Zimska kola 4x2

     U subotu smo Zlatko i ja bili na 4 kolu Polarne lige u Prelogu. 7 km ukupno sa zagrijavanjem. Vrijeme. Zubato, sunčano oko nule. 
U nedjelju sam otišao, opet na Ivanščicu. 4 kolo Zimske brdske lige. 
Vrijeme, Varaždin -4, pred Ivancem cestovni termometar pokazivao -6. Na vrhu je bilo -4,4 stupnjeva. Bio mi je to jubilarni 131 put da sam se popeo na brijeg. Parking kod Žganog vina u potpunosti popunjen usprkos hladnom vremenu. Gore 10 km, dolje 5 km. Kad sam s spuštao i bio blizu parkinga pomislio sam. Da mi je sad onih domaćih kobasica od 3 Kralja. Ostala je samo izvorska voda. I to je nešto i treba uživati u njoj, dok je bude. Doma se nešto našlo. Malo domaćeg lososa /5dkg/iz Sjevernog mora sa domaćom grah salatom. A da riba propliva, ponuđeno je domaće međimursko vino sa Banfija.
  Tako sam preko vikenda napunio baterije punom snagom najviše jakom psihom jer će biti tjedan naporan. 
Neki žele smijeniti mog omiljenog ministra Horvata. Kako je poznato Bageriste više nema i nema eskapada i gluposti za slatka smijanja. Ostao je  Horvat da nas zabavlja. Taj ko mađioničar iz rukava vadi karte /gluposti/.  Zadnji mu je biser bio, da nije katastofalna obnova nego da je malo usporena. Na tu izjavu komentari na jednom portalu bili su zanimljivi i indikativni. Ne čitam ih ali su ovi bili urnebesni, na portalu je svaki treći napisao, da nije govno nego se pes posral. Brzina obnove je ekvivalent mravu da obiđe Zemlju. 
  S nestrpljenjem čekam nove budalaštine. A u Saboru će biti pravi spektakl. Posebno kako će ga njegov šef braniti.
Zato se radujem da nam vrli sipatelj raznih gluposti i opravdanja i dalje vodi obnovu. Neka mi oproste stradalnici, svi smo pomogli koliko se moglo ali protiv trgovačke koalicije se ne može. Kad mu izglasaju povjerenje to će biti ministru garancija da obnova ide izvanredno i izvrsno. 
Plaću će opravdavati bogatstvom svoje vicoteke, kad mu je posao jalov. 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 10 JANUARY 2022 04:01 )

 

Gašpar Melkior Baltazar

     Kraljevski blagdanski neradni dan. Nahranim patkice i put pod kotače plave ptičurine do Društvenog doma Knapić. Pola sata do pod obronke Ivanščice. Taman pred kretanje grupe a prije jutarnjeg rituala nekih. Pričest sa domaćim oštrim derivatima.
   To sam preskočio. Stavili smo put pod noge po šumama i gorama. Nismo sreli partizane a nije bilo ni politike. Samo sportske teme. Do Žganog vina. Na današnji dan se voda blagoslovi. Tu su nas dočekale domaćini sa domaćim delicijama. Uz vodu je bilo raznih tekućica, kuhano vino, čaj, sirovo vino i aperativi. Vodu smo sami blagoslovili. Kako se voda pretvorila u vino?. Neznam u tančine taj kemijski postupak ali je vino bilo izvrsno. Blagoslovljena voda ima još jednu posebnu dužnost. Prije par dana navratio je svećenik kapucin, blagoslovio mi je obitelj i kuću te ostavio naljepnicu. Ko klinac se sjećam da je nekad kredom ispisao G+M+B na vratima.
  Malo smo prezalogajili, da povratimo izgubljeno. Popričali i krenuli natrag drugom stazom. Da zavaramo /sami sebe/ kao 3 kralja Heroda. Sve skupa smo odblagoslovili oko 10 km po dragome kraju. Šumski putovi presjecani su sa putovima za vikendice i vinograde. Vile sa bazenom. Neke mogu konkurirati Beverly Hillsu. 
  I to sam vidio zahvaljujući trojici kraljeva koji su se išli pokloniti malome spasitelju. Evanđelisti kažu da je mali bio sirotan. Da bi vjerska dogma bila pitka, upali su u logičnu zamku egzistencije. Teolog i filozof Kierkegaard imao je egzistenciju. Ja logiku. Ako su mu donijeli tamjan, zlato i smirnu onda je bio jako, jako bogat od rođenja. Smirna je bila vrednija i skuplja od zlata. 
 Vratili smo se natrag na polazište. Doček sa muzikom i opet tekućice sa domaćim kobasicama. 
 

