Devalvacija ll

    Ajd vratimo se mi ponovo devalvaciji, tj prof Lovrinoviću. Potvrdio je informaciju da je glavni kreator programa, kojega čekamo kao ozebli sunce, rekao da je prvi potez devalvacija 10 %. To nije rekao na glavnom partiju nego u nekoj školi gdje je uredno naplatio izgubljeno vrijeme. A i program treba platiti, ne devalviranom kunom već u orjima. Posel je posel, po špranci, idemo delati. Jasno da su oni koji ga trebaju platili, po nekim informacijama u iznosu od šest znamenkama, to ne štima, pa su demantireli tj devalvirali svoju uplatu. Po riječima jednog poznatog varaždinca, program se svaki dan dorađuje. Pa koliko će taj program na kraju stajati. Stoga se na taj fantomski program /nitko ga još nije vidio/ nadvila moja sumnja, kako ga platiti, s čime.
    Ako je istina, da im je kasa u minusu krajem 2014 g. za okolo 10 milijuna kuna a još ih čeka 30 milijuna po presudi od onog majstora što stoluje u Remetincu. Treba će dobrog kuhara. A i taj im je završio na istoj adresi.
 Da i ja dam obol devalvaciji iako se baš puno ne razmem u ekonomiju, za razliku nekih koji sve više neurotično, živčano i nervozno tumače da sve znaju o ekonomiji a po struci su zubari, internisti, profesori frulice, čak ih ima sa plesnim tečajem i da ih dalje ne nabrajam. E pa baš hoću, naime u našoj najvećoj bankarskoj instituciji nemamo monetaristu, ali ima onih koji su diplomirali na transportu, pa na skladištu ima ih i sa turizmom. Kakva je uvezanost sa ozbiljnim stručnim znanjem. Nešto kao sa onom zgodnom županicom koja je zaboravila na koju je temu diplomirala. Imam informaciju da je tema bila-Utjecaj šajke na obalu Kupe.
  Devalvirajuće je ako takvi likovi kreiraju ekonomsku budućnost zemlje a posebno ako slični mantraju u NBH, da budemo i službeno eurizirana zemlja. Ja sam davno napisao da je to notorna glupost, uostalom potvrdio je to i otac programa, prof Sinn. A moj obol devalvaciji. Izračun je da je kuna precjenjena 23,32 % Da, samo kasno stiže Marko na Kosovo. Mi nismo imali znanje kakvo su pokazali recimo Slovenci koji su uveli plivajući tečaj. Ili primjer Izraela, kolika je inflacija toliko poravnavaju tečaj, troškove života i ostalog. Čak im USA za inflaciju povećavaju bespovratnu pomoć za ulogu nepotopivog nosaća aviona.
  Sljedeća devalvacija, kasica prasica po procjeni Stefana Zweiga, njegovo poznavanje psihe lica. Revizija, državna, utvrdila da je velepoštovana ministrica kulture uzimala putne troškove aIi nije išla na put, pa je novac vraćala u ratama. Dakle pored velike plaće uzima kredit i to beskamatni i pravi se naivna sa novcima poreznih obveznika. A koliko se samo bivši šef tukao da ju uvali u postojeću stolicu. Kako mu se zahvalila. Dala mu je cipelu iz stranke koju je on osnovao. A sadašnjem premijera dovela u lijepu situaciju u kojoj država posrče ko pijana mladež na Zrću. Na jednoj strani radišna ministrica bez radnog staža tvrdi da za siromašne nema novaca, pa čak ni za gladnu djecu u školama, a na drugoj ministrica se ponaša kao pijani milijunaš. U pravednoj i pravnoj državi ministar bi izletio iz Vlade trećom kozmičkom brzinom. Eto vam demokracije, kad ste ju željeli, opaka je kad se ostvari želja. Sve bi bilo drugačije da je Sparta pobijedila.
  To bi bile devalvirajuće i deprimirajuće vijesti iz gornjih slojeva politike a na nižim nikako bez afera o poticajima. Još im nisu stali na kraj. Kad se samo sjetim zlatnih vremena kada se za neobrađenih 10 hektara na godišnjem nivou dobivalo kao socijalni slučaj. Ili kapitalna ulaganja. Daruje susjed susjedi zemlju i eto lovice, možda je bilo i još nečega. Dobro baš nije tak ali je sestra dala bratu. Sada su već sofistirani modeli ali je činjenica da se od proizvodnje ne živi već od poticaja. Ima i nečeg dobrog u toj 25 godišnjoj agrariji i igrariji. Od ove godine nema više prijetnji po neotkupu pšenice. Vrijede neka blesava EU pravila, treba hektolitarska težina i količina proteina u pšenici. I biće devalvacije poznatih dnevno profesionalnih galamđija.
  Još ljepša vijest, ministar finacija je zadovoljan sa punjenjem proračuna, nikad bolje, izgleda da se sve manje krade ali i ima lijepih gesta. Pojavljuju se filantropi i ktitori koji ničim izazvanim pune proračun. Zadnja donacija- 15 milijuna kuna. Mogi su se o tome raspisali, kako će taj gubitak podnijeti ili jedan ili drugi. Nema tu brige, jedan je po odbitku svih obaveza državi samo po osnovi jedne djelatnosti, inkasirao u 2014 g. 6 point 71 milijun. A drugi je bio marljiv pa je skupljao stanove. Po staroj hrvatskoj špranci, u štediše svega biše a u radiše još više.
   Nije kraj lijepim vijestima, jedva čekam izbore, da na njih ne izađem. Premalo je Petrova /Metković/i Kovačića /Omiš/. Ovi na vlasti su nesposobni a drugi koji traže vlast nemaju još program a i loše vode svoje financije.
T
 

