Pijani miljunaši

     Ne bi se javio za najnoviju aferu. Jer svakog tjedna afera jedna. Kao i sarma tako su i HDZ afere sve bolje ako se krčkaju na tihoj vatri. Da bi skinuli odgovornost sa sebe na vidjelo izađe nekompetetnost, neprofesionalnost, neodgovornost, blasfemična opravdanja a najtužnije, nema samokritičnosti.
Afera je skoknula van HR u EU čak je i svjetska vijest, jer postoji država koja u godini drastičnog poskupljenje plina posebno u EU prodaje vlastiti plin, 1 MWh za 1 cent. 
Morao sam jer sam gledao uživo reportažu iz Like sa ličkom drmatoricom Majdom Burić, bivša državna tajnica, učiteljica hrvatskog. Reporter Ranko Stojanac.  Pita Ranko kako je u Lici. Prospe Majda pohvale na račun Vlade a posebno na svog voljenog vođu ap. A onda Ranko nekavalirski pita o aferi. Lice Majde postane kamenito kameno a nijanse lica od žutih do zelenih vragova. Počela je bučno ventilirati kao na vrhuncu ekstaze i učiteljski izjavila. Ne bojim se ja za ap, to zluradi MOSTOVCI izmišljaju afere. Par dana prije njezin vođa na isto pitanje odgovorio je ovako. Nemam pojma što govore iz oporbe /već se u svijetu sve znalo i HERA je imala 10.06. informaciju/ i niti sam o tome nešto čuo. Premijer ap još spava zimski san. Važno da se probudio da hitro otvori šahovski turnir. I nastavio kako oporba nije glasala za pomoć Ukrajini kad se on zdušno zalagao za pomoć. Imbecilni odgovor kad Nacional piše da je u 6 mjesecu HEP izgubio 10 milijuna €, a nedugo prije toga građani HEP sanirali sa 900 milijuna €. HEP kupio MWh po 47€ a prodao za 1 cent. A tko ne spava je Troskot iz MOST-a.
 Ranko i Majda. Razumijem da optužujete oporbu ali mi niste odgovorili o plinu. Majda se ustoboči i vrištećim glasom počne da ti koji lažu neka se više brinu da se bolje živi u HR. Ranko, ali niste mi odgovorila na pitanje. Majda uzneverena i izbezumljena navali opet na MOST da su suci i tužitelji. Ranko mrtav hladan fino i tiho opet pita: ali ima li istine o toj aferi. Majda glasovno vrišteći i sva zajapurena ispali, MOSTOVCI lažu. 
   Ranko na kraju odustaje. 
Komentar. Da li se netko sjeća kako su nas svaki dan obavještavali kako su spasili HR. Skladište Okoli se puni. Svaki dan su nam javljali o postocima. Ali nisu o cijeni. Onda Vlada donese uredbu o kupnji od 47 MWh. Danas će opet donijeti uredbu o poništavanju te iste uredbe. Hi, hi, hi,...Zar nisu mogli odma donijeti uredbu, kad se ispune skladišta da prestaje uredba. Diletantizam. Ili zar nije od nekih odgovornih mogao zaustaviti proizvodnju plina ako ako drugačije nije mogao proraditi "protok Pameti". 
 Mi imamo vrhunske stručnjake. Političare /HDZ/ opće prakse koji sve znaju. Ako nisu učili na faksu možda su kupovali diplome. Naprimjer, može se učiti i na tuđim greškama. Treba znanje znati /ekonomiju/ ili banalno zdravoseljački pratiti svjetske trendove. Tako je nafta 2020 na Londonskoj burzi pala na 18,10$ i prodavala sa minusom 37$. Ispod nabavne cijene. Ne mi smo pijani milijunaši. Netko je previše zavirio u čašicu /uredbu/ pa je na bačvi zaboravio zatvoriti pipu i istekao plin.
Netko će reći ja mislim da je to dobro.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 06 JULY 2023 06:08 )

 

