Diletanti, demagozi /makroekonomisti/

      Naša službena statistika tvrdi. Prijevoz poskupio 19%, sva hrana preko 15%, građevinska oprema i materijal u zadnjih 2 godine 150%. Za građevinu znam jer sam pasivizirao kuću pa znam točno cijene.
     Sad bi šegrte pitao ako je inflacija 10,8% koja je to roba ili usluga pojeftinila da poništi ova povećanja. Znam da ne znaju osim financ ministra Marića. Njemu je cijena pala. Umjesto da u hotelu plati 290 € sobu, za istu cijenu dobio predsjednički apartman za koji treba dnevno iskeširati 1250 €.  Kaže da je to normalno i da mu se to često događa. Kako stalno samo njemu. Primio je dar veći od 500 kuna. U Njemačkoj je predsjednik države otišao samo na sumnju da je primio 500 €. Mariću to nije prvi puta, peti puta.
Ta statistički inflacija je zavaravanje. Sirotinji je oko 20 do 40 %. Kako tko troši na hranu i osnovne troškove. Za one koji kupuju stan ili grade kuću najmanje 100% a plaća je narasla 4 %, penzije 1,5 %  
   Događanje. Neke države imaju više cijene pa naši imaju alibi da drže iste cijene, demantirao sam ih na cijeni struje isto je i kod goriva.
Makroekonomija je gadna disciplina ako se ne shvati ozbiljno. Ako nesposobna ekipa pusti cijene s lanca finac ministar je zadovoljan kao pajcek u blatu-rekao Čačić. Jako ugodno i povoljno za državu u bankrotu. Super. Puni se državna kasa. Međutim makroek. je kao zakon o spojenim posudama. Na jednoj strani dobiješ ali na drugoj dobiješ po repu ili prstima.
Čitaj: Teoriju tržišta i cijena. Može i prof Pribičević. Više cijene uzrokuju makroek. neravnotežu. Recimo izvoz propada. Firme moraju napraviti rekonstrukciju unutar svoje organizacije ili pustiti firmu u stečaj. U oba slučaja radnici su na teret države. Burza. U recesiji i stagflaciji nema novih radnih mjesta. Kako reče global politika, moguće je i povrat naših inozemaca.
  A kako naša Vlada ne zna što će biti sutra, glumiće vatrogasce i pričati gluposti o pomoći te jednima te drugima. Ja ću se živ spaliti neka mi dokažu da se nešto dali iz svog džepa. Samo su uzimali.  
Potrošili su 45 milijardi na COVID a dali su samo 5 milijardi za kompenzaciju inflacije. Sljedeću pomoć su obećali u 2023 ?1? Koliko su samo sumanuto nabavljali vakcinu a COVID je još tu. Koliko su samo bestplatno podijeli i poklonili. A bilo je i propalog.
Kad cijene probiju psihološku realnu cijenu dolazi do manje potrošnje a time nema poreza i doprinosa  i Vlada se bude našla u nemogućoj situaciji.
Treba odmah djelovati a ne čekati 2023, onda će biti kasno. Svaki mjesec treba intervenirati.
 

