Crni petak za Frankensteina

     Lex prihvaćen od Gazde, uz riječi da je 40 godine nesebično sebe davao Hrvatskoj. Istina. Ali za sebe ako je on Hrvatska. A čiji su dugovi. ?  Pa neki dobavljači su svu imovinu poradi njega izgubili. Danas mali gladuju. Banke ih ovršuju. Lik je bez srama, gramzljiv je bio do kraja. Tražio od dobavljaća da mu oproste dug za 30 %. A platili su državi 25% PDV-a.  Ko je na Balkanu uspješno dužan ko Grčka. Od danas mu mali više nedaju robu. Za Uskrs ću kod njega kupovati prazne police.
 A što mene osobno brine, ko će sada voziti traktore i kombajne i pričati Andersenove bajke da plaća u dan. 
   Da si ne uzimam samo pravo da kritikujem, evo kako bi ja Lex riješio. Da srušim Ponzijevu piramidu. Prije toga bi mu uzeo građansko pravo govora da ne lupeta gluposti.
Onako kakve su zakonitosti u ekonomiji, točniji kapitala. Kako se je Gazda zaigrao,  tvrde sa 14 % kapitala, to ukazuje da nije Frakenstein banka. Banka opet po nekoj zakonitosti može na uloženu kunu izdati 7 kuna kredita. Budući je to upravno proporcionalni proces, to u firmi nije moguće. Ni u teoriji a ni po registraciji na Trgovačkom sudu. 
Dopuštam pravno tumačenje, da se za marifetluke završi u Remetincu.
   Kakav je taj LEX, pretvoriti sva dugovanja u kapital, jednakopravno i jednakomjerno. Jasno je da će namirenje biti manje od uloženog, no to je rizik svakog poduzetničkog poduhvata. Ako želimo biti ustavnodemokratska država.
   I ugradio bi pokazatelje za spašavanje i drugih firmi, a ne kako su otpilili Viadukt zbog mosta na Čiovu, a našIi spašavati Todorića.
A zašto zatvor ili ne. Tu sam potpuno slobodouman i ekonomski osviješten. Kada se dug namiri, slobodan je ko tica. To sam napisao i za Sanadera, uzeti kao što se to radi u normalnim država putem sudskih procijenitelja a ne da se još o njima u zatvoru brinu porezni obveznici. Hrane, oblače, zdrastveno ih zbrinjava, paze i maze i tako dalje.... 
     Imali bi više novaca u državnoj blagajni a manje sudaca na platnom spisku. Eto kako je jednostavno provesti restrukturiranje sudstva, uprave....... Bez obijesnih suđenja i stvaranja medijskih zvijezda od sudaca, advokata a i od tužitelja svake vrste.
Dan /petak/ je začinio prime minister. Rekao je da se dobavljači strpe. Sjajna i visprena briselska ideja, 6 mjeseci dobavljači mole i kume da im se dug plati. Sad se neka još strpe, a Vlada je već uzela plaću za prošli mjesec. Toliko, koliko smo jednaki pred Ustavom u demokratskoj državi.  

Zadnja izmjena ( Petak, 07 APRIL 2017 17:48 )

 

Pojašnje i zaduženje

       Dužan sam objašnjenje onima koji prate stranicu preko granice. Kako u meni stalno čuči zagorski puntar ili kak ga je Fric /Krleža/ ovjekovječio u liku Petrice Kerempuha.
Ponekad se i ja opustim kao naši vrli političari pa i ja ponekad, ispadnem smiješno koristan za naše marifetluke  .
U eseju "Domoljub", spomenuo sam račune. Mi smo jedina zemlja u EU gdje Gazda može u svom špeceraju, ekskluzivno naplaćivati razne račune. Od vode, struje, komunalija.............
   Jedina država u EU koja ima paralelni monetarni sustav, sa raznim vrijednosnim alatima na monetarnom tržištu za koje je zadužena centralna banka, NBH.
Sljedeće, tko je zadužen za državnu sigurnost. Sberbank, a i ona druga ušle su u najveću kompaniju Hrvatske. Sberbank je produžena ruka Ruske centralne banke. Da li smo dio EU ili Rusije. Danas je prvi dobavljač plina Hrvatske zatvorio plin Petrokemiji Kutina, opet ruska ruka, ruski plin. A gdje je naš plin. ?  
    Danas su drugačiji geostrateške strategije, nekad je rat bio produžetak politike. Kad je Broz pokazao bosanski grb Staljinu, ovaj je postavio tenkove na Mađarsku granicu a u Beograd je poslao vrećicu maka. Broz mu nije ostao dužan, vratio mu dar, poslao mu je malu malecku teglicu niške papričice. 
  Danas je upad na neke druge načine, putem sofisticirane robe. Kažu da je hrana strateško oružje.
Za kraj, donešen je Lex Todorić. Plenković i Dalić hvale ga do neba, nikada u povijesti Hrvatske nije bio donešen bolji zakon.
   Ako je to tako neka izdaju garanciju, može i zadužnicu na cijelu svoju imovinu ako krene nešto po zlu.
Vrijeme je da u ovoj državi počinje i politika odgovarati.  

