Centrum Mundi 2023.

     Ludibreg 18.3. subota. Idem na trku tužan a istovremeno i sretan. Tužan kolika je bešćutnost HDZ-etove većine u Saboru i njihovih pristaša, stališa. Pokazali su pravo lice demokracije a posebno suosjećanje za bližnje, empatije i brige po USTAVU. 
   Nijedna Vlada nije imala toliko korumpiranih ministara a neki su prebačeni u hladovinu Sabora na 6+6 mjeseci. Ti isti su digli ruku za majku umrlog djeteta sa posebnim potrebama. Marš drugi dan raditi. 
Iako je predlagateljica / 6 mjeseci/ gđa Mrak Taritaš prije glasanja molila da HDZ-e slobodno stavi na glasanje kao svoj prijedlog. Glasali su po naredbi AP. Ne. 
Sretan sam jer ih propisno ogadio G. Vojković u Indexu. Posebno sam sretan da će im se za gnjusan "ne" nabijati na nos dok su živi. 
Na djelu je moralnost i demagogija na sceni. Zastupnica Lukačić /invalid/ rekla ništa od toga. Pa su dali bljutavo objašnjenje da će oni sveobuhvatno donijeti snažan i pravovremeni Zakon. Javnost je unisono orkestralno odmah negodovala. Na to negodovanje AP od straha za svoju stolicu na brzinu je sazvao konferenciju da stiša buru u javnosti.
   To se dogodilo odmah u ponedjeljak 20.03. U 18 sati i nešto. AP je jako osjetljiv na svoj lik i djelo /u pitanju je vlast/, tankoćutan i nježan ko tratinčica. Za glasački debakl u Saboru. Srbi za takav čin imaju uzrečicu: prdnuli su u čabar. Moj otac bi rekao pokakali su motku. AP je rekao znakovi rečenicu. Zakon je će biti pravodoban, snažan, koncizan, bla, bla...dobiće 10 mjeseci naknade poslije smrti djeteta ali će ministar dodati još neke pogodnosti što je on pripremao već dugo u Zakonu. 
     Pa da. Dugo ga je pisao. Unatrag 48 sati, kad je išao Lola Kati.    
    I tako je trka iz centra Svijeta pala u treći plan iako su bile dvije trkačke discipline. Od 10 km i 4 km.Od 10 km bila je za Sjeverozapadni kup. Ove godine bez mene. Nastupio sam na 4 km. Točnije vukao sam lijevu nogu isto kao Putin desnu. Trudio sam se da me konkurencija ne prestigne. Stari znanac još iz one države a trkački partner našeg nikad neprežaljenog Bandića, car Halili Kamer bio je 4. Vrijeme moje, bijednih 22 minute. Iza mene ostao je uporni Zvonkec /Cmrečki/, kojeg na foto nema jer nije ušao u Zakon. AP je rekao, Zvonkec /Frka Petešić/ vrati slajd....   

Zadnja izmjena ( Utorak, 21 MARCH 2023 05:43 )

 