Diletanti, demagozi /globatikosti/

        Dugo sam opominjao i crtao crnog vraga. Opomene za stampedo inflacije nisu akceptirane i sad je Hannibal ante portas. Panike nema jer je njima dobro, krivci su im globalisti, COVID i Rusi. Da li su prevenirali ? Vidi, tek su/pisano/ovih dana uspjeli zalihe osigurati sa 50% i to kupujući tuđe žito a ulje su platili skuplje nego što je maloprodajna cijena u dućanu.!?! Ljubitelj Edvarda Kardelja se pohvalio intervencionizmom i japa pa ja. Kako to izgleda, primjer goriva. Isti aršin i za one sa 40 000 kuna i onom ko ima 4000. Isti glupi model kada sirotinja dobiva besplatne knjige ali i Todorićevi unuci.     
Izabrao je svoju super ekipa, space shuttle. Pa ta izabrana desetorica svemogućeg neka prezentiraju neki banalni esej o makroekonomiji. Da im Marić ne luta sam bespućima složenosti situacija. Neka  mu pomognu da naprave makroekonomski model rješenja za državu i građane.
   Za nadolazeću apokalipsu u jesen kad će se trebati pripremiti za zimu. Grijanje i prehrana. Marićeve bedastoće kao da je situacija kompleksna, pratimo što rade druge zemlje ?? To ja već godinama pišem. 6 godina su profučkali ništa ne radeći, dosad smo samo slušali Pitijsko frfljanje da moramo biti spremni na sve.
  Sirotinja je već spremna.
Odjednom sad svi crtaju mog crnog vraga. Globus je prepun takvih članaka a javila se "elita" komentatora. Gdje su do sada bili. Vlada pajki tj neznanje klade valja.
 A guverner Narodne banke se je već unaprijed odredio savjetom građanima, neka kupuju u dućanu u kojem je jeftinije. Kakva mudrost, za to nije trebao guliti stolice u školi. Tu mudrost čak ima i osoba bez ikakve škole.
Čemu služi ta naša NBH i koja joj je primarna dužnost. Na webu naslovna stranici ima misiju, da joj je osnovni cilj postizanje i održavanje stabilnosti cijena. Logika nameće kontekst da nam guverner radi u špeceraju.
  Za kraj, sitno opravdanja da imamo uvoznu inflaciju. Eto teme za diplomski ili doktorat. Ima uvozne ali ima i naše. I to prljave, prvo uzmu da se premijer može hvaliti da su nešto dali. Glođu sirotinji ne samo meso nego su prešli i na kosti.
Dva primjera. Struja. Poduzetnici su dobili račune za 300% uvečane. Da rasfrčkam tu idiotariju. Uvoz struje nam je 26%, ostalo sve naše. Tu treba dodati da imamo vlastitu naftu ali mi kupujemo od te nafte, MOL-ove destilate. Šizofrena činjenica. Pa od termoelektrana imamo 23%. Imamo i nas proizvođače vlastite struje /solar/, meni HEP naplati kWh 1 kunu a onu koju ja predam u sistem 0,30 kn. Takvih je 4%. Krško naše 17% a hidrocentrale sve amortizirane 30%, sve ih napravio Broz. Ta struja košta 0,10 kuna. Od kuda 300%. Nije smjelo poskupljenje biti ni 30%.
  Drugi primjer /treći/. Šegrt na mjestu ministra gospodarstva nije znao odgovor zašto je u cijeni goriva, cesta za 0,84 kuna. Ako se netko vozi samo lokalnim cestama 50 godina platio je i autoput. Sljedeće, za željeznicu, gubitaša, odlazi 1,2 kune. Ja se nisam s njom vozio od kad sam išao u JNA. Sa autima sam prešao preko 1 milijun km. Po prospektivnim izračunu bilo bi da sam ubacio u gubitaša 120 000 kn. Točan izračun bi dao da se doda inflatorni faktor a za mene posebno vrijedi da bi ja taj iznos oplodio. Ja nemam statični pogled na novac kao guverner. Dakle dinamički, ne samo lutati svijetom i naplaćivati putne naloge..       
Takvih marifetluka ko šodra u Dravi. Gdje bi nam bio kraj, da nema, 20% od proračuna se pokrade i razna partijska uhljebljivanja.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 16 JUNE 2022 05:54 )

 

Biciklijada Maruševec

     Prije nego sam krenuo bicom na okupljanje u Čalinec 11.06, namirio sam svoje patkice. Od ovogodišnjeg nasada ostala su samo dva slatka pilića. Dva jaja je domaća životinja, kuna zlatica pojela a jedan pilić je kasnio i ostao u lupini. Jedna od prošlogodišnjih patkica uspjela se izvući iz ralja te domaće životinje ali joj ozlijeđena kralježnica pa jadnica spava sa zabijenim kljunom u tlo.  
  Mjesta okupljanja na sportskom centru Gmajni 15 km, ukupno 240 biciklista. Biciklijadom dirigira g. Možanić. Crveni križ je mjerio tlak i šećer. Utvrdili su da nemam cukorbeteg, krvni tlak normalan. Otkucaje niski, jedva su ih očitali. Krenulo smo u13 sati po mirnom vremenu i jakim suncem ispraćeni sa pucnjavom kuburaša.
   Vozimo se penzionerski a ruta ukupno oko 20 km. Prolazimo Marčanom. Mjesto poznato po arboretumu i dvorcu grofova Bombellesa. Prije je to bila šuma iz koje je  Nikola Zrinski /nazvan sigetski i Mađari ga posvojili kao Miklósa Zrínyi /sa 200 junaka konjanika na brzinu skupljenih 1542 g. izletio i sasjekao iznenađene Turke koji su prešli Dravu kod Zavrča vraćajući se sa pljačke iz Kranjske. Turaka oko 6000, nisu se snašli, htjeli su sačuvati plijen / roblje i stoku/ pa su mnoge viđenije bosanske age i begovi ostavili kosti kod Marčana. Nikola ih je iznenadio ali brojčano slabiji morali su se povući. Nažalost Turci su se osvetili na selima prema Varaždinu.-Cerje Tužno. Logorovali su u današnjem kvartu Varaždina-Turčinu. 
 Vozimo se do Vinice i prva okrijepa, načelnik pripremio hladne gemište i domaće kolače, makovnjače i orahnjače. Nastavili smo do Petrijanca /u rimsko doba utvrda/ i skrenuli za Novu Ves. Veški načelnik dočekao nas sa istim menijim. Okrijepili smo tijelo i dušu pa krenuli vidovečkim poljem do Vidovca kroz Jurketinec do Čalinca. Ja nisam odtrpio tempo pa sam se više puta  vraćao unatrag i opet stizao kolonu. Ukupno sam napravio 65 km sa povratom doma. Vulkanska bol je proradila u koljenu koje je stradalo na Rabu. Ova godina mi je slaba sa bicom, jadno i siromašno. Još malo pa ću služiti samo kao primjerak poljskog strašila. Povratak na mjesto okupljanja, dve porcije vojničkog graha razređenog sa pivom.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 13 JUNE 2022 03:28 )

