, naročito što je ispao onaj iz Gaja. Sjećam se 2007, sve do zadnjeg ćasa su bili uz, SDP, a onda se samo zlurado kreveljio kak su prešli SDP, jer su bili dobro klijentirani od HDZ- eta. Tako je fotelja izbacila
Panjkretića a i Petirku što je korist za državu.
Sad bi se mogao ja ubaciti u selake pa da ih poveden ko Matija Gubec do kraja u maglu. I dalje sam bez skoromnosti. Inače se znam sa Nenadom Matićem, glavnim  tajnikom. Trenutno je pozvao svog šefa na odgovornost, o tempora o mores.  Za tu izjavu je izvjavitelj ostao bez desne ruke pače i glave. Odsjećena ruka mu je postavljena na govornicu za primjer ostalima. Svejedno je ostao najboljim govornikom, sve do danas
Pa sad neko nek kaže da riječ nije ubojita.
Od kud znam Matića. Neutvrđenog dana, dobro, mogao bi znati koji je to bio dan ali da malo glumim kakti da se  i ja razmem u pravo. Idem ja tako sa davanja krvi iz Petrove /Zgb/ tj. vozim se i uključujem se u Zvonimirovu, uredno zjakam u leve, rekel bi Jarnjak. I taman kad sam se trebao uključiti,a ono dum i moja plava ptica dobi vritnjak. Stanem, četiri žmigavca, skočim van, mali izlazi iz svog auta i pita me što ja radim na cesti a on je izlazio iz parkinga  i to natraške, mora da ima gene raka. Dobro, vidim da je mali potpuno nepriseban, pogledan štetu, nije velika ali plastika je oguljena sa odbojnik i vidi se metal. Mogli bi napisati izvješće ali prije nekog vremena mijenjao sam prednji i taj je koštao 2500 kn a zadnji odbojnik može biti oko 1500 kn i najbolje da ja pozovem policiju. Mobitel i da, da , ja i dežurni kaže da će njegovi doći kad mu se vrati patrola iz Dubrave. Krasno pola sata a možda i sat vremenu, događaj je pogodio termin oko pauze. Vidim i mali zove na mobitel i u trenu se stvore dvojica kraj njega, trojica rmpalija, pomislim moglo bi biti belaja rekli bi Bosanci pogotovo što se mali nije ni ispričao. Pogledaju aute, mali je u međuvremenu vratio auto na parkig.
Prvi, očito vođa, namjesti prijateljsku facu. Dobar dan, dan, dajte da to riješimo dogovorno, već sam htio pristati kad drugopridošli pogleda moje oštećenje i mrtav hladan kaže da je to staro. Jasno da je u meni zakuhalo i odem do njihovog auta a ono štrajf  ko u  Kitzbilu, privučem tog veseljaku i prstom mu pokažem i ovo kod vas je staro. U tom momentu eto policije,sat vremena ispalo 5 minuta i vidim da onaj prvi razgovara sa njima. Meni je odmah bila algebra, dva i dva su pet.. Pozove me razgovorljivi policajac i traži dokumente i bez okolišanja mi predloži da se nakodimo. Moje zapaženje, po domačem rečeno, bio je jučerašnji, oči ko u albino zeca. Dobro može,kažem znam da mali time izbjegava prekršajni sud a što ako mi ne plate. Ništa zovite me opet i da mi svoj osobni broj mobitela i reče znam da se budete nagodili i izgube se na brzaka. Svojim udionicima spora predložim da mi plate i ja odoh jer mi se žurilo dalje poslovno. Sad se glavni predstavi da on Matić i da tu imaju sjedište selaka i odemo k njima sastavimo neku čitulju i mirna Bosna. Vidim da nemam kud. popnemo se mi u njihove prostorije, bilo je malo natezanja oko lovice no završilo smo kao stari pajdaši i na kraju dobijem obeštećenje i posjetnicu-glavni tajnik HSS-a, nek mi sa valjda nađe..
