Panična panika

      Dok je Odbor još zasjedao / počeo u 8 i 30/ i smišljali kako zabraniti Antikorupcijsko vijeće, ono je već počelo saslušavati Kovačevića. Bitne činjenice. Jasno i glasno rečeno, da je memorandum o gašenju rafinerije Sisak potpisan. Izjava K: prisutni mr. Plenković, dr Čorić, 2 savjetnika /od 36 / jedan za pravna pitanja drugi za energetiku, Tina Mišetić i ja. Ja sam odbio potpisati memorandum.
Plenković kaže da je najvažnije što je Kovačević rekao da je to dobar dokument. Opet manipulacije i neistina, da rekao je, da su u pitanju kruške i jabuke bilo bi dobro ali ne i za naftu koja je strateška sirovina. 
K. je javno rekao da ne zna cijenu nafte za MOL. Pitanje, ko zna. Treba pridodati još jedan sumnjiv memorandum potpisan u Pešti o plinu 2017, gdje su sudjelovali bračni par Dalić.   
  Poslije A. vijeće Plenković vehementno brani samoga sebe. Nije se našao osobno pogođen optužbama već je izokrenuo demagoški da se njih želi rušiti. Samo da nije rekao da je to državni udar. Kad si osoba umisli da smo "mi" kao nekad carevi ili kraljevi to znači da se poistovjetio sa državom. Toga nema u USTAVU. Plenković kaže: žele nas rušiti. To znači da je predugo na vlasti, izgubio je osjećaj realnosti i racionalnog ponašanja. Izgubio je osjet stvarnosti. Njegovo stav, uvijek sve dobro radi a svi drugi su smutljivci. Te druge izabralo je 83% građana. 
 Zanimljive su mu bile riječi s kojima je popljuvao oporbu i Kovačevića. To će ući u legendu poznatih izreka. Očaj, jad, čemer, hvatanje za slamku..uskokov optuženik. Slično, kao i locirati, identificirati, uhititi, transferirati..Zborno pjevanje premijera i bivšeg ministra da su sve to laži. 12.12.2018 Ćorić je poslao memorandum Nadzornom odboru INE ?
 Sada ne valja optuženik ali Plenkoviću su valjali njegovi kad su ga držali na vlasti. Za njegove žetončiće vrijedila presumpcija nevinosti. Ustalom za njih vrijedi presumpcija krivnje. Zaboravio da mu partija osuđena i da su platili milijunsku kaznu. 
 Panična strka raznih likova apologeta i epigona u obrani Plenkovića. Izdvojiti ću Vladislava Veselicu sina Vladimira i nećaka poznatog proljećara Marka. Oca sam upoznao preko Zavoda za poslovna istraživanja /Zapi/ i koji me proglasio u poduzetnikom godine. Mislim da je 2007 Zapi prodan FIMI za nekih 25 milijuna kuna jer FIMA nije imalu takvu bazu istraživanja.
I tako mali sinek velikog oca, Veselin veselo svjedoči na TV da nema smisla da rafinerije rade jer Rijeka je za 4,5 milijuna ljudi u HR a Sisak za 2,5 milijuna. Alo, pa nisu rafinerije samo za domaće tržište, možda možemo i nekome drugom prodati gorivo. Kakva glupost od ekonomiste kojeg je pajdaš gurao na lukrativna radna mjesta. Imamo naše nafte 600 000 tona a to je 20% naših potreba i toliko može Sisak preraditi. MOL je po ugovoru morao obnoviti obje rafinerije.
     Drugi je učitelj Borić. U radijskoj emisiji nadrobio je brdo bedastoća. Između ostalog da je za memorandum-INA kriv Milanović još 2014. Pored toga izvolio je opet pokazati kakav je učitelj. Miješao akuzativ i vokativom kao da mijesi testo. U pet javljanja 33 puta je koristio "svih" za sve. Ali to nije sve. Pokazao je kućni odgoj. Prisutnoj osobi obraćao se zamjenicom i govorio kao da je nije prisutna dok ga je ta ista osoba oslovljava sa gospodine Borić. Nit učitelj a niti kućnog odgoja.
 

