Ni med cvjetjem ni pravice

     Zadnjih dana mediji su zabavljeni dvjema temama. Uljanik, rješenja nema, jer imamo nesposobne aktere. A sve više istine izlazi na svjetlo dana ili ljepše se odraziti kosturnica ispada iz ormara.
  U emisiji Nedjeljom u 2, Stanković je opet promašio temu. Doduše bilo je dosta toga dobrog kao infomacija, sada javno izrečena da je krovna institucija koja se brine o brodogradnji u Lijepoj Našoj, Jadranbrod, prije dvije godine upozorila na nelogičnost u Uljaniku i 3 maju. 
Dakle za to je sve znala Vlada, ova. Točka.
  No u emisiji Stanković insistira na krivici i SDP-a /gost Bernardić/ jer je Uljanik, sad već famozna pozajmica od 525 milijuna uzeta 3 maju i i neke poticaje od 820 milijuna nije korektno koristio. Eto kad neupućen, neobrazovan za gospodarstvo pet minuta uvjerava gosta da je za te egzibicije kriv SDP.
 Pozajmica između Uljanika i 3 maja je interna stvar poduzeća, tu nema ni Vlade, ni politike ni bilo koga drugog. Ako nije za riješiti unutar sustava riješi se putem institucija. Odgovornost je na vladajućima, HDZ, nisu pratili jamstva, nisu stvarali uvjete za gospodarstvo i nisu ništa činili da se spriječi nastala situacija.
   A to nečinjenje  se nastavlja i rezultat je ogromna šteta za državu. A ima rješenja. Ponavljam za Agrokorpu su našli ali za najveći izvozni brend nisu. Krleža.
Druga tema. Presuda Ćaći ili Malo vitra. Neki mediji pišu da je puka. Bogami bi i ja, da moram vratiti 17,5 milijuna. Fučka se njemu za zatvor, kad iz njega na račun zdravlja izlazi kad si zamisli. Na prvi pogled lice sve govori, teško bolestan čovjek iako i dalje ima pobjednički gard. Način života uzima svoj danak. Krleža.  
  Što mene impresionira kod Sanadera, kolko je taj čovjek nagrabio. Čitajući knjigu Kuljiš-Rajković u kojoj činjenično tvrde da su bili tolika sirotinja da su kao djeca završili u internatu. Tu se formirao zov Imal' mene tute, kod nas na sjeveru ima retorika, kaj ja od toga imam. To je jedna impresija ali druga oko Ćaće je još veća. Nitko drugi kriv, osim dvojice koji su gulili krumpire, zovu ih krumpiraši. Sve u HDZ-u što je sad na vlasti bili su Sanaderovi potrčkala. Neki i nosili torbe sa crnim fondom, kao šef kluba u Saboru, rekao Bernardić. A novinari ko novinari ganjaju dojučerašnje pajdaše a oni se prave da tog Sanadera uopće nisu nikad poznavali.
Kak bi rekel Krleža, ni med cvjetjem ni pravice.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 08 APRIL 2019 03:33 )

 