Devalvacija

  E, pa, sada je dosta. Od kada je EK pročitala moje teze, nisam ih pribio na vrata, iako proizvodim vrhunsku kvalitetu čavala. Za to je krivac moj šogor iz Aachena, koji ih je doturio komisiji, događaju se čudne pojave. Devalvacija na devalvaciju. I moja povijesna uloga savjetodavca bila bi bezpredmetna. Ali, uvijek ima neki ali.
   Hoću devalvaciju.
 Naime i dalje u nekima čuči mali vražićak i unatoč ponovljenim upozorenjima iz bjelosvjeske EU i dalje se ponašaju kao da nisu s ovoga svijeta ili su ovoga trena trenuli sa Marsa. Pa tako meni jedino predstoji da zatražim ultimativno devalvaciju. Znam da neki sanjanju nju ili u blažem obliku deprecijaciju. Meni je svejedno, zašto sam cijeli život skupljao razne devize a sada nema devalvacije. Hoću devalvaciju.
    Hoću devalvaciju na primjer, kako će sada udruga za cerebrovaskularno oštećenje opstati kad su zaprli gradonačelnika Lijepe naše i nejasni status umjetnina, koje su uzgred spomenute, zapljenjene. Imam jednu intimnu-emotivnu devalvaciju, tko će me sada uveseljavati sa izjavama, doskočicama i seoskim poskočicama. Na to nitko nije obratio pažnju u ova sumorna devalvirana vremena. Ubrzo ćemo dobiti još jednu udrugu-idemo delati.
   Hoću devalvaciju.
Međimurci bi rekli "so čim " se ja opterećujem. Hja svaki ima svog vražićka. Eto neki su se raspisali da je Naša lijepa ostala bez krila. Što se tu ima jamrati. Pa jesmo potpisali neki "eki". Jesmo, a to znači slobodan protok roba, kapitala i zanimljivo radne snage. Išli dečki na bolju plaću. I ja bi da sam na njihovom mjestu.
Kad gospođa treća tajnica ima duplu veću plaću od pilota koji u zraku izvrne avion i vozi ga metar ispod kolege onda se nameće pitanje devalvacije. Nije to sve isti pilot propela se metar iznad piste ali izvrnuti sa 500 km/sat. Sve je to u rangu treće tajnice, koja usput i dobila nekakav velered. Piloti nisu ni prekovremene mogli dobiti plaćeno. Hm, ima još nešto devalvirajuće. Kad su sklopili posel, to nitko nije znao. Možda bi mogli aktualizirati moju prastaru preporuka da svi koji nešto znače u državi da idu na provjeru. Prvo na test inteligencije a onda na poligraf. Pa ako to masovno rade u USA zašto nebi i kod nas. Jest da u spomenutoj državi ima šest velikih tajnih službi i čak 32 sporednih. Ko nam to švrlja po državi.
Ima i nezgodno devarvilarano pitanje zašto su neki u Mirovinskom fondu koji nisu u njega uplatili ni lipe hrvatske. Ima ih 529, diskreciono su diskrecioni likovi nagradili sa tuđim marom i zaradom. Dali su im ali ne iz svog žepa. Kad ja nekog nagradim ili mu nešto poklonim to dajem od svojih sredstava. Ima još, zašto povlaštene penzije kad dužnosnički političari imaju velike plaće. A država im je u bankrotu. Moja država nije u bankrotu jer nisam nikoma ništa dužan, sve sam svoje obveze podmirio. To me društveno devalvira, jer sam kreten. Duhovito i duhovno.
