Šok, Šok, Šokadija

       Šok, padobran mi se malecko otvorio, šok. Uletio sam u šok sobu. Pa izletio iz šok sobe nakon 7 dana, uz pomoć ponižavajućih molbi i obećanje da u skoro vrijeme neću šokirati svoju okolinu i konačno samog sebe. Prvo monitoring iako ga do sada bilo i previše. 4 puta na rentgen i 3 ultrazvuka abdomena. Onda kućna njega i za 10 dana na trku. Šok za gospona doktora.
   Eh, da je samo taj šok. U članku " Financ minister u ništa" / za one koje ne znaju brojati alkarski/ zamjenica prime ministra ovaj puta, ne u ništa već promašila.
Reče da Vlada priprema zakon za spašavanje firmi od 8000 zaposlenih i dužnika od 1 milijarde €. Imamo još dvije firme koje zapošljavaju 8000, ali nemaju astronomske dugove. 
 Mogla je to na konfereciji, izvanrednoj, reći da je to za, firmu iz  Nizozemske tj, Agrokor. 
Ili je možda to mislila na Građevinski kombinat Međimurje, 13000 zaposlenih ili Varteks 12000. Nekada. A ima ih još. Da mi je samo znati ko je sve te firme uništio. 
Šok. Ali ne zbog "strukturirane stručne izjave".  Šok je zbog teorijskog rješavanja problema.
Molim da me netko probudi iz inducirane kome. Ma iz šoka. U kojem sam to društvenom uređenju. Moja kolegica, ministrica, sa faxa izgleda primjenjuje teoriju predmeta koji je položila. Društveno upravljanje. Za vrijeme Jugoslavije bila je to planska privreda. Sad imam pitanje koja je to politička ekonomija na djelu. 
   Iz socijalizma ili kapitalizma. Meni je svejedno, obje imam u malom prstu.
Dakle hoćemo li plansku privredu, šok, fućkaš kapitalizam i EU. Ili možda državni intervencionizam. A tu je šok, hebeš slobodni protok kapitala, robe i radne snage.
Doktorat iz ekonomije ima težinu, treba sve te kolegije upisati ali i položiti. A znanje.??
  Ja sam priučeni ekonomista, od prve sam položio kod prof. Družića / Društveno planiranje/ i prof. Polovine /Ekonomske teorije/ samo dve dvojke. Studenti koji su ih upoznali znaju što znaći kod njih položiti. Nažalost kod prof.Pribićevića sam promašio od prve, 5 /petica, odgovarao sam na tri izvučena pitanja a onda dodatno, dokle firma u gubitku može poslovati a da je korisna društvu/, šok, pa to je privatno državni AGROKOR.
   Adresa: Nizozemska, Prins Bernhardplein 200  1097 JB, Amsterdam /najbrža triatlon iron staza na svijetu/ 
U index upisana 4 pred tri svjedoka studenta, razlog, nisam dolazio na predavanja. Kod prof.Pribičevića nitko nije prošao koji nije dolazio na predavnja i nije imao potpis. Nisam bio ni na jednom predavanju. Šok za profu.
   Gospođo zamjenice prime ministra, da li ste studirala ekonomiju ili sam još u šoku pa smo zajedno u mojoj komi. 
A možda je država u /komi/ šoku.
Sama ideja i namjera spašavanja AGROKORA nije loša, to je dobra zgrćka iz 2003 g. Copy-paste from ITALY. Vrlo mudri plagijat. Plagijat Vlada, plagijat država.
Šokadija. 

Zadnja izmjena ( Subota, 25 MARCH 2017 18:10 )

 

