CROSS Triathlon Weissensee

       Kako sam rekao neće me tako brzo vidjeti na trci. Za tri dana evo mene u Alpama na glečerskom jezeru. Subota 30.06  termin za KTRV kup i državno prvenstvo rezerviran je za najtežu trku kupa- CROSS Triathlon Weissensee. Jezero u kojem se pliva je na 930 mnv. Temperatura vode 16 stupnjeva, kao i Drava kod nas. Skupilo se 120 senior takmičara /sami brđani/ od kojih smo tri muška i 20 žena plivalo bez neoprena. Imao sam neopren u autu, ali nisam htio pored toliko žena biti zimogrozni dripac.
  Zrak razrijeđen među planinama, sve preko 2000 m, temperature 27 Celzija i sparno, pa je to rezultiralo odustajanjem 10 takmičara. Distance djeluju banalno, no onaj koji završi trku može biti ponosan na sebe. Plivanje samo 600 m, brdska bic staza od 14,5 km i 9,5 km brdsko trčanje. Brdska bic staza skoro identična stazi na Ivanščici, od Prigorca cestom do vrha i onda spust po stazi preko Mrzljaka. Staza pored prirodno teške konfiguracije, organizator ju je umjetno otežao sa dodatkom, dva drvena vala na putu prema vrhu. U šumi na spustu su napravljene serije zemljanih valova sa mnogo serpetina. Najveća strmina vodi stazu na livadu po kojoj zimi voze skijaši FIS spust. Staza je po važnosti ucrtana na Googlu. Kad se takmičar konačno spusti sa planine, treba dva puta priječi kanjon potoka, dubine 2m i širine 5m. Voda do koljena ako se ne pogodi u brzini daska širine 20 cm postavljena tik iznad vode. Trkačka staza, zahtjevna, na početku vodi u planinu, pa mnogo jaruga, korenja, kamenja, na par mjesta slobodno se može pomoći sa rukama na usponu. Zadnji kilometar je umiren na nivou jezera. 
   Završio trku, 1 mjesto kao i prošle godine u M65, nastup 3 sata i 35 minuta, loša izvedba. Cijeli tjedan me davila crijevna viroza, ništa od treninga, prilično nerazumna odluka ići na takvu trku. Koliko je bilo naporno, znakoviti je da je moj prijatelj Oliver Zipusch iz Gösselsdorf došao pred mene 2 km prije cilja da vidi kak sam. Skoro ništa nisam jeo cijeli tjedan i ono sve što sam pojeo bilo je na silu. 
Posljedica, želudac mi je sad veličine, ko u vrapca. A čeka me 07.07. Preluk i 14.07. Gösselsdorf.                                   

Slika: obojica prva mjesta iz HSV Triathlon Kärnten
            prijatelj Manfred M 60
 

