Sumnja, dilema ili trilema

       Ako nisam a jesam. Prije mene sumnju je posijao René Descartes, u svojoj prvoj filozofiji. Mislim, dakle jesam. No ta sumnja je i ranije uočena i kod sv. Augustina. 
Vjerojatno se ona javila i u prvobitnoj zajednici. Sumnja je dio nas.
   Moja sumnja je u sposobnost vođenja nečega, konkretno države. Spada u totalni kaos. Jučer su odlučili da će biti par dana on-line nastave iako je 16 sata prije ministar Fuchs kategorički tvrdio da toga neće biti.
Sumnja pada na filozofski determinizam, kaos ili po domaćem rečeno, ne znaju bili piškili ili kakili. Možda bi kakili pa ondak piškili. U svakom slučaju u pravo vrijeme i na pravom mjestu javila se direktorica jedne škole koja se doslovce zasipala verbalnom bujicom na nadležne /čitaj Vladu/. Ukratko nazvala ih diletantima. Još na početku COVID-a uočio sam da trebamo imati organizirani redoslijed postupaka za kontrolu zaraze. Poslije je netko to nazvao semafor. Dakle imamo stožer ali nemamo organiziranu organizaciju.
 Još veća sumnja a na to sam upozoravao kao priučeni ekonomista i uredni platiša poreza. A takvih u ovoj državi ima podebelo. Sumnja na reforme. Jedan mandat je spiskan a na redu je drugi. Od reformi ni R. Da sve ne ponavljam čime se hvale, od spašavanja 700 000 radnih mjesta do najvećeg rasta BDP-a u EU.
Sve što se događa u ovoj Našoj u velikoj većini su sredstva iz EU. Hvale se ulaznim novcima a nisu svjesni da time potvrđuju tezu da se u biti skoro pa ništa značajno ne događa u gospodarstvu. A rast BDP-a je očekivan imali smo najveći ponor pa je očekivan i najveći uzlet. Nažalost i taj uzlet kako se jučer financ ministar hvalio na godišnjoj razini od 8%, kao povijesni rast. Nažalost našu i njegovu, pad u 2020  je bio 12%.  
Zašto su brojke neumoljive unatoč oratorskim sposobnostima vodećih.  Nema reformi.
Mala digresija, Rumunjska je od ulaska u EU rasla 55% Naša Lijepa 5%. Poljsku Češku Slovačku Sloveniju bolje ne spominjati.
Pardoniram prisjetio se ja, sumnja. Točno 16.04 21 ministar zdravlja je rekao daje na stolu premijera REFORMA a jučer kaže da se počeli usaglašavati o nekim smjernicama. 
Nadvila se teška koprena sumnje. 
  No, danas se budemo našlušali Grimmovih priča o Potemkinovim selima.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 01 NOVEMBER 2021 05:06 )

 

Najskuplje gorivo

     U Europi smo Svjetski rekorderi. U apsolutnoj i relativnoj cijeni. Financ ministar prati sve, čeka što će druge zemlje. Sjajna izjava kao i njegovo kukanju da gleda kako u dućanima raste cijene jer je i on potrošač. Nije mi jasno zašto je on toliko zabrinut. Pa moći će se hvaliti kako raste BDP i to naročito u dijelu osobne potrošnje. A onda će se on i njegov šef hvaliti kako dobro vode zemlju.
  I njegov šef se osvrnuo na porast cijene goriva. Kaže da je zadužio ministre da sve potrebno poduzmu. To jest ništa.
A zašto je gorivo najskuplje kod nas. Pa zbog izvrsne gospodarske logike. Reforma nema ali ima poskupljenja a tom će opet povećati BDP. I ne samo rast BDP-a  već i inflacije. Budući rast cijena ne prati minimalne prihode, samo penzionera 660 000 koji žive u siromaštvu. Granica siromaštva je 2900 kuna mjesečno primanja.
To znači da imamo domaću devalvaciju. 
I onda se vladajući hvale da kod nas teče med i mlijeko.  
  Bitno da oni imaju za sebe i razno razne derneke kao onaj u Finskoj za koji dan danas nisu podnijeli dokumente Povjerenstvu za sukob interesa.
Podsjetnik za kraj. Cijena dizela oko 10 kuna kad je barrel bio oko 100 $. Danas je dizel oko 11,60 a barrel je oko 73$.

