Frkanovec

      Trka 14.05. u srcu gornjeg Međimurja, tako zovu ovu trku. Dvije dužine od 4.6 i 10 km sa dodatkom. Boduje se za Sjeverozapadni kup. Sunčano, 23 stupnjeva u hladu. Pitoreskni vinogradski krajolik. Najljepši grad na svijetu je vinograd. Start kraće pa poslije duže trke. Trkačka staza je slična imenu mjesta, frkafulja. Cross dolje, gore, po GPS-u 73 puta sam se penjao. Asfalt, livada, šuma, 2 velika mosta, 2 mala mosta i sjetio sam se Lazara Petkovskog /JNA 73-75/ koji me naučio makedonski. Frljivadi, frljivadi ribčiki po Vardaroto. Štedio sam ga po dužnostima pa mi se odužio portretom u grafitu, bio je slikar mazalo. Eto i ja sam primao mito. 
 U trci sam se duhovno raspustio upijajući miomirise proljeća. Intenzivni mirisi akacije i bazge. Konačno su i pčelari došli na svoje. Zadnje tri godine kiša je spriječila pčele u berbi. 
  Staza me ubila jer je bila u većim dijelom "viseća" pa je za moje lijeve noge bila otežavajuća okolnost. Imam uloške ali za kosinu bi trebali izuminiti podešavajuće uloške koji bi kompenzirali nagib. Isto kako Japanci grade nebodere na lagerima protiv potresa. Staze su bile odlično osigurane /suci/ i označene pa čudi da je jedna te ista ekipa opet se zagubila. I tako uzdrdn pa nizdrdn  do cilja. U kategoriji M70 drugi.
   Ujutro na trci u Varaždinu za Anđele, Tumpić prvi u kategoriji  M65.
Vozeći se na trku vratilo mi se sjećanje da sam zadnji puta bio na toj vinskoj cesti 1978 kad sam išao po vino Čurinu / Kog SLO/. Čurin je bio najpoznatiji vinar Yuge nagrađivan sa velikim Zlatnim medaljama. Nisam kupio pri njemu jer je svo vino buteljirao pa sam otišao do Štrigovskog podruma. Čest gost bio sam sa ljepšim spolom u izletištu Vukanovec te sam na toj cesti koristio mnoge sporedne puteve za komunikaciju sa nogama. Kao u vicu kad su se noge posvađale. Kaže lijeva noga desnoj. Među nama je svršeno.
Bila su to Zlatna vremena. Trošio sam sumanuto gorivo kao da sam znao da će doći zla vremena. Barel je tada bio 8 $ a rezervoar sam napunio za 70 dinara, Jomkipurski rat /prva naftna kriza / 1972 dignuo barel na 12 $. Ostala su i dalje dobra vremena iako  je USA ukinuo Zlatni standard $ 1971. Onda je starina, velika poštenjačina C. de Gaulle, spakirao sve $ na brod i poslao ih u Ameriku a da mu vrate zlato. Od tih godina sve je otišlo u MP3 Playera. Nažalost mlađim generacijama su nepoznata ugodna vremena naspram današnjih kad moraš plaćati razne namete čak i na ulici jer udišeš državni zrak. 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 16 Svibanj 2022 16:34 )

 

Serija sportskih događanja

      Poslije Čakovca, utorak 26.04 Yaredova potjera za plasman na vječnu ULID tablicu, od 290 muških predsjednik zauzeo 9 mjesto. Potjera je bila prije utrke crno oblačna, poslije trke se pokislo. Prvo izvana onda iznutra sa nutrijentima iz B porodice.
  28.04. cross Drava. Sva trojica nastupila. 
30.04. Sjeverozapadni kup, najsjevernija trka Hrvatske, Žabnik- Sveti Martin. Tumpić i Sir nastupili na 3,9 km. Prvi, prvi u kategoriji M 70 a drugi, drugi u kat. M 60. Otišao a nije častio, nije se nadao postolju. Predsjednik se klatario na 7,8 km, treći u kategoriji. Prvi je bio Štefan Buzeti, slovenski prvak, drugi Dragan.
 Organizator se pobrinuo da predsjednik dobije broj 100 za toliko nastupa ove godine.
Organizacija klasika, veoma dobra, druženje sa malim milijun trkača. Staza između Mure i stare Mure. Komaraca nije bilo. Ali je bilo puno štandova sa delicijama, povodom Praznika rada. Naročito rijetke delicije, domaća srijemska salama, pa izvrsna jelenska salama. I pekarskih proizvoda, manje zanimljivih.
 Neki / predsjednik/ su probali iz raznih kotlića vojnički grah a završili sa srnečim gulašom. Sva se ta kulinarska umijeća polako se zalijevala sa rajnskim rizlingom u kojem je bio ubačeni djelić traminca. 
  Konzumacija na vojnički način. Snađi se. Balansiranje na koljenima.  
Koljena su zaribani sklopovi. Prave nered u organizmu. U mladosti su mekana a alatka tvrda. U starosti koljena sve tvrđa a alatka...
  Nije gotovo dok nije gotovo. Drava, fešta Praznik rada, nakon 3 godine. Grah varivo nije bilo pikantno kao u sv. Martinu ali je bolje leglo. Bilo je manje kobasica i pancete. Namirio sam hedonizam sa dvije porcije i jednom IPA Zlatorog. Skoro je jednaka Kaiseru, ima sličnu punoću voćkastog okusa. 
Bilo je točno 11 i 11 minuta kad sam krenuo doma i na ulazu bazenski kompleks eto predsjednika. 
Tri predsjednika na jednom mjestu.    
 