Ko sadi tikve

      I sa kime. 
Dakle, sve dolazi na naplatu. Firma oko koje J.P.Morgan skakuće ko vjeverica, a nije ni daleko Sberbank. Navodni dugovi. Dug po PDV-u 6 milijardi kuna. Toliko je minus u proračunu države. Dug dobavljaćima 16 milijardi. Dug bankama 24 milijardi. Kamate ?.  Koncesija otoka nije plaćena, otišla u zastaru. Ima li još toga. Ima, samo još se sve ne zna.
Zna se da država ima strateški cilj, hotel na Platku.  
Vlada sastanči, stručnjaci se probudili. Gdje su bili prije kad je vrijednost firme bila dva puta prezadužena. Tvrde za sada 45 milijardi. Dug 6 puta veći od operativne marže.
Savjet. Povećati maržu 200 % i smanjiti dug na prihvatljivu mastrišku agendu. 
Jedan stručnjak /Novotny/ javno zaziva da država spašava firmu jer ima 40 000 zaposlenih u Hrvatskoj. Uporište mu je u spašavanju Chryslera od strane države ,USA.
Gospon Novotny lupeta gluposti. 
  Nije Chrysler dobivao bivše jugoslavenske PIK-ove za 1 kunu i na konto njih dobivao najveće poticaje u državi. Ili da nije plaćao dobavljaće, poreze itd. 
Ironija sudbine, PIK-ovi /ruski payment in kind krediti. / su mu, sada došli glave. Netko će reći Rusi su naletjeli na minu. Po Bloombergu već spremaju novu tranšu kredita.
  Polako ali sigurno upadaju na tuđi teritorij.
Chrysler. Jeste, država je restrukturirala firmu i sada je zdrava. Ima veoma važna različita usporedba, Chrysler je proizvođač a naša perjanica u Hrvatskoj je kupi i prodaj, najviše iz uvoza.
  Gdje je tu neka proizvodnja, inovacija ili izvoz, ako se zanemari Merkator, koji je postao mlinski kamen oko vrata. Pohlepa i gramzljivost. A glavni lik ekonomista. Sin također.
Kreditna sposobnost ispod i državne. Crobex potonuo, dionice padaju. Baš ga briga za dionice, njemu ostaje vlasništvo.
Da li će se primijeniti isti model kao kod Peveca. Sve su mu uzeli, čak i ime /brend/. Ako je Pevec tužio državu, biće to veliki i veseli cirkus. Budući smo pravna država, poduzetnici očekuju da će se prema dužniku ponašati isto kao i prema svima koje je male firme i obrtnike uništio.
   Zanima me kako to da nema perjanice na sramotnoj listi dužnika Porezne uprave.
Otišli tikve saditi.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 16 MARCH 2017 04:55 )

 

Financ ministar, u ništa

      Njegove riječi direktno u eter. Gledamo mi to u Vladi /Moody's izvješće /, vidimo da smo na dobrom putu. 
Unatoč do sada svom sarkazmu i ismijavanju neznalica i neradnika, moja zabrinutost je dostigla maximum. Jer je naša agenda /veoma dragi termin naše predsjednika/ na minimumu.
A na kojem smo ti pravom putu. Matematički je isto je li čaša do pola puna ili do pola prazna. Razlika je samo verbalizam. Dakle, što je to ministar vidio a neki to ne vide. Kamo su oni otišli ako u sve u redu u Lijepoj Našoj. 
    Ministar smatra da verbalnom ekonomijom pokrene našu ekonomiju. Ništa, nula, zero. Gdje je uporište mojeg eseja. U riječima ministra, da treba nastaviti sa reformama i da ćemo kroz godinu, dvije, tri uspjeti. Izgleda da nije bio na predavanju, kada se objašnjavao model 3+3 ili 6+6.
Ne smije se smetnuti sa uma da je ministar na radnom mjestu 14 mjeseci, bio je i u Vladi premijera koji je građane proglasio građevinama. A bio je i tajnik kod Šukera, ministar poznat kad je 2008 g. kriza galopirala, on je sve koji su ukazivali na krizu, ismijavao. Kao tajnik oprostio 500 milijuna tajkuna, da bi te iste godine tajkunu po plaćanju dobiti svojih biznisa ostalo 750 milijuna. Po Forbesu težak 3,9 miljardi.
    Za mene sve što će financ ministar kazati spada u tragediju ili farsu.
Nažalost teško mi je priznati ni za sebe nemam lijepe riječi. Kad se Milanović uhvatio premijerirati, ekonometrijom sam došao do rezultata da će u Našoj Lijepoj u 2020 g. biti za svo stanovništvo mjesto ugodnog života, pod uvjetom da nam BDP raste stopom od 7,3%. Opet, nažalost dobili smo Vladu u ništa   
   Ovog trenutka mi London javlja, prodana obveznica 1,25 milijardi € uz prinos 3,199 %. Dug je refinanciran. Čeka još jedna obveznica od  1,5 milijardi $. To su sjajne vijesti, umanjuje se javni dug. Nažalost svih nas. Mene brini proračun , manjak 6 milijardi kn. Morati će se ministar i za te kune zadužiti.   
Uz ove dobre vijesti /niske kamate/ netko će pitati u čemu je problem. U sitnom detalju, ni financ ministar a ni ostali u Vladi iako nas uvjeravaju da su odlični stručnjaci, nemaju pojma kako se make money. U ekonomiji se to zove novostvorena vrijednost.
Ipak nije sve crno. Imaju i jedan odličan uspjeh Vlade, hotel na Platku od gornjeg tajkuna proglašen, strateškom agendom za državu ????. Uz  smanjenje PDV-a na turizam, gospodo neznalice, to vam je privatizacija turističke položajne rente.
Kyrie eleison, eleison!  ili kak bi rekel Aristotel sve je to "prva filozofija."

