Maska je spala

Ova gornja slika trebala je biti u prošlom članku, ali kad je Šajeta šaljivi momak pa se ubacio u ovaj ozbiljan članak. Umjesto nas dvojice bolje bi tu pasala osoba koja drži fotić.
No diskrecija je za mene nesavladiva prepreka.
Da ne bude zabuna ko je ko, ja sam onaj na slici koji je zgodniji i mlađi.
Eto što je demokracija, socijal.
Prvo, dobro se čitaju kritike a i predložena riješenja ali mi se sviđa što ima sve više prepisivača,statističara kaže Linić, u svezi veze pada BDP-a. Naš uvaženi Rohatinski poduprijet sa Europskom komisijom a i Ekonomski institutom  Zgb, badava ali pomoći nema. Recimo i to da je Mario Monti 11.05.12. dao 1,5 miljardi EUR-a za siromašne na jugu Italije a naša Vladica opteretila baš najsiromašnije, još gori harač nego Adedezejovci. Oni su teretili one sa večim plaćama.
Past će BDP, bez obzira na ove "dobre" naplate poreza, PDV od 25% nema tu utjecaja, tu moram demantirati dr. Lovrinčevića, prekratko vrijeme da ima utjecaj, srušiti će se BDP baš zbog te "dobre" naplate, jer će se i ono malo solvetnosti uzeti primarnom sektoru.
Kad se uzme i ono malo što je ostalo poluzdravima, neće biti za investicije a masovno neplaćanje upućuje ljude na Burzu. Prije neki dan sretnem šefa poslovnice špeditera kod kojih sam carinil robu. Gazda je svu trojicu otpustio, isplatio otpremnine po zakonu i pravac Burza,50,45 i 38 g. starosti. Sad se moram opet uhodavati sa nekim novim špediterime.
U isto vrijeme banke povečavaju dobit u odnosu na 2011, porez njima ako ne reinvestiraju. U što ?
Ili porez na nekretnine, največim dijelom to će opet biti harač na one koji cijeli radni vijek nikud nisu išli i štedjeli da naprave vikendicu. Poruka je ne štedjeti i onda invenstirati, jer dolazi kazna.?.
Pitanje za pivo, koja je to ekonomska škola i koji teoretičar rekao: štednja=profit. Malo je čudno da se kod nas javljaju neki monetarni agregati, /štednja građana se uvečava/ neki bi mogli viknuti jipi, imamo monetarizam.
Porez se neće moći plaćati, mislim na nekretnine, past će cijene nekretnina, opet na toj odluci pada BDP.
Jasno je ko dan da treba plaćati obveze ali gdje curi ta "dobra" lovica, umanjuje s mogućnost investiranja, troši buđet na nezdravo trošenje, očuvanje neracionalnosti.
Pa recimo HAC, zdrav razum govori vinjete a Dončić povećanje cestarine, iako nema ekonomskih razloga za povećanje. Ukupni troškovi su im u padu /osim fond plaća/ , manje se farbaju tuneli, zima je bila topla. A argument da se nije dizala cijena cestarine od 2007 to je za pučkoškolca a ne za budućeg doktora ekonomije. Ali da se razumije ekonomija ne može se sa doktorskom temom "turistički klasteri".
Pročitati Financial Times iliti Ecomista, nedajboženeki člančić iz Večernjaka pa se proglasiti znalcem, ne pije više vodu, imamo savjetnike. Pa neka savjetnik koji zna bude minister.
Zašto su Italija i Grčka dobile tehničku Vladu, nametnutu i to da je premijer ekspert u ekonomiji.
A mi u zadnjih 8 godina imali smo eksperte, ama baš za sve, doktora sa doktoratom na knjižici od dvaest stranica i po komentaru sadašnjeg kandidata za čelo HDZ-a Kujunđića, da je studirala 15 godina pravo a stručno se usavršavala za ekonomiju u novinarstvu.
Pa se svi čude gdje je ono imamo Hrvatsku.
Onda recimo HŽ, e to je bastion jugoslavenski, samo po tim tračnicama odlazi porezna lovica u ništa, slično kao u Sibiru prugu izgradili logoraši u ništa ili u Kalabriji autoput u ništa. Tako je sa HŽ-om.
Dao sam si malo truda da izračunam za svako veće mjesto u Hrvatskoj, koliko nas košta ta željeznica, ali nemoguće je dobiti sve relevantne podatke, pa sam izračunao samo za sebe.
Koliko sam platio kroz poreze za HŽ i koliko bi me refundiralo da idem HŽ-om u Zagreb. Sitna digresija, prije sam biciklom u Zagrebu nego sa HŽ.
Dakle u ovih 20 godina jeftinije bi se vozio da sam naručivao taxi na relaciji Vžd- Zg. I to ne da se vozimo četvorica već ministarski sam samcat.
Ironija je da se u 20 godina nijednom nisam vozil,hvalabogu, sa HŽ, a uredno sam plaćao porez.
Ako bi sada htio sve slične slučajeve pobrojiti, raskalašeno ponašanje sa aktualnih suđenja, prošla bi mi triatlonska sezona.
Trebamo tu potrošnju srezati a dati umjetno disanje korisnoj potrošnji da se troši u proizvodnji, osobnoj potrošnji, pa plus neka investicijica i eto filmske drame BDP-a.
Jedan mali savjet, prvo vladajući trebaju sebe restrukturirati, po enti puta neka se uhvate za plaću samo prosjek države oko 5500 kn, svakako dakako i uvaženi Josipović a i oni neradnici u Saboru sa časnim izuzecima. Moraju biti uvjerljivi, prvo testirati svoje dijagnoze i liječenje provesti prvo na sebi a onda na stoku sitnog zuba.
Da se zaraza ne proširi.
E onda će biti realan,realan pad cijena rada i za druge i moći će proći onih 1600 kuna.
E i ja baš nemam mjeru, ovo gore ispalo je cijeli roman a mogao sam jednostavno napisati OVAKO:
Kratkoročno povečanje prihoda- fiskalna akcija, neće moći pokriti raštimanu javna uprava i nedostatak pravih reformi i restrukturiranja.
Je, a kakav je to članak sa jednom rečenicom. Idemo dalje, nema odmora dok traje obnova..
A nezaslužene mirovine, budalice neke uplaćivali , revno i marno a drugi uživaju koji nisu ni radili ili primaju više godina mirovine nego imaju staža.
Kao premijeru u sjeni da mi se dade vlast, srušio bi BDP za 4% a na dan 01.07.2013 odgovorno tvrdim kao da sam političar, Hrvatsku bi se zvala Velikim Tigrom Balkana.
Ma kaki, največim Tigrom na svijetu uz dužnu ispriku prema J. Koreji, Hong Kongu Tajvanu, Makao itd
Većina mog programa se zna ali imam još nekih ekonometrijskih modela kao iznenađenje. No ipak se nebi štel mešati dok ovi obnašaju vlast.
Sa likovima prepuni lažnog testosterona, neznam surađivati. Ja sam lik koji je uspješan kad je situacija jasna a ne muljava. Primjer je Čačić on kao poduzetnik nije ekonomičan nije ekonomista njemu treba lova onda on funkcionira. Zna trošiti, nezna stvarati vrijednosti, kad je novostvorena vrijednost babaroga.
Nisu u sukobu vladajući sa građanima već je to Atena i Sparta
Kako je Linić priznao da su stratregiju spašavanja države, elegantno prebacili na građane, treba toma dodati i izjave Čačića da se u buđetu nema što puno raditi kad je sve definirano, sad se dosjetili kako intelegentno, lukrativno i promišljeno izbaviti državu.
Mi njima demokraciju Atenu-biračko pravo a oni nama Spartu, odgajali mladiće na način, imati 12 godina, koplje u ruke i bacite ih u prirodu i nek prežive.