1 travanj/april

     Nije šala, poskupio plin i struja na 01.04. Sad mi je jasno zašto su si /HDZ/ po hitnom postupku u Saboru izglasali povećanje lovice za EU izbore. Kad se za sebe trebaju pobrinuti onda ide pod hitno a kada treba pronaći novac za bolesnike, posebno za djecu, onda je nema. Svako ima svoje brige.
Šala je, da Vladin posao odrade nevladine organizacije.
   Nije šala, prvotravanjska, Ivek je postal bogec bistrički u Kulmerovom dvorcu. Potomci grofa Kulmera i dalje ga smatraju svojim. Ivek je sprčkal posel, kak se zove / njegova poštapalica/, možda više neće biti pogrešnog uticaja na institucije, pa da se pravda zadovolji i vrati skojevska pljačka. Nema više Agrokorpe, sad je korpa Fortuna ili ne Fortanova /kak se zove/. Šala je, da je sklonio dovoljno za sebe i potomke. Svoje, ne od Kulmera.
  Nije šala, prvi dugometražni varaždinski film od tandema Kerekeš. Ljubomir i Jan. Šala se zove Ufuraj se i pukni. Da li netko zna kako se na mađarskom kaže bankomat.
  Derem keš, a kak se na hrvatskom kaže glumac.
Kerekeš.
  Nije šala, Vlada duguje 2,2 milijarde kuna za lijekove, šala je, populistički odgovor, nemaš brige. Ova šala nema nikakve veze sa slučajnošću na početku teksta.
 Nije šala, kuvajtski naručitelj otkazao je brod Uljaniku. Šala je što je taj brod za prijevoz žive stoke, junaca, Šala je da ga sad mogu izrezati u staro željezo, jer je strogo namjenski. Čak se ne može upotrijebiti ni za stoku sitnog zuba. Ovo zaista nije šala.
 Nije šala, bivši finac ministar Linić /SDP/ zna kako spasiti Uljanik. Neka Mirovinski fondovi ulože u propalu firmu. Kako je lako sa tuđim po strništu ili može sa tuđim po gloginjama mlatiti. Gdje je to samo naučio. U INI. Pa nije to tako jednostavno kao izmjeniti trulu banderu od struje.  
 Nije šala, čeka nas nova globalna kriza a mi još nismo na modalitetima i filozofiji /Horvat/ kak se zove /Ivek/ zadnje krize iz 2008.
  Šala bi bila da nesposobni /vidi stanje gospodarstva/ muljatori još sprčakaju živu lovu penzionera.
 Nije šala, kardinalu je došao vizitator od Pape. Crkva se nije bavila Božjim poslanjem nego biznisom sa nekretninama i još nečim. Zadnja vizitacija bila je 1942 biskupu Akšamoviću koji je sprčkal crkvenu imovinu i bio na vezi sa jednom kraljevskom porodicom.
  Kako će ova šala utjecati na kanonizaciju.
 

Di su pare

  Gledam Poligraf 29.03. Togonal, novinar, gosti, Panenić, Grčić, Horvat. Fali Čačić, jedan javitelj u emisiju prozvao ga za Coningpropao a dijeli lekcije i nešto spomenuo pretvorbu sa pomorskim dobrom / Uljanik-dioničari-radnici/  i još dosta je toga istinitog rekao.  Čačić ? Nitko kriv za Uljanik, pa ni novinari a para nema, kao i u Agrokoru.                                                                 Mislim na žiro račune. Nema. Kompletna situacija tragikomična, počevši od Stečajnog suda, Uljanik jedna firma a dva stečaja, u Rijeci i Pazinu, jasno dva stečajna suca pa po logici i dva stečajna upravitelja. Kad je bal nek bude maskebal. Prije bi rekao bal vampira. A nema para. Di su?Više ne ispadaju kosturi iz ormara, nego su to već dubinske kosturnice. Po Horvatu, krvavo su radili u Vladi. Pa valjda su radnici radili u proizvodnji, a njegov rad bi opisao mojim ino događajem.Vozim ja auto, Völkermarkt, raskršće, crveno, kočim, kočnice ne rade, ručna, ne radi, skrenem i lupim u samoposlugu. Zamislite, ono radi.Iz emisije se sve više otkriva prava istina. Po priznanju Horvata, već su u 1 mj. 2017 znali situaciju, davali i oni jamstva ? A kriv Milanović.                                                     Ne samo to nego su podržavali Skupštinu Uljanika i Upravu sa 97%-Marić financ ministar. Javljaju se sindikalci, /a ima ih ko šodra u Dravi / Alviž koji je bio protiv sa 3%. Jedan je 4g. bio u Nadzornom odboru i ništa ali je Šoljić sindikalac prije dvije godine izašao iz NO i podnio kaznenu prijavu.? Dakle ni novinari ne rade svoj posao kako treba, ako već institucije ćute.  Ministar Horvat, crven u licu, pogubio se, svakim novim kontaktom sa javnošću druga priča, potpuno nekompetetna osoba za gospodarstvo. Trebao je ići u fiškale. Prvo je pljuvao po strateškom partneru Debeljaku a sad ga naziva kolegom. U čemu su kolege, studirali zajedno, bili ministri ili su gospodarstvenici.?!I ekonomski riječniknovogovor,mu je na visini, kaže, filozofiju ugovaranja brodova treba mijenjati, pa živi novac, koji ? A di su pare?  Dakle nema filozofije, ima potpisani ugovor na osnovu egzaktnih podataka, a živi novac je obrtni kapital. U nekoj emisiji prije je rekao da se trebaju baviti nekim drugim poslovima. Da, varioc ili brodski električar ili cjevar bude šnajder. Možda frizer ili plesni trener.Uljanik ima sve, tehnologiju, tehniku, ima patente koje nitko nema u svijetu, njihov proizvod /unikat/ ima dugovječan život jer ne štampaju serijske brodove kao J. Koreja, ima stručnu radnu snagu, žele raditi. Imaju znanje.Nema upravljačkog znanja po vertikali.           Proučiti Leontijevljev "traded goods sector."  Di su pare ? Tvrde da su dali za plaće. Za to ih nije nitko ovlastio, dali su novac poreznih obveznika a nije ni ih ovlastila teorija, nauka, struka, pa čak ni povijesna poslovica, kineska. Nemoj dati ribu, nego mrežu i nauči ga loviti.Leontijev-"traded goods sector." 