Zadnja izmjena ( Petak, 07 APRIL 2017 05:17 )

 

Domoljub

      To je prava riječ, od našeg Plenkovića, kupujmo hrvatsko od Todorića, da se spasi. Eto mene kao velikog Hrvata i domoljuba pred vrata Kozuma, cupkajući čekajući da se otvori i da mogu kupovati i plaćati sve moguće račune, kao da smo banci, pošti....  
  Ispunio sam svoju građansku dužnost i probudio se iz sna, 3 sata. Bolovi su jaki ali ništa više ne uzimam. Trpim.
Ali lopovluk neću trpjeti, niti jesam. Milost ne tražim niti ću ju dati.
   Od kada sam ja domoljub, pa rušio sam onu državu. Razloga toliko da bi to bila knjižurina a ne malecki esej. I dok su mnogi ginuli, dobivali metak, neki su dobivali imetak. Stara priča, ali je sad trenutak da se ponovi. 
    Prvo gdje je bio kad je grmjelo. Drugo, afera državne rezerve žita, nestale. U filmu Gazda novinar konstatira, nestali dokumenti iz spisa. Osoba koja bi to sve trebala znati čudom se čudi i još tvrdi da dotični nije bio sponzor, nekima. Predsjednik države u lovištu Garjevica /Čazma/. Kako se riješila afera, pa tako da se je žito kupilo u Vojvodini u trenutku kad su se naši policajci masakrirali u Borovom naselju. Kad se je kupila Sojara Zadar i dobio robni kredit u soji, mislim da je bio na 5 godina i grace period bio dvije godine, cijena ulja je bila duplo skuplja nego u METRO-u Graz. Od toga dana ja nisam više ništa kupovao kod Todorića. Pravac cijela obitelj u Graz, cijene u pola i ulje nije od GMO-a. 
Zaredale se privatizacije i kultura neplaćanja. Gavrilović je prvi javno priznao 180 dana plaćanja. Krasno, da uzgojiš svinju 180 dana, plus dane zriobe proizvoda, i čekaš još 180 da ti plati. A gdje je obrtni kapital. Pa u banci, budala zaduži se i plaćaj državi PDV za ispostavljenu fakturu. Istovremeno umreženi je u političkom miljeu. Radi što hoće, pa čak ni revizije ni neplaćanja državi nije prekršaj.
   Proboj u monetarni sustav, bonovi, paralelna moneta. Druga centralna banka. Ne, nema kaznene prijave, ni prekršajne, zanimljivo bi bilo koliko su inspekcije do sada naplatile kazni u elitnoj firmi. Trenutno se spominju mjenice, svi se u lancu odgovornosti prave blesavi. Ako je i istina, isto je to doštampanje sredstva za plaćanje. Ali nema kaznene odgovornosti.
Zadnji koji je sa naših prostora odgovarao, Abdić, Velika Kladuša.
 Zaključak, rušio je temelje naše Lijepe Naše. Privatizacijom, neplaćanjem državi, uništavanjem konkurencije, neplaćanjem dobavljačima. Djeca uništenih su sada u EU. Samo, u Irskoj cvijet naše mladosti, 13 000, trenutno ih obilazi naša predsjednik. 
  I sada Plenković / Bruxelles / traži da ponovo budem domoljub, NEĆU. Odnosno, biću, kad Todorić namiri sav dug državi. 
Ako ne podmiri dug, u zatvor. 
Kao u USA. 

