Charobni stapich

Na presici kad je smijenio, drugog Ostojića ex premijer kaže da nema alata kao što je u naslovu i da se ne može raditi radikalni rezovi.  Tja zato tonemo, uporno, a rade prokleto težak posao, danonoćno. A kako je bilo unatrag mjesec dana, slika na amfibiji sa Ray-banom, pa su se mrcvarili ko je veći negativac, pa su se igrali vunbacitelja, pa zabava sa smjenama. Je, prokleto težak posao. Dobro, gdje je u svemu tome stapich, što on radi. Štrajka.
  Medjutim, ima, ima, charobnog stapicha, samo treba imati znanja a ne mantrati da samo političari mogu izvući državu iz ove jadne situacije. Možda i ima u jednu ruku pravo jer su ju u tu poziciju i doveli političari, pa je red da vade vruč krumpir na svoj teret a ne svih građana. Krumpirove šalate nam je dosta.
  A ako pak nemaju znanja mogu im prodati svoju staklenu kuglu, možda im ona nešto pokrene. Stalno razmišlja o poboljšanju ovog pa onog, pa kad će sa razmišljanja prijeći na djelo. Inače tumbanje Vlade ništa na gospodarstvenom polju neće se poboljšati. Smjene su kozmetika i start za pozicije kad se ode u opoziciju. Izbore će izgubiti ne zbog ideologije koju forsira sadašnja oporba. Vrijeme će pokazati da samo struka može pomoći našoj Lijepoj Našoj.
   Zašto prolijevam pisanu žuć. Pre neki dan bilo je 500 gospodarstvenika na hrpi, dođe ex premijer izhvali se, da ima pomaka samo se ne vidi. Izgovori, i ode, a poduzetnici ostali sa svojim problemima u čudu. Eto kako političari su u stanju riješiti krucijalne probleme. Sve znaju, samo nemaju charobnog stapicha.
Problem nastane kad se shvati da oni koji stvaraju novac, primarni sektor je podređen tercijarnom sektoru. Dakle potrošači novaca se postave iznad onih koji ih nose na svojim grbačama zajedno sa cijelim društvom. Pa koja je to država u EU u kojoj nije poduzetnik priznat ili se radniku ne skine kapa do poda i da ima dostojnu plaću za život. Pa čak i u državi koja daleko najgora i u njoj se pleše sirtaki
   Eklatantan dokaz, bez komentara, svemirska šutnja, od 2008 realni pad BDP-a 12% a rast troškovnog dijela buđeta 30%. Samo se trošilo, pardon zaduživalo pa prihodovna strana ne može sustići troškovnu. A kakvog znalca imamo na poziciji ministra gospodarstva. Iz Jalžabeta, Wollsdor leder, hvali se investicijom. I to da su austrijanci nas odabrali između Kine i nekih EU država. Pa ne zbog ljubavi ili naše sjajne prebukirane administracije, već su napravili studiju u kojoj su dva faktora presudna. To je poznati bazen šnajderaja /Varteks polaaako nestaje/, znači netreba školovati radnu snagu i blizina auto puta. Neki u Hrvatskoj, shvaćaju da se izlazi iz auto puta radi zbog rodnog sela /tri kuće/ političara a ne zbog industrijskih pogona. I izjavu još začini da se investicije tek vide za godinu i pol, pa da je rast izvoza prerađivača oko 20 %. Je, to smo konstatirali da je zbog niske baze u 2013.
Komponenta BDP-a je investicija, kojih nema, uglavnom. A i razlika uvoza i izvoza, pokrivenost nekih 60 %. Pa na čemu grade rast BDP-a tj. lažu nam. Možda na rastu osobne potrošnje, a plaće se  strmoglavljuju.
      Njima zaista treba charobni stapich, da jednostavno nestanu. Touch. Puf
 
  Brazil. Osobno na utakmicu ne bih išao zbog solidarnosti prema velikom dijelu patničkog stanovništva. A ako bi morao zbog poziva zgodne predsjednice, išao bih o svom trošku.
Iskreno, najviše  bi želio da ovaj puta ne budem domoljub i veliki Hrvat. Nije mi jasno kako možemo imati takav nacionalni naboj, sportski. A na gospodarstvom smo izgubljeni. Želja mi je da budemo u nogometu zadnji, ne na ovom prvenstvu, nego zadnji na svijetu. Ali da nam država stoji kao recimo Švedska ili Finska a nemam ništa protiv ni Austrije. 
Kad smo već kod ex premijera, malkice ću biti sentimentalan. Na Trojake /Duhove/ je bio rođendan našem teškom trudbeniku u Remetincu, nitko da ga se sjeti. Vrhovni sud.
T
 