Zadnja izmjena ( Utorak, 12 OCTOBER 2021 05:41 )

 

Humanitarna utrka Totovec Run

     Totovec Run 09.10. hvale vrijedna ideja i gesta da se pomogne onima koji boluju od leukemije i limfoma. Prošle godine bila je prva trka sa prvim porođajnim mukama. Loša podjela odličja s pogrešnim proglašenjima. Nije za zamjeriti. Ove godine raspis sa najstarijom kategorijom 55+ a dolaze trkači od 76 godina. Prvo sam na naznačene kontakte želio usmeno ih upozoriti na nepoznavanje sporta i fiziologije. Međutim jedan broj je bio pogrešan a na drugi se nitko nije javljao. Iznerviran uputio sam organizatorima dosta kritički e-mail. Poruku je bila duža pa sam na početku napisao da se ne laćaju posla o kojem nemaju pojma. A završio sam sa prvom filozofijom- Aristotel i Heidegger, bitak i vrijeme. Sažeto, nemaju poštovanja prema sportu i sportašima. 
Na prvi kontakt gmail mi javlja da je nemoguće isporučiti poruku a na drugi nema odgovora.
       I tako ja osvanem u Totovcu, prije toga prođem kroz Kuršanec i uputim moje duboko poštovanje znamenju gdje je poginuo Nikola Vll praunuk junaka Nikole Sigetskog. Ubila ga Hagsburška kamarila a bratu mu Petra ubili u Bečkom Novom Mjestu. 
    Dolaskom vidim da mnogi iz starosnih kategorija nisu došli a tih ima i u najvećem broju spram mladih. Pored toga doznam da nisam jedini koji je uputio opravdane kritike. Aklamacijom me kolege šalju na razgovor sa organizatorima. Drugi kontakt sa raspisa /ženska osoba/ potvrdila da je e-mail primila i da nisu mogli urediti kategorije??? nego je bilo važno da imaju donatore. Prvi kontakt /muški/ na pitanje kako to da ima pogrešan broj u raspisu. Opravdanje, da je netko? dao krivi broj. Taj krivi broj je objavljen u raspisu, na internetu i u novinama ???!  Ostali smo začuđeni tako nelogičnim objašnjenjem. Kao nije bitno koliko će biti učesnika.
    Mogu zaključiti iz razgovora i činjenica a nadam se da se varam da se iza ove humanitarne ideje ne krije a što imamo nerijetko svjedočiti neka buduća muljaža sa donacijom. Zloupotrijebiti utrku za neke druge ideje.
  Unatoč šlamperaju organizatora sa prijateljima sam proveo topli sportski događaj po hladnom vremenu, zadovoljni da se možemo družiti i pružiti malu podršku oboljelima.
 Na 5 km u kategoriji 55+ bilo je 14 trkača u kategoriji. Silom prilika zauzeo sam među juniorima 6 mjesto. A mali doprinos za oboljenje upotpunio sam sa svojim skromnim davanjima trombocita u Petrovoj 3.
 

