Kaos

      Auuuuuuuuuuu, kaos. Vupik više nije od Gazde. Preuzeli ga vjerovnici. Pršte zadužnice a mjenice su se pregrijale, navodno ih ima i koje su izdane mimo robnog posla. U blokadu su počeli padati i dobavljaći /Franck-Budimir/
A u Saboru jezikova juha. Prime ministar na rešetu, financ ministra nema. Sabornik Bunjac mu je, kratko i jasno rekao. Gazdu ste stvorili izvolite ga maknuti, nemojte nas uvlačiti na osnovu političke solidarnosti u ovom kaosu.
   Kako je stvoren, zna se. Od 1990 g. Sada su sve te godine došle na naplatu. Sirotinji i poštenima.
A u samom jednom primjeru. Belje je plaćeno 500 000 kn a na njega je iste godine dobiven poticaj od 750 000 kn.
Auuuuu 

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 APRIL 2017 10:45 )

 

Bankrot + Lex Todorić

      Moj stav o državi je jasan. Davno sam napisao i zaključio da je država u bankrotu. Kad subjekt ne može platiti dospjele obaveze, bankrot. Sad imamo situaciju da je najveća firma u Lijepoj Našoj u istoj situaciji. Vlada mirno i staloženo spava. Prime ministar je na putu i hladno sporo kao da je na hodniku Bruxellesa objašnjava neke varijante A i B.
U kojima su uključeni samo veliki dobavljači, banke, faktoring firme. A mali /najčešće OPG-ei/ propadaju. Otvoreno 03.04. HRT 1, na poziv u emisiju nitko iz HDZ-eta ni MOST-a. Čudno.
U emisiji zastupnik malih / nisu uključeni u pregovore/ spomenuo da je jedan mali sa 5 ha voćnjaka izgubio imanje jer banci nije platio dvije rate. A koliko ih je do sada propalo jer država naplaćuje nemilosrdno, a glavnog aktera još štiti. 
   Prije 10 dana financ ministar / bivši zaposlenik Todorića/ reče da nema nikakvih naznaka izvanrednih stanja. I onda država blokira perjanicu lijepe naše sa 80 milijuna. A ministra nema. Što je u sukobu interesa ? Sad kada trebamo ministra onda ga nemamo. 
  Situacija je zrela da ministar ode. Može natrag od kud je došao. Sa njim može i ministrica za gospodarstvo, da joj više neće biti smiješno na tiskovnim konferencijama, dva puta se slatko nasmijala i zamolile tv kuće da prebrišu osmijehe i rekla da će ona ponoviti svoju izjavu bez smijuljenja.
Dakle Vlada ne vlada situacijom i još joj smiješno. 
     A što se iza brda valja. Gazda je šaptom pao, nema više samohvale, da je on jedini koji je to na Balkanu napravio. Istina tako težak bankrot još nije zabilježen. A zašto je ubrzano sramotno nestao. Pa sa Rusima nema zajebancije, zna se. 
Stečajni upravitelj /Alvarez/ biće prozvan Crorez, sve što je stečeno pogodovanjem otići će u povijest. Ponašati će se hladnokrvno egzekutivno.
Zadržati će osnovne i srodne djelatnosti, uz komparativne prednosti. Ostalo fiju. Mnogi će propasti a osjeti ćemo i mi svi koji nismo luk jeli a ni mirisali. Oni koji neće imati prihode neće ni moći od mene kupiti. I što to meni vrijedi što sam bio odgovoran prema državi i prema sebi. 
Budala.
   Nadam se da ću uskoro sresti svog profesora javnih financija, Zorana Jašića koji me je učio da poduzetnik koji uredno plaća svoje obveze da mu mora država pružiti zaštitu od neprijateljskog okruženja. Da ga pitam kakvu smo to državu dobili, kojom vladaju umreženi lopovi na čelu sa bankama. 
Sretno svima koji su otišli da ih tuđe sunce grije.
Imaju državu.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 APRIL 2017 04:31 )

 