 

Otvoreno prvenstvo Hrvatske i AATC

    Subota 04.06. otvoreno prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu održano na Rabu u odličnoj organizaciji Triatlon kluba Rab. Organizaciju je upriličio Šimičić Neno  i njegova agilna ekipa. Prvenstvo je bilo zamišljeno kao međunarodni festival triatlona u 2 dana. Nastupili su pored domaćih i triatlonci iz Italije, Slovenije i Austrije. Subota, trka za seniore i seniorke. Dvije odvojene trke zbog zabrane miješanja spolova. Nedjelja je bila određena za sve mlađe kategorije. Ukupno preko 300 triatlonaca.
Otvoreno prvenstvo bilo je određeno jer se održavala istovremeno treća kup utrka za plasman u Alpe Adria triatlon kupu. Licenciranim članovima TK Varaždin trka bodovana i za AAT kup.
Prvaci države Tumpić, kategorija M75- 1 sat 56 min i Sir Zlatko u kategoriji M65 1 sat i 42 mn. Obojica su zauzeli prva mjesta u AAT kupu a njima se pridružio Pichler također sa 1 mjestom u kategoriji M70- 1 sat i 34 min, nastupio je za klub HSV Triathlon Kärnten Klagenfurt sa austrijskom licencom jer je AAT kup vezan na austrijski triatlon kup. Pichler je imao težak pad sa bicikla. Volan u "osmici" i blokiran mu bio zadnji kotač. Zadnjih 3 km odvezao je sa takvim biciklom. A na trčanju ozlijeđen uspio je pretrčati trojicu i to jednog Slovenca u zadnjih 20 metara prije cilja. 
Trenutno u svojoj kategoriji drži prvo mjesto u AAT i austrijskom kupu 
  U nedjelju je Pichler nastupio na domaćem terenu, 5 km brdske trke Lančić Knapić za Sjeverozapadni kup Hrvatske. Nakon održanih 9 trka trenutno je drugi u kategoriji.
 

Produženi vikend kraj 5 mjeseca

     Početak je bio obećavajući. Snimio sam šparogu, iznenadila me da je tako kasno imala izdanke. Jedan na 3 m a drugi na 3,5 i pitanje na kojoj bi bio visini da  nisam vrh od pola metra ubacio u pačja jaja. I onda tuča, nije bilo štete jer ima sve pod mrežama. Veličina oraha a u Velikom Bukovcu tenis loptice. Ima i Mali Bukovec koji je veći od Velikog. Ta anomalija je povijesna. Jedan ogranak Draškovića sagradio je dvorac i nazvao ga Veliki Bukovec pa je i naselje dobilo isto ime.  
  Vikend, produženi i naporan. Babysitter za njušku od kćeri.
Petak, kamp, juneće svinjske mini mix kobase. Našao sam jedan rog od srndaća. Imam stari rog /veći i oronuo od starosti/ iz doba krapinskog čovjeka isto našao u šumi u blizini špilje Vindije. Koristio ga je kao vrh koplja. Vide se urezotine da ga priveže za koplje. 
Pondelek- Donja Dubrava, 2 mjesto na 7,7 km. Bokat paket, dobra vind jakna i obilje okrepe, više pive nego vode ispod 3 mosta.   Utorak, Mali konj, trka iz serije ULID. Predzadnji foto je čaroban, nestvaran, kao iz crtića.
 