Južna Koreja

Čestitke našoj metropoli na njezinom danu i na posebno nadahnutom govoru gradonačelnika, na svečanoj sjednici metropole.
 Koliko sam puta zaželio da mi je otac živ da mu barem malo zahvalim na nekim pogledima na ljudsko ponašanje. Kad sam bio klinac, bio sam uvjeren da u tim pogledima nešto debelo ne štima. Tupiti mi o nekakvom kućnom odgoju a onda te izvrne sa nekim preozbiljnim komentarom. Pored mnogih, najjasniji stav mu je bio da je politika kurva. A ja kao klinac nikako da dokučim, pa kako je to moguće pa to su naši najbolji, najpametniji, najpošteniji, najveći domoljubi, najhumaniji, najobrazovaniji.
   Tko nas vodi, te su osobe sam vrh naše Lijepe naše, sve prije pobrojano.
A kako je u zbilji. Kad je netko u stanju založiti svoj integritet, tvrdnjom, da dokazani lopov ostaje prijatelj. Samo po sebi se nameće zaključak, skim si takav si.
Primjer, zadnji. Premijer i bivši ministar. Ako je sve to istina. Strašno. Fuj.
Još strašnije da se ne biraju sredstva da se uzme što više moguće kad su na dužnosti. A prestrašno je kad maske spadnu, pa se ne bira način da se javno svlači i razvlači vlastito prljavo rublje. Padaju teške i žustre riječi. Kad bi barem istom tom žustrinom bili na korist domovine, sa svim svojim znanjem, ako ima takvih.
Ispada da je domovina zadnja o kojoj se brinu, zato i imamo takvu gospodarstvenu situaciju.
    Lijepo smo čuli o svim optužbama, od presice, riječke, pa do raznih intervjua na radio i televizijskim stanicama. Novinari željni senzacija. Po meni mislim da je bitno da u tim optužbama neka rade institucije sistema, od, idem redom. Cavtat, zemljište, A i D. Kralj-Konel, 5 zvjezdica, Krešo i Nada, Mostar-Porezna, Maras biskviti...... To je sve kiki-riki. Zašto to Linić nije odmah rekao nego sad kad je smijenjem. Ili je to varijanta da jedni druge drže u šaci, zlunetrebalo. A ako sve prođe u tišini, tj ako nema svađe, nema sukoba u podjeli plijena onda po starom dobrom običaju, plati porezni obveznik.
Još je nešto bitno, na samom početku presice, rekao je kako se osjeća državni dužnosnik /osobna sigurnost i prava/ ako se može tako kriminalizirati jedan ministar. Pa prvo ministar, nijedan nije sveta krava a drugo u tom istom kontekstu, kako se onda osjeća običan "mali" čovjek u toj istoj državi.
A izjava da od siječnja premijer i financ ministar ne komuniciraju, nešto što nije za povjerovati. Pa kako da država funkcionira kad dvije najglavnije osobe ne rade na dobrobiti države. Ima bezbroj primjera u svijetu da su premijeri i financ ministri bili u jednoj osobi, što je po meni idealno. Jedan sve zna, jedan je za pohvalu i za pokudu. Nitko mu ne sapuna dasku, itd. Mi nemamo tu sreću da konačno struka vodi Vladu, u konačnici državu.
   Kakvu pouku izvući iz naše trenutne situacije. Prekinuti ovu agoniju. Rezultat skoro nikakav a iznevjerili naciju.
Rješenje je u Saboru, hitna sjednica, uručiti otkaz Vladi, raspustiti Sabor /sam sebe/ i na brzinu sastaviti Vladu spasa, tehničku. Ako je M. Monti u 18 mjeseci uspio srediti Italiju, onda bi se ova naša mala privreda mogla još brže oporaviti. Od toga ništa, jer je branik domovine u poziciji solidnih plaća koje uredno svaki mjesec kapnu.
 Od opozicije isto ništa, sve je to jedna te ista ekipa, slatkorječiva na poček od četiri godine. Rastući Orah nema kapacitet stručnjaka i logistiku, Laburisti isto ništa, nemaju program. Ostali su ispod 5 %,možda Gabrić, ali to je isti mentalno upravljački-politički sklop. Strategija spasa države ne može biti samo na dovođenju penzionera na našu obalu i nuditi im gerontološku uslugu. Nitko nema program industrijske proizvodnje. Zato nam treba strateg koji je udomaćen sa našom privredom a da poznaje i vanjsku. Da nam se ne događa da sadašnji obilaze po svijetu i javljaju, recimo predsjednik iz Turkmenistana. Podučava javnost da se tamo može puno prodati. Nemoguće, zar čak i tamo. Pa gdje je nestala povijesna klirinška razmjena sa nekadašnjim SSSR-om. Da se malo pohvalim, među prvim zaradama bila mi je isporuka mojih proizvoda čak u Leninsk Kuznetsky, /tada 200 000 stanovnika a sada oko 100 000 / dakle samo 6000 km od Varaždina. I sad bi meni neki pričali bajke prije spavanja. Laku noć ili dobro jutro.
    Za kraj da se i ja vratim u realitet, ono gore sa Saborom je na vrbi svirala ali se može iznijeti drugi prijedlog, jer će sve opet odlučivati političari. Ja bi povjeravao opciji koja će ponuditi sebe a ne da od politike žive, došlo vrijeme da se nešto više da nego što se uzima. Da, došlo je vrijeme za davanje i to sebe i svojih a ne samo mastiti brkove svoje i od obitelji i prijatelja.
    Dakle radikalni rezovi, radikalno sebi srezati razna primanja, povlastice. Ne demagoška umanjenja plaća, nego raditi iz altruizma, dosta su se potkožili u ovih 20 godina, neka sad dio slobodno vrate. Radeći iz domoljudbe.Pored onog 10 mjesta i 15 u svijetu, kao država smo sramota, a po rastu osobnog bogatstva /nekih/ prva smo država u EU. U kratkom roku i količini zgrnute imovine.
    A zašto takvi uvjeti za naše političke pregaoce. Ne iz mog očitog animoziteta već iz puste realnosti situacije u državnoj riznici. Tko kod dođe, mora konstatirati da smo bankrot. To već dugo tupim. Da će trebati reprogram ili što je znanstvena fantastika proglasiti nelegitimni inozemni dug. Za sjajne rezultate znate, za kresanje po naredbi E komisije znate. Znate da smo prošlu godinu uspjeli završiti uspješno sa 220 miljardi javnog duga a to je samo 67% BDP-a. Na te lijepe iznose pod dirigentskom palicom E komisije pribrojiti ćemo i one iz HAC-a i HC, to će biti preko 80%. Toliko sam navijao za Južnu Koreju, da joj se sada približavamo prvom kozmičkom brzinom. Oni su imali 120 % javnog duga. Pogled u provaliju biće fantastičan.
T

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 01 JUNE 2014 16:37 )

 

