Štefanje

    Štef je bio iznenađen. Nazvah ga na mobitel da mu čestitam. Viknem: Hanibal ante portas. A on meni. Nisam Ante a još manje Hanibal. I tako je počelo veselje. Tradicionalno uobičajeno čestitanje za Štefanje i Božić. Po starim navadama i regularama, udri po tradicionalnoj hrani i ostalim delicajama. Došao sam prerano pa sam glavnu kuharicu zamolio da mi pripremi omiljeno zimsko domaće jelo. Krvavice sa kiselim zeljem, pire krumpir, salata, mlečec i čičoka te dobio makovicu jer kukuruzni kruh još bio u krušnoj peći. Sve smo zalijevali sa silvancem.
    Tako smo sportski proslavili Štefa i Božić. Nije moglo bez politike. Pa se društvo empatijski sjetilo Banovine i opravdanja premijera. Poslije 2 godine se prisjetio da obnova ide loše i katastrofalno. Pa On je glavni krivac jer je on instalirao nesposobne / Horvat / i dugoprstiće postavio na ta mjesta. Doveo je Paladina, ništa manje nesposobnog. 9 mjeseci ništa. Čovjek koji o građevini nema pojma. Jedini doticaj sa njom mu je IGH preko sumnjivog mešetarenje. Kupio dug za trice i kučine a prodao po basnoslovnoj cijeni. I to po pisanju novinara kupljeno i prodano istoj firmi. Navodno po tome nešto radi USKOK. 
   A sad osobno iskustvo i profesionalno o građenju. Da premijer prestane pričati gluposti o rokovima i da obnova ide dobro.
Otac i ja stavili smo kuću pod krov za 2 mjeseca. Visoki rohbau. Ugrađena stolarija. Iako smo znali sami uvesti centralno i vodu, uzeli smo majstore. Ja sam postavio zidne i podne pločice, komplet kupaonu i izolirao potkrovlje a fasadu / 3 strane/ završio sa dva zidara iz GK Međimurja. Na pročelje kuće zazidao sam fasadnu ciglu, sve sam. Dogovorio sam prvotno da mi rade 2 zidara iz GK Zagorje. Kad sam vidio šlamperaj najurio sam ih. Uzeo sam godišnji i za 14 dana je bilo dovršeno. Otac je dovodio majstore zidare da pogledaju posao koji sam radio samo 3 puta u životu. Prvi, zadnji put i nikad više.
  To je bio osobni podvig. A profesionalni, spasio sa GK Međimurjem Zimsku olimpijadu u Sarajevu 84. Na natječaju su sve objekte prigrabile beogradske firme /Udarnik, Prvi partizan.../ kak je bio trend u Yugi. 3 mjeseca do početka 6 hotela nisu ni pipnuli. Onda su Branko Mikulić i braća Hamdije vrisnuli i bez natječaja dobili smo svih 6 hotela. Direktor me poslao dekretom u Sarajevo i Visoko /kompletna kanalizacija/ za koordinatora nabave svih materijala. Nisam brinuo za radnike, hranu i spavanje. Predali smo objekte sa teh. pregledom i postali najpoznatija građevinska firma u Yugi. Kad sam odlazio poslovno u Beograd, sva vrata su mi bila otvorena. U vojno brodogradilište Beograd ulazio sam kao u Ivekov Konzum. Firma gdje mnogi visoko rangirani političari nisu imali pristup. Bio sam na brodu lovcu na podmornice, građen za Gadafija.
   Izgradili smo u mojoj ulici kuću tuto kompleto za jednog velikog centralaša. Za mjesec dana ključ u ruke. Kakvih jebenih 2 godine Banovine i 6 kućica. U Zagrebu u 3 godine nula, ništa, zero. Mi u 3 mjeseca 6 hotela.
 Savjet premijeru, neka gleda N1 što mu stradali poručuju a ne uhljebnički HRT.
    A da ne završi sve tako sumorno ipak su ovo dani darivanja pa sam i ja dobio darove. Posebni darak, malog bucmastog brzog ko munja jer mu svaki čas nagazim na neku capicu. Hodam ko po jajima, stalno moram gledati u svoje noge. Mali je star 50 dana. Border collie. Pametno dijete i već sam mu podijelio neke vještine. Aport.  