Zadnja izmjena ( Utorak, 02 APRIL 2019 13:23 )

 

Esencija

         Naslov. ? Da se razbije trenutna tjeskobna situacija u državi.  Uljanik. Radnici zavarili vrata, filozofski pogled na zahvat je bit ili suština. Kraj, svršetak, konec, ende, the end...
Bacimo se malo u ezoteriju. Najbolji grafit koji sam vidio prije par godina, bio je na Varaždinskom groblju, točnije na fasadi mrtvačnice, ispisano je JA ?. Prekrasno i predivno, duhovno. Kao i Mesićev vic, bivši prezident, kad su ga pitali u vezi dvojice predsjednika. Oba ne mogu iz zemlje. Poslije je postupio mudro. Ispričao se. Sve su to istinite životne priče. Pravi događaj je ispad W. Churchilla na jednom prijemu. Prišao je jednoj dami sa čašom viskija i rekao, prekrasni ste, da li bi bila zadovoljna da se druže. Dama ga je hladno odmjerila i rekla, bojim se da vi to niste u stanju. Zahvalan sam na vašem opažanju, ali da znate, ja ću se do sutra otrijezniti a vi ćete ostati ružna.      
Ružna esencija. Štrajkati kad se nema, je esencija. Kad su donijeli Lex Agrokor, odmah sam postavio pitanje, zašto ne i za druge. Odgovor je jednostavan, u Agrokoru na koju se stranu okreneš, možeš grabiti. U Uljaniku treba graditi /znanje/ ako ima esencije.
    Uljanik, sutkinja opet odbila stečaj. Ne želi biti grobar Brodogradnje. A prepoštovani premijer je danas /28.03/ čekao sutkinju da zabije zadnju kalafatsku brokvu.  A kako nije dočekao alibi za stečaj, ispričao je cijelu povijest hrvatske brodogradnje, kalafata, sve tamo od Čuvaj se senjske ruke i Neretljanskih gusara. Pomoć od Vlade i operativnog ministra, ništa. Preporuka o Teoriji tržišta i cijena, ništa. Mogu ja davati savjete ali treba imati i esencije. Konačno nisam ja njima mentor ali zbog poštovanja prema struci i načinu života, pa i dužnosti da je znanje imanje i da nije znanje važno znati, nego je važno znanje pre/dati/.
  Obraditi, Kantorovića, Leotjeva,/ nobelovci/ uputa kako se takva krizna stanja rješavaju.
Moj čvrsti i snažan stav je, najveći krivci su za Uljanik i 3 maj su političari. Po njima su oni sve napravili, restrukturiranje, dali novac, dali jamstva i sad što. Rodilo se dijete i bacili ga u vodu. Nit zna plivati niti ga netko upućuje a niti ga netko nadgleda, E tu smo. Demagogije imamo za izvoz ali brodova nema.
 Trebalo je sve te procese pratiti, analizirati, trebalo je sve znati u dan, u sat. Stanje solvetnosti, likvidnosti, terminske planove izgradnje. Milanović je dao jamstva / kao sve države u svijetu/ izgubio izbore i sad je majka svih pitanja tko je trebao nadzirati jamstva /poreznih obveznika/. Ima financ ministar koji je strastveni navijač sa ramena gospodina J.S. Jolly . Koji ih je preuzeo. A, tko ih je pratio ?
Nisu ministri manekeni da  izvaljuju mudre sentece i prikazuju svoje popunjene esencije. 
 

