Ivanščica 03.04.22

     Lagani sjeverac otpratio me u planinu. Na današnji dan bio bi 99 rođendan osobe koju najviše poštujem i cijenim. Od nje sam dobio sve što je dobro i plemenito a posebno upornost. Znala mi je ko malome govoriti. Čega se oči boje to ruke naprave. Da je bila svjetovnija po izričaju bila bi bi svetica. Za svakog je našla toplu riječ. I za najgoreg, oprostivu. Odnio sam joj njezine narcise i jedan amarilis a ocu zumbule. Napatila se za života. Odabranik joj je bio putujuća nevolja ali mu je uvijek bila suport i dionik nesreće koju je nosio sobom. Dio nevolja sam i ja morao snositi. Hodočastio sam pješice od Zlatar Bistrice do Bistrice po makadamu 5 km od 6-te godine.
  U crkvi sam bio svjedokom strašnog martirija, kad je mati išla po koljenima 3 puta oko oltara tražeći i moleći zagovor i spasenje od udbaških zvijeri. Takva sjećanja obilježila mi habitus, da mi ništa nije teško.  
Stanem ispod brega, pa neka sad "ruke" 135 puta odrade svoje. Sa ceste sam snimio vrh koji je bio u magli. Na 5 km snijeg je pokrio brijeg. Na 800 mnv nije bila magla nego oblak iz kojeg je sipio pršić.
Prvi puta u životu bio sam u oblaku koji je rađao padalinu i to snijeg. Sljubio sam se sa prirodom. Nigdje nikog, gromoglasna tišina. Samo su trojica prošla prije mene. Magla se javila nakon 1 km, mogla se rezati sa nožem. A pitomi sjevernjak iz doline na vrhu je podivljao. Brada mi je opet bila smrznuta. Od -4,4 u zavjetrini, na licu -10 stupnjeva a zapuha je bilo do koljena. Sibirski uvjeti. Bio sam u ljetnim tenisicama /japankama/. Nikad nisam brže dovukao noge na vrh a još brže se spustio. Tenisice mokre i smrznute. Malo je bilo danas ljubitelja prirode. Prognoza ih je preplašila. Kod izvora obavezno rashlađivanje, zanemario sam sjeverni propuh. Kad sam izašao na cestu snimim vrh, više nije bilo oblaka a ni magle. Zameo ih vjetar. Sunce se sramežljivo pojavilo.
  Dobro me provjetrilo, posebno moju centralu. Nijednog trenutka nisam bio svadljiv, gunđav, zadovoljan kao da sam na Floridi na +28 C. Doma me dočekala sunčana centrala. U oblačnom režimu do 18 sati proizvela 12 KWh. 
 