Pa da nam se nebi pričalo ono što mi znamo i bez njih a već dugo gombam i brundam da država ne ide u pravom pravcu.
Već pod prvo ne valja da se smatra da smo dobili kredit uz super dobru kamatu/ 6,25/, na žalost samo na 5 godina, jadna 2017 godina, zahvaljujući dvjema rejting tvrtkama, nismu dobili uz 8 % jer nam CDS to upućivao.
Zašto nismo doveli MMF i bila bi kamata oko 4%. Nismo zato je bi ovi naši majstori spašavanje države dobili okvire a oni bi bili jako uski kao Uska ulica u Varaždina.
Onda bi maske spale, ekipa spasilačka, prvo bi morala,napraviti solidan program da se ljudi ne tuku za besplatni grah a drugo primjene južnokorejski model svi na prosjek plaće Hrvatske pa nek budu onda riječiti i empatični.
Kak sam napisao, sve što je teret u zapošljavanju na Burzu a na burzi im dati javne radove, ko prima naknadu. Prijedlog moj, da i oni koji primaju socijalnu pomoć da rade.
Dakle, da u državi imamo društveni dogovor, da svi zapnemo, da nitko nebude gladan, Vlada osmisli uvjete za proizvodne planove, da Sabor počinje ozbiljno raditi a ne da planduju a Ustavni sud ukinuti.
Vlada treba stvoriti uvjete, a da se bavi biznisom a fiskalnim akrobacijama nećemo izaći iz krize, uostalom to sam već napisao, da se ne zaboravi kad nastane cirkus.
Ponoviću da ovi sadašnji nisu krivi za trenutno stanje ali krivi su što nisu zaustavili odmah negativni trend.
Neumoljiva ekonomska Zakonitost, 3 do 6 mjeseci treba da se utvrdi trenutno stanje, to smo svi u državi znali, čak neki što treba učiniti HITNO, a sada propada termin 3 do 6 mjeseci kada treba djelovati i pokazivati rezultate.
Kad se ispuhne balon prikupljenog poreza a ode u neracionalnost ostaće da se BDP podigne "farbanjem" fasada.
Svojevremeno sam dao prijedlog da se nova vlast bira na dvije godine, pogrešio sam, treba na jednu jer negativni procesi su negativni svugdje u svijetu, entropija se ubrzava. Imam još jedan prijedlog, skinuta vlast godinu dana ne smije komentirati gospodarske poteze nove vlasti, jer je degutatano, zadnjih 8 godina smo tonuli 13 % BDP a sad u Saboru gospođa neznalica prosipa pamet.Neka se bavi pravom i novinarstvom, ona je zadnja koja treba pljuvati po aktualnoj vlasti, jer je to vrhunac cinizma.
Građevinski sektor  podići EU fondovima a sve kredite i svu moć i snagu ukljućiti za pokretanje primarnog sektora oni koji stvaraju novu stvorenu vrijednost.
Neki bi rekli koji znaju treba nam NEP. Nova ekonomska politika. Ni tu neću biti originalan to je Uljanov napravio kad su ga "zidari" spakirali u vlak i zavarili vrata i poslali iz Švicarske u Rusiju. Jedino trebamo izbjeći škare cijena gdje je prvo prevario radnike a poslije seljake.
Izvoz će nam biti u padu jer nam okruženje u problemima, Italija stara priča kao i Mađarska a sad i Slovenija. Moguće da će Slovencima biti lošije, nego nama, imaju dva puta više administracije nego mi !!??, a učitelji im imaju 1500 EUR-a plaću, prema našima i uključujući skoro dva puta veći per capita kretala bi im se primanja oko 900 EUR-a.
Slovensko se građevinarstvo raspalo, izvoz rapidno pada, ne mogu se načuditi a ja sam ih uvijek hvalio kako su ekonomski konjiček.
Slažem se sa represijom nad direktorima za sve lopovluke, neplaćanje prema državi. Nije lijepo da se sada oprašta neplatišama i kamata i daju kondicije da se plate stara dugovanja. Pošteni i uredni platiše sada su ispale budalice i Dudeki.
Zato treba kazniti i poreznike u Poreznoj upravi i njima odrapiti kazne.
Gdje su bili kad je bilo 200 000 DEM na žiro računu u Zgb. banci, to nije bila imovina kaže predsjednik Ustavnog suda i pisac Ustava, Smiljko Sokol, čak je i gđa Lepej dobila otkaz. Tu je začetak svega i objašnjenje da smo mi ostali stoka i to još sitnijeg zuba
Pored toga imamo suludi model, plati dobavljaća, plati državi PDV-e a nemožeš naplatiti. Dakle uvesti način plaćanja PDV-a, kad se naplati vjerovnik, pa za kog vraga uredno plaćam sve poreze. Ispast će opet ko po onom budalašu koji je rekao nemojte dati robu ko ne plaća.
I načelna primjedba  ako vrijedi za privrednike da nam stradaju jaja, zašto da prvi ne odgovaraju i materijalno i kazneno,  Vlada pa onda Sabor a bogami i pojedini suci, dajte da jednom imamo demokraciju i to negativnu.
A ko će sad htjeti biti direktor, pa prema društvenom utjecaju i moći i primjerene kazna, znači uvečena, a ne kukavička izjava, ako neće proći stabilizacija ja odlazim, malo Robić, malo morgen, plati štetu vrati sve što si dobio. A za svoj "težak" rad, Hrvatski prosjek plaće, sami platite mobitel ,sami vozite, sami platite parking, kartice vratite
Zašto da građani a to su uvijek najsiromašniji u relativnom omjeru najviše daju, tu je točka koja od siromašnog pravi još širomašnijeg a bogati se bogate.
Bogatiji sve bogatiji a siromašni još veseliji
Dokle, do kad će omjer sirotinje biti upravno proporcionalan osionom bogastvu a onda nastupa nered i revolucija i restitucija privatne imovine.
Buffet je u USA rekao da ima manji porez od svoje tajnice. Zakon za izmjenu u kongresu nije prošao, zašto, jer ona ekipa koja je lažno optužila Sadama, sad uživa blagodat cijene nafte iračke ,barel po 4$ a toliko je cijena galona benzina pa sad je lako izraćunati koliko je zarada na preostalih 150 litara nafte. Trošak državi USA a profit naftašima. I oni imaju jednima metak a drugima metak.
Revolucija neće krenuti iz bivših komunističko socijalističkih država već iz kapitalističkih.
Kapitalizam ovaj predatorski ima u sebi zapisan model samouništavanja. sam sebe uništava, tjera radnika do krajnjih granica fizičke iscrpljenosti, proizvodi u neograničenim količinama robu, snižuje primanja radnika u apsolutnom iznosu u relativnom mu baca pijesak u oči. Stim primanjima ne može  kupiti svu uvečanu proizvodnju kapitaliste, zalihe rastu a pada privredna djelatnost. Kapitalista je pokupio vrhnje i baš ga briga kad radnik gladuje.
A možda se nešto i događa a i moje procjene da se bliži Rainy Day, CHASE bank je udarila 2 miljarde $ gubitka, stranica im je još bila sjajna 13.05. a danas 14.05 oko 17 sati bila im je nešto falična, a onda su u 18 smontirali kartu USA umjesto komentara.
Da a i Goldman Sachs je nešto počeo teturati a zovu ga zvijer za otimanje novca. Ima i jedna dobra vijest za radničku klasu, trenutno svi indexi burzi svijeta u ružičastom, joj ne u bandieri rosa.
Drage moje Hrvatice i one predrage i manje draži Hrvati loše nam se piše,
UOSTALOM takvu Vladu netrebamo

