Spas

Cijenim dobro štivo, ipak sam ga dočekao. Program spasenja od HDZ-eta. Doduše samo u najavi. Čitam u Globusu. Za njega sam vezan od prvog broja, pa i prije po izgledu sličan novini VUS-u. Po VUS-u koji nema nikakve veze sa nasljednikom a izlazio je u Yu 1952-1977. Ukinuo ga režim. Prvi sam pročitao kad ga je donio otac a nosio sam još pelene. Zbog olovnih slova dugogodišnji sam ovisnik o pisanoj riječi. Doduše Globus već dugo nije Globus, ima dva novinara koji ga još drže a Torbarina je nešto sterilna.
Čini mi se da Hrvatskom vlada kapital i strah.
I tako novinar Milković propituje autora ekonomskog spasilačkog programa dr. Đuru Njavru.Koliko sam se radovao da i ja nešto naučim. Nije ruganje,općenito kad u tekstu koji ima samo 5% korisnog, smatram se dobitnikom.
Koliko sam se radovao toliko i razočarao. U najavi teksta novinar je stavio: OTKRIVAMO što piše u HDZ-ovu programu. Nije napisao ništa a otkrio još manje. A što je napisao treba mi moja staklena kugla. Rokovi, sa čime, kako, rast od 4%. Ništa. Početak članka, Evanđelje po Mateju. To mi malo poznato. A onda slijedi rezanje administracije, agencija a uvelo bi sustav nagrađivanja. Rezultat financijski bi ostao isti i na rast i na buđet ne bi bilo efekta. Lijevo uzmeš i daš desno. Za javna poduzeća nude sa kao stručni ljudi a ako ih nema u Hrvatskoj uvesti ih. Pa neznam što u državnim firmama treba neke naročite stručnjake, Janaf i recimo Plinacro koji su čisti distruberi
Prihod dolazi od samog sebe a na troškovima treba poraditi.
Dalje treba prilagoditi lokalnu samoupravu, pa tko je dijelio sve tamo do zaselaka da se dobije politički načelnik pa tako imamo 127 gradova i 429 općina. Šteta da se za to ne dobiva svjetski rekord. Ne na broj općina nego na baćen novac za općinsku admnistraciju. A sad bi trebali uvesti model Danske. Kako ? Onda rješenje o porezu da se plaća po naplati računa. Od kad ja to trubentam isto i o ukidanju parafiskalnih nameta/ šume i komore itd/.Prošlo je dvadest godina i nitko nije u tu kiselu jabuku zagrizao. Zanima me kako će se namaknuti sredstva koja će faliti kad se ukinu ti porezi. Navodno bi sredstva stigla iz dijaspore. Ko ludi čekaju u redovima. Bojim se da je pusta želja. Jel se neko sjeća onog našeg domoljuba iz Švicarske sa 40 000 švicaraca.
A kad je vidio i čuo ko je dobio taj novac i kako se troši, tužio je voljenu državu Hrvatsku da mu ih vrati. Koja naiva, izgubio doniran novac a i sud.
Za kraj, zagonetka za moju staklenku. Doslove piše. HDZ je protiv poreza na nekretnine i na kamatu štediša. Dalje se konstatira da smo svih ovih godina uvozili tuđu štednju.
Nemrem vjerovati, to nije istina. Pa to je Na rubu pameti-Krleža. Čekaj, kažem ja samom sebi. Stani i odmori i ništa ne razmišljaj pola sata. I u podne ja sebi zaželim dobro jutro. Ipak je netko shvatio da uvozimo tuđu štednju a može i akumulaciju a i onu koju smo sami iznijeli iz Lijepe Naše. Pa nam se vraća sa višom kamatom. U zadnjih dvadeset godina bilanca plaćanja nikada nije bila pozitivna. I onda bomba, treba nam kažu veća domaća štednja. Kud veća, pa nikad nije bila veća. Razlog visoke kamate na štednju, štednja koja je imobilizirana. Ipak se nebi štel miješati u odnos naših banaka pod stranim vlasnicima i NBH. Par centimetara niže u članku traži se veća štednja i ne porez na kamatu. Znači svi u štediše, a kako kapital istjerati iz banaka. Treba imati znanja i ponuditi projekte a ne da banke iznose dobit kao Privredna banka, iznijela svu dobit iz 2012. Zaključna rečenica intervjua, hoće li HDZ-ov politički vrh prihvatiti ovaj program.
Retoričko pitanje za novinara, čiji je taj program. Dakle programa još nema, a ko će spasiti gospodarstvo, možda vesele teme. Kolega premijer već treći dan objašnjava što je rekao na što je rekao. HRT je sve lijepo pobrojio osobe na koje mislio. A i ostali mediji su to isto prenijeli. Jedino nitko nije otkrio na koga je mislio kad je rekao da:postolara ne pustiti dalje od cipela.Da mi je znati na koga je to mislio. Pitam ja svoju staklenku i kaže ona da smo mi imali jednog predsjednika koji je bio postolar. Hm, postolar, pa bravar......
Premijer Sjenka

Zadnja izmjena ( Utorak, 19 MARCH 2013 18:39 )

 

