Globetka 01.10.2019

    Ima i ozbiljnog posla u ovoj državi, osim dnevne politike i raznog pjevanja.
 

Drugi rođendan

      Kad  odrastem i ja ću biti Milan Bandić i to odmah kad postanem punoljetan. E, sad imamo dvojicu. Onaj koji je pravi a onaj drugi njega ću zvati Guzda. Pošto je rasturio Gazdu red je da dobi primjereni nadimak. Ja bih rado bio pravi. Taj u Lijepoj radi što hoće. Optužnica ko šodra u Dravi ali presuda nema. Čak ni one kad je gradsko zemljište zamijenjeno za nebitno ali uz astronomsku cijenu. Optužnica je u ladici koja se neda otvoriti. Minirao je glasovanje u Saboru, to se nije nikad do sada dogodilo.
  Želja, možda mi se ispuni. Jedna mi se ispunila davne 1991, bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme. Iako me je JNA škartirala, proglasila me nesposobnim 1982g. zbog određenih tjelesnih nedostataka. No ko za inat krvna slika mi je bila odlična, pa nisam mogao biti muška pobjegulja ili član minkenske bojne. Na istočnoj strani vojarne Jalkovečkih žrtava niz od 20 kuća. Dvojica /2/ su bila nasuprot njoj u kojoj je bilo 130 rezervista posebno dovedenih iz Srbije. 13.09. blokada svih vojarni, u Nedjelju 15.09 raketiran Vž aerodrom sa kojeg su polijetali naši polioprivredni avioni i bacali tkz. "bojler" bombe po četnicima. Osobno sam nabavio oko 200 boca /kisika i acitelena/. 16.09 imali smo ostavinsku raspravu za oca i odmah poslije rasprave familiju sam preselio u vinograd tasta. 17.09 je krenulo osvajanje vojarne. Taj dan mi je drugi rođendan. Meci Kalašnjikova, Škorpiona, pancirni meci iz M20-BOV3, trombloni obilazili su oko mene. Moj partner u trećoj kući od mene Nino Sever nije bio te sreće. Dobio je ulicu u Varaždinu.
   Svake godine prisjetim se tih neugodnih trenutaka, ujedno slavim drugi rođendan. Uzeo sam pribor, hranu, piće i pravac kamp. Pokupio sam u svojoj šumi gljive, najviše sunčanica, prosenjaka, lisički i ledenke koje par godina nisam vidio. Dok sa ja brao, pekli su se čvapi. Vratim izgubljene kcal i krenem doma gdje me je čekala fešta uz tekućice. Black & White /5l/ iz 86, sljubio sam ga sa salatom B&W od ledenki, piletine, luka i crnog ulja. 
Od HSV-a dobio sam arhivsko iz 75, ostali Ballantines iz 80, Glenfiddich iz 90 te crnjak iz 80g.   
  Do sada sam teško odlazio od doma, jer sam morao paziti na plantažu banana. A od sada, nabavio sam mladog kondora, sad je već ogroman i kruži iznad plantaže. To je zračni čuvar a zemaljski su par indijskih patkica.

Zadnja izmjena ( Subota, 19 OCTOBER 2019 14:39 )

 