Aquatlon Klagenfurt 30.06.23

    Poslije brdovite Kostrene trojica članova odu za Petrovo i Pavlovo u Klagenfurt na trku koja ima visinsku razlika pola metra. Voda i staza za trčanje skoro pa u istoj razini. Slično kao u Almere /grad star kao autor teksta/ gdje je prvi puta ironman završen ispod 8 sati. Tamo je visinska razlika 2 m.
   Poslije mrcvarenja kroz Sloveniju. Vozi se najčešće 50 na sat. 200 km voziš 4 sata. Dođemo otplivamo, malo smo trčali po okolici jezera i uzeli medalje. Nastupilo skoro 600 takmičara. Start je na istom mjestu gdje je start poznatog Ironman Klagenfurt. Samo plivanje od 1 km ne završavamo u kanalu nego se pliva malo oko bove pa se izađe van na obalu, trči se bos po asfaltu, pa skok u vodu sa rampe a on se po atrakciji boduje i slijedi posebna nagrada. Pliva se opet oko bove i izlaz je u šašu i uđe u tranziciju. Jezero je bilo nemirno. Ponekad za jakog zapadnog vjetra mogu biti valovi od 1 m, sada su bili upola manji ali neugodni za plivanje jer su imali netipične amplitude.  5 km trči se u tenisicama. I sa njima se uleti u cilj. Točka. Postolje i kući pjevajući. Zvonko prvi u kategoriji M 75. Mladen u kategoriji M60 treći. Predsjednik u kategoriji M70 prvi. Trojka pokupila bodove za AATC a predsjednik sa austrijskom licencom osvojio naslov Meisterschaften Kärntner za 2023 i dobio bodove za kup KTRV. 
  U nedjelju 02.07. sva četvorica nastupila su na ligi Aquacity- 2 kolo u supersprint triatlonu. Od 40 triatlonaca, Stecević uzeo 20 mjesto, Pichler 21, Sir 24 a Tumpić 30.https://photos.app.goo.gl/UzpMGyxsAo19enhq6

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 JULY 2023 04:49 )

 

Bešker

      Mali osvrt za Velikana. Za razliku aktualnih piskarala, nepismenih, prodanih duša i plaćenika.
Rado sam ga čitao. Doslovce gutao njegove članke. Bio je veliki erudita. Baš je bio pravi zanatlija svog posla. 
Veličina u pisanju ali moralna. Nisam primjetio da je podilazio politici. Ni u onoj državi a posebno u ovoj. Svjestan svojeg snažnog potencijala i da može živjeti  od svog pera a ne od plaćeničkih para. Poznato je, da je riječ ubojita.
 Kad spominjem naše države stoji uz bok Spectatoru i slobodan sam primjetiti da mu je ravan. E taj Ivo iz Premanture je krivac da sam se ja primio piskaranja. Pisao sam ja i u osnovnoj. Ali zbog mog opisnog prepričavanja u 5 razredu povukao sam se u sebe jer mi se cijeli razred smijao, nije bilo tada ni psihologa ni pedagoga da se dijete usmjeri. Bio sam disleksičar. Pričao sam kao u vicu: Pljačka vam materina ovo je pi.....Da ću imati malo talenta za fabulu pokazao sam u 7 razredu. Uradak /slobodan sastav/ koji se čitao po svim razredima škole da bi na kraju u našem razredu obznanjeno da sam ja autor. Zbog malog milijuna pravopisnih grešaka nije bila petica, pala četvorka. Dobio sam aplauz na javnoj sceni a bio sam okrenut na kemiju i fiziku. 
   Talent se izbrusio u srednjoj kad me je uhvatio Spectator. I mi smo imali za maturalnu radnju politiku. 3 teme ali nisam birao Kardelja ni Broza nego Položaj Juge u svjetskoj politici. Škola tehničkog usmjerenja, bio na matematičkom natjecanju a piskaralo. I dobio nadimak od profesora, Spectator. Novi. Najbolja radnja te generacije. Predmet, Hrvatski, trojka. Ubijalo me učenje napamet.
 Sa velikim vremenskim odmakom, da budem iskren, pitam se da li sam ja bio zaslužan za tu radnju ili je iz mene izašao Ivo i on stavio sve to na papir. Ili se to zove učenje. 
Mogu bez zadrške reći da sam učio i od Bešker iako je bio stariji par mjeseci. Osoba koja je i sa papama divanila i objašnjavao naše zablude. U Vatikanu je bio kod kuće. Bio je blizak Svetoj stolici više nego mnogi sa Kaptola. Ponekad sam njegov članak pročitao nekoliko puta. Puno će mi nedostajati njegovo pero i misao.
  Ako je po crkvenoj dogmi. Imam širinu ali se držim Štefa Radića. Štuj vjeru, popa se čuvaj. Sv. Petar će ga dočekati sa crvenim tepihom i pod ruku odvesti u vječnost
Siguran sam da će svijet njegovim odlaskom postati lošiji.
 