Wörthersee Triathlon 2575- 2018

         Osmu godinu zaredom dolazim na sprint triatlon u Pörtschach. Još malo pa ću moći zatražiti dodatak za ino penziju.
Voda 23 stupnjeva, sunčano, malo sparno. Idealni uvjeti.
Idealno sam ostavio dva talijana iza sebe. No jedan sudac je vidio da sam nekog nepropisno preticao na bicu i diskvalificiran sam. Hm. Možda je i sudac bio čorav pa zamijenio moj broj 177 za 171. Prvi puta od kad znam za sebe, DISQ.
  Budući mi je moj klub organizator trke, pitam predsjednika u čemu je problem. Okupilo se dosta sudaca, neki  i iz mog kluba i uvjeravaju me da je to tak kak je. Ali vozio sam u grupi sa dvojicom koji nisu diskvalicirani.
Nisam htio praviti cirkus, ali je nepravda, nepravda. Podivljal sam. Da je to bilo gdje drugdje posvadio bi se do.... 
  Tješim se da ima u životu i gorih nepravdi. Naprimjer sad su u Rusiji izašli podaci o gulazima. Tvrde da su od 5 milijuna jadnika, 1 milijun osuđeni pod lažnim iskazima.
Tko je čitao od Štajnera 7000 dana u Sibiru, onda bi se moglo zaključiti da je i možda 4 milijuna lažno optuženo. A bokzna koliko je ostalo živih.
  Neka pravda je ipak zadovoljena. Opet su se srela dva prijatelja koja sad više nisu konkurenti /slika sa Janom Jagodzinskim/. Moj najdraži Kanađanin, kad me vidi, give me hug.
Kad smo na e-mail, umjesto pozdrava napiše, hugs. Poslao mi je emotivnu poruku utjehe, veliki sportaš. Još jedan prijatelj / Bojan Trojar/ se zažalio na mojih 100 točk.
 Izgleda da ta trka neće nikad završiti, e-mail se užario, baš sad kad pišem osvrt.
Još sam nešto bitno riješio. U GIGA sportu potrošio sam 80 € geshen kupone koje sam dobio prošle godine od kluba za kupove AATC i KTRV. 
Pored toga, nisam bio na proglašenju pa sam stigao doma da gledam raspašoj Hrgovića i naših rukometaša. 
    A za diskvalifikaciju kao kazna, naručil sam si seljačku pizzu /junk hrana/ i sa još jednom pivom taj miš-maš zalio.
Jednu pivu sam popio sa kolegicom Gradišar Andrejom u Pörtschach, kad smo se tješili a koju je zadesila ista takmičarska sudbina. Oboje bi bili prvi u kategoriji. 
  Mislim da me tak brzo, ne budu vidli na trci.    
   Dr. prof Jan Jagodzinski i diskvalifikant /pao na ispitu/:   https://photos.app.goo.gl/JDi2zb8RbSjtZEHJ8
 

10 sprint Rab i AATC 11 sezona

      U 5 krenem, točim gorivo i na čačićev putić. Iz Varaždina me isprati sunce, a kod Sv. Helene netko je izlio vodu sa neba. Ne pamtim kad sam morao upaliti treću brzinu brisaća. Srećom hod mu levo-desno. Da se vrti 360 stupnjeva auto bi poletio ko helikopter.
  Kad sam spomenuo  putić, od Varaždina do Helene u oba smjera u pola sata uspjelo 21 vozilo prometati. Ako se to presnimi na 24 sata i na 365 dana, onda ćemo taj grandiozni projekat otplatiti do 2181 godine. Tad će Varaždin slaviti 1000 g. postojanja. Ali agilni bivši ministar već sprema novi projekat. Železnica Varaždin Zagreb kroz Golubovec za 30 minuta. Vjerojatno misli da će se vozikati penzići na popust a penzioneri železnice badava. Velika hvala od mene i naših starih udarnika.
    Za par kilometara kiša se uozbiljila, normalno je padala. I tako ubrzano do Žućkaste Lokve pa na Stinice i trka.  
More prevruće, zrak sparan i završim trku u M65 ispred neumornog dr. Carelle. A prvo mjesto u M60 uzeo moj prijatelj Bojan Trojar iz TK Logatec. Prijateljski i bratski smo podjelili prva mjesta. Bojan bi rekel, 100 točk je žepu. 
  A odlične fotke su od njegovog sina.   
Posebna pohvala organizaciji utrke pod palicom kapetana duge plovidbe Nenada Šimičića, te njegovim desnim rukama, Ivi i Lei.
 

Papuk Extreme Challenga 2018

      U okolici Orahovačkog jezera 02 i 03.06. održano je prvetstvo HR u kros triatlonu, discipline super sprint i sprint. Trka je bila pod brendom Papuk Extreme Challenga, koordinator trke rođeni zaprešćanin Nikola Borić a od par godina i stanovnik šumskog dijela Orahovice. Bio je u svim pisanim i elektronskim medijima. Pored toga poznati triatlonac i osoba koje je mnoge triatlonske trke postavio u Hrvatskoj. Poznati mljetski half i varaždinski Aquacity 2000-2005.
Da bude zadovoljeni propisi i forma, trke su održane pod licencom TK Swibir.
 U nedjelju 03.06. istovremeno su se održavale 5 različitih utrka, plivaćih, trkačkih i vrh sportskog događanja sprint kros triatlon. Teška i zahtjevna, bic i trkačka staza po Papuku. Pored sportske organizacije Borić se iskazao i u organizaciji opuštajuće atmosfere. Kod proglašenja i delicija nakon trke, bilo je janjetine, šarana na žaru i na rašljama te neizbježni kolači.
  Sjeverozapadnu Hrvatsku zastupao je u kategoriji M60 Zlatko Sir naš član TK Varaždina iz Čakovca. U oba dana zauzeo je druga mjesta iza hrvatske triatlon legende Josipa Dikona. Svjetskog prvaka u dvostrukoj ironman disciplini i sa najviše završenih ironman disciplina u Hrvata. 
 