Hoću devalvaciju.
  No nije sve tako crno, ima svjetlo na kraju tunela. Ipak ćemo dobiti program, spasilački za Lijepu našu. No glavni pisac programa, iako dobro plaćen neke lončiće pobrkal. Tako je po meni glavni oporbenu partiju udaljio od osvajanju vlasti. Ako baš nekog zanima, zašto ? Pa program im je na pet godina oporavka, jel su to mene kopirali /2020/. Ako nemaju program koji za 5 mjeseci ne pokaže rezultate, mi ćemo biti vječiti robovi uvijek neke devalvacije, može i misaone.
 U ekonomiji nema tajni sve je poznato, isto ko u fizici. A od programa ovisi dali će biti odmah i sada ili je namjera provlačiti restrukturiranje i restauracija države i javnih financija kroz dva mandata. Da li se neko sjeća mog prijedloga da se sruši BDP u trenu za 3% ?. E sad bi mi galopirali, a gđa Merkel sa svojom Njemačkom po uzvitlanoj prašini, za nama. Konačno to je i predsjednica i najavila da ćemo biti naj država svijeta.
Hoću devalvaciju.
   Kakvu, ne takvu da nam netko iz EU popuje da imamo 6 puta više sudaca. Ja na primjer znam da imamo sudaca isto ko i Engleska. Nismo ni loši u tkz. općinama. I tu smo u egalu sa Engleskom. Što je tu devalvirajuće. Ništa, osim što iz dviju država koje su glasnogovornice spomenute Engleske kad nas treba kritizirati, uvozimo sluđeno zaleđenu svinjetinu stariju od 6 mjeseci. Uništavamo našu agroprivredu jer uvozimo mesa koliko sve članice EU zajedno
Hoću devalvaciju.
  Da ne bi bio samo negativan u ovom našem devalvirajućem okruženju, primjer kako se pametni i razboriti ponašaju. Island. NE u EU.
T

Zadnja izmjena ( Petak, 13 MARCH 2015 06:19 )

 

Agrokomerc ll

  Niže članak je prije napisan i ja se ga ne odričem, iako je ECB stisla figu u žepu. 
   Prije usporedbe Kladuše i ECB-a, da zatvorim priču o CHF. Po meni najveći krivac je NBH, kao što sam davno označio. Odmah do nje su sami dužnici uz asistenciju Ustavnog suda sa sufliranjem ostalih pravosudnih elemenata. Nepobitna činjenica da se u nekoj ladici na samom dnu uporno čuva ustavna tužba o deviznoj klauzuli na Ustavnom sudu. Kojekakve odluke se donose odmah a ponekad i dvojbene društveno-socijalne vrijednosti.
    I sva ova prepucavanja između HUB-a i onih koji traže pravdu, dovoljno je samo se pozvati na Ustav. U Hrvatskoj je po Ustavu sredstvo plaćanja kuna. Točka. Svi koji petljaju sa stranim valutama neka pokrenu promjenu Ustava, pa neka nacionalna valuta budu sve svjetske valute. Zanimljivo je da su se javili neki dripci hvaleći se svojim akademskim titulama i nekakvim znanstvenim radovima koje objavljuju u stručnim medijima. Po meni su to plaćenici jer ih ima tko platiti. Isto tako radi se kroz zamjenu teza ko je kad upozoravao a ko je navijao da se uzimaju krediti u CHF-u, uostalom i sami dužnici /neki/ su se hvalili kako su bankare preveslali-inzistirali u CHF kreditima.