EU

         10 godina u EU. Počele su laude. Od, političara ali i nepismenih ekonomista /vjerojatno kupili diplome/ ali i priučenih ekonomista. Naučili ekonomiju čitajući neki esej o ekonomiji u Večernjaku. Raste plaća. Malo morgen. Prvo pitam teoriju. Nema lika na svijetu koji je pobijedio inflaciju. Bog tu ne pomaže. Zašto. Znaju oni koji se kuže u fiziku. 
   To je Zakon fizike. Drugi Zakon termodinamike. Poznatom i razvikanom ekonomskom analitiku podvalio sam par teorema. Čita on mene a konstatira da je entropija negativna. Nažalost, ne njegove nego svih nas ona je uvijek pozitivna i svake sekunde se povećava. Dokaz da jurimo strelovitom brzinom u pakao. Svaki dan nam to dokazuje. Drugi puta sam ga zajebal kad sam mu podvalio priču o dvije valute u EU za koje je čovjek siguran da neće ostati bez zarađenog novca. Jednu sam spomenuo a za drugu sam da napisao. U sljedećem eseju. Tako je i on napisao. Drugog eseja nije bilo. Sad me potajice čita.
   E sad rast plaća. Nominalno da, realno ne. Ako vlast ne zna ništa o ovom gore onda su nepismeni a ako znaju onda su manipulatori i demagozi i još k tome lažovi.
Rast je na osnovu turizma i građevinskih radova, svi ostali sektori, stoj. Gle više nema osobne potrošnje u BDP-u. A financira se tuđom akumulacijom. Iz EU. Tko radi u tim sektorima. Sve više uvozna radna snaga. Najveći dio zarađenog se odlijeva preko granice. U turizmu rade tuđi ljudi u tuđim hotelima. Da li netko čuo za Lukšiće. Najveća i najjača turistička grupa u HR. Kako su došli do kapitala. Dobili Karlovačku pivovaru za bagatelu a prodali ju 10 puta skuplje. To je bila jedan od najvećih lopovština u pretvorbi. I neki naši su dobrano omastili brk. Prodana KP kad se znalo da će doći do promjene vlasti. 
Tuđi hoteli, tuđa hrana, tuđa oprema. Sve to ulazi u BDP.  ap tvrdi da nemamo točan broj stanovnika. Kako se onda statistički određuje per capita ako u jednadžbi sa 4 podataka ima samo jedna poznata veličina i 3 nepoznanice. Tako da HR fasuje od turizma od svega navedenog što statistika prati ostaje bijednih oko 22 %. Badava svake godine imbecilno spominju koliko je turista projurilo autucestom i koliko smo zaradili. Ta basnoslovna zarada nije dovoljna ni da otplatimo kamatu a glavnica je još uvijek zaglavljena.  
 Tu je i kvaka 22 kad se naveliko priča o koristi od ulaska u EU. Malo morgen ili prazan k..... Sve što smo dobili demagozi veličaju a kad dodamo pola milijuna obrazovanih koje smo izvoljevali isporučiti u tuđe zemlje onda je to najteža entropija. Doslovno su otjerani jer nesposobna politička elita nije osigurala posao. A od imovine svih nas iz Juge pretvorili su u svoju osobnu ili ju uništili. U ovih 30 godina ništa nismo sami napravili. Realno je država u dubokom minusu. Isporučili smo obrazovane i spremne da odmah rade sa praksom i specijalizacijama od naših para, u druge države. Dugo ja tražim da se naplaćuju regresno naša obrazovana radna snaga. Nekad se to zvalo neokolonijanizam. 
Samo da se sad ne javi izvjesna budala o slobodnom protoku radne snage. Onog što nismo potpisali u "akiju", slobodan protok pameti.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 29 JUNE 2023 05:44 )

 

