Vi paver ju

    U middle time napisao sam nekoliko eseja o gluposti ljudskog uma kod načitanih i akademskih elita. Poslao sam sve u smeće. Ne vidim neku korist. Možda im smeta vrućina ili virus a možda krivotvorene diplome i doktorati. Ili baš taj dan nisu bili na fakultetu.
Zadnja je japajakanje o solarnim panelima. Dobro sam slušao govor na sjednici Vlade. Samo paneli bez PDV-a. To je od ukupnih, 25% troškova. Original politički šlamperaj. Budući o sunčanoj elektrani znam sve, tu ima još opreme ali i nepotrebnih nameta. I to od države a o HEP-u da ne govorim.
Digresija. Kakav rašomon. Korisnik sam ODS-a /i mnogi drugi/ ali sad više gospon to nemreti biti nego morati preći u Hepi-hepi. Izgubio sam mjesec dana dok sam sređivao papirologiju jer sam morao pješice odlaziti u HEP. Nema telefon na koji se možeš informirati a e-mail je zaglupljivanje zdravog razuma. Imaju servis telefon na koji ti ne znaju ništa konkretno reči ali zato možeš dobiti operatera u Dubrovniku koji kaže da će obavijestiti moje u Varaždinu. Rješenje je bilo da su mi dali svoj osobni broj mobitela. 
  Zašto japajakanje. Još uvijek ponavljaju kako su za vrijeme COVID-a spasili državu jer su ONI dali novac. Vrijeme je da im netko javno kaže da su dali NAŠ novac. Isti slučaj je i sad sa solarima. Vi paver ju. Tako je rekao premijer. I pridodao da su to radili na godišnjem odmoru iako je na Trsatu rekao da ga ništa ne pitaju jer je na godišnjem. Poslije njega je space shuttle isto ponavljao. 
  Ovu odluku ću staviti u opciju inventivnosti elite nesposobnjakovića. Što bi jedan stručan političar i znalac /državnik/ napravio a da odluka bude na korist građanima i državi.
Dogovoriti centralnu nabavu cijele opreme. To bi bila državnička odluka a ne demagogija. Iskreno, ova odluka je iznuđena pod pritiskom javnosti.  Proizvođačima će biti povećana količina nabave, rezultirati i povećanim profitom. Stoga da umanje cijenu s naslova količine. Ovako, odluka je bez veze jer će građani sami nabavljati po skupljim cijenama a proizvođači / čitaj uvoznici +šrafciger/ će trljati ruke kako će zaraditi bez oranja i kopanja. I obavezno napraviti kontrolu jer imam osobno iskustvo oko vršne proizvodnje struje. Samo toliko. Imam razgovor sa izvođačem. Kao i u svakom poslu, posebno novitetu ima neodgovornosti, neprofesionalnosti i neznanja.  
   A kako izgleda kad se planira i određuje strategija /sve u mandatu prepoštovanog premijera, koji sve zna u božanskom liku/ dobije se kriminal-kraljica Knina i bacanje novaca u vjetar. To nije sve, čak je država davala stranim investitorima kredite od državne banke.
Izgradili vjetroelektrane i to pod ugovorima kad vlasnicima neće biti pokriti troškovi da mi korisnici doplaćujemo u cijeni struje a da vlasnici mogu zarađivati i da im se omogući povrat sredstava kroz amortizaciju.
   Da smo taj silan novac usmjerili pod istim uvjetima u solare na kućama i zgradama imali bi više jeftinije struje /ne bi trebao ni uvoz/ a građanima bi povećali standard. Manje bi se trošio plin i mazut. Bio bi i organski rast DBP-a države. Samo fali osoba koja će im napisati šprancu o gospodarstvu i ekonomiji.    
 

