F16 nevidljivi /Steatlh / i neoborivi

         Saga o F16 Barack je završila. Godina dana euforije ipak je bila korisna, dobili smo nevidljive avione, a što je najvažnije ne postoji ratna ni bilo kakva tehnologija koja bi ih mogla oboriti na njihovom ratnom zadatku.
Veoma istančano probrano priopćenje za javnost; Nismo dobili avione, ništa nismo krivi, ali nema financijske štete a nismo ni opteretili državni buđet. Ostaje samo gorak okus. USA ambasador to isto godinu dana govorio. Ništa od posla. I sada poslije presice, opet su potvrdili, da su upozoravali. Predsjednik države se u nekoliko navrata hvalila kako je razgovarala sa mnogima o tim avionima, isto i mnogi iz Vlade. A non paperu nitko ništa nezna, iako postoji. To je bila preporuka i upozorenje. Mi smo mali, nitko i ništa ali naši se sveznajući prikazuju kao da kreiraju svjetsku politiku. 
Pitanje, koje se ovih dana nametalo tko govori istinu. Bilo bi dobro da porezni obveznici doznaju istinu a ne mega muljanje.. 
   Slučaj je potvrdio da naši političari nemaju pojma o poslu, o odnosima u međunarodnoj vojnoj trgovini, a posebno o intelektualnom vlasništvu. Ništa američka strana nije zabranila ili nije odobrila, nego je avion privatno vlasništvo firme Lockheed Martin. Kad ga prodaju u ugovorima je naznaka kako se postupa sa njima. Radno i pravno. Godišnji prihod firme je 2,5 veći od prihoda Hrvatske u $. Firma koji je najveći ugovorni obveznik USA u Phantomima,
 Firma koja postavlja i smjenjuje ministre, kao i predsjednike. Ako se neki zalomi koji nije njihov, brzo ga usmjere. Američki dužnosnici ne lupetaju gluposti. U državi kapitalizma zna se, kako se radi i tko ih plaća. Zna se, porezni obveznici. Naši ostavljaju dojam da su božanstva. Poslije mandata svi se politički zapošljavaju, nijedan da ode u privredu ili inozemnstvo.   
Nažalost po nas, kod takvih poslova potpisuju se ozbiljni ugovori, da li je Hrvatska potpisala ? Prepoštovani premijer tvrdi da nisu potpisali a jučer je ministar obrane rekao da imamo ugovor. ?? Teški zmešeraj. Pa ako nije, propalo su nam solidna finacijska obeštećenja, trebali smo naplatiti jamstva. Ako jesmo, onda smo svjetski prvaci.
  Isto kako mi sada plaćamo za Uljanik i 3 maj. O tome može najviše reči Čačić kad je gradio stanove u Izraelu. Posao propao, izvođač Zagorje propao, jer sve izgrađeno i strojevi otišli su po ugovoru pod penale /jamstva/.
  Još jedan podatak kako se intelektualno vlasništvo štiti. Prije pada Berlinskog zida nijedna zemlja komunizma nije mogla dobiti ili kupiti bilo kakvu američku tehnologiju. Izuzeće je bila jedino Jugoslavija. Kakav je status uživala Yuga, govori činjenica da smo kao GK Međimurje kupili treću generaciju kompjutora, UNIVAC 1100. Bio je to najjači stroj u Yugi. Taj stroj je otpustila Američka vojska, prešla je na novu generaciju. Sav proces od nabave do ugradnje i puštanja u rad, pozorno je praćen od američkih službi, da slučajno nebi preprodali UNIVAC u SSSR.       
   Poslije ove blamaže sa F 16, dogovoriti Gripene kao i Mađarska, zaposlili su 13000 radnika. Na takav posao EU komisija je stavila zabranu ali mi možemo vratiti avio remotni centar Zmaj koji smo imali za MIG-ove u Yugi, kod Velike Gorice. Dobili bi avione i servis, zaposlili ljude, nebi trebali ići u Švedsku. A možda bi pao i poneki auto SAAB, da nije propao.

