25 godina Oluje

      Nisu slavili samo odabrani u Kninu, govornici koji su za vrijeme Oluje bili u bogtepitaj kojem podrumu ili u minkenskoj bojni. Slavili smo i mi nevažni ali snažno i hrabro kako to priliči, skromno i dostojanstveno.
 Radno, dok traje obnova nema odmora.  Uz izvješenu ratnu zastavu iz 1991 g. Malo je zblahjana od sunca ali joj to daje vrijednost. 
Radilište, prikaz za jednu osobu.
 Bilo je aperitiva, predjelo, slavonski kulen, šunkerica, špekerica, špek, kobase kuhane /made in Borl/, prezvuršt od jezika, svježi kozji sir, kravlji sir sa koprom, brie, krastavci domaći, ukiseljene lisičke, pačja jaja, moji paradajz i paprika, rikula. Glavno jelo- kulinarski specijalitet obitelji  -"Pisana pečenka". Desert, neizbježni otrov, indijaneri i sitna čokoladica. 
Whisky star 40 godina Black&White, na kraju ga nitko nije htio, miris mu je po zgnječenim žoharima. Hrastova dužica je kriva. 
   Meka voćna rakija je svima pasala za aperitiv. Uz jelo nekima je leglo pivo Villacher /poslali ga moji iz HSV-a/ a najbolje je tekao Sauvignon blanc, domaći od......bezimeni, nije sponzor.  
 

Ministri iz komunizma

     Kad sam pošao u poznim godinama studirati ekonomiju, čim sam dobio Index, pođem kod prof. Grahovca na ispit Političke ekonomije soc. i kapitalizma. Prijavnica za ispit u hrvatskom džepu a o hrvatsko rame puška, ups znanje. Kad sam mu upao u kabinet i izrazio moju želju, profa da ne padne sa stolca uhvatio se grčevito za stol i kaže da njegov kolegij tek trebam odslušati. I to u ljetnom semestru. Ali profesore, kažem, ako ja znam taj kolegij zašto da gubim vrijeme. Digresija. Sa F/O/UI fakulteta sam pobjegao u Zgb. Uskočio sa u treću godinu sa razlikama ispita iako sam imao diplomu. Na kraju sam bio prvi student /prije Amine Ahec, sada Šonje i Dalićke/ koji je počistio treću godinu, u predroku + 3 razlike. Da skratim priču profa se umilostivio /bilo je i puno zrnca znatiželje/ te me počeo propitivati /rešetati/ i na kraju kao da ja nešto znam ali...dao mi je neka nešto oko dohotka i profita da uvrdim i da mu se javim za 10 dana. Nisam ništa utvrđivao nego ja na vrata i izađem, jasno sa dvojkom. To će reći da imam obje ekonomije u malom prstu.     
     Zašto takav uvod u temu.
 Zakon o obnovi Zagreba. Propali ministar gospodarstva bahati se da nitko ne zna ponuditi rješenje. Veoma je jednostavno. Ako smo izabrali kapitalizam onda je privatna imovina neotuđivo pravo. U oba smjera. Dakle ne miješati bukve i kupine. Država se ne miješe u privatno, suprotno je to diktatura. Može biti pozitivna ali kapitalizam to ne poznaje barem u teoremu. Osobna je razina biti filantrop. Ovakav zakon mogu predložiti samo nepismeni i bahati koji sve znaju kao naš prepoštovani, Tvorac ovog zakona u kojem država daje 60% od poreznih obveznika, 20% lokalci-opet por. obveznici i 20% vlasnici. Očito je opsjednut i opterećen iz mladenačkih dana, snažno i jako nadahnut Maovim  komunizmom.
Bandić bi rekel sapienti sat. A Tacit bi  pridodal-u cara Trajana kozje uši. Iako ih nije imao, osobno sam se uvjerio u Rimu.    
  Rješenje. 1. U kapitalizmu se vlasnik brine o vlasništvu, kao npr. ja i mnogi drugi. Kuća izgrađena protutrusno za 8 st. Richtera i svake godine uplatim osiguranje-protiv svega.
2. Oni koji nisu u stanju obnoviti, država se pojavljuje kroz pomoć /socijalna država/ da se obnovi i za iznos obnove upiše u vlasništvo u % obnove. Ako je 100% starci koji žive u njoj ostaju do smrti. Nasljednici imaju pravo prvokupa ako žele. Ako ne, država proda i vrati uloženo od por. obveznika. 3. Zakon treba biti jednak za cijelu Hrvatsku /ne samo Zagreb/ i za potres, povodanj, požar....ako smo socijalna država. A da će biti kontrola, izvođačke cijene..... prepuštam diletantima da finiširaju Zakon. 
Nažalost kako sam predvidio, radili su 6 dana i bris na more. I rekao prepoštovani da oporba neka daje konstruktivne prijedloge. Pa večina političara ima stanove u derutnom zgradama i sad očekuju da im por. obveznici povećaju vrijednost imovine.
Živio sam u državi gdje je bio moto i zadatak, nema odmora dok traje obnova a ova država nam je u .. 
Njemačka je usporavala i prije corone. Najveće gospodarstvo, Kina usporila je na 0 % ostali u svijetu na -5 do-10. Naši kupci u k.... drži se Slovenija, Austrija a moje grintanje, stogodišnje, da nemamo supstitucije i nema temeljnog sektora crne i obojene metalurgije. U svijetu panično traže gospodarsko rješenje a naši otišli na namakanje dupeta. 
Ne brinite, spasiti će nas 20 milijardi €. Proročki, koje će diletanti sprčkarti i još će se hvaliti.
 