Idemo delati

  Kaže gradonačelnik Hrvatske i uvjerljivo nastavlja da bi on tamo spavo a ne se vozo ko Šon  Koneeeri sa tamnim naočalama. Dobro rečeno, osim što uvaženi glumac ne glumata sa tamnim naočalama. To je glavni problem naše države. Uhvatili se državnih i javnih poslova a po rezultatima kao da spavaju. Pa kad idemo delati onda i nešto treba i znati. Imati znanje, ako to ne, onda iskustvo prethodnih generacija.
    Dokaz je u katastrofalnoj poplavi. Ovih dana naslušao sam se i katastrofalnih i kretenskih izjava. Pa kad već idemo delati, prvo mi se nameće pitanje dali su ti koji lupetaju o toj poplavi uopće ikad bili barem u osnovnoj ili nedajbože u srednjoj školi. Treba se prisjetiti fizike, u stvarnom životu sve je fizika. Neki naši žive u virtualnom.
Van konteksta članka, konstatacija da nismo u stanju voditi krizu ove poplave a kamoli da nam se zadesi nešto teže od završne rečenice prošlog članka. I još jedna konstatacija. Kako je moguće da su građani prije reagirali od države u pomoći postradalima. Ako ovo gore uvežem, bili smo nespremni, iznenadila nas poplava i nismo reagirali na pravilan način. Pitanje gdje su naše državne rezerve, pade mi na pamet, još nedavno je bila neka afera o nabavci pašteta i vikend narezaka. No u to se bih štel mešati.
   Idemo delati. Da li je katastrofa mogla biti manja. Da. Da smo imali one koji su nešto naučili iz fizike a manje lupetali o globalnom zatopljenju. Pa ako je i o globalnom zatopljenju onda bi se trebali i pripremati a ne samo podvikivati , idemo delati. A kako se pripremati. Ono što smo naučili, ako smo učili.
Sava je je ajmo reći, potočić, možeš ju skoro pa pregaziti, kada je normalni vodostaj. I u potpunosti pravocrtna, pod kraj toka malo meandrira. Stoga se može lako izračunati profil, brzina protoka i idemo delati. Imamo i neke prognozere, koji su najavljivali 100 do 150 litara po m2. Znalo se da su bile i prethodne kiše, da zemlja ima određenu upojnu brzinu. Sve relevatne varijable su bile na stolu, samo je trebalo izračunati masu vode u Savi. Nepoznanica su bile vode iz pritoka Save. A one se mogu opet izračunom predvidjeti. Konačno vidjelo se da u BiH rijeke nose mostove. Najveća nepoznanica su bile vode koje se javljaju kao bujične. Ono što sam gore spomenuo, ako smo neznalice, onda su nam preci pokazali, gdje se grade crkve, gdje su groblja a gdje su naselja iliti kuće.
    Što mi sada imamo, iskrčile su se šume. Površine pretvorene u građevinske. Pada kiša i odma puni vodotoke, koji nisu u stanju primiti ogromne količine vode i dobijemo katastrofu. Na iskrčene površine posadile se razne kulture koje nisu zamjenile prirodnu zaštitu šume. Bez geomehaničkih ispitivanja izgradili kuće, vikendice i ine objekte. Na zemljanim strukturama sa najčešćim laporastim sedimentima. Dugotrajne kiše obavezno izazivaju klizišta. Takve zahvate i greške nije radio ni onaj koji je živio na Hušnjakovom bregu. Pećina mu je bila suha jer je napravio ispred nje kanal a šumu nije posekel. Toliko o fizici.
   Kak bi rekli političari, drugi par čarapa je opet fizika. Idemo delati. Delamo nasipe, bacamo novac. Novi nasip popustio. Opravdava šef Hrvatskih voda. Kaže, da je nasip projektiran da izdrži vodu do visine metra do krune nasipa. Molim gospodina da se ostavi posla i velike plaće i da nekom nek dela koji zna. Pa nasip se projektira da izdrži svu vodu tj pritisak do, kad se ne počne preljevati vode preko njega. To je ispravno izgrađen nasip inače nije nasip. Točka.
 Za povodanj i za nasipe treba oglasiti krivce
Sol na ranu u ovoj katastrofi stavio je MMF. Preporuka. Birajte između delati, da bude 8,3 kune za EUR ili 800,00 kuna manje plaće. Izgleda da neki prepisuju od mene, blago. A zašto preporuka, pa ništa se ne događa značajno na rastu BDP-a. Pada. Zaposlenost raste u državnim i javnim poduzećima u realnom pada i onda po zakonima ekonomije, opet fizika, nema druge nego uvesti druge drage mjere. A to je tečaj, poticaj za izvoz. Ali ne dolazi u obzir jer bi to bila katastrofa, ali može da plaće budu niže.
  Ja bi opet pledirao na južno korejskom modelu a ako taj ne može onda bi predložio do nekih granica u platni razredima naših vrlih "idemo delati" da uzmu po 50% sadašnje plaće. I to im je previše. Hitno srezati razne privilegije, politički turizam i početi delati. Prestati pred kamerama tražiti solidarnost, krenuti od sebe i stegnuti svoj remen.
Završno, izjava glavnog oporbenjaka. Nitko se neće nezakoniti bogatiti dok on vodi HDZ. Slažem se, jer i ja smatram da je nezakonito bogaćenje ako uzimaš plaću a stanje je u državi je katastrofalno.
T

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 22 Svibanj 2014 05:50 )

 

