Šok na šok

     Ne, nije više o katastrofalnoj poplavi. Božinović je danas šokantno najavio da će se Zrmanja izumljivo, izmuljivati. Šok. U ovim teškim i tužnim trenucima za postradale ukazao se mali dašak optimizma. Ali ima i veći šok, posebno je mene šokiralo. 
  Ostaje nam da vjerujemo u sebe i našeg spasitelja ap. O šoku niže.
  Među 15 najuspješnijih smo zemalja svijeta. Nije postavljena rang lista ali smo među prvih 7. To ne tvrdim ja, nego ministar Erlić koji je zadao spitzen datum 2030 da ćemo biti najbolja zemlja na svijetu. Sada smo po razvijenosti u sredini EU. Prvi smo u najčešćim rejtinzima koje nam udjeljuju status sve 3 rejting agencije, s osnova rasta BDP-a. Treća zemlja u EU po rastu BDP-a. Najveći rast turizma u EU. Najsigurnija zemlja u EU. Dobro imamo neke teroriste ali to ne moramo uzeti za ozbiljno. Ostalo je nejasno da li su domaći ili su uvezeni. Ako su iz uvoza trebalo se naglasati čiji su, da nam se dogodi slučaj Feniks baš na današnji dan 20.05 1972. Kad su ušli u Jugoslaviju kod Dravograda. Kakva slučajnost. Mimoišli su se sa Brozom. Dok su se snašli, auto samo sa šoferom i Brozom nestao sa ceste jer je Joška bio u lovu. Odluka je pala da se prebace kamionom Radenske u Bosnu. I završili ustanak.
   Ima još uspješnih poduhvata. Poznato da smo treća po smrtnosti od Covida u EU i 7 u svijetu.
Stoga me šokiralo da nisu pozvali našeg premijera sa takvim isporučenim rezultatima na samit 7 najrazvijenijih u Japan. 
Šok je što se događa komšiji Vučiću. Taman su se na sesiji u Davosu 19.01.23 dobro napričali i sad šok. Vučić je tjedan dana ranije protest nazvao nebitnom temom od 1000 protestnih građana. Sad su ga šokirali jer ih bilo 1001 /noć/ u protestu i vikali ODLAZI. Bilo je ih malo ali su popunili dvosmjerne ulice od Skupštine, Bulevara Aleksandra /nekad Revolucije/ preko  Gazele, N. Beograda, pa preko Brankovog mosta opet do iza Skupštine po Kosovskoj ulici. Nekad se zvala Kosovskih brigada.
   Da sperem bljutavost ovih šokova, crtica vezana za tu ulicu. Štrajk rudara na Kosovu 1989 naznačio je raspad Jugoslavije. Sin rudara, Šuvar ih zamolio da prestanu štrajkati. Istog trena Lazar Mojsov držao je dramatičnu skupštinu Juge. Predsjeda on sjednicom kad mu pod prozorom netko zaurla: koljači, koljači....  Preneraženi Lazar ostane bez riječi  a nastala tišina bila je kao ona kada je držao govor Hruščov na 20 Kongresu partije o kultu ličnosti i Staljinovoj vladavini. Tad su neki od šoka počeli povračati. A bilo je i umrlih.
Mi nismo u Skupštini povraćali ali smo nagrnuli na prozore da vidimo što je. Jel revolucija počela u Bgd ili se što se to bijeli u gori zelenoj. Nit je snijeg nit je to čador Ali paše već je to bio samo jedan Shok /Šiptar/. Kad nas je spazio na prozorima, razdere se još jače: koljači, koljači. Lazar dođe k sebi od šoka i drekne: osiguranje van i izdegenečite ga. Što znači degenečiti /izraz koji voli  Antun Vrdoljak/ ne znam ali crno se pisalo galamđiji.
    Izleteše dvojica sa isukanim  pendrecima. Šok  gura mrtav hladan svoju trgovinu na kotačima i dalje viče: Koljači, koljači, bakljave, hurmašice. 