 

Kokošarenje, hobotnica, kosture...

       07.03.2017 HRT, 22 sata, emisija Otvoreno. U toku dana sve tri vodeće televizije, tko o čemu, dame noći o poštenju. O putnim nalozima. 
Od banalnog kriminala, do kostura. O tome sam pisao točno prije mjesec dana. Konstatirao sam da samo kreten i budala krade preko papira. I u 5 minuta se može utvrditi taj kreten. Međutim grudica pravde se zakotrljala. 
U emisiji. Ovaj puta krivac tjednik Nacional, odnosno njegov prvi čovjek. 
   U kratko tko nije gledao, u komentaru "dan poslije" nije bio glavni inspektor Kluzo nego prvi čovjek Nacionala.
A što je rekao, nadilazi svako kokošarenje, hobotnicu a bogami i kosture. Svojim novinarsko istražnim vezama došao do imena u spisu Sauche, koji su i poslije 2016 odlazili na put a da nisu ni sami bili svjesni gdje su sve po svijetu provodili. Dan poslije odnosi se na dvije Vlade poslije Milanovića.
Pa šta je sad to. A kako je bilo kad je premijer bila srebrna gospođa.? Pustimo nagađanje.
   Dakle momak iz Nacionala bezrezervno utvrdio da je DORH u spisu selektivno obrađivao osobe ili ih uopće nije obradio. Tu nije stao rekao da ima dokaze da se u aferi SpicePodravka, služili krivotvorenim dokazima. Po domaćem rečeno "pakiralo se".  Sauchu su pritvorili iako nije bilo potrebe, kad je sve crno na bijelo. Nije to program Apolo.
  Problem je da se na dečka svalila 2015 i 2016. Znači on je paranormalno potpisivao putne naloge, daljinski, imitirao onog Engleza koji hoda po TemziDynamo.
Ovo će biti lijepa aferica, na posebno veselje Europske komisije.
  Tu još fale kosture /noževi/. Predsjednik države je rekla da građani gube povjerenje u institucije jer stalno izlaze iz ormara, kosture. 
Konačno da se ja složim sa predsjednikom, u povjerenje. Na dopunski auto u Washigtonu, ljetovanje u Novom Vinodolskom, 4 tone lososa.... Posjet ogradi White House i tu posjetu proglasiti državnom tajnom. Doduše bilo je rečeno da se sve saznati kako je to bio uspješan posjet. To smo doznali ovih dana kad je State Department oprao lijepu Našu posebno po pitanju korupcije. Eh, kosture, kosture..   
   Na kraju moram biti pošten i korektno priznati da su ipak političari lojalni građani. Naime svi do sada se zalažu da putni nalozi idu sa žira države na njihove tekuće račune. 
Eto i to smo dočekali da poslije 26 godine poštuju zakone koje su sami donijeli. 
 