Stoljetna poplava

      Pripremio sam aktualnu diletantsku temu ali me sprečila očekivana poplava u gradu koji vodi bagerista. To i nebi bila neka vijest da nisu umiješali u svoje nevolje moj grad. Svi se čudom čude zašto u Varaždinu nema poplave a palo je 140 litara na m2 a u Zagrebu pola od te količine i cijeli grad poplavljen fekalijama. Čak i Ilica.
Čudo, kak bi rekel lažni purger, molimo se Bogu da nije bilo štete. Pa na Rudešu ljudi plivaju koliko on vlada gradom. Možda bi pomoglo da manje psuje majku njegovog sina u privatnoj komunikaciji. Na presicama glumi finjaka. Siguran sam da će druge nedjelje rujna ići na hodočašće na Mariju Bistricu i nositi dvometarnu svijeću. Kad dođe na 4 postaju na Kalvariji, gdje Isus sreće svoju majku neka joj izruči svoje primitivne ruralne psovke. Inače skoro 3 stoljeća Zagreb je išao na hodočašće druge nedjelje u 7 mjesecu poslije Varaždina. Purgeri se prebacili u ugodnije vrijeme, pljunuli na stoljetnu tradiciju. 
Slučaj Trnja, kad su se građani sami spašavali, to je prava vijest. Danas uhljeb iz Hrvatskih voda opravdava se da su ih trebali zvati da otvore ustavu koja spašava Trnje od poplave. Plaćamo vodnu naknadu i još da radimo njihov posao. Tri dana prije su meterelozi najavljivali enorme padaline. Svu tu bagru odmah razjuriti.   
    Što se tiče poplave, nema tu čuda. Posjekli šumu / šuma drži kapilarno vodu/ na Medvednici. Izgradili elitne kvartove. Izbetonirali i asfaltirali ogromne površine da svaka kiša može nezadrživo sjuriti niz brijeg u bageristovo leno. Vodotoke su regurirali da voda dobije veće ubrzanje niz brijeg. Priroda je napravila meandre ali diletanti su išli protiv prirode. Kako spriječiti povodanj, današnji mudraci nisu to predvidjeli. Stara mudra poslovica kaže. Ako budala baci kamen u bunar ni stotinu mudraca ga neće izvaditi. Stari koncept, hvali se koliko je izgradio Zagreb. Nije svojim novcem. A gradio je tako da ima na desetine kaznenih prijava. 
  Diletatni i neznalice  neznaju da treba graditi  prepupne stanice da se spriječe poplave. U životu sam ih izgradio na desetine.  Za potopne i muljne pumpe nisu nikag čuli, kod svake malo jače kišice u Miramarskoj imaju drugi Jarun. 
  Projektant treba uzeti sve relevantne podatke i za profile kanalizacije mora izračunati točan upojni kapacitet. I taj kapacitet treba uvećati najmanje sa faktorom 2. Stoga ne bi više bile svake godine plivanja po kvartovima.To je pretežak intelektualni doseg za bageristu koji zimi pojede pola metra snijega, dok proljetne kiše kak je rekel nemre popiti. Valjda jer sad padaju kisele kiše pa nisu pitke.
I sad je metropola došla u situaciju. Navalile sedam biblijskih nesreća, corona pa potres /molim diletante da grade protutrusne zgrade od 8 stupnjeva Richtera/ povodanj, smeće, kužan zrak, bagerista. Sad još fali požar. Molimo Boga da skakavci ne dolete iz Afrike. 