Zadnja izmjena ( Petak, 11 JANUARY 2019 19:48 )

 

Kvantna mehanika

     Frustracija i nelagoda me uhvati kad pomislim u kakvom će okruženju živjeti naši potomci. Pored političara hohštaplera.  A još više, da sve ovo što imamo na Zemlji jednog dana nestati u skoroj budućnosti. Svjedok sam protekloga vremena, od moje mladosti pa do danas. Mnoge prirodni darovi i pojave, jednostavno su nestale i nema ih više. Možda su se još zadržali u nekim zakucima nedodirnute prirode. Nekih vodotoka više nema.
   Priroda je dar u kojem neizmjerno uživam od kad znam za sebe, pa sam tako mnoge rijetke biljke za naše podneblje donio u svoj vrt. Vele-Kukurijek iz susjedne države, sa dvije lokacije / sa ndv 561 m, na ndv  173 ndv m/.
     I to potpuno legalno. Za neke je kukurijek krivac s kojim su otrovali Aleksandra Velikog, no prije bi to bilo da su ga otrovali  otrovnijom bijelom čemerikom, koju sam isto donio u vrt. Ima isto prekrasan bijeli cvijet. Zatim dvije divlje šparoge, jedna od Poreča i jedna od Kopra. Široko lisnu veprinu, sa podnožja Grožnjanja, sa prve trke Grožnjan-Livade, extreme duatlon 10 mjesec 2007 g. Vlasnik parcele je čistio teren, bilo je puno pokošene veprine, imala je plodove. Uzeo sam ih 5. U proljeće zajedno sa izdancima šparoge i veprine sladim se sa fritajom. Imam i žutu i crnu smokvu. Cijelu 2016 godinu nosio sam na svaku trku smokve, čak ih je bilo i za proglašenje u 10 mjesecu.
Svu ovu ljepotu prirode možemo zahvaliti kvantnoj mehanici ili svevišnjem, kako kome paše. Stoga sam snimio darove za Božić, kukurijek koji obično cvate početkom 2 mjeseca, pa i kasnije, ne sada. I kućni Amarilis/lukovica je izbacila tri stapke, ukupno 9 cvjetova / i božićni kaltus.
   Slijed vezanih fotografija i moja želencija sa halfa da me neko ne optuži da kradem intelektualno vlasništvo. Ostale biljke su u stanju mirovanja. Malo morgen. Da potpunim rubriku vjerovali ili ne, veprina je izbacila dva izdanka, jedan je kao što je vidljivo smrznuti. Šparoga i veprina imaju izdanke u 3 i 4 mjesecu.
https://photos.app.goo.gl/MWKuTbfV3pBP82qp8                                                        
  

                                                                                                                                                   

Zadnja izmjena ( Subota, 05 JANUARY 2019 05:13 )

 

Politička ekonomija Zagreba

      Najpoznatiji šef svjetske PR agencije odvalio je danas da ne zna što je politička ekonomija, hrskavo-promuklim glasom, ali da istu može predavati na Hajvardu, Jaleju, Bokoniju, Oksifordu, Kemibriđu... Ali zašto je ispustio Sorbonu ili London SOE /4 Nobela/.
Izjavu je dao na pitanje zašto je dao 5 milijuna kuna mimo zakonskih propisa, a na što je jučer upozorila Državna Revizija, grad Zagreb.
  Budući gradonačelnik države, rekao je prvo da ide delati a za rasprčkane kune ništa ne zna. Novinare je uputio na neku njegovu gradsku ministricu, da nju pitaju. Iako stalno tvrdi da se u Zagrebu ne može golub pakakati a da on za to ne zna.
A da je to stvarno istina, mogu i ja svjedočiti.
 Bio sam jednog petka na davanju leukocita u Petrovoj 3 i nas trojicu je na jednosatnom izležavanju zabavljao Radio 101 slušajući emisiju S gradonačelniko u eteru. Gost je bio supermen Zagreba. Ja malo dodam soli emisiji, nazovem mobitelom 101-nicu i kažem da ima jedna rupa ispred ulaza u Petrovu 3. Odlučno sam primijetio da je to sramota za Zagreb. Naš junak se, kao oparen, počeo se braniti i rekao da će njegovi dečki još danas to zakrpati. Jasno je da se cijela dvorana valjala od smijeha, tehničari, mi leukocitaši a i oni koji su davali punu krv.
   E sad dolazi najvažnije, kad sam ispunio svoju obavezu davanja, častili su me sa škarpinom koju sam zalio sa pivom.
I tako ja izlazim iz parkinga Petrove 3, kad ono asfalteri krpaju rupu a naš junak nadgleda radove i ja sam to snimkom ovjekovječio. 
    Još jedna zanimljivost danas su u Zagrebu poslije deset godina odgađanja konačno su otvorili najmoderniju žičaru za Sljeme. Nejasno je, kako netko ko zna kad se neki golub pokaki a da ne zna da je bilo otvorenje. I pustili su ju u pogon bez njega i bez rezanja vrpce.  

