Meggle

      Pročitavši jedan, naručen, nepotpisani huškački članak u jednim novinama, radi istine treba objašnjenje. To svi izbjegavaju ili su nepismeni ili pokvareni.
Najmanje mi je braniti rukovodstvo firme.
  Činjenice da svi radimo u otežanim uvjetima, neki mogu a neki ne. Što Meggle-u otežava. Sjećamo se Agrokorpe. Dijelom je to vrijednosni podatak iako ih ima koji tvrde da su riješili problem. Činjenica da je u 2018g zatvoreno 800 farmi /tko je za to kriv, zna se/. Istovremeno su se masovno održavale sjednice Vlade po Slavoniji i hvalili se da su izgradili nove škole i dječje vrtiće. A stanovništvo je masovno pobjeglo od siromaštva i politike u Irsku, Njemačku......... 
Činjenica, Meggle je moralo i uvoziti mlijeku. Neki izgleda misle da se sir pravi od dravske vode.
  Sad malo u teoriju tržišta i cijena, veoma bitan kolegij koji mnogi nisu na fakultetu svladali ili razumjeli. A možda i kupili diplomu. Legalno se kupi sa svim originalnim pečatima i potpisom službujućeg dekana. U upisnoj knjizi diploma ostave se prazna mjesta redoslijeda. Kad se plati upiše se majstor i sve legalizira sa zapošljavanjem.
   A što teorija govori. Navesti ću drastičan primjer rezanja troškova da gotov proizvod bude jeftiniji. To nije poznato pa ga stoga navodim.
  Znano je da nijedna industrija ne može raditi bez zaliha. TOYOTA nema skladište. Ima ali parking gotovih proizvoda veličine Varaždina. Dakle, na rampu istovara kamion mora doći 4 sata ranije i putem trake dijelovi idu direktno na montažu /roboti/. Dobavljači su iz cijelog svijeta i to se 5 godina provjeravaju, ima uvijek 2 rezervna dobavljača. Osnovu od 85% dobavljača čine u krugu 100km.
Kad to primijenimo na Meggle uz coronu, jasno da financijski rezultati nisu bajni. Uz svesrdnu pomoć države muzare. 
  Da ne odlepršaju morati će naši majstori uzeti nama zdravima, da spase svoj dilentatizam

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 20 JULY 2020 05:15 )

 

Diletanti/Martin/ u oblacima

      Ijuuuuu, biće samo 16 ministarstva. Obećanih 12 ? Pa taj ne može ni jedno obećanje održati. U čemu je problem. U propalom sastanku sa oporbom. Marko Milić desna ruka mu, još ne brije bradu a već je vrhunski demagog. Zelembać kaže da više neće zvati oporbu na razgovor sa nepotvrđenim premijerom. To se u politici zove neformalno druženje i to još u četiri oka. Muljaža, točnije skupljanje žetončića. Zašto, pa sve su predloge oporbe u Saboru odiozno odbijali. Sada odjednom traže konsenzus za krizu ???  
   A ministarstva. Nije bitno da li je jedno ili ih ima 100. Bitno da je Vlada efikasna, znalačka i jeftina /vidi niže Meggle/. Dakle da sve funkcionira kao podmazani stroj. Prije mjesec dana napisao sam da u bolnicama nema lijekova. Trenutno duguju 4 milijarde kuna za lijekove, a zdrastvo je na 10 milijardi, minusa. Pa da ima manje potpredsjednika Vlade/ uhljebi/ kao i po 5 pomoćnika, pa zamjenici, pa glavni tajnici i tako do seoskih načelnika. Da, treba namiriti članstvo. Bilo bi više lijekova. I reforme koje se ne provode. Četiri škrca, kako ih zovu ovog trenutka čitaju bukvicu Plenkoviću da nema love bez reforme Uprave i Pravosuđa. Izgleda da je lakše pričati bajke nego raditi. Odmah poslije sastanka premijer nosom do poda pred kamerama, bahatost mu u petama jer mu izlet u Brisel nije uspio. Dobio je cipelu. Nema love za diletante. Kaže da su neki koji daju lovicu prijetili vetom. Baš su pokvarenjaci, dali bi nam lovu badava i još plus veto.
   Molim ga da nas prestane sramotiti, zar moramo biti toliki sirotani da moljakamo na koljenima. Pljuni u šake i primi se posla. Odmah je obećao da će spajati sela /općine 400 u 100 gradova/. Koliko će mu trebati. 8 godina.?  
   Od Obećanja dodati, INA, najava Lazard, 6 mjesec. Tišina, čekamo još 4 godine objašnjavanja obećanja. Prezentacija reforme poljoprivrede obećana u 5 mjesecu. Ništa, odlepršala vrla ministrica. 
  I za kraj tjedna pored BAT-a i Meggle odlazi. Šef slavonskog HDZ-a politikanski protestira da kakav je to način da se firma zatvara a da nisu nikog pitali niti ikome išta rekli. Javila se i uvažena EU zastupnica Petir sa sličnom boljševičkom ideologijom. Zaboravili su na banalnu sitnicu. Slobodan protok kapitala, ljudi i radne snage. Pa hvalili su se da su nas uveli u Europu, onda sad kusajte. Kapital je izgleda čudna zvijerka. Odđogirala u Srbiju i B i H.
  Razlog, nameti, porezi, doprinosi, treba namiriti uhljebe. Kako, nekome treba uzeti.
Dakle, poštovani partijci manje priče, više rada. Osnivajte vlastite firme i plaćajte poreze. Ako za to niste sposobni onda kramp i lopatu u ruke i kopati kanale. 
Više arbajt, manje agitacije.
 