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 26 JULY 2020 18:02 )

 

Vikend 19.07.

     Za vikend smo bili aktivni.
U dva dana 18 i 19. 07. dva puta prvak Hrvatske u aquatlonu. 
Na Biljskom jezeru Zlatko Sir prvak je u sprintu i standardnom aquatlonu.
U kategoriji M 60 imao je jednog konkurenta.
   U nedjelju na Aquacity nastupio je dvojac Tumpić Zvonimir u 
super sprintu i sprint triatlonu Pichler Teodor. 
Prvi nastup u triatlonu na supersprintu imao je odličan nastup Mario Špoljarić,
među etabliranim triatloncima. 
 

Meggle

      Pročitavši jedan, naručen, nepotpisani huškački članak u jednim novinama, radi istine treba objašnjenje. To svi izbjegavaju ili su nepismeni ili pokvareni.
Najmanje mi je braniti rukovodstvo firme.
  Činjenice da svi radimo u otežanim uvjetima, neki mogu a neki ne. Što Meggle-u otežava. Sjećamo se Agrokorpe. Dijelom je to vrijednosni podatak iako ih ima koji tvrde da su riješili problem. Činjenica da je u 2018g zatvoreno 800 farmi /tko je za to kriv, zna se/. Istovremeno su se masovno održavale sjednice Vlade po Slavoniji i hvalili se da su izgradili nove škole i dječje vrtiće. A stanovništvo je masovno pobjeglo od siromaštva i politike u Irsku, Njemačku......... 
Činjenica, Meggle je moralo i uvoziti mlijeku. Neki izgleda misle da se sir pravi od dravske vode.
  Sad malo u teoriju tržišta i cijena, veoma bitan kolegij koji mnogi nisu na fakultetu svladali ili razumjeli. A možda i kupili diplomu. Legalno se kupi sa svim originalnim pečatima i potpisom službujućeg dekana. U upisnoj knjizi diploma ostave se prazna mjesta redoslijeda. Kad se plati upiše se majstor i sve legalizira sa zapošljavanjem.
   A što teorija govori. Navesti ću drastičan primjer rezanja troškova da gotov proizvod bude jeftiniji. To nije poznato pa ga stoga navodim.
  Znano je da nijedna industrija ne može raditi bez zaliha. TOYOTA nema skladište. Ima ali parking gotovih proizvoda veličine Varaždina. Dakle, na rampu istovara kamion mora doći 4 sata ranije i putem trake dijelovi idu direktno na montažu /roboti/. Dobavljači su iz cijelog svijeta i to se 5 godina provjeravaju, ima uvijek 2 rezervna dobavljača. Osnovu od 85% dobavljača čine u krugu 100km.
Kad to primijenimo na Meggle uz coronu, jasno da financijski rezultati nisu bajni. Uz svesrdnu pomoć države muzare. 
  Da ne odlepršaju morati će naši majstori uzeti nama zdravima, da spase svoj dilentatizam

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 20 JULY 2020 05:15 )

 