Zadnja izmjena ( Subota, 20 Svibanj 2023 13:59 )

 

Trut

   J. Klarić /Telegram/ pretekao me svojim člankom, pa neću ponavljati njegove misli o poplavi. Ne bi se ni javio da ne, Gledamo i slušamo puka obećanja i blentava objašnjenja. Jasno je ko dan da je odgovornost odgovornih, golema, veća od poplave i nastale štete.  
Trut, šef civilne službe HR opravdava velikom količinom kiša od 270 litara u 24 sata. Laž, za VŽ 34 litre po DHMZ-u. Kaže u Italija pliva Emilia Romagna. Pridružio mu se njegov šef ap. Blazirano i neodgovorno, neka pogledamo kako je u Italiji. Da ali tamo ima 15 vodotoka. Bio sam tamo jer sam išao na pokajanje u Canossu 2018. VŽ ima dva potoka i pliva 2/3 županije ???. Konačno kakvo glupo opravdanje, pogledaj kak je pri susjedu. Ta prepametna izjava veoma mnogo koristi stradalima kojima je voda u kući i sve im propalo. Stoga preporuka ap, pogledaj Na GOOGLE, kako je u Švicarskoj i Njemačkoj.
Digresija. Novinarka N1 našla među poplavljeni u Kostajnici i gastarbajtera iz F na Majni. Tko nezna to je grad od ECB. Pita novinarka dali je podrum poplavljen ECB-u. U podrumu se danonoćno štampaju €. Čovjek, ma kaki. 7 dana pada kiša a Majna ni da mrdne. Savjet, GOOGLE ili tajnica piše razrješenje.     
  Vrhunac glupih izjava je od šefa /građevinar/ HR voda Đuroković, kojemu svi plaćamo svaki mjesec slivne i oborinske vode. Godišnje naplati 5 milijardi kuna. A što očekivati kad i tu mora biti šef iz HDZ-a. Taj nema pojma o fizici a hidrologija je za njega nova grana medicine. Kod svake poplave objašnjava da su spasonosna rješenja pripremljena. Neka objasni činjenicu. Za moje mladosti pale su iste količine vode, padalo 7 dana i 7 noći i nikad nije Plitvica plavila kod Jalkovca.  2013 poplava, Plitvica-potok tekao je po Jalkovcu koji je na 169 nv. Na 3 km udaljenosti od mene. Kod mene /171 nv/ bilo je pola metra vode u dvorani za trening. 3 m ispod nivoa ulice. Foto. https://photos.app.goo.gl/oDuKv3ZcuiF2UTZw5 Za sve im je kriva priroda. A stvarnost je optužujuća jer postoji pamćenje starih ljudi. Istina je porazna. Kakva korist od  Đurokovića. Kakva korist od Truta.
  A kako su mudrice radile zahvate u prirodi. Regulacija Bednje i Plitvice, uništili meandre. Pored toga.
    Zatrpali potok koji je išao od Vinice  /i ona je pliva na 196 nv/ i prolazio točno preko sada, velikog raskršća u Gojancu, zaobilaznica Ivanec - Hrašćica- Turčin. Na tom mjestu u tom potoku moj tast je kao klinac lovio štuke. Danas raste aleja jela i smještena trafostanica za Gojanec. Kud će voda kad sa posječenog šumskog dijela Viničkog gorja, nego se razlijati po poljima pa tako sva nizinska Var. županija pod vodom. Ako dodamo da se vodoci, kanali ne čiste, ne uređuje obale, zaraslo grmlje i sječa šume ne može biti drugo nego tisućljetna poplava. Po Božinoviću. Sustav izvrsno funkcionira a pola nizinske HR mu pliva. I onda mu u sustav uskoči novinar Krešić u Gornjem Jesenje /Krapina/ gdje stoji pred kućom oštećenoj u potresu prije 3 godine a nisu prstom mrdnuli. Počeo je blebetati o zaštiti od poplave i gdje je sve bio a naišao na potresnu sliku potresa.
  Kad prestanu kiše hvaliti će se kako su spasili ljude, stoku....isto kao što je bilo i sa COVID-om. Spasitelji. No, nisu podnijeli završni račun. Novac potrošen, vakcine se bacaju a nove se naručuju i zabranjeno je propitivati. Istinu i novac na sunce. Činjenica, treća smo najgora država u EU i 7 u svijetu. Umrlo 18500 građana. Izvolite podnijeti izvješće.
   Nisam zaboravio isporučenog pajdaša Kuščevića, poznatijeg kao Faljen Isus. Dobio je konkurenta, opet pajtos od ap, koji gradi neki mutež na didovini. Barbarić je i partijski teškaš, šef gradskog ZG HDZ-a i šef državnog uhljebarija HEP-a. Neki poslovi im uspješno uspijevaju.