Aquathlon 2022 Klagenfurt + Orehovica

      Započela je sezona kupova KTRV i Alpe Adria triatlon. Nakon dvije godine popustile su rigorozne mjere u Austriji /COVID/. Krenem neveselo put Dravograda i kao svaki puta vidim kolonu patnika iz 45. Zbog nekih naših budalaša više nema spomen na blajburškom polju. A koliko je pijeteta bilo od domaćina. Pet godina nisu dozvolili košnju trave na tom polju, zbog prolivene nevine krvi.
    Vozim 14.05. prema destinaciji, snimim Alpe i još moguće skijanje. Strandbad, povijesno mjesto ironmana. Srdačan doček, mnogih a nekima samo kurtoazni. 
Doduše bio je sitan međudržavni incident. Ima jedan zajebant, koji svaki puta kad se "servusiramo" pitao me kako sam, kolega Dolović. Došlo mi je da ga vritnem u kuglice. Jasna da je mislio na ustavnog suca Mlakara. Vjerojatno je negdje pročitao "pozitivno" ponašanje našeg Ustavnog suda pa sam mu ja došao kao naručen za zajebanciju.
  Start aquatlona na istom mjestu gdje počinje i Ironman Austria. Prije starta primjetim da je pukao dio naočala koji ide preko nosa. Trk do opreme /1km/ srećom sam imao rezervne. Do auta bi mi bilo 2 km. Krenem ujutro 6 sati prije trke i onda zakasnim na start.
      Prva trka iz programa KTRV kupa. Bila je pozivna na aquatlon Klagenfurt. Točnije aquamana. Sve popularnije trke posebno u Italiji. Distanca u plivanju 1km i 5 km trčanja. Segment plivanja u 4 dijela, prvi dio 700 m plivanja, izlaz iz vode, trčanje i skok sa mosta i opet plivanje pa trčanje u tranzicijski prostor i nastavak sa trčanjem.
Pozvani su svi koji su bili plasirani u kupu KTRV i koji imaju titulu Hero Wörthersee. Pozvano 100 startera, odazvalo se 44 iz Europe i jedan iz Sirije. Malo startera, možda zbog hladne vode. 17 stupnjeva na startu a 14 na stazi. Ili zbog promjene ritma plivanja sa ubačenim trčanjem. Iz vode pa natrag nije baš ugodno. Osim razbijanja ritma i razlika u temperaturu od 15 stupnjeva /voda-zrak/. Neugodna disciplina za starije triatlonce, svrstava se u sprinterske. Poslije službene trke održana je neformalna bježanija pred olujnim nevremenom. Kiša, olujni vjetar i tuča. Samo pola sata ali su vatrogasci imali posla. 
Bio sam jedini u kategoriji M70 /plivanje 17,22 + trčanje 28,40/ nijedan u M 65. U M 60 dvojica.  
  15.05. otišao sam na proslavu dana općine Orehovica i nastupio za varaždinske vatrogasce. Na 3 km još jedno zlato ispred Žarkovića- Nedelišće. Natukli smo se pečenog vola a ja posebno domaće orehnjače. Sve zalijano sa crnjakom. Slika trojice-300 kila.

Zadnja izmjena ( Utorak, 24 Svibanj 2022 19:26 )

 