Diletanti i demagozi /socrealist/

     Citat: Vidite ja vam govorim o tome, ja, ja ne mogu govoriti, ja, ja mogu reći, ali ne, ne mogu govoriti u ime suda. 
To su riječi opravdanja kad se predsjednik Rusije nazove ratnim zločincem a iz ruske ambasade dođe oštar odgovor. Koliko puta sam napisao da određene osobe u vođenju Lijepe Naše moraju prvo uključiti mozak a onda jezik. Stara istočnjačka kaže: kad budala baci kamen u bunar ni 1000 filozofa ga neće izvaditi. 
  Trebamo biti na pravoj i pravednoj strani ali treba imati mrvu dostojanstva i puno diplomacije. Posebno ako je to ministar vanjskih poslova, dakle diplomat. 
A gdje je vizija budućnosti. Imaginacija, kreativno razmišljanje, toga nema. Ja pa ja, najpametniji. Poslije mene potop. Ministra neće biti i bit će upamćen po lupetanju. 
  Digresija, kaže Plenković, da ima dozvolu za osvježenje Vlade, da se riješi kriminalaca i nesposobnjakovića. U 6 godinica 6 rekonstrukcija i 6 godina kupovine INA-e. Uspješnih 666. Jedan od tih je i gornji ministar. Išao je u Moskvu da deeskalizira sukob ?? Rezultat je vidljiv. Pričao je lapidarno o ruskoj pjesničkoj duši. A sad odjednom glumi plehnatog kokota na krovu. Takvim stavom sad će se lakše plaćati plin rubljom.
    Zbrka u glavi. A najavljivam kao neviđeni kapacitet. Za sve je kriv tatek komunjara. Poslao ga u Švicarsku 1982 da kao izdanak crvene buržoazije studira vanka. Vratio se kad je bilo najopasnije 91. I kaže, da je ponosan hrvatski branitelj.? Ima ratni put kao i Čačić. Oba su pala, nisu vidjeli prvu crtu pa nisu ni pucketali.      
Otišao u Švicarsku kao socrealist, vratio se kao socrealist i ostao socrealist.
  Zaključno, vizija budućnosti. Kad mine ovo ludilo oko Ukrajine // imam izdvojeno mišljenje, svojevremeno sam napisao-glas razuma, moglo se odmah proglasiti neutralnost, ne huškati, jer sada neki solidno zarađuju na račun sirotinje. Isti slučaj kao 1991// trebati će i dalje živjeti. 
   Što možemo prodati Amerima, ništa, a u Rusiju sve što nam još preostalo, što nisu uništili. Ne treba zaboraviti da su nam Rusi najbolji turisti, najviše troše po glavi. 
   Za diplomaciju treba imati visok kvocijent inteligencije, mnogo emocionalne inteligencije, puno znanja iz mnogih društvenih područja i mrvica diplomacije a
socrealista glumata diplomatu. Kad ovo stanje završi biće persona non grata i njegovo trkeljanje novi ministar će mnogo morati polizati da nešto prodamo. Bilo Putina ili ne. A kupiti. Ruski plin je duplo jeftiniji od LNG, još jeftiniji ako se kupuje na duži rok. Kao i nafta. Dnevne cijene su spot, trenutne. U pametnoj zemlji kupuje se jeftinije a ne u zadnji čas. Ekipa se hvali da su nas spasili a u stvarnosti trpa u svoje džepove. Štetočine iz optužnica, svakodnevno. U Vladi Plenkovića ko šodra u Dravi. Brane se presumpcija nevinosti. Krivo. Presumpcije krivnje.
Ministri dolaze i odlaze /odabrani od Plenkovića/ kao na Fordovoj traci. Da samo starina zna gdje mu je pokretna traka završila. 
  Najpoznatija traka je u Japanu i Hrvatskoj.  
Zora rudi, sjevernjak se budi. Idem provjetriti centralu.
 

Crazy hil trail Ludbreg 2022

    Za tjedan dana opet smo na starom mjestu. Barem za nas nekoliko. Posebno za kolegu Marija. Poslije cestovne sad smo odradili makadamsku, šumsku i poljsku trku.
Mario na 16 km, ja na 10 km. U intermezzu smo se 24.03. mučili na 5,6 km Retro trke na Dravi, četvrtkom. Ta trka nam nije trebala. Njemu otpale noge zbog starih tenisica a ja sam ozlijedio gornje hvatište Ahila. Trčao sam u starim tenisicama 20 godina. Pored tih starina mnogi su došli u nekadašnjoj staroj opremi, majicama i sportskim gaćama izvučenim iz zaborava.       
Prisjetili smo se mlađih dana, pa nam prisjela nekadašnja oprema.
   Dan ranije 26.03. bila je 158 po redu godišnja Skupština DVD Varaždin.To mi je treći klub za koji nastupam. Napravili smo pripremu za ovogodišnju požarnu sezonu i normalnu za trkačku. Vatrogasci trče i dobio za ovu trkačku sezonu 2 nove majice. Na kraju Skupštine kak je red, posebno sam napravio ozbiljnu trening pripremu u vezi delicija i to sve utopio u dva Zlatna Roga. Uzeo sam doping unaprijed. 
  Crazy trail, sunčano, toplo, bez vjetra, staza suha. Da je pala kiša bili bi do koljena u blatu. Na 10 km bile su 4 uzbrdice u ludbreškim vinogradima. Na 16 km imali su 5 a na 34 km 6. Trčalo se za proglašenje apsolutno prva tri. Ostali za slavu. Organizacija dobra, pivo u potocima koje  smo donijeli sa sobom. Sendvič rudarski. Pojedeš ga ujutro za doručak i namiren si sve do večere, kad se samo doda jabuka i banana.