Diletanti/Martin/ u oblacima

      Ijuuuuu, biće samo 16 ministarstva. Obećanih 12 ? Pa taj ne može ni jedno obećanje održati. U čemu je problem. U propalom sastanku sa oporbom. Marko Milić desna ruka mu, još ne brije bradu a već je vrhunski demagog. Zelembać kaže da više neće zvati oporbu na razgovor sa nepotvrđenim premijerom. To se u politici zove neformalno druženje i to još u četiri oka. Muljaža, točnije skupljanje žetončića. Zašto, pa sve su predloge oporbe u Saboru odiozno odbijali. Sada odjednom traže konsenzus za krizu ???  
   A ministarstva. Nije bitno da li je jedno ili ih ima 100. Bitno da je Vlada efikasna, znalačka i jeftina /vidi niže Meggle/. Dakle da sve funkcionira kao podmazani stroj. Prije mjesec dana napisao sam da u bolnicama nema lijekova. Trenutno duguju 4 milijarde kuna za lijekove, a zdrastvo je na 10 milijardi, minusa. Pa da ima manje potpredsjednika Vlade/ uhljebi/ kao i po 5 pomoćnika, pa zamjenici, pa glavni tajnici i tako do seoskih načelnika. Da, treba namiriti članstvo. Bilo bi više lijekova. I reforme koje se ne provode. Četiri škrca, kako ih zovu ovog trenutka čitaju bukvicu Plenkoviću da nema love bez reforme Uprave i Pravosuđa. Izgleda da je lakše pričati bajke nego raditi. Odmah poslije sastanka premijer nosom do poda pred kamerama, bahatost mu u petama jer mu izlet u Brisel nije uspio. Dobio je cipelu. Nema love za diletante. Kaže da su neki koji daju lovicu prijetili vetom. Baš su pokvarenjaci, dali bi nam lovu badava i još plus veto.
   Molim ga da nas prestane sramotiti, zar moramo biti toliki sirotani da moljakamo na koljenima. Pljuni u šake i primi se posla. Odmah je obećao da će spajati sela /općine 400 u 100 gradova/. Koliko će mu trebati. 8 godina.?  
   Od Obećanja dodati, INA, najava Lazard, 6 mjesec. Tišina, čekamo još 4 godine objašnjavanja obećanja. Prezentacija reforme poljoprivrede obećana u 5 mjesecu. Ništa, odlepršala vrla ministrica. 
  I za kraj tjedna pored BAT-a i Meggle odlazi. Šef slavonskog HDZ-a politikanski protestira da kakav je to način da se firma zatvara a da nisu nikog pitali niti ikome išta rekli. Javila se i uvažena EU zastupnica Petir sa sličnom boljševičkom ideologijom. Zaboravili su na banalnu sitnicu. Slobodan protok kapitala, ljudi i radne snage. Pa hvalili su se da su nas uveli u Europu, onda sad kusajte. Kapital je izgleda čudna zvijerka. Odđogirala u Srbiju i B i H.
  Razlog, nameti, porezi, doprinosi, treba namiriti uhljebe. Kako, nekome treba uzeti.
Dakle, poštovani partijci manje priče, više rada. Osnivajte vlastite firme i plaćajte poreze. Ako za to niste sposobni onda kramp i lopatu u ruke i kopati kanale. 
Više arbajt, manje agitacije.
 

