Priznanja i domjenak

      Za kraj godine upriličeno je druženje-domjenak Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora Varaždin 1864 g-DVD Varaždin. Najstarije vatrogasno društvo u Hrvatskoj. Mnogi vatrogasci su primili priznanja za svoj nesebičan rad na spašavanju materijalnih dobara i imovine.  
   Na istom domjenku bili su članovi koji se trude i na sportskom polju. Trojica trkača, Dinko Solić, Željko Miklaužić  i moja malenkost primili su Posebno priznanje za promociju vatrogastva.
 Kao poznati trkači  nastupali smo ove godine na Vatrogasnim utrkama kao članovi DVD Varaždin u sklopu utrka polumaratona Varaždin i Čakovec. Ja sam tu promociju produžio i na neke triatlonske trke, koje nisu certificirane / državna prvenstva ili kup utrke Hrvatske/, kao Divlji triatlon Prelog i slične utrke. 
Vatrogastvo je u mojoj obitelji od djeda do oca koji je bio zapovjednik društva u poduzeću Kalniku. Pored te funkcije bio je tehnički direktor, predsjednik Radničkog savjeta, osobno vodio strojarsku radionu koja je obnovila uništeno postrojenje za pekmeze, marmelade i kandirano voće na Danici. 
Tom pekmezarom i tvornicom od bivših vlasnika Wolf koji su konzervirali voće i povrće nastala je Podravka. Na kraju je ispalo da je Podravka postala firma majka a Kalnik dio Podravke.
Politički kadar u Koprivnici bio je jači od Varaždina. Predsjednik Jugoslavije 1984 g. Mika Špiljak za 50 godišnjicu /lažnu/ osobno je zvao mog oca na proslavu i prigodno ga nagraditi. Moj otac je odbio ići zbog traume koncentracijskog logora Danica gdje bio zatočen dva puta kao domobran. Od Danice je krenuo na Križni put do Osijeka i natrag u logor Danica.   
   Na slici: nagrađeni i  predsjednik DVD Varaždin Mirko Svetec. 
 

Kraj godine 2021

     Prošlu godinu smo završili sa nadom. Nadajmo se, da će nova godina biti bolja.
Bila je nešto bolja. Mnogo otkaza utrka. Ali smo uspjeli osvojiti u raznim disciplinama državna prvenstva. Trojac. Zvonimir, Zlatko i Teodor potrudio se i ove godine da se ubilježe kao pobjednici u svojim kategorijama. 
  Predsjednik je dodao nekoliko ino trka i osvojio AAT cup. Austrijski kup KTRV nije jer zbog strogih mjera nije bilo dovoljno utrka da se može proglasiti. 
Prekinuti je kontinuitet i to u dvije godine. Dok je  AAT cup pet godina zaredom osvojen.
Zahvala sponzorima. Posebno, Leonardo d.o.o, Adriatic osiguranju i HSV Triathlon Kärnten.
 Pomoć su nam još pružili Thule, Tim Panex, Weyland Corporation, P Beretta, Orbis, Copy centar Manuela i Plavec Fiket studio, Metal-gal.      
Ugodni praznici, puno zdravlja, Sretan Božić, svima, sportašima i onima koji to nisu.

Zadnja izmjena ( Subota, 25 DECEMBER 2021 05:59 )

 

