Tri Kralja

         Sportski dan na Bogojavljanje. Lančić Knapić, prijava, 7 €. Pričest, po volji razne rakije. Dorađene rakije sa travama, medom. Pešaka šumom do Žganog vina. Doček, kuhano vino i čaj uz oštre tekućice. Prvo sam uzeo Žgano vino. Samo 3 litre do nedjelja kad će to biti oko 30 litara. 
Uz tekući doručak, poslužili smo se doručkom od domaćih delicija. Moji favoriti prezvuršt, kosana mast i luk. Hrana za teško atletičara.
   Ophodnja drugim šumskim putem do baze. Tu nas je dočekao vojnički grah sljubljen sa graševinom i domaćom živom muzikom. 
U šumi nisam primjetio da je priroda prošetala ali doma jest. Kukurijek je kukuriknuo a i visibabe su krenule. Visibabe su uobičajene za sv. Vlaha ili Blaževo. 
  Sutra nastavak na Zimskoj ligi Prelog a moji iz HSV-a na prvenstvu Austrije u zimskom triatlonu. Da, gdje trenirati kod nas skijanje. A u nedjelju popeti se na breg i uzeti doping sa Žganog. 

Zadnja izmjena ( Subota, 07 JANUARY 2023 06:00 )

 

PRVA trka, Novogodišnja 2023

      U Novu smo ušli leteći. Prvi Živković. Morao je izliječiti kompleks Jože Mijakovića. Za Ivanje, drugo mjesto Ivanec- Ivanščica. Nesportski je otišao sa proglašenja. 
Neki ušli leteći a neki tegleći. Rekao bi moj otac da mi je baba otišla sa kolačima. Mučio sam se sobom i koljenom koje je dotrajalo. Dodrlo se. 
  Ukupno 397 trkača. Tea Faber prva žena, isto AK Dubrovnik. Temperatura na staru + 10 C u cilju +15. Nekad smo se klizali i proklizivali po ledu obično oko -6 C. Ponekad snijeg, magla a sad proljetno vrijeme. U podne je bilo 18 a u Dubrovniku 17.
   Plasman klupskih trkača, predsjednik 168, Zvonko 346, Zlatko-Rambo 357 mjesto. Prijatelj Mario izvrstan 36 a Stecko 286. Ako se ne varam /1990 ili 89/ bio sam apsolutno 13. 
Kao i prošlih godina stručne osobe a to im je struka i profesija sa pretpotopnim rangiranjem kategorija M65+. Ne bih bio 5, nego u svojoj kategoriji M70 drugi. 
A Zvonko treći u M75. A što se tiče organizacije. Trebalo bi svojski, intelektualno i organizacijski zapeti i isporučiti osmišljenu trku. Trka ulazi u legendu pa bi bio i primjeren status. Da se prijavljuju svjetski trkači i da se urede kategorije. A sva događanja, trka, doček Nove i na kraju fešta. Pa da sve zajedno bude spektakl i da to bude brend i aplicirati kao nematerijalno bogatstvo. Ovako, samo se hvaliti na dugi niz godina, siromašno. To je kao jelo bez okusa, vino bez bukea ili ruža bez mirisa.   
    Servirana trka je bezlična. Platno imamo, /šteta/ samo da se pronađe dobar krojač.
Sjetio sam vremena poslije Olimpijade i poslovnog okruženja Sarajevo. Poslova ko šodra u Dravi te sam bio čest gost kao izaslanik izvođača radova. Poslovni sastanci bili su u restoranu Kula na Butmiru u sklopu zatvora. Konobari zatvorenici. Vrhunska posluga a klopa za ubit vola. Tako obavim posao i sa vozačem krenemo na spavanje u jedini hotel u Sarajevu, Europa. Nije bilo mjesta jer su doktori imali neki svoj simpozij a u krčmu Drina /sam centar Sarajeva/ nisam htio ići, bila je to baza prostitutki. Krenemo na Ilidžu, ni tamo mjesta. Ostalo nam je da se vratimo ponovo u Trnovo gdje smo spavali prošlu noć. Moj vozač bio je ovisnik o kavi pa smo pronašli u mahali kavanicu. Pred njom sjede dvojica starih meraklija, lovili su zadnje sunčeve zrake. Ambijent, starinska kavana i u zraka prastaro vrijeme. Na tom komadiću okruženja, vrijeme se zaustavilo. Sjednemo pod murvu, nizak stol a stolice visine za dječji vrtić. Koljena su mi dodirivala bradu. Falio je samo leteći sag i Ali Baba.
Jedan od staraca digne se lagano i doleluja do nas i učtivo upita što bi izvolili. 2 kave a ja bi neki sok, coca colu.... Kahva može a sok samo boza. Kroz stanovito vrijeme eto njega uredno sa stolnjakom preko ruke a u drugoj bakrena tacna. Mahne po stolu da otjera prašinu, postavi stolnjak. Ostavi nam kocke šećera, rahat lokum, čaše sa vodom, bozu i čokanj sa brljom. Mlinac ?? Samo smo kavu naručili. Kuća časti, usput kaže meni. Daj bolan samelji kavu dok ja pristavim vodu. Pitam ga da li se šegači. Nije bilo odgovora, ozbiljno lice sve je govorilo. Dobro, kažem ali kad platimo da mi se spremi za mene kompletni set sa tacnom za ponijet. Starac kimne glavom i odšeta. Ja sameljem, on skuha i natoči svakom oprezno kavu opojnog mirisa. Vrati se na svoje mjesto i nastave potiho divaniti. Riješimo nas dvojica tekuća pitanja na brzinu i zovnem. Gazda, da platim. Prošla je cijela vječnost kad je došao do nas. Molim pita. Da platim kažem. Njegov pogled padne na šalice i filđane, prazni.
Imao sam dojam da će ga šlagirati, samo da se nije uhvatio za srce. Uspio je samo kroz zube promrsiti. Au. Šteta kahve. Platim i do viđenja. Ulazim u FIAT Mirafiori-1980 sa klimom. Kad. Ej, bolan, zaboravio ti na komplet. Još je čitav.  
 