4. utrka "Murščak" Domašinec

      Članovi kluba  TK Varaždin u subotu 13.08. nastupili su pod normalnim vremenskim uvjetima na 4. UTRCI „MURŠČAK“ OPĆINE DOMAŠINEC. Najavljivana kiša je malo je upristojila uvjete za sportska događanja.
 Tumpić je nastupio na  4,5 km, zauzeo 1 mjesto kao najstariji u M70, ukupno nastupilo 96 takmičara. 
Pichler je nastupio na trci od 12 km koja se boduje za Sjeverozapadni kup Hrvatske. U kategoriji M70 od trojice bio je 2 u kategoriji. Od 69 trkača zauzeo 60 mjesto.
  Dvojac je nastavio natjecanje na Ligi Beciklin u nedjelju 14.08 na jezeru Aqua city u disciplina super sprint triatlonu. Pridružio im se Sir. Sva trojica su prikupili određeno bodove. Od 22 muških startera zauzeli su mjesta: Sir 14, Pichler 16 i Tumpić 22.
https://photos.app.goo.gl/BfecTwrr5QWe9wny7 
 

BDM Snježna Gospa Belec

       Na 05.08 sastalo se više dana za zahvalu i slavu. Krenuo sam sa bicom a zadnji mjenjač ne radi jer Tiagru 9 Shimano nemoguće nabaviti. Ostao prijenos na najvišoj brzini. Znao sam da me čeka martirij na usponima. Dres cod mi je kao da sam šarena papiga ara. Bio sam u svim duginim bojama.
  Da si olakšam put, počeo sam bilježiti važne prizore i to odmah u Jalkovcu. Rimski most, napravljena je rekonstrukcija ali nije poštivana povijesna arhitektura. Oslonac u koritu je povećan i nije ukošen. Imam foto sa originalnim mostom. 
Ima opravdanje ako je zamišljeno da se može lakše nešto popravljati ispod mosta. Brdovita staza i mučim se do pod Belom. Prođem kraj Lacija- Ledinec, on još pajki i sniva nove trke. Snimim obasjano Čevo. Dodam izvor Belu. I onda guslaj do vrha Podruta. Onda se spustim do Budinščine. Dalje je martirij, svaki uspon guraj bic. Uspio sam doći do Belca. Za uspomenu se snimim sa majicom prijatelja S.K. koji nas napustio prerano. 
  Obiđem cintorij izvana i crkvicu iznutra. Kad sam zadovoljio dječju radoznalost krenem do Selnice gdje je formiran prvi Zagorski udarni odred. Za povrat klopnem prve žute smokve. Vozim kraj kukuruzišta. Biće bijedna i jadna berba. Na šodranim terenima klip se izvrnuo. Tom kukuruzu, nema pomoći pa da baš padne kiša kao za Noinog potopa. Dođem doma i naredim berbu. Smokava 3 kile. Banana ništa.    
https://photos.app.goo.gl/d5eZWB7XFLLJTB4a9      

Zadnja izmjena ( Petak, 12 AUGUST 2022 05:53 )

 

Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti

    Taj dan je po gregorijanskom kalendaru /5.8/ određen kao dan Snježne Gospe. Po legendi je pao snijeg na brijeg- Eskvilin s kapelom Santa Maria Maggiore, danas crkva sa najvišim zvonikom u Rimu. Tako su i domaći, opet po legendi pada snijega, nazvali crkvicu u Belcu BDM Snježne Gospe.
  Svake godine imam zavjetno hodočašće na Mariju Bistricu da ispunim obećanje samom sebi. Moja majka nikad ga nije propustila. Zadnjih godina nemam sreće da idem na isti dan kad idu varaždinci /krivac je triatlon/ pa kad mi dopusti termin odem na MB a ove godine sam krenuo u Belec. 
Razlog da odem u Belec da obavim zavjet, usput napravim trening a posebno zbog same crkvice. A i rođendan  mi je. Mala crkvica sa cintorijem ali najbogatija sa oltarima. Pet. Prekrasno umjetnički nakićena, ne samo oltarima nego i freskama pa nema ni milimetar golog zida. Kad bi joj unutrašnjost izravnali u plošnost dobili bi umjetničku sliku. 
Tako sam joj slikao unutrašnjost s lijeva na desno, sa korom i propovjedaonicom.
   Dan nije prošao bez proštenja i kramara, koji su me odmah "napali" a da još nisam se spustio sa bica. Nudili su ikonu BDM badava ali uz određeni prilog.
Istog trenutka sam sjetio vidjevši i ostale sa galanterijom kako je znao reči moj otac: kad bedak ima peneze, kramari trže.     
  Duhovno okrepljen, zadovoljivši vizualnu radoznalost a onda okrepljem pohanom šniclom koju sam sam pohao u kukuruznom brašnu. Sve zalijano sa Gösserom kojeg sam dobio od HSV kluba.
 