Panika

    Da ne bude posrednika između događanja, gledao sam pozorno i slušao Odbor i A. vijeće. Pripremao sam dokumente za FOND, pa sam i ja bio prisutan izravno. Dva posla odjednom.
 Nešto se gadno, veliko i snažno valja iza brda. G. Jarnjak bi rekel, bracek ne bu dobro. A što ne valja a valja. Društvo je na brzaka panično sazvalo Odbor za ustavna pitanja i poslovnik. Zašto. Da sprijeće slobodu govora. Da opozicija ne rasvijetli pozadinu rasprodaje nacionalnog blaga koja je tajna nad tajnama, putem  Antikorupcijskog vijeća. Čak su zamijenili svog člana Jenkača i poslali destruktivca Zekanovića u Odbor. Grbin ga je javno pred novinarima i TV kućama nazvao notornim klaunom?!
Nisu svjesni da su pretjerali jer su sazvali Odbor za Ustav prije nego je nešto krivo učinjeno. Prvo Antikorupcija a onda sudite i zabranjujte slobodu govora a ne prejudicirati sa paničnim sazivanjem Obora. Ako nema korupcije ne treba paničariti, neka se sasluša Kovačević. Ima on dosta toga za reći. Prvo su govorili da će zabraniti ispitivanje na A. vijeću. Ne mogu, nemaju alata, ni saborska većina ne pomaže. Zabrana, prilično nespretno i sumnjivo. Da se istina zatre u početku.
    Dok u drugim zapadnim zemljama sve puca od takvih propitivanja prije suda. Kod nas nijedno istražno povjerenstvo za vladavine Plenkovića u Saboru nije uspjelo. Sve su zabranili iz HDZ-a. U slučaju Kovačević daju na znanje da ima krivaca jer potiče sumnju sa koliko angažiranje žele spriječiti svjedočenje.
Bez patetike a sa punom odgovornošću treba rasvijetliti lopovluk. Grbin je pogrešno zaključio da takve sramotne demokracije nije bilo za Sanadera. Razlog, jer je Sanader bio grozno gramzljiv. Sve je grabio za sebe a pomoćnici su ostali praznih šaka. Sada je situacija zakučasta jer je premijer uvezan kako je to Troskot nazvao bračno-hvarski uhljebarij. A novinari svaki dan otvaraju nova neugodna pitanja. Kao dijagonala. Škugor-Šurjak-Katačić-Plenković. Bilo je još zanimljivih diskusija, kao gđe Vidovići Krišto koja je neumornog i sveprisutnog, budućeg osječkog doktoranda Bačića opet nazvala torbarom a ovaj uvrijeđen rekao da nije nosio nikakve torbe. U replici smo doznali novi podatak da se opljačkani novci držali ravno godinu dana kod tajnika HDZ-a, Bačića.
   Možda zadnja akvizicija bakice Škugor koja ima trgovinu štofa, igle i konca rasvijetli mega poslovni poduhvat. U samo tri dana okrenula je 10 milijuna. Za koga je namijenjen taj novac. Usporedbe radi, najveći svjetski naftni magnat J.D. Rockefeller, vlasnik Standard Oil nije imao toliki profit iako je bio oligol sa 90% u USA. 
  Tek poslije 1911 je mlatio lovu kad je Vrhovni sud razbio Standard oil na 34 manje kompanije, nisu mu ništa uzeli i dalje je bio vlasnik. I danas imaju svjetsku vodeću EXXON. Kad su napravili splitting da se razbije monopol, staroga je kresnulo srce, no na kraju je ispalo da mu se profit još uvećao.
 