Frankenstein

       Mislim da je sada, u ovom trenutku, najvažnije spasiti Hrvatsku, od Ponzijeve piramide. Neka se naš predsjednik i prime ministar, prime posla a turističke egzibicije ostave za bolja vremena. 
Standstill je potpisan, Alvarez dolazi a Budimir iz Francka traži jamstva države. Toplo se nadam da će sve ostati u granicama Agrokora, odnosno akteri koji su sudjelovali neka zajednički /konsiljerno-KUM/ snose odgovornost. 
Dosta je bilo pljačke poreznih obveznika.
Dosta.
Dosta je prikazivanja sličnih slučaja od sličnih majstora. Izjave Čačića od prije par godina: gospona Todorića ne dirati. Korist ? Danas priča o drugome a Coningu je porezni dug državi 5,5 milijuna kuna otišao u apsolutnu zastaru. 
Čačićev slični slučaj je Parmalat. Mnogi su spomenuli GMC. Prave se svi skupa pametni a pojma o pojmu, nemaju.
Dosta je neznanja, u čemu su slični. Parmalat je imao proizvodnju od mlijeka. Točka. GMC je proizvodio i proizvodi još uvijek samo vozila. Točka.
A jel netko u ovoj Lijepoj Našoj zna pobrojati sve firme od Gazde. Kažu da ih ima 60. 60 ?????
  Bio je prije njega jedan koji je imao njih 140, a ni u to nije bio siguran. Zaradio na njima bogatsvo a državu obogatio sa nezaposlenima. Zaradio zatvor ali je na vrijeme zbrisal u prijateljsku zemlju i nitko ga više ne traži.
Dakle, čega sve nema u Agrokoru. Točnije ima. Recimo TISAK. Dođem ja kupiti novine, a ono doslovno špeceraj. Dobro, ali zašto vise gume za bicikl u kiosku. Dobim odgovor da mi može prodati gumu ali i izmjeniti ako treba. Drugi dan sam doterao kamion na izmjenu gume, jer je kiosk 20 m od mene a vulkanizer 2 km.
  I u čemu je to sličan slučaj sa Parmalat-om i GMC-om, firme koje su vertikalno integrirane kompanije.
Agrokor je Frankenstein.
 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 03 APRIL 2017 02:54 )

 

Gazda

        Gledao sam film "Gazda", za svaki slučaj dva puta. Da utvrdim ekonomsko  gradivo. Ja još uvijek učim. Kak je Joža Broz rekel, treba učiti, učiti i samo učiti ..... i tako dalje. Povodom takozvanih problema sa svojom firmom, novinari se odjednom ohrabrili i počeli pisati ..zdarije na račun Gazde i mog vršnjaka, pače i kolege.                                              Recimo danas pišu da mu banke kroje, sudbine.                                                                                                                                                                                                     Ja sam slobodnog mišljenja da je Gazda skrojio sudbinu banaka i dobavljača i još ponekom. Kako je rekao jedan njegov emplojer, kad su novinari pitali kakva je bila komunikacija između njih. Kaže ovaj, izvrsna. Kakva? Rekao mi je Gazda da je on režiser a ja da sam glumac.                                                                                                                Možda 1. travanj /april/ baca scenarijsku sumnju na film.

 

Zadnja izmjena ( Subota, 01 APRIL 2017 18:25 )

 