Uspješna 2022 godina

      Turbulentna i turbo leteća godina u svakom aspektu. Snažno smo se trudili da budemo najuspješniji u operativnim zadacima. Da budemo čvrsti i odlučni u svim izazovima današnjeg doba ali se pripremili za budućnost. Komunicirali smo u svim uvjetima danju i noću. Da se nismo trudili, ispunjavali sve zadatke ne bi imali odlične ocjene međunarodnih referentnih agencije. Ako netko sumnja možemo se pozvati na implicite i explicite na našu sportsku agendu.
      Sportski rečeno uspješna klupska sportska godina. Krenuti od rekreativaca. Sami znaju koliko su doprinijeli sebi samima u korist svog zdravlja.
 Licencirana trojka veoma uspješna. Postolja u multi sportskim disciplinama. Zvonko je imao dva međunarodna prva mjesta Rab /AATC/ i Ferlach /KTRV/ a Zlatko je uzeo naslove nekoliko državnih prvaka u aquatlonu, super i sprint te prvo mjesto u Rabu /AATC/. Trojka je bila i posebno zapažena na lokalnim trkama u Prelogu i na Aquacityju gdje su bili na postolju. 
    Predsjednik kluba ove je godine odradio 108 službenih utrka u raznim sportovima. I popeo se 42 puta na postolje. Malo medalja jer je bilo mnogo liga a liga ima samo jedno proglašenje. Pet drugih mjesta i jedno najdraže 6 mjesto na brdskoj trci austrijskog prvenstvo vojnih specijalaca u kategoriji 55+. Ostala prva mjesta.
    Iako ima hrvatsku licencu za triatlon nijednu trku u CRO /osim Raba i Matulja koje su se bodovale za AATC/ nije odradio jer liga je zamišljena i ustrojena da starosne kategorije ne mogu oteti bodove mlađima. Stoga je nastupao samo sa austrijskom licencom na ino takmičenju. U svim državama pružena mu je ravnopravna mogućnost da nastupom može participirati i imati zasluženu nagradu za nastup. Konkretno u Austriji koja je velesila u triatlonu, /na svakoj Olimpijadi imaju 2+2 takmičara. Hrvatska nije imala nikad ni na jednoj nit muškog nit žensku. Bili smo blizu ali pameti ga ni a možda je bilo i nečeg drugog uobičajenog u našim sportskim relacijama. 
Za austrijsko prvenstvo apsolutni pobjednik trke donosi klubu 200 bodova ali i po kategoriji prvi isto dobiva 200. Predsjednik je nastupao za domaći klub, Za HSV Klagenfurt i za DVD Varaždin. U kategoriji je pokupio 2 kupa,  AATC i KTRV.  Drugi u  Sjeverozapadnom kupu CRO.
     Za kraj zahvala za suport. Zahvala sponzorima. Posebno klubu HSV Triathlon Kärnten, bez njega ne bi bilo 108 trka. Onda redom Leonardo d.o.o, Orbis, Adriatic osiguranje. Pomoć su nam još pružili Thule, Tim Panex, Weyland Corporation, P Beretta, Metal-gal.      
 I čestitka za Novu 2023. Sretna i zdrava.
Sportašima, neka Vam bude sportski teška i naporna. 

