Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti

    Taj dan je po gregorijanskom kalendaru /5.8/ određen kao dan Snježne Gospe. Po legendi je pao snijeg na brijeg- Eskvilin s kapelom Santa Maria Maggiore, danas crkva sa najvišim zvonikom u Rimu. Tako su i domaći, opet po legendi pada snijega, nazvali crkvicu u Belcu BDM Snježne Gospe.
  Svake godine imam zavjetno hodočašće na Mariju Bistricu da ispunim obećanje samom sebi. Moja majka nikad ga nije propustila. Zadnjih godina nemam sreće da idem na isti dan kad idu varaždinci /krivac je triatlon/ pa kad mi dopusti termin odem na MB a ove godine sam krenuo u Belec. 
Razlog da odem u Belec da obavim zavjet, usput napravim trening a posebno zbog same crkvice. A i rođendan  mi je. Mala crkvica sa cintorijem ali najbogatija sa oltarima. Pet. Prekrasno umjetnički nakićena, ne samo oltarima nego i freskama pa nema ni milimetar golog zida. Kad bi joj unutrašnjost izravnali u plošnost dobili bi umjetničku sliku. 
Tako sam joj slikao unutrašnjost s lijeva na desno, sa korom i propovjedaonicom.
   Dan nije prošao bez proštenja i kramara, koji su me odmah "napali" a da još nisam se spustio sa bica. Nudili su ikonu BDM badava ali uz određeni prilog.
Istog trenutka sam sjetio vidjevši i ostale sa galanterijom kako je znao reči moj otac: kad bedak ima peneze, kramari trže.     
  Duhovno okrepljen, zadovoljivši vizualnu radoznalost a onda okrepljem pohanom šniclom koju sam sam pohao u kukuruznom brašnu. Sve zalijano sa Gösserom kojeg sam dobio od HSV kluba.
 

Ferlach aquatlon 30.07 i Aqua 31.07

    Subota 30.7. Zvonimir i m.m. krenuli smo u 3 sata za Ferlach, na državno prvenstvo Koruške u aquatlonu. 
Kažu ako se napravi dobra podloga da se može dosta popiti. Temeljna priprema je napravljena na brdskim trkama pa se može i nešto "popiti" na teškoj trci. U Ferlachu nas dočekalo jesensko vrijeme i kiša. I zimovita magla. Osvježavajuće za naše saharske uvjete. Mala promjena, trka je bila pod kišom, voda 22 stupnjeva, prihvatljiva. Ne pamti se da je bila tako visoka, obično se kreće oko 17 stupnjeva. Priložio sam foto iz 2019 kad smo bili jedini muški bez neoprena. I određeni broj dama kojima fiziologija dopušta nižu temperatura vode. 
    Podizanje startnih brojeva u 7 i 30 kao da je ironman trka. Bilo je malo takmičara, 81 jer se utrka našla između dvije trke /vikenda/ na saveznoj razini. To je bio jedan razlog a drugi jer je to sprinterska disciplina pa ju izbjegavaju starije kategorije. Naknadno je otežana utrka baš za najstarije jer je organizirana po Gundusonu pa je odustalo 15 takmičara. Plivanje u jezercu koje se zabilo između dva planinska lanca. Start u 9 i 15 od 1 km bilo je kvalifikacijsko za trčanje na 5 km. Tako da su se mlađe kategorije između 2 starta mogle odmarati do 45 minuta. Mladi se brže oporave za razliku od starijih. Na trčanje u 10 i 15  krenuli su pojedinačno po zauzetom mjestu u plivanju. U elitnoj konkurenciji nas dvojica smo završili očekivano zadnji. U plivanju sam bio bolji od trojice a na trčanju od petero. Obojica jedini u kategoriji. Potvrda da ta disciplina teška, nije bilo takmičara u M 65. Uzeo sam double double /2 zlata/, zlato za prvenstvo Koruške i otvorenu trku. Ukupno vrijeme 51 min 42 sek, 2 minute sam zaostao za 30 godišnjacima, Zvonimir 65; 52. 
Za prva mjesta fasovali smo stopalice / 2 para/ i zeleni silvanac šampanj od Zuschmann Schöfmann blizu Beča. Kod njih je cijena za 2020 godište 150 kuna.
Trku su uveličali takmičari iz Njemačke, Italije, Slovenije, Portugala i Sirije.  
  Za proglašenje sunce je probilo oblake. Članovi HSV-a su se iskazali i pokupili medalja za pola šlepera. Od apsolutnog pobjednika do najstarijeg, mene. 
U nedjelja na super sprint triatlonu na Aquacity nastupili su Tumpić vrijeme: 63 min 20 sek, Sir 55;10 i Pichler 52;56. 