Mokrice

S Mokricama na liste. Memorandum. Što znači jedan potpis, odmah se pakiraju koferi, jer liste su napravljene. Pitali Dubravku Šuicu da li je sporazum dobar. Nije kaže. A da li ga je pročitala. Kaže da nije. I sad me takva osoba zastupa u EU, znanjem jezika. Jadan ja, toliko sam puta odlutao u EU i to o svom koruptivnom trošku. Duhovno me podmitio Till.
Pa u čemu je greška, moj sindrom nemirnih nogu ako bi se zafrkaval. Ne, nego je kriv onaj koji nam je ugradio dva, tri gena /HAR1, FOXP2, WMNT2???/ bez veze. A kakve su sve posljedice, tih nezemaljskih gena, niže obrazloženje.
Afirmativnu tv emisiju, gledajući i pomalo slušajući. mislim da je bila Nulta točka, po upućenom konceptu prisutni lijevi i desni. Ne pamtim više ko je sve bio jer je većina izgovorenog bilo nevažno i prežvakanje starog političkog podmetanja. Ali je izronila jedna nova informacija iz tame naše politike. Ničim izazvan Tonino Picula prisnaženim glasom kaže voditelju, citiram. Sad ću vam reči informaciju koja se do sada nije znala, ja sam potpisao sukcesijski ugovor/bivše Yu/ u Beču. Svi su bili impresionirani u studiju a bogami i ja, iako nisam bio nazočan u studiji, nego sam doma liječio sindrom nemirnih nogu. Kolika je to važnost, potpisati neki međunarodni ugovor. Što bi ja dao da mogu nešto takvog potpisati. I onda se svugdje i stalno služiti sintagnom  Brag for the rest of your life!
Stoga eto još jednog sličnog primjera, Treaty. Veličanstven dokumenat, almanah želja EU. Sad  kad su Muze i fanfare utihnule, a još nismo ni ušli u EU, počeli su neki bugariti iliti kukati što će biti sa CEFT-om. Ma nemojte se šaliti, pa sad ste se sjetili. Pa izvolite pogledati u Treaty, tamo vam sve piše. To vam je Sveto pismo ili Rimsko pravo. Pa ako ste pismeni čitajte. A ako ste nepismeni pitajte potpisnike, još odjekuju laude na izvrsnom obavljenom poslu. Hrvatsko čudo, i pismen može biti nepismen.
ODakle sada sumnje a kad se potpisivalo nije se mislilo na posljedice, sad kad su neki shvatili da gubimo tržište CEFT-e sad bi pregovarali sa EU. A odgovor je, sve vam piše u trtljavom tritiju. EU voli da se ugovori poštuju. Pacta sund servanda. I onda se poduzetnici koji su izvoznici u CEFT-u dosjetili da će preseliti proizvodnju u zemlje asocijacije CEFT-e a naši radnici na zasluženi odmor na Burzu. Moje iskrene čestitke.
A što se tiče sukcesije u Beču. O Beču neću. Kad je najvažnije dobiti olovku u ruke i šarati po važnim dokumentima. Kakva sukcesija i čega.
Hvala mojem pajdašu Alzheimeru, koji mi čisti pohranjene podatke iz moje glavne memerorije. Ali u nekom zakutku sekundarne memorije, vjerojatno greškom prirode /gornji gen/ ostalo je zabilježeno da je 29.06. 2001 zaista potpisan sukcesijski ugovor. Po domaćem bi rekli ostavinska rasprava, familija se trebala podjeliti. Iako nije bogznakaj ostalo.
Da, potpisalo se nešto što nije trebalo potpisati iz novijeg datuma YU. 1990 kad je Milošević upao u monetarni sustav Yu, štampao 2 miljarde $ u dinarima, za vođenja rata i 1 miljardu deviznih rezervi potrošio iz NBYu. To nije ušlo u sukcesiju i tako je potpisano !?  A sumnjam da će ikada biti i provedena jer NBYu, pardon NB Srbije ne otvara svoju arhivu. Usput je potrošio i domaće zlato, ostalo je nešto zlatnog praha u Zurichu, Parizu i u USA. To bi bilo iz novijeg datuma i ja to nebi potpisal..
Za mene bi bila primjerenija ostavinska rasprava iz starijeg datuma, kad je nastala država SHS 1918. Kada je  Hrvatska unijela, možda griješim jer mi moj pajdaš Alc hakira memoriju, oko 40% novčanog kapitala i 50% industrije. Sve o tom udruživanju napisao pjesnik Mate Balota iliti akademik Mijo Mirković, ekonomist. Nek mi bude oprošteno, lijen sam potražiti knjigu i točne podatke, ali su postoci tu negdje.
Eto nam Memoranduma koji se naslanja na ofrlje podatke, jer su ih potpisivali političari a ne stručnjaci. Kako je rekao premijer neki dan, što bi to stručnjaci u Vladi radili. Klasika, svaki put je pravi i ispravan ako neznaš kamo ideš.
Toliko za staru Ljubljansku banku i staroj štednji, sve sam napisao da se ne ponavljam, nažalost ni Nova Ljubljanska banka nije uvjerljiji financijski subjekt, barem iz Europska komisija dolaze naznake da joj treba očistiti bilancu. Pa su se otpisivali loši plasmani. Zabilježen je gubitak za prošlu godinu a očekuje se i za ovu. Moodys je sa B2 dao novu ocjenu Caa2 minus i prijedlog da se dokapitalizira sa 400 miljuna EUR-a. A država Slovenija je vlasnica sa 92%
A ja sam našel pravo vrijeme petljati se u bankovne teme i to ko priučeni ekonomista, mogao bi sebe  počastiti stručnim zanimanjem, praktikant za egzaktne teme. Jurim na Cipar da spasim što se da.
Premijer  Sjena

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 17 MARCH 2013 04:49 )

 