E sad se malo vratim u budućnost
Ugovor o pristupu-Treaty- kostur. Moje viđenje, počeli smo sa pripremama za EU prije 10 godina, pregovori prije 6 godina.
poznato je, da sam ja protiv EU-a, na način podaničkog plaženja i u erupciji velikog veselja da smo članica. TREBA postaviti nove objektivne i kritičke točke pristupa i ugovoriti novi TREATY.
A ne se hvaliti da smo potpisali papir od kojeg ćemo stenjati ko robovi, a kako je trenutno Grčka aktualna, uzeću si slobodu da spomenem da je u toj državi prije 2600 godina ukinuto ropstva po dugu, nas to čeka po potpisanom ugovoru, ko ne vjeruje neka pročita članak Super Mario.
Ima još, odlazeće ekipa stavila je na čitanje javnosti ŠTO SU ONI TRAŽILI od EU a kad ćemo konačno dobiti što smo dobili.
Ima jedna poučna biblijska priča: Počinjem kao u evanđelju, u ono vrijeme išli prosjaci od mjesta do mjesta i molili milodar, da prežive. Došli pred jedno mjesto i razvila se rasprava kako će glumiti zbog čega su prosjaci. Na kraju je prevladalo mišljenje da budu slepci. A kako je bio među njima nevjerovani Toma, ne svetac. I kaže on, idemo pa ćemo vidjeti, dok jedan ne dometne: ako ćemo vidjeti, nećemo ništa dobiti. To je za kostur Treaty.
Malo čvršća tema, lovica a nema je, 40 miljardi neplaćanja, svi su krivi samo krivci nisu.
Evo osobnog iskustva jedne poduzetničke budale koja svakog mjeseca uredno plaća maćehu državu. Na sva zvona se odlazeća ekipa hvali kako je ostavljeno sve uredu. Dakako, svakako, dakako. A je to.
Pa da li je baš tako ili smo svi slijepci kraj zdravih očiju.
Samo jedan segment jer se tiče moje kože, poticaji nisu isplaćeni, seljaci su digli repromaterijal za jesensku sjetvu, ne mogu platiti. I sad ja uletim sa svojom robom u te firme koje su dale agrorobu, a one sad novac nemaju da meni plate.
Molim lijepo kud poslat u ove Božićne blagdane takvu državu, jer odlazeći su se držali refrena. država to sam ja.
Ili čestitke za kraj godine uvoz nepreglednih hrpetina mesa. Gledam u  trgovinama španjolski pršut, sjajno, mi njima prodajemo kuruzu a oni nama svoj pršut. Moj prijedlog je da za iduću godinu kandidiramo odlazeću ekipu za Nobelovu nagradu u pet disciplina za šestu nemaju šansu/ mir/. Inače ako nisu znali uništili su bazu mesne proizvodnje i to primarni sektor koji ne traži ništa više nego što je u EU a pored toga puni državnu kasu. Jo reggelt es csokolom a kezet.
Ovo gore su bili ovotjedni biseri od silnog danonočnog rada a ostalima sam se dosta raspisal.
Prije nego uzmem državni propračun u svoje ruke, kao još uvijek aktualni premijer u sjeni, šta mogu kad sam prvoligaš bez prava na ispadanje, malo o poštovan guverneru NBH koji se je sad javio o nekavih 9 miljardi kuma uštede.
U nedoumici sam da li gospodinu zaželim Dobro jutro ili Laku noć.
Naime zadnju godinu sam bio jedan od rijetkih koji je imao konstruktivnu kritiku monetarne i fiskalne politike NBH a prije dvije godine pojavila se sumnja jasno kod mene, da kad se nešto previše hvali da tu nešto ne štima.
Da sam bio u pravu, bilo je puštanje u opticaj 6,3 miljardi kuma /čini mi se 3 mj. 2011/ bankama za poticaj proizvodnje. Pa gdje je sad ta lovica. Zna se. Završila u potrošnji, pa kod jednog velikog koncerna a večina je završila u državnim obveznicama uz 6,5 % kamata. Čak sam ja svojevremeno dao savjet da se kupuju državne obveznice jer je kamata bila 6,5, čini mi se da je i negdje pisalo da ih ima i Sanader. Kako, ako, običan građanin ih nemože kupiti. Imam teoriji ali ovaj članak neide u tom smjeru, nego je aktualno onih 6,3 miljarde kuma. Sjajna poticajna zavrzlama za "state attorneya" g. Bajića ili prijevod, kako pomoći bankama koje i  tako najbolje posluju od svih na javnoj tržišnoj utakmici.
