HOS

        Obilježavanje proboja 75 obljetnice iz konc logora Jasenovac, odredili smo se ponovo prema propaloj ideologiji i državi NDH.
 Nažalost poslije ceremonije na pitanja novinara predsjednik je rekao nešto sa čim se duboko ne slažem. Pitali su ga za spomen ploču obilježevanje poginulih HOS-ovaca,
Rekao da ju treba baciti i da ti poginuli nisu borili za političko opredjeljenje kakvo sad imamo.
Za predsjednika sam dva puta glasao, u prvom i drugom krugu jer je prije njega bila sramota, pa mu sada mogu oponirati.
Zaboravio je da predsjednik u demokratskoj državi /barem na papiru/. 
Tim HOS-ovcima moj duboki naklon, dali su život za Hrvatsku. Kakva će biti politički uređenje u Hrvatskoj i koji smjer će imati u svakom pogledu, odlučiti će svi građani. Njihov dar za Hrvatsku je nemjerljiv, dali su život uz pomisao Za dom spremni. 
Milanović često ističe da ima što manje struke a da politika treba u svemu učestvovati. Pa neka sada urede da ti poginuli neće biti u bilo čemu zakinutu makar  post humno.
A pozvao bih se i na Aristotela /često/ da je demokracija sranje. Ako najgori i najbolji imaju ista prava, onda oni koji su dali život za svoju državu, dužnost iste je, da se zahvali uz veliki pijetet, vječnu slavu i sva prava.
Njihova želje ili zahtjevi bez obzira kakvi su bili, bili su demokratski. Dokumenti postoje, prvi su krenuli u obranu.
  Za kraj smatram neprimjereno ponašanje svih onih, koji na bilo koji način komentiraju i evociraju našu borbu protiv četnika, a smucali su se po briselskim hodnicima ili bili ratnici u minkenskoj bojni.
  A dokle ide nepravda, slučaj eklatantan iz Varaždina. Zbrisao u Njemačku, ratovao na način da je bio teniski trener. Kad je frka prošla eto junaka u gradu, za dogradonačelnika. Trenutno konzul u Švicarskoj. 
Može pitanje, koliko takvih ima. I još nam sole pamet.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 23 APRIL 2020 05:45 )

 

Kozmička brzina

       Nije čak ni druga nego svjetlosna. Poplava informacija stvarnih, lažnih, pravilnih, smijurija ili svinjarija ne na tjednoj bazi, već za par sati ima ih mali milijun.
Jučerašnji dan je obilježen kusanje juhe, Glavnog inspektora, izvedene svinjarije. Naime donijeli su Pravilnik kako mogu restorani raditi. Prvo su se inspektori iživljavali kaznama a nakon kazne donose pravila. Neznaš jel bi se smijao ili rasplakao. Neki su i zatvorili za stalno. /za ugradnju plexiglasa koji za neke košta od 5000-10000 €/. Imamo majstore koji iz petnih žila rade u korist naše štete. Da, peta kolona, Pitanje, koliko su puta ti isti revni inspektori ušli u Agrokorpu. Je su li i sad kad je Agrokorpa bez Iveka.
    Izgleda da nitko ne komentira NBH. Jučer je bio guverner na N1 i potvrdio održavanje likvidnosti stranih ? banaka. Zato je izveden SWAP.  A koliko banke imaju kapitala. Onoliko koliko ima štednje hrvatske, nema u njima "stranog" novca. Stranci su dobili likvidne i solventne Banke i još naš novac koji ga nama posuđuju i za to uzimaju masne kamate jer nam je rejting u smeću.
  Ako nekome još nije jasno onda ide vic. 
Štef meni da svoju zaradu, plaću, štednju.... Kad on zatreba za neki posao, recimo obrtni kapital ili treba kupiti kamion ili sebi auto, ja mu odobrim veselo kreditnu liniju i udarim mu kamaticu od 10%.  Znači, elegatno je dobio kredit i to nije sve, još sam mu dao na njegov polog 1 % kamate. Zašto da on bude oštećen. Čist račun duga ljubav, božanski posao.
Ajd dobro nije baš sve sjajno još mu naplatim i 124 raznih bankarskih naknada. Nek se nađe, lakše će zarada preletjeti granicu.
Muslimanske banke ne naplaćuju kamatu.      
A što se tiče nafte, novinari pišu gluposti, barel za 0 $.?? Referentni USA West Texas I. crude nafta jučer 11,46 a brent stoji 26,44 $. Ne treba brkati vlasnike nafte /špekulante/ u tankerima koji se sada rješavaju na bilo koji način. U tim tankerima /parkirani/ je nafta koja se godinama preprodaje kako se cijene mijenjaju. Problem je da se sada ispumpana nafte nema gdje skladištiti, jer zatvoriti bušotinu i pokrenuti zahtjeva velike troškove. Kao što sam upućivao na Teoriju tržišta i cijena za brodogradnju isto vrijedi i za naftni biznis. 
Pored loših gornjih vijest ima i dobra. Danas je kod nas poskupio benzin. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 21 APRIL 2020 05:46 )