Šogor

Moj šogor. Paće i poštovani Till Eulenspigel. Prijatelj, u neku ruku i mentor, jer je stariji nekih par stotina godina. Poštujem starinu, pa rado odlazim na njegove motivirajuće skupove. Mi smo u koaliciji na liniji da uneseno malo vedrijih tonova u surovu sadašnjost, neizvjesnu i promjenljivu prošlost i očekivanu budućnost. Imamo zajedničke ciljeve ali pristup nam je različit. Moj je malo nagnut na egzaktnije teme a Till ima više društveni. On je notorni harlekin, pa mu je predmet zanimanja, gramzljivost, glupost, neznanje, bahatost, život na tuđi račun.....Čak ga neki optužuju da kada se s njim razgovara, poželjno je držati obje ruke u đepovima.
U šogorstvo smo ušli čisto slučajno, na jednom motivirajućem karate seminaru uz sportsko natjecanje družili smo se sa motivirajućim sestrama blizankama iz Aachena. Till je ostao od tada do danas u motivirajućem braku. Na žalost ja sam bio neozbiljan, izbjegao sam obavezu, ali smo svi ostali prijatelji. Till i ja smo se nastavili osljovljavati šogorima. Neki su se premrežili sa kriminalnim vezama, a nas dva smo bili vezani po sestrama, nazorima, harlekinstvom, ekonomijom i čudesnim prirodnim ljepotama.,     
Od tuda je pretpostaviti da je moj šogor predgovor za šogora.
Bez obzira kako i što pišem nema ni trunke zluradosti u mojim esejima. E, sad ako se izrugujem anomalijama, nije upereno protiv osobnog intergriteta, već se to odnosi na pojave i ponašanje određenih javnih osoba. Znači ništa osobno.
Stoga  mi je žao ministra turizma Ostojića, vidljivo iz aviona da mu je struka u malom prstu, a gdje su mu bili prsti u Balama. Velika vjerojatnost da nije ništa kriv, za moralnu stranu netreba se brinuti. Država je puna likova sa kojekakvim marifetlucima. Zašto se može dogoditi da nije kriv, pa takve zakone imamo. Nekoliko puta sam spomenuo, suprug u državnoj službi, žena, djeca, rodbina ili povezanim poslovima ili firmama. I ništa.
Kao na primjer, a nema veze sa šogorom. Zanima me ko će platiti porez i prirez s osnova dionica. Isplate dividendi su ove godine oporezovane.
Stoga je ove godine u poreznoj prijavi trebalo je prikazati dohodak po vlasništvu dionica. Kako kad su neki velemajstori sakriveni iza, odvjetničkih ureda ili iza bankovnih skrbničkih računa. Ko će tu platiti porez. Odvjetnički ured i banka ???. A da li je kaznemo djelo u poreznoj prijavi iskazati neistinu, zadnja strana, zadnji redak. Da.
Ako država dozvoljava takve anomalije, kakva je to država ? U državi je glavna finta raditi u državnoj službi imati poduzeće a odvjetnici se brinu za poduzeće a ono uredno radi sa državom.
Rad sa državom, tu dilemu i trilemu razjasnim sa svojim šogorom, ipak je on iz EU, stariji i zna pravne propise za sukob interesa i kriminal za pogodovanje insaderske informacije i još kojećeg.
Dva primjera iz Njemačke, bivši kanceral je dobio 2 miljuna DEM donacije za stranku i zatajio te marke, na crno je uzeo od osobe/1999 g./ koju nije htio imenovati. Bilo je i još ne nekih crnih fondova/ nije od Kohla/. Uglavnom stranka je platila kaznu od 41,3 miljuna DEM. Bivši kanceral morao je odstupiti kao počasni predsjednik stranke nije bio kazneno tjeran. Ništa nije pipao ali je imao odgovornost.
I drugi primjer je Otto Graf Lammbsdorf, ministar financija, sjećam se afere kao klinac 1975 g. Miljarder Flick prodao dionice Mercedesa, "posebnom odlukom" ministra  financija prethodnika Otta, nije platio porez u visinu miljarde DEM-a. Kao nasljedni ministar nije bio odgovoran ali mu je sjela neka donacija od Flicka i kad je pukla afera, dobio je cipelu.
Za Ostojića je sasvim druga priča, za Njemačku bi akcija "Bale" bila kriminalna radnja. Obitelj Mitton zatražila je prenamjenu zemljišta u naravi livada i oranica u građevinsko. Nije uspjela. Ali je uspjela od Ostojića. U Njemačkoj uopće nije bitno je li to učinila supruga, šogorica Sandra Perić ili osoba van kruga obitelji, pravni termin, treća osoba. Bitno je da su povezani. Da je namjera uspjela i djelo učinjeno. Točka. 
Car je gol. Po našim zakonima može se dogoditi da neće biti ništa, iako Ostojića terete obitelj Mitton, zemljište je kupljeno od privatne osobe, kasnije je unešeno u temeljni kapital poduzeća Škvacota. Zašto, predpostaviti da će se stvarati troškove / tu je odgovornost Porezne uprave/ i umanjivati dobit. Treba vidjeti Račun dobiti u godini kada je prodavana Škvacota Herucu.. Moguće da je dobit sasvim mala, bez obzira na razliku transakcije od 24 miljuna kn. U optužbu da su umanjivali iznos kod kupnje zbog izbjegavanja poreza od 5% ne bi ulazio. Dakle bez obzira što nije uzeo novac, po svjedocima je sudjelovao u cijelom toku transakcija, čak je garantirao za kupce kod javnog bilježnika. Može se osjećati nevinim kako tvrdi jedino ako pravosudni organi utvrde da nije bilo štete, bez obzira na namjeru.   
E, za USA vrijede još rigoroznije pravne norme. Ponašanje košarkaša Jordana, prodao klub kao vlasnik, da može u  njemu igrati. A broker sa Wall streeta, naše gore list koji je bio toliko glup da je teti u Šibeniku kupio po insardejskim informacijama Nike /patike/ dionice, teta zaradila solidnu lovicu a on 99 godina zatvora sa pravom na žalbu.
Na izjavu Jakovčića da bi bio izvrstan eurozastupnik, teško, jer je njegov stav čudan prema akcijama Ostojića. A ovi EU baš vole takve akcije, pa da se ponovim njihovim pitanjem kako se moglo dogoditi da je iz zemlje pogođena svim mogućim nevoljama još moglo iznijeti 11,4 miljuna EUR-a.
Petrica Eulenspigel
 