Čist obraz i čiste ruke

 
    Dodam naslovu, i prazna kasa. Ako se usudim prevesti tu znamenitu izjavu, znači potvrda mojeg izračuna da prije 2020 g. ova zemlja neće vidjeti bolje dane.Da bi potvrda bila jača nešto je o tome pisao i Financial Times nedavno. U tom pismu piše da ćemo tih godina izaći iz krize zahvaljujući nafti i plinu iz Jadrana. Padne mi na pamet glupavo pitanje, a industrijska proizvodnja?  Doduše sve više se javljaju razno razni gurui, eksperti, ekonomski i savjetuju. Sada. Gdje su bili kad je grmilo. A kako izgledaju savjeti. Da se samo moramo zaduživati.
Jasno, rupu od 20 milijardi kuna neće zakrpati proizvodnja. Koje nema. Ima i prijedloga da moramo ulagati u infrastukturu, energetiku, navodnjavanje, prometna rješenja lokalna i širokopojasni internet. / Drezgić/  Izvrsno, samo gdje je tu industrijska proizvodnja?
      Biću slobodan prisjetiti se da sam  predložio da se sruši BDP za 3 %. Kako, pa sve je napisano. Trebalo je samo pratiti igru, pisanje, prijedloge ozbiljne a i kroz sarkazam i ismijavanje domicilne ekonomije. Primjerice, mantra, da se u 2 godine sve ne može popraviti /premijer/. Može, samo treba znati, ko zna njemu dvojka i djevojka. Neznalici, besmrtna sramota. A ako još ima neverovanih Toma, onda zovem u pomoć ministra Grčića. Jada se da nije EU komisija naredila nama da režemo u buđetu. To je ispalo 2,3 % pad BDP-a. A ako dodamo projekciju ino institucija MMF i EK, pad BDP-a do kraja godine 0,6 %, onda je to mojih 3%.
     Uz bedastu primjedbu da sam ja to znao prije 2,5 godine kad je bio aktualan PLAN 21. Sad to više nije važno jer smo postigli što sam predložio i tražio. Uz poraznu činjenicu da nam je proletjelo 2,5 g. Ne u ništa, nego još uvijek tonemo. I to uporno. Vidi 2020 g. 
Ako se vratim na kraj prošlog članka i to uparim sa nekim dužnosnicima iz EU. Ušli smo u EU a od toga nema nikakvih koristi.
      Grčić veselo najavljuje oporavak. Potrošnja raste. Da kupili smo iphone i luksuzne aute. Znaći u javno-državnoj potrošnji. A realni sektor. To ćemo ostaviti unucima, kao i dugove. Ponoviću, sve te pokazatelje možemo staviti mačku o rep, izvoz porastao i proizvodnja. Je kad je osnovica bila manja, prošle godine. A ni više izvučeno iz EU fondova nego uplaćeno, 885 milijuna kuna, čime se hvali Grčić. Njemu na zadovoljstvo zaokružiti ću na 1 cijelu milijardu kuna. I dodati 1 milijardu EUR-a, najmanje zaduženja/opet/. To je naš omjer milijarda za milijardu.
  Opet ću biti osoban i samodopadljiv, pisao sam i te koliko, ne u EU ovakvi kakvi smo i da ćemo plesati po diktatu sirtaki i cirtaki. Naučilo smo plesati i još ćemo. Inače sirtaki je izvrstan ples koji se može plesati, grupno, u paru a najljepše padne kad se samostalno pleše, ko Zorba.
    Pa ne možemo očekivati rast na temelju rasta u EU. Valjda nešto trebamo i sami napraviti, ne čekati rast u EU i pristupne fondove. Točnije prenosi se rast BDP-a od naših partnera, Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije. Onda treba jasno reći da smo nesposobni. U strukturi izvoza, što prevladava. Trupci i lohn poslovi-šnajderaj. Treba nam 6% rasta da bude zdravo seljački nula a 7 % da počnemo vraćati kredite i da zaboravimo na EU, OTAN, MMF i Svjetsku banku. Da budemo svoji na svojemu.
Lijepo napisano samo daleko od istine i mogućnosti. Nesposobnost Vlade. Pet dana američkog mediterana, i ne vidjeti predsjednika. Važniji mu je bio New York. Stati pred kameru i uvjerljivo izjaviti da nam treba više solidarnosti. Kome, možda onima u pučkoj kuhinji i koji kopaju po kontejnerima i onima koji jedu pseću hranu. Politički turizam. Koliko je bilo od toga koristi. Recimo Katar, ko će izgraditi terminal ? A kome prodati plin ?. Vjerojatno tu trebaju neki ugovori a ne samo bulazniti o ulaganjima. Dokaz, prošla cijela godina. I ništa. Martin u Zagreb Martin iz Zagreba.
  Ima još važnije. Nered u javnim financijama.Red je uveden za male i nebitne koje se cijedi i uništava.Time se uništava zdravo tkivo gospodarstva. Predstečajnim nagodbama direktno se uzima urednim placima poreza i daje nesposobnima /ne ulazeći u razloge nekompetetnostima/.Recimo spasili 600 radnim mjesta ali cijena je 6000 obrnika zatvorilo obrt. U ekonomiji se to zove strukturne reforme.
   Ima i veći nered u javnim financijama. Neki su se usudili progovoriti ali bez indetiteta / to je slika naše demokracije i nove pravednosti/. Nema isplata za agro proizvode i mlijeko. Ima ali za 6 mjeseci, pa i duže. Imamo zakon za plaćanje u roku 30 dana, eventualno 60 dana. Stalno se saplićemo o Njemačku. O tome sam pisao kad je još postojalo Rimsko carstvo. Ponavljam, u Njemačkoj se plaća u 30 dana, zakašnjenje se kažnjava sa zateznom kamatom i kaznenom kamatom. Doći na crnu listu znači ključ u bravu
   Kod nas, čist obraz. Primjedbe se svode na najvećeg korisnika poticaja u Hrvatskoj. A kako posluje. Uzme robu i distribuira u silan broj svojih trgovina i čeka da mu kupci dođu svaki dan na vrata sa gotovinom. Robu će platiti kad mu se ćefne ili najčešće ponuditi kompenzaciju. Ako netko misli da je problem u zgrtanju u bogatstva. Ne problem je u propadanju proizvodnje i sve većem uvozu jer mi elegatno uništavamo zdravo tkivo gospodarstva. Rad, trud, talent, upornost, marljivost tisuću osoba, strukturnom reformom smo/distribucijom minulog i živog rada/ prebacili u džep par osoba. Koje koriste položajne rente. Javne financije imaju lijek. Progresivni porez.
   Ima još. Neki gurui a i novi ministar upuštaju se u mantru da treba pomoći malima sa predstečajnim nagodbama. Samo si stvarama veći obujam nepotrebnih poslova, uzimaće se opet zdravima, i opet će se pogodovati velikima, umjesto da se uredi plaćanje monopolista i oligarha. Da se ne čudimo zašto smo kao zemlja deseta najlošija privreda i petnaesta najbijednija. To su nam površni problemi. Ne dajbože većeg zla, neka krizica u svijetu, ekonomska ili ratna.   
T

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 15 Svibanj 2014 15:27 )

 