Zadnja izmjena ( Petak, 05 AUGUST 2022 04:32 )

 

Stridon i iz gačica u Gačice

         Stridon run 23.07 po bregima Štrigove. Organizacija AKM, Sever Mario. Temperatura oko 35 stupnjeva, staza asfalt. Sir je trčao odlično poslovno 2,3 km. Ja na 11 km, usput promašio stazu pa ju produžio na 12,5 km. Kilometar sim ili tam nije bitno. Važno je da sam vidio cilj. Jedan nožni nokat pocrnio. Ispred mene je trčao Nizozemac Jan-Willem-Frederik BUS iz Sv Martina /Nizozemski Antili. Kako je on završio u Međimurju i to u blizu Sv Martina. Žena mu iz Nedelišća.
   U Štrigovi sam bio zadnji puta bio prije 45 godina kad sam išao po vino za krstitke jer je proslavljeni i najpoznatiji vinar Jugoslaviji Čurin sa Koga, sve svoje vino buteljirao pa mi je preporučio Štrigovski podrum. 
   Nedjelja 24.07. iz gačica u Gačice, pa na Vražji stolček. Ma vraga Vražji stolček, prije, Vražja trka. Trka od 3 km. Moja dizelka nije odmah proradila pa su me klinci uredno prelazili. E, ali poslije prvog kilometra digao sam otkucaje sa 42 na 140, Na drugom su klinci počeli zaostajati. Strmina sve veća. Dolazim na uspon od 70% i tu sam ih dosta prešao i to zahvaljujući trenirajući Spartana. Organizator je privezao uže za drva pa sam se najbolje njime služio. Poslije Stolčeka digao sam tempo jer je slijedila nizbrdica, da steknem neku prednost kad stignemo na ravni dio staze. Od 95 trkaća 51. Najstariji u trci. U kategoriji jedini ali organizator je malo sprčkao i ja sam ostao bez gaća i medalje.  
Nakon trpnje po bregima Stridonu, pa Vražjeg stolčeka, melem za oči a onda i za dušu i probavni trakt. Organizator se iskupio za moje gaće. Bili su ukusni i prefini Aničini štrukli a domaće žene su se iskazale sa starim receptima kolača. Našlo se tu svega i svačega a najviše me dojmila i obradovala tikvena gibanica. Vratila me u najraniju mladost kad sam bio na feriju kod tete u Trakošćanu. Jela se gibanica ali od domačeg ručno mljevenog brašana. Bilo je oštro tako daje malčice drapalo grlo. Protivno mojem režimu, ništa prije trke, omaklo se par kolača prije a poslije trke stradala najviše gibanica. Mnogima se nije dopala više su ih privlačili kolači napumpani šećerom.   

Zadnja izmjena ( Petak, 29 JULY 2022 05:03 )

 