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 16:53 )

 

Socijal-Demokracija

Socijal-Demokracija iliti socrealizam. Od SDP-a ostalo samo P.
Za socrealizam prenosim crticu od dana 18.10.2010 članak "Traže oprost zbog nečinjena i nebudnosti" u članku sam obazrivo pisao o caru koji je htio biti ono što nije bio
Tako su i u SSSR-u imali sve što drugi nisu imali, predložak im je bio taj satrapski car, pa se još živo sjećam njihovog rudara Stahanova koji je za 8 sati iskopao 110 tona, ali neleživraže, imali smo i mi /Jugoslavija/ supermena zvanog Alija Sirotanovića koji je za doručak sa svojom lopatom koja je grabila 50 kg ugljena iskopao 150 tona.Osobno se požalio Titu da mu je mala lopata. Jasno da je brkati ironman pozvao Broza na jezikovu juhu, a ovaj mu poslao Tempa-Svetozara Vukmanovića.
No pustimo mi povijest, iako se bez intervencije ponavlja. Kako je počelo, neće se čestitati 2013 već sretna Nova 1941, a država tone li tone..
Gdje je ta socijala, samo njima a nama manji razgovori sa mobitelom i da večeramo uz svijeće ili lampaše.
Prognoza za nezaposlene 350 000 napisao sam 22.02.2010, članak Završila zimska liga, a danas je ostvarenje moje prognoze. Mnogi nisu prijavljeni na Burzi kao i moj sin, jer mu je logika da mu neznalice neće naći posao.
Pa stog saznanja, kao premijer u sjeni moram zaželiti premijeru Dobro jutro za konstataciju da ove godine neće biti bolje, to sam predvidio toliko davno da sam već zaboravio. Ali ga moram demantirati da će nam biti bolje u 2013, neće nažalost, zašto, pa i to sam napisao da rekonstrukcijama zgrada nećemo pokrenuti privredu, neće ni sa javnim privatnim parnerstvom, samo će jedinice lokalne samouprave zadužiti da neće imati za osnovne potrebe, a to se već događa.
To se trebalo riješiti pristupnim fondovima EU, samo treba znati napisati program trošenja sredstava. Tko će ih osmisliti i napisati, gdje je taj, Petrica ?
A što znaju, manje zovite mobitelom pa ćete imati za struju, Ma nemoj, Čačiću počinji ti svoj mobitel plaćati svojim novcem a ne novcem poreznih obveznika.
Moj prijedlog da treba "rezati" krivo su shvatili. Ne uzimati sirotinji.
Nisu napravili kvalitetan socijalan plan, pa onda dizati cijene AKO ima opravdanja,a prije toga trebali su rezati u javnim i državnim službama, Buljubašiće netrebamo plaćati. E tu je trebalo rezati.
Dobro pročistiti državne službe, onako kako je Čačić našao 124 predmeta na čekanju u ministarstvu, odmah su riješeni. A to znači da su ih čuvali da imaju posla a i možda se zalomi neka pinkica.
Priča mi poslovni patner zgodicu, trebalo mu je dozvola za kamion-šleper. Papirologija, čekanje,no dozvole nema, Zagreb nam od Varaždina nije daleko, bubne on pred bogaibatinu. Odgovor: biće gospodine, malo se strpite.
A moj poslovnjak iz porodice Kerempuha, ode u dučan kupi rudarski sendvić i sok i sjedne na klupicu pred vrata bogaibatine. Prolaze sati, naravno da se ništa ne događa, oni koji imaju plaću od poreznih obveznika, hodaju po hodniku, ulaze izlaze iz kancelarija, a moj mrtav hladan sjedi i to satima. Negdje pred kraj vremena, radnog, zgodna ženskica priupita, što vi gospodine čekate. U par riječi, savjesna gospođa se okrene i za nekoliko minuta dozvola ugledala mog poslovnjaka. Tako.
A što je sa 450 općina, 120 gradova, 23 županija, cijela Hrvatska plus birački spisi nam je ravna broju polovice stanovnika Londona. Tako.
A javna poduzeća, e to je carstvo, države u državi, nerad, krađe/ u Varaždinu imaju posluživanje sa naftom-željeznice/ stalni gubitaši, HAC, hi.hi.hi.hi. Dok drugi imaju vinjete mi idemo zapošljavati na izlazima gdje prođu dva auta na dan.
Eto posla za rezati, da se sve to racionalizira, nebi trebalo poskupljivati gorivo ,ni plin/ imamo svoj plin/ a ni struja.
Uspostaviti mikroekonomiju i prema mogućnosti građana imati svoj model odnosa cijena prema primanjima i socijalnoj snazi obitelji .
Znači neznaju, digli cijene tako od oka, to je isto harač, to bi znala i moja prababa iz Ljutog Doca sa četiri razreda osnovne škole.
Dakle trebalo je osmisliti makroekonomiju i udariti u industriju, gdje su sad ti kameni temeljci.
Zašto sam ja registrirao firmu za proizvodnju kamena temeljca, kakvog hoćeš, oćeš beton, pravi ili lažni, plastični, oćeš prokrom šipku, brončanu iliti oćeš e-kamen.
Moja ekipa dođe, postavi na mjestu polaganja kamena temeljca ogroman ekran. Kad se okupi svita, na ekranu se pojavi bager koji iskopa rupu, /zašto da se troše strojevi/, dobiju e-kamen i premijer tipkom na tipkovnici pritiskom položi kamen temeljac.
Kako sam jedan od onih koji pljuvaju po neznanju i glupostima, ali nisam dežurni pljuvač, već i predlažem konkretne mjere.
Poznati je moj prijedlog o onom famoznom šrafu za karter, nismo ga iskoristili, pardon nisu ga iskoristlili.
Sad nudim ponovo, manje Europe više rada. A kako, preko Urala je Eldorado, samo treba znati.
Mala digresija, poslije dvije godine uspjeli smo offset iskotrljati Patriu.
A da smo pokušali, sa onim što smo već radili u Jugoslaviji -"četvorke".
Još je nam svježi, cirkus u Libiji, koji su napravili oni koje je Gadafi pomagao. A kakvo mu je bilo naoružanje imao je "petice", tj T-55, a mi smo proizvodili četvorke M-4 iliti rusku verziju T-72. Znači malo kupola i cijev iz Štora, dobro Smederovo ne, jer je sad željezara u USA steelu, ali ima Skopska, a i tu je i Rusija. Pa frknemo mi njima neku robicu, ne treba platiti kad je to tržište gladno svega. Kud Nijemci, možemo i mi.
Dobro nije lijepo prodavati ratnu robu, ali to svi rade, pa čak i fini Austrijanci, pa još finiji Finci, pa i socijalno osjetljivi skadinavci, Gripeni, Sabb,Volvo
Eh sad, sportski prijatelji me pozvali na prvenstvo Slovenije u duatlonu, a to je samo sat vremena od mojeg doma, pa pravac u Tropovce.
0vo gore sam pisao 28.04 a nastavio već 08.05, ko upravlja tim vremenom, slomite taj kotač vremena. A da se Zemlja sporije vrti?
Vozim prema SLO, Ormož, prek Drave i pravac prema Radencima i mislim si kak je to genijalna ideja sa našim e-kamenom, ali ideja nije kapitalizirana a ni realizirana a jedini smo na  svijetu sa prijavljenim patentom.
Pokušali smo se natjecati za Podravski ipsilon Gradec-Velika Mučna./2009/. Ali nismo dobili posao, jer je sin napravio program kad se položi e-kamen pritiskom tipke bi otišla i lovica na naš žiro račun. A nije mi žao jer bi i sad mene razvlačili mediji, jer je za to otvaranje radova unajmljena parcela, dopremljene tri krntije strojeva i potpisivani prazni papiri, ugovora nije ni bilo. Strojevi otišli bez povratka.
Biće bila neka greška, možda se dionica nije dobro zvala, da je imala ime Gradec- VELIKA MUČKA danas bi se ja vozio po njoj za Var.Toplice na Cross triatlon.
Radenci, Petanjci i Tropovci, takmičarski broj, kolega Roman Blatnik. Malo druženja, prije trke, za vrijeme cijele trke, pred cilj me nedrugarsko ostavil, a poslije trke mi se izgubil. Roman treći ja do njega. Iako sam malo bio šepav imao sam veoma dobro vrijeme 1.19. 05, za razliku u Labinu 1.28.41, a to ima razloga, krive su šparoge a biće uvezane sa jednom aferom zvana Urška.
Treba spomenuti da je prvi duatlon ove godine 15.04.bio u Labinu i da ga je Lučano sa svojima veoma dobro organizirao. Najviše su me dojmile fritule, bile su izvrsne a drugo uvijek me podsjete na vic kad je negdje u Dalmaciji, pape bio na samrtnoj postelji i sin mu donosi pun tanjur fritula. Ode sin dočekivat pristiglu rodbinu. Poslije nekog vremena dođe pogledat oca, kako si pape. Sine slabo san ti, slabašnim glasom se javi otac, jel bi ti meni učinia neko dobro. Može pape samo reci. Donesi mi još fritula. Uzme sin tanjur i ubrzo se vrati sa praznim pjatom. Otac se pridigne i upita, nema više fritula. Ima pape ali mati kaže da triba nešto ostavit i za poslije, za feštu.
Odlažeći iz Tropovcih primjetim povijesnu posebnost, imaju crkvu koja je dograđena na srednjovjekovnu utvrdu,dvaput sam ju obišel ali godine izgradnje nema.Na dijelu utvrde prozori su puškarnice.
Crkva u Tropovcima:  1 , 2
Polako se vozeći, prema domu, ne preko 50 na sat imao sam vremena razmišljat o slatkoj Urški. To je sad kao političko-maserska afera u SLO, a toga je bilo i biće ubuduće. Samo me čudi da ti koji koriste maserske usluge, odlaze potrošenoj robi a doma imaju biser.
Ne bih ja spominjal moj slučaj, ali je uvezan sa ekonomijom, što se više produktivno troši bolje je ekonomsko stanje u državi, tako ja sad kupujem istovremeno tri ruže i ponekad još nešto. No zadržimo se samo na ružama, dajem posao trgovcima, bilo bi još bolje da smo u stanju ih uzgojiti a ne da ih uvozimo, zato taj problem prepustimo Čačiću koji je za to i plaćen.
Sljedeće je što se namjerava kažnjavati samce, kao u EU, ako nemaš obitelj plaćaš porez a ja ću sad podnijeti zahtjev za povrat preplaćenog poreza jer sam u vezi sa tri ženske osobe.
To je i razlog što sam bio veoma loš u Labinu, kao opravdanje mogu navesti jutarnju berbu šparoga sa jednom predivnom Riječankom. Zašto ujutro, nisam mogao poslije podne/ prvo posel onda veselje/ iako smo se prvotno dogovorili da se nađemo na fritaji u Lovrana u 18 sati poslije trke. Bilo je dvije tone fritaje. Mljac.
A kako Riječanka, zato jer je 2007 bio triatlon u Kostreni, nažalost više ga ni. To je bio prvi, a na kojem su bile u grupi, tri zgodne curice, udane. Ubacim se ja među njih, dok je  Šajeta zabavljao u živo prisutne. Kao nema ko slikati na postolju i zamolim jednu od tih curica da me ovjekovječi, poslije je palo slikanje i sa Šajetom. A kak ja često meljem gluposti u jednom trenutku shvatim da smo se kliknuli moj osobni fotograf i ja. I tako se to druženje nastavilo, srećom u Istri ima dosta trka, ali Kostrena mi fali.
A uvaženi suprug od bisera riječkog, može kao u vicu.
Nočni sati i zvoni telefon kraj postelje, ženska ruka ispod deke se pruža, primi telefon i maznim glasom prozbori molim. S druge strane uzbuđen muški glas nabrzinu nešto izbrblja, a žena kaže: Dobro. Ko je to bio, upita muškarac u postelji. Ah moj mi javlja da će kod tebe ostati do jutra kartati.
Eh što je pisanija, krenem demokracijom a završim u šparogama.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 13 Svibanj 2012 16:58 )

 

Let's get ready to rumble'.