Ferlach aquatlon 30.07 i Aqua 31.07

    Subota 30.7. Zvonimir i m.m. krenuli smo u 3 sata za Ferlach, na državno prvenstvo Koruške u aquatlonu. 
Kažu ako se napravi dobra podloga da se može dosta popiti. Temeljna priprema je napravljena na brdskim trkama pa se može i nešto "popiti" na teškoj trci. U Ferlachu nas dočekalo jesensko vrijeme i kiša. I zimovita magla. Osvježavajuće za naše saharske uvjete. Mala promjena, trka je bila pod kišom, voda 22 stupnjeva, prihvatljiva. Ne pamti se da je bila tako visoka, obično se kreće oko 17 stupnjeva. Priložio sam foto iz 2019 kad smo bili jedini muški bez neoprena. I određeni broj dama kojima fiziologija dopušta nižu temperatura vode. 
    Podizanje startnih brojeva u 7 i 30 kao da je ironman trka. Bilo je malo takmičara, 81 jer se utrka našla između dvije trke /vikenda/ na saveznoj razini. To je bio jedan razlog a drugi jer je to sprinterska disciplina pa ju izbjegavaju starije kategorije. Naknadno je otežana utrka baš za najstarije jer je organizirana po Gundusonu pa je odustalo 15 takmičara. Plivanje u jezercu koje se zabilo između dva planinska lanca. Start u 9 i 15 od 1 km bilo je kvalifikacijsko za trčanje na 5 km. Tako da su se mlađe kategorije između 2 starta mogle odmarati do 45 minuta. Mladi se brže oporave za razliku od starijih. Na trčanje u 10 i 15  krenuli su pojedinačno po zauzetom mjestu u plivanju. U elitnoj konkurenciji nas dvojica smo završili očekivano zadnji. U plivanju sam bio bolji od trojice a na trčanju od petero. Obojica jedini u kategoriji. Potvrda da ta disciplina teška, nije bilo takmičara u M 65. Uzeo sam double double /2 zlata/, zlato za prvenstvo Koruške i otvorenu trku. Ukupno vrijeme 51 min 42 sek, 2 minute sam zaostao za 30 godišnjacima, Zvonimir 65; 52. 
Za prva mjesta fasovali smo stopalice / 2 para/ i zeleni silvanac šampanj od Zuschmann Schöfmann blizu Beča. Kod njih je cijena za 2020 godište 150 kuna.
Trku su uveličali takmičari iz Njemačke, Italije, Slovenije, Portugala i Sirije.  
  Za proglašenje sunce je probilo oblake. Članovi HSV-a su se iskazali i pokupili medalja za pola šlepera. Od apsolutnog pobjednika do najstarijeg, mene. 
U nedjelja na super sprint triatlonu na Aquacity nastupili su Tumpić vrijeme: 63 min 20 sek, Sir 55;10 i Pichler 52;56. 

Zadnja izmjena ( Petak, 05 AUGUST 2022 04:32 )

 

