Zimska liga Prelog

     Prelog 4 kolo 23.12. Prije nego smo krenuli na trku patke su nam priredile nesvakidašnji doživljaj i prizor. Grupnjak pataka. Na dvije patkice skočio patak. Na patka patak. Nije bilo samo to sablažnjivo ponašanje već se im pridružila i stara patka. I ona je htjela sudjelovati. Tako da je u jednom trenutku bilo njih petero. Nije se znalo po staroj poslovici tko pije a ko plaća. 
 Trka je završila sa hiperrealističkim koloritom zalaska sunca. Poslije trke obavezno kuhano vino i razni kolači. Zalazak sunca pratio nas sve do doma. Partner je uobičajenu bio ambiciozno produktivan. Istutnjao se na trčanju i druženju sa svojom vrstom. Sad na trku dolazi 6 pesonja. Dobar trkački provod povoljno za mene jer mi je bilo lakše s njim na večer.
Ugodno provedeno poslijepodne zaokruženo saznanjem da je dan duži. 
 

3 kolo Prelog i 5 Božićna trka Kotoriba

     Po prohladnom vremenu, ovaj puta bez vjetra, trojica članova kluba su nastupili 16.12. prvo na Zimskoj ligi Prelog. To je bilo zagrijavanje u 15 sati za večernju trku u 18 sati na Božićnoj trci u Kotoribi. Obje iste dužine 3,3 km. Dvojcu se pridružio Zvonimir. Poslije preloške trke malo smo se zadržali na Adventskom sajmu Prelog. Obišli smo štandove. Jedan su držali, /OPG/ poznati par koji organizira sportska događanja. Između ostalog. Poznati trail-Memorijal našeg kolege i prijatelja Koraja te Spartansku trku, pod imenom Hog Race. Pričekali smo da navrate moto Mrazovi. Moj partner se raspametio jer je mislio da je među njema sin. Svaki motor koji projuri pokraj kuće on obavezno napeto očekuje da se sin pojavi na ulaznim vratima.
  Nakon te sajamske uvertire otišli smo u Kotoribu. Tu su nas dočekali štandovi sa raznim delicijama. Lovački gulaš, vatrogasci sa kolačima, domaće kobase, hot-dog, bilo je i morskih delicija-papaline. Nezaobilazna domaća kosana mast sa lukom i paprikom. Kuhani čaj i vino. Po volji gemišt ili pivo. Kolača ko šodra u Dravi. Zgodna mažoretkinja spremila nam putne kolače i fritule. Uz putne kolače dobili smo i putnu čašu kuhanog vina sljubljenog sa domaćom makovnjačom i orehnjačom.
   A trka. Kotizacija 5 €. Zlato za HSV Triathlon Kärnten i srebro za TK Varaždin u kategoriji bez prava na ispadanje.. 
Za malo mjestu /3500/puno trkača 132. Zvonimir 122, predsjednik 94 a partner se u autu odmarao i čekao na delicije.      
 