Za poređenje islamske banke posluju bez kamata.
Skromnost mi nalaže da dam dva savjeta i to besplatna, neću o nacionalizaciji.
Prvo.
Razgovor i to odmah sa MMF-om, pa nije to BABA ROGA koja se lijepi na kutiju sa šečerom, nego da se vidi koliko su oni spremni nama sniziti kamatu. Niža kamata bolji rejting. Nije isto plaćati 8 % ili dobiti 4 % od MMF-a
Mi da se izvučemo i tako moramo provoditi oštre rezove pa zašto ne i uzeti za to lovicu ako nam pad  BDP-a za 1,5% odnese 6 miljardi kuma, pa ako je to neminovno, uzmimo za partnera MMF.
Već su se javili kojekavi gurui koji samo trabunjaju, treba ovo treba ono, lista želja a ne kažu kako.
Pa recimo Šuker kaže nema teorije da se ušpara tih 10 milijardi, točno, a što ako u prihodovnoj strani dignemo recimo 1 % BDP-a. Nemreš biti knjigovođa za kućni buđet pa onda voditi državne financije, A još se sjećam da je bilo prije par dana, Pa nema nikakve krize kod nas, pa onda smo odjednom pet puta dotakli dno i isto toliko puta izlazili iz krize. Malo morgen, za odlazeću gospodu infornacija, mi još uvijek tonemo i to u dvostruko dno. Objasniću to kad dođe na red strukturni problemi.
Vraćam se fiskalnim.
Drugo.
To je fiskalno-upravni problem, pa spada pod prvo
Kako krenuti sa našim proračunom, razlika je 22 miljarde kuma/prihod,rashod/.
Radikalan prijedlog je, da se javna uprava kompletna odpusti jer toliko iznosi njihove plaće. Tu netreba brojiti medicinu i školstvo i slične trećesektoraše.
Poznato je da cijelu upravu Estonija vodi 125 ljudi, znači dva puta je manja od Hrvatske po stanovništvu, ajd nek pri nama bude 500, ne  600, da ostane koje mjesto za tatinu kčer ili sineka. Kako je moguće, sve je na internetu. Prije 8 godina ja sam iz Nizozemske donio informaciju da se po ljekove ide u kvartovsku ljekarnu bez posjeta docu, jer su uveli "e" recept, kod nas je to proglašeno poduhvatom stoljeća, ali nisu dodali još jedan "oblačić" za "e" uputnicu nego će ponovo trebati platiti program. Za inteluktualne usluge država daje na godinu 5 miljardi kuma, Eto vola, a ušteda.
Sukus, pa sve stavimo na internet i vozimo sa minimalnim troškovima. Još par dana, trebaće predati porezne prijave, zašto da se ja taljigam do porezne i čekam u redu kad mogu doma sve popuniti i emajlirati i čekam uredno povrat poreza. Tako kod katarstva, gruntovnice, bezveznih potvrda a ne imati internet da se igraju igrice i još kojekakve gluposti u državnim službama.
A kako se radi imam insajderski prijavak, imamo kadrove koji znaju raditi u tim službama ali su prestari pa znaju samo upaliti kompjutor pa su zaposleni mladi stručnjaci koji znaju koristiti tehnološke mogućnosti ali neznaju osnovni posao. Bitno je da smo zapošljavali.
Stvarno drugo.
Izjednačiti javni sektor sa privatnim, radničke plaće 2,5 puta su manje a hrane ove koji se još igraju na radnim mjestima i imaju za 250 % veču plaću. U privatnom sektoru umjetni prosjek radnicima čine dva dobro plaćena bankara sa 5 miliona kuma godišnje.
Na žalost moram još o Treaty kosturu, naime danas 27.12. čujem da kumice u Zagreb ne mogu više od 01.01.2012. donositi svoje proizvode, mogu samo u Zagreb ako su iz susjedne županije . A Zagrebu je susjedna županija Zagrebačka županija. I tako su neki budalaši donijeli tu zabranu, koje se nije ni okrutni Franc Tahy dosjetio.