Miklós lV Zrínyi

   Miklós  lV  Zrínyi, mađarski junak Sigetski, poginuo, 07.09.1566. braneći ga, do zadnje kapi krvi. Zbog tog čina za kaznu je dobio spomenik u tisućljetnoj ulici  Budimpešte. Stoga ga Mađari mogu slaviti za sve vjekove, znamenitog Hrvata od Zrina. Po starini potomak knezova bribirskih Šubića, rođen u Čakovcu. Bio je cijelog svog života ratnik. Najviše poštovan od namrskijeg neprijatelja Turaka. Nikad pobjegulja, uvijek u prvim redovima, višekratno ranjavam. Vojskovođa kao Aleksandar Veliki, pjesnik, ban potkralj. Prije Sigeta imao je mnoštvo velikih okršaja, uvijek vodio brojčano manju vojsku od Turaka. Rujan 1543 kod Egera ranjen, nestalo 3000 Turaka. 4.5. 1545 kod Konjščine sa 600 svojih suprostavio se 8500 Turaka. Spasio mnoge porobljene i preoteo svu stoku koju su Turci opljačkali. Do kreševa nije došlo jer su Turci računali da će njihov golijat Španaković u dvoboju sa hrvatskim junakom Šegovićem izaći kao pobjednik pa će u miru otići sa plijenom. No Šegović je poslao Š. u đennet. Kod Marčana /Vinica/ 3.10 1552 sa samo 700 konjanika razbio 10 000 Turaka /zanimljivo-omjer kao kod Sinjske alke/ i oslobodio svo roblje iz Kranjske. Turci u jadu osvetili se na selu Cerje Tužno a utaborili su se u Turčinu, danas kvart Varaždina. 26.3. 1562 ganjao Arslan bega iz Požege /sanđak 150 godina pod Turcima/, ovaj jedva spasio glavu, uništio tri konja bježeći. A kako je bio gadan tip, da je u narodu kod nas ostao u sjećanju do današnjih dana. Kad sam kao mali napravio kakvu svinjariju, mama mi znala reći: kaj si ti Oroslan. Tada nisam znao za tu poveznicu. Mikuli bi se još mnogo toga lijepog pripisati... 
  Iz zapaljene utvrde Siget sa posljednjih 500 branitelja izjurio u boj i otišao u legendu kao hrvatski Leonida. Prethodno je u dolamu dao ušiti 100 mađarskih zlatnika za nagradu onom koji ga ubije. Sa tri metka su ga oborili i mrtvom odrubili glavu na najvećem topu tog doba Kocijaneru. Taj top su izradili kršćani ali su ga u jednoj bici zarobili Turci.
Kako je Siget postao Alamo ?. Sulejman Veličanstveni krenuo na Beč sa 90 000 vojnika ali smetao je Mikula Zrinjski, pa je udario na Siget koji su branili 2500 besmrtnih, većina Hrvata. Poslije bitke ostalo oko 100 branitelja a kasnije otkupljeno iz sužanjstva samo 4. Turaka iz Sigeta otišlo 65 000. Opsada je trajala 30 dana a u toku opsade Veliki vezir /danas bi to bio premijer/ Mehmed paša Sokolović slao razne ponude Mikuli, da će mu dati što god zaželi samo da preda Siget. Zadnja je bila pisani dokumenat da će biti gazda Hrvatske. Sve je odbio i kad su mu poslali poruku da su zarobili sina Đuru. Zbog poštovanja prema junaku poslije bitke pustili su Turci sina. Imao je sreću, nije prošao kao sin Staljina koji ga nije htio zamijeniti za generala Paulusa. 
   Tijelo junaka pokopao je nekad njegov zarobljenik a glavu je Sokolović poslao svom bratu Mustafi u Budim, ovaj ju proslijedio jednom generalu habsurgovih. 11 dana poslije bitke Đuro je dobio glavu oca i pokopao ju u Šenkovcu u kapeli sv. Jelene u kojoj je i Đuro pokopan, također veliki junak nad Turacima. 
Sokolović, jedna varijanta, kao danak u krvi sa 6 godina odveden iz Sokolovića /Rudo/ a više je vjerojatno da je iz Mostara. U jednoj bici zarobljen je hrvatski kapetan i odveden je u Stambol. Kad su mu referirali da je taj iz Mostara, naredio da mu ga dovedu. Na čistom hrvatskom upita ga "oklen si ti bolan" Pa sa Mostara. Ima li još one stare smokve nadvijene nad Neretvom. Da ima i dan danas djeca vježbaju s nje skokove u hladnu rijeku. Starini zazuse oči, naredi da ga se bogato nagradi, opremi, dao mu pratnju i izdao dokumenat za siguran prolaz, Geçişi için izin. 
  A  Hrvati.
Slave mnoge bitke, često lažne pobjede, pa čak i poraze. Žalosno a ne prisjetismo se naših istinskih junaka.
Nažalost potomaka Zrinski više nema zadnji je pao u Novom bečkom mjestu, Petar  praunuk  Mikule. Zajedno je otišao u legendu sa šurjakom Frankopanom, zadnjim iz obitelji. U NBM na istočnom zidu crkve stoji spomen na Zrinsko Frankopane. Dva puta su im prekopali zajednički grob prije nego su stigli u Zgb Katedralu, lijevo od oltara.
 

Memorijal Štef Koraj

       Trojica iz kluba bila su 25.08. na Trail  Mali Mihaljevec-Sveti Đura na bregu. Trčalo se na dvije dužine 16,3 km i 4,3. Ukupno takmičara 230. Trojka je bila na 4,3 km, po laganoj kišici, na mjestima blatnoj stazi, zauzeli, 55 mjesto Pichler, Tumpić 104, Sir 109. 
Organizator je realna vremena hand-in-cap metodom sveo na relativne rezultate. Pored odlične organizacije organizator je pripremio bogatu okrjepu, sok ,pivo, razno voće, domaći kolači, domaća bečka šnicla sa krumpir salatom. Za one uporne i koji su mogli čekati, na večer vol na ražnju.   
Za proglašenje se razvedrilo i palo je obilno sunčevih zraka. Prvih 10 nagrađeni po hand-in-cap po starosti, Pichler je zauzeo 7 i 8 mjesto za što je primio nagradu 15 kila krumpira. 
 