35. Gösselsdorf Volkstriathlon

      U lov na bodove za kupove krenuli smo na najstariju trku triatlona u Europi, na jubilarni 35 Volkstriathlon. Sa pozivnicom otišli smo Zvonko i ja kao jubilarac, deseti nastup u organizaciji kluba Dorfgemeinschaft. Ove trke i dodana polu ironman na jezeru Kloperse iz 2018 g. Izvrsno organizirana trka sa čelnim osobama, bračnim parom i našim starim sportskim prijateljima Lisa Watschinger i Marco Auprich. Marco je na slici ispod moje desne ruke i slatko se smije jer sam mu rekao da nakon bogatog nagradnog paketa /foto/, sve bio proizvodi, uzmem mu ženu sa sobom. A da su dame naklonjene mojoj malenkosti, jedna dama me dočekala sa hrpom kolača /foto/ znajući da sam težak sladokusac. Od prve 1987 g. utrke uobičajena tradicija da se poslije naporne trke triatlonci dočekaju sa kolaćima domaće izrade, bananama, lubenicama, narančama, sokovima i pive u potocima ali alkoholfrei. 
Trka je limitirana na 200 senior triatlonaca. Ove godine produžili su listu startera na 219, jer je Covid načinio prazninu u 2019 a 2020 je bila ograničena na 100 startera i održana uz stroge uvjete. Najveći broj startera bio je iz zapadne Europe i jedan Sirijac. Trka se bodovala za oba kupa, AATC /5 trka/ i Austrijski kup /4 trka/.
  Za razliku od našeg podneblja, vrijeme je bilo ugodno. Zrak 20 stupnjeva, voda topla 25. Na bic stazi kroz šumoviti dio, 15 stupnjeva.  
Utrka je neuobičajenih distanci, 0,5 km plivanja, 32 km brdske staze za bic / 8 strogih uvjeta za diskvalifikaciju i bez zavjetrine/ i 7 km brdskog trčanja. Limit 3 sata. Zbog težine uvjeta trka je u rangu olimpijskog triatlonu. Od 219 startera zauzeo sam apsolutno 212 mjesto u vremenu 2 sata i 14 minuta, u kategoriji / M70+/ 2 mjesto a Zvonko /M70+/ 3 mjesto, apsolutno 217, vrijeme 2 sata 51 minutu. Zvonko najstariji starter, ja do njega.
Održao sam tradiciju da budem bolji od štafeta. Ovaj puta samo od jedne. Za dvije je falilo vrijeme izgubljeno sa problemom na zadnjim mjenjačem, posebno na usponima. Iz vode sam izašao 202 i nemilosrdno su me klinci prelazili na pet uspona. Na trčanju sam uspio jednu curicu prestići. 
Zvonko je također imao problem. U vodi je ostao bez naočala jer se plivalo u jezeru /privatnom/ prekritom lopočom. Lopoč je zaštićena biljka, pa se jezero ne čisti. Iznimo za ovu trku dozvoljeno je plivanje inače je zabrana. Startna širina za triatlonce samo 15 m a plivačka staza u širini 2 m. Tako da je prvih 200 m bio čisti boks meč, pa su se gubile naočale i satovi. Najskuplji sat od 3000 € ostao se kupati u jezeru. 
 

Triatlon Preluk Matulji

     U ono vrijeme začuje se žamor glasova. Na 333 hodočašće na Bistricu krenuli varaždinci i probudilo moje još jedno oko baš u 3 sata i 33 minute 02.07. Točnije čuo sam ih i prije, to mi je prokletstvo ostalo od JNA a kasnije ostalo ugrađenu u memoriju. Vrijeme je bilo kad sam bacio pogled na sat. Simbolika ili kritika. Prekinuo sam obveznost odlaska na Bistricu svake godine zbog dubokog poštovanja prema majci. Zadnji put sam bio 2018 a onda nešto zbog COVID-a i termina utrka na dan prve nedjelje u 7 mjesecu nisam bio nazočan. Obično sam odradio dužnost u 9 mj.  
    Kad su me tako lijepo probudili, spavanje nema. Odmah sam stavio led na stopalo. Pripremio sam doping od domaće hrane. Foto. Napravio sam zadnje pripreme za trku i put pod kotače plave ptice u uvalu Preluk. Prije sam namirio moju gakačku vojsku, posebno mališane koji su se udvostručili od 7.5. 
Brzinski sa svojih 70 konja na Lučkom. Rijeka teče od Jankomira, ne sluti na dobro. Lučko- Karlovac 1 sat vožnje. Dvije kolone gmizale su puževom brzinom. Manje nerviranja da sam krenuo bicom na trku. Kod Jastrebarskog sam htio izaći i vratiti se doma. Odvojak prema Rijeci dobio na brzini pa sam stigao na vrijeme na trku za 4 sata. Pozdraviti i vidjeti opet drage ljude.   
    Uvjeti za trku. Iznimno nepovoljni. Može se reći da sam iz Toplica /legionarska trka/ došao na topličke uvjete. Foto, temperatura na suncu prije starta 45,6 Celzija a more kupka od 25 stupnjeva. Bez daška vjetra, težak pritisak. Na ceremoniji proglašenja u 19 sati, 37 Celzija.
Mnogi mlađi krajnjim naporom su svladavali treći segment, trčanje. Mladić ispred mene je trčao i povraćao. Petorica poznatih odustali, čak i jedan od favorita za prvo mjesto. Najbolje su učinili oni koji su uplatili kotizaciju a ostali kod kuće. Začudo svi finišeri su završili trku u limitu. Slični uvjeti su bili 2014 u Udinama kad su 4 Hitne uredovale, posebno su imali posla za mlađim triatloncima.           
   Plivanje moje dobro, bicikl ne baš, koljeno od Raba slabo sluša, trčanje katastrofa. Pored koljena i dve koščice u stopalu škripe, nateklo-foto. Zauzeo sam drugo mjesto iza mog starog i dobrog prijatelja Lučana. Povratak za 2,5 sata. 
 