Radikalno

    Baš smo se radikalno osrećili. Onima koji nas vode a i onima koji bi željeli ponovo voditi.  Radikalni potezi u Vladi a i radikalni rezultati kod biračkog tijela. Izmišljanja izmišljenih ideja. Radikalno.Kud to vodi kako je rekao HDZ-a.Kad se ministrica vanjskih poslova bavi gospodarstvom.Onda se daju žuti kartoni ambasadorima, jer nisu bili na nivou gospodarstvenih zadataka. Bilo je za očekivati. Tko se šalje u diplomaciju ?. Vrhunski diplomata mora imati u malom prstu domaće gospodarstvo ali i poznavati veoma dobro i zemlju koja je odobrila agrement. A koji i kakvi su naši, pa sa političke liste. Točka.
     U Vladi bi neki slovački privredni model a glavna oporbenjak bi njemački. Davno sam napisao da svaka zemlja ima svoje specifičnosti i teško je kalemiti tuđa iskustva. Slovačka je potakla industrijalizaciju /platila/, a mi sad očekujemo da ćemo izgradnjom silnih pročiščivaća kanalizacije, nogostupa i biciklističkih staza spasiti privrednu situaciju. Dobro je i to, a kad i zadnje selo i zaseok sa tri kuće dobi sve to iz EU fondova. Što onda?
    A njemački model, jačati male i srednje poduzetnike. Koje ? One koje su uništili. Tko će pokrenuti biznis bez kapitala. Jel to računaju na nezaposlene ili na silne radnike koji rade za minimalac u lohn poslovima. Njemačka je visoko industrijalizirana sa visokom produktivnošću a mi ? Mi smo država sa radno-intezivnim gospodarstvom. Na nivou države niska produktivnost. To je u vezi naše vrle administracije. Ona se ne dira a autsorčingom čistaća, peglaraja i stolarima uštedjelo bi se 300 milijuna kuna, tvrdi ministrica, čestitke od srca. Istovremeno imamo uštedu kod suda u Štrasburu. Također 300 milijuna, ali ojra, zbog dugog  čekanja na pravdu ili šikaniranja od našeg pravosuđa. Država je platila za svoje pošteno suđenje. Sada mogu te tristocite kompezirati. Ali na teret onih koji su uredno primali plaću a ne na teret državne kase.
    Još smo kod njemačkog modela. Trenutna afera OLT Osijek, strojni park star ko ja.  Ako netko slučajno nezna. Strojevi se amortiziraju u četiri godine a visoko profitabilne tvrtke u Njemačkoj bacaju strojeve na otpad i poslije dvije godine. Uvode nove strojeve. I neka se sad naš strojni park nosi sa strojnim parkom u Njemačkoj. .
    Kad sam već kod OLT-a imamo i dodatak na produktivnost, maleni eksces u Poreznoj.  Poznati je slučaj kad je u Varaždinu otišlo u apsolutnu zastaru 5,5 milijuna kuna. U Osijeku je šefica Porezne dobila kaznenu prijavu. Pretužna istina za ovu zemlju, taj slučaj je iz 2007. Sad je 2014. Dakle godinu dana prije apsolutne zastare pukne bruka. Samo malo je trebalo da 12 milijuna ode u privatne džepove. Ili su već otišli a sad se mogu samo na papiru knjižiti. Na škrniclu. Mnogi majstori otpravili su svoje tvrtke otpravili u stečaj a prije toga su izvukli novac i sad se slatko smiju budalicama koji plaćaju porez. Ministar financija se hvali da je sada naplata čak 92 %. Točno jedni te isti plaćaju. Koji nisu prije ne plaćaju ni sada. 
Kakvi su to naši tajkuni koji neznaju ni kolika im je imovina a firme su im u stečaju ili propale. I ne plaćaju robu ni poreze. I sad još štelaju predstečajne nagodbe.
   Logikom trenutne situacije nameću se samo od sebe, gdje su glavna mjesta u kojima su mogući lopovluci. Porezna, carina, policija, pravosuđe.
U USA glavni stup države je Porezna uprava kod nas je to isto, samo u službi naših odabranih i povlaštenih.
     Svako društvo ima dio njih koji su van zakona sa svojim ponašanjem i nisu preveliki problem za riješiti. Rak rana društva su osobe u državnim službama, rade malo za za državu recimo treniraju strogoću na slabima i nebitnima a za sebe rade kod tajkuna pa onda imamo da porezi u milijunskim iznosima odlaze u apsolutnu zastaru. Dakle uredno 8 godina prebacuju norme. Uostalom to EU komisija uredno opominje a u Štrasburu naplaćuju. I u takvim uvjetima mi bi željeli da nam dođe pošteni strani ulagač kapitala.Mister Morgen bi zapopeval, malo Morgen ili Tomorrow.
    Što je za činiti, ništa posebno, kupiti dobru autsorčing metlu i okupiti još bolju autsorčing ekipu i početi čistiti žito od kukolja./ Kukolj prekrasno cvate./ Radikalno. Možda se nešto radikalno dogodi. Bazna godina 1990.
U redu, treba uvesti reda u državu, ali autsorčing je sitnica kad su nam mogučnosti daleko veće. Ima se gdje uzeti, kod svih koji od 1990 ne mogu dokazati porezom plaćenu imovinu, koji su koristili položajnu rentu na tržištu ili su sami kreirali monopol ali uz pomoć državnih institucija. Kad bi se tu krenulo imali bi dvije koristi, državna kesa bi se napunila a i društvo bi bilo socijalno zdravije. A ako netko misli da bi se uništilo nešto što je još preostalo kao zdravo, varaju se. Za pošten rad i pošteno plaćanje. U takvu klimu doći će i pošteni ulagaći ako im se garantira korektna pravna država. Trenutno stanje je radikalno loše. Ipak za kraj mi se nameće zločesto pitanje, koliko je bilo koristi od OTAN-a i EU.  Ostale su guske.
T
   

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 01 Svibanj 2014 04:22 )

 