 

Krapinski pračovjek

      Gledam profitere na tuđoj nesreći, kako su se rastrčali po poplavljenim područjima a ap odmah izjavio da će država pomoći kao i do sada. Med i mlijeko ili život ko u Raju. Jučer u dnevniku čovjek je rekao. Sve mi je stradalo za zadnje poplave, nitko nije došao a ni pomogao ni sa kunom. 
    Prigodni vic. Oblijeće Štef oko zgodne razvedene Bare. Pa daj pristani da mi budeš žena. Bude nam ko u Raju. Toga se i bojim da ne budem opet gola i bosa.
Suosjećam sa ljudima. Materijalno im ja ne mogu pomoći ali mogu pomoći da raskrinkam profitere koji su sad na terenu. Izbori su sutra pa se odjednom zanimaju za poplave. Medved kaže da nisu ništa mogli raditi jer u 9 mjeseci bilo 6 poplava. Spašavali su sa zečjim nasipima. To je radio i Krapinski pračovjek. Njegova špilja nema povoljan teren kao Vindija. Za velike kiše kolcem je napravio kanalić da voda ne teče u špilju, nego pored a žena i djeca su rukama napravili mali nasip od pijeska prema špilji. Dan ranije je ulovio jelena, zapalio vatru, imao i svježu vodu na ulazu i viknuo Živio socijalizam.
    Kad bi izbrojili svu štetu. Ne od poplave nego koliko je uloženo u spašavanje, radni sati ljudi i strojeva. Dovoženja pijeska pa poslije sav nered zbrinjavati. Za taj iznos mogli smo kupiti 100 plovnih bagera i svakom pripadajući šlep sa motorom. Oni bi radili ono što se za vrijeme Jugoslavije radilo, produbljivali naše potoke jer to i nisu rijeke. Neki koji sada plave u ljeti uopće ne teku. Namjerno, prošli puta nisam napisao da su se svi ti vodotoci dubili i vadile frakcije iz Zrmanje, Mrežnice, Kupe, Korana......  
    Za ove naše stručnjake, savjet. Zečji nasipi i ne pomaže svugdje. Posebno u ravnici. Koriste kod naglih protoka. U ravnici koriste samo retencije. Ako su već kupili diplome mogli su osnovnoj školi naučiti o spojenim posudama. Malo fizike ali koristi i prirodni intelekt. Priroda nam sama pokaže rješenje. U mojem kraju neobrazovani stručnjaci potoke Plitvica i Bednju su regulirali. Uništili su meandre i sad imamo kanal koji ima veliki kut protoka kod većih količina padalina pa plavi. Plitvica u ljeti ostane bez vode. Rješenje su mudrice našli u gradnji nasipa. I to zečjih. 
    Tako da sad imamo isporuku kao što se spašavao Krapinski pračovjek ili bi Zagorci rekli: radi kotec kak otec.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 17 Svibanj 2023 05:27 )

 