Credit rating

        Očekuješ da će biti sutra bolje. Ali od optimizma se ne živi a još manje da će BDP rasti. Ali da od goreg može biti još gore, to je činjenica na dnevnoj bazi. 
U koju sam se i ja uklopio. Eto i ja sam bio neprincipijelan, kod slučaja ministrice, moj grijeh, Smatrao sam da moram dati podršku zbog iskrenih suza pred kamerama, ali 3 godine biti zaboravan, malo je previše.
   Najam Mercedesa neće biti neka afera jer radnja nije dovršena. Jasno da tu ima nečega, jer njih šestoro ima 7 auta ? Trebalo se pričekati trenutak kad ide auto iz najma u vlasništvo. Taj prijelaz je ključan kad se auto pro/daje/. Bolje rečeno otpiše iz dugotrajne imovine, kao stara krntija /2 god !/ I još jedan važan član HDZ-a ima isti slučaj. 
  Da se ja vratim principijelnosti. Opet štrajk u Uljaniku. I suluda odluka da ne dozvole radnicima Australca da dovrše kruzer koji je već trebao ploviti, vraćene su uplate turistima. Ja sam vjerovao da se može restrukturirati brodogradilište, iako je u bankrotu. Poslije ovakvih akcija teško da će netko naručivati brodove. 
Budući je brodogradnja strateški izvozni sektor tu će biti potreban pravi majstor da napravi reda. Čišćenje "palube" od uprava do radnika. Ne samo stručna, tehnička-tehnološka podrška, već i čišćenje u glavama. 
  Odmah da se odredim da sam bio na strani slabijeg i radnika. Kad se pogleda unatrag, povijest našeg gospodarstva i gospodarenja od strane politike onda su 100% radnici u pravu. No nisu kad rade ovakve akcije. Pored toga simptomatično je da sindikalac tvrdi da 7 mjeseci nisu dobili plaću, a da godinu dana nemaju repromaterijal. Ej, i na to da nitko ne reagira. Znači godina dana se ne radi. Pa što su radili i političari. Kao onaj koji je rekao, sve je kriv Milanović, jer je dao garancije. Pa nad tim garancijama je trebalo bdjeti, gdje i kako su potrošene, jer je to novac države. Otišle su u vjetar, zbog demagogije i lijepog govorništva.
  Kao i hvaljenje da smo ušli u inveticijski rejting. Samo se jedna agencija odredila, druga ako digne za jedan stupanj, biće pozitivna nula a treća nas vodi dvije razine ispod investicijskog rejtinga. Ako ga digne, bićemo još u "smeću", a prepoštovani premijer već sanja da će investitori dojuriti i da će rasti BDP.
Da mu je optimizam falični, eto mog pogleda. O Italiji i Njemačkoj sam dao  osvrt, tu kruha nema. Oslonjeni smo na EU. 
Reformi strukturnih nema. Kako da raste BDP. Da li je poznata činjenica, poslije ll svjetskog rata u gospodarstvu USA su globalno bile oko 50%, 1980 sa Europom su bile 31%. Kuda krenuti, u rastuće ekonomije. Indija /skoro 9%/, Kina, Kanada, Brazil, J. Koreja, Australija. Rusija ?
 A mi se držimo  € kao pijan plota.
 