Ankaran i Moščenička Draga 2018

     Prvi puta, 26.05 službena trka triatlona u Ankaranu u AAT kupu. Pliva se u moru, a gdje bi drugdje, bicikl se vozi po glavnoj cesti /koja je zatvorena/ i trči se po putevima vinograda. Sama trka se mogla proglasiti brdovitom. More je bilo valovito, cesta brdska iako je blizina mora a vinogradi, moraju biti na brdu.    
     Sprint triatlon u organizaciji Triatlon kluba Logatec. Potpredsjednik kluba je Bojan Trojar, najbolji klupski triatlonac /kategorija M60/ i moj dobar dugogodišnji prijatelj. Osobni fotograf, poslije svake trke pošalje slike sa postolja. Slučaj je htio da smo obojica na trci bili u svojoj kategoriji prvi.
  Do Ankarana nekih četiri sata vožnje. Dočekao me je moj predsjednik kluba Gerald Florian. Preuzeo je startni paket za mene, tako da sam ostao bez zaduženja oko formalnosti oko prijavnog stola. Budući sam došao oko 9 sati a trka sprinta bila je na programu u 15 i 30, pa je bilo vremena na bacanje. Bacio sam se sam na bic i pravac, ne u Rim već po zadatku po Piransku sol. Tvrde da je pored što je slana da je i ljekovita. Osim toga ima prirodnu boju, jer ju ne farbaju. Malo reklame. Ljekovita je jer se u bazenu dobiva na podlozi posebnog kamena koji u simbiozi sa bakterijama. I tako ja kupim ili ispraznim dućan, za moju familiju, sol za jelo ali sol i u čokoladi. Čokolada od 100 gr košta ko 3 velike Milkine.!!! 
  No, teta je pala na moj šarm pa sam dobio pride pola kile malih reklamnih čokoladica. A nešto ih mi je ponudila u dućanu, pa sam ih uzeo i kušao kao predujam trci, umjesto energetskih pločica. Konačno, trošio sam se prije trke. 
Opet trka prije trke.   
   Vrijeme je bilo vruče, sunčano, more 20 stupnjeva, plivanje bez neoprena.
Moje vrijeme 1sat 38 minuta, ovaj je puta sam imao starog konkurenta dr. Carello iz Federkluba Trieste i novog, Kabaj Milana iz Maribora TK 3k. Veliku razliku u rezultatu napravio sam prema konkurentima, 11 minuta prema drugom 23 minute prema trećem. 
  Još je jedan član kluba bio je za vikend na trci. ali 27.05, na sprint triatlonu Moščenička Draga. Prvo mjesto za Zlatka Sira M60 / 1 sat 45 min/.  
U dva dana, dva kupa i dva prva mjesta.
 