Habijan potopio aferu

    Vratia se barba iz Brisela. Cirkus ide dalje. Sav u euforiji dao izjavu, kao u naslovu. EUforičan. Normalno kad ga Briselu nitko nije doživljavao. Briselska sesija to zorno pokazuje. Slikali se vodeći. Svi su bili Poredani u tri reda a naš premijer našao se u petom redu i nitko s njim ne razgovara. Normalno kad se vratiš među svoje upadneš u EUforiju i prosipaš demagogiju i gluposti.
    Daklem. Neka mudrica izmislila da u Francuskoj smijenjeno 67 ministara. I smijulji se ap. Kod nas samo 30. Nemoj mi reći. Tu budalaštinu možeš servirati neznalicama i nepismenima. Razina dječjeg vrtića. Istine radi. Francuska ima predsjednički sustav. Da je to kod nas ostalo /FT/, bilo bi od predsjednika. Marš. Pa EUforiju ne bi imali. Dalje. 67 ministara na 67 milijuna. Kod nas da nategnem na 4 milijuna- 30 optuženih za kriminal. Da ljudi znaju, malo matematike. Dalje u 2022 pala je Vlada u F. Dalje, oni koji su bili u Parlamentu zadržali su poziciju u Vladi. 3 su otpala. Ali ne zbog kriminala. Može i ovo. 67 milijuna a 15 ministara. Čuj ovo. Država veličine Berlina, čak i manja, ima ih 18. Da F preslika naše brojčano stanje imala bi 402 ministara. Matematika nije demagogija. Stoga se može zaključiti ako uključimo matematiku i kvocijent inteligencije, drug Kardelj je smijenio samo 287 ministara. 
Dok ovo pišem. Težak nokaut Mitchella od Emmetta. Nije bilo za gledati. 
    Evo i našeg nokauta. Odabir Ministara. Nema tu ozbiljnosti. Pitanje. Krucijalno. Tko vodi ovu državu a posebno gospodarstvo. Već sam blesav sam sebi koliko puta sam pisao o toj temi. Čak nam je osobno došao N. Schmit /Luxembourg/ u Sheraton da nam drži prodiku o produktivnosti. Kao što sam najavio 5 ministar nema pojma o gospodarstvu. Premijer ga hvali, kao radio je na korporativnom pravu. Pa šta će mu to. Neka ga zaposli na Wall streetu. Tamo neka prati Dow Jones i Nasdaq. Ali zato nitko u Vladi ne zna objasniti zašto oba rastu. Isto Pitanje u Saboru kod instaliranja ministra. Zanimljivo, poznato da ga je financirala za izbore firma koja je u gubitku a želi kupiti 30% medijskog prostora HR a drugi donator nećak od Kolege.
Na stranu da u zadnjih 3 godine nismo ništa aplicirali prema EU tenderima. Spejs šatl koji je odlepršao tražio je još dodatnih 6 mjeseci produženja /kao i kod potresa/ natječaja za impletaciju zelenog gospodarstva. Visi 150 milijuna €. Novi ministar će to, riješiti lakoćemo. Siguran sam. Spada u korporativno pravo. 
  Odmah je vidljivo da tu nema odgovornosti i profesionalizma za napredak zemlje. Samo osobni probitak i kolektivni, da se ostane na vlasti. O kakvo će biti otrežnjenje. Ima stari vic o diplomati i dami. Kad diplomata kaže da, to je možda. Ako kaže možda, sigurno je ne. Ako pak kaže ne, onda nije diplomata. Kad dama kaže ne, to znači moždaaaa. Možda je uvjetno ne. A kad dama kaže da, nije dama. 
    Daljnja objašnjenja su suvišna. Osim ako ne ubacim: se prolazi, si prolaze, Zagorec pa ne. 
Uz dodatak kako se kod nas potiče promocija budućih vođa. Imamo primjer posinka. Kolega je sveprisutan. Na svakoj presici iza leđa premijera. Iz Brisela će se vratiti" stručan", slično kao i sadašnji. Rezultat. Pozicija države. Ali si dozvolio da pozove čak institucije za očuvanje ustavnog poretka da djeluju, Pa zar nisu to nezavisne institucije ? Konačno, ukradene su milijarde € pa se je tvrdilo da je to bilo "manje pozitivno odstupanje u transportnom sustavu". Dakle u ljetno doba dođe naredba da se plin max proizvodi te je nastupilo zagušenje u kapacitetu. I ode plin za cent. Tu komentar ne treba nego odmah u Remetinec.  
  Treba posebno napomenuti da su upozoreni /EU/ ovih dana da se ne može direktno pogodovati u cijeni energenata.  Zašto ? Pa onda svi imaju korist. I Tajkuni. Mi i dalje nemamo socijalnu kartu. Zaključno. Sve su to umotvorine spejs šatlova.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 17 DECEMBER 2023 06:47 )

 

Zimska liga Prelog

    Drugo kolo.
     Nema konkurencije, nema klupskih igraća. Spala knjiga na 2 slova. Točnije jedno slovo i pol. Partner je prvi puta trčao u grupi. Trčanje je bilo po kruni nasipa. Širina 2,5 metra. Držao je odlično pravac ali preozbiljno shvatio kompeticiju. Jurnuo za prvima a "polovični" to nije mogao pratiti. Stalno sam ga upozoravao da smanji tempo. Nakon trčanja boljele su me ruke. Posebno desna koja trpi zbog ozlijeđenog ramena. Ispalo da sam trčao po rukama. Srećom kratka staza od 3,3 km Da sam bio na 10 km otpale bi mi ruke, koliko je partner vukao. Ipak je bilo zadovoljstvo na friškom sjevernjaku a i on se rastrčao prije, za i poslije trke.  
  Prije trke se rasteretio ko pravi sportaš, ulovio sam ga u isporuci. Hoch wiener schule. Trava će biti zelenija.
 