Obično sam počeo pisati, članak neutralno ili negativistički.
Moja staklena kugla me zamoli, pa daj jednom počni i afirmativno skribolajkati.
Prenosim izvrsnu vijest, gotovo nevjerojatnu, eto dobila Vlada pravog premijera, donio odluku  /01.03/ da do 03.03.o vraćanju dobivenih kojekakvih bonusa ministara a i ostalih lakorukozahvataća u državnoj upravi ili lete sa radnog mjesta.
Zar to nije za pohvaliti. Svaka mu čast, treba biti socijalno i društveno odgovoran kada mnogi gladuju. Što je najvažnije ministri i ini osobno će pokazali da nisu grazmljivi i da trebaju pokazati osobnim primjerom da se može i altruizmom služiti svojem narodu.
Sve čestitke Bojku Borisovu,  premijeru Bugarske Vlade.
A naša Vlada, ja sam razočaran, no nisam jedini. A da ne budu baš ko i oni prije, nisu svi isti ali neki među njima kao da su klonovi.
Prije nego nastavim, moram biti jasan, sve što se događada nisu ovi novi krivi, to je svima jasno samo ne onima koji su to sve zakuhali a sad bi bili veći vjernici od pape.
Neka svaki puta kada stave u usta kritiku novoj vlasti da imaju na umu da su sve uništili i da žive na račun minulog i živog rada iz bivše Socijalističke republike Hrvatske. Kako sam tako siguran. Od 1990 godine nijedne pozitivne bilance, svaki nam buđet negativan, pa čak i poljoprivredna bilanca u minusu za 50%, a dobro me još služi pamet, kad su nam Japanci 80- tih ponudili da im damo Panonsku nizinu, da će nas sve nahraniti /Jugu/ a višak će prevesti u Japan. Pa gdje smo zagubili Slavoniju. Dajemo bivše Pikove za jednu kunu a onda vlasniku od jedne kunu opraštamo na tajnim sjednicama Vlade za stotina tisuća kuna poreza.
Dakle da budem najjasniji, svo narodno bogatsvo iz bivše S. R.Hrvatske iznijelo je rat, otrpilo svu pljačku i još nas hranilo. U ekonomiji se to zove jeli smo supstancu. Sve godine od 1990 radili smo smo za goli život a ono što je falilo, uvozili smo tuđu akumulaciju, odnosno uzimali kredite koje nećemo moći vratiti kao ni Grčka. Ostajem i dalje kod rasta od samo 7 %.
A tamo neki Isladski premijer odgovara što se dogodio slom privatnih banaka, a naši za izravnu štetu u buđetu budu nagrađeni sa povlaštenim mirovinama.    
Što zamjeram novima.
Nisu napravili, a tvrdili su da se spremaju dvije /2/ godine za preuzimanje vlasti, nisu napravili kozistentan socijalni program, to sam im savjetoval ali zalud. Imali su nekih 21 programskih točaka. Hm? Ništ od toga.
Dakle socijalni program da nitko neće biti gladan, pa onda udri rezati /vidi savjet/. Početi od sebe, pa na niže, svima, naročito onima koji ne zarađuju a samo primaju i uzimaju, prvenstveno mislim  na Crkvu,vidi Montija u Italiji. Vidi početak južnokorejskog tigra, svi su se sveli na prosječnu plaću. Ko od naših dužnosnika za prosjećnu plaću neće raditi može ići kopati kanali ili se može sam zaposliti. Danas J.Koreja pita mnoge, gdje vam je BDP.
Savjet, našima, od premijera u sjeni, neka nam padne i za 3 % BDP, otpustiti sve neradnike i nepotrebne, kako je moguće da proizvodnja pada u realnom sektoru, a administracije ima kao da je usvakom gradu,u svakoj ulici jedna čelićana, čak se i zapošljavalo kad je kriza bila počela.
DA, manijakalno se zapošljavalo, što je više privatni sektor gubio poslove, time i otpuštao radnike, država i javna poduzeća su sve više zapošljavali. To je sad ministar Bauk utvrdio.
Imamo Hrvatsku, pardon imamo rezultate koje bivši minister Mlakar nije mogao u godinu dana utvrditi, koliko ih ima. Znao je on, ali je to sve u domeni " stoka sitnog zuba".
Znači od 2007 zaposleno u drž. upravi 10 533 radnika a istovremeno u privatnom sektoru odpušteno 120 000 radnika a koji i imaju oko 40 % manju plaću.
Da mi je samo znati što rade kad je sve zamrlo, što rade u 120 gradova i 425 općina, igraju igrice na internetu. Sve na Burzu, u tercijalnom sektoru samo zdrastvo i obrazovanje, ostali na Burzu i za naknadu treba raditi i to neko mora zaraditi. Vidi program Hartz 4.
Ovi novi nastavili kao i oni prije, čeka se svaki mjesec da u buđet ulete porezi i doprinosi, a kako ulete, pa tako da svi zaposleni plaćaju poreze i doprinose iako se za te plaće zadužujemo u svijetu.
Parafiskalne poreze sve ukinuti, gospodarske komore ako mogu same dobro, ako ne ja ih netrebam, ko ih treba neka ih plaća. Teško bolesno stanje uma je doprinos za šume. Pa ajde da se malo Petrica izruguju sam sebi a i na nama.
Ima jedna država na brdovitom Balkanu, ima na svojoj površini 46 % šume, ali ima ko zainat jedna država na brdovitim Alpama, gle ima 47 % šuma, sram ju bilo. I rado odlazim da ju posjetim tu i tamo. E sad sastav šuma je u balkanskoj državi raznolik, ali udarni postotak je hrast lužnjak, ne cer, kitnjak, medunac, plutnjak za dobro vino ili ne dajbože crnika. Dobro ima tu još bukve graba i crnogorice, ali  lužnjak je u 50% populacije. A država na Alpama zanimljivo i slične površine ima smreku kao glavno drvo ravno 55 % uz još nešto bukve i ostale crnogorice. Lužnjaka, nema ali ima kitnjaka. Kad se vozim prema Grazu ili Wienu vidim da u polju ima nešto, nekoliko,PAR KOMADA. 
Kako da sad ja sebi u pilećem mozgu objasnim da država na Alpama od svojih šuma dobiva prihod, sa trećerazrednom bio- masom prema državi koja ima najkvalitetniju sirovinu, hrast lužnjak ali naplaćuje doprinos za šume.Pa zar Petrica se i tomu ismijava, ne ni govora, ali u državi na obroncima Alpa ne može se pojaviti natječaj i to namješten, namješteni natječaj za već unaprijed odabranog proizvođača auta, netko pored plaće i bonusa uzme i još neku pinkici. Natječaj je decidirano tražio određenu litražu ili zapremninu prtlažnog prostora.
Ali to nije sve, već su širom države koristili objekte za "slatki život i provode", gradili vile sa bazenima.
A ja da im plaćam doprinos, sve bi ih bez ikakvog suda, objesio svakih dan po dva sata da vise naopačke sa hrasta lužnjaka možda im se prosvetlilo što je pošten rad.
Što najviše zamjeram novoj ekipi, gramzljivost za sinekurama, nije bitno znanje, sposobnost, vještine, bitno je da si "naš", bitno je da si kartaš, ali samo bele, ni govora pokera, preferansa, kanaste ili bridža. Pa tako na položaje dolaze sa plesnim tečajem, frizerskim kursom i olimpijskim atletskom školom od tri mjeseca, poznavanje bele obavezno, nije poželjno,poznavanje engleskog. Tenk juri veliku mačku ili day after yesterday ili tek ot livit it. Čestitke i nazdravlje, bujrum.
U biti ja se lakonski mogu odrediti, imaju pravo, mi smo ih birali pa neka sad vladaju.
No nebi bilo baš tak, dapaće slažem se neka budu "njihovi" ali neka ta gospoda ispune imovinsku karticu, to su trebali učiniti, ono čega nema u kartici odmah da pripadne državi a na svu ostalu imovinu izdati bankovnu garanciju bez protesta, pa kad recimo HEP zabilježi gubitak da se direktoru uzme sva imovina bez naknadnih sudskih sprdačina kao u slučaju sa bivšim "malo vitra"
Pa kao Petrica, ne slažem se sa izjavom Čaćića da ako ne uspije da odlazi na jesen, a ne, nemoj se laćati mača ako ne misliš od njega i poginuti.
Lijepo, eto lutrijske politike, nego daj za neuspjeh imovinu na bubanj.
Petričino pitanje, koliko bi bilo kandidata za sinekuru kad bi nedajbože trebali položiti i neki račun za obavljen traljav posao.
A tu ima i dodatna dimenzija, recimo ja se upucavam nekoj zgodnoj teti ali joj kaže: slušaj ako neće biti dobro ja mirne duše odlazim a ti se snalazi kak znaš.
Ima i jedna istinska crtica iz života gospođe koju duboku poštujem.
Prvo zbog toga što dolazi iz konzervativnog britanskog miljea a njezini su nam pravili veliku štetu za vrijeme rata a i danas njihove tajne službe mute vodu, no Gđa M. Thacher bez imalo rezerve stala u domovinskom ratu na našu stranu.. Drugo veoma duhovita osoba, ali u politici je imala hrabrost i slomila štrajk rudara 84- 85. Slomila najjači sindikat rudara a imali su i podršku željezara i energetičara. Rudnici koji se nisu privatizirali pozatvarala.
Crtica koja bi mogla biti naraučenje za ako ide a ako ne...
Na jednom prijemu pristupi jedan uglednik/ neću mu spomenuti ime/ gđi Thacher, malo ohrabren alkoholom, ipak su ju zvali čelična lady, počinje ofirati. Gospođa se osmijehne i blago nakriviši glavu odgovori ugledniku: ja sam počašćena, ali da li ste sigurni da ste u ovom trenutku u stanju izvršiti naum.
Sad malo o programu rekostrukcija škola itd. Ma hajte molim vas, pa neću dozvoliti da u ovoj državi bude još jedan Kerempuh.  
Sve je to lijepo i krasno da se urede fasade i ne troši energija, rezultat je povečanje, očekivano rast BDP-a. Dobro, zaposlit će se građevinci i prateći /malo i ja/ ali to je kratkog daha, kad se ti poslovi naprave što dalje, opet na burzu. Mala digresija, Čačić 12.03.2012 oko 10 sati ušao u Coning  ??????
Inače da budem malecko zločest, čini mi se da je program o izgradnju škola, da svi idu u jutarnju smjenu ideja  je Čehoka, jer je taj  model proveden u Varaždinu. E sad ko je gradio i za koliko, to nek brinu institucije sistema. 
Pa što ja "rumblam", nema PLANA, petoljetke, nema bazićne industrije, nemože se rasti na turizmu / nešto i u EU nije sjajno stanje/ izvozu inovatora, asfaltirati ceste i graditi pruge.
Turizam ima određene prirodne prednosti, to nam se skoro samo događa uz pomoć nemira u Africi i jadnog stanja Grčke.
A ceste, uzimaju opet tuđu akumulaciju  uz kratkoročno potrošnju a dugoročan povrat. Pruge isti model uz mali broj zaposlenih radnika.
Fritz bi rekel nebu dobro, a ja to znam, jer taj model ne nosi 7%.
Dakle kratkoročna djelovanja a dugoročna zaduženja.
Za onih sretnih BBB-, poklonjenih, dobili smo zato jer smo odlučili prodati CO i onu bančicu poštansku. Pa ako i Poljaci kupe CO sve će se to sliti Goldman Sachs, tako nam je jedna rejting organizacija za dobro vladanje zažmirila na jedno oko.
A što prolazi u sito i rešeto rejtinga. 
Stanje u državi političko ekonomsko, katastrofa, svaki dan radnici štrajkaju, sindikalci potpiruju vatru. iako su na menađerskim plaćama, nisu nikoga zaposlili osim sebe i stalno nude neka suluda rješenja. Prijedlog, da im se da raditi, neka se konačno prime posla a ne lupetati gluposti. 
Ekonomija katastrofa, 43 miljarde kuna nenaplaćenog prihoda a PLAĆEN  PDV na izdane račune, barem sam ja sve platio a nekima se čak oprašta porez, pa kakva je to država.
Budala i lopova.
Sljedeće, bio sam na bolovanju, sve uredno plaćeno državi ali nije uplaćen povrat bolovanja u poduzeće.
Dalje se ocjenjuje okruženje, pa i na tom planu nema baš pozitivnih pomaka., Italija fuć, Mađarska također a ove ostale neću ni spominjati
Takva država od mene može dobiti ne ocjenu C već 0-.
Za kraj moram demantirati Čačića , još nismo dosegli dno. Točno sam procjenio da će u novom mandatu biti novih 36000 na burzi/ vidi članakSve o srebru/, jedino još nije izvjesno o ciknuću Italije/ 20 000/
U ovo vrijeme prošle godine, pomoću moje staklene kugle predvidio sam da je 2012 g. izgubljena, iako je joj kraj daleko, 101 % sam siguran da sam se dobro pozicionirao u smislu gospodarstva i ekonomije a mogu si uzeti i slobodu da i 2013 neće ništa znaćajno donijeti pa makar rast BDP-a bude 2%, zašto jer građani neće bolje živjeti a na burzi neće biti značajnog smanjenja broja nezaposlenih.
E sad sam na kraju a ustvari sam tek otvorio Pandorinu kutiju.  
Mala informacija da gđa Ljuba netreba davati izjavu u svezi veze vezano za vezanu trenutno aktualnu aferu a u svezi mene a  svezanu sa sumnjive pasoše tj putovnice a da je gđa Pusić badava išla u USA da se skine nepotrebna viza i nepotrebno potrošila lovicu, koja je bila slobodna za vrijeme bivše države. Moje sve putovnice su legalne od Juge, pa čak i od ove države i na ime Petrice Kerempuha ali i ona najvažnija na ime Til Olejšpigel. U EU me najrađe dočekuju sa zadnjom putovnicom.
Nadam se da nebi neko pomislio da se ja zajebavam kad je situacija u državi ozbiljna.

Petrica, spreman je sa mačem vitlati ili ,nebi, rumblal.
 

Politika bez dostojanstva

15.03.2012.