Samo istina

     Netko će reći da sam opsjednut osobom. Možda da sam psiho slučaj. No činjenice govore, baš u svakom obraćanju javnosti premijer kaže od neke gluposti pa do neistine. Budući se hvalio kako su nešto postigli sa tihom diplomacijom kod gubernatora Bosne koji je kao nešto uradio. Predsjednik Milanović te pokušaje, bez dvojbe nazvao je fijaskom, sramotom i katastrofom. Još je dodao da su mažoretkinje i zborno pjevanje otišli na odmor. Malo je pobrkao Šulca sa Šmitom.
Na pitanje novinara da li je mogao C.S. više učiniti, premijer odgovora da nije u ovom trenutku.?! Gubernator može sve što hoće. Po Bonskim ovlastima mogao je proglasiti izbornim pobjednikom i Sulejmana Veličanstvenog. Isto kao što je Paddy Ashdown smijenio N. Grabrovca.
Najmanje što je mogao učiniti pozvati Komšića i reći slušajte 4 puta su vas izabrali oni koji nisu Hrvati. Njih ne zastupate ne možete biti njihov predstavnik. Tko vas je izabrao njih zastupate. Točka. 
Nije bila loša ideja da Hrvati odaberu poznatu pozitivnu nestračku osobu i tada ne bi bilo glasanje protiv HDZ-a nego protiv Hrvata.  
   A da slučaj ne potone u zaborav jako su glasni iz MOST-a. To je uvrijedilo premijera pa je javno rekao da nisu ništa uradili za BiH. Nije dugo čekao, dobio je javni šamar od zastupnika Bulja. Da je on bio slobodan biti godinu dana u BiH ratujući i gledajući pogibiju suboraca. Dok je premijer bio slabokrvan a Grlić privatizirao Agroproteinku. Točka.
    Treba biti pošten i zahvalan svima koji su poginuli u BIH. Za Pume mogu potvrditi, 67 poginula 1 nestali. Krenuli su od Livna oslobađajući sve do Mrkonjić grada, kad su ih zaustavili Ameri sa BlackHawkom i putem razglasa zaprijetili da nema više napredovanja jer će dignuti avioni iz Aviana. Razlog, Banja Luka je odjednom bila najbrojniji srpski grad na svijetu a Pume na 20 kilometara. Haubica 203 mm ima domet 17 km. Više ih poginulo u BiH nego u Hrvatskoj.   
    Nikad nisam napravio intervenciju u esej. Ovog trenutka na Radiju je Grlić. Rekao i osta živ. Hrvatska je sve svoje vanjsko diplomatske ciljeve ostvarila.!
Pa nije u stanju dogovoriti najbanalnije, granicu na Dunavu sa Srbijom. Dogovoriti će se kad Srbi svu šumu popile.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 OCTOBER 2022 06:32 )

 