Zadnja izmjena ( Utorak, 29 MARCH 2022 06:05 )

 

Centrum Mundi 20.03. 2022

   Osvježavajuća promjena iako me koljena bole do granice vriska.
Treba pobjeći od samog sebe i ostalih tereta. Mučne scene, strahotu i patnju kao 91 kod nas. Mislio sam da to moje oči zadnji puta vide. Pa onda mazohistički maltretiram tijelo. Jedna bol se liječi drugom boli. 
  Imam vic kojeg često pričam. Štef mi se potuži da ga boli zub. Imam rješenje, jako se udari po nosu, po mogućnosti slomi nosnu kost i zub će prestati boljeti.
I tako odem iz sunčanog i mirnog Varaždina u Ludibreg. U centrum Mundi isto sunčano ali brije istočnjak. Domaći ga zovu "rasinjak" po Rasinji. Iako sam svu opremu pripremio za lagano obući, šesto čulo mi reklo, ne budi lijen pa uzmi i zimsku. Poslije smrzavanja na Ivanščici slušam poduku. Bilo mi je malo toplije ali su "križevci" bili zadovoljni. Otrčao sam 10 km, izvedba loša. Ali ću se kao Plenković uhvatiti demagogije i objasniti  slabu izvedbu.
 Nikad do sad utrka održana po nemogućim uvjetima, bilo je jako sunčano, zrak je bio prečist, snažan vjetar, malo oblaka ali skoro da nije pala kiša uz mogućnost  i puno snijega, temperatura u minusu, staza duga, valovita, asfalt neravan..ali ja sam trčao snažno, moćno iz sve snage i još snažnije odbacujem sa sebe i iz sebe svu nakupljenu negativnost današnjice. Pri kraju trke jedva sam hodao, pa su zadnji kilometar dvojica bolničara sa nosilima trčala kraj mene očekajući da se strmoglavim u cilju. Ipak sam prešao ciljnu liniju jer mi je prije cilja redar dobacio doping-PAN. 
Organizatore treba posebno pohvaliti. Organizacija vrhunska, bez kotizacije, natjecanje od invalida u kolicima, sa i bez asistenta, trka na 4 km i cener. Poslije trke pivo PAN u potocima, sirne kajzerice, magnezij vrećice, banane, jabuke, naranče, sokovi. Foto: trojica iz kategorije besmrtnih, ukupno 219 godina. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 22 MARCH 2022 23:42 )

 

Diletanti i demagozi /opa Đurđa/

      Ovih dana smo se naslušali bedastoća. 
Ako je bila od 120 kila, sva ona željezarija bila bi izbačena iz "grabe", po zakonu fizike. Energija je neuništiva. Po Zakonu fluida ta energija je blesava pa se širi u manji otpor- fluid /zrak/ a ne u dubinu. Dron bi bio izbačen iz "grabe".
   Sveznajući tvrdi da je bomba imala osigurač. Tu 141 ih ima 33. Nevjerojatno i obična ručna bomba ima osigurač. Čak ima i fragmente. A da je frknula 120 kila graba bi bila prilično crna.
  Slučaj mogu ponoviti. Neka zakopaju 120 kila na 3 m dubine, 20 m od grabe, pa će vidjeti koliki će biti krater. Kak bi rekel Čačić čudili bi se ko puran glisti.
I tako bedastoća na bedastoću. No to nije sve. Slijede još veće gluposti.
  Opa Đurđa. Dron je, pa nije imao obris radarski. Znači objekat ima dimenzije šlepera /13 m/, moguće ga je vidjeti golim okom na 1 km visine. Vide se avioni na 10 km.
  Činjenica da ga nije nitko vidio, jer je bila noć pa su pajkili. Ali ne svi. Opa Đurđa. Slovenski ministar M. Tonin rekao da su ga pratili kroz Mađarsku dok su Mađari tvrdili da ga ima pa ga nema. Inače se na "takvim" radarima vidi i odraz mog kondora koji mi čuva plantažu banana /foto/ ali kanta od 13 m dužine, ne.
     Činjenica da trebamo i kišobrane kupiti. Sjekire sam nabavio ne samo jednu i sve nabrušene. 5, ona zadnja je šumska, ogromna. Imam 2 m pa mi treba i velika sjekira. Pored sjekira nabavio sam i macolu- mađarski kalapač. Ona je u slučaju ako mi se kupola sruši na mene. Da se sam iskopam ispod betona, da ne čekam spasioce.
     A kako utvrditi od kuda je krenuo dron. Trenutni su mnogu sateliti određene zemlje usmjereni na ratno područje i daju određenu podršku. Vojni izviđački sateliti na 500 km imaju infracrvene kamere pa lako utvrde od kuda je poletio.
Dokaz je klip, kad Ukrajinac nosi engleski NLAW i hoda po cesti kao da ide na plac. Očito ga netko navodi. A on gleda da li još koji T92 mrda, da ga likvidira.
   Nakon nekih desetak minuta taj klip je maknut sa interneta.
A naši stručnjaci, pričaju i dalje gluposti. Nikad vidjeli boju očiju neprijatelja u ratu. Nikad čuli zujanje metaka kraj glave. Možda je bolje da su bili dezerteri jer bi se sad hvalili kako su bili ranjeni. Kao neki. Poznati obavještajac sam se ranio u nogu dok se jedan poznati HDZ-ovac, uspio dva puta sa svojim pištoljem upucati u nogu. 
   Opa Đurđa. Trojica premijera otišla su u Kijev. Nisu se junačili i uzvikivali Krim je naš. Pokazali su ljudski poriv, empatije, podršku i solidarnost. Posebno, svaka čast na hrabrosti.  