Zadnja izmjena ( Srijeda, 28 DECEMBER 2022 06:29 )

 

Sportski vikend 107 i 108

        Počeo je sa sportskim susretom pri Obrtničkoj komori sa penzionerima. Sa mnogima se znam iz viđenja. Par dobrih poznanika. Jedan je brat bivšeg šegrta mog oca. I jedan profesor koji je spasio 1992 kulturno blago biblioteke Pakraca. Uz to i srpske vjerske knjige i ikone. Za mnoge je bio izdajnik, istjeran iz vojske i radnog mjesta u Varaždinu. 
    Druženje je bilo uz delicije i muzičku pratnju. Bilo je i pića. Jelo se najbolje sljubilo sa graševinom. Za "putnu" smo dobili crno ulje. Dobra uvertira za subotu.
Prvo. Zimska liga u Prelogu u 15 sati. Dođem u 14 i 30 i u slobodnoj govornoj informaciji priopće mi da je trka završila. Dobio sam kritiku čiste filozofije, slabo pratim Facebook. Nije mi ni kraj pameti da budem Leibnitz koji je preko "čiste" dogurao do matematike i to diferencijalni i integralni račun. Ispada da sam slabo računao. Te sam 3,2 km istrčao sa zakašnjenjem i postignutim rezultatom od 55 minuta.  
  Računam, bolje mi je da odem doma na tekmu jer Božićna trka u Kotoribi počinje u 18 i 30. Gledam prvo poluvrijeme, naši dominiraju, rezultat 2:1. Usput odgovorno čuvam psa od kćerke. Voli se rastrčavati po dvorištu. 
 Dogovornom ekonomijom sa kolegom Zvonkom zajedno krenemo na utrku. Poslije HE Donja Dubrava umjesto za Kotoribu Zvonkec me provozao po dragome kraju do Draškovca. Opla, još malo pa ćemo biti u Prelogu. Vratimo se nazad i zakasnimo na trku. Ja sam uredno otpilio dionicu. Ne pamtim kad sam uspio biti 6 u kategoriji. I ostao bez srebrne medalje. Šteta a to su bile zadnje trke ove godine, 107 i 108. Jedino što je bilo opravdano u sportskom smislu. Paket za 70 kuna, kapa Joma, energetske pločice i hot dog sa kobasicom. Ja sam se odlučio za dupli srneći gulaš pri lovcima "Jarebica" i pitki Cuvée kod ribiča udruge "Som". Poslije namirenja životnih potreba za delikates zasladio sam kosanom mašću posipanom sa Horgoš paprikom i sitnim lukom. Od slastica, palačinke sa pekmezom.
 Nedjeljno jutro, namirim moje stado od patkica i pokupim jaje. Svako jutro jedno jaje. Snagu daje.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 18 DECEMBER 2022 16:32 )

 

105 i 106

       Kažu da je petek svetek. Meni je stvarno bio. Sezona je završila bogato. Jedino nisam zaključao feštu nego sam prerano otišao iz WiFi towera. Možda je bila i to sretna odluka. Gucnuo sam samo dvije pive. I krenem ja domu svom. Kući pjevajući. Međutim do tog WiFi može se doći samo jednom ulicom i jednom izaći iz centra Klagenfurta. 
    Zaribano kao u Varaždinu. Kad promašiš ulicu ili nema mjesta za parking onda si osuđen voziti se sve okolo naokolo da bi došao na željeno mjesto. Tako izađem iz ulice Bahnhof i za 50 m odmah lijevo u ulicu Gabelsberger. Tri trake su i ja sam izgleda prebrzo dve presjekao i počnem sanjati da sam već na izlazu iz grada kad u nutarnjem retrovizoru spazim vatromet plavih svjetala. Pomislim prelijepi gradski raskras. Ja vozim dalje ali svjetla me prate. Jebote pa to mi je policija na leđima. Propisno upalim desni žmigavac i ugasim motor. Otvorim vrata da moguće alkoholne pare izađu. Dođe mladi pajkić i počne čavrljati na njemačkom. Ljubazno ga zamolim ako je moguće na engleskom. Pita me za dozvole i dali sam auslander. Ne nisam nego triatlonac a to se i sam uvjerio vidjevši obješen dres HSV. Pita me da li sam pio. Jesam: one beer. Budem puhao?  Može. Starog lisca bi ulovio. Dva puta sam prekratko puhnuo. Objašnjava mi da moram puhati dok on ne kaže Stop. OK. Uzmem 5 kubika friškog zraka i puhnem ih u dreger. Bulji u njega, have a nice day i gute riese.
    Eto, to je bio prvi subotnji sretan događaj. Poslije laganog odmora skoknem na Zimsku ligu Prelog. 105 trka. Uz jezero, po asfaltu u lice sjevernjak. Poslije kuhano vino. 
U nedjelju na adventsku trku, na Čevo. Svaki trkač donio je ukrasnu kuglu i ukrasio bor uz križ na vrhu Čeva. Uvjeti, prekrasni. Vjetra nema ali ima snijega, blata, bljuzge a najviše padova. Izgledamo kao pajceki u blatu. Gore teško a dolje najbolje zvati HGS. Laci i ekipa za ovaj puta su pripremili domaće kobasice i Aničine štrukle. Po izboru kuhani čaj, kuhano vino a najbolje je išla sirova graševina. Kupanja nije bilo u Bednji jer je nabujala pa sam sa Pericom demostrirao pred mladićima, kupanje u snijegu. 
 Uspio sam se spustiti bez HGS do nizine i dovršiti 106 trku ove godine. Ukupan dojam kao u pjesmi koju je često moja generacija slušala od Iana Durya.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 12 DECEMBER 2022 06:03 )