Put u Canossu lV

    Vozim auto po ulici Via Aurelija, još jednom okolo Rima i prođem pored rampe Vatikana. Šest puta sam prelazio granicu između Vatikana i Rima. Vidjeti Rim pa umri, prošao sam 5 brežuljaka od 7. Osjetio sam dodir mojeg velikog fana Julije Cezara.
  Ironija prirode i paradoks, veliki vojskovođa, od svih Julijevaca dvometraša u obitelji, a on je bio visok metar i žilet a znao je osobno ulaziti u borbu. Grande srce. 
Skrenem na Auto stradu Azzurra i pokušam u mislima zamisliti njegovu najpoznatiju bitku sa Galima. Vojnički genij demostrirao u opsadi Alesije, dvostruka opsada i porazio dvostruko brojnijeg protivnika. /I to, kada su Rimljani redali poraz za porazom od Gala. Alesi, sve je bilo na kocki, nešto kasnije za Julija, Rim i ondašnji svijet  bilo je i " kocka je bačena"./
     U presudnom trenutku kad su već Rimljani gubili bitku, uletio je Julije u najtežem dijelu bojišta sa svojom hrabrošću i maćem u borbu. Vratio je Galima za sramni poraz prije nekih 4 stoljeća, kad su se preostali Rimljani sklonili na Kapitol. Po noči su Gali napravili žive ljestve, penjali se jedan drugom na leđa i tako svladali visinu stijena. Netko od Gala je naletio na guske, a one su velike gakalice i tako legenda kaže da su Rim spasile guske. Probuđeni Rimljani odbili su napad.
   Vozim prema Pisi iako sam trebao ići do Napulja. Nažalost, Slovenski partner trebao je hitno neke nosaće i tako sam morao skratiti Italiju.
Pisa, ništa posebno osim pijanog tornja, Tore pendete, to je odvojeni zvonik od susjedne katedrale, kao da želi od nje pobjeći. Toranj sa katedralom daje jedan poseban kolorit i nestvarnu arhitekturnu kompoziciju u odnosu okoline.
      Zašto moja Canossa, bila je moja noga bosa, napatio sam se u 54 sata, samo sam 7 sati spavao. Do Venecije jedna trka, triatlon u Veneciji i onda jurnjava, bez da sam i pola sata odvojio da nešto pojedem.
Doduše sve se događalo po vručini za razliku prave Canosse, kad je Henrich lV iz Mainza došao po zimi i mrazu bos po oprost od Grgura Vll. Međusobno su se po nekoliko puta detronizirali, a taj put je trebao sve izgladiti. Legenda tvrdi da je pred dvorcem gdje bio papa, Henrich 3 dana bos čekao da ga ovaj primi. Na tom susretu su se izmirili jer se car pokajao i zamolio za oprost. No papa je kasnije malčice pretjerao pa ga je Henrich smjenio i postavi svog papu.
   Došao sam doma i spreman sam za ponovi prelet do Ankarana, ali neću ići ni preko Zagreba, ni Trsta a ni preko Stambola.

 

Put u Canossu lll

      U Rimu parkiram najbliže Vatikanu, hotel Galles, dio grada se zove Castro Pretoria. Nekada je tu bila vojarna Pretorijanaca. Pretorijanci su preteća Legije stranaca, koji su osiguravali careve ali skidali a i postavljali careve. Pored obiteljskih i političkih prava, mnogo Rimskih careva na tron je dolazio iz te vojarne. 
Dvoumio sam kako da odem do Vatikana. Između mojeg bica i taksija uzeo sam skuplji prijevoz. 10 €.
  Obiđem Vatikan, policije i vojske više nego turista. Slikam, najviše obelisk. Pješice krenem od Vatikana prema Koloseumu, 3 km, uz put sam uslikao sve opljačkane obeliske do Arene. 
   Ne nisam zaboravio fontanu di Trevi, uslikao sam ju ali nisam bacio novčić. Ne mislim se vraćati Rimu, kad sam od kad znam za sebe uvijek u njemu.
I od moje čudne priče ima još čudnija a čuo sam ju od gradonačelnika Rima / Marino/ da je jedan Hrvat uporno razgledavao fontanu i upao u nju. Navodno se od tada svake godine 5 puta vraća i studira fontanu. Točno od 2011 do 2017, ukupno 62 puta. 
  Idem dalje od fontane, odnosno tu je završetak jednog od rimskog akvadukta, zvana Nevina voda od Marka Agripe. Par tisuća godina je prošlo kako je Rim imao vodovod i kanalizaciju a naša hrvatska metropola u centru grada to nema. Možda je to razlog da Majk Fontana vrši oglede. 
   Prijeđem Tiber, prljav je ko i prije par tisuća godina i još k tome pun štakora. Kad sam kod prljavštine, najprljaviji grad u kojem sam bio.
500 m do Arene razgledavam Trajanov stup, vodič meni ne treba, pa gledam malo dalje u kip cara Trajana. Buljim u njega ali ne vidim da ima kozje uši. Mora da su Dačani to izmislili iz zavisti što ih je 2 puta porazio. Redaju se carevi na svojim milenijskim postoljima a hodam po istim kamenim pločama po kojima su i oni išli. Kojeg god da se prisjetim, veličina. Prvi moj fan Julije Cezar, pa cijela vojska careva. Stojim pred Arenom, car koji je 122 puta u nju ulazio, kao gladijator, okrutan i nemilosrdan. Komod. I toliko puta pobijedio, sigurno su mu namještali protivnike. Zanimljivo, da je kao dijete bio kenjkav i emotivac. Kao dijete se igrao sa malim Židovom i pitao oca Marka Aurelija, zašto oni nisu jednaki sa njima. Marko mu objasnio o postojanju staleža a mali Komod se na tu nepravdu, rasplakao.
   Lijevo od Trajanovog stupa, zid od zemlje i kamenja. Zid je poduprt sa drvenom oplatom a sve drži čelična konstrukcija. Rekao bih bezvezna građevina, jer su ostali obrambeni zidovi od pečene cigle ili kamenih gromada. Međutim to je ostatak zida koji na brzinu građen kad je Rimu zaprijetio njihov bivši rimski vojnik Atila 452 g, zvani Bič božji. 
   Rim je spašen, ali ne tim zidom, nego je to isprosio papa Leon 1, otišao sam u logor Atile koji je imao slabost prema vjeri iako je bio ateist. 
 Od Coloseuma se vraćam taksijem i palim plavu pticu.
 