Banke

       Pripremio sam dva eseja o posrtanju moralnom i politički AP. A u svezi nove veze opet HDZ-eta. Novinari i svekolika javnost napala je zbog istrage od godina dana. AP je opravdao da se ništa nije zataškavalo već se procesuiralo. Izgleda da je bila jako duga kava. Predsjednik države bio je veoma jasan i transparentan. Neka to AP priča na nekom molitvenom doručku. Digresija. Privode župana sa lancima. Pa nije gangster, narko boss "El Chapo". Valjda da AP može reći da institucije rade.
    Tema. Sad su se svi odjednom raspisali o dubokim svjetskim bankarskim problemima. O tome ja povremeno pišem. Proizvodi i alati u bankarskom miljeu je zadnjih par godina tri puta više porastao nego materijalna proizvodnja. Ispada da banke rade 300 posto brže i kvalitetnije nego strojevi. 
Ako se uhvatim Marksa, rad, predmeti i proizvodi rada su opipljivi temelj ekonomije. Bankarski alati su virtualni, nepostojeći, avatarski. Jer imaju, ponavljam agendu Ponzi. Na jednu uloženu monetarnu jedinicu lako daju kredit od 7 jedinica. Daje se nešto čega nema. Istog trenutka banka nije likvidna. A lihvarstvo je kamata. To je bankarski lopovluk koji uzročno ima posljedicu, da vlasnik isplaćuje direktorima bonuse. Najčešće ide cash ali i dionice pod motom da ga se drži na "lancu". A kako to u "poštenom bankarskom" izgleda primjer je/ poslije 3 banke / u USA i četvrta FRB, gdje su znavajući za svoju nelikvidnost, direktori rasprodali svoje dionice za teške milijune. Banku je spasio konzorcij banaka. Kod nas, na teret poreznih obveznika uvlače se političarima u "pozadinu" pa im servisiraju njihove marifetluke. Nažalost i to nije sve, rade sa mafijašima ali i sa  tajnim službama.
    Primjer, kažu da mega banaka, Credit Suisse ima problema. Spasila ju UBS banka, koja je servisirala Ivekovu Agrokorpu sa kamatom od 10% ? Problem CS je malo stariji i to zbog pohlepe i gramzljivosti. Poznata je bila po povjerljivosti bankarska tajna -klijent. A klijenti svakojaki. Od pokvarenih političara, gangstera- Amera, tajkuna, naročito ruskih koji su dok su išle milijarde $ isplate za otkup Istočne Njemačke u Moskvu, za par dana su $ bili u Zurichu. I to su svi znali i Zapad i Moskva. Tako su nastali oligarsi a ruski političari su im bili pokrovitelji. Bilo je slučajeva da su tajne službe imale crni polog u banci kao iz poznatog a nikad osvijetljenog slučaja Oliver North. Osuđen, pa oslobođen jer se glavni svjedok za 5 godina prisjetio da je lagao.
Švicarska nije u EU pa radi što hoće ali je FBI uspio isposlovati da na njihov zahtjev uz sudski nalog zatraže podatke. A to je značilo da se novac sklanja. I sad su bankari u problemu. Prijeti domino. Efekt. A naš ministar Primorac kaže da nema problema. Neće biti ako su banke u stanju odgovoriti na zahtjev deponenata. Znano je da nam talijanske banke upravljaju financijskim tržištem a Središnja talijanska banka objavila da je gubitak talijanskih banaka u Italiji za 2022 g. 9 milijardi €.   
 

Cijepljenje.

         Dana 17.03 u 11 sati i nešto, sazvana je konferencija o nekakvom prometu ??
Za mikrofon se uhvatila neka ženska osoba mislim da voditeljica konferencije rekla da je iz HGK.
   Govorila je nešto o povećanju nesreća, gaženju, pogibiji motorista itd. Bitno da bude što dalje od bitnog. Za mikrofon izađe šef Hrvatske policije, Malina. On isto o netemi.
Kad ajkule novinari zanemare netemu na čelu iz N1. I odmah o majstoru iz HDZ-a, županu. Intrigantno pitanje o godini dana nepostupanja i još neugodnije pitanje kad je šef policije po događaju javno rekao da "tu nema ničega".  I počinje javno mrcvarenje sa pitanjima. Šef policije sve se više ukopava, nešto muca da bi na kraju rekao da je to preuzeo USKOK.    
   Krasno, prvo je branio postupanje policije. Od sebe je napravio pajaca jer je poznato da svaka PU ima unutarnju kontrolu a da je on osobno poslao središnju kontrolu iz Zagreba koja je rekla "da tu nema ništa". Izgleda da je u Hrvatskoj veoma viralno cjepivo, demagogija nazvana "tu nema ništa". Pitanje je bilo, kako to, da su cijelo vrijeme policajci radili. Pa USKOK je to preuzeo.  
A da tu nema ništa. Podatak. Događaj sa županom uopće nije unesen u dnevnik događanja. ALELUJA. Policija izašla iz dvije PU i ništa. Vozikaju se za novac poreznih obveznika i još naplaćuju štetu Osiguravajućem društvu. To se nije radilo ni u Jugoslaviji a kamoli u nekoj EU.
  Tako je, nema odgovornosti. Istovremeno je novinar Hedl u Telegramu danonoćno je pisao da postoje šest svjedoka koji tvrde da je župan bio pijan i da je policija na licu mjesta muljala. I umjesto da svi od reda od ministra na dolje podnesu ostavku, konferencija je naprasno prekinuta jer je voditeljica iste rekla: Hvala vam lijepa a ekipa na čelu sa šefom policije zbrisala.
    Imao sam dojam da će sljedeće otrovno pitanje biti zar nije bio isti slučaj i na Platku. Kad je isto sve bilo po zakonu i propisu jer se ticalo opet nekog iz HDZ-a. 
Sve je bilo po zakonu i propisu, borac sa licencom uputio je smrtonosni udarac u glavu i to je za policiju bilo maženje i draganje osobe koja je ležala na zemlji. Pitanje za koga ta policija radi. 
Svima oduzeti plaće i poslati ih da kopaju za kaznu cijeli dan kanale. A na večer prije spavanju u teku da napišu tisuću puta. Ja znam da tu nema ništa.   