Kibidabi ili doktor naučnih nauka

     Entropija je gadna pojava u fizici, a u glavi težak košmar. Potpuno društveno neprihvatljiva osoba o sebi govori u trećem licu ?? Počelo je sa, ja sam lijep, pametan i mogu trčati maraton ?, pa do teze da nije rođen sa malom maturom /teorem Zagoraca/ nego rođen sa fakultetom. Svjetski "piar", operativni ekonomista, i sad na kraju da je doktor.                                                                                                                                                                                                Na zajebantska pitanja novinara, išlo je prvo kibidabi, pa da njemu ne trebaju nagrade nego nagrade trebaju gradonačelnika Hrvatske i za kraj da je on već je doktor. Valjda po optužnicama.

   Odmah neka primi duboki naklon za počasni doktorat sveučilišta Zagreb, nekad među 500 a danas ni među 1000 na svijetu. Naklon, ako je iz svog žepa platio obnovu Muzičke akademije. A kako nije, već su to novci poreznih obveznika, to je kako je rekao jedan od senatora, brak Boras-B.
    Dno dna naše akademske zajednice. Od svih koji su skočili na noge, jedino se Filozofski fakultet uredno odredio sa argumentom- porezni obveznici. 
 Nekadašnji gradonačelnici su svojim novcem gradili i bili ktitori ili su kroz razne privatne institucije osiguravali novac.  
Dakle samim postupanjem a to je radno mjesto daje zadatak da radi taj posao. Da li radnik koji kopa kanal dobije počasni doktorat. Ne jer radi svoj posao za koji je nagrađen sa adekvatnim dohotkom. I tako mali milijun ljudi svih zanimanja. 
   U ovom slučaju kibidabi, je, ja tebi ti meni.
To je naša stvarnost u Lijepoj Našoj. Još jedan od doktorata je slučaj ministrice Žalac. Ja ne vidim nikakav problem u njezinoj dozvoli. I ja znam zaboraviti, jer znam da sekunde idu sporo /na trkama/ a godine lete. Na granicu sam došao a istekla je osobna, iako sam znao rok, ali eto dogodi se da te protok vremena gadno iznenadi. I znam da zadnja tri mjeseca pred istekom roka, ne može u EU. Koristim šest prijelaza pa se neće znati na kojem sam bio. Ukratko, pajkić mi priopći, nema prolaza, istekla osobna a ja bi na promociju, prvi puta osvojio ino kup. Još kraće, nagovorio i našeg i slovenskog da me puste uz dužno upozorenje da je kazna 500 €.  Nije za napisati što sam sve sebi rekao.
   Žalac, jadna, i žalim ju, jer je na njoj slomljen jedan od doktorata a pravilo je korupcije u LN.  Kratko, ubrzanom amortizacijom /2g./ auti se daju u najam na 2g. Kad istekne najam, nastupa jednostavna tehnika, dobije se vrijedan auto, recimo 50000 , nov novcat za 50000 kuna. Tko ima strica i do sv Petra se dosmica. 
To je javna tajna i to sve institucije koje trebaju znati, znaju. A kako to da se takva kriminalna radnje ne kriminalizira. Jer mnogi važni drugovi dobili su takve aute.
  Institucije proganjaju bakice ako žele neku kunu zaraditi od svojeg rada a sramota ih je tražiti socijalu. 
Ima i pouka, od tih doktora je naša entropija pozitivnija a analogno tome naša društvena produktivnost je lošija spram država u EU. 
Čak i od Rumunjske i Bugarske.   

Zadnja izmjena ( Utorak, 26 MARCH 2019 05:59 )

 