 

KTRV 2022 i Shengen

    Opet petek i svetek 09.12. 
Fizički sam dobro ali uhvatila me neka depresija. Po tom kiselom vremenu idem u centar austrijskog događanja. Mogao bi uz kuhano vino i orehnjaču gledati tekmu a mene vrag tjera po priznanje. Kiša lije kroz Sloveniju a promet gust. 
  Schengen. Da se i ja pohvalim sa granicom. Prošao i prešao sam ju ko potočić.
Mogu se još hvaliti bez šalabahtera. 6 godina zaredom osvajao sam Triatlonski kup Hrvatske i to od 2007 pored legende Borka do 2012. Te 2007 godina, on 160 bodova ja 166, obradio rezultate Joža, ručno. 
   Nastavio sam osvajati zaredom zadnjih 5 godina AAT Cup, ukupno sam ih sam osvojio 8 od 2012 te 5 KTRV kupa sa austrijskom licencom za klub HSV, od 2015 kad sam bio drugi.
    Od 2016 do 2022 uporno se ne dam sa 1 mjesta. KTRV cup je dve godine bio u mirovanju zbog COVID-a, uzeo mi 2020 i 2021 godinu.
Raspoloženje mi se popravili dolaskom u WiFi tower. Pozdravim sa "svojima" i ekipom organizatora KTRV kupa. Predsjednikom C. Tammegerom i voditeljom ceremonije M. Polkom. Sa Tammegerom sam zajedno krenuo u Kup. On u 4 godine mandata a ja u lakši dio, po prva mjesta. 
   Bila su 4 razna proglašenja, na kraju Kup i zadnja kategorija M70. Kad me je Polka prozvao, nakitio me kao božićno drvce. Skoro mi je bilo neugodno. Ne da se hvalim ali dvoranom se prolomio preglasan aplauz i ovacije. Na panelu spazim kategoriju M 70-74. Pretrnuo sam zbog "74". Star sam kao Matuzalem. Najrađe se ne bih popeo na postolje, gdje sam prečesti gost. Od prvog 2016 u Veldenu. A kako je izgledalo na postolju, Slika govori više od tisuću riječi. Gospođa izaslanica grada nije skidala pogled sa mene. 
Dobio sam pokal, 2 x 30 € bonova za opremu i paket Villachera alko frei. To je bilo službeno. Neslužbeno prije nego sam krenuo doma i to prvi a atmosfera se tek zagrijavala, dobio sam "putne" pakete od 5% Villachera i razni dozvoljeni doping.   
  Hrvatska i Brazil počeli su tekmu kad sam vozio kroz Volkermarktu. U mislima nosim sliku. Volkermarkt je tužno mjesto zbog buduće tragedije koja je slijedila na Bleiburgu. Nogometno ludilo penala bilo je baš kad sam bio na postolju. Skupo me je koštala ta pobjeda. Piva 4 €.
  Kockasti dres je originalni moskovski iz 2018, dobio sam na poklon od HNS-a.        
 Sutra u Prelog na Zimsku ligu.
 