Poslovno sportska subota

     Subotnje jutro sunčano. Ugasiti ću firmu pa neka rade sveznajući i svemogući. U tom smjeru praznim skladišta roba. Vozim okov, vijke, elektrode i ostale neophodnosti mojem prijatelju. Pravac "picoki". 
U povratu prema domu, namjerno zalutam na sunčano polje prema Prelogu. Snimim jato leteće ptičje gripe. 
  Malo zagrijavanja na zimskom pitoresknom ugođaju, uz blagi sjeverac. Sunce je klonulo u preloško more. Trčanje Polarne lige po kanalu od 3,2 km. Rezultat nikakav. U petak sam pokušao upogoniti / izraz udomaćen u našoj vrloj Vladi / bicikl na 35 km. Nije bio zadovoljavajući trening, bolno koljeno koje me je cijelu noć uznemiravalo. Na kraju sam pokušao ga smiriti sa ledom. Sa konkurentom u kategoriji razmijenio sam kiwi za kestenje, božićna prikladna hrana. 
   Poslije trke prijatelj Mario častio je sa lignjama, koje su proplivale u Nikšičkom pivu. Hedonističko uživanje rezultiralo da zakasnim na start Božićne trke u Kotoribi. Bez zagrijavanja sam ipak bolje otrčao trku od 3,3 km a koju su organizirali Kotoripski begači. 
  Poslije trke adventsko druženje uz bograč, kobase, ribice, hrenovke i sve moguće delicije u vidu kolača sa pripadajućim kuhanim vinom ili malo hladnijim pićima. A poslije zadovoljavanja hedonističkih poriva, popunili su se ispražnjeni akumulatori, proglašenje. U kategoriji besmrtnih, čak petorica. Nedostajao je šesti koji je svoje odradio ujutro u Čakovcu na humanitarnoj trci. Redoslijed 1. potpukovnik MK vojske. 2 član vojnog kluba HSV i 3 Horvat, domaća legenda trčanja. 
   Završila je sunčana subota u samu ponoć. Kao u mlađim danima, uvijek sam išao spavat idući dan.   

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 26 DECEMBER 2021 05:13 )

 

1. Rudarski cener

      Ivanec 04.12.21 na dan sv. Barbare zaštitnice rudara i dobre smrti, održana je 1.Rudarska trka uz prisustvo ceremonijalne rudarske čete.
Po prohladnom vremenu -6 C, ali suncem obasjanim ivanečkim jezerima i bregima u odličnoj organizaciji AK Varaždina održane su dvije trke. Mali rudar od 2,8 km i   Rudarski cener. Staza je bila zahtjevna, posebno je cener bio nemilosrdan sa svojom strminom prema vrhu brijega na kojem je crkva s. Duh sa grobljem. Ima foto od 02.05.21 kad sam bio na sv. Duha.
Do njega je bio težak uspon ali i nizbrdica nije bila laka, zadnji kilometar, šumska strmina, skliska glina i trebalo je biti pažljiv jer treba sačuvati noge za zimski triatlon u Austriji za Svijećnicu ili za Fašnik. Usitnio sam korak i veoma pažljivo birao kud stajem, jasnije od pjevanja Armstronga Wonderful world.
     Imao sam bolje vrijeme od onog na Ivanščicu, zbog kompeticije. U kategoriji sam bio samac. 70+, najstariji ali ne i zadnji. Na stazi je bila okrepa kuhano vino koje sam samo osjetio po mirisu a u cilju je bio rudarski čaj. Šipkov sa malo vina. Pored toga dijelili su u jednom kućici čistu katastrofu od kuhanog vina, bez šećera i cimeta pa sam to morao doma " doštukati". 
  Sama trka cenera obilovala je trkačima koji su bili iz nekog drugog filma, sporta ili profesije. Najviše iz različitih sportova koji samo dotiču trčanje ili su dio nekog drugog sporta. Primjer, kod mene nije prvi izbor. Čak mi je trčanje najmučniji sport. Tako je bilo svjetskih prvaka u karateu E.G. pa fotgrafi, direktori, bankari i tako dalje... a zajednička crta mazohizam.
Foto, mala povijest-centar Ivanca i temelji prve utvrde Ivanovaca, ostalo sport. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 07 DECEMBER 2021 05:25 )

 