Zašto tonemo, la, la, la

    Podnevni dnevnik, Veliki četvrtak. Vakula. Prognoza. La, la, la. To znate. A oni koji su gledali bili su u malom čudu, isto i ja.Vakula odlala i ide neka reklama. Čekam. Ništa. Poslije odužeg vremena eto opet Vakule, odrecitira prognozu. I ništa, nema objašnjenja ili bar tehnička greška. Pa kad je tako, nastavimo u slobodno duhovitom raspoloženju.
     RTL. Dnevnik. Intervju. Premijer. Na ozbiljno korektna pitanja. Izmotavanje. Je, država je po premijeru uređenija. A i neuređenija sa predstečajnim nagodbama, ne po svim kritičarima nego je to priznao i financ ministar. Sada kao najuređenija država sa najboljom Vladom i dalje uredno tonemo, ubrzano. Točka, nema više. Na pitanje o osobnoj odgovornosti. Ništa. Nema, Točka i nema više. To je jedan od razloga da tonemo. U pridodanom argumentu da se punti, na kraju broje, kaže premijer. Ako će ih imati tko brojati. Mantra da se u četiri godine dobilo vlast. To smo već čuli i osjetili od bivših.I da se u deset godina treba čistiti država.
     Čudno da pored toliko dokazanih ekonomista ja zadrto o ekonomskoj dogmi. Za naše prilike 3 mjeseca se upoznavaj sa situacijom u državi, dvije pol godine mukotrpno radiš i za tri mjeseca daj rezultate. Isto kao u poduzetnika. Da neki poduzetnik mrljavi dvije godine, može staviti ključ u bravu. Ekonomiste u Vladi ne bi više spominjao, pridodan im je sada kao ekspert na čelno mjesto nacionalnog vijeće za znanost. Moj profesor iz planske privrede.
     Ali prije toga. Petak, poligraf. Sudar dva giganta. Dva financ ministra. Trenutni, potvrđuje sve što je na ovoj stranici pisano. Sve što je do sada negirao sada potvrđuje. Bez, pridjeva, prisvojnih, posvojnih ili osvojnih. Nema više katastrofičara, pa gdje su mu se izgubili. Iznenađujuće priznanje, da znastvenici najavljuju deflaciju. Nemrem vjerovati. Zamalo da od veselja, ne da iskočim iz kože, nego iz jurećeg auta.
       Predložio bi da oni koji nemaju pojas za spašavanje da ga kupe, financ ministar počeo povlađivati kritičarima i katastrofičarima. Znači gotovo je gotovo. Ipak je to preteška zadaća. Diktati, semestralni ispiti, EU komisija i ostale veselice. Ponekad treba poslušati priučenog ekonomistu.
    Vraćam se ministrima, lijepo ide sve u polemičnom tonu. Rupa u proračunu. 17 miljardi kuna. Kredit, opet. Licitira se oko 1 miljarde  ?????. I sa ushitom ministar kaže da će kamatica biti oko 5%. Izvrsni rezultat, bolje rečeno ocjena, sasvim zadovoljavajuća, može i +5. Ocjena Vlade, nema više, građani im dali dvojku ili ja +O. Ne potumplana petica. Za uredno tonenje. A kada je to bilo kad sam predložio MMF. Kad smo još mogli pregovarati. Recimo kamata od 3%. Ni to nije sjajno kad se moraš zaduživati ali bi nam bilo trenutne kreditne obveze manje, barem sa osnova kamata. Kamatno terećenje bilo bi 50% manje. Mada i za kamatu uredno uzimamo kredite. I sve bi se strukturne mjere davno provele, koje sad provodimo po diktatu. Kad volimo biti poslušnici.
    I tako lagano polemično, dosadno. Kad se direktno u emisija javi jedan neozbiljan priučeni ekonomista. I onda rafalna kalašnjikov pitanja, jer zna da nema puno vremena.
    Počinje ovako:Dobar dan. Prije upita g.Liniću, g. Šuker nema stida jer popuje a on i njegov prethodnik Škegro su glavni krivci za financijski krah Hrvatske. / Šuker, mumlja "kesa sekvenca"/  A g. Linić nije rekao istinu za Benet i obmanuo me kad mi je obećao da će sankcionirati one naše iz Monte Karla. Linić plaća sve živo i neživo farmaceuskom lobiju, uzima poljoprivrednim proizvođačima. Zašto u NBH toliko troše, posebno na karticama. Zašto banke daju sumarni trošak a ne po imenu i prezimenu.Zašto se guverneru ne sreže plaća sa 34 000 na 10 000 kn. U eteru tišina, gđa E. Čandrlić iznenađena ali se ubrzo snašla i kaže da joj ovaj slušatelj oteo sva pitanja. Baš. A je gadna pitanja. Odmah konstatiram da o farmaceutima nije bilo odgovora / jel se netko štiti/ a ni gđa Čandrlić nije ni inzistirala na tom pitanju, a tvrdila je da je baš to imala u svojim pitanjima.
   Ako netko ne zna, u svim susjednim državama lijekovi su višestruko jeftiniji. Najviše sam ih kupovao u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, ponekad i šire.
   Linić uopćeno odgovara, petlja sa svime i svačim ali Monte Karlo ne dira. Uglavnom tvrdi da se ne može sve odjednom. Iako je to veoma banalno. Nažalost ni gđa Čandrlić ne zna što je bilo krucijalno pitanje. Trtljala je nešto o sportskim udrugama što nema veze sa vezom. Članak 33. Baš.
    Ako je prebivalište u inozemstvu, plaća se porez domicilnoj državi /Monte Karlo/ ali se mora biti 183 dana u inozemstvu. E majka svih pitanja koliko mi nacionalnih sportskih heroja imamo u MK i tko plaća porez u njemu ili u majčici zemlji. Poznati je slučaj tenisača Beckera Borisa, Monaco 1985 do 1993. Bilo je baš me briga ja sam u USA. Međutim treba nekad i osluhnuti i nostalgiju. I bilo je natezanja, porezna tražila 10 milijuna DEM-a, i dogovorna suma je bila nešto niža. I nije jedini koji je platio naknadno. Sjećam se kad su Rolling Stonesi trebali doći svirat u Hrvatsku. Nastup je pamaknut za tjedan dana jer je Keit Richards opal s lojtre u svojoj biblioteki, takvo je bilo objašnjenje. Brus, nego su izračunali da na turneji moraju biti tih 183 dana, obišli su svijet. A na nekoj drugoj turneji opet je isti član imao nezgodu, tada je rečeno, na glavu mu opal kokosov orah.
   HNB. Guverner isti prethodnik. Glavna mu je preokupacija da uvede EUR-o i onda će imati još manje posla i više za putovanja. Možda i on dobije nagradu kao najbolji guverner.
Vidi gore, financ ministri posuđuju uz kamatu od 5 do 6,5 % od onih kod koji HNB čuva svoje rezerve uz manju kamatu od 1 %. To je kao tajna. Javna.
Kraj emisije nisam dočekao, malo mi je postalo mučno. A kako sam ja dobar i vrijedan okrenuo sam na stojedan. I čujem ovo. Ja sam pametan, lijep i mogu trčati maraton.
  I eto rješenja.
Ništa ne brinite za Hrvatska. Ima osoba koja će ju spasiti, tvrdi kad će postati gradonačelnik Hrvatske. Onda ga neka pitaju kako prestati trošiti nezarađeno i suzbiti nerad. Dodao nešto o štednji i kreditima. Možda pored politiloga imamo i novog Keynesa. Na Veliku subotu rekao da će sve napraviti pametno i mudro.
 U protivnom počnite učiti plesati sirtaki, a oni koji to više nisu u stanju. Neka uče pjevuckati sirtaki. Ako vam ne ide ni jedno ni drugo onda možete pljeskati. Sebi.
T