Zadnja izmjena ( Subota, 31 DECEMBER 2022 06:12 )

 

Štefanje

    Štef je bio iznenađen. Nazvah ga na mobitel da mu čestitam. Viknem: Hanibal ante portas. A on meni. Nisam Ante a još manje Hanibal. I tako je počelo veselje. Tradicionalno uobičajeno čestitanje za Štefanje i Božić. Po starim navadama i regularama, udri po tradicionalnoj hrani i ostalim delicajama. Došao sam prerano pa sam glavnu kuharicu zamolio da mi pripremi omiljeno zimsko domaće jelo. Krvavice sa kiselim zeljem, pire krumpir, salata, mlečec i čičoka te dobio makovicu jer kukuruzni kruh još bio u krušnoj peći. Sve smo zalijevali sa silvancem.
    Tako smo sportski proslavili Štefa i Božić. Nije moglo bez politike. Pa se društvo empatijski sjetilo Banovine i opravdanja premijera. Poslije 2 godine se prisjetio da obnova ide loše i katastrofalno. Pa On je glavni krivac jer je on instalirao nesposobne / Horvat / i dugoprstiće postavio na ta mjesta. Doveo je Paladina, ništa manje nesposobnog. 9 mjeseci ništa. Čovjek koji o građevini nema pojma. Jedini doticaj sa njom mu je IGH preko sumnjivog mešetarenje. Kupio dug za trice i kučine a prodao po basnoslovnoj cijeni. I to po pisanju novinara kupljeno i prodano istoj firmi. Navodno po tome nešto radi USKOK. 
   A sad osobno iskustvo i profesionalno o građenju. Da premijer prestane pričati gluposti o rokovima i da obnova ide dobro.
Otac i ja stavili smo kuću pod krov za 2 mjeseca. Visoki rohbau. Ugrađena stolarija. Iako smo znali sami uvesti centralno i vodu, uzeli smo majstore. Ja sam postavio zidne i podne pločice, komplet kupaonu i izolirao potkrovlje a fasadu / 3 strane/ završio sa dva zidara iz GK Međimurja. Na pročelje kuće zazidao sam fasadnu ciglu, sve sam. Dogovorio sam prvotno da mi rade 2 zidara iz GK Zagorje. Kad sam vidio šlamperaj najurio sam ih. Uzeo sam godišnji i za 14 dana je bilo dovršeno. Otac je dovodio majstore zidare da pogledaju posao koji sam radio samo 3 puta u životu. Prvi, zadnji put i nikad više.
  To je bio osobni podvig. A profesionalni, spasio sa GK Međimurjem Zimsku olimpijadu u Sarajevu 84. Na natječaju su sve objekte prigrabile beogradske firme /Udarnik, Prvi partizan.../ kak je bio trend u Yugi. 3 mjeseca do početka 6 hotela nisu ni pipnuli. Onda su Branko Mikulić i braća Hamdije vrisnuli i bez natječaja dobili smo svih 6 hotela. Direktor me poslao dekretom u Sarajevo i Visoko /kompletna kanalizacija/ za koordinatora nabave svih materijala. Nisam brinuo za radnike, hranu i spavanje. Predali smo objekte sa teh. pregledom i postali najpoznatija građevinska firma u Yugi. Kad sam odlazio poslovno u Beograd, sva vrata su mi bila otvorena. U vojno brodogradilište Beograd ulazio sam kao u Ivekov Konzum. Firma gdje mnogi visoko rangirani političari nisu imali pristup. Bio sam na brodu lovcu na podmornice, građen za Gadafija.
   Izgradili smo u mojoj ulici kuću tuto kompleto za jednog velikog centralaša. Za mjesec dana ključ u ruke. Kakvih jebenih 2 godine Banovine i 6 kućica. U Zagrebu u 3 godine nula, ništa, zero. Mi u 3 mjeseca 6 hotela.
 Savjet premijeru, neka gleda N1 što mu stradali poručuju a ne uhljebnički HRT.
    A da ne završi sve tako sumorno ipak su ovo dani darivanja pa sam i ja dobio darove. Posebni darak, malog bucmastog brzog ko munja jer mu svaki čas nagazim na neku capicu. Hodam ko po jajima, stalno moram gledati u svoje noge. Mali je star 50 dana. Border collie. Pametno dijete i već sam mu podijelio neke vještine. Aport.  