1 kolo 25 zimske lige

     Jutro otužno. Kad sam krenuo, sitna kišica, više rosulja. Nadomak Ivanca padala je solidna kiša. Prije nego sam krenuo na meteorološkom radaru nije tako izgledalo. Uzeo sam ljetne tenisice koje su odmah bile mokre. Natočio 50 litara Žganog vina i  put pod noge. Kiša uporno pada. U tenisicama šljapka voda i dekoncentrira me jer sam po mislima premetao moje studentske dane i pokušao u memoriji pronaći te dane 87. Praskozorje rata.
    Neugodno sam se iznenadio da baš puno ne pamtim. Izvjetrilo je ili je hard disk izbrisao nebitno jer na dnevnoj bazi ulaze nove informacije. I prije nego sam očekivao evo mene na 7 km i kiša prelazi u snijeg. I kad je bilo za očekivati gusti snijeg na tim visinama sjevernjak je nadvladao zapadnjak i kiša je prestala padati. Dok je u dolini, po slikama se vidi da je bilo potpuno mirno jer je magla carevala. Par fotosa na vrhu brijega i po cesti natrag jer se preko Mrzljaka bilo opasno se vraćati, zbog klizave mokre staze. 
 Za kraj foto poslije kupanja u gorskom potoku uz čudne poglede nadolazećih ljubitelja prirode.
   Dobar sportski vikend nagrađen je sa ručkom- domaći kruh, makovnjača iz Pekare Edi, orada na lešo, salata od zadnje paprike /1,5 kg/ i domaći paradajz sa crnim uljem. Sve zaliveno kuhanom graševinom sa žganim vinom. 
   Navečer stiže veoma dobra vijest. Matija je rasturio politiku sa 80% a prognozer Čačić se rasplakao. Pogodio je 0,2%. 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 29 NOVEMBER 2021 06:23 )

 

Makroekonomija

     Jučer na Novi TV gost je bio ministar Marić. O njemu ću na kraju.
Neugodna jučerašnja vijest da je umro moj profesor Bičanić. Bili smo vršnjaci. On profa a ja student. Čudni su putevi povijesti. Tko zna kako bi bilo da ja nisam prvo glancao klupe na strojarstvu, informatici pa tek kao olinjali studen završio na ekonomiji. Kao i u povijesti EU. Što bi bilo da su Jonjani pobijedili ili da nije Bizant izgubio od Selđuka /Turci su im bili vazali/ kod Manzikerta. Ne bi bilo Stambola a ni zemljice Bosne. O kojoj bi to Prokletoj avliji Ivo Andrić pisao?
   Žao mi je, prof. Bičanić bio je ljudina iako se tjelesno nije isticao. Bio mi je treći profesor iz kolokvija Makroekonomije. Za neznalice težak predmet. Još su dvojica formativno utjecala na mene. Prof Babić i prof. Jurčić. Ipak od svih lučonoša i neprikosnoveni car ekonomije bio je prof Branko Horvat, nesuđeni nobelovac i kod koga sam htio polagati ispit. No ekipa ga primirila a plaću je primao, uzeli mu katedru. Ostala je i rečenica: mali bu nekaj s tebe. Mali jer je bio viši od mene.
  Za prof Bičanića još neka dobra riječ. Pored profesure znao je pisati kolumne gdje je sa žarom znalca raskrinkavao sve naše  dnevno ekonomske gluposti i lopovluke, posebno s osvrtom na. Zna se. 
  Neka sad sa mirom i dalje kombinira modele za moguće naše uzlete u gospodarstvu.
  Marić. Hvala mu na potvrdi mog eseja. Zamalo sam prozvao kretenima sve one koji su odgovorni a ćutali su na kretenizam.   
Zabrinula me njegova izjava da će ipak biti uvećana cijena aviona zbog indeksacije. U tom grmu leži zec. Naime poznato je da naše javne ponude uobičajeno završavaju sa anexima ugovora. Sve je po zakonu. Nadam se da i ovaj posao neće biti po modelu, kako se kod nas ugovaraju poslovi.
  Da se dobije posao ide se sa najnižom / nelogičnom/ cijenom a onda se cijena nadograđuje na projekat ako se grlica pokakala na bager ili je punica umrla. 
Ili treba pet puta bojati tunel. 
  Odoh na 1 kolo Ivanščice.
 