Kokošarenje

        Nemam vremena da se malo opustim od naših državnih posrtaja. Ali ne mogu a da ne skrenem pažnju na kokošarenje u samom vrhu države. Da li smo lopovska država ?
Nedvojbeno jesmo. 
A glavni krivci su najodgovorniji u državi, od predsjednika države, premijera, predsjednika Sabora, pa sve do zadnjeg državnog službenika.
    Riječ je, opet o lažnim putnim nalozima. Naime premijer je otkrio da je bilo naloga i "dan poslije". Novinar Bago je premijera nazvao /06.03/ inspektorom Kluzoom. Među nama rečeno, meni je uvijek bio maestralan u toj ulozi Peter Sellers. Sama pomisao da ću ga gledati, tjeralo mi je suze na oči.
  Da se vratim na naše vrle dužnosnike, zašto su krivci. 
Kad sam sam sa sobom odlučio da ću se baviti biznisom, odlučio sam da ću raditi pošteno i samo pošteno. Ako drugačije ne može, neka bude pošteno. Kako sam ja bez ikakve skromnosti, knjigovodstvo i računovodstvo mi je u malom prstu. No to nije značilo da ću ja knjižiti poslovne promjene, nego sam našao stručnjaka koji je stručnjak. Zbog čega, pa naši umotvorci u Saboru na godišnjoj razini donose oko 300 zakona. Pa sad ti budi ekspert. Dakle, završio sam kod četvrtog stručnjaka. Bilo je tri ženske i jedan muški. Ostala je ženska.
   Osnovno u našim odnosima bio je ugovor, da ću tražiti samo pošten posao i da ću ja biti pošten poslodavac. 
Dakle krivci su, što nisu tražili pošten rad i nisu pošteno radili. 
    Da mi je pet minuta vlasti svima njima bih naplatio te lažne putne naloge, bez obzira ko je stvarni lopov. Jer su to oni omogučili.
Političari.
Puni su sebe i znaju docirati demagogijom. Ali lovicu samo na ruke, pa makar i ispod stola.
I tako se dogodi kokošarenje, jer je to svima išlo u korist.
   Tu nastupa pravi Kluzo. Svi pametuju od političara, USKOKA, novinara a nitko da spomene /jer ne znaju/ da postoji obrazac JOPPD u tri primjerka /ABC/, koji telci u privredi moraju ispunjavati i odnositi na Poreznu upravu da nas mogu kontrolirati.
  Oni koji su taj zakon i obrazac ozakonili, oni ga ne trebaju.
Zato smo lopovska država u jednom i sitnom dijelu. A gdje je kraj hobotnici ? 
Težak slučaj za Kluzoa.

Zadnja izmjena ( Utorak, 07 MARCH 2017 05:24 )

 

EU komisija

      Nije mi jasno što to radi EU komisija. Čas hvali naš izvrstan rast BDP-a a onda se predomisli i bubne informaciju da od 2015 nema strukturnih reformi. Kako to. Pa onda ovi naši novi majstori ne rade ništa. Pardon rade ali troše novac ali i troše nam vrijeme. Slično kao Milanović. Potratio 4 godine. Uništio državu i partiju. Sad ga crni vražičak u Pradi, rastače u svojoj knjizi. 
Da  se vratim na čudesni rast BDP-a. Rekli rast ove godine 3,1%, iduće godine 2,5%. Pa kakve su to prognoze. Slijedom niza, znači 2019 biće strmoglavo prema 1%. Znači dobro su to zaključili Slavonci. Prodaju kuće od 7000  do 15000  i odselile cijele obitelji u EU. Tako da sad učiteljice dobivaju otkaze jer nema djece.  
Pa što to ne štima kod nas, tj u glavama glavatih.
  Sve je jasno, rast nam se dogodio sam od sebe, nema tu nikakvog rada ni onih prije a ni ovih sadašnjih. Rast  imamo jer je gorivu pala cijena za 50%. Počela su pristizati sredstva iz EU fondova. Ima i bespovratna, a to znači da smo nešto dobili badave. Kruha bez motike. Povoljna gospodarska klima u okruženju i naši izvoznici koriste tu blagodat. Imamo sretnu okolnost da nam raste turizam, opet ničim izazvanim. Doduše baš nije od samog sebe, jer nam idu na ruku destinacije na istoku i jugu zbog rata.
I tako smo od perjanice socijalističkog kapitalizma dogurali do predatorskog kapitalizma. Kako je život okrutan. Još do prije 25 godina ismijavali smo Čeheke i Slovake, a sada smo emigranti u njihovim zemljama.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 23 FEBRUARY 2017 06:01 )

 