Memorijal 104 brigade

    U Poljani Biškupečkoj održana 03.10.21-13 memorijalna ulična trka od 10,5 km. Malo je grešan broj jer je u početku to bila samo trka za pukovnika Sokača. Mislim da bi to sada bila 3 trka za brigadu. No, organizatori su to tako numerirali.
  Lijepo jutarnje sunčano vrijeme, idealno za protegnuti noge. Posebno za okupljanje nekadašnjih boraca. Među njima mnogi mlađi od samih trkača.
Obično se okupe tradicionalni trkači na toj trci. Ovaj puta došao je moj znanac po kategoriji, Halili Kamer. Znamo se tamo negdje od 1986 kad je dolazio iz Njemačke na Novogodišnju utrku u Varaždinu. Nije ga bilo neko vrijeme, nema više Bandićevog kombija. 
   Potrudio sam se da među samim maratoncima u kategoriji M70 sav rastrojen, ne duševno nego lokomotorno, zauzmem časno 4 mjesto od čak njih 6.  
 

Bolji dio dana

          Prihvatim se da naredim vatru jer treba napuniti torbicu sa par kobasica iz Borla i nekoliko junećih ćevapa. U međuvremenu doručak, grožđe sa dva guca domaće rakije. Kad je vatrica zapalacala svojim jezicima prišao sam sanaciji štete na fotelji. Umjesto da se putnik namjernik odmori u njoj misao im je bila štetna. Dirati ju, to je bilo svetogrđe. Namjestio sam ju da se čovjek  poslije napornoga hodanja može opustit u njoj a da mu istovremeno sunce miluje lice.   
    Predvidevši takvu rabotu pričvrstio sam fotelju pribivši ju sa 4 čavla od 10 cola u deblo hrasta. Pod glavu čavla stavio podloške a hrastovo deblo sam još dodatno učvrstio sa 4 bukova klina pa neka sada nose sobom pajsere ako misle uništavati.
Vatrica se ubrzo pretvorila u hrpu žara. Kobase nataknute cvrče i miomirisi se šire šumom. Za desert na žaru završili mlečeci od domaće kuruze, ne hibrid. Dok se ručak sam pripremao ja sam obišao becirk da vidim promjene u šumi i tko se po njoj smucao.
Vratim se i prionem se blagovanju. Topim se od uživanja u jelu istovremeno oduševljen šumskom glasnom tišinom koja je povremeno prekinuta udaljenim crkvenim zvonom.  
U mislima sam već na večeri kad će biti pohane sunčanice a ostale gljive sa jajima uz domaća salata sa bučinim uljem i pitkim Rumenim /žutim/ Muškatom iz Jeruzalema.
Za desert pečeni kesteni, kuhana kuruza i datulje. Za umjetničku kompoziciju mrtve prirode, dodani kovani svijećnjaci. Unikatna ideja i izrada, bez ijednog vara.
 

Dan za pamćenje

    Na dan starih osoba odlučio sam pobjeći od sebe samog te od Gordana /Damira/ Dolovića-ustavnog suca ali i od Darka Videša /alias J.V./ koji je baš na isti dan pokopan u svom rodnom mjestu. Tako da se mogu prisjetiti naše komične javne institucionalne smijurije. Da se smijem kako nas gule ko majmun bananu. Poslije afere HYPO-Šimuni svi akteri iz Klagenfurta dobili zaslužene od 3 do 4,5  jährige Haftstrafe. Za razna mita. Samo našima isplaćeno 630 000 €.
  Moji prijatelji iz Klagenfurta tvrde da se je na portirnici banke /arhiva/ predstavio kao Damir a u intrevjuu HRT je rekao da je bio Gordan. Za nagradu završio u Ustavnom sudu, gdje časno i pošteno sudi. Dok je Videš časno i pošteno odradio radni vijek do zadnjeg dana u Državnom izbornom povjerenstvu.
  Tako osokoljen pravdom i dobrim namjerama ja završio ne u Lepoglavi nego u bliskoj blizini, svom kampu. Konačno. Zadnjih mjeseci muku mučim sa majstorima da pretvorim kuću u pasivnu. Pa je došlo vrijeme da zacijelim rane i duhovnom obnovom.
   Jutro, mliječna magla. Idem mirisnom šumom, sunce uništava zadnje pramenove magle. Osjećaju se zadnji jesenski dani, zovu ih bablje ljeto. Gljiva skoro pa nema. U svojoj šumi našao samo jednu sunčanicu, baš jutros rastvorila klobuk, jednu lisičku, par slasnih bukovača /ne žilave koje nam prodaju uzgojene na slami/ i jednu ljubičastu krasnicu. Pokupio oko 2 kile kestena, tek su počeli padati pa sam ih prisilno morao tresti popevši se na drvo. Trenutno su u komušini kao dekoracija a za par će dana biti zreli za jesti.  
Dolaskom u kamp, nered, neke budale htjele uništiti moju fotelju. 
Prvo sam se izgrlio sa svojom bukvom, preuzela svu moju negativnu energiju. Pod njom su rasle crne trube koje nisam dirao bile su jadne zbog suše. Trebaće im 10-tak dana da buknu ispod bukve.
 