Diletanti, demagozi /laku noć/

https://www.youtube.com/watch?v=O64IDCVI3eM
  Kad ministar gospodarstva zapoje da u tržišnoj ekonomiji, da opravda svoju odluku /otjerao benzinaše u gubitak/ kao u najgorem crnom scenariju boljševizma da su imali u 2020 i 2021 g. dobit, tog trenutka su drugovi Vladimir Iljič i Džugašvili zaplesali bal vampira. 
     Balavac nije svjestan da je profesor ekonomije /NEP/, da je od istih primao plaću na kolegiju ekonomije, plus kao space shuttle na još lukrativnim pozicijama u javnim poduzećima. I drzne se da iste javno prozove da su zarađivali, kao da su državni neprijatelji koji gule kožu poštenoj inteligenciji i radnom narodu. Opa Đurđa, kamo mu kapitalizam. Ostao mu na semaforu u Bronxu, gdje bi još stajao da nije naišao Mike Tyson i rekao: peace brother, follow me.  
    Tada. Uspješan, odličan, plodan, sjajan, izvrstan, kvalitetan, efikasan, kreativan, učinkovit, profesionalan ministar financija koji je upogonio naše gospodarstvo napravi noćni skok i nestane sa scene. 
Primjetio sam da su vjeverice počele skupljati lješnjake iako su još zeleni.    

Zadnja izmjena ( Utorak, 05 JULY 2022 22:14 )

 

Diletanti, demagozi /sjajno/

    Gledam mega intervju Plenković. Čestitam na sugestivnosti, manipulaciji te na lažna obećanja i lažna utvrđivanja činjenica.
Čestitam na dodjeljivanju 700 milijuna €, bespovratnih. Osobno ih je donijela potpredsjednica EU komisije, teška 5 milijuna €  po pisanju novina. Plenković se nahvalio za što sve idu novci. Nije spomenuo da EU komisija istražuje obitelj njegovog šefa kluba u Saboru i šefa Ustavnog suda /izvor Nacional 14.06.22/ zbog firme Blato 1902. Inače su to drugovi i kumovi. Dodani kumovi su Šeks i Kalmeta. Pa iz tih činjenica neki u Hrvatskoj izvlače i povlače određene poveznice na sudsko-političkoj sceni.
Što se tiče firme Blato 1902, ima zanimljivu bilancu za 2020 g. Prihod 30 milijuna kuna, dobit 0,70 milijuna kuna. Sjajno. No u toj godini primila je znalački bespovratnih 3,4 milijuna kuna. To bi značilo da bi bila u debelom minusu, tj gubitaš. Digresija. U čiji se đep slio rashod.
Drage moje i dragi moji to su bespovratna sredstva koja su uplatili i porezni obveznici države Hrvatske.
  Ima još jedna značajka intervjua. Zbog energetske krize/ plin, nafta/ kaže da se trebamo svi stisnuti. Plenkoviću ja ne vidim da si se ti stisnuo. Ali po tebi kako se hvališ, penzioneri su dobili povećanje i to kolosalnih 1,5%. A što je u stvarnosti, da maknemo manipulaciju i laž. 
Penzije su bile na 42 % plaće a sad pod Plenkovićem penzije porasle na kolosalnih 36% plaće. Penzioneri su se već stisli i to godinama od kada Plenković vlada. Ministar je pod hitno izašao pred kamere i zapjevuckao da će  odmah "indeksirati" penzije sa 5%. Sjajno, inflacija 10,5%.
   Budući je najavio da će kupiti INU, eto malo i o njoj.
U intervjuu je umiješao Milanovića i Švedsku, zbog poznatih relacija /OTAN i BiH/ pa zabrana Švedske nema logike jer švedski porezni obveznici plaćaju Pelješki most. Sjajno.
Nije vidio da sam sebi kopa grabu. MOL mlati lovicu upropašćujući INU iako nije večinski vlasnik. I k tome još dobiva našu naftu, skoro badava, koncesija smiješna. U Mađarskoj benzin po 9 kuna a kod nas 14 kuna a možda i 20. Znači ova usporedba poreznih obveznika Hrvatske ne vrijedi ali švedski su bitni.
Opa Đurđa. Počeo je razmišljati da "kalibrira" prema soc. statusu, vaučerima za gorivo. No to je samo ideja. Možda od rujna. Izgleda da ima paljenje na albanske svjećice-prastari vic, jugoslavenski, olinjali. Sjajna slika, malecko je potamjela, preplanula na ovoj vrućini. Državni zavod statistike iznosi neozbiljne činjenice. Za 2021 odselilo /zbrisalo od meda i mlijeka/ 40242 HR građana.  
 

