Karta je Marta

   Poker asova. As do asa. Asovske, asove, asne i hasne veličine. Je li to moguće. Pa dajte već jednom nađite nekog drugog a ne sav kriminal svaljivati na stožernu stranku. Ako se nastavi tom geometrijskom progresijom ko će gospode opstati. Četiri Plenkovićeva ministra dobili su čestitku od DORH-a za svoj pregalački rad za narod.   

Gospodine, čuj glas moj. Neka pazi uho tvoje na glas moga vapaja. Ako se, Jahve, grijeha budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Što će ova jadna zemlja ako se svi zatvore. A kako po Marfijevom zakonu, uvijek od goreg može biti i gore. USKOK optužio ali i pritvorio bivšeg načelnika i sabornika. On je prva rezerva za poker. Stranka. Zna se.  
   Tek je 12 sati, do kraja dana još ima puno pa bi se poslužio opet Psalmom 130,6. Duša moja čeka Gospodina više no zoru straža noćna, više no zoru straža noćna.
Branko Bačić strogo se društveno partijski odredio da ne prihvaća napad na HDZ. Ne može partija koja je osuđena za kriminal biti odgovorna. Pitanje, kontrapitanje zašto novinari ne pitaju za optužene iz oporbe. Ima ih ali masovka je samo iz jedne stranke. 
  Za poker asova javio se i Plenković ekstezivno iz Koprivnice. Na jednostavno pitanje o korupcije svojih pokeraša odgovorio je da su dobili povjerenje građana, da su povećali plaće, da grade prugu prema Mađarskoj i da grade cestu Koprivnica-Kloštar Vojakovački i tako dalje......A za inflaciju su krivi drugi.
Plenković uporno odgovara na teška pitanja, oko njega likovi sa kamenim izrazima lica. Za političara je bitno da budu prijemčiv, pa ponekad može i lažni osmijeh a ne da su stalno u "filmu" pokeraša. U pokeru je najjača karta blef.
   Zašto je karta Marta. Kao klinac, 12 g. puno sam kartao sa dedom od moje žene. Obojica smo bili najbolji u ekipi koja je kartala u vinogradima. Moj otac i on bili su mejaši. Naša zadnja partija /teško je obolio/ bila katastrofa za mene. Dobio me u partijama 12:0. A ovo su bile uzrečice kad me tukao šaleći se: dečkom mi izbije aduta. Kaže: dečki ponovo u školu. Ili podmetne mi damu trefa pa kaže da je to Marta a Marta je k....    
Karta je Marta a tek je 12 sati. 

Zadnja izmjena ( Srijeda, 26 OCTOBER 2022 13:10 )

 

1. utrka "MIG 22" Pribislavec

     23.10.22 Pribislavec, aerodrom, u 10 sati trka 5,2 km. Sunčano jutro u Varaždinu. Prođem most na Dravi i početak magle od Pušćina. Pribislavec magla. Međimurci su slabo "vedrili" u noći. 
Startalo 49 trkača. Očito je da je došlo do zasićenja. Čakovec je na 2 km a slab odaziv. Ukupno sam 33 a u M70 dvojica. Juraj Škvorc, za prvo mjesto dobio sam eko orah i eko crno ulja 100% 
 Staza asfalt i poljski put. Od početka sam trčao po travi. Da olakšam preživljavanje koljenima. Poljski put melodija, treba samo paziti na rupe. Poslije trke okrepa, tekuće sa B vitamina. Dodatak je bio opet u B varijanti, sa Fe, Mg i Zn... Vojnički grah. Točnije više gulaš, zbog previše mesa. 
Foto, četvorka, skoro istog godišta. Ruska "petica", MIG 21 također 1955 i nas dvojica 1951. 
  Zbog opreza u JNA mi nisu dali da se malo provozam u MIG-u, ali sam ganjao po pisti Sabre 86. Avion toliko sličan MIG 15, da su u Korejskom ratu oba aviona bila oborena od svojih. 1971 su otišli u penziju, došli MIG 21. Sabre su služili za varku pa su se premještali iz  kamponira /eng/ na pistu. Taj kamponir sam dobro zapamtio, baš na rođendan. Uveli nas unutra, stavili smo smo plinske maske a kaplari pustili suzavac. Pala je komanda. Skidaj masku, odšrafi filter i diše preko njega. Skinem masku. U tom momentu stišćem kapke a suze liju. Udahnem kroz filter, predivan osjećaj kao da mi je neko zabio pola metra dugi nož u pluća. Mnogi se valjaju po betonu a neki su izletjeli iz kamponira. Komanda, vraćaj masku na glavu i zašrafi filter natrag. Od 300 vojnika samo smo dvojica ostali u kamponiru. I poslali me testiranje.      
Medalja za treće mjesto je od Stečka, nije bio na proglašenju.