Pa šta je ovo

      Kad si nesposoban, kad neznaš raditi na svojem radnom mjestu, najbolje je ništa ne raditi, jer će to manje koštati državu a porezni obveznici će biti zadovoljniji radom uhljeba.
  Da mi je samo znati u kojoj se to pametnoj glavici rodila ideja da se digne kaznena prijava protiv onih koji su opljačkani i to ne jednom nego dva puta. 
A glavni akteri se prešetavaju špicom, znajući da im se ne može ništa. 
Simptomatično je da se mnogi lupeži šalju u zatvor, tek kad se skinu sa političkog pijadestala, onda ide kazneni progon. Hrvatska invetivnost. 
  A naslov ? Odnosi se na mjenice od Agrokorpe, sa kojima su ucjenjivali svoje partnere dobavljače. Prethodno su dobro provjerili koliko tko ima solvetnosti, to je moguće legalno a ilegalno koliko tko raspolaže sa slobodnim sredstvima. Dobavljači su dobili truli papir, mjenicu / kao za robu/, koju su nosili u faktoring poduzeća /poslovni dio banaka/ i uz proviziju 10% vraćali cash u Agrokorpu. Posredno financiranje, točnije. Zašto mjenice, Gazda više nigdje nije mogao dobiti kredit, banke su mu pr/o/kazale bosanski grb. Za to su imala faktoring poduzeća!????! Ovom komplotu su se pridružili i novinari koji prenose da su vjerovnici izdavali mjenice !!!
Štampanje mjenica je upad u monetarni sustav Hrvatske. Fabricirali, štampali novac a nisu HNB. Nije se oglasila ni HNB ni HANFA a znali su. Prvi sam napisao da imamo Agrokomerc. Isto tako već godinama ukazujem na masovno izdavanje zadužnica a nemaju pokrića, To nije briga uhljeba.
   Poanta, dobavljačima kaznena prijava. 
Budući je Agrokorpa propala, mjenice se nemogu upotrebiti čak ni na WC-u. Pored kaznene prijave, morati će regresno vratiti novac faktoringu. Puni iznos, ako nisu već propali.
  Dva puta kažnjeni, za mjenicu koja nije njihovo izdanje, dobili kaznenu prijavu i još će ju morati platiti jer je Gazda sprčkal peneze. A da i Agrokorpu, uz pomoć politike i virtualije zvane Borg.
  Nova Fort/un/a/ova isto ide k vragu na račun, jer od prihoda nije u stanju vraćati kredite. Iako su se mnogi odrekli i do 60% posto vjerovničkog duga a mnogima su u ordinarnoj lopovštini, plaćene dionice poništili. Pa kupujte na našoj Burzi. Kažu nema privatnih investitora. Tko će nesposobnim uhljebima i lopovima povjeriti novac.
   Nevolje dolaze u seriji, pad izvoza za 1% /brodogradnja????, koštala nas zbog nesposobnih, 5 miljardi kuna, za plaćanje osiguranja isporuke brodova/ a BDP se strmoglavio na 2,4%, premijer kaže da je to izvrsna vijest. 
Kao, u zatvoru umrlo dijete /18 ?/. Stručnjaci utvrdili 8 kardinalnih propusta. Po ministru sve po zakonu. Iskrena sućut roditeljima.
  Isto i poreznim obveznicima.

Zadnja izmjena ( Petak, 30 AUGUST 2019 04:45 )

 

Divlji triatlon 2019

     Prelog 18.08.2010 super sprint triatlon, trojica iz TK Varaždin,103 startera, Zvonko i x prvo mjesto, Zlatko drugo, Mario treći. 
Foto, najmlađi kvartet na triatlonu. Ukupno oblo 260 godina. 

Zadnja izmjena ( Subota, 31 AUGUST 2019 17:28 )

 