Bankrot mañana

     Nije mi do ponovnog preseljenja mojeg hard diska na internet. Ali poslije tolike količine diletantizma moram se javiti, ne u obrani brodogradilišta jer je to kraj priče, totalni bankrot, zbog totalnih diletanata.
   Mala digresija, ne bi se štel miješati u pravosuđe, ali tri puta na Trgovačkom sudu odgođeno otvaranja stečaja ?!?!?!?!?!?.
Ne pamtim kad se tako nešto dogodilo.
  Ministra zvanog ponaosob sad ga zovu "drugi tjedan". Španci bi rekli, mañana. A Ivo Robić bi otpjeval, Morgen. Vrući krumpir kotrlja se iz ruke i ruku. A da se pri tome nezna da li je za Uljanik bolje stečaj ? ili restruktiranje?. 
   Kakva inovativnost vlasti. Čak ima lumena koji tvrde, da je cijena za obje radnje, ista. Ma nemoj. Na prvu iz srednje ekonomske škole učenik bi utvrdio da je tu razlika između 1 do 2 milijarde. Budući gradonačelnik Hrvatske, bi rekel, dečki ponovo u školu. Samo ni on nezna u koju.
  Uputa moja. Dobro proučiti kolegij Teoriju tržišta i cijena, prof. Đ. Pribičević. 
Jad i bijeda, žalosno od diletanata, stečaj znači bankrot, samo u Lijepoj Našoj. Restrukturiranje im je špansko selo, mañana  
Tako je to kad geodeti, rudari, šoštari, šnajderi, frizerke, policajci, diplomati vode državu. Zatvorite ekonomske fakultete, to je samo trošak države a nikakve koristi. Čak i doktori ekonomije neznaju razmrsiti od frigijskog kralja Gordija,čvor. Znalac im skoro 24 stoljeće mirno počiva u Veneciji u crkvi sv. Marka. Neka uzmu putni nalog pa ga idu pitati i tako će porezni obveznici sve to platiti i onaj australijski kruzer i sad sporni jaružal i sva jamstva i već unaprijed ugovorene brodove kao kolateralni trošak.  Do sad je otišlo 35 milijardi kuna i dobro pitanje je većinskog vlasnika Varteksa, Bakića zašto je 1000 brodograditelja važniji od 1000 tekstilaca.
  Digresija, jedini sam koji je javno rekao i napisao da su i sami radnici puno krivi, imali su svog predstavnika u NO, kud je taj gledao i što je radio. Sljedeće, bili su i suvlasnici, a ponašaju se kao najgori boljševici. To se nitko ne usudi javno i izravno reći, /izgubiti glasaće/?. Štrajkati pa onda tražiti plaće od države, pa gdje toga ima, od kojeg i čijega rada. 
   Nije im daleko neka odu u Labin u Rudarski muzej i neka pročitaju povijest Labinske republike. Rudari su krenuli u štrajk, Talijanima su pokazali bosanski grb ali su oni i dalje kopali ugljen. Bili su svjesniji prije 100 godina nego neki danas. Štrajkali su ali i rudarili.
Nije bilo, mañana.    
   Porazna je činjenica da za tu financijsku katastrofu, sramotu države, nitko ne odgovara. U Jugoslaviji su sa navoza Uljanika silazili najveći brodovi svijeta, imali svjetski know how. Dolaskom nove države Lijepe Naše sve je propalo. Hvale se da su stvorili državu, za sebe da, a sve su uništili, ništa novog izgradili i otjerali cvijet mladosti i znanja u svijet.
Prepoštovani premijer već tvrdi da će se vratiti. Da ih uhljebničke neznalice opet pljačkaju i plasiraju svoj populizam i demagogiju.
Malo, mañana.    

Zadnja izmjena ( Utorak, 26 MARCH 2019 05:59 )

 

Zahvala za kraj godine

       Godina 2018 g. bila je zaista uspješna. Ponovo osvojeni AATCup i KTRV kup. Na državnoj razini klub osvojio HTS-ov triatlonski kup i ima četiri državna prvaka i pet viceprvaka. I jedan half ironman, na kraju triatlonske sezone.
     Zahvala sponzorima i donatorima.
Leonardo d.o.o. najveći donator, pomoć na svim trkama.
HSV Triathlon Kärnten, za financijsku pomoć za nastupe u Austriji, Italiji i Sloveniji.
Jadransko osiguranje, Moje, vaše i naše osiguranje. Pomoću osiguranja odlazilo se na trke i dolazilo sigurno kući.  
   Hvala i ostalim donatorima posebno Thule, Tim Panex, Weyland Corporation, P. Beretta, Edi pekari, Mesnici Šanjek, Trgovina Kitro, Pivovara Međimurski lepi dečki, Orbisu.

Ugodni i sretni praznici.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 24 DECEMBER 2018 05:19 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 45

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas19
mod_vvisit_counterJucer36
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2407
mod_vvisit_counterSve1598695
Sponzori