Malo se oporavljam od gospođe koja me mamila, ravno trideset godina, da joj podlegnem. Nikad nisam odbio, žensko-muški odnos i eto mene u kategoriji bolesnih gripoznih.
I tako ja gubim dane u postelji , gledam Hrvatska u živo, prilog, nedamo našu obalu. Naime koncesionari ograde more i na tom ograđenom dijelu nema više jugo-kupanja, e treba platiti. Mene je najviše u mladosti smetalo kad je moj otac u takvim slučajevima imao prigodnu uzrečicu: nemožeš biti jeben i pošten.
A kako to izgleda sa naučno-kapitalistićkog pogleda. Mnogi su povjerovali da će u Hrvatskoj teči med i mlijeko a običan radnik imati 4000 DEM plaću, no pustimo sad to, idemo u glavu problema, kak je rekel moj otac, nemožeš biti jeben i pošten.
A to znači ovako, ničim izazvanim, mada će mi mnogi moji prijatelji sa obale zamjeriti, prodavši svoju kamenitu djedovinu pod građevinsku parcelu i uzeti 300-400 EUR-a, iako nisu ništa poduzeli da su to mogli kapitalizirati, već su im to omogučili drugi sudržavljani plaćajući porez i izgradivši im autoput ili cestu do njihove parcele koja je nekad mogla biti pristupna samo sa tovarom iliti po domaćem magarcem. Prevedem na ekonomski riječnik, to znači da su iskoristili položajnu rentu, klimatsku i još neke rente i istukli lovu. Jedna od dodatnih renti, spaljuju šumu da bi dobili građevinsku parcelu.
Htjeli ste kapitalizam, eto vam ga drage moje i dragi moji.
Sve što nešto vrijedi u pisanim zakonima prepisali smo od Njemačke, pa za primjer evo vam jedan zanimljiv podadatak koji sam samo u nekom članku samo okrznul.
Kako je u Njemačkoj legalna prostituciju, ima jedan socijalan program za nezaposlene na 12 mj.a zove se HARTZ 4, ukratko ako je žena nezaposlena a mlađa je od 55 godina može joj se ponuditi da radi u bordelu ili će ju skinuti sa socijalnog programa. Sve zavisi od Ugovora koji je dio Javnog prava i ima neke elemente zaštite ljudskog dostojanstva, e sad kad si gladan..............
Zaželjeli smo si baš takvog kapitalizma, gramzljivog, od kapitala se ne vidi čovjek.
Poslednje dostojanstvo izručit ćemo 01.07.2013.

Zadnja izmjena ( Subota, 17 MARCH 2012 05:24 )

 

Kapitalizam je za znalce

Sve o srebru, članak, koji nije imao baš ništa o srebru. Moj omiljeni predmet kemija u osnovnoj, pamtim još i danas, Ag, specifična težina 10,5 a i ostalih  elemenata iz tablice se sjećam pa i njihovih sp. težina. Bez tih podataka ne bi mogao voditi poduzeće. nešto i treba znati a ne ko oni majstori koji su osnovali firmu samo za jedan posao i što ti znaju. Pa znaju sve, tj znaju se na fakturi potpisati i udariti pečat a ostalo je za njih špansko selo.
A špansko selo nije špansko srebro, naime poslije Cortesa, otkriveno je Ag u Zacatecasu, pa poslije u Guanajuatu. To je 16 i 17 stoljeće.
Prvi puta u ekonomskoj povijesti javlja se inflacija. Ag se vozilo u Europu, u Španiju, a zakonitost ekonomije je, čega ima previše vrijednost mu pada, pa je Ag sve manje vrijedilo, istovremeno drugoj robi raste vrijednost. Svaka sličnost sa kunom je slučajnost. U par dana tri puta fiju.
Sad naše srebro pretopimo i izmešamo sa španskim i dobijemo, manjak proizvodnje a zakonitost raste.
U zakonitosti ekonomiji je to deflacija, za one koji je do sada još nejasno moje mantranje, to znači da radimo sve manje a inflacija raste. Izgleda blesavo i glupo no ekonomija je za znalce, ništa ne znači diploma, koliko ja to vidim u ovoj državi, sve nas je manje koji se usude nešto pametno reči a kamoli predložiti. Bedastoće su da smo u recesiji mi smo u debeloj deflaciji. / Neznam gdje mi je skromnost kak mi je mati stalno govorila a otac je doljeval ulje na vatru, jesi vragu s koša pobegel ali ću ja izbiti iz tebe bubice. / Moral sam studirati strojarstvo./
A kakve će biti posljedice,treba konzultirati moje stare i prastare pisanije.
Podrška g. Ferdelji, ako me dojam ne vara, skočio je sa broda još u blizini luke. Kao premijer u sjeni ja se ne bi odrekao čovjeka koji je 25 godina vodio firmu sa 80% izvoza i to dio u USA. Ako pogledam sastav Vlade, jedini koji ima znanja i iskustva u proizvodnji/ za članak nebitno ono što proizvodi Elektrokontakt/ novaca. Najviše ih ima iz sekudarnog i tercijalnog sektora a ti su samo naučeni gledati troškovno. Ferdelji kaže industrijalizacija, a kako smo po struci oba strojari ja se rađe držim ekonomije pa je industrijalizacija- novostvorena vrijednost.
A gđi Kosor želim svako dobro ali uz jednu malu primjedbu. Još se živo sjećam kako smo imali veći rast od Engleske i Njemačke, pa da, to je još jučer bilo, a koliko smo samo puta izlazili iz krize. Nisam u stanju pobrojiti koja je to brojka.
Treba imati želudac a i obraz sada se javljati i kritizirati da nebu dobro. Neće biti dobro, jer to traje od 90-tih i dok ćemo imati  političare, velike ambicije a kapacitet znanja na nivou sedmog razreda osnovne škole. Nadam se da je zadovoljna sa ovih u mjesec dana 18 000 novih radnika na Burzi.
A kako to u praksi izgleda, rad gđe Kosor. Nešto me moj pajdaš Alzheimer zafrkava, a moj liječnik mi govori da se samo radi o prebukiranoj memoriji, ne da mi, da se pravim lud, onda je bolje da su nam prebukirana brodogradilišta.
Hm, brodogradilišta, mislim da je bio lijep sunčan dan u svibnju 2011, Brodosplit i eto naše stručnjakinje koja iz vručeg krumpira napravi finu salatu. A salata je Jadroplov i Brodosplit, salata bez začina nije salata, pa eto dodatka, kako se rješavaju državni privredni problemi. Dodatak se zove bulk carrier, na domaćem, brod za rasute terete, Jadroplov naručuje a Brodosplit gradi. Bilo mi je malo čudno jer Jadroplov je bio nešto nelikvidan, a ni dionica/ ZG burza/ nije bila baš nešto. Još mi nije bilo jasno, a ko sam uopće ja,  Petrica Kerempuh iskočio iz Fritzovih balada, ali sam slobodan primjetiti ko još naručuje danas takav brodić otprilike dug ko dva nogometna igrališta. Nitko, pogotovu ne kod nas jer se taj brod gradi oko godinu dana, dok južno korejska brodogradilišta isto to rade za 4 mjeseca. U sadašnjem trenutku nitko ne treba takve brodove osim nešto Končar a Japan je jedini koji na dugim relacijama vozi željeznu rudaču iz Brazila.
Sad me zanima ko će platiti 5 miliuna $ za pogođenu veću cijenu broda, 30 milijuna a Korejci rade za 25 milijuna. Još više me zanima jel to stvarna fina krumpir salata sa bučinim uljem koju će platiti porezni obveznici uz moguću kaznu od Europske komisije. Ne to je perpetuum mobile, salatu imamo ali imamo i vruč krumpir.
Još jednom, svako dobro ako je sve istina što je Mihanović rekao u NU 2.
Davos, domaćin Klasus Schwaub, kaže da se više nema rješenja za kapitalizam. Mislim da ima, treba pročitati ko razumije tu ekonomiju od dede Mraza, ups, Marxa.
Kapitalizam je bicikl, dolje gazi a gore zabi nos u oblake. U oblacima su oni 2% koji imaju 95% bogastva na ovom zrnu pijeska u Mliječnoj stazi.
Poznate su mi sve ekonomske škole a i teoretičari, od prve sam položio taj kolegij kod prof. Polovine, doduše uz jednu slomljenu stolicu, ali je je bilo simptomatično kod njega je prosjek dolazaka i prolaz na ispitu kretao oko 20. Zašto je bilo teško položiti taj kolegij, pa pitao je recimo, a da nikakve veze nije bilo sa kolegijem, koliko je jedan poznati  ekonomista imao sinova a svi su bili ekonomisti. Ili kako se zvala žena od Uljanova. E pa sad prođi na ispitu ako nemaš i ostala znanja.
Pred početak Davosa javila se skoro nesuđena šefica MMF-a, onom su podmetnuli sobaricu a nije se pazio. Nije izgleda čitao Kardelja- za sve u životu trebaš se sam pobrinuti, a ne da ti je sudbina u rukama partije i države. I kaže naše zgodna buduća šefica da treba EU državice, spasiti sa kreditima da mogu prodati svoje proizvode, jer kud će plasirati svoje proizvode. Naši novinari su samo prenijeli da se mora paziti od države do države koliko ih treba pritiskati na štednju, e to znači da se ostavi prostora za još zaduživanja.U Njemačkoj auto industrija radi sa 60% a ostala na 50% . Stoga će nas prvo dobro izribati i onda nam ponuditi lovicu uz solidnu kamaticu.
Ni ja ne vjerujem u teoriju zavjere, ali ja to vidim baš tako. Na stranu kak bankari samo štampaju običan papir, nego kako i manipuliraju.
Primjer, Italija, Silvio ima u 10 mjesecu 2011, kamatu 6,5 %, dođe Mario i u vezi je sa Super Mariom, Dragim, dogovore kamatu polugodišnju 1,96% a na godinu 2,21 %. Jasno da je to naučna moja fantazija, ko zna kakve su to bile relacije, ljudskih resursa ali brojke su činjenice. Pravnici vole kazati da protiv činjenica nema dokaza.
Ili još poučniji primjer, ono o AAA rejtingu onih lopuža u USA koji su prodavali derivate 2008, ne naftne nego bankarske, to sam spomenuo ranije. Sad je na djelu skidanja rejtinga u pola EU, nije mi jasno ako imam informaciju da je FBI ušao u jednu agenciju zašto se to ne zaustavi nego ti dripci i dalje štampaju svoja izvješća.
Koliko su uvjerljivi kad su glavnom bankaru na Zemlji, Kini dodjelili AA+ a Kina puna dolara ko šipak koštica ili Drava šodra. Kažu 2 bilijuna $ casha, a gđa Merkel je išla to provjeriti. Kina je usput postala prva industrijska sila. Jel onda AA+ zavjera ili je tu ekonomija zadnja od parametara.
A kakvi mi trebamo biti, mačka koja lovi miševe, bijela ili crna, ali nije ju izrekao Mao kak sam podmetnul, nego Deng Xiaoping i to 1961g. kad je najavio ekonomske promjene, no Mao je izmislio kulturnu revoluciju pa ga je poslao dva puta da se odmori od politike na jednu farmu i da se brine o stajskom gnoju a navečer je sebe pretvarao u govno pišući, po kazni u jednu tekici: ja sam neprijatelj države. Na kraju se uspe na sam vrh politike Kine i uveo u nju kapitalizam. Trčao je trku od Giordano Bruna do G. Galilei
Savjet da se lavu slomi kičma, ništa, a crnoj mambi odgrizne glava, ništa, e pa onda lav mirno spava ali je zmija ugrizla. Bankari se dogovorili i u trenutku kad je kuća puna javnih i tajnih snimatelja rejtinga a sutra dolaze u posjetu tri svjetska dizajnera rejtinga, oni složno znaju da će nam pad u ovoj godini biti 1,3 %. Sve su učinili da nam bude veća kamata, da to se zovu iskoristi sve alate.
Lijepo, kao da ja svojeg najboljeg poslovnog partnera koji mi kupuje robu i uredno plaća, počinjem pljuvati, a omogučio mi je imam kruh, paće da imam i neki profit, pardon ekstraprofit.
Ima narodna: imati zmiju u njedrima.
Još mi se nije javio ni jedan vrhunski kuhar da mi savjetuje kako iz guske napraviti zmiju.