Zagrijavanje

Šok za mene, trebam znati priznati svoju grešku. U prošlom članku, iznerviran  budalaštinom, ubacio sam plaćanje PDV-a za obrtnike, odmah, po ispostavi računa. Jasno radi se o prijedlogu zakona. Nejasno je kako ministar Maras na sjednici vlade složi se odlukom a onda izjavi da će tražiti amandman na taj zakon. Tu više nema nikakvog reda.
Između tri zahvalne teme odabrao sam ozbiljnu. Ozbiljna je i bila u najavi u prošlom članku Šogorica, iskustva EU po pitanju sukoba interesa i kriminala  "ruka ruku mije" i treća kompromis sa zloduhom sukcesije. Ljubljanska banka.
Otvaram sa prvom temom-naše gospodarstvo ponukan intervjuom premijera 07.03 na HTR-1 i radijskom emisijom 08.03.13, novinara Togonala.
I sam, sam iznenađen, da sam se našao u poziciji da branim kolegu premijera. Ni na kraj pameti mi to nije bilo ali je uvijek taj ali. Kad vidim ko ga napada i kojim argumentima, unutarnji poriv je, stani na stranu pravednosti.
Svatko ko može, dužan je da u okviru svojih mogućnosti da digne svoj glas i time ima privilegiju biti stanovnik ove Zemlje. Stephane Hessel.
Ograđujem se za promašaje ove vlade i izgubljenu godinu, bio sam na liniji zaštite ekonomske teorije, znanja i iskustva. Kritičar sa solidnom dvojkom. Znanjem i djevojkom.
Glavni argument u obrani, Čačić. Nažalost on nije ispunio očekivanja ni premijera, ni vlade ni Hrvatske. Ako ne pokrenem, rekao je. Odlazim u devetom mjesecu. Ostaće ta izjava za antologiju. Gospodarstvo nije pokrenuto, dapaće krenulo u spiralu propadanje. Prethodni članci su bili na tom tragu.
Premijer nije procjenio da je u koaliciji dobio mačka u vreči. I nije znao za ekonomsku dogmu, toliko sam puta spomenuo 3-6 mjeseci i 6-12 mjeseci. Po toj dogmi mi bi sada već trebali kočiti naš razvoj. Za taj očekivani razvoj i mačka u vreči, žrtvovao je Mirelu Holy. Izjavio u radio emisiji na 101, ministar Ranko Ostojić. Dana 09.03.2013.
O intervjuu premijera. Sam je svjestan da je puno toga propustio. A zbog intervjua, napali ga sindikalac /Ribić/ i poduzetnici. Poduzetnike je pogodilo jer je premijer rekao istinu. Doduše termin je bio nemušt. Da su radnici stvari. Očito nije mislio na poduzetnike koji poštuju društvene norme i zakone. Ne nisu radnici, stvari, već bliže nekom robovskom elementu. Razlog su poduzetnici koji ne isplaćuju plaće, radnici zaposleni na određeno vrijeme, prebacuju se iz jedne firme u drugu povezanih sa vlasnikom, da se izigra zakon. Poznat mi je slučaj u tekstilnoj industriji, lohn posao, utorkom i četvrtkom 2 sata se duže radi, nije plaćeno, ponekad se radi subotom, nije plaćeno, a mjesećna plaća, minimalac..  
Radni petak, nekad se feštalo, 08.03. Dan žena a slavili muškarci. Poligraf, Togonal, ekipa Ribić, Milošević  /HDZ/, Rađenović /SDP/. Premijer/intervju/ uzeo je u obranu realni sektor koji nosi cijelu krizu na svojim leđima radi za sve u državi a Ribić na to kaže da je premijer netoleratni i agresivni marksist. Pa onda bez uvrede tercijalnim djelatnostima /koja su neophodna u društvu/ mogu egzistirati. Kad stane proizvodnja u državi, mogu raditi koliko god žele i dobiće plaću. Nikad. Bez poduzetnika i radnika u primarnom sektoru država nestaje.Ne politički već doslovno. Ribić sa svojom blasfemičnom teorijom, da radnici u javnom sektoru stvaraju novu stvorenu vrijednost, slobodno se može kandidirati za Nobela. Imaće se Švedska Akademija čemu smijati. Na kraju emisije je bubnuo predivnu intelegentnu misao, da je u Hrvatskoj gospodarstvo ključ svega. Za to bi mu sigurno dali Nobela.
A onda je Milošević raspalio da ništa ne valja, da se ništa ne pokreće, da vlada nezna, da je bivša vlada imala rast od 0,6 i 0,8% . Sve je točno. Ali kad je bio ministar ništa nije napravio, ali sada sve zna.  Rađenović mu je nešto parirao, bitno nije naglasio da je taj rast kojim se Milošević i bivša premijerka stalno hvale, rezultat i zasluga ministrice Dalić koja je svaki kvartal uredno zaduživala Hrvatsku. Moj skromni savjet, neka pogledaju koji su elementi za rast BDP-a, ako znaju. Za Ribića Rađenović je rekao notornu istinu da su prijetnjom štrajka od bivših isposlovali uvjete na plaćama, za koje se sad moraju uvoditi restrikcije. I to kada je u privatnom realnom sektoru 70 000 radnika elegantno završilo na Burzi. Kratka pamet. Od kuda novac za plaće. Lako je pozajmlijvati i dijeliti a trebaće i vraćati. TKO. Na kraju Milošević kaže da imaju program, nešto im dugo treba da ga napišu. Kompilacija Harvard.
Kad će struka doći na red. Kad postane ozbiljno, sad smo još na zagrijavanju pred trku.
Premijer Sjena
 