Vlada je pred padom

     Došlo vrijeme da se kofer sprema. Budući je znano da ja izbjegavam da me obilazi negativna energija u vremenima  Adventa i Božića. Isto je za uskršnje dane. Trudim se biti pozitivan u mislima i djelima. No. Poslije ovih zadnjih afera. Teško je to izbjeći.
    U svakom slučaju u ovom mom solilokviju, ultimativno trebamo tražiti da Vlada vođena od stranke MOST-a odmah podnese ostavku. Prevršili su svaku mjeru. Srećom imamo bezgrešnu i  beskompromisno poštenu oporbenu stranku na čelu sa ap koja je tražila da MOST ode u ropotarnicu povijesti. Tako smo dočekali da ministar space shuttle dobije cipelu. Nestao kao Challenger. Nejasno je kako je taj lik uopće došao u prigodu da bude kandidat za gradonačelnika Zagreba. Onda kao propali kandidat postane spejs šatl za nezamjenjivog ministra Horvata. Digresija. Nije svaki Horvat, Horvat. I što će sada MOST. Ostala samo ministrica Koržinek. I ona je izlaznim vratima jer se EU inspektori propituju za njezino zdravlje.
    Također se brinem se za ap, koji je raskrinkao ovu zadnju aferu točnije dvije. Na presici je bilo vidljivo da su ga te afere iscrpile. Teško je disao i nervozno se obraćao novinarima. Kako ne bi bio iscrpljen kad dnevno ima po tri do pet presica i stalno pod paljbom nemilosrdnih novinara. A on ni sa čim nema vezu i sve teme su neteme.  
  Jedno mi nije jasno kako je moguće da je strašnije i nezamislivo konfabuliranje MOST-a i kukavičje jaje od ministra spejs šatla a ne plin za 1 cent. Imam čudan osjećaj a takav sam imao 1989. Biće gadno. Manje me brine iako to prestrašno zvuči, ovaj lopovluk već što mi nismo ništa napravili u smjeru reformi i pripremi gospodarstva kad će nestati besplatnog novca iz EU a globalna situacija u svijetu ide u M3P. O tome sam pisao bezbroj puta. MI NISMO SAMODOSTATNI. Nismo u stanju proizvesti ni najbanalnije. Lopate, plugove a  kamoli više red tehnologije.
  Odjednom su se i Briselski ćate probudile i počeli opominjati. Zakasnili  su kao i mi, sugerirajući da imamo nisku produktivnost gospodarstva. Dobra kritika. Ali. Pogrešna. Mi imamo sramnu nisku produktivnost države. I o tome sam bio slobodan upozoriti. Nažalost naši majstori su tvrdili da smo u 15 najrazvijena zemalja svijeta. Kad se otrijeznimo biće čuđenja. Čuda su uvijek moguća. 
Drage moje i dragi moji možda nije sve tako crno. Bliži se Božić, samo 12 dana, pa će se INA vratiti u naše ruke i više nećemo izvoziti našu jeftinu naftu Mađarima a kupovati mađarske derivate.
   U eseju sv. Nikola, snimka posvete je nestala. Čuda se događaju. Ponavljanje je majka mudrosti. 
 https://photos.app.goo.gl/xE1g8UNw85tj7syR6

Zadnja izmjena ( Srijeda, 13 DECEMBER 2023 14:10 )

 