Zadnja izmjena ( Petak, 03 FEBRUARY 2012 06:03 )

 

Sve o srebru

Kako je zadovoljan premijer, neznam, ali ja nisam, kad se valja sa srebrninom a naročito ako se zavalja obiteljska srebrnina. Koka neka nosi jaja, ako se prikolje, biće jela za dan dva, a onda.
Stoga ako nisu prošla moja dva legalna prijedloga za banke, doduše nešto je, svakamučast, naznačio Linić a banke nešto mucajuči odobrile, bez cendrala Bohačeka.
Zašto bi moja radikalna rješenja bila legalna. Proizaični je to razlog, da bi bili različiti od svoje životinjske rase, ljudi su stvorili zakone, društvene konvencije itd. Međutim od svih tih zakona i prihvaćene uljudbe jači su prirodni zakoni a to znači golo preživljavanje ili jednostvano opstanak.
Nismo daleko od mogućeg ekonomska sloma, pitanje je kada, 1929 je mirisna u zraku.Tada nastupa prirodno samoodržanje, pojedinaca i država,ako ne dođe i do rata i geopolitičkog preslagivanja ili jednostavnije, svako spašava svoje dupe. A ako nam se potrefi nuklearna zima, najgori scenarij, ljudska vrsta će pasti na 10 000 do 100 000 jedinki, onda ekonomija dugo neće trebati, onom koji ostane.
A da je prisutan određeni opstanak, vidljivo je da recimo FED /centralna banka USA radi punom parom a  za njom ne zaostaje ni ECB /centralna EU bank/.  Za prošlu godinu bankari su se naradili i to su samo 14 puta više prebacili plan u derivatima od materijalne proizvodnje na svjetskoj razini, ne samo spomenuti nego svi zajedno..
Dakle bankari su "proizveli" 800 bilijuna $ a primarni sektor jedva jedvice 54 bilijuna $. Stoga bi taj model mogli i mi napraviti sa našom Narodnom bankom. Ne bi, jer bi došlo do inflacije, a kako mogu oni. Quod licet Jovi non licet bovi, tak nekak,e. Oni svoju lovicu plasiraju budalicama kak smo mi, pa zarade na kamatici a bezvredni papirnati novac mogu, kad od nas naplate, neutralizirati, po domaćem skuriti. Prošle godine smo platili 7 miljardi kuma a ove trebamo 9 a glavnica se lijepo izležava na nekom kontu. Tak.
Vratio bi se bankama, ako je moguće, imam još jedan prijedlog, neka sva ta naša dugovanja stave na konto-sumnjiva i sporna potraživanja a država da nekakav papir, /derivat zvani obesi ga mačku o rep/  i da će to za bolja vremena namiriti. Konačno u tim "našim" bankama je novac naših poduzeća i pojedinaca, uz neke male naznake špekulativnog kapitala za našom visokom kamatom. Banke neka rade sa 1 % da si pokriju fiksne troškove, da im nebude zima u kancelarijama i da plate telefone, i neka rade sa nulom.
Japan je treća gospodarska sila svijeta i nekih deset godina vrti na gospodarskom rastu oko nule.
Nekakav pristanak banaka na zajedničko sinergijsko izvlačenja kolica iz gliba/ HDZeta/ jer su banke majke u lošijem stanju od "naših kčeri" A u prilog i ne ide zadnje izvješće S&P kojima ja baš ništa ne vjerujem jer su 2008 dali AAA svojim pajdašima koji su zaslinili sa derivatima, izdali papire na papire, prodali ih i onda u sve talabase se derali kako su to junk papiri. Sjajni PR, jasno da su se imaoci htjeli što prije riješiti i prodavali su ispod cijene a kupovali su, naravno oni koji su ih i plasirali na tržište.
E sad dalje nije išlo pa se piramida razlijala po svijetu. Propali su Lehman Brothers, a nisu trebali ali su ostali su pajdaši iz Bilderbega, Goldman Sachsa i Morgani.
Pa što nam je za činiti, banke stisnuti a gospodin guverner, kako je do sada žmirio na jedno oko neka na trenutak slučajno zažmiri i na drugo, možda ne bi trebao spašavati kunu na ovaj način, u par dana dva puta. I drugo imaćemo čistu situaciju, nove ljude i udri po industrijalizaciji. Usput neka Vlada samo reže i reže, ima toga na pretek, koječega što se namnožilo za HDZeta.
Recimo povlaštene mirovine,tu bi ispostavio kritiku i duboku razoračanje jer su i ovi novi odlučili da se stare nezaslužene neće dirati. I tako su novi ozakonili i legalizirali pljačku putem zakona. Eto primjera gdje se suludi zakon kosi sa prirodnim i malo dijete u pelenama tu razlikuje pravdu, kao da je donešen zakon da neki povlašteni imaju pravo ubijati ljude a da ih zakon amnestira. Nisam baš originalan ali bi se pozvao na Svjetsku banku i MMF koji su isto to tako primjetili. 7 miljardi kuma odlazi na povlaštene i ako država je htjela nekog nagraditi neka to bude iz buđeta a ne na sirotinjski fonda- radnički. I sada oni koji imaju 2000 kn mirovinu imali  bi 4000 kn da nema te lopovštine. Da se isplate mirovine treba 36 miljardi kuma od toga 18 daje država, pa neka i tih 7 preuzme država.
Primjer iz života, sretnem prijatelja koji ide ovih dana u mirovinu, ima 65 g. i 46 g staža i sljeduje ga 2000 kn, a neki glumac iz Sabora koji je je samo dizao ruku dobije 8900 kn, nezasluženih jer nije uplatio za tu svoju mirovinu, nema ni godine starosne a nema ni ostalog staža i plus još nagradno odličje jer je bio patnik i ratnik, borio se u prvim redovima saborskih klupa, usput su mu dali čin pukovnika a za pušku misli da je to kolac za gorice.
Eto i g Šeks krenuo u "poštenu" mirovinu na jedan dan, barem tak misli jer je htio, a njemu kao netreba, da preduhitri, prejudicira, predhodno zakonsko rješenje koje stupa na snagu u prošlosti. Pa je pravdoljubivo uzeo 8900 kuma ali se odmah zabilježio sa štovanjem u sljedećih četiri godine na 20000 kuma.
I ti sine Brute /Kajin/, gdje su sad one vehemetne filipike.
Sramota, oteto je prokleto, neka sve stigne pravedna božja kazna.
Koji me bolje poznaju pod božjom kaznom ustvari mislim na prirodne zakonitosti, svaka anomalija izaziva po zakonima fizike akciju-reakciju, pa tako će sve ove "pravoznance i pravnoznance stiči pravedna kazna, nekog prije a nekog kasnije.
Od banaka uzeti 22 miljardi i udariti na sve anomalije i rezati i samo rezati a i onima u HZMO koji si sami dijele mirovine bez osnova pa i invalidske komisije razjuriti, slučaj Ostoić Varaždin.
Stoga ne bi bilo loše uvesti kineske "prezentere" koji ne prave razliku po sinekuri, nego po zasluzi javno ih nagrade za primjer ostalima, pa makar to bila i žena od Mao Ze Donga.
Ako to sve poduzmemo, na međunarodnoj sceni neće pasti rejting. Dapaće i sam MMF će biti iznenađen, jasno uz ozbiljan socijalan plan jer će čistka dati po meni novih 36 000 na Burzi. Možda sam pobrzao u procjeni ako Italija cikne, to bi značilo još nekih 20 000 bez posla-šnajdera.
Za ozbiljan plan NE prodaja srebra ali i NE u EU pod uvjetima potpisanim, sad se dijele neke brošurice a Treaty je debeli 5 cm. A još gore je trošiti novac na stupidne izjave za  ulazak ala da će se moći zaposliti u EU, da moći će se zaposliti vrhunski stručnjak kojem smo mi platili školovanje i NKV radnik na poslu koji nitko neće raditi u EU. Ili da će ulaskom biti proširena ljudska prava, veoma pametna i visprena izjava, znači mi smo skotovi koji to neznamo.
Da ćemo o svemu odlučivati eto primjera od Berlusconija, došlo mu par tisuća izbjeglica iz Afrike, on ih lijepo smjestio i zatražio pomoć od EU. Kad samaritanci iz "centrale" njemu, dragi Silvio to je tvoj problem. I on lijepo podijelio green card i nastade vriska. Eto to je samostalnost u donošenju odluka a da ne spomenem da dvije velike europske države imaju stečajne upravitelje, toliko za guske u magli.
Moram iskreno priznati da će mi Silvio faliti, ako ništa drugo zbog gega sa policajkom. Toliko sam se smijao da su me morali odvući na Hitnu jer sam od grčeva bio ko klupku vune, jedva su me raspetljali.
Eto lako je meni pisanirati, kad sam prvoligaš bez prava na ispadanje, premijer u sjeni, no nije tak jednostavno jer imam za vratom svoju staklenu kuglu od koje prepisujem ko pravi polupismeni ekonomista zadaću.
Kad sam kod prepisivanja, netrebam se toga sramiti, jer sam napisao 24.10 2011 da je najbolje da otpišu dug Grčkoj jer ga nemože vratiti a osovina Merkel-Sarkozy brže bolje otpišu 60 % da ne bude baš po mojem. Odlučili su da počaste Grke jer su majstori u friziranju stanja u buđetu, četiri Vlade su to radile tri konzervativne i jedna socijalistička. Trošak prikazivale kao prihod kao i ona poznata firma ENRON sa PR podrškom gospođom Gast. Došla je sa zanimljivom minicom i naši izbečili oči i zamalo nam zapalili plinsku elektranu u Jertovcu kod Konjščine. Srećom prije toga je Enron propao a i mirovine radnika koji su radili u ENROM-u pa su sad bokci bistrički.
Rekli bi, čuvaj se senjske ruke, pardon enronske tj kapitalističke ruke a to je iskusio i Ciceron
Pored staklenke imam još jednog mučitelja, moja voljena žena, kad mi počne, pa mi ništa nemamo, zar nemožeš biti političar, malo lažeš, pričaš gluposti, praviš se da znaš iako si totalni telac, pa vozila bi se crnom Mercedesu po grincajg na plac. Eto tako mi moja zakonita družica štekće na uho u postelji. I sve sam ja to stoički trpio dok se nije zaželjela da se ide u Veronu, e pa sad mi je dosta, možeš ići samo ako te ja na biciklu otpeljam, jel ti jasno, malo ja kao ohrabrem povišenim glasom ali sa pristojne udaljenosti da mi ne doleti koja vruča, naime žena ima crni pojas u aikido, neznam koji dan. I bolje da neznam. Kako me je u čudu gledala, objasnio sam joj da je za Plivu neko drugi zadužen a i ona opera je skinuta s programa jer netko nije platio neke račune pa ne bi bilo zgodno da sad ja kao premijer čistih ruku nešto fasujem. Zamisli da mi tam na silu uguraju neki kofer pun dolara, samo mi još to treba da i ja uskočim u Uskok.
Imam i jednu molbu, da oni koji nisu u stisci sa novcem neka slobodno malo više potroše, neka kupuju Hrvatsko, jer time pomažu i sebi. Tako ja dok kupujem svojoj dragoj ženi kupim isto i ljubavnici. Tako iskoristim popust na količinu a ako kažem istinu prodavačici, onda dobim i od nje popust.
Za kraj moja podrška vodećima, ja bih ih rado pratio do pakla i natrag ako bi bili prave vođe koje bi poveli kolo- čiste ruke. A  da ne budu, da lupetaju za govornicom i prijete šakom prema povijesnoj zbiljnosti a onda izgube izbore pa odjednom traže poštovanje, ljubav i razumjevanje, pa ima dojam da su se upisali u Hari Krišnu.
Vođa mora dijeliti sudbinu naroda, primjer Atila, Đingis kan,Gaj Julije ili Aleksandar i mnogi drugi. Nisu ušli u povijest samo sa pobjedama nego je bilo poraza ali kako je sa bojnog polja pokazao Aleksandar, sa svojih 100 odabranih, lomio neprijatelja, Darije  je strugnuo s polja iako mu vojska bila tri puta veća. Ili Gaj Julije sa šest puta manjom vojskom porazio do tada neporažene Gale, 7 godina ih lomio. U zadnjoj bici kad je mu je prijetio poraz, pokazao je inteligenciju, strategiju i na kraju je bacio plašt i jurnuo u največi borbeni metež. Posebno treba napomenuti da su svi iz njegove familije bili dvometraši a on jedva metar i žilet.
Trebamo vođu koji je u stanju slomiti istovremeno, lavu kičmu i ubiti zubima crnu mambu, takvog ću rado sljediti i pisati mu Martovske ide.
Petrica Smušenjak
stari korenjak