Crobarometar

Što znači prekomjerno granatiranje, to su, obećanja, lupetanja, neznanja i nepoznavanja ekonomije i izmišljanje kojekakvih bezveznih tema. A država je pred bankrotom.
Dvostrukom. Bankrot je po ekonomskom kriteriju, kad se ne može vraćati kredite.
Dvostruki je jer smo promašili "mastriški volej loptu" tj. prebacili smo javni dug preko ljestvice 60% BDP-a, što u stvari nije teško riješiti. Kao premijer u sjeni to moram znati. Zašto, ipak je istina da nema više rezanja i svega ostalog. Dobro a kako onda uskladiti kad je u Proračunu naznačen rast BDP-a za 1,8 % a sad odjednom obečavajući pad na 0,7 %. To bi značilo da netko treba izvršiti rebalans. Ajd pustim im to zadovoljstvo jer to neće biti problem.Ja se sa takvim  sitnicama neću zamarati i gubiti vrijeme. Pipl mast trast rast. Obrtnici od danas plaćaju PDV po ispostavljenom računu. Hi,hi,hi, Dragojević: A sad adio ko zna kad ko zna gdje.
O, a mene više zanima kako riješiti inflaciju od 5,2 % jer je mastriška 1,5 %. i dodatak onom gore proračunski deficit ne veći od 3% od BDP-a. Takodjer nije prablm. 
1,5 %, 3 % i 60% su limit trke, preko njih nema predpristupnih i pristupnih fondova a to je bila glavna poluga za investicije. A kad nema investicija /ima/ nema rezanja i bićemo u okvirima.
Ne bi se štel mešati, mislim da će tu biti dosta posla, pa je najbolje da ja odem plivat u mirnije vode, nije više Drava za mene.
Gospodin predsjednik najveće oporbene stranke zaziva nove izbore, možda ima čarobni štapić za naše probleme. Hm, ali Hrvati su ga stavili na čelo najnepopularnije osobe u Hrvata po Crobarometru. Nagradili su ga sa čak 25 % dok prvak u Remetincu dobio bijednih 11 %. E  jesmo mi Hrvati, miliji nam dr. Ivo.
A možda se Remetinečki "Malo vitra" i izvuće, naime 99 % svjedoka tvrdi da Fimi Medija ne postoji. Jandroković, Šuker, ništa vidjeli ništa čuli a pročitali u novinama. Kad imamo čitalačke političare. Fimi Medija je nešto imaginarno, ne bolje je kao metafizika. To je kao zavjera, Točnije spada u teoriju urote.. I ja sumnjam u vanzemaljce, ali ipak ima uvijek jedan ali. Jarnjak je pak svjedočil da mu je Šuker rekel: Bracek ne bu dobro neki penezi se na carini broje.
Okolo obiđem i priđem problemu deduktivno. Suprostavim poduzetnika i političara. Da bi poduzetnik bio odgovoran pred zakonom on mora nešto smuljati kao vlasnik. Istovremeno političar nije vlasnik ali se ponaša kao vlasnik. Dobio je mandat na četiri godine i u prigodi je da soli pamet. Dokaz. Prošlih 20 godina i trenutno stanje u državi. Sljedeće , poduzetnik ne mora biti vlasnik ali je na nesreću direktor, opet ako smulja čeka ga buksa. Političar je direktor ali ne odgovara za ništa, od premijera pa do agencija, javnih poduzeća, itd. Po špranci Bog dao Bog uzeo. Dalje poduzetnik nadrapa ako nešto potpiše a ispadne loše. Političar obično ne potpiše nego to uvali nekom drugom. Tako imamo nekakav ugovor sa MOL-om koji je potpisan od "kud Ivo tud i ja" Kak će ta priča završiti neznam. I zadnje da poduzetnik dobi po prstima mora donositi odluke. Jasno i glasno kaže u kom smjeru treba ići recimo poslovanje ili neka pretvorba, ili već nešto, štatigajaznam. E, a kad političar kaže daj to napravi i izdere se na svog potčinjenog i slučajno završi na sudu. Tada ispada da su ga krivo razumjeli ili se neko koristi autoritetom iza leđa pa kaže da je to naredio taj i taj.
Riječju i djelom vidljivo iz slućaja Fimi Medija da su se svi služili, zlorabom autoriteta dr. Ive i hvalili se da imaju u mobitelu njegov broj. Krasno. Kad je završio u Remetincu, mobitele su svi odjednom izgubili. Nikog nisam mogao dobiti, kao da su svi u zemlju propali, ko oni na Floridi ili kod Drniša
Za kraj sam uzeo u recenziju program Laburista za izlaz iz krize.
Inspirativan radni naziv " OKVIR ZA IZRADU PROGRAMA RAZVOJA GOSPODARSTVA U HRVATSKOJ
Izdržao sam deset minuta u čitanju, solidno prepisivanja iz uđbenika iliti hrvatska kompilacija. Dva ključna zadatka rast od 5% BDP-a. Kako, pa gore su spomenuti limiti, državnih investicija nema a strane investitore smo rastirali. Dubrovnik-Srđ i još mnoge. Moramo se odlučiti hoćemo li jesti ili gladovati.Odakle rast 5%, kaže autor državna potrošnja./strana 6/. Koja i čega potrošnja. To je tajna i prepisana demagoška parola. Rast zaposlenosti ????, rast izvoza, ko i što izvoziti.
Car je gol. Kad sam došao do notorne gluposti, tvrdnje da je u našoj privredi prisutna deflacija /strana 7/. Deflacija je obrnuto od inflacije. Autor nema pojma, već sam davno napisao da je stanje stagflacije. Rast inflacije a nema privrednog rasta, nema produktivnosti. Visoka i rastuća nezaposlenost. Točka.
Uspio sam se prisiliti i pročitati stranu 8, dalje mi se smučilo. Autor nešto spominje kamatu i konstatira neravnotežu. Citiram: rast inflacije i nezaposlenost a na strani 7 je pametovao o deflaciji ????
Tim uradkom Laburisti su potvrdili moju sumnju da nemaju ekipu za rješenje problema i moj bi im predlog bio, da se i dalje drže sociološko-sindikalnih tema.
Ako bi dobili mandat to bi bilo još jedno razočaranje. Uradak bi im ocjenio sa +1, do 8 stranice /od 23/. Koliko sam mogao izdržati prateći stručnost autora.
Uzeti ću si slobodu i ocjeniti članak u Glasu koncila od urednika Miklenića. Napisao je jednostavan članak o gospodarstvu, kao svečenik. U članku puno toga nedostaje, podaci i prijedlozi a s nekim se ne slažem, ali je ocjena, čista petica. Bila bi i ocjena +5 da je u članku blaženi termin-rezanje.
Premijer u sjeni