Zadnja izmjena ( Petak, 17 MARCH 2023 14:36 )

 

Obveznice

    Netko pametan zaključio je, da je znanje imanje.     
Aha. Znači državne obveznice su najsigurniji vrijednosni papir. AP je o obveznicama tako slatko i šarmatno objašnjavao i hvalio jer se on u sve razumije i sve zna, da su mu profesionalni bankari iz moćne Silicon Valley banke povjerovali. Kupili državne obveznice i kad je FED-ova konjica jurnula galopom na indijance /kamata/ Ponzijeva piramida je iz mraka izletjela na svjetlost dana. Ode jedna od najvećih banaka fijuk. I to ne da se mrcvari po par godina nego u par sati. Bančica 10 puta jača od Hrvatskog proračuna.
     Kamata na obveznice je beznačajna i banka koja je bila solventna i likvidna da se spasi, najbržom brzinom počela je sa rasprodajom junk papira. Više je vrijedio WC papir. Novac je plašljiva zvjerka i komitenti su navalili po depozite ali sve je zaj...C. A. Ponzi. Fijuknula još Signatura a ispostava SVB u Engleskoj iako je bila likvidna prodana za 1£ ???
   E sad što. Često sam pisao da je ekonomija čista fizika. Nisam primjetio da je netko isto mislio ali tu je negdje oko entropije. Treba novcu pristupiti konzultirati A. Schopenhauera. Tko je vođa. Intuicija /ja mislim da je to dobro ili učinili smo sjajnu stvar pa je moj otac je za takvu inventivnu izjavu imao izreku-misliti je drek znati/ ispred intelekta. Tu sad počinje zamršeni košmar.
Digresija. Osobno ne volim AS jer je pesimista ali je smjestio Ponza po gornjim vrijednostima. Poštujem ga jer je zakazivao predavanja u isto vrijeme kad i Hegel, pa je na njegovom predavanju bilo 5 a kod Hegela 500 studenata.
Dakle. Banke mogu ali nitko drugi ne. Recimo onaj jadnik B. Madoff. Optužili ga i odrapili mu 3 doživotne kazne za 65 milijardi $. To je u USA sića. Sve su mu zaplijenili i gaće i papuče. Kihnuo je prije 2 godine u zatvorskoj bolnici u zatvorskoj odjeći.
 Za Hrvatsku bi to bilo /prijedlog 2023/ dva i pol proračuna. 
Banke isto to rade. Za nepostojeći novac daju kredit i za taj nepostojeći, izmišljeni novac naplaćuju kamatu i još 123 kojekavih pizdarija- naknada da može neki lik imati 10 000 € mjesečno i godišnji bonus od 1 milijun €. Ako je solidno oderao komitente. Kud ćeš ljepše, radiš sa tuđim novcem i još te plaćaju što ih pljačkaš.
Ali uredno banke propadaju jer rade sa alatima za koje nemaju pokriće. 
 