Državno prvenstvo

     Nedjelja 24.04. Čakovec, 5 polumaraton Zrinskih te dodane trke građana i Vatrogasaca.
Jutro sunčano i vjetrovito. Bilo je malecko i nezgodno sa vjetrom u jednom trenu. Dok su odmarali mišiće poslije dječje trke /5 km/ i punili ih sa novom energijom, prvenstveno sa B2, B6 i B12 i sljubljivali sa aminokiselinama, odjednom puhne vjetar i zel bi ga vrag /šator/ da složna trkačka braća nisu spremno priskočila spašavanju. Predsjednik kluba je snimio neveru i zadnjim naporom držao zaglavni kamen države -nosač šatora. I tako su spasili šator da ne postane ptica. Istovremeno su trkači na polumaratonu imali snažan vjetar u prsa. Posebnu nevolju imali su lagani trkači na nadvožnjaku gdje je propuh bio veoma jak. Pa su im linijski suci visjeli na nogama kao protuuteg da ih vjetar ne odnese.
Vjetar je sebe otpuhao a družba je nastavila sjedilačku trku uz pivo, fino pohane 2 šnicle sa krumpir salatom, lukac i crno ulje. Domaćinski pečeni krušni krekeri i nezaobilazna međimurska gibanica. Solidan ručak tako da večera nije ni trebala osim tekučina sa B vitaminima za lagani sanak. 
    Trka odlično organizirana, trkački festival sa preko 800 startera. Pobjednici polumaratona su u sredstvima javnih glasila a manje važna imena su ovdje. Predsjednik kluba uzeo si slobodu pa napravio priličnu štetu organizatoru, uzeo mu tri medalje. Finišersku i dvije zlatne te uobičajenu crnu dry fit majicu i potkapu crnu. A netko od fakinaže u nagradni komplet dodao i arhivsku butelju sivog pinota Szürke barát. U prijevodu bi bio sivi prijatelj.
  I to nije sve, dobio je posljednju opomenu ako tako nastavi praviti štetu organizatoru, da će morati plaćati dvostruku kotizaciju.
    Redom, apsolutni pobjednik građana- Živković AK Dubrovnik, Dinko Solić 4 mjesto DVD Varaždin. Solić u kategoriji M 40 prvi a prijatelj kluba Mario Špoljarić treći. Solić je i prvi u kategoriji u utrci vatrogasaca. Pridružio mu se u kategoriji građana M70 Pichler ispred Perice i Cmrečnjaka a u utrci vatrogasaca Pichler bio je jedini u kategoriji M65. Još jedan član DVD Varaždin solidan Miklaužić. U utrci građana veoma dobre rezultate postigli Tumpić i Sir    

Zadnja izmjena ( Srijeda, 27 APRIL 2022 04:44 )

 