27 VŽ Maraton

    19.09. dan istine za članove TK Varaždin. Odlično su se rezultatski pokazali triatlonci sa licencom za triatlon. Pomiču granice ljudske mogućnosti. Pokazali su da vladaju u jediničnom sportu-trčanju.
Trojica su nastupila na trci od 4,8 km, Sir je zauzeo u M60+, odlično 6 mjesto. Tumpić u istoj kategoriji 7 mjesto. Potrebno je posebno napomenuti da to nisu njihove originalne kategorije i treba dodatno čestitati. Naročito se to odnosi na Tumpića koji je u naravi iz kategorije M75. Što se tiče Pichlera on je ubačen u kategoriju M60+ pa se odmerio sa 10 godina mlađima i zauzeo 2 mjesto. Pichler je član tri kluba. Na ovoj trci nastupio je za DVD Varaždin, najstarije vatrogasno društvo u državi, osnovano 1864 g. Nije bio loš ako se prokaže tajna da je pao sa kruške prije 20 dana, slomio tri rebra pomaknuo gležanj i od koljena napravio rotirajući sklop u pogrešnom smjeru. Prvi u kategoriji M60 bio je Šegović iz DVD Podravka a treći trkački prijatelj iz AK Ormož Janez Sagadin. Medalje je osobno uručio gradonačelnik Bosilj. Zanimalo ga kakva su im bila vremena. Sva trojica na postolju bili su bolji od njega iako je on iz mlađahne kategorije. U svakom slučaju treba i njega pohvaliti, bio je veoma dobar na trci i na dodjeli medalja. 
Apsolutni pobjednik vatrogasne utrke je Dinko Solić član DVD Varaždin. Ekipa DVD Varaždin zauzela 5 mjesto /od 10/ u sastavu Solić, Miklaužić, Pichler.  

Zadnja izmjena ( Utorak, 21 SEPTEMBER 2021 05:31 )

 

Veteransko Prvenstvo Hrvatske u atletici

    Dva člana kluba nedjeljno su poslijepodne u Čakovcu iskoristili za zadnju pripremu nadolazećeg sportskog događaja. 
   Za tjedan dana je varaždinski 27 polumaraton. Budući dolaze iz triatlonskog miljea, imali su prigodu biti veterani. U svim sportovima taj termin je uobičajen. Dok u triatlonu starije kategorije je zabranjeno nazivati veteranskim. Svrstavaju se u seniore, točnije na engleskom age group. Stoga stariji triatlonci nemaju posebna odvojena prvenstva. Primjer, na trci svjetskog prvenstva sve starosne kategorije su zastupljeni na istoj trci, čak zajedno nastupaju i profesionalci i amateri. 
Nastup, Tumpić je odtrčao 400 m za zlatnu medalju i za istu skočio u dalj za svoju kategoriju M75.
Dok je isto 2 zlata u M70 osvojio Pichler na trčanju 800 i 1500 m.    

Zadnja izmjena ( Srijeda, 15 SEPTEMBER 2021 04:09 )

 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 18 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas94
mod_vvisit_counterJucer236
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1182
mod_vvisit_counterSve1848586
Sponzori