Hrvatska je ko USA

        Ma kakva Amerika , mi smo Amerika i svjetski prvaci, samo tog  nismo svjesni. Pardon, dok nam naše vodeće vedete ne otvore oči. Naši umreženi političari i takozvani tajkuni od papira.
Kad spominjem papir, to je posuđeno od uzrečice. Tigar od papira. 
A jesam zločest.
Došlo je vrijeme da i ja naplatim svoje znanje.
  A naslov eseja. E to je veoma kratka storija. Bizarna ali i šaljiva. Da nije tužna za obične građane, branitelje, poštene poduzetnike.
USA je imala vrhunskog menađera Kenneth Lay i gđu Zdenku Gast /zanimljiva minica/ i svjetsku firmu ENRON. I što je ekipa radila. Knjižila je gubitak kao dobit i puna šaka Kulmerovih dvora. Menađer izbjegao sud ali prirodni ubrzani sud nije.
  Eto, Ruska banka, VTB, državna, ispostava centralne banke, tvrdi da su financijski izvještaji lažni. Agrokora. Pa kuda nam to šalju našeg tajkuna. Vrag mi nije dao mira pa spominjao Peveca. A što je radila porezna uprava, revizija, tko češlja ta izvješća. ??? Sad su Todorić i gđa Zdenka, op pardon Ljerka Puljić u zanimljivoj i povoljnoj situaciji. 
A ja. Ja sam još u povoljnijoj. Rođeni smo iste godine, ne on je rođen u godini kojoj i ja. Iste smo godine krenuli u biznis. On je najbogatiji u Lijepoj Našoj, ja sam skoro pa nitko i ništa.Velika nula /0/. 
  No tu nešto ne štima, njegov biznis TRI kreditne svjetske agencije smjestile su mu firmu tri stupnja ispod investicijske razine. Caa1 negativni izgledi. Do sada su za državni rejting novinari zlurado spominjali smeće. 
Ali za Agrokor nitko to nije napisao. A jesu novinari čudne zvijerke.  Pitam se gdje je bila pamet bankarima da daju kredit firmi koja zadužena više nego što vrijedi. Koliko, to neću otkriti. Sram me je.
     Ima još jedna čudna činjenica, ja nikad nisam poslovao sa vrlom firmom. Da, a sad bi me neki novinarski mudraci mogli optužiti za propast ZG burze. Udjeli se panično prodaju, i još padaju. 
A moja firma. nije baš nešto, samo AA+ /Aa1/. Razlika izmeđe moje i njegove firme je 15 razina kreditnog rejtinga, od 20. Iz te perspektive, nemam ni kredita niti sam ikome dužan. 
Pa ja sam za njega superman itd...kak je uvijek rečenicu Broz završavao.
   A da baš nisam potpuno zločest, svi koji žele prodati dionice ja ću ih kupiti, Ledo /-12%/, Jamnica,/-15%/, Belje, raznorazne PIK-ove. Kredit PIK nek gazda slobodno zadrži.
Može dalje poliklinika AVIVA, može i TISAK, a ne njega neću jer sve što se dnevno proda ode na žiro račun SBERBANK.
  Eto i kod nas je veća Amerika od Amerike, hoću da i ja budem patriot i domoljub.   
U Zagorju vrijedi moto, se vas bum tužil. Sada je agenda modernizirana, se vas bum kupil. 

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 30 MARCH 2017 04:32 )

 