Zadnja izmjena ( Srijeda, 18 JANUARY 2012 04:57 )

 

Strukturni kostur

Već sam pisao da ne mogu sebe podnosit kad pogađam neugodne i loše nadolazeće vrijeme, još više me brine što se i javljaju neki koji su formalizirali svoj habitus do Nobela pa se sad javio Pavel R.Krugman i Joža  Štiglic, o propasti EUR-a time i EU a kriza ide dalje a poslije krize. Zna se.
Još mi je teže palo ovih dana kada je objavljeno kako su se dizali krediti u JP Morganu jer sam prije nekoliko mjeseci savjetovao, kao premijer u sjeni da naše probleme riješimo odlaskom u Rusiju prodati naše proizvode. Ruku na srce i žao mi je da to moram napisati naši proizvodi se mogu prodati samo na tržištu Rusije i sličnim, kakva bulažnjenje svjetsko ili EU tržište, jedva nas čekaju. A za kapital sam napisao da treba otići baš u JP Morgan. E ali ne tak dogovoriti, HAC i AZR uzeli kredit po 9,37% a DB je nudila 6,4%. Nije im dovoljno što su tunele farbali po tri puta na neviđeno, nego su i stranu kešovinu trpali u đep.
E, Cicerone. Tu sam nešto htio napisati za kineske " prezentere", ostaviću to za neki drugi članak.
Ako sam ja pjetlić koji je prerano kuku-riknul, kud sad s ovima koji se javljaju poslije mene, mislim na Krugmana i Stglitza. Htio bi da sam u krivu i da pišem bedastoće, ali loš osjećaj me ne napušta. Svi su počeli skupljati zlato, neznam kakva im je to formula, kad će gladne trebati nahraniti.
Prije nego uskočim u zbilju, bilo bi dobro da se naša Vlada sama obaveže da će raditi godinu dana-uvjetno, pa ako joj krenu karte ili rulet /ruski/ da imaju uvjetno još jednu godinu a onda ako im se potrefi 7 % rasta BDP neka ostanu dokle žele.Za Sabor bi bilo isto ali dvije godine uvjetno pa ako je loše i dalje u državi, novi izbori, dobra kontrola Vlade dobili bi i ostatak mandata.
A još prije toga trebali bi se politički protivnici dogovoriti o zajedničkim ciljevima dakle staviti u petogodišnji plan razvoja države i na tom programu da rade sve opcije a ne da svaki ima neku svoju verziju razvoja društva. Pa onda imamo narodnu: neka meni krepa krava ako će i susjedu.  Izbjegli bi situaciju ko sada, da gubitnici odjednom sad sve znaju kako izvući Hrvatsku iz gliba, a što radili zadnjih 8 godina.
Budućnost će me potvrditi koliko je šteta napravljena, jasno nisu oni sami sve krivi, krivi su i oni koji su ih izabrali.
Za početak nismo dobro krenuli, u svezi EU, gledao sam Otvoreno u kojem Ilčić /HRAST/ govori točno o onome o čemu ja već dugo cendram, ali se gospođa Pusić ne da, i silom uvjerava javnost da je to sve OK. Na konkretne prigovore Ilčića počela je stiskati vjeđa i na kraju škiljiti da bi u odgovorima zauzela PR teatralnu pozu izvrnula dlanove prema gore i neuvjerljivo pričala o dobroti ulaska u EU, jasno što će raditi ako referendum bude negativan.
Uporno govori o korisnosti ulaska, mene zanima koliko ćemo mi profitirati ulaskom, zdravo seljački, jer i seljak za 8 razreda osnovne škole izračuna kako je će proći kad neku kulturu zasadi. Dakle bez afektacije i PR-a. Račun na Sunce, ne samo iz Verone.
Vratim se u zbilju, možda sam prerano počeo sa kritikama novih vlastodržaca, ali nije dobro a o tome sam pisao o sukobu interesa, Nemože se imati poduzeće koje radi sa državom i prenijeti ga odvjetničkom društvu. Ovi koji su otišli samo su za jedan posao otvarali poduzeća da mogu poslovati sa državom.
Napisao sam jedan članak na tu temu sa poznatim košarkašom Jordanom, poučan,a još je puočnije da u USA otac recimo posudi sinu 30 000 $ da kupi stan i kad sin ih vrati, kod njih je to kažnjiva trasankcija.
Treba demistificirati pristup u EU sa pozicije korisnosti. Nedvojbeno da ima koristi u početku kad lovica pritiče, iako smo u Sapardu iskoristili samo 48 %. Dokaz je, sve zadnje pristupne države ne mogu se osvjestiti od iznenađenja kad više te love nema, ako nisu znale, sada znaju, slijedi neokolonizam. Gospoda vodeća u EU štampaju lovicu, prije par dana ECB banka je frknula skoro 500 miljardi EUR-a baš EU bankama, ta lovica će se dokrtaljati i do nas, biće za kojekave projekte, rasti će nam BDP a oni će uzeti natrag tu lovicu sa kamatama, sa profitom i dobiti, a nama ?. Nama će ostati ono što je i Mađarskoj a isto se sada  događa u Sloveniji, skidaju joj rejting jer ne žele prodati Merkator, kupuje ga Agrokor kojeg prati ERBD. Pa sada malo algebre, dva i dva su pet.
Nama će biti zabetonirana radna mjesta , kuhari , sobarice i smetlari u globalu.
Za  to nam netreba ići u EU. Mene još boli ZERP a i INA, u prvom smo spustili gaće a u drugom idemo pitati gazdu /EU/ da li možemo biti vlasnici svoje imovine.
Moja staklena kugla mi namiguje, opet ima neko šarenilo na umu. Pokazala mi je na socijalu u jednoj državi u EU. U toj državi ima jedan socijalni program, dobiva se mjesečno 364 EUR-a ali ako je dugoročno nezaposlena osoba a to je pazi ovo, godina dana. Da bi ta osoba zadržala tu socijalu mora prihvati određen posao pa makar i bordelu. Hm, u državi je taj biznis zakonit, idu u pekaru kao i u bordel, pa me sad zanima da li smo i tom smjeru nešto potpisivali.
Kako ću malo zarezati u naše sektorske i strukturne probleme spojim malo proračun sa našim POS stanovima. Preko puta moje kuće bijaše vojarna iliti kasarna, ekipu smo otpremili uz moju skromnu pomoć a na mjestu nje nikle zgrade. U zgradi 20-30 stanova ali samo u pet se pali svjetlo i dižu rolete. Porez na nektretnine, pa neka koristi stan za poticajno stanovanje.
Nadam se da će u novoj Vladi troškovna ministarstva biti malo manje povlaštena ,sve učiniti da prorade ona koja se brinu za primarni sektor koji plaća sve u ovoj državi. Sisak je opomena a lako može to biti i Varaždin, koji je nakrcan firmama koji rade lohn poslove prema Italiji. Ako cikne Italija biće algebra dva i dva su nula.
U predhodnom članku sam najavio da smo ušli u krizu sa dvostrukim dnom, naša sva glavinjanja, rezultate znamo a i imamo i velecjenjenju Europu, pa sad drage moje i dragi moji birajte koju ćete. Za Novu godinu 2012, netrebate se brinuti dobićete obje, čak je gđa Merkel počela kukati, iako joj država ne pati od srukturnih delicija ko naša.
Poštovana gospođa ima problem, ali njezin bi nazvao hibernirajući, proizvodno-ekenomski. Zašto, jer njezini strojevi u roku odmah mogu bacat proizvode na tržište ako ga ima, no nema ga.
Mi imamo strukturni problem i to svi kod nas lupetaju koji znaju i koji ne. Pa u čemu je štos. Štos nam je došao pod nos.
Mi smo svoju metalnu industriju unuštili. Tj zna se koje to bio glavni majstor, neznalice. Najbliže mi je Čakovec, Metalac, dobro radio je za SSSR,curila je neka klirinška lovica, vidi vraga još se je ta lova naplačivala i u novoj Hrvatskoj a Metalca davno nema, ali je bilo radnika pa i solidne, veoma solidne plaće. Ajmo malo u Zgb, recimo Prvomajska, pa Jedinstvo, malo Sl Brod,Pa Borovo, e, a SAS Zadar. Pa gdje su te firme, otišle u Povijesnu zbiljnost. Radnici na Burzu.
Eto to je naš strukurni problem, novo stvorena vrijednost rekel bi deda Marx, tvornica, pa nek se dijalektični materijalizam pretvori u, recimo profit ili dobit ili čak kad je Staljin rekao na SVERDLOVSKOM Institutu-*DOSTA. Nije bitno ako imamo radnika, rad, proizvodnju, imamo lovicu.
Mao Zedong je bio još jasniji, pa zar je bitna mačka koje je boje, važno da miševa nema. Uostalom sve je sranje osim pišanja. Samo citiram.
Pa što nama slijedi, VEOMA KRATKO, osmisliti proizvod /petoljetka/, naći tržište, napraviti tvornicu. Dosta težak posao ali se može, imamo mi koji to mogu. Za one koji neznaju Hrvati po glavi stanovnika Zemlje nainovativniji majstori.
Ali, uvijek ima jedan ali, nešto nam fali, fali nam obrazovan radnik, koji neće zarađivati 4000 DEM kak nam je jedan nudio u novoj Hrvatskoj, već će radnik raditi na kompjutiriziranim strojevima u crnoj metalurgiji, biće obućen u BIJELO radno odijelo a plaća će mu biti 4000 do 6000 EUR-a.
I šta sad, članak treba završiti a kako, kad ću napisati ili prepisati da je 2012 g prohujala sa vihorom, nažalost, vidim i 2013 g. da nećemo na zelenu granu. Mojih 7 % rasta BDP-a ne vidim.
Da završim kak je rekel Fritz:
ni med cvetjen ni pravice.
a ja kak jalnuš, gladuš i bedak
del si bum za škrlak čerleni mak
pa nek dojde veter, sivi severnjak
Petrica Smetenjak