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 06 APRIL 2017 03:16 )

 

Crna srijeda

       Jalova bipolarna diskusija u Saboru još traje. Kritičari su izvrsni kad nisu na vlasti. Mora da je to nočna mora Hrvata.
Žao mi je da mi je netko pred nosom odnio Vupik. Kako ga je Gazda izgubio, založio je dionice, i, fiju. Zašto nije založio Kulmera, sad bi još imao Vupik.
E da, crna srijeda, u Saboru jedan reče, đava donija, đava odnija.
  No nije to sve, S&P je zakucao zadnji čavao u lijes, dana 05.04. odredio kreditni rejting na CC, novinari bi rekli "smeće", ne nije već je agencija potvrdila moje jučerašnje stanje, bankrot.
 Todorić ne treba brinuti, on je još uvijek na konju, jer sa Vladom ima strateški projekt-hotel na Platku, objavljeno na sva zvona prije par dana.      
Važno da srijeda nije petak.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 APRIL 2017 18:28 )

 

Popodnevni kaos

       Drama. U penziji moram raditi. Jednim okom sam na poslu a drugim u popodnevnom Saboru. Usput liječim polomljena rebra. 
Nastavak drame, vani na terenu pljušte blokade, a u Saboru, HDZ-et želi progurati nekakav zakon da se instalira stečajni upravitelj /povjerenik/. Od oporbe nitko ga ne podržava.
Bunjac se javio, pita zašto spašavati vojnika Ryana, dobro nekog tajkuna. Jedan mali mljekar u blizini Bjelovara učinio suicid jer nije mogao vraćati kredit. Izgleda da sudbina malog čovjeka nije ista kao tajkuna. Nije ni sudbina Peveca za manje greške. Nije bio umrežen. Nije bio ni Marčinko, jedini bankar koji je kažnjen zatvorom, sve su mu uzeli, raspala mu se obitelj.
     Sada sam siguran da je zakon uperen protiv Alvareza lll, još teže saznanje da HDZ nema alate za rješenje Todorića a ni nade da im se prosvijetli pamet. 
Konačno da će se obistiniti zakonist ekonomije 3+3. Dakle za 6 mjeseci će se tek moći reči da li smo uhvatili uzde u svoje ruke.
  A za tih 6 mjeseci netko treba unijeti svježi kapital, samo za plaće. Dobavljaći ?A ostalo. ?    

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 APRIL 2017 14:46 )

 

Kaos

      Auuuuuuuuuuu, kaos. Vupik više nije od Gazde. Preuzeli ga vjerovnici. Pršte zadužnice a mjenice su se pregrijale, navodno ih ima i koje su izdane mimo robnog posla. U blokadu su počeli padati i dobavljaći /Franck-Budimir/
A u Saboru jezikova juha. Prime ministar na rešetu, financ ministra nema. Sabornik Bunjac mu je, kratko i jasno rekao. Gazdu ste stvorili izvolite ga maknuti, nemojte nas uvlačiti na osnovu političke solidarnosti u ovom kaosu.
   Kako je stvoren, zna se. Od 1990 g. Sada su sve te godine došle na naplatu. Sirotinji i poštenima.
A u samom jednom primjeru. Belje je plaćeno 500 000 kn a na njega je iste godine dobiven poticaj od 750 000 kn.
Auuuuu 

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 APRIL 2017 10:45 )

 