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 31 DECEMBER 2018 21:15 )

 

Zahvala za kraj godine

       Godina 2018 g. bila je zaista uspješna. Ponovo osvojeni AATCup i KTRV kup. Na državnoj razini klub osvojio HTS-ov triatlonski kup i ima četiri državna prvaka i pet viceprvaka. I jedan half ironman, na kraju triatlonske sezone.
     Zahvala sponzorima i donatorima.
Leonardo d.o.o. najveći donator, pomoć na svim trkama.
HSV Triathlon Kärnten, za financijsku pomoć za nastupe u Austriji, Italiji i Sloveniji.
Jadransko osiguranje, Moje, vaše i naše osiguranje. Pomoću osiguranja odlazilo se na trke i dolazilo sigurno kući.  
   Hvala i ostalim donatorima posebno Thule, Tim Panex, Weyland Corporation, P. Beretta, Edi pekari, Mesnici Šanjek, Trgovina Kitro, Pivovara Međimurski lepi dečki, Orbisu.

Ugodni i sretni praznici.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 24 DECEMBER 2018 05:19 )

 

Skupština HSV-a i party 2018

      Najbliži dan sv. Nikoli HSV Triathlon Kärnten organizira Božićni party i Skupštinu. Petak 18 sati. Druženje povodom osvajanja klupskog šampionata Austrije do mnogih osobnih poduhvata u raznim disciplinama triatlona i multisporta. 
     Moj poziv je bio za AATC i KTRV kupove i zbog halfa. U klubu je bilo 122 takmičara koji su se ove godine penjali na postolje. Svi su nagrađeni bonovima u € i raznom opremom, koju su nagrađeni sami mogli birati. Odabrao sam košulju sa logom kluba i kvalitetnu wind jaknu. Za rezultate sezone, na sceni dobio sam putni kofer. Možda kao otpremninu.
Mjesto održavanja bilo je u Khevenhüller-Kasernen, baza padobranaca. Vojni kuhari su pokazali svoje vrhunsko kulinarsko umijeće pripremom purećeg Cordon Bleu. Osim CB-a bilo su servirana još tri glavna jela, među njima ubitačni Loco Moco i raznih priloga i salata. CB je bio toliko dobar da bi ga uzeo tri puta, međutim podmetnuli su mi minu  iznenađenja. Mladi krumpir, veličine oko 2 cm /svaka čast, kako se neka vojska hrani/. Tako da je po meni zvijezda večeri za večeru bio krumpir.
Od pića bijelo i crno vino. Samoposluga, točenog piva. Crno je bilo druga zvijezda večeri, nije bilo ograničenja u degustaciji. Ostala piva bijela, radler i sokovi nisu baš bili omiljeni.
A slastice, to je bio izvrsno obavljen posao od klupskog ženskog dijela. Posebno hvala gospođi Viktoriji za njezine šaum role punjene sa kremom i bjeljankom. Bilo je torti i jedna posebna voćna pita. Dotukao sam se 5 šaumrolni a pite nisam ni brojio.
Za kraj što reći, cijelu godinu smo bili šampioni pa smo i šampionski slavili uz koncert mladih muzičara..