Bijeg

      Tjedan je bio naporan. Rano ustajanje, jednom u 3 i 20 zbog pačića. Bude se u cik zore i onda nastaje graja i kvakanje patke jer mačkonje od susjeda kruže po dvorištu da omaste brk. I tako iz dana u dan. Do 6 sati sam bodi gard, a poslije svaki osel na svoj posel. Svaki dan sam ujutro razvozio robu a popodne pripreme robe za idući dan. 
  Za razliku od drugih poduzetnika /a svi kukaju/ ja čak imam povećanje prometa u odnosu na prošlu godinu iako u travnju nemam ni jednu fakturu. Zahvaljujući nepismenima uhljebima nisam mogao dobiti e-propusnicu. Razlog, napisao sam im da radim za njih pa se neki polupismeni našao uvrijeđen i odgovorio mi da sam drzak a za kaznu mi nije dao da idem u Zagreb. Ja pak iz protesta štrajkao sam cijeli mjesec, ali sam svima obveze platio, posebno državi.
    Sa takvim ogorčenjem i napornim polutjednom odem ja u zbjeg, u kamp. U petak uzmem sve što mi treba. Domaća salata,od rikule, tušt /običan drač a ljekovita biljka, navodno su za njim ludi Francuzi a posebno Japanci/ i moj paradajz. Od mesa, uzmem izvrsne kobase kupljene kod Kokola /Borl/ 5,30 €. Slične takve, upitne kvalitete kod nas koštaju između 60 i 70 kuna. I krenem u Konzum po kruh, kad ono penzići imaju popust 10%. Od prije sam imao kupon za delikatesnu tunu, popust 30% pa napravim veliku kupovinu, sve na akciji. Saher torta /41%/ picek /30%, pa sam vratio kobase natrag u friz. Na sav račun još 10% popusta. E moj Ivek to nisi ni ti djelio. Sad dijeliš sudske hodnike.
    Krenem sa izvorskom vodom i dve pive. Za aperativ uzeo sam voćnu rakiju, protiv corone.
Prvi obilazak na gljive /košara/ nije bio obećavajući, ali što sam išao bliže kampu sve bogatiji. Kostanjevke, zlataće i golubice,sljube se sa jajima a ovčje vime i lisičke idu u kis. Predzadnji foto, pupavka. Po boji i ostalim karakteristikama ista sa golubicom/Russolom/, samo bitna razlika. Izlazi iz jajeta /Amanita-najotrovnije gljive/ i ima izdajnički vjenčić. Pola piceka 2 sata pečenja. Prvo pojedem krilo, da mi ne odleti a onda noge da ne pobjegne, potom pamet na pašu.
Usput sam se družio sa posljednjom faunom. Ljubomorno čuvam tajnu oazu. Tu se nalaze mnoštvo divljih životinja i sve naše zmije /osim kamenjarki/, zelena žaba, zelembać, žabica mukač... A pravi divljaci su me doma dočekali.https://photos.app.goo.gl/VRS3j147jF7DaVHFA  

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 12 JULY 2020 05:57 )

 