Taštinu zamjenio za suštinu

      Kad ap naleti na stručno šamaranje i nema ozbiljnog ili barem prikladnog odgovora onda pribjegava difamaciji, kleveti i posredno blaćanje. Dakle predsjednik Vrhovnog suda pošalje pismo ap. Ovaj kaže da ga nije mogao pročitati a zamjera P suda što je prvo iznio problem u javnost. Čitaj važne dokumente a manje mudrovati i klevetati. Predsjednik suda  alarmantno upozorava da je sudstvo u rasulu. Štete se broje u milijunima €. Neki investitori su odustali od namjere riječima, kad postanete ozbiljna zemlja. Pa se tako ap našao strašno pogođen kad P suda kaže da u demokratskim zemljama imaju i normalne plaće. Nije mu to dobro sijelo, dobrano mu prisjelo. Imao je kiselu facu. Taština proradila. Protumačio da nismo demokratska zemlja. 
     A suština ? P suda, što je najvažnije nudi reformu sudstva ali ne to nije bitno. Bitan je bio napad na P suda koliku ima plaću. Ni to nije znao a nastoji ostaviti dojam da je najpametniji i da se u sve razumije. I takav napad zove se ad hominem, kad nemaš argumenta. Interesantno, suštinski problem, ni riječ o plaćama jadnika koji skoro mjesec dana štrajkaju zbog bijednih 560 €. Imaju minimalnu plaću a neki i ispod minimalne, pa moraju slijedom zakona dobivati dodatak plaći. To je suština.
  A tko je u pravu, Predsjednik suda ili ap. U pravu je predsjednik Milanović. Kaže da je ap imao gdje i od koga naučiti u onom sustavu. Da mi je znati ko je napisao onaj panegirik o Kardelju. I onda se dogodi koincidencija.
    Neki dan mi dođe Štef sa pričom da pazim što pišem jer je i on lijepo i krasopisno pisao o Kardelju. Gledam ga u čudu. On nastavlja. Da ali sam dobio kolac /debelu jedinicu/ od učiteljice. Pitam što je bilo. Za domaću zadaću imali smo opisati lik i djelo Kardelja. Dođem doma, kaže Štef i pitam starce kako da zadovoljim učiteljicu. Tata je htio reći: pa kresni ju. Zbog mame se ugrizao za jezik i kaže da će on sa bratom napisati taj uradak. Navečer su ta dvojica to napisala. Ode Štef u školu. Kad je došao doma tata ga pita kak je bilo. Štef, pročitam to ja u razredu. Učiteljica je odmah znala da si ti pisal i stric. Pa kako je mogla znati. Zakolutala je  očima i promrsila: to nije mogla napisati samo jedna budala.  

Zadnja izmjena ( Srijeda, 28 JUNE 2023 17:38 )

 

Kostrena 2023

     Krenulo se 24.06. u 5 sati sa zebnjom prema Kostreni. Promet na autoputu od Varaždina bio je gust i očekivalo se da će od Zgb biti još gore. Spasitelj se pojavio u vidu lika Franje Janića Cape /zanimljivog zvanja-bravar/ koji je sa svojim drugovima otišao u šumu Brezovica i digao ustanak. Povodom tog događaja je neradni dan. I mnogi su ustanak kao da su bili sudionici spojili u produženi vikend, pa je ostatak puta bio relativno prihvatljiv. 
Članovi kluba nastupili su na državnom prvenstvo u supersprintu u Kostreni. Kao i svaka organizacija triatlona u režiji TK Rivala. Bio je to festival triatlona. Od najmlađih do elite seniora. Sveukupno oko 500 triatlonaca. Žene su po propisu odvojeno nastupile. Okolnosti trke različiti. Neizbježni vrući zrak i stimulativno čisto more od 20 stupnjeva. 
 Iako je trka supersprint, težinski bi se mogla prevesti u sprint po postignutim vremenima. Natjecateljska staza teška, veoma je slična olimpijskom triatlonu u austrijskom Veldenu. Izlaz iz plivačkog dijela strmi je uspon od 100 metara do tranzicije. Tu su u prednosti bili mlađi triatlonci a lošiji plivaći. Bic segment sabijen u 2 km sa 5 kružnih vožnji. Od ta dva km jedan otpada na brdski dio. Spust je bio veoma opasan jer je bio dvostruki zavoj prije raskršća pod pravim kutom. Bila su dva pada od toga jedan težak. A koliko je bila teška staza govori da su trojica odustala a trojica diskvalificirana.
Iako u raspisu nije naveden pasta party, ponuđen je izvrsni mix bečke sa produženim povrtnim rižotom i veganski obrok. Predsjednik se pobrinuo za pivo, prva serija bila je hladna a druga više nije bila u tonalitetu jer je auto bio cijeli dan na suncu.
  Ukupno nastupio 71 triatlonac. Naša tri asa u svojim kategorijama prvi, uzela tri zlata. Poredak ukupno Tumpić 65, Sir 63, Pichler 62. Nismo krenuli pjevajući, ali smo se kući vozili pjevajući. Nije bilo gužve a auto je utonuo od zlata.            