Frkanovec

      Trka 14.05. u srcu gornjeg Međimurja, tako zovu ovu trku. Dvije dužine od 4.6 i 10 km sa dodatkom. Boduje se za Sjeverozapadni kup. Sunčano, 23 stupnjeva u hladu. Pitoreskni vinogradski krajolik. Najljepši grad na svijetu je vinograd. Start kraće pa poslije duže trke. Trkačka staza je slična imenu mjesta, frkafulja. Cross dolje, gore, po GPS-u 73 puta sam se penjao. Asfalt, livada, šuma, 2 velika mosta, 2 mala mosta i sjetio sam se Lazara Petkovskog /JNA 73-75/ koji me naučio makedonski. Frljivadi, frljivadi ribčiki po Vardaroto. Štedio sam ga po dužnostima pa mi se odužio portretom u grafitu, bio je slikar mazalo. Eto i ja sam primao mito. 
 U trci sam se duhovno raspustio upijajući miomirise proljeća. Intenzivni mirisi akacije i bazge. Konačno su i pčelari došli na svoje. Zadnje tri godine kiša je spriječila pčele u berbi. 
  Staza me ubila jer je bila u većim dijelom "viseća" pa je za moje lijeve noge bila otežavajuća okolnost. Imam uloške ali za kosinu bi trebali izuminiti podešavajuće uloške koji bi kompenzirali nagib. Isto kako Japanci grade nebodere na lagerima protiv potresa. Staze su bile odlično osigurane /suci/ i označene pa čudi da je jedna te ista ekipa opet se zagubila. I tako uzdrdn pa nizdrdn  do cilja. U kategoriji M70 drugi.
   Ujutro na trci u Varaždinu za Anđele, Tumpić prvi u kategoriji  M65.
Vozeći se na trku vratilo mi se sjećanje da sam zadnji puta bio na toj vinskoj cesti 1978 kad sam išao po vino Čurinu / Kog SLO/. Čurin je bio najpoznatiji vinar Yuge nagrađivan sa velikim Zlatnim medaljama. Nisam kupio pri njemu jer je svo vino buteljirao pa sam otišao do Štrigovskog podruma. Čest gost bio sam sa ljepšim spolom u izletištu Vukanovec te sam na toj cesti koristio mnoge sporedne puteve za komunikaciju sa nogama. Kao u vicu kad su se noge posvađale. Kaže lijeva noga desnoj. Među nama je svršeno.
Bila su to Zlatna vremena. Trošio sam sumanuto gorivo kao da sam znao da će doći zla vremena. Barel je tada bio 8 $ a rezervoar sam napunio za 70 dinara, Jomkipurski rat /prva naftna kriza / 1972 dignuo barel na 12 $. Ostala su i dalje dobra vremena iako  je USA ukinuo Zlatni standard $ 1971. Onda je starina, velika poštenjačina C. de Gaulle, spakirao sve $ na brod i poslao ih u Ameriku a da mu vrate zlato. Od tih godina sve je otišlo u MP3 Playera. Nažalost mlađim generacijama su nepoznata ugodna vremena naspram današnjih kad moraš plaćati razne namete čak i na ulici jer udišeš državni zrak. 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 16 Svibanj 2022 16:34 )

 

Serija sportskih događanja

      Poslije Čakovca, utorak 26.04 Yaredova potjera za plasman na vječnu ULID tablicu, od 290 muških predsjednik zauzeo 9 mjesto. Potjera je bila prije utrke crno oblačna, poslije trke se pokislo. Prvo izvana onda iznutra sa nutrijentima iz B porodice.
  28.04. cross Drava. Sva trojica nastupila. 
30.04. Sjeverozapadni kup, najsjevernija trka Hrvatske, Žabnik- Sveti Martin. Tumpić i Sir nastupili na 3,9 km. Prvi, prvi u kategoriji M 70 a drugi, drugi u kat. M 60. Otišao a nije častio, nije se nadao postolju. Predsjednik se klatario na 7,8 km, treći u kategoriji. Prvi je bio Štefan Buzeti, slovenski prvak, drugi Dragan.
 Organizator se pobrinuo da predsjednik dobije broj 100 za toliko nastupa ove godine.
Organizacija klasika, veoma dobra, druženje sa malim milijun trkača. Staza između Mure i stare Mure. Komaraca nije bilo. Ali je bilo puno štandova sa delicijama, povodom Praznika rada. Naročito rijetke delicije, domaća srijemska salama, pa izvrsna jelenska salama. I pekarskih proizvoda, manje zanimljivih.
 Neki / predsjednik/ su probali iz raznih kotlića vojnički grah a završili sa srnečim gulašom. Sva se ta kulinarska umijeća polako se zalijevala sa rajnskim rizlingom u kojem je bio ubačeni djelić traminca. 
  Konzumacija na vojnički način. Snađi se. Balansiranje na koljenima.  
Koljena su zaribani sklopovi. Prave nered u organizmu. U mladosti su mekana a alatka tvrda. U starosti koljena sve tvrđa a alatka...
  Nije gotovo dok nije gotovo. Drava, fešta Praznik rada, nakon 3 godine. Grah varivo nije bilo pikantno kao u sv. Martinu ali je bolje leglo. Bilo je manje kobasica i pancete. Namirio sam hedonizam sa dvije porcije i jednom IPA Zlatorog. Skoro je jednaka Kaiseru, ima sličnu punoću voćkastog okusa. 
Bilo je točno 11 i 11 minuta kad sam krenuo doma i na ulazu bazenski kompleks eto predsjednika. 
Tri predsjednika na jednom mjestu.    
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 72

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas72
mod_vvisit_counterJucer188
mod_vvisit_counterOvaj mjesec986
mod_vvisit_counterSve1827691
Sponzori