Bedastoće i kretenizam

      O nedostatku reformi više nema smisla govoriti kao ni o posljedicama potresa.
Zagreb ništa poslije 1,5 godina a i Banija 1 godina. Sad je zbrisao i šef Fonda da ne bude nešto kriv. Reče ministar, da se sad traži više stručna osoba i sa više žara. Ne trebaju ga tražiti. Moj prijedlog da je idealna osoba ponaosob ministar Horvat. Kako je najavio prije 8 mjeseci da je trenutak paljenja motora bagera. Ima priliku da ih odmah zapali.
   Važnije događaj je kupovina Raffaella. Nešto ne štima sa cijenom, čak je to primjetio i predsjednik. Ne bih se štel mešati ali sam bio slobodan primjetiti da je neki kreten plasirao objašnjenje zašto se uvečala cijena od 1 milijarde. Krivac je PDV. Kad se uvozi ili izvozi nema PDV-a. Razlog je prozaičan jer svaka država ima drugačiji PDV i da ga svi primjenjuju bio bi to trgovinski rat.
 Kako su ga neke budale vidjeli da ga ima kod države, nije mi jasno. Logično je zaključiti ako država uplati PDV, plati ga sama sebi. Kretenizam nad kretenizmom. Jer je PDV neutralan a plaća ga zadnji korisnik robe ili usluge. Kome će tu naplatiti. Vojsci, koja je državna.
   Na pitanje o cijeni i kritici prepoštovani premijer je ustvrdio da to nije afera ni katastrofa već da mu se treba čestitati. Kad će se doznati kakav je ugovor onda ćemo mu svi čestita. Još se pohvalio ako će neki tražiti smjenu da će se opet poigrati s njima u Saboru kao što je bio zadnji aktualac.
Poznato je da ima debeli obraz kao đon. Ni na jedno pitanje nije odgovorio, kakav je to kućni odgoj ne odgovoriti na pitanje.  Brzo je zaboravio da je naletio na nagaznu plavu minu. Koja mu je opali šamar i lijevi i desni pritom rekla da lupeta gluposti i da još k tome laže. To mu je upriličila mala i dinamitna Sandra Benčić kad ju neosnovano i lažno optužio da kadrovira u Holding Zgb. 
  Da mu spustim neograničenu euforiju na rast BDP-a sa 15%. Radi in favore svojoj gluposti i neznanju ekonomije. Tko me prati zna da sam u prvom kvartalu izračunao da nam svaki sljedeći kvartal treba rasti 16% i tada ćemo biti gdje ? Pod uvjetom da i 4 kv. bude 16%. 
Onda ćemo biti na pozitivnoj nuli. Njegova samohvala da to nitko nema u EU, zaboravio je na činjenicu da nitko nije pao kao Hrvatska. 
  Da zaključim. U prvom mandatu, nula. A sada se može pohvaliti da u tri /3/ godine također nula /0/. Rast će biti koliki je i pad.
Ocjena Vlade -2, premijer +1, ipak je dolazi na posao.

Zadnja izmjena ( Subota, 27 NOVEMBER 2021 05:56 )

 

1 kolo 8 godišnje cross lige

     Prvo kolo, Martinsko, 13.11 subota,  krstili smo ga kako je to navada ovog kraja. To je bilo obveza i zakonska dužnost Sjevera Hrvatske, Sad se to proširilo i na ostatak Hrvatske.
Prije krštenja treba otrčati samo 2 km u brijeg.  Uz svog dobrog prijatelja Maria prije trke imali smo zagrijavanje od 5 km. Jer ne treniram ništa preko tjedna. 
Maglovito ali ugodno vrijeme od 6 stupnjeva. Start u 11 sati. Nije nas bilo kao uobičajeno oko 100 startera. Ovaj puta možda je COVID napravio selekciju.
Staza pokrita lišćem raznobojnih toplih boja. Skliska, posebno je bilo opasno spuštanje. Na cilju nas dočekao maratonac u ekskluzivi na roštilju Laci, sa domačinom parcele na Čevu Ivanom. Dovučem se na vrh /slika/ i udri brigu na veselje.Trpa mi na tanjur Laci pečenu piletinu, proteine koju lagano zalivam sa mladim vinom. Na kraju smo novo vino prekrstili sa blaženim biskupom.
Posebno ugodan dan i nezaboravan. Tu sam u sukobu interesa. U ovim mojim godinam svaka utrka je je nezaboravna, pamtiti ću je do kraja života. Tako sam mudrovao kad smo se spustili.
Zaboraviti ću je do do druge sljedeće . A sljedeća je 1 Rudarska trka.
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 68

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas91
mod_vvisit_counterJucer231
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6286
mod_vvisit_counterSve1805456
Sponzori