 

Smijurija ili svinjarija

  Mislio sam pisati. Prvo o doprinosima i mirovinskim fondovima pa da se zamjerim ama baš svima i da me psuju na sva usta. 
 Drugo o probuđenim ekonomskim prorocima ala dr Škoro, propali predsjednik. On je katastrofu primjetio tek jučer dok sam ja o stanju gospodarstva napisao točno prije mjesec dana, stoji na stranici.
Ne mogu zaobići zločesto i blentavo ponašanje Ribića/ 14sati kod N2/, koji taji svoju javnu plaću. Dobiva ju od poreznih obveznika. A idiotskoj izjavi Severa nemam komentara. Rekao je da se javnim službama uzima da bi se dalo realnom. 
    Ovo gore su teške teme, radije će na laganiju. Kao u naslova.
Naši vrli inspektori su zatvorili nekih 30 restorana. Na noge se digla javnost, Obrtnička komora, Nove udruge poslodavaca i gle čuda, Hrvatska gospodarska komora /bastion HDZ-a/. Jasno da je bilo opravdano kad su se vidjela riješenja. I tako krene nedjeljom od jutra po raznim TV stanicama objašnjenje glavnog inspektora Mikuluća u smislu da im nije cilj represija. Ali su riješenja izvršna. Ticalo se jednog rješenja za drive-in jer je stol bio na javnoj površini. Pa ne može biti nigdje drugdje, može još na zelenoj površini ili na pločniku. To je inspektor mogao upozoriti a ne napisati kaznu i zatvoriti na 30 dana. Jedno rješenje je da je zatvoren restoran jer je radio. Pa gdje su našli tog inspektora. Možda za takva idiotska rješenja trebalo nešto dati kao onom koji je primivši mito od 40000 DEM rekao da je to samo za kavu.
  Kako je dan prolazio, svinjarija od rješenja, kako je jedan od aktera neuvijeno izrekao u kameru, do večeri u centralnom Dnevnike kod gđe Marte Šimić glavom  i bradom, Urbi et Orbi Mikulić /rudarsko usmjerenje/ pretvorio u smijuriju. Izmotavao se na epidiomologa ali je rekao da će riješenje biti obustavljena i da će danas sve dogovoriti i dati upute kako je moguće raditi. Ma nemoj. Otkud salto mortale. Vjerojatno pritisak zdravorazumski cijele nacije ili je glavni šef vrisnuo: pa što to radite.    Imamo pandemiju virusa ali je smrtosnija pandemija gluposti.   

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 20 APRIL 2020 05:28 )

 