A kaj naše kumice imaju sa EU, baš ništa, ja sam staro zanovjetalo pa sam se prisjetio da je EU krenula u godini mog rođenja sa ugljenom i čelikom i toga se sjećam kao da je bilo jučer a u Rimu su potpisali 6 godina kasnije nešto što je danas temelj slobodnog tržišta, slobodan protok kapitala, roba, usluga i radne snage.
Potpišemo Treaty i ispadnemo nepismeni primitivci.

 

Super Mario

Nisam se imao namjeru miješati, kao polupismeni ekonomista ali još uvijek kao zaduženi premijer u šjeni dok me ne smjeni birokracija iz EUluxa. Budući su sve moje procjene došle na vidjelo, odnosno bile izrazito točne,fijuuu i pljus mene šakurda veličine kao od Sonija Listona. Nisam spomenuo moju staklenu kuglu, bi vraga ja tak točno pogađal, naime sad su i poznati iz svjetskog biznisu počeli spominjati uvijeno 1929 g. Dok iz EU pripremaju puč protiv mojeg integriteta, dobio sam poruku da ne širim crnilo u eurozoni.
E da, zluradi bankari iz Švice sad istu pjesmu pjevaju po mojim notama.To mogu jer nisu, gdje, pa u EU. Naročito sada kad su se dobro pripremili za nastupajuću zimu, kod nas se to zove zimnica. Možda se kojim slučajem, moje drage i moji najdraži sjećate kak je njihova valuta počela ničim /EUR/izazvana, rapidno rasti. Šapne mi staklena ljepotica da budem i malo ozbiljan i da ne podvaljujem/ uzela je lik Raquel Welch iz mlađih dana, istina zastao mi je dah/. Tako švicarac raste i udari aututohni narod sa državom u kuknjavu, nije lako kad ti je nacionalna valuta jaka, pada konkurentnost, nema izvoza, turisti ne dolaze itd /znam jednu državu veoma velikim ugledom u EU koja isto ima jaku valutu. Da Švicarcima pomognem, ne nama jer ovi naši sve ZNAJU, pošaljem im emajliranu poruku u UBS-u štediše svega bijaše a u radiše još više. I gle čuda dođe nam anđeo, taj verbalizam sam ukrao od mog šul-kolege iz osnovne i radin Švicarski narod krene u šoping po dragome kraju oko Švicarske, još veća vriska od državno nadležnim. Da ali uvijek je taj ali, država im pa čak i njihove banketine kupuju za svoju valuticu tuđe valute. I ništa, rekli bi Bosanci, spade ćuna ko izdušena zračnica pa do ljetnih ferija Švicarci i netrebaju ništa raditi. Uhvatili se mog mota, ko zna njemu dva i djevojka.
Tja kad je EUR-o fuć, tu ni ja nemogu pomoći, jer nisam super Mario.
Domaća zadaća.
Mi smo na sve lijepo pristali, naročito na poglavlje 23, no ja sam bio glas iz budućnosti i dogovorio da nas se NE prima da 2015 g.
Sjećate se, da sam se truckao na biciklu do Bruksulexa a zašto 2015, pa onda neće biti EUROZONE,možda ni EU, a može biti i da neće biti nas, to je napisano 20.02.2010 pod egidom Til Ojlešigel se vraća kući.
E pa sad se neka hvale oni koji su deblokirali pregovore a usput nisu objasnili kako će to pristupanje biti u Treaty. Imaćemo pristup fondovima KAD PRIJAVIMO PROJEKTE, za to vrijeme će proteči puno vode Dravom kad dobimo lovu, a istovremeno sve financiramo SAMI, ali ćemo PRISTUPNICE PLAĆATI ODMAH. Hiii,hiii, svakako,dakako,svakako. Da li će odgovornost biti sam formalno-verbalna.
Zašto spominjem area 23, bolje bi bilo da smo nešto smutili u area 51.