Oksimoroni

       Mikulić ruši i pravi se važan. U kojoj se to državi EU može izgraditi kuća i u njoj živjeti par godina i nikome ništa. Takvih prijavljenih slučajeva ima 28 000?! Kod nas može jer glavni inspektor spava na radnom mjestu. Probudi ga AP pred izbore i naredi da se ruši. I to sirotinji i socijalnim slučajevima. Zakon treba poštovati ali gdje su oni stariji slučajevi sa viletinama. Ruši se. Da se prikriju ne teme tj. lopovluk vladajućih. Neki dan je bilo žestoko u Saboru i kao što je normalno dvije sabornice Orešković i Benčić branile demokraciju od lopova i lupeža. Javio se perjanica Habijan sa oksimoronom. Ako je direktor osuđen nisu svi radnici kriminalci. 
 Sjajno se snašao i implicite i eksplicite, sve nas išamario po zubima tako da su nam trnuli još dugo. Jedino nije uzeo u obzir pravničku činjenicu da mu je partija osuđeni kriminalac pored direktora. Uredno su platili kaznu i vratiti opljačkano u državnu kasu pa je tako porastao BDP. Pravi Oksimoron.
  Kad smo već kod rušenja, Mikulić nije suprostavio kriminal ministra Faljen Isus i Marija sa sirotinjom. Njemu još ništa nije srušeno, razlog jer ima vilu sa bazenom. Plenković je lopovluk Kuščevića branio sada, da je to bilo sve prije nego je postao ministar. Pa jel ga slučajno pitao imaš li ti putra na glavi. Ali, zašto ga je branio neprincipijelno, riječima. Ja sam pravnik, pogledao sam te papire i tu nema ništa. Točno, oksimoron isporuka, nema ništa, osim HDZ lopovluka. To se računa, to je ne tema i to je uobičajeno. Legaliziran nepotizan, krađa i lopovluk.
Pa kad sam se uhvatio tog ishitrenog i inspirativnog, probuđenog Mikulića iz zimskog sna, pitanje, koliko je naplatio kazne dvojici glavonja na otvaranju Omiškog mosta. Na gradilištu treba nositi propisano kacigu. 
U svakoj ozbiljnoj državi EU glavonja bi dobio primjerenu kaznu jer po gradilištu / i kod nas/ kažnjivo je paradirati u kupaćim gaćama i preko leđa nabaciti lajbek. Vladko Maček. 
  To bi bio 70% građana, sitnozor. Nije ni pogled iz HDZ-a drugačiji. Oni koji ne ovise o Plenkoviću imaju još gore mišljenje. Tako je Drago Krpina prijatelj Tuđmana javno mu isporučio da je skorojević koji je 20 godina dvojio kojoj stranci da pristupi. I to ne bilo kakav već prvi među skorojevićima koji nisu u politici iz uvjerenja nego zbog osobne koristi. Tako znači. A za nesretnu "anemiju" tvrdi da po njegovoj ratobornosti u svezi obrane Ukrajine, da bi u Domovinskom ratu svojom ratničkom neustrašivošću i junaštvu dobio sva moguća ratna odlikovanja.    

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 12 MARCH 2023 05:41 )

 

Globetka 2 kolo

     07.03, dan uoči Dana Žena. AK Međimurje, kao svake godine isporučio ženama karanfile. Trka pod idealnim uvjetima, vremenskim. Staza dobra osim mali dio uz oranice. Malecko blatno i klizavo. Moj otac je često znao koristiti primjedbu, da onaj koji maže /podmazuje/ vozi. Nikad mu nisam rekao da me svaki puta ta njegova primjedba nervirala. 
   Od članova kluba sva četvorica nastupila. AP bi rekao da smo dobro isporučili rezultate.  
 

159 Izborna Skupština

    Subota 04.03, državno prvenstvo Koruške u zimskom triatlonu. Nisam nazočio jer bhi bio jedini u kategoriji pa nije štos stalno biti prvak države. Ima malo žala jer su distance prepolovljene zbog iznimnog toplog vremena. Tako da bih bio na stazi oko 2 sata za razliku od propisanih oko 4 sata. Umjesto na prvenstvo, odabrao sam lakši napor, druženje preko dana sa njuškama a navečer na vatrospasilačku Skupštinu. 
     Dvorana je u prošlim Skupštinama bila popunjena do 70%. Ovaj puta tražila se stolica više. Kakva će samo biti gužva na sljedeću obljetnicu od 160 godina. Za pretpostaviti je da će se i iz Zagreba dotepsti. 
     Nisam bio najstariji na skupu ali sam bio po obljetnicama. Moj otac je također bio vatrogasac, komandir u Kalniku. Za proslavu 90-te godišnjice /1954/ osnivanja DVD Varaždin, držao me u naručju, ispod lipe, prva ako se ide od Placa prema crkvi sv. Florijana. Naravno bila je prisutna mama jer poslije vatrometa bila je vatrogasna zabava. 
 Događaj sam zapamtio baš po tom vatrometu. Ta svjetlosna fascinacija zadržala se u memoriji do danas. Preletelo je samo 69 godina.  
Na Skupštinu su bili kao gosti dožupanica Zagorec i gradonačelnik Bosilj.
 Prvi dio bio protokolaran, birano je novo vodstvo. Od zapovjednika spomenuti su i trkači, posebno Dinko Solić koji je i apsolutni osvajač vatrogasnog kupa Hrvatske. Drugi dio bio je druželjubiv sa kolegama uz piće i bogato iće. Treba nabaciti kondiciju za nadolazeće nastupe. Bio sam skroman, samo malo odojka i piletine uz mnogo salate i piće za sportaše. Pivce za živce.  
 