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 24 DECEMBER 2018 05:18 )

 

KTRV kup 2018 Klagenfurt

        Na promociju sam krenuo u petak 16.11 u 13 sati, da dođem na svečanost u 18 sati hotel Sandwirt Klagenfurt. Zašto petak. Duže se slavi.
Na proglašenje KTRV cupa došao je predsjednik Koruške dr Peter Keiser. Čestitao je klubu na osvajanju dvaju triatlonskih prvenstvava, Austrijskog i Koruškog. Održao kratak govor, zahvalio se na rezultatima i imali smo zajedničku fotografiju.
   U Hrvatskoj se predsjednici vrte samo oko nogometa i tenisa.
Po podjeli kupova, iz jedne dvorane smo prešli u drugu, na, zovu ga švedski stol. U prvom biranju sam uzeo svega pomalo. U drugom ciljano samo na pohano belo mesa sa raznim salatama 
Pivo 1/2 litre 4,5 . Skoro badava. Za kup me slijedila runda za najuže prijatelje. Skupo prvo mjesto. Za prvo mjesto dobio sam bon za opremu Cocoon od 50 € i sanduk sportskog Villachera, alkohol frei. 
  KTRV kup sam treći puta zaredom osvojio a u zadnje dvije godine oba kupa KTRV i AATC.

 

Alpe Adria Triatlon kup 2018 g.

       Krenuo sam u 7 sati po sunčanom vremenu a ispred Rijeka magla i kiša. Na Pasjaku me mlađahna plavica maltretirala. Kuda idem, pita me. Ja namjerno samo kažem, u Italiju. Pa izađi iz auta, pa uđi, pa pokazuj auto. Pita me imam li što za prijaviti. Prazan auto, opet me pita da li imam što za prijaviti. Iznerviran pitanjima, odgovorim da imam zlato. Malo me je gledala, nije bila sigurno da li je dobro čula, Da, imam zlatne medalje. Tražila prometnu dozvolu, a da je zatražila vozačku bilo bi cirkusa. Istekla mi je u 5 mjesecu a ja u pola godine prošao pola EU. Srečković.
Za kraj me opet pitala kuda idem. U Italiju. 
 Vozim se prema Kozini, onda mi sine. Lovili su ekipu /mojih godišta/ za dragulje, Pink Panter, a šef im je uljovljen pri nama, par dana ranije.        
      Svečanost AATC ove godine zapalo je Italiju, klub CUS Udine. Na Martinje u 14 sati, restorante Los Camapanelas u Nimisu /Udine/, 
Po uobičajenoj talijanskoj neodgovornosti, laganini, uspjeli smo dobiti mjesta u 15 sati. Lagani ručak, sa laganim starim vinima, serviranje malo čudno. Kad smo ispraznili tanjure, umjesto deserta, dobili smo salatu. 
    Promocija i dodjela nagrada bila je na terasi restorana, vani, nekima je bilo prohladno, vidljivo na slici.
Dobio sam za prvo mjesto, sportsku opremu, koju već imam. Uporni pratitelj u sezoni na natjecanjima, dr. Enrico Carella je došao na vrijeme ali je poslije pola sata oprostio sa mnom i otišao natrag u Trst, ogorčen na traljavost organizatora. 
  Moj poseban gost na fotografiji, apsolutni svjetski prvak sa Hawaii, Miro Kregar. 
     Kako je na sastanku sportskih klubova kod gradonačelnika Varaždina, došlo do neprimjerenog i primitivnog ispada, na moje rezultate i hvaljenjem triatlonske lige na Aqucytiju, ustao sam u obranu, ne sebe nego istinu.
   Prvi sam Varaždinec koji je krenuo sa triatlonom na Bledu. Sa Kregarom sam utvrdio između 1980-82g. Osim toga ima još živih svjedoka da smo na Dravi 70-tih izvodili kvadratlon i triatlon, dakle multisport za koji tada nismo znali ime. U isto vrijeme su krenuli u San Diegu /John Colins-Navy comodor/ sa novim triatlonom.
A što se tiče, Aqua ligu sam ja prvi organizirao. Prije toga sam osnovao klub TK Varaždin,sa Kramarićem i mojim sinom.
   Godinama se širi priča da osvajam AAT cup jer sam jedini u kategoriji. Može se dogoditi da budem sam ali rijetko, na moju žalost. Primitivci koji se služe tim pričama, nisu nijednom bili sa mnom na trci AATC ili KTRV kupa unatrag 10 godina, a to je otprilike 150 trka, A sigurno znaju da sa bio sam u kategoriji.
  Za razliku od njih ja sam triatlonski sudac. Te sveznalice, sve znaju, no kako postaviti bicikl u tranziciji i sa koje strane dolazi oprema, to im je špansko selo.  Dakle o osnovama triatlona nemaju pojma a ciljano pljuju po drugima. Primjer je ove godine sa Ironman Hawaii gdje su Hiromu Inada 85+, priznali titulu svjetskog prvaka /jedini u kategoriji/ a nije imao limit. Race 16 sat 55minuta.
Eto ja još uvijek imam na svim trkama limit. Od sedam trka, 6 puta prvi, drugi u Veneciji, prvi u Klagenfurtu-diskvalifikacija zbog pogrešnog preticanja.      