Jako dobro i 150 godina

      Schengen je jučer bio razlog da nam se premijer opustio i raspustio ađendom "isporuka godine" od Pelješkog mosta po šalabahteru, pa na dalje...... i da oni koji neće njega slušati o vojnom "angažmanu" oko uvježbavanja da će protivnici 150 godina to trpjeti pokazujuči teatralno tapšanjem po svojem desnom ramenu.
Nismo to primijetili 91. Nešto je onda bio veoma tih i zatajan igrajući, po vlastitim hvalama u Parizu košaricu i mlateći croissante. 
Nikad do sada od 91 nisam nikog pitao "gdje si bio 91". Zašto? Ispred mene ima mali milion ljudi koji su to pitanje zaslužili pitati.
 Ne mogu a da dezertera to ne pitam. Gdje si bio.
I sad će on dijeliti tko je za Putina a ko je protiv. Po anketi 60% građana rekla mu je, ne, njegovoj ađendi. Ja nisam ni za njega ni za Putina. Ja sam za Hrvatsku, ako mogu birati u slobodnoj, demokratskoj i pokradenoj Hrvatskoj.
     A što se tiče "isporuke godine" i "jako dobro" najbolje je pročitati članak Mojzeš Vrabec koja piše o premijerovim deluzijama. Ja bih dodao da premijer masovno dijeli iluziju da je jako dobro što će stradali provesti i 3 zimu u kontejnerima.
    Bio je na području stradalo u potresu. Pa je bilo potresa od strane nastradalih koji su mu očitali bukvicu o isporuci godine da će i treću zimu zimovati u kontejnerima. Rekli su da je strpljenju kraj i da im je dosta obećanja. Odgovor su dobili čitanjem epistola upučene samom sebi i nahvalio se oratorskim frazetinama. Informacije su pljuštala o desecima tisuća obnovljenih kuća što je po njemu jako dobro. Onda se pohvalio da su u 2 godine izgradili 6 /šest/ kuća. Doduše nisu useljive, nepoznato zašto. Stavio se u poziciju božanstva, svemogući je i sve zna, sve što napravi, jako je dobro. Samo ga 70% građana tako ne doživljava. 
   Za kraj eseja ostaviti ću jako dobro iskorištavanje pristupnih fondova, bespovratnih. Nekakva ađenda baš za potresno područje. Već duže vrijeme ptičice cvrkuću da je propalo 5 milijardi kuna. Za taj novac mogli smo izgraditi još jedan isporučeni Pelješki most sa prilaznim cestama. Jako dobro. Od darovanih 7,5 milijardi iskorišteno jako dobrih 20%.
  Ali to nije sve. Novinarima je promaklo da su u toliko hvaljenom proračunu, planirano za ovu godinu 33 milijardi u investicije iz fondova EU. Vlastitim priznanju kažu da su realizirali 16 milijardi. Za 17 milijardi ostalo 14 radnih. Biću prorok Jeremija. Neće ništa od toga iskoristiti. Moguće se varam, možda iskoriste taj novac za kupnju INE. Ako neće biti INA možda isporuče 5 Peljeških mostova i prugu Križevci- mađarska granica.

Zadnja izmjena ( Petak, 09 DECEMBER 2022 05:32 )

 

2. Rudarski cener 2022

    Odem petkom u Klagenfurt a dođem doma u subotu. Kao u mladosti, uvijek drugi dan na spavanje.Tuširanje i u krpe. 2 sata spavanja. 
3.12. Opet slušam jutarnje vijesti, Plenković je otvorio najduži most u Hrvatsko. Pa j..... vas taj most. Da li ima itko barem najprimitivnije novinarsko znanje o 5 engleski W. WHO, WHEN, WHERE, HOW, WHY. Koliko je taj prokleti most dug ? 
  Uzimam opremu i do Ivanca. Ja opet na vijestima. Cijene gorivu padaju, dobra vijest. U Austriji dizel od 13 do 15 kuna. Ovaj od 15 je na pumpi Esso. 2019 sam natočio u Ferrari litru za 11 kuna, vrhunsko gorivo. Konji u plavoj ptici su podivljali od veselja i sa punim rezervoarom napravio sam 1100km. Firma je Exxon u USA a za ostali svijet trgovačka marka je Esso. Ostalo ime od Standard Oila kad su starom Rockefeleru rasfrčkali firmu.
   Vrijeme za trku solidno, dobro. Ne pada a staza do sv. Duha zadovoljavajuća. Spust kroz šumu bio je opasno klizav. Izvedba trke lošija nego prošle godine. Postignuto vrijeme slabije za 2 minute. Krivci, 2 x 200 km vožnje, delicije, 2 pive i 2 sata spavanja. Da sam sa fešte /zagrijan/ došao direkt na trku bilo bi bolje vrijeme. Tako mi je Perica uzvratio na brdu za ono što je on gubio u nizini na trkama. 
Ne vjerujem u teoriju zavjere. Ali kako je sve u znamenju brojke 2, tako je i časno moje 2 mjesto.   
   Poslije trke navalili smo na kuhano vino i domaće štrukle, zlevanke, pite od jabuka, razne pekarske proizvode. Sljubio sam mazohistički hedonizam od petka sa subotom. 
Vratim se domu. Ručak sam preskočio a u postelju uskočio. Navečer realizacija pisane pečenke smješetene u slovenski svinjski nec.
    U nedjelju, nastavio sam sam u istom tonalitetu sa još jednim cenerom. Dakle u 2 dana po 2 x 10 km i to na 2 /opet / kolu ZBL na Ivanščicu. Vrijeme, kiselo. U 9 sati prema fotki prije noć nego dan. Staza u jednom dijelu, na 5-6 km, trebale su peraje. Voda teče nizbrdo u kolotrazima + bljuzga.  
   Statistika, 104 trka u ovoj godini i ukupno 141 puta istrčano na vrh Ivanščice. Mario S. kaže da ga fascinira moja statistika da znam broj trka. Jednostavno pogledam broj nastupa na ligama a pojedinačne trke nađem na stranici. Ponekad je i Orvel od koristi.     
 