Šok, Šok, Šokadija

       Šok, padobran mi se malecko otvorio, šok. Uletio sam u šok sobu. Pa izletio iz šok sobe nakon 7 dana, uz pomoć ponižavajućih molbi i obećanje da u skoro vrijeme neću šokirati svoju okolinu i konačno samog sebe. Prvo monitoring iako ga do sada bilo i previše. 4 puta na rentgen i 3 ultrazvuka abdomena. Onda kućna njega i za 10 dana na trku. Šok za gospona doktora.
   Eh, da je samo taj šok. U članku " Financ minister u ništa" / za one koje ne znaju brojati alkarski/ zamjenica prime ministra ovaj puta, ne u ništa već promašila.
Reče da Vlada priprema zakon za spašavanje firmi od 8000 zaposlenih i dužnika od 1 milijarde €. Imamo još dvije firme koje zapošljavaju 8000, ali nemaju astronomske dugove. 
 Mogla je to na konfereciji, izvanrednoj, reći da je to za, firmu iz  Nizozemske tj, Agrokor. 
Ili je možda to mislila na Građevinski kombinat Međimurje, 13000 zaposlenih ili Varteks 12000. Nekada. A ima ih još. Da mi je samo znati ko je sve te firme uništio. 
Šok. Ali ne zbog "strukturirane stručne izjave".  Šok je zbog teorijskog rješavanja problema.
Molim da me netko probudi iz inducirane kome. Ma iz šoka. U kojem sam to društvenom uređenju. Moja kolegica, ministrica, sa faxa izgleda primjenjuje teoriju predmeta koji je položila. Društveno upravljanje. Za vrijeme Jugoslavije bila je to planska privreda. Sad imam pitanje koja je to politička ekonomija na djelu. 
   Iz socijalizma ili kapitalizma. Meni je svejedno, obje imam u malom prstu.
Dakle hoćemo li plansku privredu, šok, fućkaš kapitalizam i EU. Ili možda državni intervencionizam. A tu je šok, hebeš slobodni protok kapitala, robe i radne snage.
Doktorat iz ekonomije ima težinu, treba sve te kolegije upisati ali i položiti. A znanje.??
  Ja sam priučeni ekonomista, od prve sam položio kod prof. Družića / Društveno planiranje/ i prof. Polovine /Ekonomske teorije/ samo dve dvojke. Studenti koji su ih upoznali znaju što znaći kod njih položiti. Nažalost kod prof.Pribićevića sam promašio od prve, 5 /petica, odgovarao sam na tri izvučena pitanja a onda dodatno, dokle firma u gubitku može poslovati a da je korisna društvu/, šok, pa to je privatno državni AGROKOR.
   Adresa: Nizozemska, Prins Bernhardplein 200  1097 JB, Amsterdam /najbrža triatlon iron staza na svijetu/ 
U index upisana 4 pred tri svjedoka studenta, razlog, nisam dolazio na predavanja. Kod prof.Pribičevića nitko nije prošao koji nije dolazio na predavnja i nije imao potpis. Nisam bio ni na jednom predavanju. Šok za profu.
   Gospođo zamjenice prime ministra, da li ste studirala ekonomiju ili sam još u šoku pa smo zajedno u mojoj komi. 
A možda je država u /komi/ šoku.
Sama ideja i namjera spašavanja AGROKORA nije loša, to je dobra zgrćka iz 2003 g. Copy-paste from ITALY. Vrlo mudri plagijat. Plagijat Vlada, plagijat država.
Šokadija. 

Zadnja izmjena ( Subota, 25 MARCH 2017 18:10 )

 

Ko sadi tikve

      I sa kime. 
Dakle, sve dolazi na naplatu. Firma oko koje J.P.Morgan skakuće ko vjeverica, a nije ni daleko Sberbank. Navodni dugovi. Dug po PDV-u 6 milijardi kuna. Toliko je minus u proračunu države. Dug dobavljaćima 16 milijardi. Dug bankama 24 milijardi. Kamate ?.  Koncesija otoka nije plaćena, otišla u zastaru. Ima li još toga. Ima, samo još se sve ne zna.
Zna se da država ima strateški cilj, hotel na Platku.  
Vlada sastanči, stručnjaci se probudili. Gdje su bili prije kad je vrijednost firme bila dva puta prezadužena. Tvrde za sada 45 milijardi. Dug 6 puta veći od operativne marže.
Savjet. Povećati maržu 200 % i smanjiti dug na prihvatljivu mastrišku agendu. 
Jedan stručnjak /Novotny/ javno zaziva da država spašava firmu jer ima 40 000 zaposlenih u Hrvatskoj. Uporište mu je u spašavanju Chryslera od strane države ,USA.
Gospon Novotny lupeta gluposti. 
  Nije Chrysler dobivao bivše jugoslavenske PIK-ove za 1 kunu i na konto njih dobivao najveće poticaje u državi. Ili da nije plaćao dobavljaće, poreze itd. 
Ironija sudbine, PIK-ovi /ruski payment in kind krediti. / su mu, sada došli glave. Netko će reći Rusi su naletjeli na minu. Po Bloombergu već spremaju novu tranšu kredita.
  Polako ali sigurno upadaju na tuđi teritorij.
Chrysler. Jeste, država je restrukturirala firmu i sada je zdrava. Ima veoma važna različita usporedba, Chrysler je proizvođač a naša perjanica u Hrvatskoj je kupi i prodaj, najviše iz uvoza.
  Gdje je tu neka proizvodnja, inovacija ili izvoz, ako se zanemari Merkator, koji je postao mlinski kamen oko vrata. Pohlepa i gramzljivost. A glavni lik ekonomista. Sin također.
Kreditna sposobnost ispod i državne. Crobex potonuo, dionice padaju. Baš ga briga za dionice, njemu ostaje vlasništvo.
Da li će se primijeniti isti model kao kod Peveca. Sve su mu uzeli, čak i ime /brend/. Ako je Pevec tužio državu, biće to veliki i veseli cirkus. Budući smo pravna država, poduzetnici očekuju da će se prema dužniku ponašati isto kao i prema svima koje je male firme i obrtnike uništio.
   Zanima me kako to da nema perjanice na sramotnoj listi dužnika Porezne uprave.
Otišli tikve saditi.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 16 MARCH 2017 04:55 )