Sretna Nova 2022

    Dočekali smo Novu trkački, tj startali smo /neki/ u Novu sa pucnjem pištolja. Počela je dobro, bez ratnog dekora. Start je bio bez petardi. Prijašnjih godina bilo je budala koji su trkačima bacali petarde pod noge a posebno je bilo opasno kad su bacali prema glavama. Ove godine je zabrana pa su manijacima uzeli zadovoljstvo. Biće više punijih kreveta na psihijatriji.
Organizator trke polovično je obavio posao. Nikad nisam bio na lošijoj organiziranoj trci. Starosne kategorije bile su do 65+. A dolaze i sa 80 godina. Nekad legende sa 87, Đunđek i Pap. Najmanji izraz kućnog odgoja je poštovanje godina. 
  Trka je najavljena kao velika tradicija a neobjašnjivi je cirkus i šlamperaj sa brojevima. Iza broja je čip koji nije odgovarao pisanom broju pa su mnogi trčali za druge. Najgore što se dogodilo da poslije trke koja se rangira kao svjetska poznata trka, da nema propisanog službenog prigovora. Pa su razni lajbeki od organizatora zahtijevali da ne smetamo obradi rezultata. Kažu: Pusti ih da rade. A proglašavali su trkače koji su u kategoriji realno bili 11 a dobivali bi medalju.
   Onda bi po logici primitivne simplifikacije, ćuti mi znamo raditi pogrešno. Trebalo mi je pola sata da ih uvjerim da su zajebali mjerenje jer su zamijenjeni brojevi i čipovi koji su iza broja. Pored ove greške, mnogima nije ni očitan broj. 
Takav šlamperaj u dugoj karijeri nisam imao prigodu vidjeti. Uspio sam lagano istrčati u mlađoj kategoriji kao 3 od 16 konkurenata. Daleko teže je bilo za "zelenim stolom".
 Poslije trke nezadovoljstvo sam utažio u klasici. Odojku, francuskoj salati, šampanju, siru, orasima i dugim nogama.  
Pred jutro me svladao san. Staro iscrpljeno tijelo nije izdržalo. Usnuo sam dubok sladak san. Da je COVID uslišao molbe naših svečenika na misama i nestao.  A još ljepši sanak bio je da nesposobnih ekipa koja vlada Lijepom, ispričala građanima i obećala da ide u ropotarnicu povijesti i da više neće raditi štetu a posebno potkradati porezne obveznike i darovani novac iz EU.  San je bio kratak. Posledica vojnog drila. Čim sam se probudio provjerim sam moj san na portalima. Kakvo novogodišnjerazočaranje. 
 

U osvit Nove

     Za kraj godine ostao je šećer. Proglašenje jubilarne 10 Kros lige Globetka 2021. Sve što bi napisao samo bi se ponavljao. Ne želim biti pokvarena gramofonska ploča.
  Proglašenje je bilo na otvorenom, da ne zabrinemo nesposoban stožer zadužen za COVID.
Uobičajeno je prethodilo iće i piće. Topli napici, čaj, bijelo i crveno kuhano vino. Kuhane domaće kobase i razni domaći kolači. Kremasti ali i razne zlevanke. Kraljica kolača bila je međimurska gibanica. Sosedi iz Slovenije ju nastoje posvojiti kao njihova gibanica Pomurska. Nije važno čija je bitno je da je to slatka bomba. Kad sam se vraćao iz Ljubljane obavezno sam stao na Trojana da uzmem paket krafni i gibanicu.
  I dok smo se častili paralelno su se proglašavali pobjednici. U besmrtnoj kategoriji dvojica na postolju iz TK Varaždin.  