Jubileji-25 g. HSV & 10g. AATCUP

    Svane 02.12. Petak. Dođe dan da naplatim triatlonsku "ađendu".  A još me jedan petak čeka. 
Pogled kroz prozor. Sipi sitni snijeg. No to vrijeme neće pokvariti Jubileje. 25 godina kluba i mojih 10 godina u AATCup. 8 puta sam osvojio taj kup a zadnjih godina, šest puta zaredom. Bilo bi 11 godina ali me COVID diskvalificirao za jednu godinu. Propala godina.
    Ubacim u plavu pticu odjeću sa insignijama kluba, košulju, svečane dresove za ceremoniju proglašenja a i za chekpoint Dravograd. Vozim do Borla. Kupim 5 kila kobasica i nec za pisanu pečenku. Polako kroz SLO, da ne platim kaznu u € i slušam jutarnje vijesti. Plenković otvorio najduži most u Hrvatskoj. 
  Dravograd, checkpoint prođem uz mahanje. Vrijeme povoljnije nego kod nas. Suho i toplije. Obiđem OBI u Klagenfurtu i snimim krampusa i kukurijek. Moji još nisu promolili cvjetne glavice. Susjedstvo je Khevenhüller-Kaserne. Dežurni baci pogled na listu registracija, digne rampu i uplovi moja plava ptica do glavne zgrade Lovačkog bataljuna. 
  Dočekali me predsjednik kluba i najbolji prijatelj. Naravno i ostali prijatelji. Nazočan je bio i predsjednik države Koruške dr. Peter Kaiser 1958 g. /član kluba i nekadašnji triatlonac/ sa ostalim državnim odličnicima. Prisutan je bio i direktor 5 Ironmana trka u EU- Lorenz Helge. Isti je zadužen za neke trke Spartana. Ukupno nas je bilo sa osvajačima odličja oko 120. 
     Program, vojna glazba uz svaku najavu podjele nagrada. Dobio sam dvije vrhunske kvalitetne klupske majice. Bijelu i crnu. 
Jelo. Specijaliteti. Punjeni karabatak i iznenađenje, ruski piroški koji su u momentu nestali. Kao nepopravljivi hedonista, ocjena 5. Michelinova Zvjezdice. Salate su me oborile, posebno cikla. Vidljivo da sam natrpao bezobrazno tanjur a ne zdjelicu. Raspustio sam se kao Rasputin. Za delikatesu šnita čokoladne torte od kolegice triatlonke. Piće. 6 raznih sokova. 4 vrste vina, bijelo i crno a najbolja tekućica, piva. Odlazim rano ujutro među prvima, da se stignem odmoriti za sutra. Za Rudarski cener.
Slika nagrađenih, katastrofa. Osvjetljenje stavili iza nas.
 

26 Zimska liga

   Zimska liga počela je prve nedjelje adventom po prekrasnom sunčanom vremenu iako su 10 dana uporno najavljivali kišu. Čak su u subotu meteorolozi htjeli na silu osigurati kišu. Dan je upotpunjen dojmljivim pitoresknim krajem. Zimska idila počela je od 5 km sa 10 cm snijega a od 6 km, 20 cm. Naporna trka prethodi napornom tjednu.
   Nastavak je 02.12. u Klagenfurtu na Jubileju 25 g. HSV Triathlon Kärnten. A onda kreću tri trke. 03.12. Rudarski cener i 04.12. opet Zimska Liga. 
Nastavio sam niz trka /102 / u ovoj godini.                                                                                                                                         https://photos.app.goo.gl/Zd1G79ccCuDKpNy56
 

<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 17 od 87

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas62
mod_vvisit_counterJucer181
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3247
mod_vvisit_counterSve1888666
Sponzori