Zadnja izmjena ( Srijeda, 28 DECEMBER 2022 06:29 )

 

Sportski vikend 107 i 108

        Počeo je sa sportskim susretom pri Obrtničkoj komori sa penzionerima. Sa mnogima se znam iz viđenja. Par dobrih poznanika. Jedan je brat bivšeg šegrta mog oca. I jedan profesor koji je spasio 1992 kulturno blago biblioteke Pakraca. Uz to i srpske vjerske knjige i ikone. Za mnoge je bio izdajnik, istjeran iz vojske i radnog mjesta u Varaždinu. 
    Druženje je bilo uz delicije i muzičku pratnju. Bilo je i pića. Jelo se najbolje sljubilo sa graševinom. Za "putnu" smo dobili crno ulje. Dobra uvertira za subotu.
Prvo. Zimska liga u Prelogu u 15 sati. Dođem u 14 i 30 i u slobodnoj govornoj informaciji priopće mi da je trka završila. Dobio sam kritiku čiste filozofije, slabo pratim Facebook. Nije mi ni kraj pameti da budem Leibnitz koji je preko "čiste" dogurao do matematike i to diferencijalni i integralni račun. Ispada da sam slabo računao. Te sam 3,2 km istrčao sa zakašnjenjem i postignutim rezultatom od 55 minuta.  
  Računam, bolje mi je da odem doma na tekmu jer Božićna trka u Kotoribi počinje u 18 i 30. Gledam prvo poluvrijeme, naši dominiraju, rezultat 2:1. Usput odgovorno čuvam psa od kćerke. Voli se rastrčavati po dvorištu. 
 Dogovornom ekonomijom sa kolegom Zvonkom zajedno krenemo na utrku. Poslije HE Donja Dubrava umjesto za Kotoribu Zvonkec me provozao po dragome kraju do Draškovca. Opla, još malo pa ćemo biti u Prelogu. Vratimo se nazad i zakasnimo na trku. Ja sam uredno otpilio dionicu. Ne pamtim kad sam uspio biti 6 u kategoriji. I ostao bez srebrne medalje. Šteta a to su bile zadnje trke ove godine, 107 i 108. Jedino što je bilo opravdano u sportskom smislu. Paket za 70 kuna, kapa Joma, energetske pločice i hot dog sa kobasicom. Ja sam se odlučio za dupli srneći gulaš pri lovcima "Jarebica" i pitki Cuvée kod ribiča udruge "Som". Poslije namirenja životnih potreba za delikates zasladio sam kosanom mašću posipanom sa Horgoš paprikom i sitnim lukom. Od slastica, palačinke sa pekmezom.
 Nedjeljno jutro, namirim moje stado od patkica i pokupim jaje. Svako jutro jedno jaje. Snagu daje.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 18 DECEMBER 2022 16:32 )

 