Sport i hedonizam

         Nedjelja. Svane sunčani dan. Krenem ujutro prema istoku, prema ratu. Ima li empatije. Ne može se nešto posebno pomoći. Isto kao što su pomogli nama. Uzdaj se use i svoje kljuse. Skočim na svoje kljuse i pravac do Rasinje. Da zabavim problematičan organ, razmišljam da li bi moj prof. S. Polovina bio zadovoljan o mojim lamentacijama i znanju sa odmakom od 40 godina o suvremenim teorijama ekonomije. 
Na žalost otišao je a da nismo neke teorije razbistrili. Možda da se ispričam za slomljeni stolac i dobivenu dvojku prisilom u prisustvu 3 skamenjena studentska svjedoka. 
  Na dnevnoj bazi uvijek nešto zagubim ili se ne mogu nečeg prisjetiti ali eto pamtim čak Ksenofonta, pajdaša Sokrata. Dakle u ono vrijeme kao filozof pisao je o dohocima i o ratarstvu. I dok ja zabavljam organ noge su me dopremile u Rasinju. Malo sam divanio sa ženom od poduzetnika i okrenem ja kljuse prema zapadu. Opla. Pogled u daljinu. Navukli se tmasti oblaci nad Varaždinom. 
   Ništa od veselja. Ništa od srakarskog gulaša. Ostao sam na 80 km bica, nisam zaokružio stotku.
Tempirao sam u 12 sati povratak ali u Sračinec, Scheissendorf, na sv. Mihovila i na njihov poznati gulaš. Pripremali su ga odvojeno, čak 10 profesionalaca, među njima 3 zlatna kuhara. Zbog promjene vremena nije mi se išlo do gulaša. Već sam hedonističku ovisnost zadovoljio sa mračnom picom. Pica sa svim sastojcima, dosta šunke, prebogata sa sirom bez origana da se crne trube osjete. Najmanje 4 olive. I pivce za živce. Ostalima sam pripremio carsku gozbu, specijalitet po obiteljskoj muškoj lozi pisanu pečenku. Omiljeno jelo na dvoru Habsburga. 
  Baš za inat, poslije ručka nestala je naoblaka i sunce granulo. Meni se smrklo.  
https://photos.app.goo.gl/nBAurUXCB6UM3eQw9     

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 03 OCTOBER 2022 05:43 )

 

John Stuart MilI

      J.S.M upoznao sam kao najstarijeg sina James Milla. Tata mu je bio pop, pa se raspopio. Dobro je učinio jer je dao veliki doprinos ekonomiji u 18 stoljeću. Nastavio je ideju i posijano zrno današnje političke ekonomije od  A. Smitha. Napisao je veliko djelo, Bogatstvo naroda. Mnogi današnji, posebno naši mudrijaši i demagozi mogli bi pročitati to djelce, možda bi i nešto naučili. Smith je opet dao poticaj David Ricardu za napredak ekonomije. Ricardo je bio poznati ekonomista ali i mešetar na burzi. On je bio pajdaš John Stuart Millu. A taj je bio filozof logičar, napisao Sistem logike. Posebno se osvrnuo na sreću pojedinca i društva i slobodu govora, 19 vijek. Sada HDZ uskraćuje slobodu govora, posebno u Saboru. A za Nacional premijer kaže da lažu. A imaju neoborive dokaze. 
Da slučajno gore pobrojani žive u naše vrijeme. Bili bi iznenađeni, kakav je to mračan srednji vijek.
   Spojim te njihove ideje, zamisli i misli u ovim kriznim i teškim vremenima. Od prijetnje totalnog rata. Treći svjetski se već vodi. Mi kasnimo u svemu. Od prijeteće zime, kolaps gospodarstva zbog cijena energenata. Strateških sirovina, hrane.
  Nemaš brige, imamo spasitelje sa paketom od 21 milijarde. To je 6% BDP-a po hvaljenju premijera. Snažna izdašna i jaka potpora svima, Kad se grane poslije oluje razgrnu, država je dala samo 0,6% jer ostalo je intervencionizam i prisila. Neki moraju imati netržišne cijene. To znači ključ u bravu  a trošak će se isporučiti u državni proračun. Tu bi uveo u priču Teoriju tržišta i cijena. Da je dao tih 21 milijardi iz proračuna, država bi bila propala od propale države.
Činjenica, mi nemožemo servisirati glavnicu duga, samo servisiramo kamatu. Odgodom.
   Na žalost. Dirigirane cijene najviše pašu bogatima. Što recimo ima sirotinja koja nema auto. Njima je svejedno da li je litra goriva 1 ili 1000 kuna. Ne participiraju u paketu. Mi nemamo socijalnu kartu i to težak propust. To je zbilja a virtualno je čista metafizika. Nema besplatnog ručka. U litru nije moguće ugurati 2 litre tekućine.
  Sve prisilne cijene vratite će se kao bumerang na tržišnu cijenu. Što onda. Koji će Mill biti kriv. Treba imati na umu da imamo inflaciju 12.3 % U teoriji je poznato da je 5% granična inflacija a 7 % je već ona koja hrani sama sebe. Digresija. Hvale se kako su odmah zaplijenili onom penziću 0,5 milijuna. Primijenio sam najstrožu konzervativnu prospektivnu metodu koliko će vrijediti ti novci danas. Samo 0,2 milijuna kada završi sudski proces. 10 godina uz očekivanu inflaciju 10%. Na tako dugi rok nitko ne može postaviti točan izračun ali može biti i gore. Pa će za te novce moći kupiti 10 dkg kikirikija.   
Ima primjera kako se u kriznim slučajevima treba ponašati. Izrael sam par puta spomenuo, indeksacija. Ima i primjer kad država sve materijalne negativnosti u državi preuzme na sebe. Tako Japan ima dug od 300%  BDP- a, spada u najrazvijenije zemlje.  
  A kako "paketić" snažno pomaže penzićima. Povećanje penzija najnižih od 1.1. 23- 1,5% I isto toliko u 2025.? Inflacija 12,3% Od vladavine Plenkovića 2016 povećane su 26,41%, hvali se. To bi bilo ovako, pokrivene su 2 godine. U ostalih 5 godina inflacija je pojela penziju. Hrana i energija otišla od 100 do 300 %. 
U Sloveniji prosječna penzija je ravna našoj prosječnoj plaći. JSM.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 02 OCTOBER 2022 05:38 )