Sjećam se jedne saborskog propitivanje naše odlažeće premijera, već plačućim glasom na neugodno pitanje odgovara da Hrvatska ima veliki ugled u svijetu, ak bi lagali. Naime koliki je naš ugled, nismo pozvani na podjelu plijena u Švicarsku oko libijske nafte kao članice OTAN-a, pa čak imamo i zamjenika glavnog tajnika OTAN-a poštovanu bivšu ambasadora u USA. Nismo kao članica pozvani ni kao promatrač. Lijepo.
Idemo do Grčke, ne prije malo samohvale, plus moja staklenka.
Zadnje obveznice, državne prodali smo sa prinosom 6,75 a i djeca u vrtiću znaju da je 7 %, uzbuna. Odluka naše vlade je da se do kraja godine ne zadužuje, ali kako je javni dug poskočio ili odskočio prema BDP-u sa 40% na 60% imamo prinos 8,8. Ja sam bi skroman pa sam pod Naslovom 15.0 izračunao 8 %,bio sam đentlemen prema premijeru i ministru financija, malo sam im dao popust na ljepotu. Toliko o znanju spomenutih gospođa.
Završimo sa Grčkom, bez referenduma dobili su Vladu koja mora sprovesti odluke EU, odnosno osovinu Merkel-Sarkozy, toliko o demokraciji, kao da area 23 više nije bitna. Pa i nije, oboje koje pokušavaju spasiti eurozonu i tako malo odlučuje za to su zaduženi Goldman Sachs i Bilderberg grupica.
Da dokažem svoju tezu, odputujmo ali samo mislima do Italije i eto nas kod Super Maria.
Navodno je i u Italiji treba provesti referendum, mislim da dobiju legalnog premijera, a ne dobili su bez demokratske proceduru oktroiranog člana Bilderbega, čak je jedan od glavnih njihovih ekonomista-B., ali Monti nije Super Mario. Je Mario.
To su naše novinarske neznalice pobrkale Maria sa isto Talijanom Mario Draghi kojem je priznat špicnamet Super Mario a dobio ga, jer je on uveo Italiju u eurozonu uz još neke ekonomske egzibicije. Bio je direktor u G.S. a trenutnu je šef ECB-a jasno u Frankfurtu. Ako se neko sjeća kad sam u veljači napisao da je kandidat za ECB spakirao krpice-Axel Weber nije htio biti grobar eurozone i rekao čao ragaci, e onda je uletio Super Mario.
Pa što nam ta saznanja govore, oni koji upravljaju ovim jurečim zrnom pijeska u svemiru, udružili su svoje beskrupolozne veze da svoje bogastvo spase pod svaku cijenu. I to je demokracija na njihov način.
A HDZ plaća reklame za ulazak u EU i hvali se pregovorima. Zanima me ko će za sve to odgovarati, jer se svi koji su se umislili da će za nešto odlučivati u EU, neka si izbiju te dječje bubice iz glave.
Pa nemožeš postati Super Mario na silu, ali se može sa govornice izdeklamirati-nećemo crvene, nećemo više ići pitati u Beograd, nećemo ovo nećemo ono ali se ide pitati u Bruksules da li možemo malčice zaštiti INU. Odgovor je poznat iako još nismo u EU, ali smo podanički mentalitet zadržali. Tako je to kad je multilaterala samo na punom i bogatom stolu a onda ti isti okrenu okrutno leđa, kad nešto trebaš i legalno je. Istovremeno stiže upozorenje da će se sva lovica upucana u brodogradilišta morati vratiti. Tu se netrebamo brinuti ona će to lako vratiti a ako neće moći proći/ non pasaran/ država se platiti vratiti tu lovicu i platiti kaznu. Molim lijepo to smo potpisali u Treaty. Istovremeno u EU države spašavaju svoju autoindustriju.. Čestitke na izvrsnim završenim pregovorima.
Netko se umislio da je Super Mario.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 24 NOVEMBER 2011 06:46 )

 

<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 » > Kraj >>

Stranica 39 od 41

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas8
mod_vvisit_counterJucer133
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3249
mod_vvisit_counterSve1580453
Sponzori