105 i 106

       Kažu da je petek svetek. Meni je stvarno bio. Sezona je završila bogato. Jedino nisam zaključao feštu nego sam prerano otišao iz WiFi towera. Možda je bila i to sretna odluka. Gucnuo sam samo dvije pive. I krenem ja domu svom. Kući pjevajući. Međutim do tog WiFi može se doći samo jednom ulicom i jednom izaći iz centra Klagenfurta. 
    Zaribano kao u Varaždinu. Kad promašiš ulicu ili nema mjesta za parking onda si osuđen voziti se sve okolo naokolo da bi došao na željeno mjesto. Tako izađem iz ulice Bahnhof i za 50 m odmah lijevo u ulicu Gabelsberger. Tri trake su i ja sam izgleda prebrzo dve presjekao i počnem sanjati da sam već na izlazu iz grada kad u nutarnjem retrovizoru spazim vatromet plavih svjetala. Pomislim prelijepi gradski raskras. Ja vozim dalje ali svjetla me prate. Jebote pa to mi je policija na leđima. Propisno upalim desni žmigavac i ugasim motor. Otvorim vrata da moguće alkoholne pare izađu. Dođe mladi pajkić i počne čavrljati na njemačkom. Ljubazno ga zamolim ako je moguće na engleskom. Pita me za dozvole i dali sam auslander. Ne nisam nego triatlonac a to se i sam uvjerio vidjevši obješen dres HSV. Pita me da li sam pio. Jesam: one beer. Budem puhao?  Može. Starog lisca bi ulovio. Dva puta sam prekratko puhnuo. Objašnjava mi da moram puhati dok on ne kaže Stop. OK. Uzmem 5 kubika friškog zraka i puhnem ih u dreger. Bulji u njega, have a nice day i gute riese.
    Eto, to je bio prvi subotnji sretan događaj. Poslije laganog odmora skoknem na Zimsku ligu Prelog. 105 trka. Uz jezero, po asfaltu u lice sjevernjak. Poslije kuhano vino. 
U nedjelju na adventsku trku, na Čevo. Svaki trkač donio je ukrasnu kuglu i ukrasio bor uz križ na vrhu Čeva. Uvjeti, prekrasni. Vjetra nema ali ima snijega, blata, bljuzge a najviše padova. Izgledamo kao pajceki u blatu. Gore teško a dolje najbolje zvati HGS. Laci i ekipa za ovaj puta su pripremili domaće kobasice i Aničine štrukle. Po izboru kuhani čaj, kuhano vino a najbolje je išla sirova graševina. Kupanja nije bilo u Bednji jer je nabujala pa sam sa Pericom demostrirao pred mladićima, kupanje u snijegu. 
 Uspio sam se spustiti bez HGS do nizine i dovršiti 106 trku ove godine. Ukupan dojam kao u pjesmi koju je često moja generacija slušala od Iana Durya.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 12 DECEMBER 2022 06:03 )

 

KTRV 2022 i Shengen

    Opet petek i svetek 09.12. 
Fizički sam dobro ali uhvatila me neka depresija. Po tom kiselom vremenu idem u centar austrijskog događanja. Mogao bi uz kuhano vino i orehnjaču gledati tekmu a mene vrag tjera po priznanje. Kiša lije kroz Sloveniju a promet gust. 
  Schengen. Da se i ja pohvalim sa granicom. Prošao i prešao sam ju ko potočić.
Mogu se još hvaliti bez šalabahtera. 6 godina zaredom osvajao sam Triatlonski kup Hrvatske i to od 2007 pored legende Borka do 2012. Te 2007 godina, on 160 bodova ja 166, obradio rezultate Joža, ručno. 
   Nastavio sam osvajati zaredom zadnjih 5 godina AAT Cup, ukupno sam ih sam osvojio 8 od 2012 te 5 KTRV kupa sa austrijskom licencom za klub HSV, od 2015 kad sam bio drugi.
    Od 2016 do 2022 uporno se ne dam sa 1 mjesta. KTRV cup je dve godine bio u mirovanju zbog COVID-a, uzeo mi 2020 i 2021 godinu.
Raspoloženje mi se popravili dolaskom u WiFi tower. Pozdravim sa "svojima" i ekipom organizatora KTRV kupa. Predsjednikom C. Tammegerom i voditeljom ceremonije M. Polkom. Sa Tammegerom sam zajedno krenuo u Kup. On u 4 godine mandata a ja u lakši dio, po prva mjesta. 
   Bila su 4 razna proglašenja, na kraju Kup i zadnja kategorija M70. Kad me je Polka prozvao, nakitio me kao božićno drvce. Skoro mi je bilo neugodno. Ne da se hvalim ali dvoranom se prolomio preglasan aplauz i ovacije. Na panelu spazim kategoriju M 70-74. Pretrnuo sam zbog "74". Star sam kao Matuzalem. Najrađe se ne bih popeo na postolje, gdje sam prečesti gost. Od prvog 2016 u Veldenu. A kako je izgledalo na postolju, Slika govori više od tisuću riječi. Gospođa izaslanica grada nije skidala pogled sa mene. 
Dobio sam pokal, 2 x 30 € bonova za opremu i paket Villachera alko frei. To je bilo službeno. Neslužbeno prije nego sam krenuo doma i to prvi a atmosfera se tek zagrijavala, dobio sam "putne" pakete od 5% Villachera i razni dozvoljeni doping.   
  Hrvatska i Brazil počeli su tekmu kad sam vozio kroz Volkermarktu. U mislima nosim sliku. Volkermarkt je tužno mjesto zbog buduće tragedije koja je slijedila na Bleiburgu. Nogometno ludilo penala bilo je baš kad sam bio na postolju. Skupo me je koštala ta pobjeda. Piva 4 €.
  Kockasti dres je originalni moskovski iz 2018, dobio sam na poklon od HNS-a.        
 Sutra u Prelog na Zimsku ligu.
 