 

Urnebesna uredba

     Aktualno prijepodne. Urnebesno. Moji istančani radari  primijetili su čudesno, brzo ozdravljenje premijera od COVID-a, pa skoro za pola sata. Da li je to bio razlog da se izbjegne aktualac, pa put u New York. Moguće jer ni na jedno konkretno pitanje nije odgovorio već je vrijeđao i odgovarao samo na "volej" pitanja iz HDZ. Sada se priprema Poslovnik o ponašanju zastupnika. Bilo bi poželjno da se i "aktualac" uozbilji i da se na konkretna pitanja i tako odgovara. 
Zastupnici su po USTAV-u u Saboru da zastupaju građane i brane njihova prava a ne da svi zajedno slušamo demagogiju i bedastoće. To može slobodno ostaviti za svoje na klauzuri.
  Veoma konkretno i koncizno pitanje. Po kojoj cijeni prodajemo MOL-u naftu i plin. Nezna se. To je poslovna tajna. Davno je J.Mill napisao Bogatstvo naroda. Dakle cijenu nacionalnog blaga ne smijemo znati ali lupeži i lopovi mogu prodavati za svoj račun. Oštećena je država, narod, čije to vlasništvo a posebno su bezobrazno opljačkani dioničari INE koji su najviše oštećeni u krađi stoljeća 
Svjetska banka tvrdi da se 60 milijardi godišnje kod nas pokrade. Jedna milijarda je otkrivena a ostale ?
  Na pitanje zastupnika Troskota nije nijednom riječju odgovorio nego je počeo čitati" samohvalu". Nastala je urnebesna situacija u povredi poslovnika pa su čak 10 zastupnika po 3 puta bili kažnjeni i više nisu imali pravo se javljati. U toj kakofoniji Raspudić je "zakucao tricu" premijeru. Kaže Raspudić da se premijer pogubio da je samohvala trebala biti odgovor na 13 ili 33 pitanje. Volej pitanja. I nastao je urnebes od smijeha.
Između ostalog u paleti samohvale pohvalio se  paketićem /izvorno/ od 21 milijarde. Da demantiran tu laž. Nije to pomoć od 6% nego samo 0,6 koliko država daje a to je opet od poreznih obveznika. U tom paketu zamrznute su cijene ali na teret proizvođača i trgovaca. I uredno prolijao blasfemiju da ne može sve sama Vlada da i neka trgovci smanje marže. Pa neka prepoštovani otvori trgovinu, pa ćemo kod njega kupovati najjeftiniju robu. Moj otac bi mu rekao da je lako sa tuđim  po strnišću...
Pohvalio se i o krađi stoljeća, da su ih uhvatili / Vlada / jer je donijela uredbu. Tu sam tvrdnju razmontirao. Rekao je, da je ipak to zasluga Vlade, jer ju je on donio dok je još bio u EU ? Poznato je, Odluka u EU  donešena je 2015.
 A poznata je i brzina i ažurnost kao i kod saniranja potresa. Vlada je bila toliko brza da je donijela Uredbu o pranju 03.01.2019. U intermecu /4 godine/ svi zainteresirani su prali novac pa je u jednom trenutki nestalo veš mašina iz trgovina.
   Dobro sam pratio, od afere na dalje do ovog Aktualca. Nitko da se zapita čemu ISO 9001. Certifikat o kvaliteti i kontroli proizvodnje od istraživanja pa sve do prodaje. Nacional  20.09.22.donosi oprost od kazni 200 milijuna jer nisu dodavali aditive u gorivo. Trenutno DORH ganja ekipu koja je zaradila pojedinačno 2000 € za lažne COVID potvrde. 
Koj će ti k.... ISO norma i plaćaš ju svakih 3 godine ako ju imaš samo na memorandumu. Prva 2005, ja sam ju imao 1991.
Kompanija horizontalno i vertikalno organizirana. Straćara i šupa, Izvana gladac iznutra jadac. Leglo lopova.
Za kraj urnebesno. Kaže smijenili smo upravu. Bez otpremnine. Koju je on postavio. Bracek, rekel bi g. Jarnjak, to bumo još vidli kad podnesu tužbu, svaki za 4 milijuna + trošak odvjetnika+sud +kamate. U ugovoru stoji da bez otpremnine ostaju ako su napravili štetu dokazanu po sudskoj presudi. Tako da Barbara Dorić sa 39 godina može u urnebesnu penziju. 