Bankrot + Lex Todorić

      Moj stav o državi je jasan. Davno sam napisao i zaključio da je država u bankrotu. Kad subjekt ne može platiti dospjele obaveze, bankrot. Sad imamo situaciju da je najveća firma u Lijepoj Našoj u istoj situaciji. Vlada mirno i staloženo spava. Prime ministar je na putu i hladno sporo kao da je na hodniku Bruxellesa objašnjava neke varijante A i B.
U kojima su uključeni samo veliki dobavljači, banke, faktoring firme. A mali /najčešće OPG-ei/ propadaju. Otvoreno 03.04. HRT 1, na poziv u emisiju nitko iz HDZ-eta ni MOST-a. Čudno.
U emisiji zastupnik malih / nisu uključeni u pregovore/ spomenuo da je jedan mali sa 5 ha voćnjaka izgubio imanje jer banci nije platio dvije rate. A koliko ih je do sada propalo jer država naplaćuje nemilosrdno, a glavnog aktera još štiti. 
   Prije 10 dana financ ministar / bivši zaposlenik Todorića/ reče da nema nikakvih naznaka izvanrednih stanja. I onda država blokira perjanicu lijepe naše sa 80 milijuna. A ministra nema. Što je u sukobu interesa ? Sad kada trebamo ministra onda ga nemamo. 
  Situacija je zrela da ministar ode. Može natrag od kud je došao. Sa njim može i ministrica za gospodarstvo, da joj više neće biti smiješno na tiskovnim konferencijama, dva puta se slatko nasmijala i zamolile tv kuće da prebrišu osmijehe i rekla da će ona ponoviti svoju izjavu bez smijuljenja.
Dakle Vlada ne vlada situacijom i još joj smiješno. 
     A što se iza brda valja. Gazda je šaptom pao, nema više samohvale, da je on jedini koji je to na Balkanu napravio. Istina tako težak bankrot još nije zabilježen. A zašto je ubrzano sramotno nestao. Pa sa Rusima nema zajebancije, zna se. 
Stečajni upravitelj /Alvarez/ biće prozvan Crorez, sve što je stečeno pogodovanjem otići će u povijest. Ponašati će se hladnokrvno egzekutivno.
Zadržati će osnovne i srodne djelatnosti, uz komparativne prednosti. Ostalo fiju. Mnogi će propasti a osjeti ćemo i mi svi koji nismo luk jeli a ni mirisali. Oni koji neće imati prihode neće ni moći od mene kupiti. I što to meni vrijedi što sam bio odgovoran prema državi i prema sebi. 
Budala.
   Nadam se da ću uskoro sresti svog profesora javnih financija, Zorana Jašića koji me je učio da poduzetnik koji uredno plaća svoje obveze da mu mora država pružiti zaštitu od neprijateljskog okruženja. Da ga pitam kakvu smo to državu dobili, kojom vladaju umreženi lopovi na čelu sa bankama. 
Sretno svima koji su otišli da ih tuđe sunce grije.
Imaju državu.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 APRIL 2017 04:31 )

 

Frankenstein

       Mislim da je sada, u ovom trenutku, najvažnije spasiti Hrvatsku, od Ponzijeve piramide. Neka se naš predsjednik i prime ministar, prime posla a turističke egzibicije ostave za bolja vremena. 
Standstill je potpisan, Alvarez dolazi a Budimir iz Francka traži jamstva države. Toplo se nadam da će sve ostati u granicama Agrokora, odnosno akteri koji su sudjelovali neka zajednički /konsiljerno-KUM/ snose odgovornost. 
Dosta je bilo pljačke poreznih obveznika.
Dosta.
Dosta je prikazivanja sličnih slučaja od sličnih majstora. Izjave Čačića od prije par godina: gospona Todorića ne dirati. Korist ? Danas priča o drugome a Coningu je porezni dug državi 5,5 milijuna kuna otišao u apsolutnu zastaru. 
Čačićev slični slučaj je Parmalat. Mnogi su spomenuli GMC. Prave se svi skupa pametni a pojma o pojmu, nemaju.
Dosta je neznanja, u čemu su slični. Parmalat je imao proizvodnju od mlijeka. Točka. GMC je proizvodio i proizvodi još uvijek samo vozila. Točka.
A jel netko u ovoj Lijepoj Našoj zna pobrojati sve firme od Gazde. Kažu da ih ima 60. 60 ?????
  Bio je prije njega jedan koji je imao njih 140, a ni u to nije bio siguran. Zaradio na njima bogatsvo a državu obogatio sa nezaposlenima. Zaradio zatvor ali je na vrijeme zbrisal u prijateljsku zemlju i nitko ga više ne traži.
Dakle, čega sve nema u Agrokoru. Točnije ima. Recimo TISAK. Dođem ja kupiti novine, a ono doslovno špeceraj. Dobro, ali zašto vise gume za bicikl u kiosku. Dobim odgovor da mi može prodati gumu ali i izmjeniti ako treba. Drugi dan sam doterao kamion na izmjenu gume, jer je kiosk 20 m od mene a vulkanizer 2 km.
  I u čemu je to sličan slučaj sa Parmalat-om i GMC-om, firme koje su vertikalno integrirane kompanije.
Agrokor je Frankenstein.
 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 03 APRIL 2017 02:54 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 40

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas9
mod_vvisit_counterJucer66
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1216
mod_vvisit_counterSve1566284
Sponzori