Frka

      Frka. Odjednom mnogo Frka/e/. Ovaj puta bez Zvonkeca. Petešića. U HR da. Posebno je bilo 13.05. u Frkanovcu. 3,5 klupska takmičara nastupilo je na teškoj brežnoj, blatnoj, plivajućoj, klizavo travnatoj trci, uz ovih dana, nezaobilaznu kišici. Mladen je bio izvrstan na 10 km, kategorija M60, 2 mjesto. Zvonko M70, odličan na 4,6 km 2 mjesto. Bio bi i bolji da zbog slabe vidljivosti i guste kiše, umjesto da uskoči u pun jarak vode, doskočio koljenom na asfalt. Alarmirao i armirao koljeno. Zlatko u M60, 6 mjesto. Za polovičnog takmičara 1 mjesto, kat M70. Koliko sam bio loš. Km 7,44 a prošle godine na 10 km, 1km 6,44. Foto: 
   Klopa pogođena, pečeno bijelo pileće meso i krumpir salata sa bučinim uljem. I pivo za povrat u prvobitno stanje, B vitamini. Sve u svemu odlično subotnje poslijepodne. 
  Obično se kaže da se po jutru dan poznaje. Nije dobro počeo. Frka i to gadna. Gledam vijesti s Mirogoja. Građanin ap priča o svakodnevnim prijetnama. Novinari u čudu? Ma nije moguće. Je, ozbiljno vam kažem. Evo do sada /10 sati/ Božinović, Koliko sam ga ja razumio, kaže, stiglo 5 /pet/?? prijetnji. Pitanje. Ne jedno. Ne. Dva. Zašto se prijeti ?  Da li zato što teče med i mlijeko u HR. Takvo stanje ocjenjuju, građanin ap i njegovi trabanti. Iako su mu svi iz tercijarnog sektora najavilo štrajkove. Frka. Možda se prijeti zbog silnih reformi. Kojih u 7 godina ima napretek. Beskonačno. U matematici to je 0/1. Ima reforme. Poreznog sustava, reforme koje su samo pogodovala eliti. Katarina Peović  nazvala ih radnička aristokracija. Ja bih ostao na crvenoj aristokraciji. Ostatak ostataka komunističkih kadrova, kao Grlićev tatek i nastavak na potomstvo istih crvenih. Pa čak i potomaka udbaša.  
Tako da po meni nema razloga prijetiti. Ja mogu prijetiti. Neka ap pod hitno zatvori Pandorinu škrinju. Jer, Bracek nebu dobro. Biće Frka.   
   Svjestan sam da ja mogu biti u krivu. Stoga kao malo đače, konzultiram vrhunskog logičara i moralistu, Sokrata. 
Koji su to mamlazi koji unaprijed najavljuju prijetnju. Možda je to po modelu: to Roks samo razvali.  Roks je bivši ministar /trenutno ima slatke brige jer ima zadovoljstvo razgovarati sa EU tužilaštvom/ koji je sam sebe pod tim nikom hvalio po forumima. 
    Za kraj eseja. Pohvala ap jer je na Twitteru objavio da je razgovarao sa županima stradalih u poplavama.  Dok druge Vlade rade, naš vladar razgovara i daje podršku. U 7 godina ništa za zaštitu od poplava. Dogovara se da će graditi nasipe. Drugi "glupi" narodi produbljuju korita rijeka. U Njemačkoj u donjem dijelu Dunava vadi se šoder i vozi prema izvorištu. Kod nas, još malo pa će nasipi biti u visini krovova. 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 15 Svibanj 2023 13:38 )

 