Tegla pekmeza

    Bura se ne stišava jer je jugo prejak. Po nekoj procjeni bez obzira na političko opredjeljenje građana sukob dvojice je podijeljeno. Neki zamjera jednom, drugi drugom. Moje skromno mišljenje biće u potpunosti neutralno, nezavisno. Ukrasti ću poziciju od pravnog načela da je pravda slijepa ali pravedna.
  In media res. Žestoka retorika. Predsjednik se potpuno raspustio. Odmah da se odredim na njegove eskapade, tirade i verbalnu ekvilibritiku. Komunikacija mu je kafanska. Destruktivna. Civilizacijski nedopustiva.
Istraživanje popularnosti, rejting raste. Loše kao primjer i za geopolitiku. Jer govori istinu.    
 Spominjanje rezervnog majora KOS-a, jadan sin već par dana ima psihičke probleme. Trpi od afonije. Najteže  mu je pala teglica pekmeza. Predsjednik tvrdi da  može par kanti pojesti Podravkine marmelade. Koliko se trudi da se stameni kamen, glas ga odaje. Predsjednik uživa kad može oplesti po premijeru i njegovim epigonima. Teško su se uvrijedili. Pozivaju se na svojih 220 000 članova. Tu bih bio slobodan primjetiti da ih nema toliko / a kasa uvijek prepuna/ jer na izbore nikad ih nije više bilo od 50 000.
  Zašto takva retorika. Zauzeo je stav da su lopovi i da ih vidi u blatu i da ih treba gaziti. Smatra ih nižom rasom.
 Bilo mi ga je zanimljivo gledati kad je imao konferenciju. Objašnjavao je kako je bilo špijuna koji su u Mostaru snimali koliko će dobiti pljesak. Kad je to govorio maestralno je glumio. Gestikulacija rukama, gegovi lica. Da postoji Oskar za scenu od 1 minute on bi ga osvojio. Tog trenutaka bio je u rangu Roberta de Nira koji je za mene sam vrh glumačke umjetnosti. Predsjedniče u glumce, fučkaš politiku.
   Zadnja rečenica na toj konferenciji. Nikad veća grupa probisvijeta i lopova nije vodila ovu državu.
E sada. Ovom primitivizmu treba suprotstaviti i drugu stranu koja na finjaka i demagogijom gledajući porezne obveznike u oči putem kamera da su najsposobniji i da su na usluzi građanima. U intermezzu od izjava čapaju i trpaju u đepove. I to na najbezočniji način kao onaj Kuščević a sad u nekom selu otac i dva sina pokrali sve što se dalo a privatnicima nabili nerealne poreze kao u jugoslavensko doba.
 Ako suprostavim dvije potpuno različite civilizacijske norme ne smeta mi ni malo predsjednikovo raspušteno ponašanje. Govori istinu i to mi je draže od lopovluka elite koja vodi državu.
U EU nema Vlade koja ima toliko ministara pod monitoringom tužilaštva. Dakle, negativna selekcija, posljedično loše stanje u državi, raste negativna energija. Radari pokvareni i neg.energija se prelila u susjedni prostor. Naš premijer podržao soseda i taj zgubo volitve.

Zadnja izmjena ( Utorak, 26 APRIL 2022 00:45 )

 

Ivanščica 03.04.22

     Lagani sjeverac otpratio me u planinu. Na današnji dan bio bi 99 rođendan osobe koju najviše poštujem i cijenim. Od nje sam dobio sve što je dobro i plemenito a posebno upornost. Znala mi je ko malome govoriti. Čega se oči boje to ruke naprave. Da je bila svjetovnija po izričaju bila bi bi svetica. Za svakog je našla toplu riječ. I za najgoreg, oprostivu. Odnio sam joj njezine narcise i jedan amarilis a ocu zumbule. Napatila se za života. Odabranik joj je bio putujuća nevolja ali mu je uvijek bila suport i dionik nesreće koju je nosio sobom. Dio nevolja sam i ja morao snositi. Hodočastio sam pješice od Zlatar Bistrice do Bistrice po makadamu 5 km od 6-te godine.
  U crkvi sam bio svjedokom strašnog martirija, kad je mati išla po koljenima 3 puta oko oltara tražeći i moleći zagovor i spasenje od udbaških zvijeri. Takva sjećanja obilježila mi habitus, da mi ništa nije teško.  
Stanem ispod brega, pa neka sad "ruke" 135 puta odrade svoje. Sa ceste sam snimio vrh koji je bio u magli. Na 5 km snijeg je pokrio brijeg. Na 800 mnv nije bila magla nego oblak iz kojeg je sipio pršić.
Prvi puta u životu bio sam u oblaku koji je rađao padalinu i to snijeg. Sljubio sam se sa prirodom. Nigdje nikog, gromoglasna tišina. Samo su trojica prošla prije mene. Magla se javila nakon 1 km, mogla se rezati sa nožem. A pitomi sjevernjak iz doline na vrhu je podivljao. Brada mi je opet bila smrznuta. Od -4,4 u zavjetrini, na licu -10 stupnjeva a zapuha je bilo do koljena. Sibirski uvjeti. Bio sam u ljetnim tenisicama /japankama/. Nikad nisam brže dovukao noge na vrh a još brže se spustio. Tenisice mokre i smrznute. Malo je bilo danas ljubitelja prirode. Prognoza ih je preplašila. Kod izvora obavezno rashlađivanje, zanemario sam sjeverni propuh. Kad sam izašao na cestu snimim vrh, više nije bilo oblaka a ni magle. Zameo ih vjetar. Sunce se sramežljivo pojavilo.
  Dobro me provjetrilo, posebno moju centralu. Nijednog trenutka nisam bio svadljiv, gunđav, zadovoljan kao da sam na Floridi na +28 C. Doma me dočekala sunčana centrala. U oblačnom režimu do 18 sati proizvela 12 KWh. 
 