ISTINA isporučena

     Istina o Muji i Hasi. Stari vic ali u modernom isporučenom izdanju. Tunel Gotthard najdulji je na svijetu, oko 150 km. Ide tender u vicu, izgradio ga ATG d.o.o. Klasika. Javili se Rusi i Ameri i u zadnji čas i MH d.o.o.  Ameri su ponudili 11, Rusi 9 a MH za 5 milijardi $. Ponuđači A i R obrazlažu kako će napadi sa obje strane Alpa. 
 Kompjuterskim vođenim strojevi, po GPS-u, po laserskim zracima a Mujo i Haso kažu komisiji mi ćemo sa budakom i lopatom. Švicarci u čudu. Kako ćete se sresti na sredini. Bolan nemaš brige ako promašimo susret imat ćete za istu cijenu 2 tunela. 
Cijena tunela bila je 10 milijardi $.   
  Poslije ovakvog uvoda a naročito važna naslonjena i isporučena istina o našoj građ. operativi. Ona će biti kriva što obnova potresa nije uspjela a ne nesposobni vladajući kadar. Konačno to je izjavio u radijskog emisiji vitez od nekakvog mača koji se građevine lača i u sve se pača.
   A sad kontra demagogiji AP o 15 najrazvijenijih zemalja. Hajdaš Dončić u Saboru objavio po Eurostatu /istina/da smo čak u 5 prvih po inflaciji. Ja sam se potrudio da skinem istinu o plaćama po Eurostatu.
U šest godina prosječna bruto plaća u Hrvatskoj porasla je za 33 %, Slovačkoj 39, Poljskoj 42, Mađarskoj 55, Češkoj 56, Bugarskoj 80 a vidi Rumunjska samo 99.?!! U Sloveniji samo 25 posto, no Slovenci su tranzicijski prvaci s prosječnom bruto plaćom oko 2000 €. Naša oko 1150 €. 
Dakle, da sam AP nakon ovih poraznih isporuka sakrio bi se u mišju rupu i ne bih se blamirao pred ne samo našom javnošću nego i EU. Vidljivo je kako se prvaci tranzicija posprdno smijulje pri susretima sa AP.
  A sad osobna isporuka. 01.03 idem u RBA po ispis isporučenih penzija. Pao sam ispod 400 €. Ušao sam u sirotinju. Sad me čeka pomoć od grada za Uskrs i Božić. Zašto ? Inflacija divlja sa 12% a AP se hvali da je penzićima pomogao ko nitko do sada sa 4%. Istina. U GK sam imao plaću 2000 DEM, to bi bilo danas 2000 €. Dakle saborska plaća! Penzija od prosječne 40% a u Yugi je bila 75%. Ja sam još dobro prošao jer ovi novi će imati 320 €. Ja sam sa 18 godina shvatio da će doći vladajuće inovativne, kreativne, inteligentne i veoma sposobne spodobe, pa sam počeo štedjeti i ulagati. Od prvih plaća kupio sam svoje stoljetne šume. Čitao sam i ja Kardelja ali nisam bio zainteresiran za upokoriti i eksploatisati već sam upamtio da sreću čovjeku ne može donijeti ni država ni partija.... već se sam treba pobrinuti. Izvor: Pravci razvoja političkog sistema u socijalističkog samoupravljanja.
   Izađem iz RBA i sretnem penzića iz Sv Marije na Muri, pajdaša Drageca Gašparića sa kojim sam na stotine trka odradio. Bez uvijanja ga pitam kak je sa penzijom. Za 27 godina penzija 1250 €. Šljakerska iz Njemačke. Opla, dobra isporuka. Moja penzija za 42 godine po zakonu i još sam dodatno odradio 5 godina kao penziner. Sad bi se i ja mogao sakriti u neku rupu.   
  Suprotno ovim tužnim isporukama ima i jedna vesela. Ministar Filipović zvan semafor iz Bronxa, poslao mi je bijelu listu sa croassantima iz Lidla. Izgleda da je pogriješio adresu. Ja ne jedem junk hranu i nikad u životu nisam ni jedan pojeo. Osim toga u Šparu su jeftiniji.

Zadnja izmjena ( Subota, 04 MARCH 2023 06:39 )

 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 16 od 89

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas582
mod_vvisit_counterJucer1065
mod_vvisit_counterOvaj mjesec10167
mod_vvisit_counterSve1972478
Sponzori