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 21 APRIL 2014 14:32 )

 

Tablice a nisu logaritamske

  Puno sam zahvalan bratu jer me uvalio u temu koju sam htio izbjeći. Diplomirani liječnik, neću mu zamjeriti. Kad se mora onda je sve lako.
Za naše gospodarske trenutne trenutke bilo bi dobro da znamo tko je stvarni premijer u sjeni i da se javlja u ozbiljnim temama. Kamo trebamo ići i kako, ako želimo da izađemo iz padajućeg pada, još uvijek. A ne da se javlja za kojekakve bezvezne teme i služiti se poskočicama i doskočicama. Isto bi trebali imati ministra financija u sjeni, koji nikako da izađe iz sjene glavne oporbe. Bilo je naznačeno da će to biti bivša ministrica, koja je kroz intervju u Jutarnjem 23.03.14. VELIKA ANALIZA GOSPODARSKOG PROGRAMA, ništa bitno nije rekla. Ali ja kao marljiv učenik čitam i nešto želim naučiti. Čitam, ali nešto mi sa padežima i zamjenicama ne štima, vraćam se na početak članka da vidim tko je autor intervjua. Lijepo se iznenadim, ministrica piše u trećem licu jednine. Dalje nisam čitao. Onda je nestala iz javnosti a sve ekonomske poteze Vlade i ocjene svjetskih institucija, komentira bivši ministar prije nje.
   Jedan zadatak sam riješio a drugi je poštovani akademik Baletić, isto intervju, tvrdi između ostalog o prijetnji, deflacije. I meni se čini, o tome sam pisao prije godinu dana. A i objavljeno je u veljači da su potrošačke cijene na godišnjoj razini pale za 0,6% što može biti prilično nezgodno. Bez da se vežem na MMF koji tvrdi da će biti pad BDP-a 0,6 %, meni neki izračuni pokazuju čak bliže dvojki. Točnije bilo bi minus 2. Naime po nekim sektorima, rekao bi su neki deflatorni a neki imaju naznake stagflacije. To bi značilo proizvodnja stagnira a raste inflacija. Veoma čudno. Uglavnom, trend je poznat, još uvijek tonemo.  
   Možda bi bilo dobro pošto nemamo premijera u sjeni /osim mene neozbiljnog i priučenog/ da prihvatimo gradonačelnika Hrvatske koji se nudi na sva usta. Ima i izvrsne reference. Kaže. Ja svaki dan griješim ali sam još uvijek najbolji. I ja se slažem. Zašto naša Lijepa naša ne bi imala gradonačelnika. Berlin po broju stanovnika je ravan Hrvatskoj, otkad su se spojili, istočni i zapadni. Dodamo im još dva becirka i eto 4 milijuna stanovnika. Administracija, gospodarstvo, financije, promet... sve lijepo štima. Kod nas isto 4 milijuna stanovnika,štima a ostalo ne.
Poslušajmo i savjet gradonačelnika Hrvatske. Ovo se vrti svaki dan na jednoj radio postaji, neću ju imenovati da joj ne pravim reklamu. Kaže. Znate kad se kupuje? Kad su drugi na koljenima. Nekaj naučite. E sad da li je tu mudrost pokupila i jedna županica ne znam. Ne bi ju branio ali znam da će optužnica po kupovini nekretnine pasti. Ili će biti sporna. Zašto?  Veoma jednostavno, jer Porezna ima neke tablice /ne slušaju što govori gradonačelnik Hrvatske/, pretpotopne ili bliže od Franca Jožefa. Dalmatinci ga zovu car Frane. Kad dođe građanin sa ugovorom da je nešto kupio oni mu odrežu po tim tablicama, što nema veze sa stvarni životom odnosno trenutne tržišne vrijednosti. Kažu nekretnina je u toj i toj zoni i to je ta cijena. Zdrav razum nalaže da možeš prodati samo ono što ti netko hoće kupiti. Ne kupuju se tablice. Nitko nije u perspektivi tablica vidio da to može biti i lukrativni posao. I tu je sad osnova za USKOK. Nažalost, mislim da će tablice biti jače. U ostale optužbe županice, nebi se mešal. 
    U povjerenju, na osnovu mog osobnog pisanja, namjera mi je da ugasim poduzeće, zdravo, bez dugova, bez stečajne nagodbe ali bi želio da na prodaji ne izgubim. Nije mi namjera ni primisao da nešto zaradim. Meni bi dobro došao stav USKOKA, zato sam ovih dana često gost Porezne. 
Vratio bi se gradonačelniku, pokušava ukrasti model zapošljavanja od Vlade. Nudi Vladi novac za model plaće od 1600,00 kuna. Ne samo Vladi nego i Varaždinu za medicinske sestre, pišu lokalne novine.
   Ako malo iskočim iz neozbiljnog pisanja, imao bi ozbiljno pitanje, za sve nas. Taj model zapošljavanja, puno je mladih zaposlio, zanima me koliko su ti mladi napravili onog mog šrafa. Za nešto više sofisticirano,točnije nešto što se smatra prljavim poslom, industrijskom proizvodnjom iliti iz ekonomije pitanje, dodana vrijednost. I tu bi bila ocjena minus 2.
Da ne dijelim ocjene, plus ili minus 0.
    Nedvojbeno da je taj mali novac nekome bio spas, nažalost to su sve neproduktivna radna mjesta. Prevedeno na jezik proračuna, samo su trošak a u blagajnu države neće se ništa sliti. Riješava se socijala. Stoga, bojim se da će novac iz EU fondova biti nedovoljan da ispegla naše bilance, proračune. Imamo problematičnu situaciju, pored naših rebalansa, imamo i diktirane rebalanse. Žalim za vremenom kad sam se šalio sa rebalansom.
T