Zadnja izmjena ( Subota, 01 OCTOBER 2022 04:52 )

 

Krivac

     https://www.youtube.com/watch?v=afymKpKkeHQ
  Vratio se iz Amerike. Profil osobnosti. Sve što radi smatra da je odlično i izvrsno. Česta poštapalica:" ovo što smo učinili veoma je dobro". Upravno proporcionalno, svi ostali ništa ne rade i kad rade onda su iz Kragujevca ??? /Grbin/ a posebno, za sve je krivac predsjednik Milanović.  
   Na pitanje kakvi će biti izbori u BiH odgovorio da je krivac predsjednik jer je izvrijeđao v. p. C. S. I zaključio da zbog uvreda nije ništa poduzeo da se poštuje USTAV. Kakva je to logika. Christian Schmidt dobiva solidnu plaću i treba adekvatno ostvarivati rezultate. Ako ga smeta kritika onda se neka okani posla. 
Premijer je zaboravio da u svom priznanju rekao da brinu o Hrvati već 16 godina. Rezultat. Nula. A da je predsjednik u zadnju godinu uzvitlao prašinu od EU institucija i OTAN-a
   A kako "dobro" radi B. Izetbegović. U siječnju su počeli pregovori u Neumu. Poslije sastanka daje izjavu Izetbegović. Da su sve dogovorili i da je ostala bez dogovora samo jedna mala sitnica. Ta "sitnica" trajala je u dogovorima i pregovorima do sada. A sutra su izbori. Koga je to B.I. pregazio ko potočić. Premijera i njegovu diplomaciju. Ali svi su drugi krivci.
Logika je podvrgnuta kritici. Molim odmah otići na konzultacije kod svjetskog prvaka logike gospodina Aristotela ali i kod J. S MilI.
Mill mi dao poticaj za esej o paketu apstrakcija. " Snažan, pravedan i sveobuhvatan paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna"
   Ima i dobrih vijesti. Dizel je 12,20. Prvo poskupio za 0,50 kuna a sad će 5x jeftinijiti po par lipa. Da se podsjetimo, 2008 barel 147 $ dizel litra 9,99 kuna, Danas barel ispod 90 $ litra 12,20. Logika. Nula. Matematički. $ je poskupio oko 24%. A gdje je razlika. U deranju potrošača. Bujično se puni proračun. A najveću korist ima MOL. On ne uzima srazmjerno profit u učešću vlasništva /50% ?/ nego tri puta više !!!
Kako ? Naša nafta po nepoznatoj povlaštenoj cijeni završava u Rafineriji MOL-a. Ima li krivca ? Ekstraprofit je u cijeni derivata. Krivac ? Koncesija se 3 puta plaća manje nego u domicilu MOL-a. Krivac ?
Zna se. Vojskovođa i general Josip Jelačić.