To be or not to be

      William Shakespeare. Kažu da je veliki pisac a da se o njemu jako malo zna. No po epitafu nije tako. Piše: mudar kao Nestor, genij kao Sokrat a po piskaranju ravan Vergiliju. 
  O dramatičaru se malo zna a po djelima uzvišen do nebesa.
Koliko mi znamo o našim financijskim institucijama a koliko i o djelima oko njih.
   Kao u vicu. Lopov noću upadne u kuću, na glavi ima svjetiljku, pronađe sef i počne vrtjeti brojčanik da ga otvori. U tišini čuje se klikanje i fluidno: Isus te gleda. Lopov zastane i okrene glavu po prostoriji, ne vidi nikoga. Bio je religiozan pa kaže u sebi da mu se pričinja. Nastavi, kad sada čuje jasno i glasno. Isus te gleda. Pretrne. Opet okrene glavu i pažljivije promotri prostoriju, spazi papagaja u krletki. Ovaj progovori, pa govorim ti da te Isus gleda. Lopov će, aha ti si taj Isus. Ne ja sam papagaj, Isus je doberman. Možemo zamisliti kako je prošao ponoćni junak i spašen iza lokota, ako je netko stigao na vrijeme. 
Naše financijske institucije više nisu naše. Tehničko-ekonomski objasniti bio bi to doktorat. Činjenično stanje, nije bilo nikoga da stigne na vrijeme.
  Dajem skraćenu verziju. Da se ne zaboravi. 
Naše f. institucije su sanirane sa 87 milijardi kuna i prodane po modelu SWAP-a za 5 milijardi. Kuna. Od tada je kuna stabilna. Fiksirana 4444. 
A kako su prošli i gdje su završili majstori ovakve prekrasne trasankcije. Bili su uvaženi predsjednici, premijeri, akademici, ministri....dobivaju društvene položaje i solidne plaće i na kraju si dijele visoka društvena priznanja.

Zadnja izmjena ( Subota, 18 APRIL 2020 04:50 )

 

Otišle da bi došle

   Idi mi dođi mi.    
Otišle, 2 milijarde € da bi se ubrzo vratile. 
Vratile su se jučer ponosno i hrabro 2 milijarde, putem SWAP-a, a za garanciju smo ostavili /platili/ ECB-u 15 milijardi kuna.
    Iz NBH objašnjenje, da osiguravaju likvidnost!?! financijskim institucijama / kojima ?? /a premijer je svojim poznatim proznim vokabularom dopunio da će financijske institucije / pa koje ??/ imati prostor da djeluju ohrabrujuće, blagotvorno, umirujuće, ljekovito, na financijska tržišta povodom krize. Koje ??.
  

Zadnja izmjena ( Petak, 17 APRIL 2020 05:19 )

 

Loše vijesti

   Bilo je u nacionalnom Dnevniku, čak i nešto više. Voditeljica je potvrdila sve informacije od MMF-a i dodala je i inflaciju. 
Voditeljica je ljepotica Marta Šimić, dipl novinarka. Odmah sam ju zapazio kad je vodila neke manje važne emisije. Jedna je bila intervju poznatog Đure iz Top liste nadrealiste. Intervju ide ovako. 
Dobar dan i dobro nam došli, gospodine Đuričić. Đuro se smrkne i kaže ja sam Đurić. Ha, ha, ha, baš ste komični, uvijek spremni za šalu. Ne, ja sam Đurić, ne Đuričić, sad već povišenim tonom odgovori Đuro. Marta se zakikota a onda štucne. Vjerojatno su tog trenutka kamermani i šef sinopsisa mahali rukama a možda i na kartonu napisali da je gost Branko Đurić. Intervju je upao u hladnu frontu, pitanja i odgovori su bili bez veze. A Đuro je i na odlasku bio ljutit.
 Marta Šimić je nagrađena da vodi centralni Dnevnik.
  Što nije rečeno u Dnevniku. Nije rečeno da je NBH ove godine otkupila kune u iznosu od 2 miljarde €. Kuna zlatica je odlični plivač, osobno sam vidio kad je na brzaku preplivala Dravu. No naša kuna je otežala i treba joj terapija spašavanja. Dijeta.
  Zanima me da li je tih 2 miljarde € otišlo u banke majke, preko granice.     
Ima još dobro-loših vijesti. Sirova je nafta oko 30$ barel. Ja pamtim i 8$. Malo je čudno da nam je cijena benzina nešto ispod 8 kune. Moj prijatelj Jan mi javlja da je u Canadi benzin 0,58 do 0,66 CAD otprilike 3 do 3,3 kune. U Alberti još i niži jer nemaju provincijski porez. 
Loša vijest da prijatelja neću skoro vidjeti na triatlonu, sve ovogodišnje trke su otkazane.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 15 APRIL 2020 05:46 )