Zadnja izmjena ( Utorak, 25 OCTOBER 2022 05:29 )

 

Panično očajan

        U teškoj sam depresiji, pao sam u očajnu paniku, potonuo gore nego klika koja vodi izdajničku gospodarsku politiku. Uzrok mog potonuća? Svjedočenje Mayera. Čekao sam pogodan trenutak da ja prvi objavim izdajničku trgovinu. Nafta i plin po povoljnim cijenama za OECD i Schengen. I onda mi Mayer sve pokvari. Nije teško zaključiti. Sve na sceni, je trgovina. Neprimjerena trgovačka koalicija sa manjinama. Stalno ponavljam kako je Danac izlazio iz parlamenta Hamburg jer su crveno -crni bili 36/36. Pored "trgovaca" većinu u našem parlamentu drži i uskočki osumnjičenik Barišić.
    U očaju uredim sebi 4 sata godišnjeg odmora. Poslije odmora moram loviti "majstore" da mi potpišu garancije za dokumentaciju prema FONDU za energetsku učinkovitost i da dobijem povrat uloženog novca. A poslije svega kruna dana, navečer po zlatnu medalju. Na proglašenje Cross liga Drava. 
    Za odmor sam odabrao "Ščukin berek". Nije Dudekov. Zorom zarudjelom bacim dva cuga. Mamci mlečeci. I idem pokupiti kestena pucanca. 2 kilograma biće dovoljno i vratim se do bereka. Na jednom cugu  štuka 2,5 kg. Nije dobra za na žar, jer je presuha i ono malo masti bi izašlo iz nje. Na drugom cugu orada. Opla ovo je super. Produžim do kampa i napravim šarana u rašljama. Nemojte me pitati kako sam iz jedne ribe napravio drugu. U povijesti je jedan poznat koji je lakoćom iz vode pravio vino. Danas to više nije neka mudrost otkad je u vinorodni kraj stigao vodovod.
    Što je mudrost. Iz naše nafte, jeftine, napraviti tuđinski skupi dizel. Provjereno. U tome smo prvi u svijetu i prijavljen je patent u Guinnessovu knjigu. Zašto i ja ne bi mogao iz orade napraviti šarana. Možda me podarilo savršenstvo ađende, nisam bio 91 dezerter, nisam jeo Croissantse u Parizu i u razbibrigi igrao košaricu za klub Paris Jean-Bouin.
    Šarana u rašlje treba znati. Mnogi to rade na vatri i pokupe pozitivne radikale. Mora biti na žaru. Drvo posebno, najbolji je oleander. Šalim se, oleander je otrovan.
Malo je krenulo u krivo, zaboravio sam u autu papir i upaljač. Snašao sam se. Kako, to je tajna kao i koje drvo uzeti za rašlje. Bilo je teško ali sam uspio. I dok je orada /šaran/ sama sebe pekla, ja sam izgrlio moju bukvu i ispod nje pokupio crne trube 0,8 kg. Obišao sam becirk, našao sunčanicu, zlataču, prosenjak i bukovaču. Šumska bukovača topi se u ustima za razliku od one uzgojene na slami, one su ko žvakaća guma. Vratim se u kamp i što ti je život. Ujutro roniš u vodi a u tili čas ostane samo kostur. Riba voli plivati pa sam ponio Zeleni silvanac. I tako okrepio tijelo i duše pa obišao majstore koji su mi potpisali garancije. Ostao je jedan koji je u Zgb. Malo se odmorim i idem peći kestenje. U 19 i 30 zove me Mario na mobitel. Pa gdje smo, proglašenje je počelo. Zaboravio. Uskočim u plavu pticu i uzmem zlato. Naporan dan. Očajan. 
 