Austrijsko prvenstvo u aquatlonu 2019

    Austrijsko prvenstvo 03.08. 2019 u aquatlonu održanu u prekrasnom pitoreksnom mjestu Ferlach. Stisnuto između visokih i strmih šumskih planina na jezeru kupalištu-izletištu, nalazi se odmah do mjesta. Samo jezero okružile su Mala i Velika Drava. 
  Na 4 aquatlon Ferlach prijavilo se 429 startera distance za male osnovno školce do elitne trke od 1km plivanja i 5 km trčanja. Ta disciplina nije baš popularna jer iziskuje veliku eksplozivnost takmičara, primjerena mlađim uzrastima. Od domaćih bilo je i stranaca iz Kanade, Dominikanske republike, Slovačke, Njemačke, Italije, BiH, Slovenije i iz Hrvatske. Gastarbajteri i dvojica iz TK Varaždin.
    Počelo se sa predškolskom djecom a završilo se sa elitom i nastarijim seniorima. Za poslaticu gledaocima multisport se počeo dinamizirati pa je upriličena sve popularnija disciplina, štafetna trka Swim & Run. Dugi triatloni postali su nezanimljivi, nema tu neke dinamike, gledaoci pogledaju najbolje a ostanu samo prijatelji i rodbina. Ima izuzetaka kao Ironman Klagenfurt završio 07.07. a 15 dana je trebalo da se rasproda utrka za 2020 g.
   Uvjeti na trci su bili idealni, voda 21stupanj, na suncu 25. U kategoriji M65 trojica i kod Zvonka M70 trojica. Ovaj puta ja sam ušao ispred Lise Perterer, imao sam prednost u ranijem startu a i plivalo se više za 250 m. Njezina vremena su na razini zamalo upola mojima. 
Meni drugo mjesto, Zvonko treći. U kategoriji je imao dr. Jagodzinskog koji je prije dva tjedna odradio ITU olimpijski u Edmontonu i ušao ponovo u Kanadsku reprezentaciju. Bio je drugi, došao par prije dana u Europu pa ga je mučio jet lagged.    

Zadnja izmjena ( Srijeda, 25 DECEMBER 2019 14:41 )

 

Na zapadu ništa novo

         Zlorabim naslov od E. M. Remarquea velikog pisca još većeg romana svjetske književnosti. Meni je bolji roman Tri ratna druga, prva knjiga koju sam ženi poklonio. 
    Dalje ne bi ni trebao pisati jer smo zapeli u vremenu i prostoru.
Bomba je pukla a zvuka i tona nema. Tj. ima, predsjednik V. suda na poziv iz BiH na testiranje na poligraf, rekao da su to gluposti i da je to uređaj samo za lopove. Tak da je Mamić pucao u prazno. A da je to istina ima izjava poštovanog suca, da građani niti neznaju kakvo dobro sudstvo imaju. Točno, čak je i predsjednik Ustavnog suda predložio da bi predsjednik Vrhovnog suda trebao predsjedati Komisijom za sukob interesa.
  Novo /staro/, brodogradnja elegatno otišla u propast, zahvaljujući Vladi na čelu sa agilnim ministrom gospodarstva. Koji je cirkusirao i balansirao na tezi da je on zadnji koji zaziva propast.
  Stoga je zazivao svoje Ukrajinske prijatelje, Kineske na kavu, pa dejta rumove, ponude da ti pamet stane, plaćao penale ali od posla ništa. Je, poslije godinu dana, točnije dvije godine od saznanja u Saboru na upit Strinja Linić, uspjeli su napraviti plan da treba plan za 3 maj a Uljaniku ništa jer po izjavi ministra, radnici su mu minirali plan.
    Pa kako da Uljanik radi 4 broda a imaju samo 3 navoza.???
Novo /staro/, kandidati za predsjednika Republike se množe, sve više kandidata i sve više prljavog veša. Opasan će biti dr. sa Pricetona D. Kovač. Znam da neće biti izabran ali će unijeti nemir u ekipu. Priča neke čudne priče, o čemu ja godinama pišem a to su stvarni i zanimljivi podaci, ekonomski o Lijepoj Našoj. U svakom slučaju biće veselja na Zapadu. Pjevač neće biti konkurent jer je predsjednik pokazala da bolje pjeva. Došla su vremena da pjevači žele biti predsjednici a predsjednici pjevači.
Novo /staro/, da predsjednik LN kaže da je izbavila državu sa Balkana. Hm, ako povučemo liniju od Odese do Trsta / Trst je naš/ čak je i metropola na Balkanu.
Novo /staro/, kaže da bude nova predsjednik LN, da ima podršku Putina i Trumpa. Pa Putin je nekoliko puta najavljivan i nikak da dođe. Bio je u Sloveniji i Srbiji. 
E. Macron nas isto izbjegava, bio u Srbiji, čak je govorio na srpskom. Trump, njega se budemo načekali.  
  Mala digresija, od prijatelja sin sprema doktorat iz strojarstva. 8 sati odradi u firmi i onda još 12 sati na dan radi na dizertaciji, da za 2 godine bude doktor. A koliko će tek onda trebati predsjedniku LN.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 01 SEPTEMBER 2019 17:26 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 54

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas100
mod_vvisit_counterJucer365
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2123
mod_vvisit_counterSve1641955
Sponzori