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 07 MARCH 2013 15:41 )

 

Djelo riječi

Kakva je snaga riječi, ja se malo našalio, da se prijeđe sa riječi na djela. A ono djela otišla u riječi. Izgleda da ja pišem na nekom mrtvom nepoznatom jeziku. Ili izmišljenom novom jeziku, pa će neki novi kamen iz Rosette otkriti tajnu. Možda nam treba kamen mudrosti ili nam se ekonomija dogodi, kad se stane na kamen ludosti.
No nije to više bitno jer su" čestitke" pri kraju i počinje karneval. Doduše sad je korizma, ali je to ponekad ko u poslovici, neko šumom a neko drumom.
Koji me je vrag  tjeral da uvežem djela sa riječima i odmah evo odgovora.
Toliko sam izazival da ću sada izgleda dobiti konkurenciju u premijeru u sjeni. Oporba je sklepala Vladu u sjeni i sada će početi teći med i mlijeko. Neki su se vratili sa trodnevnog kursa na Harvadu.Tak mi treba kad ne znam držati jezik za zubima, tj da imam tipkovnicu bez tipki /slova/. Doduše predavanja profesora sa Harvada sam i ja slušal, ali tu u Hrvatskoj.
No to nije sve. I MMF je udario po mojim rješenjima krize. Kad sam ja predlagao uzeti MMF za partnera, nije se htjelo. Imali bi nižu kamatu za zaduživanje i potpisali bi manje i niže restrikcije. Sada nam cjenjena firma iz Bretton Wodsa netreba.
Prvo, Bretonski šumari nisu za mene više ozbiljna firma od Velike Gospe 1971 kad su dolaru ukinuli Zlatni standard. Od tada su za mene papirnati autoritet. Isti su u efikasnosti i prijedlozima ko i naši uvaženi drugovi koji su nas vodili u zadnjih 20-tak godina. Osim što MMF ne krade već uzima.
Uzima supstancu društva. Naši političari su Hrvatskoj uzeli i suptancu i dušu.
Drugo, ušli smo sada u spiralu opisanu u prošlom članku. Manja potrošnja, manje u buđetu. Točka.
Nažalost svi pjevaju istu priču, ja se opet ponavljam, treba nam potrošnja, treba trošiti i raditi, manje pričati.
Sindikalac Sever udario opet u kritiku,kad se već toliko rasplakao nad radnicima, zašto svojih 12 000 kn, govorničkih, recimo ne prepolovi jer je i on namet radniku. I što znači izvesti sve ljude na ulicu.
To znači da ćemo još brže dovesti zemlju u jad i bijedu. Sad je 12 sati jedna minuta. Prvo što nam treba jedistvo, ali svih. Vlada se sada treba pokazati da je integrativni faktor i da je Vlada majka svima u Hrvatskoj. Gdje joj proklizava treba zatražiti hitnu pomoć. Nikakva rekonstrukcija  Vlade/Jakovčić iz osvete/ neće pomoći jer će opet doći netko ko će se učiti. Samo znalci koji odmah mogu predložiti mjere i pokrenuti Hrvatsku.
Nažalost mnogi do sada nisu bili na visini zadatka i plaće koju su primali. Pored sada još oštrijih rezova, ne onih koje sam predlagao prije godinu dana, treba makroekonomiju ozbiljno svatiti. A točka okreta i preokreta je na liniji banaka i NBH. Ako se tu postigne dogovor još imamo šansu.
Šansa ne znači da će biti bolje, već da ne odemo u "kineski sindrom". Izlaz možemo naći u "argentinskom sindromu".
Ali ne kao što Linić misli nauditi bankama limitiranjem dozvoljenog minusa. Jer Ustavno pravo, daje za pravo i ima posljedično psihičko stanje komitenta banke. Da je poslovno sposoban ili ga šutnuti u Stenjevec. A za to treba sudska odluka.
Vraćam se u prošlost sa kiselim osmijehom kad sam tvrdio da treba pričekati kako će to biti u EU. Bio sam protiv tada a sad još više da ulazimo na taj način u ovom stanju.
Prvo, sve što smo potpisivali, jedina korist je bila da se pojelo i popilo.
Sjećam se tamo neke 2007 kad je majstor iz Rementinca potpisao nekakav papirić za ulaz u EU. Saziva konferenciju, bio je petak. I kaže sad smo u Europi i od sutra možemo koristiti predpristupne fondove. Još dan danas po tom pitajnju glavinjamo. Neznamo uzeti novac.
Sjećam se Mesića koji je zagovarao EU riječima ugledajmo se u Irsku i Portugal, imam svjedoke da sam se kiselo nasmijao. Još kiseliji osmijeh mi je bio kad je rekao da treba vratiti sve pokradene novce u Hrvatsku. Koliko smo vratili, ništa.
Pa i danas se naveliko iznosi. Dobili smo, odnosno Vlada, otvoreno pismo od EU komisije za iznešenih 11,4 miliona EUR-a, sada, iznešenih iz Hrvatske.
Za Irsku i Portugal je vrijedilo, kad je bilo lovice badava, fešta, kad su izašli iz programa EU, tu su gdje jesu.
Poljska ima prednost, koju mi nemamo,mi smo visoko eurozirana zemlja/krivac se zna/,ona je krenula sa pozicije nominalne deprecijacije. Cijene su im niske i lako prodaju u EU, pa i nama. Zanimljivo i frapantno da kod njih neki još oru polje konjem. Za razliku kod nas, svi ovi naši seljaci koji kukaju nemaju traktor ispod John Deera 6630, koji košta oko 100 000 $. Pametnom dosta.
I što nas čeka neminovno, nominalna deprecijacija ili realna. Mislim da je to za neke u ovoj državi špansko selo, može i portugalsko.
Pred samu predaju članka, stiže mi neprovjerena informacija, da je premijer na funkciji naredio da više nema štednje i rezanja??????  Da moramo ulagati!!!!. Tko ?
Možda i ja nešto naučim o ekonomiji, ili konačno doznam što je jedan nobelovac mislio kad je rekao: štednja= profit. Znam da netreba učiti o štednji, pa ni o profitu. Znanje treba pokazati u toj jednostavnoj formuli na faktoru /jednako/ =.
Za kraj, EUrozacija ili EUtanazija
Petrica NEUrotičar