Zadnja izmjena ( Petak, 01 JULY 2022 04:46 )

 

Put/o/evima rimskih legionara

      Najavili su velike vrućine, moram priznati da ih primjećujem. I što napraviti. Plivanja u kipućoj vodi bazena ili na Aqui nije ugodno pa krenem plavom pticom u  toplice i to u Varaždinske kod gradonačelnice Bratković Dragice.  
Ali ne natapati stare kosti u ljekovitoj vodi koja smrdi po trulim jajima-sumporu. Rimljani su obožavali te tople vulkanske izvore a dali su im ime Aquae Iasae. 
Stoga sam odlučio uskočiti u hladovinu šume i prekrasne brežuljkaste ljepote. Laci je osmislio trke, Centurijum 4 km,  Kohortu 8 km i Legiju 19 km. Prijavim se za trkaću stazu gladijator-Centurijum. 
 U jednom od prijašnjih živote rodio sam se u teško geopolitičko vrijeme kad je Rim bio u svojoj najvećoj snazi. Startao sam kao gladijator, uspio sam se osloboditi ali kao legionar/ jedini posao koji sam izučio/ i završio kao centurion. A u drugom prijašnjem, utvrdio sam, da sam bio poznata povijesna ličnost. Pa kad sam navratio u Rim prvo sam išao provjeriti da li su u cara Trajana kozje uši. Nisu. Ali sam se uvjerio da sam pljunuti lik /nije Trajan/ koji je moj pandam iz prošlog života. Dobrih pola sata buljio sam u taj lik, iščitavajući svaki detalj lica. Nisam vjerovao da mi netko može biti toliko sličan. Stajao sam nevjericom, gledam samog sebe. Imao sam kod kuće njegovu sliku ali plastičnosti obraza nije bila toliko slična. Ovako sam stajao u Rimu sam pred sobom. Jedino su umjetnik/ci/ odlijali preveliku visinu kipa jer je lik bio visok metar i žilet. Iako su mu svi iz familije bili dvometraši.
   I tako uzmem broj 456 i sa malo zagrijavanja uronim poslije ulične granitne kaldrme u šumski hlad. Zanimljiva i zahtjevna staza. Iznenađujuće sam dobro išao. Prosječni brdski kilometar 7 minuta. Od 82 apsolutno 35, u kategoriji M70 prvi, pa sam imao prigodu šaptati duhovite viceve gradonačelnici. Slika sve govori. U trci od 8 km pobjednik je bio Maltar a usput je skupljao vrganje. Eh, mogao je biti svjetski prvak da nije berač gljiva.  
Organizacija odlična,  sunce na maximumu, piva u potocima. Za desert razni kolači. Moji favoriti Aničini /supruga Lacija/ štrukli. 
Što je više objeda i laži to nam je Puljak draži. Fetivi Splitovci.

Zadnja izmjena ( Utorak, 28 JUNE 2022 04:31 )

 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 20 od 84

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas138
mod_vvisit_counterJucer121
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3000
mod_vvisit_counterSve1880246
Sponzori