Stridon i iz gačica u Gačice

         Stridon run 23.07 po bregima Štrigove. Organizacija AKM, Sever Mario. Temperatura oko 35 stupnjeva, staza asfalt. Sir je trčao odlično poslovno 2,3 km. Ja na 11 km, usput promašio stazu pa ju produžio na 12,5 km. Kilometar sim ili tam nije bitno. Važno je da sam vidio cilj. Jedan nožni nokat pocrnio. Ispred mene je trčao Nizozemac Jan-Willem-Frederik BUS iz Sv Martina /Nizozemski Antili. Kako je on završio u Međimurju i to u blizu Sv Martina. Žena mu iz Nedelišća.
   U Štrigovi sam bio zadnji puta bio prije 45 godina kad sam išao po vino za krstitke jer je proslavljeni i najpoznatiji vinar Jugoslaviji Čurin sa Koga, sve svoje vino buteljirao pa mi je preporučio Štrigovski podrum. 
   Nedjelja 24.07. iz gačica u Gačice, pa na Vražji stolček. Ma vraga Vražji stolček, prije, Vražja trka. Trka od 3 km. Moja dizelka nije odmah proradila pa su me klinci uredno prelazili. E, ali poslije prvog kilometra digao sam otkucaje sa 42 na 140, Na drugom su klinci počeli zaostajati. Strmina sve veća. Dolazim na uspon od 70% i tu sam ih dosta prešao i to zahvaljujući trenirajući Spartana. Organizator je privezao uže za drva pa sam se najbolje njime služio. Poslije Stolčeka digao sam tempo jer je slijedila nizbrdica, da steknem neku prednost kad stignemo na ravni dio staze. Od 95 trkaća 51. Najstariji u trci. U kategoriji jedini ali organizator je malo sprčkao i ja sam ostao bez gaća i medalje.  
Nakon trpnje po bregima Stridonu, pa Vražjeg stolčeka, melem za oči a onda i za dušu i probavni trakt. Organizator se iskupio za moje gaće. Bili su ukusni i prefini Aničini štrukli a domaće žene su se iskazale sa starim receptima kolača. Našlo se tu svega i svačega a najviše me dojmila i obradovala tikvena gibanica. Vratila me u najraniju mladost kad sam bio na feriju kod tete u Trakošćanu. Jela se gibanica ali od domačeg ručno mljevenog brašana. Bilo je oštro tako daje malčice drapalo grlo. Protivno mojem režimu, ništa prije trke, omaklo se par kolača prije a poslije trke stradala najviše gibanica. Mnogima se nije dopala više su ih privlačili kolači napumpani šećerom.   

Zadnja izmjena ( Petak, 29 JULY 2022 05:03 )

 

35. Gösselsdorf Volkstriathlon

      U lov na bodove za kupove krenuli smo na najstariju trku triatlona u Europi, na jubilarni 35 Volkstriathlon. Sa pozivnicom otišli smo Zvonko i ja kao jubilarac, deseti nastup u organizaciji kluba Dorfgemeinschaft. Ove trke i dodana polu ironman na jezeru Kloperse iz 2018 g. Izvrsno organizirana trka sa čelnim osobama, bračnim parom i našim starim sportskim prijateljima Lisa Watschinger i Marco Auprich. Marco je na slici ispod moje desne ruke i slatko se smije jer sam mu rekao da nakon bogatog nagradnog paketa /foto/, sve bio proizvodi, uzmem mu ženu sa sobom. A da su dame naklonjene mojoj malenkosti, jedna dama me dočekala sa hrpom kolača /foto/ znajući da sam težak sladokusac. Od prve 1987 g. utrke uobičajena tradicija da se poslije naporne trke triatlonci dočekaju sa kolaćima domaće izrade, bananama, lubenicama, narančama, sokovima i pive u potocima ali alkoholfrei. 
Trka je limitirana na 200 senior triatlonaca. Ove godine produžili su listu startera na 219, jer je Covid načinio prazninu u 2019 a 2020 je bila ograničena na 100 startera i održana uz stroge uvjete. Najveći broj startera bio je iz zapadne Europe i jedan Sirijac. Trka se bodovala za oba kupa, AATC /5 trka/ i Austrijski kup /4 trka/.
  Za razliku od našeg podneblja, vrijeme je bilo ugodno. Zrak 20 stupnjeva, voda topla 25. Na bic stazi kroz šumoviti dio, 15 stupnjeva.  
Utrka je neuobičajenih distanci, 0,5 km plivanja, 32 km brdske staze za bic / 8 strogih uvjeta za diskvalifikaciju i bez zavjetrine/ i 7 km brdskog trčanja. Limit 3 sata. Zbog težine uvjeta trka je u rangu olimpijskog triatlonu. Od 219 startera zauzeo sam apsolutno 212 mjesto u vremenu 2 sata i 14 minuta, u kategoriji / M70+/ 2 mjesto a Zvonko /M70+/ 3 mjesto, apsolutno 217, vrijeme 2 sata 51 minutu. Zvonko najstariji starter, ja do njega.
Održao sam tradiciju da budem bolji od štafeta. Ovaj puta samo od jedne. Za dvije je falilo vrijeme izgubljeno sa problemom na zadnjim mjenjačem, posebno na usponima. Iz vode sam izašao 202 i nemilosrdno su me klinci prelazili na pet uspona. Na trčanju sam uspio jednu curicu prestići. 
Zvonko je također imao problem. U vodi je ostao bez naočala jer se plivalo u jezeru /privatnom/ prekritom lopočom. Lopoč je zaštićena biljka, pa se jezero ne čisti. Iznimo za ovu trku dozvoljeno je plivanje inače je zabrana. Startna širina za triatlonce samo 15 m a plivačka staza u širini 2 m. Tako da je prvih 200 m bio čisti boks meč, pa su se gubile naočale i satovi. Najskuplji sat od 3000 € ostao se kupati u jezeru. 
 