 

Dopuna za jučer

   Do sada su mnoge institucije predviđale pad našeg BDP-a od 5 do 6 %
Teška ocjena dolazi ovog trenutka od MMF-a 9%, vjerojatno će ta vijest biti u Dnevniku.
  Ja sam bio kritičniji ili točniji. Katastrofična je vijest da smo prvaci u Europi, po procjeni MMF-a smo šampioni. Iza nas su i Rumunjska, pada sa 5% i Bugarska sa 4%. Komentar, netreba, sve se nalazi u prošlim esejima. Moja opaska oko kriminala o "šteli" sa mjerama su se obistinile. 
  Krasno, hvale se mjerama ali kontroling su ostavili lopovima. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 14 APRIL 2020 15:26 )

 

Gdje smo

   Tri pokušaja pimplanja, donošenja mjera za spas gospodarstva, nema analitike, gdje smo, kuda idu naši novci. 
Treće mjere donesene su na pritisak malih poduzetnika, iako su vladajući to sebi pripisali kao spasonosno riješenje za spas gospodarstva. 
     Čekamo da se Vlada odredi koliko će biti pad  BDP-a. Barem da ja znam da li da zatvorim firmu a time najmanje 50 posrednih kojih zapošljavam ostavim bez posla. Mene zovu man make money. AAA.
Ako imaju 600 000 korisnika/ mnistar Aladrović/ sa mjesečnom potporom od 4000 kn onda im je rješenje pred nosom. Samo se nudi.
Mjere su trebale biti sveobuhvatne, istovremene, bez pimplanja, za realni sektor i za sve koji su na proračunu a i pomoći sirotinji koja nema nikakve prihode. Ovako su neselektivno podijelili nekima kojima neće trebati a neki će ugasiti proizvodnju jer je lakše uzeti lovicu i čekati razvoj situacije. Neki neće ni raditi a dobiće plaćeno a neproizvodni su sektor? Teški promašaj vladajućih.
Trebali smo poticati proizvodnju, a ne potrošnju. Potrošnju trebamo, ali je treba dobro procijeniti i dozirati. Te analitike nema i skupo ćemo to platiti.
  Ovo će razumjeti znalci, par konstatacija priučenog ekonomista, imamo umjetnu stvorenu produktivnost, štampanje novca bez pokrića, biće inflacija to analogno znači deprecijacija. Odjednom sita kuna pored obilja hrane, počela mršavjeti.
   Mjere pomažu da se prodaje talijanska salata i španjolska brokula. Još jedan težak promašaj jer potičemo tuđu proizvodnju. Isto kao što godinama podupiremo tuđu akumulaciju uzimajući kredite sa nerealni visokim kamatama. Unosan biznis svih Vlada HDZ-a.
Postoji nedostatak cjelovitih projekcija i analiza naših ekonomskih HDZ gurua.  Sve su države EU to izračunale. Budući se naši ne izjašnjavaju, ja ću se ovaj puta nerazborito ponašati i usuditi ću dati svoj stav, kao priučeni ekonomista, pad BDP-a biće dvoznamenkast. 
   U nadi i očekivanju tih analiza malo vesele analize kakve su polipropilenske cijevi. Prvo aprilske nisu. Možda, Prvoproleterske ili polipropelerske cijevi
Nije mogao sastaviti cijev pa je rekao da nije strojar. Pljunuo je na svoju doktorsku disertaciju bageriste sa Sorbone. Kad se kaže strojar to je rukovatelj građevinskog stroja.
Kako će sad Zagreb. Lako bez bageriste. Ali Holding veličine grada Čakovca 24500 strateških radnika bez plaće? Kaže da o tome uporno razmišlja zadnjih 20 godina. 
   Nisu ni loši čuvari Jaruna, uhvatili su zanimljivu guzu. Navodno da su uhvatili i disciplinsku. Ja ih ne bi kaznio zbog takve banalnosti. Pa mi smo u demokraciji.
Po meni bi izgubili posao zbog slušanja cajki u uredovno vrijeme.  
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 57

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas35
mod_vvisit_counterJucer65
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5357
mod_vvisit_counterSve1727024
Sponzori