Zadnja izmjena ( Subota, 19 MARCH 2022 21:47 )

 

Diletanti

     Padne dron u vrtić. Nakon 1000 km i preleta 3 OTAN zemalja. Svi iznenadjeni. Jedan kaže, pratili smo ga. Drugi da su mu javili kad je pao naglavačke. A treći kažu da su naknadno utvrdili putanju radarom. 
Dobro da nije bila eskadrila  An 225.  Sad molim majstore za objašnjenje zašto je dobro da smo u OTAN-u  i pod njihovim kišobranom. Odmah idem kupiti sjekiru i staviti ću pod jastuk. A sutra ću ranom zorom razmontirati solarnu elektranu i preko kuće ću zbetonirati betonski sarkofag za svaki slučaj da mi ne padne Antonov 225 na glavu.
 

Maškare

      U nedjelju smo bili jako ozbiljni ali kao maškare. U sklopu trke 4 godišnja doba, bila je trka Maškare na Čevo u organizaciji Lackovića i ekipe. Uredno smo glumili sve što nismo. Političari vuku cijelu godinu svoju masku poštenjačina a obični ljudi pak naprotiv da budu barem jedan dan negativci.
 Svi smo bili diletanti i demagozi. Stavili smo na svoje maske naša prava lica. Neki su čak promijenili spol a neki se našli u pravoj koži. Malo smo i pravili budale od sebe. Pa ako nas mogu svaki dan političari podsjećati da smo stoka sitnog zuba, koja plaća njihovu nesposobnost i lopovluk, uzeli smo jedan dan da i sami sebe kažnjavamo.  
  Bilo nas upola manje nego za prošlog Maškarinja ali je zato atmosfera više toplija, ponekad i prevruća iako je bilo samo +10 stupnjeva. Toplinu je nesebično dijelio ženski dio a bilo ih malo previše, 2/3 od učesnika. Kao svjedok vremena sjećam se da je na određeni dan, ponedjeljkom išlo po "kvas". 70-tih godina u Čakovcu bila je poznata gostionica na starom Sajmištu, gdje su žene udane srednjih godina donijele hranu i piće za ponuditi, veselile  i birali po mogućnosti partnera.
 Trka je ovaj puta bila nešto slabija po rezultatima, zbog maškara ali i blatno-skliske staze prema vrhu Čeva. Startni pucanj za start trke ispalio je gradonačelnik Novog Marofa /Siniša Jenkač/ koji je obavezan gost trkač /ove godine nije/ na trkama. Pored duhovne opuštenosti opteretili smo se proteinima, krafnama /veoma sličnim sa Trojana/ od marelica i čokolada. I uz neizbježne Aničine štrukle. Sve smo zalijali sa raznim tekućinama. Zbog manje posjete ostala je svega dovoljno za norijadu u podnožju kod parkirališta. Mnogi su pokisli iznutra ali i izvana u Bednji.
  U svakom slučaju jedan od nezaboravnih dana. Svake godine sve više dolazi ljepšeg dijela društva. 

Zadnja izmjena ( Srijeda, 23 FEBRUARY 2022 00:15 )

 

Diletanti na proglašenju

     Proglašenje trka.    
Vratio sam se iz Preloga. Neki skupljaju kune i euriće a neke budalice skupljaju zlatne medalje po 5 kuna.
U petak sam sam uzeo zlato od Zimske brdske lige Ivanščica a u subotu isti metal u Prelogu od Polarne lige. Moj veliki prijatelj Zvonkec platio pivu jer sam ga oderao i uzeo mu prvo mjesto u kategoriji a i najbolje vrijeme koje je imao 2019 g.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 20 FEBRUARY 2022 17:46 )

 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 19 od 81

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas32
mod_vvisit_counterJucer93
mod_vvisit_counterOvaj mjesec835
mod_vvisit_counterSve1871916
Sponzori