Dizel

       Dizel. Gorivo koje je po našoj kliki postalo sofitički proizvod. Vrag je šalu zel, rekli bi kajkavci. Mi nemamo državnike kao Norveška, koji su resurse, naftu i plin ugradili u socijalu u živom radu. U minulom radu pune penzijske Fondove i za pokoljenja koja dolaze. Kod nas trpaju u svoje đepove kao privatni profit i mega extraprofit. Osigurali su se u deseto koljeno. A drže nam sofitičke govore iz uvjerenja Protagore.
    Ako se vratim u 1973, barel 3$. Pokriveni su svi proizvodni troškovi. Tako je ostalo do danas. Što se promijenilo. Trgovački zanos a posebno geopolitika, ratovi, prirodne katastrofe.... Dizel. Manji je trošak proizvodnje pa je jeftiniji od benzina. Međutim on pogoni 70% strojeva pa sad imamo skuplji dizel od benzina. Od 2019 na 2020 počeo je biti skuplji 0d benzina. Cijene oko 8 kuna. 
   Sad smo dovedeni pred zid a klika se hvali kako nas spašava: Sve na teret benzinaša koji će propasti. Biće zanimljivo kakvu će umotvorinu imati Ustavni sud.
Činjenica, da je Hannibal ante portas. Kome da se građani uteknu. Ufati se na Sveti Uficij. Ili kako je Nikola Zrinski 7 rujna 1566 zadnjim braniteljima rekao prije nego su jurnuli iz Sigeta u smrt. Budite junaci, pomoći nam nema jer je Bog visoko a car /Brisel/ daleko.
    Klika je prodala naftu /jeftino ?/ onima koje je Zrinski branio. Zatvorili su Sisak, nema ga a Rijeka baš sad nakon cijelog čekanja desetljeća u rekonstrukciju. Dizel ćemo kupovati /veoma skupo ako će ga i biti/ od onih koji je branio Zrinski. Čak su ga posvojili i prozvali Zrínyi Miklós u Budimpešti u Ulici sveti Ivan a vodi na Margaretin most.
 

11. Cross utrka Bedenec 2022

   Kako sam najavio. Kaznu treba odraditi ali da i iskoristim poziv Stjepana Petka na trku. Subota 15.10. Krenem sa plavom pticom i praznom ambalažom, prvo po vodu. Pa onda preko Ivanca na drugi brijeg do Bedenca. Za kaznu sam mogao birati trku 6 i 12 km. Obje teško brdovite. Mogao sam i na 1 vatrogasnu trku, tu me je čekala ukupna medalja za sezonu. Trebao sam samo prohodati 6 km. No, odabrao sam 12 km. Rado bi ja na dvije trke ali sv. Antun Padovanski nije mi uslišio moju molbu kad sam stajao ispred njegove crkve u Padovi da mi podari bilokaciju. 
 Zanimljivo pitanje, da li bi bio sebičan i zloupotrebio tu sposobnost ili bi bila svrhovita. Pomislih na političare, plaćamo ih, radimo za njih a oni nas još pljačkaju.
I startamo mi svi zajedno u brijeg, uz pucanj topa iz Kamenice- Glasna kubura. Trčim, znojim se. I onda me iz akcije prebaci lijeva polutka mozga u desnu. Poznato je da se sva sranja događaju baš u desnoj polutki. Lijeva je za intelektualni rad, računske probleme, šah...  I tako se ja znojim i upadnem u crnu rupu razmjene poruka N. Raspudića i HDZ-a. Oni njemu da je ruski igrač a on da se je Plenković na konferenciji znojio, što bi ono rekli Hercegovci k'o krme pred klanje. Oni pa njega nazvali Raspušenko. 
Dno dna, primitivizma. Znojim se, ide mi dobro iako sam najstariji i nisam zadnji. Iza mene ima pionira. Uđem u cilj i naletim na poštovanog Štefa Petka, glavnog organizatora cijelog događanja. Pao je foto session. Jer je Štef triatlonac i to iz vremena kad su mnogi mislili da je triatlon nova vrsta pizze. I tako smo evocirali 1989 godinu kad su dva Štefa, drugi je Dubovečak, nabacili bicikle /Rog 5 brzina-ja ga čak imam/ na fićo i pravac Celje na olimpijski triatlon. Ja sam bio malo ranije na Bledu neutvrđene godine 1978 ili 80.
  Nastavili smo druženje uz pomoć domaćih delicija. Sa pečenim kestenom pucancem i moštom rezencem. To je bilo predjelo do šalate od krumpira sa crnim uljem i domaćom kobasicom. Prije proglašenja prigodni dar za najstarijeg, umjetnička vura sa prikazom Kamenice. I onda proglašenje do mene zadnjeg za medalju.Od 51 trkača zauzeo sam 47 mjesto i to 6:30 za km. Izvrsno brdsko vrijeme. Znam i zašto. U Svetoj zemlji kažu da je u zraku 0,5% maligana. Kad sam projurio kraj jedne vikendice opijajući búke vina širio se iz podruma. Poslije proglašenja, tombola, sretna ruka, dobio bakrorez-grad Čakovec. Pridružio se bakrenim tanjurima kupljenim u Kujundžiluku na Baščaršiji. 
 