Prozirno podmetanje

    Bio sam slobodan da kažem prof. Kelleru u najvećoj dvorani dupkom punom studenata, kad me prozvao da se izjasnim o njegovoj tezi. Neki su i stajali jer veće dvorane nije bilo na Kenedijevom trgu. Pratio me glas enfant terrible. Mlađe kolege sam,  tada sam imao 34, svojim neformalnim pristupom profesorima vukao sa sobom, sa jednog predavanja na drugi. Nisu mi priznali višu FOI sa diplomom, nego samo jednu godinu i razlike. Slušao sam predavanja sa 1, 2 i 3 godinom. Sa 3 godine FOI spustio sam se na drugu i kao prva generacija diplomirao. I zbrisal sa faksa FOI koji sam ja nazvao  FUJ fakultet, na Kenedija.
  Moj odgovor profi da se s njim u njegovoj tezi slažem ali samo u malenom dijelu. U prvom momentu je štucnuo a kad je došao k sebi, više ozbiljno no iz zezancija primjetio: kolega vi znate da morate kod mene na ispit. Još su njegove riječi zvonile u grobnoj tišini dvorane kad ja ubacim alibi rečenicu. Nadam se profesore da neće biti retorzije na moju verbalnu bravuru. Izazvao sam pomirljivi smijeh, he, he...i olabavio je situaciju. 
     Uvertira je za AP. U potpunosti /ni mrtav/ se slažem s njim kako se branio kad su mu na nos nabili njegovog člana partije, koji je optužen za krivotvorene COVID testove. Bez imalo odgovornosti i samokritičnosti branio je "svojeg". Kaže prozirno podmetanje. Ustvari nije ga branio nego je rekao da mu je dosta da se spominju "Njegovi" a cijela garnitura SDP ? u Rijeci ima korupciju sa članom SDP-a. Čistunci, zna se, omjer 100:1.
   Ne ulazim u krim radnje i njegovog i od SDP-ovog. 
Ali ću biti slobodan u potpunosti i sa odgovornošću primijetiti. Spletom okolnostima baš je to iz HDZ-a. Inovativan balavac koji se hvalio da je drugi RIMAC. Kupiti i prepakirati. To je još neotkrivena inovacija. Balavac je bio dobavljač državnih rezervi i institucija koje su na proračunu. Dakle sa 20 godina se naučio poslovati sa državom. Po novinarima najviše je kupila bolnica od prof. dr. sc. Alemke Markotić, dr. med.
 Ponavljam ne ulazim u krim radnje ali je znano da su AP i njegovi nabavljali cjepivo i opremu za COVID bez javnog natječaja i da je to i dan danas tajna tko, kome, kada i kako. To je najočitiji kriminal. Brane se da su spašavali u hitnosti živote građana. A imamo najveću smrtost u EU. Do sada smo bacili 6 milijuna doza cjepiva a naručene su još 6 milijuna. Da li je to kriminal. Za AP nije. Osim toga novinari su iskopali da je balavac imao već prije problema sa zakonom. I da je kažnjen za krivotvorenje novčanica?! Država voli raditi sa dosje likovima. 
Za razliku od Horvata, koji tvrdi da nije član SDP-a, dok AP zna da je član, i u odnosu na HDZ-e nabave, Horvat se javio na međunarodni natječaj. Znači sve je bilo transparentno.   
   U što sam siguran. Da se  AP neće sa mnom složiti. Jebeš Testove. Da "Roman o poslovnosti" ima sretan završetak. Treba  " testirati" završni račun. Neto dobit 40% .? Posebni pogled i pregled na troškove. Naime u HR, u državnoj admistraciji nema ljudskih resursa koji znaju kupiti pola kile krumpira od kumice, pa posežu za lumenima-balavcima da im uvoze testove. Od zarade se može lako namiriti neki mister 10 %. A da sistemska korupcija ne bude samo priča. Treba pročešljati tateka građevinca i to sve uglaviti sa mamicom odvjetnicom koja sa svojom imovinom /po novinarima istražiteljima/ može kupiti cijeli Halić brijeg plus susjedne Varaždinske Toplice.
   Pitanjce Poreznoj, da li su pitali pozorno i prozirno za porijeklo lovice za Lamborgini.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 30 APRIL 2023 04:37 )

 

Panika

     Zbog obveza nisam jučer nisam bio pri sebi pa imam informacije iz druge ruke. Rešetalo se guvernera o čemu pišem već godinama, da HNB ne radi svoj posao, nema monetarne politike. Moj profesor Šokman /10.01.37 Sračinec/ i viceguverner okreće se u grobu. Veliki broj zastupnika je opaljivalo šamare guverneru. On mrtav hladan. Baš ga briga i za one neodgovorne izjave prošle godine i najave a ove je okrenuo tjurak, rekli bi Srbi. Zanimljivo pitanje od znalca Troskota gdje su nestale 25 milijardi  €.  Odgovor ???  Ima ih koji brane ekonomiju u državi kao Grozdana Perić /HDZ/ koja je sve zgrozila svojom ekonomskom pismenošću tvrdeći da svi kritičari nemaju pojma. Panično i manično. Pod hitno joj treba provjeriti znanje iz ekonomije. I ko je bio mentor kada je diplomirala. Budući da sebe smatra da je ekonomski guru. Na kraju eseja neka objasni makroekonomsku neravnotežu.
    Panika je i kod AP. Nacional je pisao o Vanji Marušić i odmah je uletio AP sa demantijem. Kaže. Nacional piše nebuloze, boze. Je piše nebuloze jer se AP našao u transkriptu između Gabi i Jose. Kad smo kod Jose, župan Jelić tvrdi kad je preuzeo grad Knin, našao je prihode i rashode u kunu, 50 milijuna. Dobra štela. A u stvarnosti dugovi su bili 125 milijuna koje je sve u potpunisti sanirao. Još je dodao da svugdje gdje su preuzeli vlast stanje se financijski popravilo. Da, boza nebuloza.       
     I sad primjećujemo. Više nema uzdignutog čela. Ni podizanja kože čela prema kosi. Gard glave je spušten i izbečene oči. Postao je nervozan, kenjkav, cendrav, zajedljiv, plačljiv, mušičav i sitničav. Potpuno se pogubio. I dalje ponavlja sve što je učinio da je bilo izvrsno. Rezultati. Biću opet prorok. Jao si ga nama kad se pipa novaca iz EU zatvori.
    Ovo je za Perićku. Jedan ministar / neću ga imenovati/ izgleda je dobio krivi šalabahter pa se hvalio. A izgledalo je to ovako što je i istina, da najviše novca dolazi iz EU. Od toga je 80 %  /!/ je investicija i daje rast BDP od 5 % !?. Predvidjeli su, najnovije rast u ovoj 2023 od 2,2 % !!  Znači ništa od obećanih  6%. 
  AP treba nabaviti malo boljeg makroekonomistu ili dobrog muljatora za konvergenciju.
Ako će rast biti od 2,2 % onda mi ništa ne radimo, nešto turizam. Bez EU mi smo u minusu 2,8 % što je katastrofa a ako dodamo inflaciju mi uredno napredujemo unazad sa 15%. Predvidjeli su inflaciju od 7%. Kako će proći zahtjevi za povećanje plaća. Pljušte iz svih tercijarnih sektora.
   Imamo nelogičnost. Plaće su male. Samohvala AP da se dižu plaće, najviše ikada. BDP Strmoglavo realno pada. Proračun pun ko brod. Smanjili zaduženost.
Molim Perićku koja se razumije u ekonomiju da razmrsi ovaj Gordijski čvor. Aleksandar Veliki mirno pajki u Veneciji pa ne može pomoći.
Informacija za ljubitelje armiranog željeza. Kod stare Vame došla su opet 2 puna šlepera.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 27 APRIL 2023 06:01 )