Diletanti i demagozi /socrealist/

     Citat: Vidite ja vam govorim o tome, ja, ja ne mogu govoriti, ja, ja mogu reći, ali ne, ne mogu govoriti u ime suda. 
To su riječi opravdanja kad se predsjednik Rusije nazove ratnim zločincem a iz ruske ambasade dođe oštar odgovor. Koliko puta sam napisao da određene osobe u vođenju Lijepe Naše moraju prvo uključiti mozak a onda jezik. Stara istočnjačka kaže: kad budala baci kamen u bunar ni 1000 filozofa ga neće izvaditi. 
  Trebamo biti na pravoj i pravednoj strani ali treba imati mrvu dostojanstva i puno diplomacije. Posebno ako je to ministar vanjskih poslova, dakle diplomat. 
A gdje je vizija budućnosti. Imaginacija, kreativno razmišljanje, toga nema. Ja pa ja, najpametniji. Poslije mene potop. Ministra neće biti i bit će upamćen po lupetanju. 
  Digresija, kaže Plenković, da ima dozvolu za osvježenje Vlade, da se riješi kriminalaca i nesposobnjakovića. U 6 godinica 6 rekonstrukcija i 6 godina kupovine INA-e. Uspješnih 666. Jedan od tih je i gornji ministar. Išao je u Moskvu da deeskalizira sukob ?? Rezultat je vidljiv. Pričao je lapidarno o ruskoj pjesničkoj duši. A sad odjednom glumi plehnatog kokota na krovu. Takvim stavom sad će se lakše plaćati plin rubljom.
    Zbrka u glavi. A najavljivam kao neviđeni kapacitet. Za sve je kriv tatek komunjara. Poslao ga u Švicarsku 1982 da kao izdanak crvene buržoazije studira vanka. Vratio se kad je bilo najopasnije 91. I kaže, da je ponosan hrvatski branitelj.? Ima ratni put kao i Čačić. Oba su pala, nisu vidjeli prvu crtu pa nisu ni pucketali.      
Otišao u Švicarsku kao socrealist, vratio se kao socrealist i ostao socrealist.
  Zaključno, vizija budućnosti. Kad mine ovo ludilo oko Ukrajine // imam izdvojeno mišljenje, svojevremeno sam napisao-glas razuma, moglo se odmah proglasiti neutralnost, ne huškati, jer sada neki solidno zarađuju na račun sirotinje. Isti slučaj kao 1991// trebati će i dalje živjeti. 
   Što možemo prodati Amerima, ništa, a u Rusiju sve što nam još preostalo, što nisu uništili. Ne treba zaboraviti da su nam Rusi najbolji turisti, najviše troše po glavi. 
   Za diplomaciju treba imati visok kvocijent inteligencije, mnogo emocionalne inteligencije, puno znanja iz mnogih društvenih područja i mrvica diplomacije a
socrealista glumata diplomatu. Kad ovo stanje završi biće persona non grata i njegovo trkeljanje novi ministar će mnogo morati polizati da nešto prodamo. Bilo Putina ili ne. A kupiti. Ruski plin je duplo jeftiniji od LNG, još jeftiniji ako se kupuje na duži rok. Kao i nafta. Dnevne cijene su spot, trenutne. U pametnoj zemlji kupuje se jeftinije a ne u zadnji čas. Ekipa se hvali da su nas spasili a u stvarnosti trpa u svoje džepove. Štetočine iz optužnica, svakodnevno. U Vladi Plenkovića ko šodra u Dravi. Brane se presumpcija nevinosti. Krivo. Presumpcije krivnje.
Ministri dolaze i odlaze /odabrani od Plenkovića/ kao na Fordovoj traci. Da samo starina zna gdje mu je pokretna traka završila. 
  Najpoznatija traka je u Japanu i Hrvatskoj.  
Zora rudi, sjevernjak se budi. Idem provjetriti centralu.
 