 ll Ovo što ću napisati, najbolje je ne pročitati, nema veze ni sa čim, a ako je istina to je sumrak znanja i inteligencije. Jedna naša radišna EU parlametarka / Večernji list / pisala je EK da fiksira tečaj CHF-a. Dakle više nema Švicarske države, ni njene centalne banke, nema kapitalizma, tržista, inovacija, protoka kapitala i još mnogo toga. Nepovredivog prava. Imam dojam da političar može stvoriti novi Svemir. Kak je papa Franjo rekao Kuriji-besmrtnost.ll
    A svi zaobilaze činjenicu da smo ko država pravno nesigurna. Relevantne stvari i objekcije koje su životne, donose se čudnog mi čuda uvijek u korist onih koji su u manjini a imaju najveću imovinsku, materijalnu političku i utjecajnu vlast u državi.
      A krucijalni problem, izlaz iz gospodarske krize se ne rješava....e tu imamo najmanje radova koji su u skladu za našom bijednom gospodarskom situacijom.
    Zašto ECB štampa u konačnici bezvrijedan papir. Kopira FED, ali temeljni je problem što EU nije USA.
Biće novaca, koji će u najvećim dijelom po zakonu velikih brojeva završiti kod najbogatijih. Pokrenuće se inflacija, što nije loše jer će EUR-o konstantno gubiti na vrijednosti i EU roba će biti jeftinija, pa će nedavno sklopljem trgovinski sporazum između USA i EU možda biti od neke koristi.
    Dobro su to neki zamislili, no kažu da je put dobrih namjera popločen u pakao. Biće zanimljivo vidjeti kako će to funkcionirati zbog već spomenute razlike u produktivnosti po članicama u EU i onima koje bi živjele na račun drugih. Trenutno izraziti primjer Grčka.
  A kako bi to u praksi moglo završiti. Vjerujem da su mjenica i obveznica poznati fin. dokumenati. Nisu isti alat, ali vjerovniku su garancija /na vrbi svirala/ da će kao donosioc dobiti novac.
  Malo je poznato kako je počela Kladuša, velika financ afera juge, koja je prethodila raspadu te iste države. Početak je bio u jednoj krčmi srpske palanke. Budući je juga sve više ličila na kapitalističku zemlju /1985 pa nadalje, javile su se mjenice na 90 dana/ otvarale se mogućnosti do tada nepoznatog izvora plaćanja, za plaćanje robe. Dakle palanka, a netko je načulio uši i priča je krenula. Da skratim, u Kladuši su se malo više  zaigrali pa su mjenice dijeljenje po dogovorenoj kamati, ali se uzimao cash. U Wikipediji piše da su navodno izdavali mjenice, ha, ha, ha. Kad je vrag uzeo šalu, kako je izgledalo navodno na primjeru GK Međimurja gdje sam radio. Naš finac mešter se polakomil za zaradom ali poslije 90 dana nije bilo povrata sredstava. Vrh firme odredi da jedan pravnik i dvojica iz OUR-a Trgovine d.d., kolega i ja krenemo u Kladušu po lovicu. Prvo kod dužnika. Jasno je bilo ko dan da je to uzaludan posao pa smo krenuli na Sud gdje su bili poslane mjenice uz tužbu. Predsjednik nas je lijepo primio i osobno nas odveo do sobe gdje su bile mjenice samo od Agrokomerca. Otvorio je vrata prostorije, bila je otprilike 4x4 m sve skoro do plafone puno mjeničnih zahtjeva. Reče, ako želite svoje mjenice možete ih potražiti. Nas trojica smo se samo pogledali i  vratili se doma. Ostatak priče znate, još  jednom se upalo u monetarni sustav juge, država se raspala, jedan od aktera Kladuše završio kod nas u Rijeci, u zatvoru a drugi u Hagu.
T
 