Nema odmora dok traje obnova

      Ekskluzivna sreća je pogodila Hrvatsku. I to dupla.
Prva. HDZ je dobio i drugi mandat. Vlada neće moći na godišnji poći. Agenda im je bila, moraju dobiti izbore da mogu odmah, hitro, spasiti državu. Samo tako, proleteri svih zemalja ujedinite se.
  Druga, nema 100 dana uhodavanja Vlade. Sve su to prekaljeni stručnjaci za uništavanje problema u gospodarstvu, kao Uljanika.  
Trenutno imaju slatke brige, tko će biti ministar jer prepoštovani  ima izborničko obećanje-smanjenje sa 20 na samo 12 ministarstva. Da ličimo kao na neku EU državu. Ako po ničem drugom po banalnom broju. Prilog tome dao je i cigan koji je zatražio tri ministra. Poslije su njegovi manjinci rekli da se slabo služi hrvatskim jezikom.??? Austrija ima 11 ministara.
  Sve zajedno više liči na vicoteku, nego na ozbiljnost situacije u državi. Tu i tamo iz silnih informacija o pobjedi na izborima, probije se i uputa o coroni, budite odgovorni kao u stožeru pobjednika, grljenju i ljubljenu.
  Biće mi drago, za kraj, da ostane financ ministar, stari. Od Oreškovića, Karamarka i sad duplo, jer je najavio snižavanje poreza. Da veće plaće budu veće a manje da budu manje ili da ih uopće ne bude. Kao doktor ekonomskih znanosti zna da se makroekonomija i porezna politika trebaju posvađati. Radno intezivni sektori grcaju i krvare zbog Dalekog istoka /Kina/ i domaći koji su na Listi srama neće moći proći. Još ako im odrede minimalnu plaću biće gusto na burzi rada. 
A kakav nas rebalans buđeta čeka. 
Taj krucijalni dokument se sastavlja na način, da se pobroje prvo potrebe /first-namiriti svoje/ a prihodi kako Bog da. Ima jedna stavka kazne od inspektorata.
Omiljena tema u Hrvata. Utvrđeni je iznos od 550 milijuna. Tako da inšpektor od plexiglasa ima što raditi.
    Ne bi bilo loše pogledati malo u prošlost, kako su se radili planovi i petoljetke. Da ne pišem uludo, svjedočim, rast BDP-a išao je do 12%.
Nažalost akteri / makroekonomisti / tih planova i buđeta, su nas napustili. Ostali diletanti. 

Zadnja izmjena ( Petak, 10 JULY 2020 05:19 )

 

Pobjedničko slavlje

      Kao što uvijek sliku vidim malo drugačiju, bolje rečeno dubinu od površine. Izvana gladac iznutra jadac.
Red je da se i ja pridružim čestitkama. Svaka čast HDZ-u, naklon do poda. S pravom slave. No po meni nemaju legitimitet. Ne samo oni, nego svi birani.
Pobjednici izbora su 53% koji nisu glasali, ostali su doma. A to je bolesno stanje nacije. 
   U čestitku ću ugurati i malo ironije i sarkazma, ostvarila se moja želja iz jednog eseja da HDZ bez izbora nastavi vladati pa da uništi do kraja gospodarstvo. 
Osobno, kad bih bio pobjednik izbora ja bih plakao kao kišna godina.
Vratio bih se čestitarenju. Nisam primijetio da je službeno čestitano našim velikim prijateljima "first America", njihov Dan nezavisnosti. 
  Završna čestitka ide onima kojih u partiji ima 64% i nosili su crvene knjižice, Dan borca. Nekad su na taj dan radosno pekli janjce i volove. Danas ništa. Bio je i jučer njihov buking dan sa okrenutim kaputima./ Plehnati kokoti na krovu. Vjetrovi imaju čudnu naviku, pušu u raznim smjerovima./
 Čak su bili demagoški inventivno kreativni dajući intervjue. 
Još su uvijek dobro raspoređeni. Demokratska zemljica, bez lustracije
 