Porezna reforma

     Bumerang /opasna alatka/ su izmislili Aboridžini, a primjenjuju ga naši vrli stručnjaci, umišljeni znalci ekonomije. Zalud diplome, Bruxelleski hodnici, doktorati.
Dokučili u tančine poreznu reformu i raspreli priču da je to neviđeni doseg ekonomske misli od pamtivijeka. 
  Da, nebi. Odmah se vidjelo da je to ćorak, kako sam to ja kao priučeni ekonomista taj uradak dešifrirao. Korektno, nisam bio jedini, ali je nas manjina.
Porezna reforma, naučno ekonomskim rječnikom rečeno. Preljevanje iz jednog sektora u drugi. Točka. Uzmi sirotinji i daj bogatunima. Matematički izraz sa povijesnog gledišta, upravno proporcionalni Robin Hood.
   Analize su pokazale, utvrđeno gradivo, misaono, da je najveća plaća nagrađena reformom sa 5000 kuna a oni ispod 5000 kuna dobili su frišku figu. Točka.
Čak su mantrali oci reforme i njihovi epigoni da će to svima biti dobro. 
Da, da nebi bilo bumeranga a u prijevodu se to zove poskupljenje struje i plina. 
    Sada se isti javljaju kao spasioci građanstva koje će OPET otrpjeti najveći teret na kućnom buđetu. Sirotinja je još dublje gurnuta u glib.
Spasioci će dirigiranom cijenom popraviti bumerang, tj poreznu reformu. Malo morgen. To je kao gasiti zapaljeni sirijski naftni izvor sa litrom vode. Usput će poremetiti cijenu proizvodnje struje i dobave plina. Bumerang pokazuje opet smjer prema bogatima.
  Poznato je od pamtivijeka da na svaku kritiku, imam korektni prijedlog, kako ispraviti bespuća naše gluposti. Nažalost mi imamo prepametne elite, tako da je šteta trošiti riječi i djela. Problem je što /ne/djela ostaju. Rezultanta, 180 000 radno sposobnih iseljenih.
U zadnje dvije godine. Nesposobni ostaše.
 

Bravo

      Poslije izvrsne političke taktičke geste u Ukrajini i odgovora ruske strane usred Zagreba, da će se pamtiti ta gesta kad će se dijeliti poslovi. A naš hrvatski odgovor je bio. 
Svi junaci nikom ponikoše.  
Moj komentar. Ekonomija će trpjeti. I ftičeki /14.02- Valent/ znaju da mi tehnološki proizvod za osvajanje svjetskog tržišta nemamo, ali bi sve što proizvedemo, mogli prodati. Samo u Rusiji. Da budem malecko zločest, sjećam se naporne izborne kampanje kako su bivši otjerali 100 000 mladih iz Lijepe Naše, za 4 godine. Naspram ovih sadašnjih to je ništa, jer su trenutno vladajući uspjeli otpraviti 65 000 mladih. Već imaju izvrsne rezultate.
  A što reći o prof. Đikiću. Reče mu premijer da može ići jer je Lijepa Naša slobodna zemlja. Kad su ju anemični oslobađali. Dobar esej je napisao G. Vojković o profesoru. Fale neki važniji podaci u njemu. Da je poslije 4,5 g. diplomirao i da nije mogao dobiti plaćeni staž. Svi koji su ga tada odbili / 10 odbijenica/ učinili su mu veliku uslugu, jer je otišao i napravio svjetsku karijeru. Važan podatak je da postaje član Leopoldine, 2010 g a HAZU ga iste godine odbijaju. Onda pored te blamaže na vidjelo izlazi da prof. Đikić ima duplo više citata od 18 akademika medicinskog razreda . 
Mala digresija, HAZU ima više članova od besmrtne francuske. ?
    I tako prof. Đikić ima ime u svijetu. Ima anegdota, Nijemci jedva dočekali da im dođe neko tko je marka, brend. Ako bude istraživać kod njih, rekli mu da neka traži toliko novaca, da ga neće biti sram. Od tih njegovih novaca u Lijepu Našu u Laboratorij za istraživanje tumora završilo 1,6 milijuna kuna. 
Prof. Đikić više nije profesor na splitskom Medicinskom fakultetu. Otjerali ga. Potrebno je spomenuti da honorar za predavanja vraćao natrag fakultetu i da je troškove dolaska sam snosio. Otišao nam vrh naučnog dostignuća a ostali plagijatori. Izvrsna trgovina.
   Što reći za zaključak, nemam riječi. Otjerati takvu osobu. Pa tko će ostati. 
Kad zadnji vrijedan i koristan ode, neka ugasi svjetlo i neka kao slučajno uzme putni nalog.
   Dijalektika ? Kako sam ja priučeni ekonomista, siromašan duhom, neobrazovan, moram biti plagijator. Pa ću ukrasti filozofsku misao. Od Marxa. Ne od braće.
Prvo tragikomedija, onda farsa.

Zadnja izmjena ( Utorak, 14 FEBRUARY 2017 17:15 )

 

<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 51 od 81

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas40
mod_vvisit_counterJucer93
mod_vvisit_counterOvaj mjesec843
mod_vvisit_counterSve1871924
Sponzori