Grächen

Kladušu ću malo zadržati. Ima i naličje CHF.
   Selo u Švicarskoj, brat, točnije polubrat, gastarbeiter, odlazi na skijanje. Ništa čudno, troši zarađeno, međutim zimuje prilično jeftino. Treba doći sa cashom, nikakve tehničke, tehnološke novotarije ili bankovni alati. Cash i dobiš bonus,rabat, popust na službeni tečaj otprilike 16 % a trajao je do 24.01.Postotak sam izračunao na srednjem tečaju, baza prošla godina.
 Sljedeći bonus je proljetni od 07.03 do 12 04.
  Poštuju svoju valutu, poštuju svoju centralnu banku, poštuju porezni sustav. Doduše malo više rade. No to nije sve, sad kad je tečaj free, centralna banka ne brani franak, švicarci odlaze u ino kupovinu. Istovremenu kroz jeftinija dobra daju jeftiniju uslugu. Po balkanskom bi rekli vuk sit a ovce sve žive. Tako da jaki franak ne kolje previše izvoz, uostalom stega tečaja popušta. Pamet iz velikog mozga sve to na neki način izbalansira. Dok mi mudrujemo iz malog mozga.
T
 

Katar II

          Pogrešio sam, mislio sam da ću imati mirni viked. Brus. Kakvo je to trenersko znanje. Katastrofa. Igra sa Vorijem je čisti promašaj. Njegova uloga je pročitana. To je prolazilo prije 3-4 godine. A drugo, Goluža se potpuno pogubio, šalje Vorija u napad, imamo jednog isključenog. Vori na sidro, krila su na svojim mjestima. I šta da preostala dvojica igraju odbojku.
     Kao nemamo opet sreću, a sreća se zove Goluža. Na kraju utakmice i prvenstva od Goluže ni trunka kritike, nego fuflja, frflja i krklja o nekakvoj analizi. Pa to je odmah vidio na tekmama gdje su nedostaci. Zaboravio je na drugu postavu. Vori je na kraju odigrao najbolju rolu, barem nekakva samokritika. Za kraj. Još smo dobro prošli

 

 

Zadnja izmjena ( Subota, 31 JANUARY 2015 19:12 )

 

Tekejtizi, važno da smo izbjegli Francuze

     Osjećaj da nebu dobro, nikak da me napusti. Naročito kad su domaćini pustili himne, a obje su se odnosile na nas. Pa su vjerojatno naši već počeli slaviti kraj tekme. Prvo poluvreme, katastrofa, 10 minuta, krilo prvu loptu pipa /Čupić/ igra se samo oko pivota ?? 17 minuta, 8 šuta-4 gola ??? Poljska krila igraju, naša podrezana. Vori glumi a sudac ga opominje, kasnije je skoro otkinul jednu poljsku glavu. Može se prijaviti u MMA program. 21 minuta, Jurecki ode u sam korner i šraubom iza leđa zabije gol kroz pregaču Alilovića.
  Okrenem na neki drugi kanal. Tamo pitaju gradonačelnika Hrvatske, kad će se kandidirati. On hladnokrvno odgovara: tekejtizi. Ponovo nam daje na znanje da je njegovo znanje engleskog kao da ga je studirao  na Oxfordu. Dobro se prisjetiti one nepoznate novinarke, koja mu je svojevremeno gurnula mikrofon u lice sa pitanjem: Do you speak english? Naš budući gradonačelnik Hrvatske blago pogleda novinarku i odgovori na kristalnom oksfordskom "Ke" uz značajnu stanku, pa je nadodao. Spikink krojejša. Nije mi jasno zašto se trudi spikati kad izvrsno govori, francuski.
   Oraspoložen vratim se na rukomet, drugo poluvreme. Dobro je, dobro je kad opet katastrofa. Vratim se u traženje emisije na kojoj neću brusiti živce. Izvrsna serija Kozmos od N.D.Tysona. Sad barem točno znam da je naša svemirska kuća stara 13,8 milijardi godina. A sjećam se dok sam bio klinac da su nas uvjeravali, prvo da je starost svemira 10, pa su onda prebacili na 20 milijardi, zaustavili na 14,1 a u ovoj seriji Tyson tvrdi da je njegova najtočnija. Idem na kraj tekme. Duvnjak u kontri, ima slobodnog Štrleka, zabio se u trojicu ispred njega. Propala prilika. Završetak, svi tvrde da smo izgubili, pa čak i Goluža, nešto trtlja o sreći, Valjda s Brazilom, suci krivi. Nije više pred mikrofonom ko ovih dana sa pogledom u visine i veleumnim frazama. A imali smo sve, najlakšu grupu i najlakše četvrfinale i onda bi u slijedo bilo opet, lagano polufinale.
   Mi nismo izgubili, to nije istina. Po meni su Poljaci pobijedili, bili su bolji. Sad ću barem na miru i sa uživanjem gledati završetak prvenstva. Rukomet je gruba igra ali prije svega potrebna je prirodna inteligencija a posebno sportska.
Tekma za uživanje, Danska španjolska. Danci mogu ponosno reči da su izgubili.
Najvažnije da smo izbjegli Francuze, jer bi se snjima sreli baš u finalu.
T
 