Moralno i gospodarsko propadanje

     Jučer na HRT sučeljavanje. Ukratko, negledljivo. Podmetanje, posebno na osobnoj razini. Programi fale, a dobivamo obećanja. Program iza kojeg stoji ideja, izvori sredstava i provedba sa rokovima. Bivši kandidati imaju prastara lažna obećanja a već nude nova na vrbi svirala. Novi kandidati su raznih struka ali ne krucijalnih, želje su poštene ali i dobrim namjerama može se otići u pakao.Pametno /Puljak/ nije bilo pozvano, oni su u prošlim izborima imali najbolji ekonomski program.
   Gledao sam do trenutka kad je  docent dr. Ćorić predbacio prof dr. Selak da nije ekonomist i da čita podatke. Pa ne treba biti ekonomista kad je javno poznato da smo dno dna. No dobio je oštar odgovor od Selak pa je od pisca ekonomskog programa HDZ-ea napravila esecijalnog seljaka i dodala da je seksist. Dvometraš se pretvorio u makovo zrno. Tražio sam od svoje ženu da mi da dalekozor. 
A koliko ima osobnog digniteta, za isto što mu je smetalo kod Selak on je isto napravio. Napao prof. dr. Ostojića da je neozbiljan, išao u izolaciju pa izašao. Dobio je odgovor: Ostojić je na uputnicu osobnog liječnika postupio po protokolu. Ekonomista docira liječniku. Mijenjam program, na TV-u.
  Ima je značajka kod izbora. Zabranili su onima koji imaju temperaturu 37,2, koji kišu, kašlju, šmrcaju, možda ako i prde, da ne mogu na birališta. Kad su se javili Ustavni suci, nastao je lom. I krenulo objašnjenje, da se brinu za zdravlje građana, uz značajku da dobiju izbore. 
Bravo konačno nešto i pametno od HDZ-ea. Samo su zaboravili da su samo prije par dana zabranili ulaz u državu pa im je gospođa iz BiH očitala bukvicu. I otvorili su granicu. Uz kretensku odluku da mogu raditi noćni klubovi. Da se ne zaboravi, bili smo na Nuli zaraženih.
  Sada. Dvije osobe su otputovala a tri su dobile respirator. Pored crne kronike ima i dobrih vijesti. Slovenci uvode oštrije mjere, a ja sutra vozim robu k njima??!.
Izgleda da još ima onih/ koji krše Ustavna prava/ kojima je u glavi zapisan kod da mogu nekog kazniti sa gubitkom građanskih prava. Kao svjedok vremena sjećam se tih ljudi. Vraćali su se iz zatvora, najčešće sa Golog otoka, sa izdržane kazne. Ali to nije bila gotova rehabilitacija. Pravi martirij je slijedio. Još su im dodali i gubitak građanskih prava. Obično na pet godina. Nema stana, nema posla..... i nema glasanja. Nepostojiš.
Nije sve tako crno, ima i izvrsnih vijesti. Naši vrhunski političari, državnici koji sve znaju. Prodaju nacionalna bogatstva/ INA/ koje ozbiljne države ne rade. A sada imamo najnoviju vijest, HEP će kupovati gotove vjetroelektrane i tuđe projekte.
   Prodajemo što se ne prodaje/obiteljsko srebro/ a kupujemo tuđe ideje.
Imam suseda kovača, od njega kupujem čavle koje on kuje /kako se kovalo prije nekoliko tisuća godina/  a u mojoj radioni stroj koji riga 300 kg čavala na sat.
 Ako još nije jasno, naši političari imam agendu kako je to kod Oto motora. Usis zraka na auspuh a ispuh na karburator.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 02 JULY 2020 18:39 )

 