Zadnja izmjena ( Petak, 01 MARCH 2013 17:47 )

 

Mogli smo prije

Mogli smo to prije, morali smo prije, hladno je rekao moj kolega premijer. 3% reže plaće. Kaže da ne očekuje aplauz. Petrica bi rekel "cug je pobegel". U životu sam pazio na pravilo: u životu se sve da nadoknaditi osim propuštene prilike.
Na priliku mi je bilo čuti da je neki baltički premijer /Latvija/ prvo sebi skinul 50% plaće, odpustil 30 % državne administracije i njima umanjio plaću za 25%.Nemam ništa posebno protiv administracije/240 000/, no u Hrvatskoj radi oko 1 milijun. Da se zadovolje osnovni standardi i relacije, broj administracije traži oko 2,5 milijuna zaposlenih.
Na priliku, opet Baltik, Estonija ima 125 zaposlenih u državnoj upravi.
Kako Hrvatska još uvijek nema premijera u sjeni, među političarima. Nema ni programa za izlaz iz krize, ali zato imamo Grimmove priče i H.K. Andersena, recimo "Novo carevo ruho". Slijedom toga u povijesti su se javljali opskurni likovi ala Till Eulenspigel,Grabancijaš pa do davnih vremena Damoklo. Likovi su se javljali najčešće zbog tiranije. U Hrvatskoj se skupilo 20 godina neznanja, nerada i lopovluka. I za protutežu se pojavio Petrica. Povijesni lik iz doba, Krleža ga štampao 1936, ali ima i raniji 1834 štampan u Varaždinu / Lovrenčić/. A Titov Augustinčić ga smjestio u 1573. na spomenik u Gornjoj Stubici. Može se reči da je taj lik univerzalan, pa se pojavio u 21 stoljeću. Da zametne indentitet počeo je mjenjati prezimena. Po modelu, mijenjaš ministra a situacija je ista. Ne štima ali je bar rima.
Za razliku od premijera, Petrica je vidio probleme prije dvije godine 31.03. 2011 i u svojom ulozi premijera u sjeni predložio oštre rezove, socijalne programe, petoljetke.
Pitao NBH čija je to banka 31.10.2010..Sve pod pseudonimom Petrica Kerempuh /Smetenjak, Peronospora, ZimoGROZNI,Dostojevski......../Nažalost, bio je i vidovit. Za razliku od svojih pandana iz prošlosti, naš današnji je isto harlekin ali je nabavio jeftino /herbija/staklenu kuglu, pa vidi i budućnost.
Model Petrice je bio leteći start, znanje je imanje. Priprema modela, projekcija, perspektivno-prosperktivno, petoljetka /Program kako pokrenuti Hrvatsku i u hodu mijenjati razvoj gospodarstva. I stalno nas gnjavio da trebamo naučiti građane da troše. U ekonomiji se to zove " škola potražnje". Naspram propalog
Plana 21
Nažalost izborna obećanja ludom radovanja. Da oni bivši ne bi likovali ni oni se nemaju čime pohvaliti, debelo su pomagali da Hrvatska dojuri u petoj brzini na ovu poziciju, propasti..
Model vladanja vladajućih, hodati oprezno kao u minskom polju. ili po sistemu mrcvarenja. Hodati od liječnika do liječnika a svaki liječnik nova dijagnoza i sad polako jurimo u model da od goreg može biti gore. Umjesto razvojne strategije imamo recesijsku. Za našu betežnu privredu propisali su aspirin i topli čaj.
Znano je od pamtivijeka da na ljutu ranu ljuta trava. Ako maknemo sa očiju Petricu, bilo je ih je još na istoj razini razmišljanja, a nazvani su svi zajedno katastrofičari.
A ko je najavio tsunami investicije. Izgleda da se Petrica pojavljuje u više varijanti, pa nekad zaigra i za poziciju
Na žalost tih 3% neće pomoći, ako 2012 godinu stavimo kao nultu,a ona je izgubljena, kao i 2013, ne samo izgubljena već se i dalje troši. Troši se na plaće povećavanjem negativne klime za poduzetnike. Povećan PDV /Petrica je rekao da fiskalnom politikom nitko nije izašao iz krize/ Drugih strukturnih promjena nije bilo. Osim utjerivanje discipline, veoma pohvalno. Za razliku od bivših koji su ostavili totalni nered i kaos. Pogodovavši sebi samima, sa svojoj bratijom djeleći državne poslove. Glavni biznis u Hrvatskoj je bio osnuj firmu za jedan državni posao, a sad su glavne galamđije za pravednost i riješenje krize. A neki su bili toliki pregaoci da su sad otišli na zaslužen odmor u Remetinec. 
E sad što učiniti. Ništa, nastaviti rezati. Manje plaće, manja potrošnja, manji buđet, opet manje plaće pa opet manja potrošnja. I onda smo na pragu, znanja. Ne znanja kojeg se stjecalo učeći nauku, nego na pragu iskustvenog pogađanja.