Zadnja izmjena ( Utorak, 27 SEPTEMBER 2022 05:56 )

 

Sport od petka do nedjelje

    Petak. Malo treninga, malo šumskih plodova. Šuma se prosušila. Daždevnjak više nema. Po kiši su obavili posao, sex. Sada mama nosi mlade u sebi do iduće godine. Početak nije bio obećavajući. Prvo je bila golubača i edulis, pravi vrganj i dalje ništa. Onda krenem u drugi becirk. Naletim na čopor mačaka. I sve krene na bolje. Slinavke koje su izašle ispod komada betona. Gljiva kad izlazi u njoj je par tisuća tona pritiska. Drugih gljiva ovaj puta ko šodra u Dravi i to mnogih vrsta. I onda nagrada za ugođaj oka a navečer se jelo sa jajima kao kod grofa Marcusa Bombellesa. Imao je prvi auto u Hrvatskoj. Starome su morali svako jutro napraviti vrganje sa jajima i obavezna je morala biti blagva. Vrganj je gnjecav dok pečena blagva pod zubima hrska. Moja šuma nekad je bila njegova. Nađem žutonog vrganja. Istovremeno me u krajičak oka ubode crveni klobuk. Ah, opet crvena krasnica. Na berem ih jer su gorke. Ili je možda muhara. Nije nema bijele pjege. I krenem da vidim koja je to gljiva. Bio sam ugodno iznenađen, blagva, jarko crveni klobuk. Nedaleko bila još jedna ali narančaste boje. Iz porodice Amanita, vrhunska gljiva. U blizina bila je najotrovnija rođakinja, zelena pupavka. Ne pomaže ni medicina u trenu odu bubrezi i jetra. Obje su iz Amanita i sve rastu iz bijelog jajeta. 
U kampu pečenjarenje, pljeskavica sa gljivama i ajvarom u somunu. Spaljujem nepozvanog gosta, hrast. Ispod moje bukve pokupim crne trube. Premalu sunčanica ostavio sam za sretnijeg nalaznika. Doma sam ih poredao po kvaliteti zdesna na lijevo.
 Subota. Na placu pajdašicu mam. Idem na kotlovinu. Nije bila gotova pa smo uzeli porciju jelenjeg gulaša. Tu se našla družba Fazan koji su ponudli salame i šunke od divljači i razne domaće sireve, prgice i sve smo to zalijali sa dva gemišta. Ručak za careve. 
Nedjelja. Da se potroše kalorije od placa. Sa partnerom sam otišao po kiši i vratili se po kiši. Pogledao sam meteo radar i izračunao da će biti rupa oko 2 sata bez kiše. Taman da odemo na brijeg i da se spustimo. Prvo 30 litara vode za piće. Onda gore i dole. Neizbježno tuširanje sa Žganim vinom i doma. Stigli doma a kiša udarila. Mi udarili po junetini i u dubinski odmor.   
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas100
mod_vvisit_counterJucer236
mod_vvisit_counterOvaj mjesec1188
mod_vvisit_counterSve1848591
Sponzori