Zadnja izmjena ( Petak, 31 DECEMBER 2021 16:31 )

 

Terorizam u Petrinji

     Udruga "Petrinjsko proljeće" propisno je nagradila fućkanjem najglavijeg za obnovu. I nisu mu samo vikali pogrdne riječi, već je bilo i terorističkog čina. Bačena je gruda snijega na našeg premijera kad je išao na misu. Okupljena masa naoružana sa strpljenjem čekala je na zimi da izrazi svoje zadovoljstvo učinjenom obnovom. 
Napravili su im doček kakav su zaslužili. Umjesto da se obrati postradalima, cijela ekipa otišla na misu. 
    Nejasno zbog čega su uopće došli. Darova /obnove/ nema. Ali je bilo darovitih kolosalnih izjava. Što se je sve jučer napaćeni narod naslušao. Bizarnih izjava, jedna urnebesno gluplja od druge. Sve zajedno bilo bi za jedan znanstveni i stručni rada, doktorat koji ne mogao biti osporavan ili optužen za plagiranje. Što je u zadnje vrijeme predmet sprdnje mnogih doktorata i to baš od političara stožerne partije. 
  Spomenuti treba samo jednu transparentno jasnu, premijerovu, koja sama može biti dovoljna na filozofskoj ravni da bude proglašena doktoratom. "Ono što se nije napravilo do sada, napravit će se u budućnosti". Kako je to bilo čuti ljudima u kontejnerima. Nema WC, nema kuhanja u njima, zbog kondenzacije, jedu na smjenu.. I onda krene slijed sljubljenih budalaština sa dodatkom obavezne "boze". Taj slijed je završio da je sad zima. Aleluja.
  Dakle zima je. Otkud sad zima. Ma jel to moguće. Pade mi na pamet Olimpijada u Sarajevu 1984, maskota Vučko. Dobio sam ga od Sarajeva i visio je godinama u mojoj Zastavi 101. 
Na tenderu GK Međimurje nije dobio ni jedan hotel. Sve su dobile beogradske firme, 1 Partizanski put, Rad, Napred, 7 juli. 3 mjeseca prije otvaranja, Sarajevo digne frku. 6 hotela neće biti završena. Preko noći su nas pozvali jer smo bili najbolja građ. firma Juge. Pored toga imali smo 45% radnika sa prostora BiH.
Direktor me pozvao i rekao je: tu ti je dekret idi dolje i sredi situaciju. Kao što je poznato svi hoteli su dočekali otvorenih vrata sportiste. Imao sam otvoreni račun za sve troškove, osobnog šofera, avionske karte. A plaća mi je dvostruko porasla. Direktor /svaki petak je bio kolegij u 10 sati, a poslije smo jedino mi komercijalisti imali pravo na raspašoj produženo druženje/ mi je pred kolegama a svi stariji od mene, nažvrljao na komadić papira novu satnicu. Odnesi to u računovodstvo. Plaća tada 2000 DEM, ako bi to levalozirali oko 2500 € + prebačaj norme + bonus+ putni troškovi + radni staž.
  Sarajevski investitori su zatražili da ostanem i napravim kanalizaciju u Trnovo. Usporedno sam vodio i kanalizaciju u Novoj Gradišci. Tu smo izvođači bili brži od projektanata. Upalili smo motor bagera koji je u ono vrijeme imao laser. Iskopani su kanali a ja nabavio na desetke kilometara betonskih cijevi prvih napravljenih od parobetona. Projektanti su išli za nama crtajući trase već položenih cijevi. 
Dakle, zima i 3 mjeseca.   

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 30 DECEMBER 2021 06:42 )

 