Katar

Nije Kladuša već je kao K, Katar.
Loše, loše i loše ali ima nećeg dobrog, portali procvali od, Igor Vori funny foul. Neki su uljepšali zahvat kao štipanje za stražnjicu. Je, da nebi, to je stari trik od šabačke Metaloplastike, kad je žarila i palila Europom, nekad. Sadašnji trener Zagreba je igrao za nju. Kod njih nisi imao što raditi u šestercu. Izletao si drugom kozmičkom brzinom. Eto i Vori je poslije zahvata, potapšao prijateljski Petrusa i rekao mu da stavi suspenzor /borilačko pomagalo/ ali naopako. 
  Šalu na stranu, tekma sa Brazilom pokazala je zašto mi stalno gubimo od Francuza. Nisam neki rukometni znalac ali lako je bilo uočiti da tri Brazilca u napadu igraju protiv naših šest. Dokaz ? Pa zabijali su nam golove ko od šale sa isključenim igračem. Parirati takvoj igri, samo sličan tandem Balić-Sulić. Opet dokaz. ?
  Onaj najsmešniji gol od Gojuna. Kontra naša a cijela dvorana stoji, suci stoje, Brazilci stoje, mi stojimo, Vori stoji na šest metara, oko njega dvojica Brazilaca, stoje. Kud će sa loptom. Ko mala djeca u vrtiću parabolom doda Gojunu loptu, koji isto stoji, da i zabija gol jer golman isto stoji. Što će kad je na streljani.
Dokle će nas vaditi kontre, krila i raspoloženi golman.
   Gdje je greška, trebalo je igrati kao protiv BiH. Ali onda je igrala druga postava. A zašto su Brazilci bolje igrali, čista fizika. Trošili su tri puta više Kj. nego naši. Na terenu je to izgledalo ovako. Dodavanja naša, bila su da lopta putuje 4-5 metara, i naši su stajali, nisu mogli stvoriti višak igraća. Opasnost za presjeći dodavanje. Sa stanovišta štednje energije izvrsna igra. Dok su Brazilci puno trčali, trošili velike količine energije što je iracionalno ali efikasno za igru, "križali" se, njihove lopte nisu puno putovale / nemože se presjeći/. Dodavanja su im bila što kraća i u svakom tenutku su imali viška igraća.
   Imali smo laganu skupinu i odmorili bitne igraće, e pa sad treba igrati, da nas netko ne rastrubi.
T
 