Triatlon Preluk Matulji

     U ono vrijeme začuje se žamor glasova. Na 333 hodočašće na Bistricu krenuli varaždinci i probudilo moje još jedno oko baš u 3 sata i 33 minute 02.07. Točnije čuo sam ih i prije, to mi je prokletstvo ostalo od JNA a kasnije ostalo ugrađenu u memoriju. Vrijeme je bilo kad sam bacio pogled na sat. Simbolika ili kritika. Prekinuo sam obveznost odlaska na Bistricu svake godine zbog dubokog poštovanja prema majci. Zadnji put sam bio 2018 a onda nešto zbog COVID-a i termina utrka na dan prve nedjelje u 7 mjesecu nisam bio nazočan. Obično sam odradio dužnost u 9 mj.  
    Kad su me tako lijepo probudili, spavanje nema. Odmah sam stavio led na stopalo. Pripremio sam doping od domaće hrane. Foto. Napravio sam zadnje pripreme za trku i put pod kotače plave ptice u uvalu Preluk. Prije sam namirio moju gakačku vojsku, posebno mališane koji su se udvostručili od 7.5. 
Brzinski sa svojih 70 konja na Lučkom. Rijeka teče od Jankomira, ne sluti na dobro. Lučko- Karlovac 1 sat vožnje. Dvije kolone gmizale su puževom brzinom. Manje nerviranja da sam krenuo bicom na trku. Kod Jastrebarskog sam htio izaći i vratiti se doma. Odvojak prema Rijeci dobio na brzini pa sam stigao na vrijeme na trku za 4 sata. Pozdraviti i vidjeti opet drage ljude.   
    Uvjeti za trku. Iznimno nepovoljni. Može se reći da sam iz Toplica /legionarska trka/ došao na topličke uvjete. Foto, temperatura na suncu prije starta 45,6 Celzija a more kupka od 25 stupnjeva. Bez daška vjetra, težak pritisak. Na ceremoniji proglašenja u 19 sati, 37 Celzija.
Mnogi mlađi krajnjim naporom su svladavali treći segment, trčanje. Mladić ispred mene je trčao i povraćao. Petorica poznatih odustali, čak i jedan od favorita za prvo mjesto. Najbolje su učinili oni koji su uplatili kotizaciju a ostali kod kuće. Začudo svi finišeri su završili trku u limitu. Slični uvjeti su bili 2014 u Udinama kad su 4 Hitne uredovale, posebno su imali posla za mlađim triatloncima.           
   Plivanje moje dobro, bicikl ne baš, koljeno od Raba slabo sluša, trčanje katastrofa. Pored koljena i dve koščice u stopalu škripe, nateklo-foto. Zauzeo sam drugo mjesto iza mog starog i dobrog prijatelja Lučana. Povratak za 2,5 sata. 
 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 16 od 81

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas36
mod_vvisit_counterJucer93
mod_vvisit_counterOvaj mjesec839
mod_vvisit_counterSve1871920
Sponzori