RTL duel

      Demagog je stalno spominjao koncijere Bernadića. Objesio kiseli osmijeh- na stanje sa coronom. Pa normalno da su odgovorni za ovo buktanje virusa. Otvorili su granice sa zemljama koji ne mogu kontrolirati virus. I kretenska odluka da rade noćni klubovi. I Jelko Kacin im je čestitao. To je miješanje vode i ulja. Ili zamjena bukve sa malinom.
   Grandiozna izjava da je on nešto dao gospodarstvu. To su novci svih nas. On osobno nije ništa dao, samo uzima. On i njegovi. Plaću koju je poklonio uzeo je sa putnim nalogom, put u Finsku za koji se i dan danas ne zna tko je sve bio u avionu.
Bernadić nije bio dobar, fizičar, ali je pošten za razliku od Plenkovića, pravnik. Već u 25 minuti je bio u komi kad mu je spomenuo Inšpektora pleksiglasa Mikulića koji je u jeku corone  naplaćivao  bezrazložne kazne i zaposlio svoju ženu na lukrativno mjesto. A kad je spomenuo korupciju, kod nas 10% BDP-a. Batman se sledio. Bernadić je sve argumentirao dokazima.
    Teško sam slušao blebetanje batmane. Sve zna, najpametniji i stalno je ponavljao da Bernadić ništa nezna.
Na pitanje Damire Gregurek da li ima dojam i da li mu nije neugodno jer docira i djeluje nadmeno. Bezobrazno je prečuo pitanje. Pored toga je 3 minuta ukrao Bernadiću. Zgodna voditeljica a katastrofa od vođenja. Umjesto koncizne i argumentirane diskusije, svađa u kojoj je vodio batman i prvi ju započeo. Dvojica govore i sad bi to netko trebao slušati.
  Pročitao sam mnoge komentare ali nitko nije primjetio. Kad je batman siguran onda razlaže i obrazlaže nadugačko i naširoko beskorisne događaje i događanja /ekonomska/ uz potvrđivanje floskulama odlučno, snažno.. ali i bitnim gegom. Često podiže obrve i čelo. Ovaj puta je sve to izostalo jer nije imao odgovor na kriminal i klijentilizam. 
Indikacija psihičke nestabilnosti, često je stavljao desnu ruku na bradu i očajnim pogledom gledao u kameru a u mislima mu fijukalo, koliko će to postotaka glasova odnijeti. Pokušao je poentirati da je Bernadić kukavica. Pa ko to može slušati u deset nastavaka ili više.
  Bernadić nije iskoristio kobnu činjenicu kad je branio ministre u pekmezu. Da je samo jedan optužen. Za vrijeme opće društvene hajke stao je iza njega riječima: ja sam te papire pregledao i tu je sve čisto. Čisto kao i Borg. U deset dana tužilastvo je utvrdila da tu nema ničega. Nikad teži sudski predmet-Agrokorpa samo papira oko 2 tone. U 10 dana ne stigneš ni prelistati a kamoli secirati Ivičine zavrzlame.
Kad ga je napao za INU i naftu koje teče uzbrdo do Pešte. Batman kaže da MOL plaća koncesiji, Da, točno u Mađarskoj 12% a u Lijepoj Našoj 8%.
  Poslije ovog bljutavog duela, još malo činjenica. Ako je u mladosti bio bahat i prepametan, taj nije imao prijatelje osim " immo humiles amici," točan prijevod, poltrone.
  Kad je u emisiji spomenut Tito, da ja to malo iskemijam. Za praznike sam bio kod prijatelja u Petrijanecu i potrefilo se da sam kao mali bio pogonič u Zelendvoru, baš kad je Broz došao u lov. Mene su odredili da idem zadnji, najmlađi, ali sa posebnim zadatkom. Odrasli pogoniči su namjerno ostavljali dio ustreljenih zećeva a moja zadaća bila je da ih skrivam u stavice kukuruza. /Na večer se je išlo po taj sklonjen ulov./  Kad se završio pogon ja sam se približio Brozu da ga vidim izbliza. Jedan od trojice se izderao namene. Bre mali bež odatle. Potjerani  fazani su počeli izletjati iz grmlja. Broz dvaput zapuca i promaši. Odmah su mu dodali drugu pušku, opet dva puta promaši. A onda jedan od trojice, poltronski kaže. Uh, majku mu i mrtav leti. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 30 JUNE 2020 05:03 )

 

Ponoćna trka

     Završetak 7. cross lige "Godišnja doba na Čevu". Završila je sa 4 kolom  27.06. startala u 21 i 45 u organizaciji sportskog pregaoca Lackovića, njegove familije i njegovih prijatelja. Posebno treba spomenuti i vlasnika Ivicu Slunjskog koji nam pruža gostoprimstvo na samom vrhu Čeva koje je njegovo vlasništvo.
  Startalo je 132 mix sportaš/a/ica na mostu preko Bednje, dužina staze samo 2020 m. Uz stazu su postavljeni lampaši da se vidi trčati po šumskoj stazi za one koji nemaju rengen ili infracrvene oči. Za sve ostale bile su poželjne osobne svetiljke. Za mnoge je bilo samo tren da otrče na vrh. Tom trkom sam 71 puta odjurio na vrh. Dolaskom na vrh čekala nas druga trka, nadoknaditi potrošeno sa pečenom piletinom i svinjetinom. Zaliti sa domaćem gemištom. Prilog. Salata od paprike i paradajza. I za desert, neizbježni Aničini sirni štrukli. Za mene skromno opet prvo mjesto u M60. 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 29 JUNE 2020 18:03 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 59

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas43
mod_vvisit_counterJucer78
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3155
mod_vvisit_counterSve1753091
Sponzori