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 26 JUNE 2023 04:18 )

 

Aquacity 2023

    Sezona domaćih triatlona je krenula. Ustajanje u 4 jer je  patkica počela kreštati tj koriti male pačiće. Pačići ulaze u isporuku od 28.05. To je bio poseban dan. Od 6 jaja 6 malih. 2 bijela i 4 smeđa. Nažalost distribucija prirodnih zakona je okrutan. Bijeli i smeđi preselili su se u drugu dimenziju. Nahranim patku mamu i pačiće ali i malu patku koja ima neurološki problem. Ozljedila ju kuna. I ona želi biti mama. Sjedi na 2 jajeta. Naredim svima hranu i vodu. Psa pustim van da se olakša. Ide prvi puta na triatlon. Bićemo štafeta. Ja plivam i bic a on trčanje. Pokušati ću sačuvati koljeno.
U 5 i 20 minuta učinim sunčanu jogu. Prikupim zamjensku energiju koja mi fali od netreniranja. 
      Dođem na denstinaciju i debelo sam zakasnio iako sam došao sat ranije. Neki kao da su kampirali na Aqui. Članovi kluba sa licencom su na startu. Trka uzbudljiva.  Plivanje u jezeru. Do tranzicije poluplivanje i polutrčanje. Staza poplavljena. Nema preljevnog kanala da otiče voda. Plivanje nam bilo prosječno, bic dobar u zavjetrini a trčanje po vrućini svima slabo. Posebno moje loše trčanje, morao sam se usaglašati sa mojom štafetom. Pas je imao potrebu da prvo obilježava okoliš a onda je još ispraznio crevca. Tako da sam morao neke 3 puta preticati bez žmigavca. Nisam došao u limitu ali smo zajedno pobijedili u štafeti. Bili smo jedini. Bitno da je bio prekrasan dan i još ljepši doživljaj i druženje.
Zvonko i Zlatko nikad bolji. Posebno Zlatko koji je imao najbolje vrijeme do sada na toj  stazi. Mladen me slijedio doslovno u korak. On je najmlađi od licenciranih i trebao bi me naslijediti. Još malo se treba potruditi.     

Zadnja izmjena ( Utorak, 20 JUNE 2023 05:00 )

 

Vanovski cener Ivanovec

     Subota popodne 10.06 u 18 sati startala trojica klupskih mušketira na Vanovskom ceneru. Ali u skraćenoj verziji cenera od 2,8 km. Bila je to rekreacijska izvedba. 
Sa veoma dobrim prolaznim vremenima. Organizacija vrhunska. Na čelu sa Božić Joškom. Za 5 € osigurana trkačka staza sa špalirom navijača. Okrijepa hladno pivo, koliko ko može podnijeti, bečka šnicla krumpir salata sa bučinim uljem. 
  Posebna pogodnost, masaža za trkaće. Jedina zamjerka. U cilju su ručno vodili rezultate pristiglih trkača.
 Zvonko je postigao najbolje vrijeme kao najstariji takmičar, Zlatko najbolje sezonsko vrijeme a ja sam zamalo donio lampaš. Ali ne zbog loše izvedbe nego zbog "ručnih popisivača" koji su izgleda bili malecko dobrano "nakićeni" pa su me smjestili daleko iza Perice iako je on ušao u cilj poslije mene. Ponekad je distribucija očekivanja nerješiva varijabla.
Ovaj puta na trku nije išao moj pesonja jer mu je u posjet došao August kojeg zovemo Gusti pa je morao biti domaćin. 
   Sve u svemu dan je završio sa bogatom zadovoljština. Još uvijek živi i zdravi. 
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 84

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas147
mod_vvisit_counterJucer121
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3009
mod_vvisit_counterSve1880254
Sponzori