3 kolo ZL Štefanje

     Prekrasno jutro, sniježi. Kristijan Božarov /Crometeo/ ima podatak da je u zadnjih 10 godina Božić bio 2 puta bijel a u 30 godina 12 puta. Temperatura u Vž oko 0. Cesta do Ivanca bijela sa dva crna kolotraga, na svakoj polovici. Prije veselja treba obaviti posao. Natočiti vodu za piće i jiće za cvijeće a posebno za limune. Veliko drvo ima mi limune koje su počele zreti a dva manja su počele sa cvatnjom. Izvrsno im odgovara Žgano vino. Eko limune, cijele se mogu koristiti, sa korom jer se ne špricaju sa otrovima. Jedna limunica izrasla je u neko čudo. Čudnovati kljunaš. 
Voda uzeta i sa kolegom Mariom uputio se do starta kod Pila u Prigorcu. Zagrijavanje i start. Veselje, tenisice mi proklizavaju, uzeo sam ljetne cestovne. Svejedno sam imao isto vrijeme kao i kad je bila cesta idealna. Vrijeme 94 min i 27 sek. Spustio sam se preko Mrzljaka onom strmijom stazom, na nekim dijelovima je pod kutom od 45 stupnjeva. Veoma opasna za spust-skijanje na tenisicama.
    Poslije spusta opet je u prvom planu Žgano vino. Treba se rekuperirati. Najbrže u hladnoj vodi. To jest toploj vodi. Voda +5 a zrak -1 stupanj. Mario me iznenadio sa fotkama. 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 27 DECEMBER 2021 05:10 )

 

Priznanja i domjenak

      Za kraj godine upriličeno je druženje-domjenak Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora Varaždin 1864 g-DVD Varaždin. Najstarije vatrogasno društvo u Hrvatskoj. Mnogi vatrogasci su primili priznanja za svoj nesebičan rad na spašavanju materijalnih dobara i imovine.  
   Na istom domjenku bili su članovi koji se trude i na sportskom polju. Trojica trkača, Dinko Solić, Željko Miklaužić  i moja malenkost primili su Posebno priznanje za promociju vatrogastva.
 Kao poznati trkači  nastupali smo ove godine na Vatrogasnim utrkama kao članovi DVD Varaždin u sklopu utrka polumaratona Varaždin i Čakovec. Ja sam tu promociju produžio i na neke triatlonske trke, koje nisu certificirane / državna prvenstva ili kup utrke Hrvatske/, kao Divlji triatlon Prelog i slične utrke. 
Vatrogastvo je u mojoj obitelji od djeda do oca koji je bio zapovjednik društva u poduzeću Kalniku. Pored te funkcije bio je tehnički direktor, predsjednik Radničkog savjeta, osobno vodio strojarsku radionu koja je obnovila uništeno postrojenje za pekmeze, marmelade i kandirano voće na Danici. 
Tom pekmezarom i tvornicom od bivših vlasnika Wolf koji su konzervirali voće i povrće nastala je Podravka. Na kraju je ispalo da je Podravka postala firma majka a Kalnik dio Podravke.
Politički kadar u Koprivnici bio je jači od Varaždina. Predsjednik Jugoslavije 1984 g. Mika Špiljak za 50 godišnjicu /lažnu/ osobno je zvao mog oca na proslavu i prigodno ga nagraditi. Moj otac je odbio ići zbog traume koncentracijskog logora Danica gdje bio zatočen dva puta kao domobran. Od Danice je krenuo na Križni put do Osijeka i natrag u logor Danica.   
   Na slici: nagrađeni i  predsjednik DVD Varaždin Mirko Svetec. 
 

Kraj godine 2021

     Prošlu godinu smo završili sa nadom. Nadajmo se, da će nova godina biti bolja.
Bila je nešto bolja. Mnogo otkaza utrka. Ali smo uspjeli osvojiti u raznim disciplinama državna prvenstva. Trojac. Zvonimir, Zlatko i Teodor potrudio se i ove godine da se ubilježe kao pobjednici u svojim kategorijama. 
  Predsjednik je dodao nekoliko ino trka i osvojio AAT cup. Austrijski kup KTRV nije jer zbog strogih mjera nije bilo dovoljno utrka da se može proglasiti. 
Prekinuti je kontinuitet i to u dvije godine. Dok je  AAT cup pet godina zaredom osvojen.
Zahvala sponzorima. Posebno, Leonardo d.o.o, Adriatic osiguranju i HSV Triathlon Kärnten.
 Pomoć su nam još pružili Thule, Tim Panex, Weyland Corporation, P Beretta, Orbis, Copy centar Manuela i Plavec Fiket studio, Metal-gal.      
Ugodni praznici, puno zdravlja, Sretan Božić, svima, sportašima i onima koji to nisu.

Zadnja izmjena ( Subota, 25 DECEMBER 2021 05:59 )

 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 16 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas93
mod_vvisit_counterJucer236
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1181
mod_vvisit_counterSve1848585
Sponzori