Agrokomerc

         Da nastavim u bezzveznom tonu o bezveznoj valuti. Sve što sam napisao eskaliralo je u burnu raspravu u Saboru, dan kasnije. Kataklizma ko u filmu Dan poslije. Tko nije gledao ili pratio medijsko zanimanje, potvrdile su se moje tvrdnje /moj otac je imao uzrečicu da poslije onoga nema kajanja/ a neki su zastupnici otišli još i dalje u kritici gotovog čina. Ima i tu uzrečica-kasno stiže Marko na Kosovo, gdje se sleže devet Jugovića i deseti Jug Bogdan. Za točnost otpravka to su bili Njemanići, Bogdanu je pradjed bio poznati Štef Njemanja.
     Burna rasprava prešla je u vatrenu i onda se samo doljevao benzin na temu CHF. Sad je benzin sve jeftiniji i lakše se koristi. Redom po težini kritike, poštovani dr.G. Marić /tražio je smjenu nekadašnjeg zamjenika najguvernera na planetu/ i izrekao da za 36 000,00 kn ništa ne rade. Nekak mi se čini da je u pravu jer sadašnji guverner je u jednom intervjuu rekao da čeka dan kad će Lijepa Naša uči u uerozonu. Tada neće trebati ništa raditi, pa čak ni dolaziti na posao. Drugi je bio Vukšić, koji je skoro sve ponovio što sam ja bio slobodan primjetiti u svezi vezano na svezu sa CHF-om. Treći je bio Lesar, on je isto govorio vatreno o nekim požarima, višekratno o više njih. Kroz razne replike, opaske i verbalni ekvilibrij sipao se benzin na NBH.
  Istina najveći krivac je NBH. Jučer u "Javnoj stvari" guverner se pohvalio da je on još 2005 godine upozorio na opasnost od CHF-a. Je, a kaj šćuka dela o mom ribnjaku. Biće zanimljivo doznati kada i za koliko su se banke zadužile u CHF-u i kome su ih prodale da daju kunske kredite. Da se malo poslužim saborskom rječnikom, drugi par čarapa je tko sve ima kredite u CHF-u. Ajd neki koji su jedva skuckali da si osiguraju krov nad glavom, ali što imaju jaukati recimo političari koji su dobivali kredite uz povoljnu kamatu /čitaj nižu nego ostali/ i to im nije bila prva nekretnina. Recimo peti stan ili auto. A za treći par čarapa, zna se da su se kupovali i avioni, helikopteri i jahte. Sve je to poslovno bankarski rizik. I sad bi opet trebali sve to poravnati porezni obveznici.
  Lijepo sam ja davno predložio, ko stariji Katon za Kartagu. Uostalom banke treba nacionalizirati.
   Prvo pretvorba, pa gradnja bez građevinske dozvole, pa stečajevi, pa sad valutna klauzula. Koji sam ja lik da me ni u jednom nema. Nema me ni na spisku branitelja, pa nema ni braniteljske mirovine. Pa gdje sam ja ovih zadnjih godina bio. Nigdje. Sram me i stid bilo.
    A nije kraj ovog eseja o budućoj, najbogatijoj i najperspektivnoj državi na planeti.
   Kakve nam je nezamislive mogućnosti otvorio Super Mario,svaki mjesec 60 miljardi EUR-a /rezerva je samo 600 miljardi ???????/ možemo dobiti. Samo se trebamo požuriti štampati državne obveznice i biće lova do krova. A krov u podrumu. Kamata 0,15 %. JIPI. Da to je kamata za Njemačku, za nas možda 4 %.
    Lijepo sam predložio da smo trebali uzeti kredite kad su nam nudili po 3% kamatu  i zamijeniti one starije, doduše nešto je Lalovac bojažljivo rekao da jesu ali koje kredite nije spomenuo, možda one iz vremena Šukera od 9%.
     I tu sam  bio u pravu kad sam predvidio /moja staklena kugla / prije par godina da štamparija u podrumu ECB-a / Frankfurt na M./radi dan i noć. Sad kad će biti EUR-a ko pljeve biće i nove Kladuše. O njoj kasnije, prije još jedna pozitivna situacija.
     Dok sve države na svijetu imaju jednu centralnu banku, mi ničim izazvani imamo tri. Prvo se kao regulator javila Vlada, jučer se u toj temi odredio Sabor i ostaje treći monetarni regulator, vrla NBH-a. Sabor se odredio a ja nisam kupio jahtu iako su mi nudili kamatu od 1,5%, ali anuitet uvećan sa glavnicom pa bi mi stvarno kamata bila 0,5 %. Nisam kupio srečku.
T

Zadnja izmjena ( Petak, 13 SEPTEMBER 2019 04:30 )

 

<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 53 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas102
mod_vvisit_counterJucer236
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1190
mod_vvisit_counterSve1848594
Sponzori