Crazy hil trail Ludbreg 2022

    Za tjedan dana opet smo na starom mjestu. Barem za nas nekoliko. Posebno za kolegu Marija. Poslije cestovne sad smo odradili makadamsku, šumsku i poljsku trku.
Mario na 16 km, ja na 10 km. U intermezzu smo se 24.03. mučili na 5,6 km Retro trke na Dravi, četvrtkom. Ta trka nam nije trebala. Njemu otpale noge zbog starih tenisica a ja sam ozlijedio gornje hvatište Ahila. Trčao sam u starim tenisicama 20 godina. Pored tih starina mnogi su došli u nekadašnjoj staroj opremi, majicama i sportskim gaćama izvučenim iz zaborava.       
Prisjetili smo se mlađih dana, pa nam prisjela nekadašnja oprema.
   Dan ranije 26.03. bila je 158 po redu godišnja Skupština DVD Varaždin.To mi je treći klub za koji nastupam. Napravili smo pripremu za ovogodišnju požarnu sezonu i normalnu za trkačku. Vatrogasci trče i dobio za ovu trkačku sezonu 2 nove majice. Na kraju Skupštine kak je red, posebno sam napravio ozbiljnu trening pripremu u vezi delicija i to sve utopio u dva Zlatna Roga. Uzeo sam doping unaprijed. 
  Crazy trail, sunčano, toplo, bez vjetra, staza suha. Da je pala kiša bili bi do koljena u blatu. Na 10 km bile su 4 uzbrdice u ludbreškim vinogradima. Na 16 km imali su 5 a na 34 km 6. Trčalo se za proglašenje apsolutno prva tri. Ostali za slavu. Organizacija dobra, pivo u potocima koje  smo donijeli sa sobom. Sendvič rudarski. Pojedeš ga ujutro za doručak i namiren si sve do večere, kad se samo doda jabuka i banana.

Zadnja izmjena ( Utorak, 29 MARCH 2022 06:05 )

 

Centrum Mundi 20.03. 2022

   Osvježavajuća promjena iako me koljena bole do granice vriska.
Treba pobjeći od samog sebe i ostalih tereta. Mučne scene, strahotu i patnju kao 91 kod nas. Mislio sam da to moje oči zadnji puta vide. Pa onda mazohistički maltretiram tijelo. Jedna bol se liječi drugom boli. 
  Imam vic kojeg često pričam. Štef mi se potuži da ga boli zub. Imam rješenje, jako se udari po nosu, po mogućnosti slomi nosnu kost i zub će prestati boljeti.
I tako odem iz sunčanog i mirnog Varaždina u Ludibreg. U centrum Mundi isto sunčano ali brije istočnjak. Domaći ga zovu "rasinjak" po Rasinji. Iako sam svu opremu pripremio za lagano obući, šesto čulo mi reklo, ne budi lijen pa uzmi i zimsku. Poslije smrzavanja na Ivanščici slušam poduku. Bilo mi je malo toplije ali su "križevci" bili zadovoljni. Otrčao sam 10 km, izvedba loša. Ali ću se kao Plenković uhvatiti demagogije i objasniti  slabu izvedbu.
 Nikad do sad utrka održana po nemogućim uvjetima, bilo je jako sunčano, zrak je bio prečist, snažan vjetar, malo oblaka ali skoro da nije pala kiša uz mogućnost  i puno snijega, temperatura u minusu, staza duga, valovita, asfalt neravan..ali ja sam trčao snažno, moćno iz sve snage i još snažnije odbacujem sa sebe i iz sebe svu nakupljenu negativnost današnjice. Pri kraju trke jedva sam hodao, pa su zadnji kilometar dvojica bolničara sa nosilima trčala kraj mene očekajući da se strmoglavim u cilju. Ipak sam prešao ciljnu liniju jer mi je prije cilja redar dobacio doping-PAN. 
Organizatore treba posebno pohvaliti. Organizacija vrhunska, bez kotizacije, natjecanje od invalida u kolicima, sa i bez asistenta, trka na 4 km i cener. Poslije trke pivo PAN u potocima, sirne kajzerice, magnezij vrećice, banane, jabuke, naranče, sokovi. Foto: trojica iz kategorije besmrtnih, ukupno 219 godina. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 22 MARCH 2022 23:42 )

 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 14 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas100
mod_vvisit_counterJucer236
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1188
mod_vvisit_counterSve1848592
Sponzori