Zadnja izmjena ( Subota, 12 APRIL 2014 05:09 )

 

Divide et impera

     Stara izjava kao i najstariji zanat. Čija je ne zna se, kao da je od velikog političara vojnog stratega, julijevca, ratnika. Od svih velikih julijevaca, bili su dvometraši on je jedini imao metar i žilet.Ta izjava je bilo njegovo ubojito oružje.  Danas bi nas ovovjekovni jezičari obdarili sa terminom-alat. Mali izlet u naše retoričare, čuo sam da ima i pravna klinika.
  Stoga bi mogli imati i kliniku za javne djelatnike. Ideš ga posjetiti, kak je red i nosiš mu par naranči, kad ono, oni u klupama, školskim. I odrađuju alate, recimo latinske. Iako sam bio tehničke struke silom neprilika i ja sam morao učiti deklinacije i ostala veselja kod "Crne Mice" sa varaždinske gimnazije. Ako sam htio s komadom hodati morao sam preslušavati mrtvi jezik. A da bude ravnoteža usklađivali smo sa živom matematikom.
Malo se vratimo u povijest, dvije tisuće godina, imamo aktualnu situaciju. Raspisali se o nekim diplomama, kao da odijelo čini čovjeka. Pa toga je bilo oduvijek na ovim prostorima. A neki se sad čude ko picek glisti. Moram i napraviti razliku između citirane latinike i njezine upotrebe prvotne. To je skup ili sklop raznih vještina za širu upotrebu. Nešto slično kao kod Clausewitza.
    Kod nas bi se to moglo prevesti/podijeli pa vladaj/ u doslovnom smislu. Uzmi sve što ti srce želi i uživaj. Ovo uzmi bile bi te famozne diplome. To je isto kao u nekom jednostavnom životu. Nešto se može a nešto ne može. Ili neki mogu a neki ne mogu. Ili točnije netko zna pa njemu dva i djevojka a netko ne zna a zna da ne zna pa onda na poznati način do diplome. Budući sam napravio izlet u prošlost a vidim da se toga nitko nije dosjetio, a ima nas mladića koji još malo pamte iako je pajdaš Alzheimer tu za pomoć.
Naime, poslije rata, II svjetskog, kod nas. Uvaženi lik dobi funkciju a ne zna raditi a nema ni papire. Što sada, pitanje je sad. Ništa. Otvorili veleučilišta, Đuru Đaković-politička škola, pa Viša vojna akademija. Kasnije su dodali još neke a završna je bila Kumrovečka. Zašto da uvaženi ljudi krivotvore diplome kad mogu iz opanaka u akademsku zajednicu.
  Siguran sam da bi sad zanimljivo bilo koji su to glavni akteri kak bi amerikanci rekli-.glumci. Mogao bi ih sve pobrojiti ali bi završio tam negdje za prvi travanj onda bi rekli da teram neku kerempuštinu. Je ima ih, ali znam jednog koji u tome nije sudjelovao- Broz. Mada je on imao puno škola, u Moskvi i oko Moskve, ali to nije spominjao. Prilično nedokučivo. Ako tome dodam i mog dedu po majci koji je tvrdio da to nije ista osoba sa kojom je otišao u Galiciju. Prepustio bih to povjesničarima, ali i meni je to čudno, bravar svira klavir, usput je i prvak u sablji za vrijeme KuK. Impresivno.
   No da se vratim ovovremenskim diplomama. Meni ne smeta ako je krivotvorena ili plagijat. Recimo, diplomiraš na temu "svadbeni običaji otoka Korčule" i odeš raditi u tajnu službu. To je normalno isto ko izvrsnog fizikalca / ratara/ poslati za atomskog fizičara u Cernu.
   A da ja previše ne duljim, da se mene pita ja bi svoje diplome ako bi bile problematične dao na ekspertizu. Ne kod nas, jerbo bi to moglo biti kao sukob interesa, Ne bi ih dao ni susjedima, Slovencima, Talijanima, ne poslao bi ih u Belgiju. Oni su dobrodušni na takve efermene probleme. Recimo kad je već studij u pitanju. Ako se ulovi studenta da vara na ispitu. Elegantno ga zamole da sljedećih pet godina ne dolazi na fax. Neka šiša živicu i uživa. Ako mu dosadi, može u intermezzu položiti vozački. E, nemože i tu se strpi pet godina. Rekao sam ja da ne u EU, ipak je domaće, domaće.
  Možda za kraj, da izvučemo neku pouku. Zašto i mi ne bi imali neko veleučilište ala Đuro Đaković, bilo bi društvo zdravije. A možda ga imamo, samo mi toga nismo svjesni.
Petrica  
  Za pisanije je bio na redu brat, ali smo bacali kocku /alea iacta est/ i ja sam diplomirao, ovaj dobio. Brat će dobiti prigodu da diplomira na akademiku Baletiću i bivšoj ministrici.
 

<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 56 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas91
mod_vvisit_counterJucer236
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1179
mod_vvisit_counterSve1848583
Sponzori