Ak sam dobro razmel Petricu, onak zdravoseljački. Peneze treba zeti tam de ih ima. Postoje više varijanti, može prvo dogovorno. Ne političke glave skupa/ Stazić/ jer očito tu nekaj fali, nego i bankarske ali ne blazirani razgovori kolika količina kredita ili državnih obveznica i kolika kamata ili cijena otkupa obveznica. Kad je otkup na pitajnju, ima model srušiti sve u "smeće" i onda na svjetskim burzama otkupiti dug za bagatelu. A kak to provesti pitajte Petricu.
Može se i polagano kak se sada kreće, ali groši će opet nedostajati. Ali i tu je Petrica imal rješenje, he he he he, Južnokorejsko, ne 3% jer recimo onom sa 16000 kn uzeti 500 kn a jadniku na minimalcu 100 kuna. Mi smo na 60 % duga BDP-a A korejci su imali 120 % duga na BDP-i. Danas  su tigar dalekog istoka.
Pa dajte konačno učite na tuđim iskustvima, pa braćo Hrvati i ostali uzmite domoljubno prosjek plaće u Hrvatskoj, malo dodati onim jadnicima na minimalcu da ne uzimaju tri plaće u "crveno".Sva povećanja minimalca završiti će u proračunu, jer će se cijela plaća potrošiti. U čemu je štos. U tome da će se povećati potražnja, / ali naše proizvodnje, ne uvoza/ puniće se proračun, povećati će se plaće ,opet povećan proračun i dalje znate sami. Prevedeno, nema odmora dok traje obnova. A vladajući još nisu ni zapičili lopatu u ledinu/ došli u drugom mjesecu/ a u petom već otišli na zasluženi ljetni odmor/2012/. Ej kakav odmor, pa odmarali ste se 8 godina. Gospodo tak se to ne radi. Raditi 25 sati na dan isto ko i svaki ozbiljan poduzetnik. Svaki dan sam išao sat kasnije na spavanje. A u ovih 20 godina svi koji su izredali kao da su došli iz zemlje kralja Mide. Sve u zlatu i kadifi. Kad se ova Vlada pogleda, 80 % dolazi iz troškovnog podnevlja. Nikad nisu sami osmislili svoj privatni biznis, nego su bili na proračunu. Kako da ima poduzetnički osjećaj za državu ako nije ispekao zanat na svojoj koži.
Nego svi vladajući uzmite ovlasti i vladajte ali prije toga hipoteka na imovinu kao garanciju za obavljen posao. Ako sam ja mogao svom svojom imovinom garantirati za svoj biznis, zaraditi za sebe, za svoju obitelj a i za državu, molim lijepo preuzmite odgornost za obavljen posao tj neobavljen posao. I neće biti štajka i protesta, a neće ni biti jagme za stolicu i povlastice.
Greške političara plaćaju birači, a zakaj, pa zato jer su ih birali.
Za kraj sam ostavio sveznalice, sve znaju. Nesuđeni magistar ekonomije, pazi ovo makroekonomista. Sjajno, pa takvi se traže ali su u hladovini. Vilim Ribič, u struci nikad radio a ekonomsku čitanku pozna. Pa umjesto Potemkinovo selo /gradi zgradurinu od članarine/ mogao je pokazati znanje i osmisliti biznis i zaposliti nezaposlene. Sever, sa sindikalnom školom. Modele kojima savjetuje Vladu, neka uzme kredit, pljune u šake, registrira firmu i neka mlati pare. Nekad se govorilo, krenimo sa riječi na djela.  
Premijer Sjena

Zadnja izmjena ( Petak, 22 FEBRUARY 2013 06:11 )

 

Giordano Bruno

Pohvalno je  što se Google sjetio Kopernika, malo znanja ne smeta. Smeta me da je 17.02.1600, dan kada je spaljen Giordano a nije spomenut.
Koperniku heliocentrizam a Bruno je otišao u svemir. Bio je skolastik bez dogme. 
Galileo Galilei je u većoj upotrebi i poštovanju iako je pred inkvizicijom porekao heliocentrizam, za razliku od Bruna koji je ostao kod svog stava i spalili ga kao heretika. Prethodno su ga na prijevaru uhvatili. Galilei je kao na samrti ili na sudu izmrmljao Eppur si muove.
Zanimljivo je koliko je srednji vijek bio zagljupljen, kad su istovremeno po svijetu prije 4200 godina o svemiru znali skoro sve, od Kine, Egipta do Južne i Srednje Amerike a Sumerani čak prije 5000 godina. Da li su sami došli do tih saznanja ili je im to netko prišapnuo. Činjenica je da svi spominju Sirus a Dogoni čak Sirius 2 koja se ne vidi golim okom jer je neutronska zvijezda.
A u 17 stoljeću zbog heliocentrizma spaljivalji.

Petrica

Zadnja izmjena ( Utorak, 19 FEBRUARY 2013 06:11 )

 

<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 52 od 62

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas96
mod_vvisit_counterJucer129
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2971
mod_vvisit_counterSve1764598
Sponzori