Jako dobro i 150 godina

      Schengen je jučer bio razlog da nam se premijer opustio i raspustio ađendom "isporuka godine" od Pelješkog mosta po šalabahteru, pa na dalje...... i da oni koji neće njega slušati o vojnom "angažmanu" oko uvježbavanja da će protivnici 150 godina to trpjeti pokazujuči teatralno tapšanjem po svojem desnom ramenu.
Nismo to primijetili 91. Nešto je onda bio veoma tih i zatajan igrajući, po vlastitim hvalama u Parizu košaricu i mlateći croissante. 
Nikad do sada od 91 nisam nikog pitao "gdje si bio 91". Zašto? Ispred mene ima mali milion ljudi koji su to pitanje zaslužili pitati.
 Ne mogu a da dezertera to ne pitam. Gdje si bio.
I sad će on dijeliti tko je za Putina a ko je protiv. Po anketi 60% građana rekla mu je, ne, njegovoj ađendi. Ja nisam ni za njega ni za Putina. Ja sam za Hrvatsku, ako mogu birati u slobodnoj, demokratskoj i pokradenoj Hrvatskoj.
     A što se tiče "isporuke godine" i "jako dobro" najbolje je pročitati članak Mojzeš Vrabec koja piše o premijerovim deluzijama. Ja bih dodao da premijer masovno dijeli iluziju da je jako dobro što će stradali provesti i 3 zimu u kontejnerima.
    Bio je na području stradalo u potresu. Pa je bilo potresa od strane nastradalih koji su mu očitali bukvicu o isporuci godine da će i treću zimu zimovati u kontejnerima. Rekli su da je strpljenju kraj i da im je dosta obećanja. Odgovor su dobili čitanjem epistola upučene samom sebi i nahvalio se oratorskim frazetinama. Informacije su pljuštala o desecima tisuća obnovljenih kuća što je po njemu jako dobro. Onda se pohvalio da su u 2 godine izgradili 6 /šest/ kuća. Doduše nisu useljive, nepoznato zašto. Stavio se u poziciju božanstva, svemogući je i sve zna, sve što napravi, jako je dobro. Samo ga 70% građana tako ne doživljava. 
   Za kraj eseja ostaviti ću jako dobro iskorištavanje pristupnih fondova, bespovratnih. Nekakva ađenda baš za potresno područje. Već duže vrijeme ptičice cvrkuću da je propalo 5 milijardi kuna. Za taj novac mogli smo izgraditi još jedan isporučeni Pelješki most sa prilaznim cestama. Jako dobro. Od darovanih 7,5 milijardi iskorišteno jako dobrih 20%.
  Ali to nije sve. Novinarima je promaklo da su u toliko hvaljenom proračunu, planirano za ovu godinu 33 milijardi u investicije iz fondova EU. Vlastitim priznanju kažu da su realizirali 16 milijardi. Za 17 milijardi ostalo 14 radnih. Biću prorok Jeremija. Neće ništa od toga iskoristiti. Moguće se varam, možda iskoriste taj novac za kupnju INE. Ako neće biti INA možda isporuče 5 Peljeških mostova i prugu Križevci- mađarska granica.

Zadnja izmjena ( Petak, 09 DECEMBER 2022 05:32 )

 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 19 od 89

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2333
mod_vvisit_counterJucer3528
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35652
mod_vvisit_counterSve1944155
Sponzori