 

Financ ministar, u ništa

      Njegove riječi direktno u eter. Gledamo mi to u Vladi /Moody's izvješće /, vidimo da smo na dobrom putu. 
Unatoč do sada svom sarkazmu i ismijavanju neznalica i neradnika, moja zabrinutost je dostigla maximum. Jer je naša agenda /veoma dragi termin naše predsjednika/ na minimumu.
A na kojem smo ti pravom putu. Matematički je isto je li čaša do pola puna ili do pola prazna. Razlika je samo verbalizam. Dakle, što je to ministar vidio a neki to ne vide. Kamo su oni otišli ako u sve u redu u Lijepoj Našoj. 
    Ministar smatra da verbalnom ekonomijom pokrene našu ekonomiju. Ništa, nula, zero. Gdje je uporište mojeg eseja. U riječima ministra, da treba nastaviti sa reformama i da ćemo kroz godinu, dvije, tri uspjeti. Izgleda da nije bio na predavanju, kada se objašnjavao model 3+3 ili 6+6.
Ne smije se smetnuti sa uma da je ministar na radnom mjestu 14 mjeseci, bio je i u Vladi premijera koji je građane proglasio građevinama. A bio je i tajnik kod Šukera, ministar poznat kad je 2008 g. kriza galopirala, on je sve koji su ukazivali na krizu, ismijavao. Kao tajnik oprostio 500 milijuna tajkuna, da bi te iste godine tajkunu po plaćanju dobiti svojih biznisa ostalo 750 milijuna. Po Forbesu težak 3,9 miljardi.
    Za mene sve što će financ ministar kazati spada u tragediju ili farsu.
Nažalost teško mi je priznati ni za sebe nemam lijepe riječi. Kad se Milanović uhvatio premijerirati, ekonometrijom sam došao do rezultata da će u Našoj Lijepoj u 2020 g. biti za svo stanovništvo mjesto ugodnog života, pod uvjetom da nam BDP raste stopom od 7,3%. Opet, nažalost dobili smo Vladu u ništa   
   Ovog trenutka mi London javlja, prodana obveznica 1,25 milijardi € uz prinos 3,199 %. Dug je refinanciran. Čeka još jedna obveznica od  1,5 milijardi $. To su sjajne vijesti, umanjuje se javni dug. Nažalost svih nas. Mene brini proračun , manjak 6 milijardi kn. Morati će se ministar i za te kune zadužiti.   
Uz ove dobre vijesti /niske kamate/ netko će pitati u čemu je problem. U sitnom detalju, ni financ ministar a ni ostali u Vladi iako nas uvjeravaju da su odlični stručnjaci, nemaju pojma kako se make money. U ekonomiji se to zove novostvorena vrijednost.
Ipak nije sve crno. Imaju i jedan odličan uspjeh Vlade, hotel na Platku od gornjeg tajkuna proglašen, strateškom agendom za državu ????. Uz  smanjenje PDV-a na turizam, gospodo neznalice, to vam je privatizacija turističke položajne rente.
Kyrie eleison, eleison!  ili kak bi rekel Aristotel sve je to "prva filozofija."

 

<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 54 od 84

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas157
mod_vvisit_counterJucer121
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3019
mod_vvisit_counterSve1880264
Sponzori