Put u Canossu ll

      Pozdravim se sa sv. Markom u mislima. Nisu mi ga dali da ga vidim. Kao da su znali da bi propitivao, zašto mumija nema vrh nosa i odakle gadna rana na nozi. 
Blago sam bio tužan. Toliko puta sam bio u blizini legende a ne vidjeti je.
   Stoga krenem putem, "svi putevi vode u Rim, putem koji je išao Hanibal. Već na 40 km dođem do Padove, tu je bila prva bitka ll punskog rata. I tako ih Hanibal naredio u 18 godina još tri /Trebija, T. jezero i Kana/ i u svima pobjedio ratnom varkom. Međutim na Rim nikad nije krenuo. Svih tih godina je pljačkao po Italiji. 
    No u Rimu je bila panika i ostala povijesna krilatica "Hanibal ante portas.
Ako Hanibal nije ušao u Rim, zato je kažu vrli Majk Fontana čak 62 puta osvajao Rim uz pomoć poreznih obveznika i kažu da je išao bez poziva. Mašalah. Njegov ured tvrdi da je točno 25 a on se opravdava pred TV kamerama da nije blesav te da nije bio ni jedan dan na godišnjem. Teško mi je tu naći nekavu poveznicu. Kak sam kaže nek delaju institucije sistema. 
  Ali mora mu se čestitati na ruralnoj inteligenciji. U Rim je išao avionom ali ne iz Zgb /tvrde novinari/ a i u povratu je navodno poletavao iz Rima za Stambol. 
Sad jadan mora otputovati pred ured za sukob interesa. Potvrđeno, da mu je taj let smjestio netko, njegov iz Holdinga.
  A ja nastavljam do Ferare, Bologne, Firenca. Firenca, grad enciklopedija. 
     Firenca. U bilo kojoj ljudskoj djelatnosti prvak svijeta. Mnoga poznata povijesna svjetska imena bila su u gradu. Malo je znano da je prva mjenica izdana u tom gradu. Danas ih u Agrokoru ima bez pokrića ko šodra u Dravi, glavnu štangu drži Frank. Možda i on sruši nagodbu. Teško se odvajam od Firence i put pod noge do Rima.


Zadnja izmjena ( Četvrtak, 24 Svibanj 2018 17:21 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 41

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas7
mod_vvisit_counterJucer133
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3248
mod_vvisit_counterSve1580453
Sponzori