 

7. Cros liga Globetka 2018

    Liga je završila u osvit Martinja, pokrstili smo staro vino još jednom, uz dodatak zvan pivo. Prilog je bio "međimurski stl, delicije, kosana mast, razni sirovi koje su pripremile vrsne domačice.

Pokrovitelji lige su bili: gradsko poduzeće Ekom -Stadion; međimurska županija, Grad Čakovec
Sponzori po kolima:
1.restoran kristal Čakovec
2.Cvječarnica Iris Miklavec, Ambijenta d.o.o., Obitelj Jambrošić
3.Međimurska pivovara Lepi dečki Čakovec
4. Franjo Dujić prvih 50 godina
5.Međimurska pivovara Lepi dečki Čakovec
6.Turk Davor, dao kčerku zetu
7.Carlsberg, Sirc Marijan
8. Proglašenje: Industrial bar Metalac, Duos d.o.o., Mesnica Mihalić, Iris Miklavec, kolaće i ostale delicije doprinos trkaća.
    Kako svake godine raste broj trkaća, Bazeni viša nisu bili dovoljni pa je organizator promociju završetka lige i podjelu nagrada preselio u Industrial bar Metalac. Meni je to bio povratak na mjesto "zločina"
    Nekad ponosno mjesto crne metalurgije Čakovca, Metalac. Direktori su mi bili poslovni partneri, ujedno i ugodno društvo kad smo se zajedno vraćali sa poslovnih putova iz Maribora na druženje u Jeruzalem /Ljutomer/.
Otišli ujutro, vratili se ujutro a posao obavljen. Nema starog društva a niti Metalca.
Uništen je glupom i nerazumnom državnom politikom da se više ne posluje sa bivšim poslovnim partnerima sa istoka. Ponajviše sa SSSR-om. Mogli posmo poslovati sve do danas, a sve što se proizvelo, sve se prodalo i kroz kliring naplatilo, najčešće naftom.
Niže spomenute tvrtke davno su propale a Hrvatske je još par godina iza njih naplaćivala kliring od SSSR-a. Na žalost istu žalosnu sudbinu zadesila pored Metalca, Prvamajsku Zagreb, Jedinstvo i mnogo sličnih a sada broje zadnje dane Uljanik i 3.maj. 
  Sve manje crne metalurgije u Hrvatskoj, crno nam se piše.
Liga Globetka imala je 8 uzbudljivih kola. TK Varaždin je dao tri trkaća. 1 mjesto Tumpić u M70, isto mjesto Pichler u M60 i u istoj kategoriji Z. Sir 5 mjesto.   

Zadnja izmjena ( Utorak, 04 DECEMBER 2018 19:23 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 41

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas68
mod_vvisit_counterJucer91
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2093
mod_vvisit_counterSve1572723
Sponzori