Bijeg

      Tjedan je bio naporan. Rano ustajanje, jednom u 3 i 20 zbog pačića. Bude se u cik zore i onda nastaje graja i kvakanje patke jer mačkonje od susjeda kruže po dvorištu da omaste brk. I tako iz dana u dan. Do 6 sati sam bodi gard, a poslije svaki osel na svoj posel. Svaki dan sam ujutro razvozio robu a popodne pripreme robe za idući dan. 
  Za razliku od drugih poduzetnika /a svi kukaju/ ja čak imam povećanje prometa u odnosu na prošlu godinu iako u travnju nemam ni jednu fakturu. Zahvaljujući nepismenima uhljebima nisam mogao dobiti e-propusnicu. Razlog, napisao sam im da radim za njih pa se neki polupismeni našao uvrijeđen i odgovorio mi da sam drzak a za kaznu mi nije dao da idem u Zagreb. Ja pak iz protesta štrajkao sam cijeli mjesec, ali sam svima obveze platio, posebno državi.
    Sa takvim ogorčenjem i napornim polutjednom odem ja u zbjeg, u kamp. U petak uzmem sve što mi treba. Domaća salata,od rikule, tušt /običan drač a ljekovita biljka, navodno su za njim ludi Francuzi a posebno Japanci/ i moj paradajz. Od mesa, uzmem izvrsne kobase kupljene kod Kokola /Borl/ 5,30 €. Slične takve, upitne kvalitete kod nas koštaju između 60 i 70 kuna. I krenem u Konzum po kruh, kad ono penzići imaju popust 10%. Od prije sam imao kupon za delikatesnu tunu, popust 30% pa napravim veliku kupovinu, sve na akciji. Saher torta /41%/ picek /30%, pa sam vratio kobase natrag u friz. Na sav račun još 10% popusta. E moj Ivek to nisi ni ti djelio. Sad dijeliš sudske hodnike.
    Krenem sa izvorskom vodom i dve pive. Za aperativ uzeo sam voćnu rakiju, protiv corone.
Prvi obilazak na gljive /košara/ nije bio obećavajući, ali što sam išao bliže kampu sve bogatiji. Kostanjevke, zlataće i golubice,sljube se sa jajima a ovčje vime i lisičke idu u kis. Predzadnji foto, pupavka. Po boji i ostalim karakteristikama ista sa golubicom/Russolom/, samo bitna razlika. Izlazi iz jajeta /Amanita-najotrovnije gljive/ i ima izdajnički vjenčić. Pola piceka 2 sata pečenja. Prvo pojedem krilo, da mi ne odleti a onda noge da ne pobjegne, potom pamet na pašu.
Usput sam se družio sa posljednjom faunom. Ljubomorno čuvam tajnu oazu. Tu se nalaze mnoštvo divljih životinja i sve naše zmije /osim kamenjarki/, zelena žaba, zelembać, žabica mukač... A pravi divljaci su me doma dočekali.https://photos.app.goo.gl/VRS3j147jF7DaVHFA  

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 12 JULY 2020 05:57 )

 

Nema odmora dok traje obnova

      Ekskluzivna sreća je pogodila Hrvatsku. I to dupla.
Prva. HDZ je dobio i drugi mandat. Vlada neće moći na godišnji poći. Agenda im je bila, moraju dobiti izbore da mogu odmah, hitro, spasiti državu. Samo tako, proleteri svih zemalja ujedinite se.
  Druga, nema 100 dana uhodavanja Vlade. Sve su to prekaljeni stručnjaci za uništavanje problema u gospodarstvu, kao Uljanika.  
Trenutno imaju slatke brige, tko će biti ministar jer prepoštovani  ima izborničko obećanje-smanjenje sa 20 na samo 12 ministarstva. Da ličimo kao na neku EU državu. Ako po ničem drugom po banalnom broju. Prilog tome dao je i cigan koji je zatražio tri ministra. Poslije su njegovi manjinci rekli da se slabo služi hrvatskim jezikom.??? Austrija ima 11 ministara.
  Sve zajedno više liči na vicoteku, nego na ozbiljnost situacije u državi. Tu i tamo iz silnih informacija o pobjedi na izborima, probije se i uputa o coroni, budite odgovorni kao u stožeru pobjednika, grljenju i ljubljenu.
  Biće mi drago, za kraj, da ostane financ ministar, stari. Od Oreškovića, Karamarka i sad duplo, jer je najavio snižavanje poreza. Da veće plaće budu veće a manje da budu manje ili da ih uopće ne bude. Kao doktor ekonomskih znanosti zna da se makroekonomija i porezna politika trebaju posvađati. Radno intezivni sektori grcaju i krvare zbog Dalekog istoka /Kina/ i domaći koji su na Listi srama neće moći proći. Još ako im odrede minimalnu plaću biće gusto na burzi rada. 
A kakav nas rebalans buđeta čeka. 
Taj krucijalni dokument se sastavlja na način, da se pobroje prvo potrebe /first-namiriti svoje/ a prihodi kako Bog da. Ima jedna stavka kazne od inspektorata.
Omiljena tema u Hrvata. Utvrđeni je iznos od 550 milijuna. Tako da inšpektor od plexiglasa ima što raditi.
    Ne bi bilo loše pogledati malo u prošlost, kako su se radili planovi i petoljetke. Da ne pišem uludo, svjedočim, rast BDP-a išao je do 12%.
Nažalost akteri / makroekonomisti / tih planova i buđeta, su nas napustili. Ostali diletanti. 

Zadnja izmjena ( Petak, 10 JULY 2020 05:19 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 62

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas107
mod_vvisit_counterJucer129
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2982
mod_vvisit_counterSve1764609
Sponzori