 

6. Čakovečki polumaraton Zrinskih

     Nedelja, 23.04.24. Polumaraton. Uz njega i građanska trka na 5 km i pridruženi vatrogasci iz Javnih postrojbi, profesionalnih i DVD-a. 
Trojica članova nastupili na 5 km a  predsjednik kluba i na vatrogasnoj. Uzeo je tri odličja. Uspio završiti trku i biti dva puta drugi. U vatrogasnoj trci bio je bolji trkač mlađi 12 godina, Rajko Smrzlić, jer nema kategorije M70. Pa je bilo proglašenje u M 60. Predsjedniku se smrzle suze za zlatom. U građanskoj M 70 bolji je bio Perica. Prošle godine bilo je obrnuto. Ponekad se umiješa sudbina u znaku koljena. Mala utjeha je bila u dobrom vojničkom grahu sljubljenim sa točenim pivom. I domaći kolači.  
    Za drugo mjesto kaznili ga litrom Zelenog silvanera iz vinarije Novak te bučinim djevičanskim crnim uljem, litra Bister i 0,5 litra od Žmegača. Posebno su ga obradovali sa novčanom nagradom od 75 €. Svaki učesnik dobio majicu dry fit i još neke sitnice.
Predsjednika u utorak čeka ispit na magnetskoj rezonanci da dozna koje ga rješenje čeka za koljeno. Tehnika će dati svoju ocjenu. Po domaćem bi rekli otišla baba sa kolačima. 
Ostala dvojica, Zvonimir Tumpić i Zlatko Sir uspješno su isporučili svoje fizičke sposobnosti.   
 Unatoč izvrsnim uvjetima, sunčano, idealan pritisak i temperatura sa pjesničkim lahorom od 733 takmičara 41 je odustalo.   
 

Inflacija

    Napraviti ću iznimku. Pohvaliti Vladu i AP. Po prije najavama AP je obećao da će ove godine potpuno nestati inflacija. Jučer je to potvrdio guverner NBH. Sljedeći mjesec je očekivati blagu i razvojnu inflaciju. Kao u naprednim zemljama EU. Primjer Švicarske od 3 %.
Konačno i dobra vijest. A to znači da će se sve podivljale cijene vratiti na staro. 
    Ima i još jedna dobra vijest odnosno obećanje. Nadam se ne inflatorno, jer tih obećanja bilo je previše. Ministar građevina obećao da će do zime svi stradali u potresu biti smješteni u svoje objekte. U svoje kuće ili zamjenske.

Zadnja izmjena ( Subota, 01 APRIL 2023 04:34 )

 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 12 od 87

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas55
mod_vvisit_counterJucer181
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3240
mod_vvisit_counterSve1888658
Sponzori