Sveti Nikola

     Moj sv. Nikola bio je radostan dan. Očistio sam navečer čizmice a ujutro u jednoj brezova šiba a u drugoj naranđa i bomboni 505 sa crtom. Nije bilo slastica nije bilo igračaka. Šah sam sam napravio od šperploče. Mama sačuvala figure. Neke su se s vremenom pogubile. Prva ozbiljna igračka, vjeverica koja skakuće. Još i danas skakuće a donio mi je netko ko je bio u Z. Berlinu. Proizvodnja pokrenuta 1945 u zoni Amera. Za Prvu pričest dobio sam pravi šah. Za Firmu na opće čuđenje svih, želja mi je bila 10 knjiga o Tarzanu od E.R.Burroughs.
   Sv. Nikola, dan koji budi sjetna sjećanja na drage osobe koji više nisu sa nama. Da budem što bliže njima, odem ranom zorom sa partnerom po vodu a usput da udahnemo zdravog i ljekovitog zraka. 
   Vozimo se snijegom pokrivenom cestom. Još nismo odmakli od grada kad partner počne plakati. Toliko je nestrpljiv. Jedva dočekao da uzmem vodu i tjerao me da krenemo po friškom snježnom pokrivaču. Bili smo jedini u Šumi, koja je bila tiha, maglovita, čuje se gromoglasna tišina. Nema ni ptičjeg pjeva. Tišinu narušava samo cilik povodca od partnera. I pucketanje stiješnjenog snijega pod tenisicama.
  Tišina mi pomogla da se vratim mislima u mladost i na osobe sa kojima sam provodio dane u raznim događajima i poslovima. Koliko se drastično promijenilo vrijeme. Priroda a i ljudska priroda. Do skoro nepopreznavanja. Da nema fizike ne bi shvatio drugi Zakon termodinamike. A to me vraća na Heideggera. Eto i on je bio suvremenik. Nažalost nisam ga upoznao. Bile su mi druge misli u glavi. Njega spominjem kao filozofa a bio je važniji kao znalac fizike i matematike. Koliko bi mogao naučiti. Šteta. Mnogo sam vremena potrošio na nebitne stvari i osobe. Sad vidim koliko je istina da površina daje dubinu. Malo zakašnjelo ali sam se vratio na pravi put. Moj kateheta /88/ bi rekao vratila se zalutala ovčica. Često sam mu na grobu i zamjeram mu što je otišao a nismo se rastali dogovorno. Ostala i jedna njegova knjiga bez posvete. Knjiga bez posvete kao i njegova knjiga: Da sol ne obljutavi. COVID je presudio. Fale mi naši razgovori. Nije mu bilo suđeno da bude biskup a kamoli kardinal. Prerano je kukuriknuo. Poštenje i ekumenizam. Da je bilo pravedno. Ranije, mlađi i papa Franjo. Malo ih ima Red Danice lik R.B-2014. 
       I dok promiču kilometri prema vrhu, u mislima mi promiču drage osobe koje su otišle bez da smo obavili po još koji razgovor. Jedino sam bio sa majkom kad je tiho otišla. Svaki dan sam dolazio u bolnicu u isto vrijeme. Uvijek me dočekala. Zadnji. Kad sam došao ona je pošla. 
   Sa nadmorskom visinom, magla sve gušća. No ona nam ne remeti osjećaj zadovoljstava. Stopili smo se sa prirodom, posebno partner. Bio neumoran. Temperatura -2 a on plazi jezik. Na moj kilometar on dodaje svoja 3. Priroda ga odabrala da bude naporan. Pored toga na svoju veličinu, mali pas ima šape kao vučjak a lavež mu je kao u kangala. Vratili se do izvora, obavezno tuširanje. Voda topla +9. Na povratku od Ivanca zaspao je kao malo dijete. Sveti Nikola nam podario prekrasno prijepodne bez sunca ali pun duhovnog zadovoljstva.
 

Zimska liga Prelog 23/24

        Prelog 02.12.23 prvo kolo lige 2023/2024. Vrijeme pravo zimsko. Rijetki snijeg pršio i sjevernjak kršio. Temperatura pozitivna nula a osjet minus 3. Bio sa njuškom. Prvi puta je vidio divlje patke, kormorane i sivu čaplju. Premjerio je dobrano nasip akumulacijskog jezera. 
  Za mene prva utrka od Globetke. 
 

Globetka 2023

     Na sv. Martina zatvorili smo dvodnevno prešetavanja i feštanje. Malo trčanja i 500 km sa autom. Sa fešte na feštu. Nismo pošteno odmorili tijelo a već je bio start zadnjeg kola Globetke. Trčanje pa druženje. Opet švedski stol poslije trke. 
   U kategoriji M70, prvi predsjednik kluba, drugi Cmrečnjak i treći Tumpić. Sir u M60, deveti.
Nismo zatvorili Meta bar, krenuli smo ranije kući. Opet pjevajući. Kod voćnjaka u Nedelišću sv. Martin je bez velike štete sa cestu uputio na livadu tri auta. Prisutni oni koji rade očevid. Tako da su "rahlo ovinjeni", /stara narodna u SLO/ imali čistu cestu. 
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 87

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas45
mod_vvisit_counterJucer372
mod_vvisit_counterOvaj mjesec13179
mod_vvisit_counterSve1904180
Sponzori