U laži su kratke nožice

    Da mi je znati koji je mudrac osmislio tu bedastoću. U laži su kratke n. Kako je to moguće. Kad se laže onda se laže na tone i kilometre ne na milikile ili milimetre.
    Ne bih htio biti dio orkestra koji napadaju varaždinskog župana. Kad je čovjek na tlu tu se staje. Ne gazi ga. Bivši župan zaziva momentalnu ostavku, iako je dotepenec, proradio mu je brzinski zagorski jal. Zagorski jal to je sinergija raznih zločestoća. Pokazni vic. U rane sate /novinari pišu da je župan bio ispred Straussa u kasne sate- 3 i 20/ Štef, Imbra, Joža i Ivek kartaju u krčmi. Štef je svladan od umora /napili ga/ i glava mu klonula na stol i drijema. Trojka je nastavila kartati ali iz nezadovoljstva Ivek veli: idemo doma. Usput svratimo do Štefa i razjurimo mu kokoši. Štef se pravio da spava ali je dobro čuo. I dok je trojka išla ulicom Štef na brzaka preko vrtova doma. Uzeo je palicu za lov na zajce i ušao u kokošinjac. Nekad su imali kotec za svinje a iznad su bile kokoši koje su po dasci išle spat. Dođe trojka i Ivek lelujajući ide prvi po dasci, otvori vratašca i zviz po zubima. Spusti se brzo dolje držeći se objema šakama za usta. Dvojka: kaj je bile, kaj. Ivek uspije kroz razbite zube promumljati: tak je smešno da vam nemrem reći. Onda ideme i mi videti. I dvojka je ostala bez zubiju. 
       Na žalost župana, dva puta je lagao, jer rog ne laže ako laže koza. Još jedna narodna mudrost. Izjavio je, da nije bio u nekom sukobu i da se nije tukao. Kaže da se dečko spotaknuo. Video snimka očiti laže. Onda ničim izazvanim dođe prijatelj od dečka i isto se spotakne. Premijer se pohvalio da je pogledao snimku i da tu nema ničeg spornog. I on se spotaknuo.
   Moguće da je čaša kriva, bila je pijana. Pa se zaljulala i pala lagano na čelo župana. Ja to dobro znam, kad se malo previše nalijem onda lelujam. Slovenci imaju izvrsno objašnjenje: rahlo ovinjen.  
Nezgodno je što je župan političar. U zapadnoj zemlji za običnu laž podnese se ostavka. Britanski premijer je zadnji primjer. Otegotna okolnost župana jer je specijalac i prvi je udario.
  Sjećam se kad sam kod dr Marijana Mlinarića osvojio određeni pojas u karateu, uz čestitku rekao mi, da od sada obratim pažnju jer sam prijavljen kod SUP-a kao nosioc hladnog oružja. Dakle u slučaju nezgodnog ponašanja ta činjenica bila bi na sudu otegotna okolnost.
   Da budem malčice zločest, prostor zvan Lijepa Naša, sve više je zagađen sa lažima i krađama. Kad sam bio mali, maltretirali su sa mudrolijom. Kućni odgoj. Ko laže taj i krade. 
Za ovaj esej kazna mi je da idem u Svetu zemlju na trku-Bedenec.  
 