Zadnja izmjena ( Petak, 06 JANUARY 2012 17:07 )

 

KRLEŽA 1981 g.

Kao organizirani i planski tip, nije mi bila namjera gledati NU2, no drago mi je da se je moj prvotni plan izjalovio i tako sam odgledao tu izvanrednu emisiju.
Ovog teksta ne bilo da nije Stanković napravio veliku grešku pitavši Predraga Matvejevića: kako to da se je Krleža služio ekavicom. Pravilnog odgovora nije bilo. Nije Krleža govorio ekavicom, bez obzira na predrasude i pozitivnosti namjere kad su Hrvati pobjegli iz K.u K. u SHS.
Nijedan kajkavac ne govori mlijeko već mleko. Na kraju emisije bila je i potvrda kajkavizma, kad se je P.Matvejević opraštao u bolnici od Krleže riječima -doviđenja, a Krleža /Fritz/ njemu, neka se ostavi komformizma jer toga  NEBU. Znači kajkavski odgovor koji je implicirao na nebu. Ličilo je na Petricu.
Opaska pisca: na NEBU bu NEBU.
Moram biti iskren, nije samo ta greška Stankovića uzrok mojem pisanijama već ću si uzeti slobodu da ga zovem Fritz, jer smo premreženi raznim vezama, on je moj otac, literalni, potomaka nije imao. Znam mjesto gdje mu je bila kuća njegovog oca. To je točno 2 km od moje kuće, a ispred te kuće je raslo drvo dren, doslovno na samoj cesti. S mojim dedom bio je u Galiciji i svi su fasovali zarobljeništvo,  Broz i Fritz su bili kao prst i nokat. Za Broza, moj deda  je govorio da to nije bio isti čovjek koji je otišao u Galiciju a to znači da se vratio neki drugi čovjek. I meni je ponekad bio čudan govor Broza, govorio je srpski sa kajkavskom pozadinom a tu i tam se znala zakotrljati neka pjevuckajuća ruska riječ. Pažalosta.
Što se tiče Galicije, tamo su izgleda svi bili, samo ja ne, doduše ja sam bio ali u krivoj, tamo gdje je Cezar porazio Gale.
U pravoj Galiciji hrvatski domobrani su oprobali taktiku A. A. Brusilova, uzeo ju od Aleksandra M.V. Sa malim elitnim jedinicama rasfrčakal je prve linije Hrvata, a ostatak je otišao u bijeg ili u zarobljeništvo.
Ima još jedan važniji razlog,  Fritz nikad nije govorio o svom porijeklu
Dakle, ima 30 godina /29.12.1981/ kako je nas napustio, a malo se zna o njegovom porijeklo o kojem ništa nije govorio čak je i tajio ako se izuzme Djetinjstvo u Agramu. O ocu nije imao lijepe riječi, majka mu nije odobravala odabir komunizma, ali je bila osoba koja je za svakog našla opravdanje i nikad nije loše karakterizirala bilo koga. Spominjao je tetu Pepu i staru Mamu Tereziju Goričanec.
Baka mu je bila centralna ličnost familije, iako je majku poštovao, u oslikavanju majke kao biološkog bića je rekao, to je sisa ,mleko hrana i život.
Baka Goričanec rođena je u Čakovcu 1837, u Varaždinu je radila kao pomoćno osoblje u nekoj opskurnoj krčmi, imala desetoro djece, nije bila vjenčana zbog siromaštva,pa je majka Fritza, Ivka Drožar bila vanbračno dijete. Kad je baki umro muž , vrativši se sa sprovoda izgorjela im kuća. Njegova majka upoznala je Krležu iz Jalkovca, prigradsko naselje Varaždina, pa kad je Fritz spominjal Varaždin izgovor mu je bio "Varažlin" . Roditelji su iz Jalkovca otišli su u Zagreb gdje je rođen Fritz.
Baka mu je vjerojatno ostala u lijepom sjećanju jer se brinula o njemu ,šetala dok su se roditelji brinuli o egzistenciji. Ima epski opis bake, bujna crna kosa, talas koji pada do koljena kada se češljala svako jutro. Voljela je mađarsku kuhinju sa oštrim začinima. Veoma lijep i topli  odnos između njih, no njezinu smrt 1923 u 86 godini, pokopana u Varaždinu, je zatajio, vjerojatno jer je već bio ime u kjiževnim krugovima. Nije čudno, jer su nekad vanbračna djeca imala lošiji društveni status.
Takva djeca su nosila špicnamet, panjkret i sve slične izvedenice a kod nas ima prevedenica sa mađarskog "fattyu" ili bi to značilo "fačuk" pa iz toga izlaze i prezimena Futak,Fotak, Funtak itd.
Dakle svi mi imamo neke svoje duhove prošlosti koje netreba spominjeti pa tako je i Fritz cijelog života krio genealogiju.
Te kuće u Jalkovcu više nema, srušena i na njenom mjestu izgrađena je slična prema urbanističkom planu.
Pored Petrice ,deda i Galicija veže nas i taj drenek koji za mene ima posebnu vrijednost, podsjeća me na bezbrižne dječje dane,kad smo ljeti išli na kupanje na Plitvicu kod mlina. Bio sam capo di tutti capi, i kak je običajno, lijeni smo bili ponijeti hranu pa smo u povratku rado se najeli trpkih plodova drena. Kad sam odrastao tu sam često prolazio biciklom ili sam trčao, i to drvo me uvijek podsjetilo na neminovnost vremena, u svakom novim prolaskom bio sam sve stariji.
Jednog dana, drvo je nestalo, oko 1980, otpilili su ga jer je bilo doslovno do asfalta, pa da ne smeta prometu maknuli ga. Ostao je samo panj i još ga ima i danas, potvrđujući narodnu izreku: zdrav ko suha drenovina. Tog trenutku kad sam vidio panj, vreme je stalo, malo se stislo srce i buljio sam u ostatak "našeg" drena. Sam sebi sam u bradu mrmljao, nema ga više. Dignem pogled i u dvorištu od Krležinih spazim starinu da nešto radi. Zaputim se k njemu i dahu mu ispričam svoje dječje probleme. Starina ni da trepne, uzme štihaću i kaže mi da ima nešto za mene, i povede me u kut svog dvorišta. Uz staru brajdu, dvije sadnice dreneka.
Dao mi veću i ljepšu sadnicu, iako je bilo za očekivati da tu ostavi sebi, vjerujem da ga je dirnula dječja duša odraslog čovjeka.
I tako taj dren, Krležin, raste kod Petrice otprike 30 godina, kako to god zvučalo namješteno. Raste uz ogradu i svake godine na Cvjetnu nedjelju ko me zatraži grančicu, dobije da ju odnese u Crkvu a neki se i sami posluže i od toga ne pravim baladu..
Nadam se da će takvi biti i oni koji ostanu iza mene.

Zadnja izmjena ( Utorak, 03 JANUARY 2012 09:05 )

 

<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 39 » > Kraj >>

Stranica 36 od 39

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas79
mod_vvisit_counterJucer73
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2038
mod_vvisit_counterSve1556610
Sponzori