Štetočine

      Društva Agrokorpe, kojima su upravljali Ramljak i Peruško, na prijedlog Vlade i na temelju Lex Agrokora koji je donijela prva vlada Andreja Plenkovića, tako da su dodatno koštali državu-Nacional 13.10.22.  Društva su otišla u stečaj prije nego se Porezna naplatila. 155 milijuna duga sad je platila država. U stvarnosti porezni obveznici, pa tako imamo manje plaće i manje penzije. 
   Još kad Ivek dobi spor u USA kome će biti isporučen račun. 
Država gubi ko na pokretnoj traci međunarodne sudske sporove i arbitraže. Prvi, drugi, treći, četvrti put.... kad će doći kraj. Izgubiće i spor koji su pokrenuli mali dioničari koje su razvlastili a nisu adekvatno namirili.
Tako je Plenković nabrajao poraze oporbe, jedni izbori, drugi, pa za EU zastupnike, pa regionalni izbori i tako se pohvalio da ih je deseti puta porazio. Samo te njegove pobjede koštaju državu u raznim porazima na međunarodnoj sceni.
 Najveća je INA. 2016 Plenković je dao izjavu da se Sisak neće zatvarati i da će kupiti INU. 6 godina ju kupuje i ništa a Siska više nema. Članovi HDZ-a pljačkaju INU u svim sektorima. Istovremeno članovi Uprave koju je Plenković postavio nisu štitili državu, Vladu i dioničare već su išli na ruku MOL-u. Pored otuđenja nafte i plina sad izlazi na vidjelo zašto se gasila Sisačka rafinerija.
    Trebala je prerađivati ostak frakcije Riječke rafinerije. Nije nego se prodavalo kao sirova nafta umjesto da se preradi u dizel, avio goriva i plina. Ostatak je asfalt. Firma sa tom preradom je Delayed Coker.
   Ali to nije sve, MOL /Hernádi, Radev i Horváth/ je zaustavio izgradnju biorafinerije Sisak, iako je u Ugovoru potpisano da će ju rekonstruiraju. Podržali su ih naši članovi Uprave INE, posebno se po nekim izvorima najprljavije zalagala Barbara Dorić. Ismijala se prezentere Hrvoja Ištuka i Stjepana Nikolića koji su na kraju otjerani iz INE. 
No nije to sve. Razlog jer je isti taj postupak biorafinerije razvijao MOL u Mađarskoj.
Nikad nije sve. Naša država nije iskoristila EU fondove za taj projekat.  Ako nije mogla INA, mogli smo osnovati sami tvrtku i ništa ne bi išlo iz proračuna.  
   Da li sve gore pobrojano za neke državne institucije?.
Ima još. MOL je kupio OMV za 301 milijun €, INA je dala 100 a za to je znao savjetnik Plenkovića, Goran Jutriša jedan od 36. Taj slučaj sad je pod monitoringom EU komisije. Kažu da su u laži kratke noge.

Zadnja izmjena ( Petak, 14 OCTOBER 2022 12:40 )

 

Sportski početak listopada

        04.10. pretposljednje kolo kros lige Globetka. 06.10. zadnje kolo kros lige Drava. 09.10. Poljana Biškupečka, trka na 10 km, Memorijal 104 brigade ZNG. Okupila se raznolika ekipa od trkača, multisportista, branitelja a i poklonika nekih drugih memorijala.  Jesensko jutro, idealna temperatura i sunce probija jutarnju izmaglicu. Prije trke treba uzeti broj i majicu. Nema kotizacije. A onda zagrijavanje prema potoku Plitvica. Odem do mlina pokupim na brzinu, sunčanice kuštrave. Mogu se zamijeniti sa Pilatovom koja je otrovna. Večera je osigurana. Trčim i meljem sa ozlijeđenom A. tetivom i rasječenim koljenom. Od 105 trkača apsolutno 75-i. U kategoriji nas petorica. Dragan, ja i treći Drago. Zvonko 4 a 5 Kamer. Sa Kamerom se znam od nekih 80-tih kad je iz Njemačke dolazio na Novogodišnju trku Vžd. Kad sam ga spazio, viknem gdje si care, uništio si mi gradonačelnika Hrvatske sa svojim pajdašem Pejom. Obojica su bili neizostavni trkački sufleri najpoznatijem gradonačelniku u Hrvata. On meni, generale mi nismo krivi neki drugi su imali više zasluga. Nastavili smo razmjenu događanja uz vojnički grah i pivce, čekajući dodjelu medalja. Medalje je dijelio g. Jenkač gradonačelnik Novog Marofa i sabornik.                                                                                                                                              https://photos.app.goo.gl/fqLWoEFiCNpyAKRv8 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 10 OCTOBER 2022 16:18 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas94
mod_vvisit_counterJucer236
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1182
mod_vvisit_counterSve1848585
Sponzori